Monet julkkikset ovat innostuneet nudemeikistä ja meikittömyydestä. Jessica Biel (vas. yläkulma) luottaa nudemeikkiin, Drew Barrymore (oik. yläkulma ja keskellä) esiintyy luojanluomana. Myös Gwyneth Paltrow ja Cindy Crawford (alarivi) ottivat meikittömät selfiet. Myös Sharon Stone on bongattu meikittä. Kuvat: Getty Images ja MV Photos
Monet julkkikset ovat innostuneet nudemeikistä ja meikittömyydestä. Jessica Biel (vas. yläkulma) luottaa nudemeikkiin, Drew Barrymore (oik. yläkulma ja keskellä) esiintyy luojanluomana. Myös Gwyneth Paltrow ja Cindy Crawford (alarivi) ottivat meikittömät selfiet. Myös Sharon Stone on bongattu meikittä. Kuvat: Getty Images ja MV Photos

Meikittömyydestä on tullut kauneusilmiö, mutta luonnollinen look vaatii kuitenkin vaivannäköä – myös tähdiltä.

Meikittömyys ei ole enää sileäihoisten teinien yksinoikeus, sillä luonnollinen look on yksi tämän hetken suurista kauneustrendeistä kaikenikäisillä naisilla.

Meikittömyys ei tarkoita kosmetiikasta luopumista. Meikkaamisen sijasta nyt keskitytään ihonhoitoon. Päivittäisestä ihonhuollosta juuri itselle sopivilla tuotteilla tulee erityisen tärkeää. Kaunista ihoa tavoittelevat vannovat muun muassa säännöllisen kuorinnan, hyvän kosteutuksen ja hehkua lisäävien tuotteiden nimeen. Tähdet ovat hurahtaneet voiteisiin, jotka kiihdyttävät solujen uusiutumista hidastaen ikääntymisen merkkejä.

Jos siis haluaa näyttää hyvältä myös meikittömänä, se voi vaatia vaivannäköä. Tietenkin voi miettiä, olisiko näppylöiden, ryppyjen ja muiden kauneusvirheiden peittäminen meikillä vain helpompaa...

Näin sen teet

Tärkeintä meikittömässä lookissa on iho, vaikkei sen tarvitsekaan olla täydellinen – jokainen meistä kamppailee välillä näppylöiden tai kuivien läiskien kanssa. Säännöllisesti hoidettuna iho pysyy kuulaana ja raikkaana ajoittaisista epäpuhtauksista huolimatta. Ota nämä vinkit talteen, kun päätät siirtyä naturelliellien kasvavaan joukkoon. Hehkeältä voi näyttää ilman meikkikerrostakin.


1. Vichyn Idéalia Peeling (vas.) on uudenlainen yökuorinta, joka sopii myös herkälle iholle. Illalla puhtaalle iholle levitettävä neste kuorii ihon yön aikana ja saa aikaan luonnollisen hehkun aamuksi, 38 €. 2. Tehokuorintaa kaipaavan kannattaa tarttua Mádaran Brightening AHA Peel Maskiin. Sopii erityisesti väsyneelle iholle, jossa on juonteita, pigmenttiläikkiä tai tukkeutuneita ihohuokosia, 25 €.

 

1. Kuorinta kunniaan

Ihon sameutta yritetään usein peittää meikillä. Sameus lähtee myös kuorinnalla ja hyvällä kosteutuksella. Rakeiset kuorintavoiteet eivät sovi herkälle iholle, mutta kemiallisista kuorinnoista löytyy vaihtoehto jokaiselle ihotyypille. Hellävaraisimpia kuorintoja voi käyttää kasvojen heleyttämiseen jopa päivittäin, voimakkaampia taas kerran pari viikossa.

 


1. ACO 25+ Protect & Restore on kaikille ihotyypeille sopiva seerumi, joka pehmentää, kosteuttaa ja silottaa ihoa hyaluronihapon ja E-vitamiinin avulla, 11 €. 2. Tata Harper Illuminating -kosteusvoiteen sisältämä timanttipöly tuo kasvoille hurmaavan hehkeyden. Kosteuttava hyaluronihappo häivyttää juonteita, 119 €.

 

2. Kosteuta

Kosteutettu iho näyttää hehkuvammalta kuin kuivuuttaan kipristelevä. Sopivan kosteusvoiteen valinta on tärkeää; esimerkiksi liian öljyinen voide saa kasvot kiiltämään, jolloin mieli tekee vain tarttua puuteriin. Valitse siis joko heleyttävä tai mattainen kosteusvoide ihotyyppisi mukaan. Jos nassu kaipaa tehokosteutusta, ota avuksi hyaluronihapolla varustettu seerumi.

