Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi
Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi

Mitä ajattelevat kauneudesta ja omasta ulkonäöstään naiset, joiden kasvoista eletty elämä jo näkyy?

”Kaunista on pehmeä askel”

Elli Bergman, 97: ”Nuori ihminen on ihan sileä, kuin puhdas paperi. Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.

Suhteeni ulkonäkööni on muuttunut iän myötä sallivaisemmaksi. Näin on toisillakin tämän ikäisillä.

Hyvinvointi näkyy kasvoista, samoin mieliala. Olen jehovantodistaja ja luotan siihen, että tämän jälkeen on ikuinen elämä ja kaikki on vain tilapäistä. Liian tosissaan tätä ei voi ottaa.

Kauneus nousee sisältä. Katson, että ystävälliset ja kiltit ovat kauniimpia kuin ne, jotka ovat aina oppositiossa.

Parasta ulkonäössäni on suhteellisuus. En ole päässyt paisumaan.

”Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.”

Ostin 93-vuotiaana mökin Lammassaaresta. Olen sanonut muillekin, että käykää siellä, jotta pysytte terveenä. Sinne ei pääse kuin kävellen.

Käyn uimalassa mieluiten kaksi kertaa viikossa, ja vartalorasvaa kuluu paljon. Mutta liikunta tekee hyvää.

Joku jumppamaikka sanoi joskus, että askeleiden pitää olla kuin ruusun tippoja. Ei saa lyödä lattajalkaa. Kaunista on joustavuus. Se, että askel on luonnollinen, pehmeä, ei mitään köpöttämistä. Pantterin askel.”

”Laittautuminen ilahduttaa”

Marjatta Kopra, 72: ”En ole ikinä ajatellut, että naamani olisi mitenkään erityinen tai kaunis, mutta kyllähän sen saa ihan siistiksi, kun laittelee. Kissalle kelpaa hyvin.

Ulkonäköpaineita minulla ei ole koskaan ollut. Olen aina ollut hoikka ja pitkä, ja se nyt on jo melkein riittävää.

Kauneusvinkkini on se, että viirutan aina silmät. En tule ollenkaan toimeen ilman. Joskus menin töihin ilman viirua, ja muut kysyivät, olenko kipeä. Minulla on niin haikalat silmät, että ne eivät kerta kaikkiaan näy muuten ollenkaan.

Laittautuminen ilahduttaa. Silloin katson ihmisiä. Jos en ole laittautunut, luikin, ettei kukaan huomaisi minua. Sisko sanoo joskus, että mitä sinä nyt enää vanha ihminen. Mutta nimenomaan, nyt vielä enemmän.”

”Ikä karsii turhat hömpötykset”

Paula Heikkilä, 69: ”Tukka on minussa kauneinta. Se on suhteellisen paksu verrattuna moniin samanikäisiin. Nuorena ajattelin, että se on ohut. Olin sitä mieltä, että olin kaikkein rumin yksilö maailmassa. Aina surkean näköinen, harmaavarpunen. Ajattelin, että muut ovat niin paljon kauniimpia kuin minä.

Mietin, että minulla on ruma nenä ja että leikkautan sen heti, kun on rahaa. Nyt tajuan, kuinka keinotekoisen näköistä sellainen on. Se vie pois ihmisen persoonallisuutta.

Nykyään olen sinut itseni kanssa. Ikä karsii turhat hömpötykset ja ajatukset. Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen. Kohta olen vielä rapistuneempi.

”Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen.”

Raamatun lause ’joka itsensä ylentää, se alennetaan’ oli äitini johtotähti. Täytyi olla vaatimaton. Sillä asenteella ei paljon maailmassa saavuteta.

Minä olen aina sanonut, jos joku on mielestäni kaunis. Nuoret osaavat jo olla tyytyväisiä itseensä. Kun jonkun minun sukupolveni edustajan vaatetta kehuu kauniiksi, hän vastaa, että tämä nyt on tällainen vanha rätti.

Kauneus tulee sisältä. Jos on piirteiltään kaunis, mutta tulee sammakoita suusta, kauneus häviää.”

”Jooga on antanut voimaa”

Anja Säisä-Mykkänen, 86: ”Sain jo pikkutyttönä huomiota osakseni. Sen jälkeen olen halunnut pitää ulkonäöstäni huolen.

