80-luvulla naisilla oli kainalokarvat ja puutarha luonnontilassa. Mihin nykynaisen karvat katosivat?

”Tämä on ällöttävää”, kuvatekstissä lukee. Netistä löytyneessä kuvassa Tyra Banks, yksi maailman kauneimmista naisista, halailee itseään lyhyempää, puolet vanhempaa miestä. ”Olen pahoillani, että teidän täytyi nähdä tämä”, kirjoittaja jatkaa. Hän ei tarkoita käppänää Tyran vieressä, vaan kainaloita, jotka malli on unohtanut ajella.

Vielä 1980-luvulla suurimmalla osalla naisista oli kainalokarvat ja alapää ympärivuotisesti luonnontilassa. Nykyään karvainen nainen on harvinainen näky. Jos nainen ei ajele säännöllisesti karvojaan, häntä pidetään helposti epäsiistinä.

"Amerikkalaiset liittävät karvojen ajelun hygieniaan. Jos menet Jenkeissä jalkahoitoon ilman, että olet sheivannut sääresi, se on sama kuin menisit hammaslääkäriin pesemättä hampaitasi.”

Näyttelijä MoNique herätti Golden Globe -gaalassa pahennusta paljastamalla kuvaajille karvaiset kinttunsa. Myös laulajat Britney Spears, Celine Dion, Beyoncé ja näyttelijä Christina Ricci ovat ylittäneet uutiskynnyksen, koska unohtivat ladata ladyshaverinsa.

"Jumpassa miesohjaaja tuli korjaamaan asentoani, mutta alkoikin hivellä säärtäni. Se oli ällöä, mutta silti ensimmäinen ajatukseni oli, että apua, olenko ajanut säärikarvani.”

Karvattomien karkelot

Gynekologi äityi päivittelemään edellisen potilaan tuuheutta: ’On se kumma, miten jotkut eivät viitsi pitää itsestään huolta.’ Kiitin luojaani, että olin muistanut siistiä bikinirajani.”

Me Naisten lukijoista 88 prosenttia pitää kainalonsa aina sileinä ja 62 prosenttia trimmaa säännöllisesti bikinirajansa. Viisitoista prosenttia ajaa alhaalta kaiken veks.

Vielä joitakin vuosia sitten naisilta ajeltiin häpykarvat ennen synnytystä, mutta nykyään tavasta on luovuttu useimmissa sairaaloissa paitsi turhana myös naista alentavana. Toisaalta, harvalla on enää mitä ajella. Muuttuneen muodin huomaa uimahallien ja kuntosalien pukuhuoneissa. Kiitoradat, kolmiot ja pikku tupsut ovat korvanneet luojan luomat pörröt. Power puff, rain cloud, pubic sculpture, hollywood, smoothie, playboy, brassi ja sisilialainen – niistä sopii valita, jos au naturel ei miellytä. 

Halusin yllättää mieheni ja ajelin häpykarvani. Järkytys oli suuri, kun pimpsa ei näyttänytkään enää samalta kuin pikkutyttönä.”
Jotkut uskovat, että­ karvattomuus lisää seksuaalista nautintoa. Sinkkuelämää-sarjassa Samantha kärsi, kun miesystävä pyysi häntä kasvattamaan kunnon puskan. Totuus voi olla ihan muuta kuin posliininen:

"Ajoin kiitoradan mieheni mieleksi. Kutina oli hirveä ja punaiset näppylät kaikkea muuta kuin kiihottava näky. Kun karvat alkoivat kasvaa, ne pistelivät seksin aikana.”

Ajatus siitä, että ajeltu alapää on seksikäs ja merkki seksuaalisesta aktiivisuudesta, on alun perin peräisin pornoteollisuudesta.

