Meikkipussit kertovat omistajistaan kaikenlaista.

”Käytän kaiken loppuun”

Yrittäjä ja ekoilija Reeta Laamo, 32

”Kiinnostuin eläinten oikeuksista jo teininä. Asuin Lahdessa, ja siellä oli Body Shop, joka oli ensimmäinen kaupallinen brändi, joka puhui eläinten oikeuksista. Se oli muutenkin mielestäni ihana kauppa, siellä tuoksuikin niin hyvälle.

Myöhemmin taitoin Animalian lehteä, ja siinä taittaessani luin juttuja eläinystävällisestä kosmetiikasta. Pyrin huomiomaan eläinystävällisyyden kaikessa missä voin, mutta kuitenkin niin, ettei se aiheuta kohtuutonta vaivaa.

Käytän kaikki meikit loppuun asti. Olen tällä hetkellä kotona kahdeksankuisen vauvan kanssa ja nyt olen käyttänyt kasvoille äitiyspakkauksen kosteusvoidetta, koska muut rasvat ovat loppu. En pidä kotona kosmetiikkavarastoja, koska en erityisemmin pidä tavarasta. Kun ostaa vain todelliseen tarpeeseensa, huomaa äkkiä, miten vähän tavaraa tarvitsee. Luomivärini saattavat hyvinkin olla kymmenen vuotta vanhoja, koska ne eivät vain kulu.

En haluaisi, että minulla on useita ripsivärejä, mutta nyt niitä on kaksi, koska ensimmäinen ekokauppa Ruohonjuuresta ostamani luomuripsiväri ei sopinut minulle. Annan sen luultavasti jollekin kaverilleni. Ostin tilalle Dr. Hauschkan ripsivärin, joka on toiminut paremmin. Haluan, että ekotuotteet ovat laadukkaita, koska ne eivät ole halpoja. Naistenlehdissä on onneksi nykyään kiintiöhippiosastot, joista saa suosituksia ekokosmetiikasta.

Kun tulin raskaaksi, aloin kiinnittää huomiota myös kaikenlaisiin myrkkyihin. Puhelimessani on Think Dirty -niminen applikaatio, josta voi tarkistaa kosmetiikan ainesosia. Oli aikamoinen ahaa-elämys tajuta, että esimerkiksi jotkin Body Shopin eläinystävälliset tuotteet sisältävät kemikaaleja, joista sovellus varoittaa. Ja toisaalta taas luonnonkosmetiikka ei välttämättä ole eläinkokeetonta. Eläinkokeettomuus on näistä kahdesta minulle tärkeämpi, mutta jos tarvitsen matkalla aurinkovoiteen, tyydyn siihen, mitä on tarjolla.

Imettäville ei suositella hajuvesiä. Päätinkin luopua niiden käytöstä kokonaan. Kun vähän aikaa sitten muutimme, heitin kaikki vanhentuneet hajuveteni roskiin. Oli aika yllättävää, että ne pitää laittaa ongelmajätteeseen, myös tyhjät pullot.”

”Poskipuna on joka päivä must”

Kosmetologi Mirja Schindler, 69

Iho tarvitsee säännöllistä hoitoa aamuin illoin, mutta naisella saa olla ryppyjä. Anti-age-ajattelu on luonnonvastaista, pitäisi ajatella enemmin pro-age. Se tarkoittaa, että toimitaan ihon parhaaksi ja koetetaan saada varttuneenkin naisen iho raikkaaksi ja hyvännäköiseksi ilman, että se peitetään.

Kenraali Airon tytär Anitra oli paras lapsuudenystäväni, ja hänen äitinsä Aino on kosmetologialan uranuurtaja Suomessa. Anitran kanssa pohdimme 7-vuotiaina, että tarvitsimme manikyyrin, kun kyntemme olivat mullassa.

Olen tehnyt kosmetologin töitä 45 vuotta, ja sinä aikana ala on muuttunut valtavasti. Aikoinaan kosmetologilla piti käydä vähän salassa hoitamassa itseään, koska se oli vähän liian luksusta. Nykyään se on taas vähän kuin jokanaisen velvollisuus.

Olen ikuinen kokeilija ja totuuden etsijä. Työssäni olen saanut onneksi niin monipuolisesti kokeilla kaikkea, että olen pystynyt löytämään hyviä tuotteita. Pidän kaikista meikkituotteista, joissa on hoitavuutta mukana.

