Villi viidakko vai paljas kuin autiomaa? Makuja on monia. Kuva: Shutterstock
Villi viidakko vai paljas kuin autiomaa? Makuja on monia. Kuva: Shutterstock

Ei ole naista karvoihin katsominen, paitsi että on.

Viime vuosi oli häpykarvojen. Luonnontilaista puskaa hehkuttivat muiden muassa näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz. Vuoden lopulla Racked-sivusto uutisoi, että brasilialainen vahaus, jossa kaikki karvat poistetaan, on kriisissä, koska naiset haluavat, että heidän alapäässään kasvaa karvaa.

Ok, naisten mielipide tuli selväksi. Siksi kysyimmekin kolmi–nelikymppisiltä miehiltä, millainen alapääkarvoitus on heidän makuunsa. Onko puskatrendi noussut myös miesten ykkössuosikiksi?

Ja kuten arvata saattaa, tällaisia vastauksia oli helppo saada:

”Mieluiten kaikki pois, mutta sellainen ihan pieni tupsu tai kiitorata on kyllä ihan jees myös. Kunhan on runsaasti ’tyhjää tilaa’ tupsun ja suukontaktialueen välissä!”

”Posliini, koska silloin suuseksin antaminen on jotenkin helvetin kiihottavaa.”

”Pieni tupsu on kiva, kunhan muuten on siistitty.”

Vastauksissa korostuu suuseksi. Se on miesten mielestä hauskinta, kun karvat eivät ole tiellä.

Joillekin myös estetiikka on häpykarvoituksessa olennaisessa osassa.

”Suosikkini on semmonen vähän siistitty malli. Lantion seutu näyttää hyvältä, jos siinä on vähän kolmiota, joten ns. puskaa saa olla mieluusti. Mutta jos häpärit ovat suht karvattomat, niitä on kiva pussailla ja näkee paremmin.”

”Sellainen, ettei se häiritse suuseksiä. Suorat raidat, leveät ja kapeat ovat esteettisesti parhaimman näköisiä tai sitten bikinirajalle trimmattu alle sentin mittainen.”

”Jos tursuaa pöksyjen reunoilta niin ei houkuta. Karvaa saa olla vähän kuitenkin.”

Karvat kuriin

Luonnontilallakin on oma, joskin tämän pienen otannan perusteella harvalukuinen, kannattajakuntansa.

”Täysin luonnontilainen karvoitus on paras. Tällöin karvaa kasvaa myös peräaukon yläpuolella selän puolella ja pakaroiden liittymässä. Bikinirajan huolittelu on sairasta ja ehdottomasti kiellettyä.”

Onneksi moni posliinifani on sen verran suvaitsevainen, ettei kaihda muitakaan karvamalleja.

”Posliini on mieluisin. Mielikuvitukselle jää muita käyttökohteita, kun ei tarvitse miettiä, miltä alapää karvoituksen alla näyttää. Sekin on mukavaa, ettei karvoja mene suuhun. En kuitenkaan menisi sanomaan, että mikään karvoitustyyppi olisi varsinaisesti epämiellyttävä.”

”Kaikki sänkiversiot ovat ärsyttäviä. Pistelee kieleen ja näyttää rumalta.”

Hieman laajempi otanta, yli 700 ääntä, on tässä Jatkoaika-keskustelufoorumin kyselyssä, joka on avattu reilut pari vuotta sitten. Siinä tilanne on suunnilleen tasan: 53 prosenttia suosii karvatonta ja 47 prosenttia on karvojen puolella. Keskusteluketjusta käy kuitenkin ilmi, että moni pitää hieman siistitystä pöheiköstä – ja sitten on tietysti niitä, joille käy kaikki.

Suomalaisten häpykarvatrendeihin päästään kurkistamaan myös huhtikuussa alkavassa Aatami etsii Eevaa -deittiohjelmassa, jossa parit tutustuvat toisiinsa täysin alasti. Katsojien huomio tulee väkisinkin kiinnittymään vyötärön alapuolelle.

Vaikka alapääkarvat kuumentavat tunteita etenkin feministipiireissä, puskiin ja posliineihin ei ole aina pakko suhtautua niin vakavasti. Jos hiuksiaan voi muutella trendien mukaan, miksei tyyliään voisi vaihdella pikkuhousujenkin sisällä? Välillä puska, välillä posliini – ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Lue myös:

Kiitos 2014! Alapääkarvoitus on viimein jokaisen oma asia

Alapään sheivaaminen voi olla vaarallista

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina?

Yleisin rajausvirhe: liika on liikaa.

Moni meistä vannoon tuttujen kauneusrutiinien nimeen: käytämme vuosikymmeniä yhtä ja samaa ripsiväriä tai uskomme juuri tietynvärisen luomivärin sopivan meille parhaiten.

Joskus meikkitottumuksemme saattavat kuitenkin olla piintyneitä jäänteitä ajalta, jolloin aloittelimme meikkausta.  

Shefinds.com-sivuston mukaan erityisesti rajauskynän levittäminen juuri tietyllä tavalla on tällainen tiukassa istuva tapa, joka ei välttämättä korostakaan parhaita puoliamme.

Moni laittaa rajauskynää silmiinsä aivan liikaa: silloin rajaus näyttää valtaavan koko silmän. Toinen yleinen virhe on rajata silmä vain sen sisäosasta, mikä voi saada silmät näyttämään pienemmiltä kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Sisänurkan rajaus voi myös saada silmät vuotamaan, mikä saattaa tehdä meikistä valuvan näköisen.

