Kosmetiikassa kielletty kemikaali on aiheuttanut kohun lisäksi hämmennystä. Kuva: Shutterstock
Kosmetiikassa kielletty kemikaali on aiheuttanut kohun lisäksi hämmennystä. Kuva: Shutterstock

CosmEthics-sovelluksen julkaisemalla tuotelistalla on kosmetiikkayritysten mukaan ollut vanhentunutta tietoa.

CosmEthics-sovellus julkaisi eilen lähes 300 kosmetiikkatuotetta sisältävän listan, jonka tuotteiden väitettiin sisältävän kiellettyä PHMB-säilöntäainetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan PHMB:n eli polyaminopropyl biguanide -aineen käyttö kosmeettisissa valmisteissa on kiellettyä, koska sen epäillään aiheuttavan syöpää.

Jotkut kosmetiikkayrityksistä ovat huomauttaneet listan sisältävän vanhentunutta tietoa.

Listalta löytyi muun muassa kaksi Lumenen tuotetta, mutta Lumenen mukaan kyseisiä tuotteita ei enää löydy heidän tuotevalikoimastaan.

"Lumene-tuotteet eivät sisällä PHMB:tä. Julkisuudessa viime päivinä esiintyneen CosmEthics-sovelluksen listalla mainitut kaksi Lumene-tuotetta ovat vanhoja, valikoimasta jo vuosia sitten poistuneita tuotteita. Emme pysty ottamaan kantaa yksittäisten myymälöiden varastotilanteeseen, mutta Lumene on lopettanut PHMB:tä sisältävien tuotteiden valmistuksen jo vuonna 2012", Lumene kertoo tiedotteessaan.

MTV:n haastatteleman Nivean edustajan Emma Rantasen mukaan myös Nivean osalta listassa on virheitä. Rantasen mukaan PHMB-säilöntäaine on poistettu kaikista Nivea-tuotteista, eikä Beiersdorf ole lokakuun 2014 jälkeen toimittanut markkinoille kyseistä ainesosaa sisältäviä uusia tuotteita.

– Jo puolentoista vuoden ajan Nivea-tuotteet ovat olleet tämän viime vuonna voimaan astuneen asetuksen mukaisia. Valitettavasti asian uutisoinnissa on käytetty tätä vanhempia tuotetietoja, Rantanen kommentoi MTV:lle.

Kosmetiikkateollisuus puolustautuu

CosmEthicsin alkuperäiselle listalle päätyi myös Mary Cohr -sarjan kuorintavoide, jossa PHMB:tä ei valmistajan mukaan käytetä. Ranskalaissarjaa Suomessa edustavan Lekita oy:n toimitusjohtaja Ulla Honkio harmittelee kohua.

– On toki ehdottoman tärkeää, että markkinoilla olevia tuotteita valvotaan. Cosmethics.com-palvelu on hyvä esimerkki, miten valvonta voisi periaatteessa toimia, ulkoistamalla se kuluttajille crowdsourcing-tyylisesti. On ikävä huomata, että PHMB:n tapauksessa se on aiheuttanut paljon turhaa harmia ja hysteriaa Suomessa, Honkio sanoo.

– Jos palvelun avulla saadaan poistettua markkinoilta vaarallisia tuotteita, tekee se tehtävänsä. Nykyisellään kyseisen palvelun tietojen luotettavuus ja kattavuus eivät vakuuta.

– Kaikki merkittävät ja vastuunsa tuntevat eurooppalaiset kosmetiikan valmistajat noudattavat Euroopan Kemikaaliviraston luokituksia, ja jos joku käytössä oleva ainesosa lisätään kiellettyjen tai epäilyttävien ainesosien listalle, poistetaan se käytöstä, Honkio sanoo.