On niillä tarkoituskin

Karvattomuus ei ole mikään tuore kauneusihanne. Päinvastoin – 1900-luku oli poikkeuksellisen karvainen vuosisata. Keskiajalla häpykarvojen ajelu oli siveyden merkki, ja muinaisessa Egyptissä ylhäisönaiset ajoivat hiuksensakin. Kun peseytymismahdollisuudet olivat puutteelliset, karvattomuus oli hygieeninen ratkaisu.

"Poikaystäväni maksoi minulle kerran 20 euroa, että kasvatin kainalokarvat. Hänestä ne ovat seksikkäät.”

Seksioppaiden klassikossa Rakasta hellästi vuodelta 1972 kirjoittaja Alex Comfort neuvoo, ettei kenenkään pidä ajella kainalo- tai häpykarvojaan, koska ne sieppaavat ruumiin luonnolliset tuoksut, joiden tarkoitus on vetää puoleensa vastakkaista sukupuolta. Anteeksi herra Mielihyvä, mutta kumppanin valinta taitaa kuitenkin perustua pääasiassa muihin seikkoihin.

Mutta miksi vain naisen karvoja pidetään inhottavina? Miehen kainalot saavat rehottaa, ja alapäätään parturoiva äijä on jotenkin vähän epäilyttävä.

Häpy-, kainalo- ja säärikarvat kasvavat murrosiässä, ja niiden on arveltu toimineen merkkinä sukukypsyydestä parittelukumppanille. Karvaisuuden aste riippuu geeneistä ja mieshormonin määrästä. Ehkäpä siinä on selitys, miksi miehen karvat eivät ällötä. Evoluution näkökulmasta karvainen mies on miehekäs ja potentiaalinen lisääntymiskumppani.

Karvat vaikuttavat evoluution jäänteeltä, mutta on niistä hyötyä nykynaisellekin: ne suojaavat sukukalleuksia ja kainaloita bakteereilta ja hankaukselta.
 

Kutinaa ja näppylöitä

Karvanpoisto on myös kulttuurikysymys; esimerkiksi Itä-Euroopan maissa naisilla ei ole ollut tapana poistaa karvojaan.

"Olimme Budapestissä ratikassa. Pikku toppeihin pukeutuneet naiset pitivät kiinni katon kahvoista, eikä juuri kukaan ollut ajanut kainaloitaan. Jos karvani rehottavat, mieheni kutsuu minua unkarilaiseksi.”

Naiset käyttävät taisteluun karvoja vastaan paljon aikaa ja rahaa. Ja miksi? Vain tunteakseen kutinaa ja saadakseen karvat kohta takaisin entistä tummempina ja tuuheampina.

"Kyllästyin jatkuvaan sheivaamiseen ja nypin säärikarvat yksitellen pinseteillä. Pari iltaa siinä meni.”

Viisikymmentätuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua karvat raaputettiin pois kivillä ja simpukankuorilla. Siihen verrattuna karvojen poisto käy nykyään leikistä. Silti vaatimus karvattomuudesta on tapa hallita naisruumista, nykynaisen korsetti.

Kun Julia Roberts huiskutteli kainalokarvoissaan punaisella matolla, kyse oli varmasti mielenilmauksesta. Taistelun karvavihaa vastaan voi jokainen aloittaa omasta kehostaan. Kesä on siihen mitä otollisinta aikaa.

Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden kokemuksia.

Skippaa luomiväri ja ripsari – pääset helpolla ja olet lisäksi trendikäs.

Meikittömyys on yksi tämän hetken isoimpia meikkitrendejä, ja sen toteutustavat vaihtelevat. Joku jättää kaiken meikin pois, toinen vain keventää pakkelikerrosta.

Lue myös: Kokeile vaikka heti! 6 helppoa kauneustrendiä, joihin takuulla törmäät vuonna 2017

Yksi tapa näyttää myös yleistyvän: muut meikit pysyvät ennallaan, mutta silmämeikki jätetään kokonaan pois. Kevään muotinäytöksissä moni malli käveli lavalla kasvoillaan ”meikitön meikki”. Kulmat oli huoliteltu ja kasvot muotoiltu kevyesti. Ripsiväri ei enää olekaan meikkipussin tärkein tuote.