En käytä päivisin luomivärejä, mutta poskipuna on joka päivä ehdoton must. Äitini laittoi joka päivä huulipunaa ja pyöräytti sitten puikosta lopuksi vähän väriä myös poskille.

Meikki on varttuneelle naiselle ongelmallisin kohta ihonhoidossa. Meikin pitää olla luonnollinen ja kestää iltaan saakka. Kaiken perusta on hyvä pohjustus, jonka pitää olla sellainen, ettei siihen tarvitse mättää aivan hirveästi puuteria päivän mittaan. Silmäluomien ja huulten pohjustus on myös tärkeää, ne ovat ongelmapaikkoja. Meikkipohjaan, silmiin ja huuliin menee minulla aamuisin kymmenen minuuttia. Ripsivärin kanssa on syytä olla varovainen, ettei se leviä luomille. En käytä rajauksia tai luomiväriä arkisin: hyvässä luomenpohjustajassa on riittävästi sävyä.

Huulet pohjustan ja rajaan ja väritän sitten kauttaaltaan rajauskynällä. Se saa punan pysymään paremmin. Arkisin saatan laittaa pelkästään Art Decon Lip filler -huulivoidetta.

Mielestäni jokainen nainen on kaunis, kun hänellä on taito tuoda oma luontainen kauneutensa esille.”

”Vaihdan suteja kuin hammasharjaa”

Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen, 46

En koskaan lähde töihin ilman meikkiä. Tykkään olla huoliteltu mutten tönkkömeikattu. Teen myös leikkauksia enkä silloin laita mitään huulipunaa.

Kun hankin itselleni kosmetiikkaa, kolme asiaa merkitsee: laadukkuus, tuoreus ja turvallisuus. Olen meikkiasioissa 30 vuotta harjoitellut amatööri, mutta olen huomannut, että hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Se ei tarkoita, että kallis tuote kävisi kaikille.Itselle sopivat tuotteet löytyvät vain kokeilemalla, ja olenkin innokas kokeilemaan kaikkea uutta. Nyt minulla on Dior-kausi.

Ihotautilääkärin ammatti näkyy niin, että vaihdan meikkejä tosi usein. Hygieenisyys on tärkeää. Jos puuteri tippuu lattialle, en kerää sitä. Sienet ja siveltimet yritän vaihtaa yhtä usein kuin hammasharjan eli muutaman kuukauden välein. Kerran vuodessa laitan koko arsenaalin kiertoon. Käyttökelpoiset tuotteet annan anopille, ja kun käymme joulun aikaan perheen kanssa reissussa, hankin lentokentältä ne tuotteet, joita en ole vähään aikaan vaihtanut.

Meikeissä en syynää valmistusaineluetteloita, mutta sampoissa ja hoitoaineissa katson, ettei niissä ole metyyli-isotiatsolinoni-nimistä säilöntäainetta. EU salli kosmetiikkaan sille niin ison pitoisuuden, että allergisoituminen sille on lisääntynyt huimasti. Turun yliopiston tutkimuksessa vuonna 2011 testatuista herkistyneitä oli 4,6 prosenttia ja kaksi vuotta sitten jo 12,6 prosenttia.

Ideoita meikkeihin saan käydessäni kampaajalla kuuden viikon välein. Siellä luen lehdistä muodista ja kauneudesta. Minulla on myös Jyväskylän Sokoksella luottomyyjä, joka osaa suositella sopivia tuotteita.Myös teini-ikäiset tyttäreni updeittaavat minua trendeistä. Viimeksi ostin kulmageelin, koska tyttäreni käski. En ole antanut nimittäin nyppiä kulmiani. Nyt sudin ne geelillä siistiksi.Aamuisin huuhtelen kasvoni vedellä, koska se tuntuu hyvältä. Sitten levitän iholle perusvoiteen. Herkälle iholleni eivät mitkään seerumit sovi. Minulla on ollut akne, mitä pidän vahvuutena ammattiani ajatellen. Tiedän, miltä ihosairaus tuntuu, enkä vähättele sitä.”

Lue lisää:

Arvaa, kenen ruokaostokset?

Tuija Pehkonen: ”Ilman tätä meikkiä en selviä”

Tämä yllättävä huulipunasävy on Me Naisten lukijoiden suosikki

Hoitolaelämys syntyy kotioloissakin. Varaa itsellesi yksi ilta, ja helli kasvot hehkuviksi sekä mieli rentoutuneeksi.