Nuorena minua sanottiin Jackie Kennedyn näköiseksi. Nyt olen tällainen harmaa olematon, mutta haluan pitää huolta itsestäni. Käytän kaikkea yövoiteesta lähtien.

Olen hammaslääkäri ja tottunut siihen, että ulkonäön pitäisi olla kunnossa. Töissä joutui peittämään osan kasvoista, mutta silmiä korostin.

Olen harrastanut joogaa parikymppisestä. Se on antanut minulle voimaa.

Meillä oli viimeisen mieheni kanssa ihanat 20 vuotta yhdessä. Sitten mokoma vain nukkui pois. Kun on kaksi miestä kuollut, on ollut aika paljon suurta surua. Kun tulee oikein suuri murhe, sanon aina, että joogatyttö nousee tästä.”

”Kauneus on sitä, että pitää itsestään”

Taru Kettunen, 70: ”Lempeä, ystävällinen ihminen on kaunis. Kauneus on sisäistä hyvää oloa, sitä, että näkee, että pitää itsestään.

Minussa kauneinta ovat silmät. Ripset ovat vieläkin aika pitkät. Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä. Olen sellainen paatintappi.

”Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä.”

Olen ihan sinut oman painoni kanssa. Ympäristö ei aina ole. Olen ollut ylipainoinen lapsesta asti. Ongelma on muilla, ei minulla.

Vaikka menisin lääkäriin valittamaan, että sormi on poikki, jossain vaiheessa lääkäri sanoo, että kun sinulla on tuota painoa. Varmaan se montaa asiaa haittaakin, mutta minua se ei haittaa. Hiihdän, kävelen, pyöräilen, uin. Paino ei ole estänyt minua tekemästä mitään. Voiko silloin olla muuta kuin sinut?

Nuorena tuntui, että pitää olla pienempikokoinen. Nyt en koko ajan mieti, mikä minussa on vialla. Ei minussa ole mitään vikaa.”

”Tukan menettäminen oli aika iso juttu”

Bitte Askelund, 68: ”Olen sinut itseni kanssa. Näen, että olen vanhentunut, mutta se ei häiritse minua yhtään. Elän ihan parasta elämänvaihetta. Nyt on elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua paljon enemmän kuin teininä.

Silloin ulkonäköön suhtauduttiin eri tavalla kuin nykyään. Oli lehtiä ja telkkari, Miss Universum Armi Kuusela ja kauneusihanteita, mutta olosuhteet olivat vaatimattomammat, enkä osannut itseäni niihin niin verrata. En haluaisi olla nyt nuori.

Uskon siihen, mitä näyttelijä Audrey Hepburn sanoo: hymy on paras kauneusvoide. Olen koko elämäni harrastanut musiikkia ja laulan nyt kahdessa kuorossa. Sekin pitää virkeänä. Uskon, että jos on sisäisesti tasapainossa, se näkyy.

Lauloin silloinkin, kun kävin syöpähoidoissa. Tukan menettäminen oli aika iso juttu, mutta hoitoruljanssissa näki niin paljon pahempaakin. Ei syöpä perusminää muuttanut, paitsi niin, etten lykkää enää mitään.

Musiikkiharrastus ja ystävyyssuhteet ovat paljon tärkeämpiä kuin se, miltä minä näytän. Siksi ulkokuoren rapistuminen ei ole the end of the world, maailmanloppu. Kauneus on katsojan silmässä ja sisäisissä asioissa.”

”Kauneus on vanhemmiten korostunut”

Maria Toivonen, 72: ”Olen aina ollut aika tyytyväinen ulkonäkööni. Olen hoitanut itseäni niin hyvin kuin olen pystynyt.

Kauneutta pitää alkaa pitää yllä heti, että se säilyy. Luotan kasvisvoittoiseen ravintoon ja puutarhaterapiaan. Kesällä kaikkein tärkein asia on Annalan puutarha Helsingissä. Se on sellainen terapeuttinen hoitolaitos.

Kauneus on aina ollut minulle tärkeää, mutta vanhemmiten se on korostunut. Olen alkanut jumpata sängyssä ja ulkoilla. Juoksen pitkin metsiä nykyisen mieheni kanssa niin, että askelmittari heiluu takinliepeessä. Oikein pahalla ilmalla kävelemme Itäkeskuksen kauppakeskuksessa.