Silmien korostamisen sijaan pääpaino on ihossa ja huulissa, jotka voi meikata haluamallaan tavalla. Erityisen hyvin tyyliin sopii hehkuva iho, eikä poskipunassa tarvitse säästellä. Peittävä mattameikkivoide ja puuterointi voivat tehdä kasvoista elottoman näköiset, mutta heleyttä tuovilla ja voidemaisilla tuotteilla on helppo saada aikaan raikas meikki.

Luomet voi esimerkiksi puuteroida tai pohjustaa, jotta niistä tulee hieman tasaisemman väriset.

Trendi ei tule yllätyksenä, sillä viime vuosina suosittu ”Instagram-meikki” on meikittömän meikin täydellinen vastakohta näyttävine tekoripsineen ja huolellisesti häivytettyine luomiväreineen. Sen jälkeen muotiin on tullut esimerkiksi silmämeikki, jossa pääpaino on alaluomilla. Nyt kaivataan vaihtelua eli keveyttä, ja silmämeikki on selvästi matkalla monimutkaisista varjostuksista yksinkertaisempaan suuntaan.

Myös kauneusbloggaaja Miia Ezen kirjoitti vähän aikaa sitten blogissaan kuulleensa ystävältään, että silmämeikitön meikki on muodissa esimerkiksi Saksan hipsteripääkaupungissa Berliinissä.

Jos täysin meikittömät silmät näyttävät oudoilta muuten meikattujen kasvojen kanssa, luomet voi esimerkiksi puuteroida tai pohjustaa, jotta niistä tulee hieman tasaisemman väriset. Luonnollinen tapa meikata silmät on myös tehdä varjostukset luomivakoon ja alaluomille aurinkopuuterin avulla – sen sävy on yleensä niin lähellä ihon omaa väriä, että meikkihämäystä tuskin huomaa.

Kokosimme lyhythiuksisten julkkisten kuvia, jotka mukanasi voit marssia kampaajalle.

Kristen Stewart

Kuvat: Reuters
Kuvat: Reuters

Näyttelijä Kristen Stewart on viihtynyt lyhythiuksisena on pidempään. Tällä hetkellä hänen hiuksensa ovat superlyhyet ja vaaleat.

Cara Delevingne

Malli-näyttelijä Cara Delevingne ihastutti alkukeväästä uudella hiustyylillään, joka sekin on jo ehtinyt mennä uusiksi: leffaroolin takia hänen päänsä on ajeltu kaljuksi.

Rooney Mara

Näyttelijä Rooney Mara on hiuskameleontti. Tällä hetkellä hiukset ovat lyhyet ja erittäin tummat.

Katy Perry

Laulaja Katy Perryn hiusmallissa on superlyhyitä sekä vähän pidempiä hiuksia, minkä ansiosta hiuksia voi muotoilla monipuolisesti.

Ruby Rose

Näyttelijä Ruby Rose on monen tukkaidoli. Hänet kannattaa googlata, sillä hiusinspiraatiota lyhyisiin malleihin ja kampauksiin todella riittää.

Amber Valletta

Malli-näyttelijä Amber Vallettan kampauksessa pisimmät hiukset on kammattu sileiksi otsalle ja kasvojen sivulle.

Michelle Williams

Näyttelijä Michelle Williams suosii klassista pixie cut -mallia.

Julia Garner

Nuorella näyttelijällä Julia Garnerilla on tunnistettava kiharapörrö.

Evan Rachel Wood

Näyttelijä Evan Rachel Woodin hiuksissa tumma tyvi yhdistyy kauniisti vaalennettuihin latvoihin, mikä tuo kampaukseen lisää kolmiulotteisuutta.