1. Kylpylämäiseen kokemukseen liittyy olennaisesti rauhallinen tunnelma. Laita hiljaiseksi taustamusiikiksi lempiartistisi levy, sytytä kynttilöitä ja päätä antaa itsellesi täydellinen rentoutumishetki.

2. Jos kasvoillasi on meikkiä tai meikinjäämiä, pyyhi ne pois meikinpoistoaineella. Puhdista kasvot hellävaraisella kuorintavoiteella, jotta saat irrotettua kuolleen ihosolukon kasvoiltasi. Ota sen jälkeen käyttöön pehmeä käsipyyhe ja kastele se kuumalla vedellä. Varo kuitenkin liian polttavaa vettä. Purista pyyhkeestä suurin osa vedestä pois ja asetu mukavasti takakenoon istumaan tai sängylle makaamaan. Asettele lämmin pyyhe kasvojesi päälle niin, että se peittää kasvot, mutta saat hengitettyä. Rentoudu lämpimän pyyhkeen alla 4–5 minuuttia, ja anna lämmon aukaista ihohuokosiasi tulevalle hoidolle.


Dermosil Kosteuttava Kasvonaamio Puolukka kosteuttaa ja vahvistaa erityisesti herkkää ihoa. Ihoa pehmentävä sheavoi sekä puolukkaisen raikas hypo parfum -tuoksu takaavat helposti reagoivallekin iholle tehokkaan kosteutuksen. 6 €.

3. Rentoutumisen jälkeen poista lämmin pyyhe ja kuivaa kasvosi. Kun ihohuokoset ovat hieman enemmän auki, niille siveltävä naamio pääsee vaikuttamaan ja puhdistamaan syvemmin.


Glamglow Gravitymud Firming Treatment, 50 €, kiinteyttää ja napakoittaa kasvojen ihoa merilevän ja lakritsijuuren avulla. Naamio vaihtaa väriä sekä kuivuu 20–30 minuutin vaikutusajan aikana, jonka jälkeen se poistetaan iholta kulmista irrottamalla ja loput vedellä.

4. Valitse omalle ihotyypillesi sopiva naamio. Puhdistava savinaamio sopii rasvaiselle sekä sekaiholle mutta voi olla liian voimakas kuivalle hipiälle. Voidemaiset puhdistusnaamiot sisältävät usein enemmän kosteuttavia ainesosia.


L’Oréal Paris Pure Clay Purify Mask on puhdistava ja mattapinnan antava savikasvonaamio, joka ei kuivata ihoa. Voidemainen koostumus, johon on lisätty kolmea eri savityyppiä syväpuhdistaa ihon tehokkaasti ja poistaa ylimääräisen rasvan. 10 €.

5. Puhdistavan naamion jälkeen on hyvä antaa kasvoille paljon kosteutta, jotta ihon kosteustasapaino säilyy. Levitä kasvoille naamion huuhtelun jälkeen muutama tippa rentouttavaa seerumia ja hiero tuote hitain, pyörivin liikkein joka puolelle. Aloita kasvojen alaosasta ja etene ylöspäin suuntautuvin liikkein leuka­periä pitkin poskille. Etene sitten nenän alueelta poskipäitä pitkin ohimoille ja siitä otsalle. Rentouta hieromalla erityisesti leukaperät ja otsalihakset sekä ohimot.


Supermood Egoboost Moisture Kick Serum sisältää tehokosteuttavaa pakurikääpää. Seerumi tuo iholle joustavuutta ja auttaa sitä pysymään kosteana myös alhaisessa ilmankosteudessa. 59 €.

6. Jos ihosi on hyvin kuiva, voit vielä hieronnan jälkeen levittää kasvoille kosteuttavan naamion. Naamio antaa yhdessä seerumin kanssa tuplamäärän kosteutta, ja iho näyttää kimmoisammalta ja napakammalta sekä tuntuu pehmeältä. Jos iho on rasvoittuva, voi kasvoille levittää naamion sijaan kosteuttavan yövoiteen.

Vaihtoehtoja on kaksi: peitä tai hämää.

Vaikka ihostaan huolehtisi kuinka, silloin tällöin hyväihoinenkin joutuu kärsimään näyttävästä näppylästä kasvoillaan. Mistä hyvästä tämä nyt tuli? Ja miten ihmeessä sen saa piiloon?

