Yhtä se polttaa, toista hikoiluttaa ja kolmas ruskettuu silmissä. Nappaa oman aurinkotyyppisi parhaat keinot nauttia paisteesta.

Norminorkoilija

Iho jaetaan neljään luokkaan sen mukaan, milloin se tykkää kyttyrää auringossa. Suurin osa suomalaisista on kolmosia, joilla iho ruskettuu hyvin ja palaa vain joskus. Normi-ihotyypillä ihon oma suoja-aika on 20–30 minuuttia, mutta sitä ei kannata lähteä testaamaan.

Meikkivoiteiden kertoimet antavat riittävän suojan kaupunkikierrokselle ja työmatkoille, mutta auringonottoon tarvitaan järeämmät tökötit. Suomen kesässä hyvä kerroin on 15–25. Kun purkilla käy vähintään joka toinen tunti, aurinko ei järjestä punakkaa yllätystä illaksi.

Vaikka makaisi rannalla, veden ja hiekan läheisyys voimistavat UV-säteitä. Sandaaleissa onkin parempi pitää liikettä, sillä rantapyyhkeellä UV-säteiden määrä on nelinkertainen liikkuvaan auringonpalvojaan verrattuna.

Suojaksi

 • Omega 3 ja 6 -rasvahapot pistävät kampoihin auringon vanhentavalle vaikutukselle, Lumene Sun & care (SPF 15), 12,90 €.
 • Iho imaisee ihanan vikkelästi Garnierin Ambre solaire Light & silky -sumutteen (SPF 20), 10,80 €.

Kalkkilaivan kapteeni

Kalpea iho, vaalea tai punainen tukka, siniset silmät, paljon luomia ja pisamia. Kyllä, olet vaaravyöhykkeessä. Joka kolmas suomalainen kuuluu ihotyypiltään herkästi palaviin. Heidän ihonsa voi kärventyä keskipäivän porotuksessa jo 15–30 minuutissa. Vanha saarna voiteen levittämisestä puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ei siis ole tuulesta temmattu.

Suojakertoimien kanssa kikkailu vaatii hitusen matikkapäätä. Kun herkkähipiäisen oma suoja-aika on kymmenisen minuuttia, 20 kertoimen rasva pidentää auringossaoloaikaa 200 minuuttiin. Harva kuitenkaan käyttää voiteita yhtä runsaasti kuin koehenkilöt, joten kertoimia ei kannata liikaa tuijottaa. Varminta on totuttaa iho aurinkoon korkeilla kertoimilla (SPF 30–50) ja lisätä suojaa vähintään 1–2 tunnin välein sekä aina uinnin ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

Äläkä pihtaa määrässä. Yhden etusormen mitalle pursotettu voide riittää kasvoille ja noin kolme ruokalusikallista aikuisen vartalolle. Sprayssä kuutisen painallusta suojaa yhden vartalonosan kuten säären.

Suojaksi

 • Maitomainen Biothermin Lait solaire (SPF 50) ei tahmaa korkeasta kertoimestaan (SPF 50) huolimatta, 28 €.
 • Päänahan pelastus on hattu tai huivi. Turbaanipipo, 7,95 €, Gina Tricot. Olkihattu, 9,90 €, Glitter.

Himoruskettaja

Blondeilla saattaa olla hauskempaa, mutta auringossa bruneteilla pyyhkii paremmin. Tummatukkaiset ja -ihoiset kuuluvat vaaleita useammin ihotyypiltään nelosiin, eli he palavat tuskin koskaan ja ruskettuvat hyvin.

Kun vaaleaihoinen kestää elämänsä aikana noin 70 000 tuntia aurinkoa, tummaihoinen sietää sitä 180 000 tuntia.
Ruskettunut iho mielletään kauniimmaksi ja terveemmäksi, ja paha sitä on kieltää. Kaunista rusketusta voi onneksi avittaa aurinkovoiteilla, joissa on rusketusta tehostavia ainesosia sekä värin kestoa pidentävillä after suneilla. Pari viikkoa aiemmin aloitettu aurinkokapselikuuri taas pönkittää pigmentin muodostusta.