Kauneutta on kasvojen ilme, hyväksyntä ja kiitollisuus. Se, että asenne toisiin ihmisiin on pehmeä ja salliva. Me olemme niin erilaisia kaikki. Jokainen saa olla oma itsensä.”

”Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta”

Anja Kekkonen, 71: ”Olen pyhät ja arjet aika samannäköinen. Kauneus on paljon sitä, miten hyvä päivä tänään on ja miten hyvin on nukkunut.

Ihminen on kauneimmillaan silloin, kun hän on rakastunut. Minä en halua rakastua enkä olla sillä tavalla kaunis, mutta haluan, että on rauha, tasapaino ja hyvä elämä.

Täytän 72, mutta tunnen olevani 16-vuotias. Tämä on parasta ikää. Ei tarvitse huolehtia työstä ja perheestä. Saa olla vapaa ja hassutella.

Olen aina ollut vähän sellainen tyhjännauraja. Kun olin nuori, sellainen oli aika kauheaa. Ajateltiin, että vakuuttava on se, jolla on naama peruslukemilla. Olin vauhtimimmi enkä ehtinyt kiinnittää kauneuteen huomiota. Ilmeisesti ajattelin, että olen tarpeeksi kaunis joka tilanteeseen, koska ei tullut hirveästi meikattua silloinkaan.

”Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni.”

Olen 172 senttiä pitkä. Nuorena painoin 50 kiloa ja olin huolissani, että olen lihava. Käyn nytkin salilla, mutta en halua laihduttaa. Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta. Ei sitä, että on symmetrisesti joka kurvi paikallaan.

Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni. Mutta jos Suomessa alkaa kehua, että olen hiton tyytyväinen, saanut kaiken, mitä olen halunnut, sisäisesti ja ulkoisesti, sitähän pidetään ihan kauheana.”

”Tärkeää on se, että jaksan”

Maritta Hellman, 65: ”Ajattelin nuorena, että opettelen huulipunan käytön sitten, kun täytän 50. En ole vieläkään oppinut.

Olen aina ollut tällainen luonnonlapsi. Jos käyn kylässä ja joku kysyy, millaiset keittiön kaapit siellä oli, sanon, etten tiedä. Sellainen ei vain jää minulle mieleen.

Olen aina harrastanut hirveästi liikuntaa ja tehnyt paljon töitä. Tärkeämpää on hyvinvointi ja se, että jaksan.

Kauneinta minussa ovat tummat silmät. Ne huomataan. Se tietysti harmittaa, kun on tällaiset silmäpussit, mutta ne ovat perintöä, olleet minulla jo 18-vuotiaana.

Nuorena paras ystäväni oli oikein blondi, hyvin kaunis. Olimme yhdessä Pariisissa, ja kaikki ihastuivat siihen blondiin. Hän ei osannut kieltä, ja kaikki sanoivat minulle, että sano sille, kuinka kaunis se on. Loppuajasta sanoin, että kyllä se sen jo tietää.

Mutta ei sekään minua haitannut, että miksi ne eivät minua huomanneet. On ihan hyvä tunne, kun ei tarvitse yrittää enempäänsä, vaan voi olla se, mikä on.”

Kutisevat näpyt bikinirajassa, säärissä ja kainaloissa höyläyksen jälkeen ovat ärsyttävä vaiva. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla pidät näpyt tiessään.

1. Kuori ihosi ennen sheivausta.

Kuollut ihosolukko voi muodostaa muurin höylättyihin karvatuppeihin, jolloin karvat kasvavat helposti sisään. Siksi ihon kuoriminen ennen karvojen poistoa auttaa taistossa kutinaa vastaan. Ihoa kannattaa myös kuoria vartalosienellä karvanpoistokertojen välillä.

Kaupoissa on saatavilla runsaasti erilaisia kuorintoja, mutta omatekoinen kahvikuorinta ajaa saman asian. Lue ohjeet siihen täältä.