L'Oréalin viestintä- ja PR-päällikkö Tarja Kuusela kommentoi asiaa Me Naisille näin:

"Turvallisuus on meille kaikkein tärkein asia. PHMB-säilöntäainetta (polyhexamethylene biguanide) sisältävät tuotteemme ovat turvallisia.  PHMB on hyvin tunnettu ainesosa, jota on käytetty kauan kosmetiikassa ja sillä on pitkä historia turvallisesta käytöstä tehokkaana säilöntäaineena mikrobeja vastaan.  Aineosa on EU:n kosmetiikka-asetuksen sallittujen säilöntäaineiden listalla eikä ainesosan käytöstä tarvitse Suomen viranomaisten mukaan olla huolissaan. (HS.fi 26.1.) Kuluttaja saa ajan tasalla olevan tuotetiedon parhaiten suoraan valmistajalta ja maahantuojalta. Netissä kiertävä lista on osaltamme vanhentunut ja virheellinen."

Mutkikas asetus: pienet pitoisuudet sallittu

Kuusela viittaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen selventää asiaa.

– Tukesin näkemys on, että PHMB:tä ei saa käyttää. Tietojemme mukaan EU:n komissio valmistelee aineen kieltämistä kokonaan, Lahtinen sanoo Helsingin Sanomien jutussa.

Hänen mukaansa hysteriaan ei kuitenkaan ole aihetta.

– Itse en olisi aineesta huolissani. Se on ollut pieninä pitoisuuksina sallittu aine EU:ssa kauan. Aineella on lievin syöpään liittyvä vaarallisuusluokitus.

EU-lainsäädännössä PHMB on luokiteltu aineeksi, jonka käyttö on kosmeettisissa valmisteissa kielletty. Lainsäädännön näkökulmasta asian tekee mutkikkaaksi se, että EU:n kosmetiikka-asetuksen V-liitteessä PHMB on kuitenkin edelleen sallittu säilöntäaineena 0,3 prosentin enimmäispitoisuudella, kerrotaan Tukesin tiedotteessa.

CosmEthics on päivittänyt alkuperäistä listaansa sen julkaisemisen jälkeen.

CosmEthicsin tuotelistauksesta uutisoi ensimmäisenä Kemikaalitutka.

Juttua muokattu 28.1. klo 16.19. Lisätty L'Oréalin kommentit sekä maininta Tukesin tiedotteesta koskien EU:n kosmetiikka-asetuksen V-liitettä. Klo 17.48 juttuun lisätty Lekita oy:n kommentit.

Kysely

Arveluttavatko kosmetiikan kemikaalit?

Kyllä
Kyllä
83.2%
Ei
Ei
16.7%
Ääniä yhteensä: 137

Yleisin rajausvirhe: liika on liikaa.

Moni meistä vannoon tuttujen kauneusrutiinien nimeen: käytämme vuosikymmeniä yhtä ja samaa ripsiväriä tai uskomme juuri tietynvärisen luomivärin sopivan meille parhaiten.

Joskus meikkitottumuksemme saattavat kuitenkin olla piintyneitä jäänteitä ajalta, jolloin aloittelimme meikkausta.  

Shefinds.com-sivuston mukaan erityisesti rajauskynän levittäminen juuri tietyllä tavalla on tällainen tiukassa istuva tapa, joka ei välttämättä korostakaan parhaita puoliamme.

Moni laittaa rajauskynää silmiinsä aivan liikaa: silloin rajaus näyttää valtaavan koko silmän. Toinen yleinen virhe on rajata silmä vain sen sisäosasta, mikä voi saada silmät näyttämään pienemmiltä kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Sisänurkan rajaus voi myös saada silmät vuotamaan, mikä saattaa tehdä meikistä valuvan näköisen.

Shefinds.comin mukaan rajausta ei kannata koskaan vetää kerralla silmän kulmasta kulmaan. Kynä tai sivellin voi jämähtää löysään ihoon, jolloin rajauksesta saattaa tulla paksu ja epätasainen.