Turvallisimman rusketuksen saa kuitenkin kylppärissä tai vaikka kotisohvalla: itseruskettava ei tee tuhoja ja nykyisillä tuotteilla lopputulos on enää harvemmin oranssi.

Väriä iholle

 • Itseruskettava kuivasumute levittyy tasaisesti leveän nokan ansiosta, L’Oréal Paris Sublime bronze Express pro spray, 13,99 €.
 • Helmiäistä sisältävä Guinotin Grand soin after sun, 21,30 €, pidentää rusketuksen kestoa.
 • Vivisanté sun -aurinkokapselit, 22 €, edistävät ruskettumista ja antavat 2–3 kertoimen ensisuojan.

Valoherkkis

Ilmaantuuko ihollesi auringossa pieniä ja kutiavia vesinäppylöitä? Oireet liittyvät yleensä valoihottumaan, josta kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Onneksi näppylät katoavat yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin, yleensä parissa päivässä.

Kutinaan tepsii kortisoni, mutta pahaan ihottumaan lääkäri voi määrätä valohoitoa, jolla lisätään ihon UV-sietokykyä.
Kemikaaliallergisen ihon aurinkovoiteita löytyy parhaiten apteekista. Kuivaihoisten kannattaa valita rasvaisempi voide, kun taas rasvaiselle ja akneiholle geeli on passelimpi vaihtoehto.

Toisilla aurinko nostattaa iholle kahvitahrojen näköisiä maksaläiskiä. Niitä voi yrittää torpata pigmenttiläiskiä ennaltaehkäisevillä tai vaalentavilla voiteilla. Täyttä simsalabim sinne meni -varmuutta ei kuitenkaan ole. Paitsi tieto siitä, että kun rusketus menee menojaan, niin käy myös läiskille.

Suojaksi

 • Öljytön emulsio epäpuhtaalle, rasvoittuvalle ja akneiholle, Avène High protection Cleanance (SPF 30), 24 €.
 • Aurinkoallergioilta, kuten valoihottumalta ja kesäaknelta, suojaa Eucerinin Sun sensitivity creme-gel (SPF 25), 23,40 €.
 • Maksaläiskiä vaalentavaa Natural Arbutin seerumia (SPF 10) voi laittaa aurinkovoiteen alle, 48 €.

Sporttaaja

Olitpa uimari, rantapalloilija tai muuten vain hikoilevaa sorttia, suosi vedenkestäviä suojia. Äläkä tuudittaudu siihen, että uidessa vesi toimisi suojapeittona. Jopa vedenelävät, kuten valaat, palavat vedessä. Säteet pääsevät pinnan alle, kirkkaassa vedessä jopa puoleentoista metriin.

Paras sporttiaika on ennen aamukymmentä tai viiden jälkeen illalla. Kiipeilijöiden ja vaeltajien kannattaa pakata reppuihin korkeita kertoimia, sillä UV-säteily lisääntyy lähempänä aurinkoa. Porotuksessa treenaava voi myös huoletta sipaista lasten aurinkovoiteita: jos tuote kestää vesipetoilun ja hiekkakakkuleikit, se pysyy takuulla aikuisemmassakin menossa mukana. Eikä voide onneksi ymmärrä, onko se 3- vai 30-vuotiaan iholla.

Runsaasti hikoilevan kannattaa lisätä voidetta vähintään kerran tunnissa. Uintipulahdusten jälkeen viimeistään pyyhekuivaus vie voiteet mennessään, joten aina uusi kerros suojaa pintaan.

Suojaksi

 • Ultrasun Sports clear spray formula (SPF 30), 22,50 €, on tarkoitettu hikiseen menoon.

Auts, se poltti sittenkin

Ensihoidoksi kannattaa ottaa vilakka suihku tai kylmäkääreitä ja juoda vettä nestetasapainon säilyttämiseksi. Lievään punoitukseen riittää yleensä viilentävä ja kosteuttava after sun -voide tai kevyt emulsio. Kutinaan tepsii mentolia sisältävä voide.