Scarlett Johansson

Näyttelijä Scarlett Johanssonin rennosti pätkitty hiusmalli näyttää särmikkäältä, kun se saa olla hieman sekaisin.

Sarah Paulson

Kevyet laineet tuovat näyttelijä Sarah Paulsonin lyhyeen hiusmalliin pehmeyttä.

Halsey

Laulaja Halseyn hiusmallissa päälaella olevat hiukset ovat pidemmät ja vaaleammat kuin alhaalla niskassa.

Hoitoaineen jättäminen hiuksiin poistaa tehokkaasti pörröisyyttä.

Mikä avuksi, kun hiukset ovat pörröiset kaikesta hoitoaineella läträämisestä ja hellivistä hiusnaamioista huolimatta?

Nimimerkki Guyamassonora kirjoitti muutama päivä sitten Reddit-sivustolla lakanneensa huuhtelemasta hoitoainetta hiuksistaan. Sampoopesun jälkeen hän levittää hiuksiinsa hoitoainetta, mutta huuhtelemisen sijaan hän vain kuivaa hiuksensa t-paitaan tai mikrokuitupyyhkeeseen. Ylimääräinen hoitoaine tarttuu kankaaseen, mutta iso osa aineesta jää kuitenkin hiuksiin.

Hän oli myös julkaissut kuvat hiuksistaan nyt ja ennen kuin lopetti hoitoaineen huutelemisen kaksi vuotta sitten. Kuvat on sittemmin poistettu jostakin syystä, mutta hän kirjoittaa, että hänen hiuksensa ovat nyt kiiltävämmät ja kiharat paljon selkeämmät.

Guyamassonora kertoo epäilleensä aluksi, että raskas hoitoaine tekisi hänen hennoista hiuksistaan veltot, mutta niin ei ole tapahtunut. Ainakin luonnonkiharissa tai muuten vain karheissa hiuksissa hoitoainekäsittely kerran viikossa voi siis toimia.

Periaatteessa tekniikka ei eroa hiuksiin jätettävien hoitoaineiden käyttämisestä mitenkään, mutta ideana on, että ihan tavallinenkin hoitoaine kelpaa. Sitä ei ole pakko huuhdella ensin pois, jonka jälkeen pitää vielä levittää hiuksiin jätettävä hoitoine. Riittää, että pitää huolen siitä, että hiuksiin jää hoitoainetta pesemisen jälkeen mahdollisimman paljon.

Tietenkin kannattaa muistaa, että jotkin hiustuotteiden sisältämät aineet saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa finnejä. Mitä enemmän aineita jää hiuksiin, sitä enemmän niitä myös päätyy iholle. Lue tästä jutustamme, mitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää.

Juttua muokattu 25.4.2017 klo 11.42: tarkennettu kohtaa hiusten pesemisestä ja kuivaamisesta.

Laulaja Evelina luottaa kotihoitoihin ja Youtuben meikkivideoihin. Arkisin peilistä katsovat aika erilaiset kasvot kuin ennen keikkoja.

Tärkeä iltapesu

”Minulle on tärkeää pestä meikit joka ilta pois ja antaa iholle mahdollisimman paljon lepoa. Yritän juoda paljon vettä ja syödä järkevästi.

Suosikkini on Soap and Gloryn persikantuoksuinen puhdistusgeeli. En jaksa hinkata kasvoja moneen kertaan, ja tuntuu, että tämä oikein sulattaa paksun meikin pois iholta kerralla.

Kuorin ihoa säntillisesti. Kuorin huuliakin usein, koska käytän mattapintaista punaa. Se ei näytä hyvältä röpelöisillä huulilla. Suosikkini on Lushin purkanmakuinen kuorinta, jonka jämät voi lopuksi syödä. Ennen tärkeitä tilaisuuksia käytän kosteuttavia naamioita.”