Shefinds.comin mukaan rajausta ei kannata koskaan vetää kerralla silmän kulmasta kulmaan. Kynä tai sivellin voi jämähtää löysään ihoon, jolloin rajauksesta saattaa tulla paksu ja epätasainen.

Näin se käy

Mutta tässäpä kikka meikkirutiinien päivittämiseen: rajaus on helpoin tehdä siveltimen kanssa. Voit käyttää myös geelimäistä kynää tai luomiväriä.

Aloita silmän sisäkulmasta ja tee rajaus yläluomen keskiosaan asti. Ota sitten siveltimeen lisää väriä ja aloita ulkokulmasta. Piirrä viiva yhteen ensimmäisen viivan kanssa.

Silmät voi rajata näin myös eyelinerilla, kunhan käytät sivellinmäistä versiota.

Silmän rajaamisessa on hyvä pitää mielessä, että vähemmän on enemmän. Kaikille ympäri silmän ulottuva rajaus ei vain sovi.

Kokeile rajata silmä vain yläripsien yläpuolelta. Pupillista kohdalta ulkospäin rajaaminen saa silmät näyttämään suuremmilta. Voit vertailla, mikä tyyli sopii sinulle parhaiten.

Teroituskynä jääkaappiin ennen teroitusta

Marie Claire -lehden vinkkien mukaan silmät pitää puhdistaa hyvin alkoholittomalla meikinpoistoaineella ennen silmämeikin levittämistä. Silmänympärysvoiteen laittaminen voi tehdä ihosta liukkaan.

Puhdistamisen jälkeen levitetään kevyt kerros pohjameikkiä ja silmäluomi viimeistellään läpikuultavalla puuterilla. Se saa rajauksen pysymään ja imeyttää itseensä mahdollisen rasvan.

Meikkiartisti Rae Morriksen mukaan vahvat rajaukset saavat ihmisen näyttämään helposti kovalta ja vanhemmalta. Niitä käyttäessä on osattava rajata silmät täydellisesti.

Pyöreisiin silmiin Morris suosittelee valitsemaan geelimäisen rajauskynän, sillä sen avulla on helppo luoda mantelimaista muotoa. Hyvin ohutteräiset kynät ovat ihanteellisia viirumaisille tai soikeille silmille. Tylsistynyt rajauskynä kannattaa laittaa 30 sekunniksi jääkaappiin ennen sen teroittamista.

Youtube ja Pinterest ovat pullollaan mitä ihmeellisimpiä kauneuskikkoja. Joihinkin niistä kannattaa suhtautua kriittisesti.

Oletko joskus törmännyt videoon, jossa vloggaaja tai meikkitaiteilija testaa kummallisia kauneuskikkoja? Monet meikki- ja kauneusvinkit ovat toki käteviä ja hyödyllisiä, mutta osa niistä saa lähinnä nostelemaan kulmakarvoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Erikeeper-liiman käyttö mustapäiden poistajana ja huulipunan korvaaminen vahaliiduilla.

Elle-sivusto kertoo, että suurin osa kummallisten kauneusvinkkien ideoista on peräisin vloggaajilta ja meikkitutoriaalien tekijöiltä, joilla ei ole koulutusta. Siksi vinkkien turvallisuudesta ja siitä, onko tuotteissa haitallisia aineita, ei voi olla varma.

Näitä viittä kikkaa ei ainakaan kannata kokeilla

  1. Hammaslankatikut mustapäiden poistoon. Hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettu väline voi tuntua hyvältä idealta. Sen kun painaa ihoa vasten ja vetää, niin johan mustapäät tupsahtelevat ulos. Todellisuudessa kasvojen raapiminen ja hinkkaaminen langan avulla ei juuri auta mustapäiden karkottamisessa. Tuloksena on lähinnä punoittava, haavainen ja arka iho.
  2. Deodorantti meikin pohjustustuotteena. Deodorantti auttaa hikoiluun, joten jotkut ovat päätelleet, että se pitää kasvot mattapintaisina. Deodorantin sisältämät aineet eivät kuitenkaan sovi kasvoille. Siksi deodorantti voi aiheuttaa finnejä, aknea, kuivia läikkiä ja punoitusta.
  3. Kynsilakka huuliherpeksen peittämiseen. Kun kynsilakkaa levittää ruven päälle, lakka kuivaa tasaiseksi kerrokseksi huulille. Ja kun päälle laittaa vielä huulipunaa, ei huuliherpeksestä ole tietoakaan. Hyöty ei kuitenkaan voita haittoja: kynsilakka on herkästi allergisoivaa ja voi aiheuttaa lisää ongelmia huulien herkällä iholla. Pahimmillaan huuliherpesvirus voi myös levitä, kun rupeen koskenut kynsilakkasivellin pannaan takaisin purkkiin ja samaa lakkaa levittää uudelleen huuleen.
  4. Wasabitahna finnien hoitoon. Kukapa ei haluaisi luonnollista ja kemikaalitonta hoitoa esimerkiksi akneen, mutta valitettavasti wasabi ei ratkaise ongelmaa. Tulinen wasabi voi pahimmillaan jopa polttaa kasvojen herkkää ihoa.
  5. Sitruuna ja ruokasooda kainaloiden vaalentamiseen. Wasabiakin huonompi idea on yrittää vaalentaa kainaloita sitruunalla ja ruokasoodalla. Yhdistelmä voi nimittäin ärsyttää ja jopa polttaa ihoa. Ei ole myöskään todisteita siitä, että vinkillä saisi ihon sävyn vaaleammaksi.