2. Hoida homma suihkussa.

Yhdistä karvanpoisto osaksi suihkussa käyntiä. Suihkun jälkeen iho on lämmennyt ja kimmoisampi, joten karvatupet eivät tulehdu yhtä helposti. Vesi myös pehmentää karvaa, jolloin terä ei osu siihen yhtä terävästi.

3. Aja aina myötäkarvaan.

Moni sheivaa vastakarvaan, koska silloin tulos saattaa tuntua tarkemmalta. Mutta jos haluaa poistaa karvat ihoystävällisesti, kannattaa ehdottomasti ajaa karvat myötäkarvaan.

4. Vaihda terä terävään.

Käytä aina terävää terää. Tylsä terä voi repiä ihon rikki ja kerää bakteereja. Terä tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen, joten asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan terän jo 3–5 käytön jälkeen.

5. Älä säilytä höylää suihkussa.

Se saa terän menemään piloille nopeammin. Kosteus nimittäin saa sen helposti ruostumaan. Terä kannattaisi aina kuivat suihkun jälkeen huolellisesti.

6. Panosta karvanpoistoaineeseen.

Sheiverin kanssa kannattaa myös aina käyttää karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Älä koskaan sheivaa pelkän veden avulla. Hätätilanteessa voit käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

7. Älä mene sheivauksen jälkeen heti saunaan tai treenaamaan.

Hikoilu saa ihon bakteeriston lisääntymään, jolloin karvatupet tulehtuvat todennäköisemmin.

8. Muista kosteutus.

Pidä huolta ihostasi myös höyläyksen jälkeen. Kosteuta sheivattu iho hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Lähteet: Bustle ja Refinery29

Ihotautilääkäri suosittelee muutamaa ainesosaa, kehottaa kuorimaan ja painottaa kosteutuksen merkitystä.

Meillä kaikilla on mustapäitä – yksillä enemmän ja isompia, toisilla vähemmän ja pienempiä. Ja moni haluaisi mustapäistään kipeästi eroon.

Miten tummiin ihohuokosiin voisi saada helpotusta?

No ei ainakaan puristelemalla niitä, vaikka moni niin tykkääkin tehdä. Refinery29-sivuston haastattelema dermatologi Doris J. Day kertoo, että ainoa keino päästä mustapäistä lopullisesti eroon on muuttaa ihonhoitorutiiniaan.

Listasimme yhdeksän toimivaa vinkkiä, jotka voivat auttaa.

1. Tiedä, mitä olet tekemässä.

Jotta mustapäistä pääsee eroon, on tiedettävä, mitä ne oikeastaan ovat. Yksinkertaistettuna mustapää on ihohuokonen, jonka sisään on jumittunut yhdistelmä kuollutta ihosolukkoa, rasvoja ja propionibacterium acnes -bakteeria. Kyseinen bakteeri rakastaa ihohuokosten epäpuhtauksia ja aiheuttaa yhdessä niiden kanssa valkopäitä ja mustapäitä.

Jos mustapään syvin olemus kiinnostaa tarkemmin, lue lisää täältä: 8 asiaa, jotka sinun pitää tietää mustapäistä

2. Luota salisyylihappoon.

Kaikista tehokkain lääke mustapäitä vastaan on salisyylihappo. Sitä löytyy useista epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetuista ihonhoitotuotteista. Esimerkiksi Vichyn Normaderm-sarjan ja Neutrogenan tuotteet sisältävät vaikuttavana aineena muun muassa salisyylihappoa.

Salisyylihappo on tiukkaa tavaraa, joten sitä sisältävien tuotteiden kanssa kannattaa pysyä kohtuudessa. Erityisesti kuiva- tai herkkäihoisen tulee olla tarkkana.

Erityisesti kuiva- ja herkkäihoisen kannattaa olla varovainen salisyylihapon kanssa.

Huomio! Vaikka salisyylihapon nimi muistuttaa asetyylisalisyylihappoa, kyseessä on kaksi eri ainetta. 

Kokeilimme taannoin aspiriinia finnien hoitoon. Lue lisää täältä.

3. Ymmärrä, mikä ei auta.

Aknen hoitoon käytetään usein aineita, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidiä. Suomessa sitä sisältävät esimerkiksi tuotteet nimeltä Brevoxyl ja Basiron AC. Nämä aineet eivät ole parhaimmillaan mustapäitä vastaan.

