Jos et pääse niistä eroon, peitä ne. Aurinkolasien käyttö sitä paitsi suojaa herkkää silmänympärysihoa. Kuva: Colourbox
Jos et pääse niistä eroon, peitä ne. Aurinkolasien käyttö sitä paitsi suojaa herkkää silmänympärysihoa. Kuva: Colourbox

Silmänaluset ikääntyvät siinä missä muukin iho – ja monesti se näkyy. Asiantuntija kertoo, miten tummia silmänalusia voi hoitaa ja ehkäistä.

Tuliko valvottua? On todennäköistä, että seuraavana päivänä silmien alle pitää töpötellä ekstrakerros pakkelia.

Kehnoilla elämäntavoilla on tietysti seurauksensa, senhän vielä hyväksyy. Mutta potuttaa näyttää pandalta, jos alla on kymmenen tunnin yöunet.

Se on kuitenkin aika normaalia, jos ei ole enää teini-ikäinen.

– Tummat silmänaluset voivat johtua normaalista ikääntymisestä, joka on yksilöllistä ja geneettisesti erilaista eri ihmisillä, kertoo silmätautien ja silmäkirurgian ylilääkäri Tiina Leivo Suomen Terveystalosta.

Asiantuntijan mukaan syitä silmänalusihon tummumiseen on useita:

1. Alaluomien ohut iho.

– Verisuonet ja alla olevat kudokset kuultavat helposti ohuen ihon läpi.

2. Pigmenttihäiriöt alaluomella.

– Hyperpigmentaatiota voivat aiheuttaa esimerkiksi atooppisen ihotulehduksen jälkitila, hormonaaliset tekijät, raskaus ja aurinko.

3. Silmäpussit.

– Pussit silmien alla aiheutuvat ylimääräisestä rasvasta tai rasvan työntymisestä eteenpäin alaluomella. Niiden aiheuttamien varjojen vuoksi syntyy myös vaikutelma tummista silmänalusista.

4. Rasvan puute.

– Harvinaisempi syy tummiin silmänalusiin ja on rasva-atrofia, joka saa aikaan tyhjän katseen ja usein varjojen vuoksi myös tummat silmänaluset. Tällaiset muutokset ovat tavallisempia lähempänä nenänvartta.

5. Keskikasvon ja poskipäiden laskeutuminen.

– Ne aiheuttavat muutoksia usein myös alaluomella.

6. Elämäntavat.

– Ihon vanhenemista ja myös tummien silmänalusien syntymistä voi hidastaa kiinnittämällä huomiota elämäntapoihinsa, Tiina Leivo sanoo.

Neuvot ovat niitä perinteisiä: älä tupakoi, käytä alkoholia kohtuudella, suojaa iho auringolta, nuku riittävästi ja huolehdi terveellisen ravinnon saamisesta sekä riittävästä vedenjuonnista. Myös ylipaino tai voimakkaat painon vaihtelut eivät ole hyväksi kasvojen iholle.

”Toistuvaa ja tavaksi muuttuvaa kasvolihasten jännittämistä kannattaa välttää.”

Ihonhoidossa pitäisi välttää kovakouraista käsittelyä ja voimakkaita puhdistustuotteita. Asiantuntija suosittelee kosteuttavan ihovoiteen käyttöä.

Ja sitten on vielä siristely sekä muu kasvojen jännittäminen:

– Voimakasta, toistuvaa ja tavaksi muuttuvaa kasvolihasten jännittämistä kannattaa välttää. Aurinkolasien käyttö voi auttaa tässä osittain, Tiina Leivo kertoo.

Kirurgin veistä tai peitevoidetta

Mikä sitten auttaa? Jos ongelma on ihon väri tai erittäin ohut iho, pelkän meikin avulla pääsee jo pitkälle.

– Silloin paras hoito on yleensä hyvin valittu peiteväri, Tiina Leivo sanoo.

Tummia silmänalusia voidaan joissakin tapauksissa hoitaa kirurgisestikin.

– Jos potilaalla on silmäpussit ja ylimääräistä rasvaa, alaluomileikkaus tai alaluomileikkaus yhdistettynä keskikasvojen kohotukseen auttaa sekä silmäpusseihin että tummiin silmänalusiin. Jos ongelmana on rasvan puute, alaluomelle voidaan siirtää rasvaa tai täyteaineita, Leivo selittää.

Täyteaineiden vaikutus on väliaikainen, ja osa siirretystä rasvasta poistuu ajan kuluessa. Tiina Leivon mukaan pientä osaa potilaista voidaan auttaa myös kemiallisilla- tai laserhoidoilla.

Ammattilaismeikkitaiteilijat antavat vinkkinsä siihen, kuinka näyttää mahdollisemman nuorelta kosmetiikan avulla.