Näin se käy

Mutta tässäpä kikka meikkirutiinien päivittämiseen: rajaus on helpoin tehdä siveltimen kanssa. Voit käyttää myös geelimäistä kynää tai luomiväriä.

Aloita silmän sisäkulmasta ja tee rajaus yläluomen keskiosaan asti. Ota sitten siveltimeen lisää väriä ja aloita ulkokulmasta. Piirrä viiva yhteen ensimmäisen viivan kanssa.

Silmät voi rajata näin myös eyelinerilla, kunhan käytät sivellinmäistä versiota.

Silmän rajaamisessa on hyvä pitää mielessä, että vähemmän on enemmän. Kaikille ympäri silmän ulottuva rajaus ei vain sovi.

Kokeile rajata silmä vain yläripsien yläpuolelta. Pupillista kohdalta ulkospäin rajaaminen saa silmät näyttämään suuremmilta. Voit vertailla, mikä tyyli sopii sinulle parhaiten.

Teroituskynä jääkaappiin ennen teroitusta

Marie Claire -lehden vinkkien mukaan silmät pitää puhdistaa hyvin alkoholittomalla meikinpoistoaineella ennen silmämeikin levittämistä. Silmänympärysvoiteen laittaminen voi tehdä ihosta liukkaan.

Puhdistamisen jälkeen levitetään kevyt kerros pohjameikkiä ja silmäluomi viimeistellään läpikuultavalla puuterilla. Se saa rajauksen pysymään ja imeyttää itseensä mahdollisen rasvan.

Meikkiartisti Rae Morriksen mukaan vahvat rajaukset saavat ihmisen näyttämään helposti kovalta ja vanhemmalta. Niitä käyttäessä on osattava rajata silmät täydellisesti.

Pyöreisiin silmiin Morris suosittelee valitsemaan geelimäisen rajauskynän, sillä sen avulla on helppo luoda mantelimaista muotoa. Hyvin ohutteräiset kynät ovat ihanteellisia viirumaisille tai soikeille silmille. Tylsistynyt rajauskynä kannattaa laittaa 30 sekunniksi jääkaappiin ennen sen teroittamista.

Youtube ja Pinterest ovat pullollaan mitä ihmeellisimpiä kauneuskikkoja. Joihinkin niistä kannattaa suhtautua kriittisesti.

Oletko joskus törmännyt videoon, jossa vloggaaja tai meikkitaiteilija testaa kummallisia kauneuskikkoja? Monet meikki- ja kauneusvinkit ovat toki käteviä ja hyödyllisiä, mutta osa niistä saa lähinnä nostelemaan kulmakarvoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Erikeeper-liiman käyttö mustapäiden poistajana ja huulipunan korvaaminen vahaliiduilla.

Elle-sivusto kertoo, että suurin osa kummallisten kauneusvinkkien ideoista on peräisin vloggaajilta ja meikkitutoriaalien tekijöiltä, joilla ei ole koulutusta. Siksi vinkkien turvallisuudesta ja siitä, onko tuotteissa haitallisia aineita, ei voi olla varma.