Toki finnin voi vain antaa olla – sehän on loppujen lopuksi vain finni, joita useimmilla meistä tulee ja menee. Jos finnin haluaa kuitenkin piilottaa ennen kuin se katoaa itsestään, kannattaa ottaa nämä meikkivinkit avuksi:

1. Käytä pohjustusvoidetta

Peitto-operaatio on helpointa aloittaa puhtaalta ja (mahdollisimman) tasaiselta pohjalta. Kun olet puhdistanut ja kosteuttanut kasvot, levitä ainakin finnin päälle pohjustusvoidetta, joka tasoittaa ihoa. Monet niistä ovat silikonipohjaisia, ja joidenkin mielestä ne tukkivat ihoa, joten harkittu käyttö ja huolellinen puhdistus meikinpoiston yhteydessä kannattavat.

2. Häivytä punoitus

Ideaalitilanteessa pohjustustuotteeksi kannattaa valita vihertäväsävyinen voide, joka neutraloi näppylän punoitusta. Jos sellaista ei ole saatavilla, näppylän päälle voi levittää vihertävää peite- tai värinkorjausvoidetta.

Lue myös: Uusi kauneushitti on täällä – näin opit värikorjaavan meikin alkeet

3. Valitse peitevoide, joka vastaa täydellisesti ihonsävyäsi

Seuraavia etenemisvaihtoehtoja on kaksi: jos et käytä meikkivoidetta, levitä näpyn päälle peiteaine. Muussa tapauksessa katso ensin, kuinka hyvin meikkivoide peittää näpyn ja lisää ekstrapeittoa tarvittaessa vasta sen jälkeen.

Peitevoiteen tulisi sulautua täydellisesti ihon sävyyn, jotta näppy peittyy varmasti. Kauppojen valikoimissa onkin peitevoidepaletteja, joiden eri värejä sekoittelemalla löytää juuri oikean sävyn iholleen. Peitevoidekaupoilla myös hinnalla saattaa olla väliä – luksusmeikeissä pigmenttiä ja sitä kautta peittävyyttä on usein enemmän kuin marketin edullisissa perusmeikeissä.

Peitevoiteen tulisi sulautua täydellisesti ihon sävyyn, jotta näppy peittyy varmasti.

Peitevoide kannattaa levittää näppylän päälle X-kirjaimen muotoisesti, jolloin näppy peittyy varmasti joka puolelta. Painele voide ihoon sormella tai sienellä – vältä siveltimenvetoa muistuttavia liikkeitä, koska ne vain liikuttavat voidetta ympäri ihoa ja voivat jäädä ikävästi näkyviin.

4. Vastusta pakkelointihoukutusta

Näppyjä peittäessä pitää usein hyväksyä se, että jos näppy on iso, finnin kohdan kyllä huomaa joka kerta, kun katsoo itseään läheltä peilistä. Meikin ekstrakerrostaminen ei kuitenkaan paranna tilannetta, vaan muuttaa näpyn pakkelipaakuksi, joka näkyy vain entistä enemmän. Jos peitevoide on laadukas, pienikin määrä riittää pitkälle.

5. Muista kiinnittää meikki

Meikki kestää pidempään, kun sen kiinnittää kerroksella puuteria. Vältä jälleen kerran vetäviä liikkeitä, ja taputtele peitetyn näpyn päälle ohut kerros irtopuuteria esimerkiksi puuterivipalla. Valmis!

+ Jos et voi voittaa, luota hämäykseen

Eikö lopputulos tyydytä vieläkään? Loihdi näpystä kauneuspilkku vanhan ajan malliin! Sipaise ruskeasta rajauskynästä kevyesti väriä näpyn huipulle ja kiinnitä syntynyt kauneuspilkku tai ”luomi” läpinäkyvällä irtopuuterilla.

Tuuheita kulmakarvoja pitää jaksaa kasvattaa, mutta pika-apua saa oikein valituista tuotteista.

Kaikki eivät synny Cara Delevingnen tummat, tuuheat kulmakarvat otsallaan. Myös 2000-luvun nyppimisbuumi on jättänyt monen kulmiin jälkensä. Tällä hetkellä muodissa ovat luonnollisen tuuheat kulmakarvat, mutta ei kannata hätääntyä jos kulmat ovat harvakasvuiset. Kulmakarvojen kasvattamisen voi aloittaa vaikka tältä istumalta, ja odotellessa tilannetta voi paikkailla kosmetiikan avulla.

Jos oma tyyli on vielä hakusessa, mallia kannattaa ottaa vaikkapa julkkisnaisilta.

Paksut

January Jonesin kulmakarvoista lienee kiittäminen enimmäkseen geenejä, mutta myös sitä, että näyttelijä on malttanut pysyä erossa liiasta nyppimisestä. Jos kulmakarvat ovat luonnostaan hailakan väriset, niiden sävyä voi syventää värjäyttämällä kulmat kosmetologilla.