1. Persikkaputsari räjäyttää lavameikin kerralla. Hohtopuuterilla saa aikaan kevyen päivetyksen, ja Kylie Jennerin huulikiillot tekevät hymystä näyttävän. Nivean After Shavea Evelina käyttää pohjana kasvomeikille. 2. Liekkilaukku 24 € ja kengät 33,99 €, Asos. 3. Ariana Grande ja Rihanna näyttävät aina hyvältä. 4. Lishin Lip Scrob Bubblegum, 11,50 €.

Rento arkiminä

”Vaikka esiinnyn julkisuudessa tosi vahvassa meikissä, en näytä samalta vapaalla. Jos fanit pyytävät kesken keikkamatkan huoltoasemalla kuviin, näytän niissä yleensä aika erilaiselta.

Ripsienpidennykset helpottavat elämääni. Arkisin teen kevyen pohjan ja piirrän kulmakarvat kasvoille. Muuten en kauheasti jaksa ottaa paineita.

Keikoille teen itse meikkini. Panostan yleensä joko dramaattisiin huuliin tai silmiin.

Evelinan tyyli Provinssirockissa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Aalto

En tuhlaa rahaa oikeastaan muuhun kuin meikkeihin. Siksi en pihistele niiden suhteen. Jos näen jotakin, jonka haluan, ostan hintaa miettimättä. Mutta edullisillakin tuotteilla voi saada aikaan hyvää jälkeä.”

Kokeilemalla oppii

”Olen opetellut meikkaamisen itse. Kokeilemalla olen ymmärtänyt, mikä näyttää hyvältä minun kasvoillani. Ihailen Rihannaa ja Ariana Grandea: he näyttävät aina hyvältä. Seuraan Youtubesta muun muassa Bailey Sarianin, Isabel Bedoyan, Jack Emoryn ja Nicol Concilion kauneustutoriaaleja.

En ikinä arvostele muiden meikki- tai tyylikokeiluja. Kaikki saavat näyttää siltä, miltä haluavat. Minun ei tarvitse ymmärtää kaikkia trendejä.

Nuoruudessa minulla oli hetken aikaa päällä raskas meikkivaihe, jota voisi näin jälkikäteen kuvailla goottityyliksi. Nykyisin noille ajoille voi jo nauraa.”

Superkaunis tukka

”Pidän pitkistä ja tuuheista hiuksista. Käytänkin usein hiustenpidennyksiä. Viimeksi otin pidennykset, jotka ylettyvät alaselkään asti. Minulla oli jonkin aikaa pitkä polkka, josta tykkäsin myös kovasti.

Kiiltävät ja terveen näköiset hiukset ovat kauniit. Jos tukan pitää näyttää superhyvältä, hellin sitä naamiolla edellisenä iltana. Yritän suojella hiuksiani liikarasitukselta. Kiharran hiukset pesun jälkeen, mutta tavoitteeni on, että selviän yhdellä lämpökäsittelyllä seuraavaan pesuun asti.”

Oranssia ja liekkikuvioita

”Rakastan yhdistellä erilaisia tekstuureja keskenään. Revittyihin farkkuihin ja bändipaitaan sopii pörröinen turkki.

Tällä hetkellä suosikkijuttuni on verkkosukkahousut: on makeannäköistä, kun sukkikset pilkottavat farkkujen vyötäröltä tai revittyjen polvien kohdalta. Oranssi ja liekkikuviot innostavat myös.

Shoppailen netissä: sitä voi tehdä keikkabussissakin, eikä minun tarvitse käyttää vapaapäivää kaupungilla pyörimiseen. Tilaan niin vaatteita kuin meikkejä. Postissa on koko ajan paketti odottamassa.”

Laulaja-lauluntekijä Evelina, eli Eveliina Tammisalo, 21, on tunnettu muun muassa hiteistään Seireenit ja Honey.

Turusta kotoisin oleva laulaja tuli alun perin tunnetuksi Voice of Finland -ohjelmasta vuonna 2011.

Ollut mukana myös Tähdet, tähdet -ohjelmassa 2016.