Näitä viittä kikkaa ei ainakaan kannata kokeilla

  1. Hammaslankatikut mustapäiden poistoon. Hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettu väline voi tuntua hyvältä idealta. Sen kun painaa ihoa vasten ja vetää, niin johan mustapäät tupsahtelevat ulos. Todellisuudessa kasvojen raapiminen ja hinkkaaminen langan avulla ei juuri auta mustapäiden karkottamisessa. Tuloksena on lähinnä punoittava, haavainen ja arka iho.
  2. Deodorantti meikin pohjustustuotteena. Deodorantti auttaa hikoiluun, joten jotkut ovat päätelleet, että se pitää kasvot mattapintaisina. Deodorantin sisältämät aineet eivät kuitenkaan sovi kasvoille. Siksi deodorantti voi aiheuttaa finnejä, aknea, kuivia läikkiä ja punoitusta.
  3. Kynsilakka huuliherpeksen peittämiseen. Kun kynsilakkaa levittää ruven päälle, lakka kuivaa tasaiseksi kerrokseksi huulille. Ja kun päälle laittaa vielä huulipunaa, ei huuliherpeksestä ole tietoakaan. Hyöty ei kuitenkaan voita haittoja: kynsilakka on herkästi allergisoivaa ja voi aiheuttaa lisää ongelmia huulien herkällä iholla. Pahimmillaan huuliherpesvirus voi myös levitä, kun rupeen koskenut kynsilakkasivellin pannaan takaisin purkkiin ja samaa lakkaa levittää uudelleen huuleen.
  4. Wasabitahna finnien hoitoon. Kukapa ei haluaisi luonnollista ja kemikaalitonta hoitoa esimerkiksi akneen, mutta valitettavasti wasabi ei ratkaise ongelmaa. Tulinen wasabi voi pahimmillaan jopa polttaa kasvojen herkkää ihoa.
  5. Sitruuna ja ruokasooda kainaloiden vaalentamiseen. Wasabiakin huonompi idea on yrittää vaalentaa kainaloita sitruunalla ja ruokasoodalla. Yhdistelmä voi nimittäin ärsyttää ja jopa polttaa ihoa. Ei ole myöskään todisteita siitä, että vinkillä saisi ihon sävyn vaaleammaksi.

Kirjailija rajoitti tyttärensä ”peiliaikaa”, koska huomasi 7-vuotiaan viihtyvän entistä kauemmin peilin edessä.

Viisi vai 35 minuuttia – kuinka kauan sinä vietät aamuisin peilin edessä?

Joillekin riittää muutama tuote ja muutama minuutti, kun päivän look on valmis. Toiset taas käyttävät useita ihonhoitotuotteita ja jopa yli kymmentä meikkiä, ja aikaa peilin edessä kuluu – no, ainakin ihan riittävästi.

Lue myös! 5 vai 15 minuuttia aikaa? Näin teet onnistuneen pikameikin

Mikä on sitten sopiva aika valmistautumiseen? Siitä jokaisella on oma näkemyksensä – ja toiveensa: toiset haluavat esimerkiksi nukkua pidempään. Toisille on tärkeämpää saada riittävästi laittautumisaikaa. Jos asiaa kysyy kirjailija Zadie Smithiltä, hän vastaa todennäköisesti ”15 minuuttia”.

Smith, 41, on nimittäin antanut kotona hänen tyttärelleen vartin rajoituksen. Tuon ajan tytär saa käyttää päivittäin peilin edessä, kertoo The Guardian.

Edinburghin kansainvälisillä kirjafestivaaleilla esiintynyt Zadie Smith paljasti, miksi hän on luonut 7-vuotiaalle tyttärelleen 15 minuutin säännön. Smithin mukaan tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä; tuon ajan pojat käyttävät paremmin hyödykseen.

”Tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä.”

– Selitin asian hänelle näillä sanoilla: sinä tuhlaat aikaa, veljesi ei. Joka päivä hän laittaa paidan päälleen, menee ulos ovesta eikä välitä yhtään, jos hukkaat puolitoista tuntia, kun teet meikkiäsi.

Suosittelemme! Bloggaaja Veera Korhosen paljastuksia: Meikkini syntyy 12 tuotteella

Smith mainitsi, että Kim Kardashianin tunnetuksi tekemän contouring-meikin luominen voi kestää puolitoista tuntia. Se on kirjailijan mielestä aivan liian pitkä aika peilin edessä notkumiseen.

Vuoden 2016 tutkimuksen mukaan brittinaiset käyttävät keskimäärin 38 minuuttia ehostamiseen. Viikon aikana se tekee melkein 4,5 tuntia. Vuodessa melkein kymmenen vuorokautta. Se tarkoittaa, että 75-vuotiaana brittinainen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta meikkaamiseen, Guardian kirjoittaa.