1. Satsaa kosteutukseen

Ihonhoito on avainasemassa, jos haluaa säilyttää ihon nuoren näköisenä. Ihoa kannattaa kosteuttaa muun muassa hyaloronihappoa sisältävällä seerumilla ja voiteilla. Myös silmänympärysvoiteen ja kasvoöljyn käyttämisestä voi olla hyötyä, jotta iho pysyy mahdollisemman kimmoisana mahdollisemman pitkään. Retinolia käyttämällä ihoon voi saada paremman ja raikkaamman sävyn.

2. Vältä meikkivoiteen levittämistä silmänalusiin

Ole tarkkana meikkivoiteen kanssa – sen levittäminen  silmänalusiin tuo vain rypyt pahemmin esille. Kokeile sen sijaan säväyttävää kosteusvoidetta meikkopohjan alla.

3. Minimoi silmämeikki

Naiset, jotka onnistuvat näyttämään ikäistään nuoremmilta, käyttävät mieluummin vähemmän kuin enemmän rajauskynää. Sitä kannattaa levittää vain hyvin ohuesti paljaalle luomelle, mikä  korostaa vain silmiä eikä itse meikkiä. Lopputuloksena on selkeä ja luonnollinen look.

4. Käytä poskipunaa

Hehkuvat, hieman rusottavat kasvot näyttävät nuorekkailta. Poskipunan käyttö poskipäillä voi tuoda kasvoille nuorekkaan säteilyn ja volyymia kohtaan, josta kasvot yleensä alkavat ikääntyessä roikkua ja ohentua.

Jos oikean värin valinta askarruttaa, turvallisimpia ovat persikan sävyt, sillä ne ovat pehmeitä.

5. Tee korostuskynästä luottotuote

Korostuskynän käyttäminen luomilla antaa raikkaamman ja nuorekkaamman vaikutelman. Sitä voi sekoittaa meikkivoiteeseen tai lisätä loppusilaukseksi korostamaan poskipäitä sen jälkeen, kun niihin on laittanut ensin poskipunaa.

6. Taivuta ripset ja maalaa paksut kulmat

Silmäripset kannattaa taivuttaa, jotta niihin  saa koko- ja flirttiefektiä. Pidä myös kulmasi mieluummin paksuina – ohuet ja velton näköiset kulmakarvat vanhentavat yllättävän paljon. Ikääntyessä kulmat harvenevat ja vaalenevat, jopa harmaantuvat.

Lähde: Byrdie

 

Onko säännöt muka tehty rikottaviksi? Puuterikikka jakaa mielipiteet.

Pohjusta, meikkaa, kiinnitä puuterilla. Näiden kolmen vaiheen pitäisi pitää rasvoittuvan ihon kiillon kurissa, mutta varsinkin kostealla kesäsäällä tuntuu, ettei sekään riitä. Ihon rasva on niin itsepäistä, että se tunkeutuu meikin pinnalle alta aikayksikön, ja kiiltoa saa olla koko ajan painelemassa kasvopaperiin.

Netin rasvoittuvaa ihotyyppiä edustavat kauneusgurut väittävät jo ratkaisseensa ongelman: avuksi tarvitaan vain kiinnityspuuteria – mutta sitä käytetäänkin ennen meikkaamista. Neuvo on suorastaan kapinallinen, sillä perinteisesti puuterituotteiden päälle ei suositella laitettavan voiteita, jotta meikistä ei tule paakkuista.

Puhtaalle iholle levitetty puuteri kuitenkin imee itseensä ylimääräisen rasvan ja kosteuden, ja mattapinnalle levitetyn meikin pitäisi myös pysyä mattaisena pitkään. Netissä kiertävissä videoissa ja ohjeissa puuteria levitetään iholle reippaalla kädellä. Sen jälkeen muu meikki levitetään normaalisti.

Riskinä todella on, että puuteri jämähtää iholle ja meikkivoide kökkööntyy levittäessä. Kikkaa testannut tubettaja Marie Jay kuitenkin kehuu lopputulosta melko tasaiseksi, sillä hän töpötteli meikkivoiteen puuterin päälle siveltimellä.

– Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä, hän sanoo lisätessään puuteria vielä meikin päällekin.

”Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä.”

Vloggaaja Laura Lee puolestaan valittelee, että puuteroitu iho tuntuu kuivalta ja kireältä. Hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, sillä meikki sai ihon näyttämään kuivalta ja korosti ryppyjä. Meikkivoidetta myös kului tavallista enemmän.

– Tuntuu, että puuteri imee meikkivoidetta.

Kuivaihoiselle tai luonnollista meikkiä suosivalle kikka ei siis välttämättä sovi. Parempi vaihtoehto saattaakin olla se, että vain taputtelee iholta kaiken ylimääräisen rasvan ja kosteuden pois ennen meikkivoiteen levittämistä.

Marie Clairen toimittaja kirjoittaa, että kiinnityspuuteri oli hänellekin liikaa: meikki levittynyt sen päälle kauniisti, mutta riisipuuterilla päällystetyt kasvopaperit sen sijaan hoitivat homman. Jos sellaisia ei löydy, ehkä kevyistä kevyin kerros hienojakoista irtopuuteria saattaisi toimia?