Myöskään vetyperoksidia ja alkoholia sisältäviä aineita ei välttämättä kannata kokeilla. Ne ainoastaan kuivattavat ihoa, ja saattavat olla liian korkeina pitoisuuksina iholle jopa haitaksi.

4. Kuori haluamallasi tavalla.

Koska mustapäät syntyvät muun muassa ihohuokosiin kertyneestä ihosolukosta, ylimääräinen kuollut iho kannattaa pyrkiä kuorimaan pois. Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Rakeita sisältävät kuorinnat ja kemialliset kuorinnat ovat mustapäitä vastaan ihan yhtä hyviä. Testaile eri tuotteita – riippuu ihostasi, mikä sopii juuri sinulle. Ota kuitenkin huomioon, että jotkut kuorinnat sisältävät ympäristölle haitallisia muovirakeita. Jos et halua lisätä maailman muovitaakkaa, suosittelemme kokeilemaan eko-kuorintoja.

4. Kokeile kasvoharjaa – tai konjakkisientä.

Kasvoharjat voivat maksaa jopa satoja euroja, mutta niistä on kyllä apua epäpuhtaalle iholle. Ne puhdistavat ihon tehokkaasti ja kuorivat samalla hellästi.

Edukkaampi mutta oikein toimiva vaihtoehto kasvoharjalle on konjakkisieni. Luonnonmateriaalista valmistettu sieni kostutetaan, jotta se pehmenee. Iho pestään kostealla sienellä. Konjakkisientä voi käyttää joko kasvojenpesuaineen kanssa tai yksin.

Lue myös: Eroon mustapäistä? 5 tuotetta, joita kannattaa testata

5. Nyt viimeisen kerran: muista puhdistaa meikit!

Menitkö pitkän illan päätteeksi nukkumaan meikit kasvoillasi? Ei ihme, jos kasvoillesi on ilmestynyt mustapäitä. Meikit tulisi aina poistaa kasvoilta päivän päätteeksi.

Pesupuolelle laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja.

Kokeile tätä! Pesupuolella laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja. Testasimme taannoin markettien putsausliinat. Niiden joukosta löytyi monta hyvää. Lue lisää täältä.

6. Kosteuta, kosteuta, kosteuta.

Monet mustapäiden selättämiseen tarkoitetut tuotteet kuivattavat ihoa. Älä siis unohda kosteutusta. Etsi tuotteita, jotka ovat allergiatestattuja ja epäpuhtaalle iholle sopivia. Öljyttömyys on plussaa. Vältä tuotteita, joissa on silikoneja, koska ne saattavat tukkia ihohuokosia.

7. Kokeile retinolia sisältäviä tuotteita.

Retinolia löytyy usein ihonhoitotuotteista, joiden on tarkoitus häivyttää ikääntymisen merkkejä. Monet dermatologit kuitenkin suosittelevat samaa ainesosaa mustapäiden hoitoon, koska retinoli pitää ihon hyvässä kunnossa.

Myös maailmankuulu finnitohtori Sandra Lee käyttää yöksi iholle laitettavaa retinoliseerumia. Retinoli saattaa kuitenkin ärsyttää ihoa, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Käytä vain pieni määrä kerrallaan – ja muista aurinkosuoja.

Lue myös: Finniguru paljastaa kikat hyvään ihoon: tunnista näppytyyppi ja hoida oikein

8. Harkitse kahteen kertaan, ennen kuin kokeilet lappuja.

Ihotautilääkäri Doris J. Dayn mukaan mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon. Laput tarjoavat vain väliaikaisen korjausliikeen. 

Dayn mukaan mustapäälaput voivat olla iholle haitallisia, jos iho on palanut, siinä on näkyviä finnejä tai se on herkkä. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi savea tai aktiivihiiltä sisältävä naamio.

Mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon.

9. Mene rohkeasti ammattilaisen pakeille.

Jos haluat löytää juuri sinun ihotyypillesi ehdottomasti parhaan hoitomuodon, kannattaa kipaista ammattilaisen luokse. Dermatologit osaavat sanoa tarkemmin, kaipaako ihosi salisyylihappoa, retinolia, kosteutusta vai kenties jotain ihan muuta.

Yksi on varmaa: tämän vartalovoiteen käyttäjällä ei voi olla vihasuhdetta laventeliin. 