Kerro ja osallistu keskusteluun

Mitä mieltä sinä olet meikkaamisesta? Onko se ajan tuhlaamista, kuten Zadie Smith ajattelee? Vai onko se hyödyllistä, jopa kivaa? Miksi sinä meikkaat tai et meikkaa?

Kerro mielipiteesi alla olevassa keskustelukentässä painamalla pinkkiä Kirjoita kommentti -nappia.

Kysely

Kuinka kauan ehostat itseäsi aamulla peilin edessä?

Vierailija

Kaipaatko arkeesi lisää aikaa? Ota käyttöön Zadie Smithin 15 minuutin sääntö

Puolisen tuntia viihdyn peilin edessä joka päivä, mutten meikkaamassa. Pysähdyn katsomaan tätä olemassaolon käsittämätöntä kauneutta... Sitä ihmettä, miten kahdesta solusta voi syntyä kokonainen iloinen, naurava, kokeva, tunteva, älykäs ihmisolento kokonaan ilman omaa ansiotani. Valo joka silmistäni heijastuu ja saa toisetkin nauramaan. Varpaat, joissa on karvoja ja kaikkea, ja jotka aivan pyllistävät sille mitä niiden tulisi olla. Ajatella, että kehtaavat!! Tämä kaikki vetää hyvin nöyräksi.
Lue kommentti

Kutisevat näpyt bikinirajassa, säärissä ja kainaloissa höyläyksen jälkeen ovat ärsyttävä vaiva. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla pidät näpyt tiessään.

1. Kuori ihosi ennen sheivausta.

Kuollut ihosolukko voi muodostaa muurin höylättyihin karvatuppeihin, jolloin karvat kasvavat helposti sisään. Siksi ihon kuoriminen ennen karvojen poistoa auttaa taistossa kutinaa vastaan. Ihoa kannattaa myös kuoria vartalosienellä karvanpoistokertojen välillä.

Kaupoissa on saatavilla runsaasti erilaisia kuorintoja, mutta omatekoinen kahvikuorinta ajaa saman asian. Lue ohjeet siihen täältä.

2. Hoida homma suihkussa.

Yhdistä karvanpoisto osaksi suihkussa käyntiä. Suihkun jälkeen iho on lämmennyt ja kimmoisampi, joten karvatupet eivät tulehdu yhtä helposti. Vesi myös pehmentää karvaa, jolloin terä ei osu siihen yhtä terävästi.

3. Aja aina myötäkarvaan.

Moni sheivaa vastakarvaan, koska silloin tulos saattaa tuntua tarkemmalta. Mutta jos haluaa poistaa karvat ihoystävällisesti, kannattaa ehdottomasti ajaa karvat myötäkarvaan.

4. Vaihda terä terävään.

Käytä aina terävää terää. Tylsä terä voi repiä ihon rikki ja kerää bakteereja. Terä tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen, joten asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan terän jo 3–5 käytön jälkeen.

5. Älä säilytä höylää suihkussa.

Se saa terän menemään piloille nopeammin. Kosteus nimittäin saa sen helposti ruostumaan. Terä kannattaisi aina kuivat suihkun jälkeen huolellisesti.

6. Panosta karvanpoistoaineeseen.

Sheiverin kanssa kannattaa myös aina käyttää karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Älä koskaan sheivaa pelkän veden avulla. Hätätilanteessa voit käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

7. Älä mene sheivauksen jälkeen heti saunaan tai treenaamaan.

Hikoilu saa ihon bakteeriston lisääntymään, jolloin karvatupet tulehtuvat todennäköisemmin.

8. Muista kosteutus.

Pidä huolta ihostasi myös höyläyksen jälkeen. Kosteuta sheivattu iho hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Lähteet: Bustle ja Refinery29