Jos iho tulehtuu ja punoittaa pahemmin, levitä pari kertaa päivässä hydrokortisonivoidetta. Huonovointisuuteen ja tulehtuneen ihon avuksi voi ottaa tulehduskipulääkettä.

 • Eisenber Paris After sun anti-ageing kasvonaamio, 55 €, rauhoittaa auringon ärsytyksiä ja ehkäisee ihon nestehukkaa.
 • Aloe vera antaa jelppiä punoitukseen ja kuivuuteen, Piz buin After sun, 14,50 €.

UVA ja UVB

Sekä pitkäaaltoiset UVA-säteet että lyhytaaltoiset UVB-säteet ruskettavat ihoa. UVB:t ovat niitä paholaisia, jotka polttavat enemmän ja aiheuttavat ihosyöpää.

UVA:t taas tunkeutuvat ihon syvempiin kerroksiin vanhentaen, kuivattaen ja rypistäen ihoa. Ne läpäisevät jopa ikkunalasin.
Tsekkaa, että voiteesi suojaa molemmilta UV-säteiltä. Jos kaapin perukoilta löytyy viimekesän purnukoita, tarkista tuotteen käyttöaika.

Takana pitkä päivä takana, ja sänky vetää jo puoleensa? Valitse unien aikana vaikuttava kasvonaamio.

1. Iho uudistuu tehokkaimmin aamuyön tunteina, kun keho korjaa päivän mittaan syntyneitä vaurioita. Myös kollageenin tuotanto on öisin vilkkaimmillaan, joten sitä kannattaa tehostaa yövoiteilla. Maksimaalisen tehon saa naamioilla, jotka luovuttavat iholle kosteuttavia ainesosia sekä korjaavia antioksidantteja.


Dr. Hauschka Puhdistusvoide on hellävarainen syväpuhdistaja, joka kuorii ihon pintakerrosta. Voide säilyttää ihon luonnollisen pH-tasapainon ja sopii myös herkälle iholle. 14 €.


Kuivalle sekä herkälle iholle sopii Novexpert Milky Cleanser Hydrobiotic puhdistusmaito, jonka probiootit sekä magnesium suojaavat ihoa, 20 €.

2. Varaa illastasi noin puoli tuntia aikaa ennen nukkumaanmenoa. Kerää hiukset löysälle nutturalle tai letille yötä varten, jotta ne eivät tartu naamion kosteaan pintaan. Aloita puhdistamalla silmä- ja huulimeikki meikinpuhdistusaineella. Kostuta kasvosi, valitse ihotyypillesi sopiva puhdistustuote ja puhdista meikki kasvoiltasi pyörivin liikkein. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

3. Peruspuhdistuksen jälkeen tee vielä ihon syväpuhdistus. Jotta naamion vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään mahdollisimman tehokkaasti, ihon tulee olla valmis vastaanottamaan kosteutta. Jos ongelmasi ovat samea iho ja epäpuhtaudet, valitse siinä tapauksessa tehokkaampi syväpuhdistus. Jos taas ihoasi vaivaavat kuivuus ja herkkyys, käänny hellävaraisemman tuotteen puoleen. Levitä tuote kauttaaltaan kasvoillesi ja anna vaikuttaa iholla 2–3 minuuttia ennen huuhtelua.


Flow Kosmetiikan Hilla-Minttu Kasvonaamio syväpuhdistaa ja kirkastaa rasvaisen ihon tehokkaasti, 14 €.

4. Syväpuhdistuksen jälkeen valitse kasvoille naamio, joka sopii hyvin yön yli nukkumiseen. Liian kevyt naamio ei anna iholle tarpeeksi kosteuttavia ainesosia yötä varten, joten yönaamion koostumuksen kannattaa olla hieman tavallista paksumpi. Levitä naamio kasvoillesi hitain, pyörivin liikkein. Voidetta saa olla sen verran, että se ei heti imeydy ihoon, mutta liian paksu kerros vain pyyhkiytyy tyynyliinaan.

Jos haluat aamulla herätessäsi viimeistellä yön kasvohoidon, kokeile Lumenen Glow Reveal Kirkastavaa pikakasvohoitoa. Tuote levitetään kuivalle iholle pyörivin liikkein, annetaan vaikuttaa minuutin ja huuhdellaan pois – tuloksena on kirkkaampi iho. 14 €.