Voiko tavallinen kosteusvoide auttaa oikeasti uniongelmissa? Kyllä, jos asiaa kysytään Reddit- ja somekansalta.

Kosmetiikkayhtiö Lushin vartalovoide sai hetkessä kulttimaineen sen jälkeen, kun sitä ylistettiin maasta taivaisiin netissä. Sleepy-nimellä tunnettu voide onkin myyty loppuun brittikaupoista, kertoo OK-lehti.

Sleepy-voidetta hehkutetaan muun muassa Reddit-keskusteluissa ”ihmevoiteena”, joka ”rentouttaa” ja ”auttaa uniongelmissa”. Samanlaisia kommentteja löytyy Twitteristä ja Instagramista.

Daily Mail kertoo äidistä, jonka 18-kuukautinen lapsi on muuttunut rauhattomasta nukkujasta levolliseksi Sleepyn avulla.

Noin 15 euron vartalovoiteen tehoaineista Reddit- ja Instagram-käyttäjät ylistävät ennen kaikkea laventelia ja kaurauutetta. Laventeli onkin monien – jopa uniasiantuntijoiden itsensä – suosikkiaine, jonka uskotaan rentouttavan ja syventävän unta. Useat tutkimukset ovat todistaneet laventelin vaikuttavan myönteisesti myös mielenterveyteemme.

Lue lisää! 22 vinkkiä: tällaiset ovat unitutkijoiden omat iltarituaalit

Suomessa Sleepy-voide tuli myyntiin ensimmäisen kerran viime jouluna. Silloin se oli sesonkituote, ja noin kuukausi sitten se tuli takaisin kauppoihin, Lush Suomen myynnistä kerrotaan. Toistaiseksi voidetta on saanut Suomen kaupoista hyvin.

Miten kohuvoide pärjäsi Me Naisten testissä?

Koostumus: Laventelin värinen voide on sopivan paksua – ei mitään valuvaa emulsiota eikä liian paksua kreemiä. Se levittäytyy iholle erinomaisesti, mutta imeytyy hieman hitaasti. Tuoteseloste kertoo, että kyseessä on vegaaninen voide eikä se sisällä synteettisiä säilöntäaineita. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi voiteessa on muun muassa steariinihappoa – ja päältä löytyy hopeista lumihiutalekimalletta.

Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Tuoksu: Jos inhoaa laventeliaromia, tämä voide saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä. Heti purkin aukaisun jälkeen laventelin tuoksi puskee esiin, erittäin voimakkaana. Mukana on myös makeaa mantelia sekä ylang ylangia eli tuoksuilangia. Tuoksuherkän ei siis kannata edes kokeilla voidetta, ellei sitten siedä hyvin luonnontuoksuja.

”Tuoksuherkän ei kannata edes kokeilla.”

Vaikutus: Ensimmäisenä iltana käyn suihkussa yhdeksän aikaan illalla ja voitelen kroppani kaulasta varpaisiin Sleepy-voiteella. Hieman aivastuttaa tuo kukkainen haju. Teen muutamia ilta-askareita ja menen kymmeneltä sänkyyn. Virkeänä. Vaikka nukahdan yleensä hyvin, pyörin nyt sängyssä hetken ja nousen puolen tunnin päästä ylös. Väsähdän vasta puolen yön aikaan – ja voide on vaikuttanut jo melkein kolme tuntia vartalollani.

Toisena iltana teen samat rutiinit ja huomaan, että olen jo tottunut tuoksuun. Nukahdan jo ennen iltakymmentä ja nukun sikeästi kuuteen saakka. En tiedä, ovatko tuon yön nukkumislahjani perua huonosti nukutusta edellisyöstä, vai auttoiko Sleepy-voide todella nukkumaan. Ainakaan se ei tunnu kehollani viileämmältä tai muuten erilaiselta kuin muut vartalovoiteet. Marketeissa myytävä tavallinen kylmägeelikin on auttanut nukahtamaan joskus paremmin. Voisin käyttää Sleepyä esimerkiksi sheivauksen jälkeen tai talvella kuivan ihon elvyttämiseen.

Yleisarvosana: 2/5 pistettä

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

    1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
    2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
    3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
    4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.