Luonnostaan tuuheiden kulmien korostamiseen sopii hyvin myös värillinen kulmakarvageeli, joka antaa kulmille sekä syvyyttä että pitää karvat ojennuksessa.

Rimmelin Brow This Way -kulmakarvageelissä on kätevä, pieni harja, 7,20 €.
Rimmelin Brow This Way -kulmakarvageelissä on kätevä, pieni harja, 7,20 €.

Luonnolliset

Näyttelijä Kirsten Dunstin vaaleaan hipiään sopivat hyvin vaaleat ja luonnolliset kulmakarvat.

Hyvä tuote luonnolliseen lopputulokseen on siveltimellä levitettävä, puuterimainen kulmakarvaväri. Kulmakarvoissa on yleensä aina pieniä, karvattomia kohtia, jotka voi vielä erikseen paikata ohuella, hyvin teroitetulla kulmakynällä – kunhan muistaa pitää otteen kevyenä. Jos kulmissa ei ole lainkaan aukkoja, ne näyttävät jo liian piirretyiltä.

Isadoran puuterimaisen kulmakarvavärin värejä sekoittamalla saa juuri oikean sävyn, 15,90 €. L'Oréalin Brow Artist Designer -kulmakynän sävy Blonde sopii vaaleahipiäiselle, 7,50 €.
Isadoran puuterimaisen kulmakarvavärin värejä sekoittamalla saa juuri oikean sävyn, 15,90 €. L'Oréalin Brow Artist Designer -kulmakynän sävy Blonde sopii vaaleahipiäiselle, 7,50 €.

Pörröiset

Näyttelijä Lily Jamesin tuuheat kulmakarvat eivät juuri muotoilutuotteita kaipaa. Pörröisen luonnollinen look syntyy, kun karvat harjaa kierreharjalla ylöspäin ja kiinnittää ne värittömällä kulmakarvageelillä (geelin tilalla voi kokeilla myös väritöntä huulirasvaa tai – kyllä vain – saippuaa). Harjaaminen tekee ilmeestä aavistuksen virkeämmän.

H&M:n kulmakarvasiveltimen toisessa päässä on kätevästi kierreharja, 2,99 €.
H&M:n kulmakarvasiveltimen toisessa päässä on kätevästi kierreharja, 2,99 €.

Vahvat

Laulaja Adelen kasvoille ilmettä tuovat hiuksia selvästi tummemmat kulmakarvat. Jos muu meikki on kevyt, kasvoille saa helposti ilmettä meikkaamalla kulmakarvat vahvasti. Hyvä tuote on värillinen, vahamainen kulmakarvaväri, joka levitetään siveltimellä.

NYXin Tame & Frame -kulmakarvaväri antaa väriä ja pitää kulmat ojennuksessa, 8,50 €.
NYXin Tame & Frame -kulmakarvaväri antaa väriä ja pitää kulmat ojennuksessa, 8,50 €.

Trendikkäästä huulipunasävystä löytyy jokaiselle oma suosikkiversionsa.

Ruskea huulipuna on ollut suosiossa jo pitkään, mutta ihan kaikkien juttu se ei ole. On ymmärrettävää, jos vahvat ysärifiilikset ja lapsuusmuistot nousevat pintaan, ja peilistä katsookin trendsetterin sijaan kopioi omasta äidistä parikymmentä vuotta sitten.

Maanläheisten huulipunasävyjen trendiin on silti mahdollista päästä mukaan. Kannattaa valita sävy, jossa ruskeaan sekoittuu viileitä pinkin sävyjä: malva. Sävyvaihtoehtoja löytyy harmahtavammasta enemmän rusehtavaan, ja vertailemalla löytyy niistä omaan tyyliin sopivin.

Näyttävän huulipunasävyn pariksi riittää kevyt meikki – etenkin poskipuna kannattaa pitää neutraalina, jotta se ei riitele huulimeikin kanssa.

Kauneusvloggaaja Kathleenlights esittelee harmahtavaa malvansävyä Instagram-kuvassaan.

Tubettaja Melissa Alatorren versio trendihuulipunasta on aavistuksen tummempi ja ruskeampi.

Helpoin sävy on sellainen, jossa on enemmän pinkkiä ja vähemmän ruskeaa. Youtuben meikkiguru Mariah Leonard näyttää mallia.