Katso, kuinka syntyy syksyn trendikkäin huulimeikki.

2788096

Lähes joka syksy se tulee: tumma huulipuna. Esimerkiksi Jenni Vartiainen edusti syksyn trendikkäimmässä huulimeikissä räppäri Cheekin kirjanjulkkareissa. Tumma huulipuna sopi hienosti yhteen laulajan uuden, vaalean hiusvärin kanssa. Goottivivahteita, mutta modernisti.

Pikimustiakin huulipunia on tarjolla, mutta helpointa on aloittaa tummanpunaisesta. Näillä vinkeillä huulipunasta tulee siisti.

1. Rajaa huulet. Valitse huulipunan kanssa samansävyinen rajausväri. Rajaaminen helpottaa tumman värin levittämistä huulille. Voit joko noudattaa huulten omaa muotoa tai muotoilla rajauksen avulla huulia hieman – muista kuitenkin kohtuus.

2. Levitä huulipuna ensin siveltimellä. Ota väriä puikosta siveltimeen. Pienellä siveltimellä saat lopputuloksesta siistimmän ja pikkutarkemman kuin suoraan puikosta levittämällä.

3. Lisää väriä puikosta. Jotta lopputuloksesta tulisi intensiivisempi, voit lisätä vielä kerroksen väriä suoraan puikosta.

4. Korjaa sotkut peitevoiteen avulla. Pienet mokat eivät haittaa. Huulten rajat voi siistiä lopuksi ihonsävyisen peitevoiteen avulla. Levitä siveltimellä ja häivytä sormin.

Katso ohjeet myös videolta!

Videolla käytetyt tuotteet: NYXin Ombre Lip Duo -kaksipäisen huulipunan rajaussävy Bonnie & Clyde, 10,80 €, ja Lumenen True Passion -huulipuna sävyssä 2 Varjojen tanssi, 13,90 €.

Syyssilmiin saa meikata ruskan sävyjä.

Hehkuvaan kesämeikkiin sopivat kulta ja pronssi, mutta jos syksyn luomivärileikkeihin kaipaa vaihtelua, kannattaa kokeilla trendikästä kuparia.

Jaa että punertavaa silmiin?

Kyllä vain. Vaikka ajatus kauhistuttaisi, kannattaa sille antaa mahdollisuus. Ruskan sävyt näyttävät upeilta silmämeikissä ja sopivat moniin silmiin ja ihosävyihin. Meikkipohja kannattaa kuitenkin tehdä huolella – avainsanat siinä ovat raikkaus ja kuulaus.

Kauneusguru ja bloggaaja Marianna Hewitt antaa Byrdie-sivustolla tärkeimmän vinkkinsä punertavien luomivärisävyjen käyttöön: älä unohda ripsiväriä.

– Kun taivutat ripsesi ja käytät hyvää ripsiväriä, ero on valtava. Se täydentää minkä tahansa meikkilookin, Marianna selittää.

Älä unohda ripsiväriä.

Tyylin voi loihtia helposti vain yhdellä luomivärisävyllä levittämällä sitä koko liikkuvalle luomelle ja luomivakoon.

Uutta luomiväriä ei välttämättä tarvitse edes ostaa, vaan kullansävyiseen luomiväriin voi sekoittaa esimerkiksi ruskeaa ja ripauksen burgundinpunaista. Jotta löytäisi juuri oikean sävyn, kannattaa hyödyntää kylppärin kaapissa lymyilevät luomivärit ja kokeilla, saisiko niitä sekoittelemalla aikaan täydellisen kuparin. Tavoitteena on lämpimän punertava, metallinhohtoinen lopputulos.

Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.
Inglotin Freedom System -helmiäisluomiväri hohtaa kuparinruskeana, 7 €. Oriflamen The ONE Colour Match -duoluomivärin sävyssä Rose Taupe yhdistyvät punainen ja ruskea, 17 €.

Vartti on jo ruhtinaallisesti laittautumisaikaa, mutta viidessäkin minuutissa ehtii tehdä pikameikin itselleen.

Nukkuminen vai ehostautuminen? Vaikka meikkaaminen on monen naisen mielestä mukavaa, joskus muut asiat menevät laittautumisen edelle.

Ylen vuonna 2009 teettämän kyselyn mukaan naiset käyttävät meikkaamiseen ja meikin korjailuun keskimäärin 13 minuuttia päivässä. Luku on toki jo useamman vuoden vanha, joten emme voi tietää, kuinka esimerkiksi Kim Kardashianin tunnetuksi tekemä, työläs contouring-meikki on siihen vaikuttanut.

Päivät ovat kuitenkin yhtä pitkiä tai lyhyitä kuin ennenkin, ja etenkin aamuisin meikkaamisesta haluaa suoriutua nopeasti. Laadimme sitä varten ohjeet viiden minuutin pikameikkiin.

Viiden minuutin meikki

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä. Hehkuva iho, näyttävä katse vai värikkäät huulet?

1. minuutti: Iho. Mikäli ei kärsi superkuivasta ihosta, puhdistuksen jälkeen iholle voi levittää kerroksen kosteuttavaa BB-voidetta, joka myös tasoittaa ihon sävyä. Voiteen hierominen ihoon sormin on yksi nopeimmista tavoista, mutta jos haluat säästyä meikin pesemiseltä sormista, kokeile isoa kabuki-sivellintä, jolla levität voiteen pyörivin liikkein. Levitä tarvittaessa myös hieman peitevoidetta tummiin silmänalusiin tai näppyihin. Jos iho ei kaipaa erityisemmin meikkiä, pelkkä peitevoide silmien allekin riittää.

Pikameikissä tärkeintä on valita, mihin haluaa keskittyä.

2. minuutti: Kulmakarvat. Onnittelut, jos saat nauttia täydellisistä kulmakarvoista jo herätessäsi. Voit siirtyä suoraan seuraavaan kohtaan ja käyttää minuutin johonkin muuhun. Muussa tapauksessa kulmiin kannattaa sipaista hieman väriä esimerkiksi puuterimaisen kulmavärin, kulmakynän tai värillisen kulmageelin muodossa. Harjaa lopuksi kulmat muotoonsa.

3. minuutti: Tässä kohtaa kannattaa valita, mitä haluaa korostaa meikissään. Minuutin voi käyttää tekemällä yhden luomivärin silmämeikin, rajaamalla silmät pikaisesti, muotoilemalla kasvoja varjostus- ja aurinkopuuterin avulla tai sipaisemalla poskipäille punaa ja hohtavaa korostusväriä.

4. minuutti: Ripsiväri. Tehokkain keino avartaa hieman katsetta on taivuttaa ripset ja levittää kunnon kerros ripsiväriä.

5. minuutti: Jos panostit silmämeikkiin kohdassa kolme, levitä tässä kohtaa poskille hieman punaa ja huulille rasvaa tai kiiltoa. Tai jos näyttävä huulipuna on koko meikkisi juju, käytä koko viimeinen minuutti siihen.

Myönnetään. Vaatii pientä treeniä, että tämän kaiken ehtii tehdä viidessä minuutissa. Parasta onkin lähinnä ottaa vinkeistä mallia ja laatia oma, nopea meikkisuunnitelmansa kiireisiä hetkiä varten.

Lue myös: 7 parasta kiirepäivän kauneusniksiä

Sittenkin vartti aikaa?

Jos aikaa on enemmän, edelliset kohdat ehtii tehdä hieman huolellisemmin. Vartissa ehtii jo levittää meikkivoiteen ja tehdä hieman monimutkaisemman silmämeikin geeli- tai nestemäisine rajauksineen. Arkeen kuitenkin sopii parhaiten kevyt ehostus, joten suomalaisnaisten 13 minuuttia riittää vallan hyvin perusmeikkiin.

Arkeen sopii parhaiten kevyt ehostus.

Todellinen aamujen aikasyöppö onkin hiusten peseminen ja laitto. Jos peset hiukset mieluiten aamuisin, katso täältä testatut tavat pidentää hiusten pesuväliä.