 


1. La Roche-Posayn Anthelios XL Dry Touch -geelivoide suojaa auringon haitoilta ja jättää kasvot kauniin mattaisiksi, 20 €. 2. ZO Skin Health Oclipse Sun screen on auringolta suojaava pohjustusvoide, joka suojaa sekä UVA- että UVBsäteiltä. Sopii myös meikin alle, 92 €.

 

3. Suojaudu säteiltä

Ihon suojaaminen auringon haittavaikutuksilta on yksi helpoimmista keinoista hidastaa ikääntymisen merkkejä.

Suurin osa muistaa varjella hipiäänsä kesäisin, mutta ihoa polttavien UVB-säteiden lisäksi olisi tärkeää suojautua myös pilvet ja ikkunat läpäiseviltä UVA-säteiltä, joille iho altistuu joka päivä, talvellakin.

 


1. Talikan Lipocils Platinum -ripsiseerumi hoitaa ja vahvistaa ripsiä ja nopeuttaa niiden kasvua luonnollisten tehoaineiden avulla, 109 €. 2. Divaderme Vacation in a Bottle II on kosteuttava ja itseruskettava anti-aging-seerumi, jota voi käyttää sellaisenaan tai päivävoiteeseen sekoitettuna, 39 €.

 

4. Luontoäidin avittaminen on sallittua

Vaikka liikaa auringonpalvontaa kannattaakin vältellä, kevyt päivetys pukee kaikkia. Se on helppo tapa saada terveen ja kuulaan näköinen iho. Moni vaihtaakin kesäisin tai lomilla automaattisesti kevyempään meikkityyliin.

Kokeile myös säännöllistä kulmien ja ripsien värjäystä, ja jos oikein haluat panostaa, ripsien kestotaivutusta ja kulmien muotoilua. Kun hoidat koko paketin kuntoon kerran kuukaudessa joko itse tai kosmetologilla, säästät aikaa ja vaivaa aamuisin. Hyvästi ripsivärit ja kulmageelit!

 


1. Rohtuneimmatkin amorinkaaret pehmenevät Weledan Rose Tinted Lip Balm -huulivoiteella. Hillitty sävy korostaa huulia luonnollisesti, 12 €. 2. YSL Baby Doll Kiss & Blush Stick -liukuväripuikko sopii sekä huulten että poskien punaamiseen. Kahdella eri sävyllä saat luotua joko luonnollisen tai intensiivisemmän lopputuloksen, 34,90 €.

 

5. ...kuten myös huijaaminen!

Meikittömän lookin ei tarvitse tarkoittaa kokonaan värikosmetiikasta luopumista; ihon sävyttäminen tasaisen sävyiseksi tai huulien tai poskien luonnollisen sävyn korostaminen on sallittua myös luonnonmukaisessa lookissa.

Ja mistä kaikki alkoi?

Alicia Keys sen aloitti. Laulaja kohahdutti viime syksynä saapumalla MTV Video Music Awards -gaalaan ilman meikkiä.

Sen jälkeen Alicia on pitänyt kiinni meikittömyydestään myös muissa julkisissa esiintymisissä. Tähti kieltäytyi meikistä jopa The Voice -sarjan livelähetyksissä. Yleensä miehetkin ehostetaan televisioon.

Alicia ei sysännyt meikkipurkkeja syrjään kritisoidakseen itsensä laittamisesta nauttivia naisia, vaan ollakseen oma itsensä.

– En halunnut enää peitellä: en kasvojani, mieltäni, sieluani, ajatuksiani, unelmiani, haasteitani, henkistä kasvuani. En mitään, Alicia kertoi haastatteluissa.

Lue myös kotimainen esimerkki: Anna Abreu jakoi meikittömän kuvan: ”Mun on uskallettava näyttää esimerkkiä”

Keysin vanavedessä some täyttyi muidenkin tähtien paljaista kasvoista: muun muassa Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow ja Cindy Crawford julkaisivat omat #nomakeup-kuvansa. Sittemmin myös punaisella matolla on alkanut näkyä entistä enemmän luonnollista tyyliä ja hillittyjä juhlameikkejä.

Youtube ja Pinterest ovat pullollaan mitä ihmeellisimpiä kauneuskikkoja. Joihinkin niistä kannattaa suhtautua kriittisesti.

Oletko joskus törmännyt videoon, jossa vloggaaja tai meikkitaiteilija testaa kummallisia kauneuskikkoja? Monet meikki- ja kauneusvinkit ovat toki käteviä ja hyödyllisiä, mutta osa niistä saa lähinnä nostelemaan kulmakarvoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Erikeeper-liiman käyttö mustapäiden poistajana ja huulipunan korvaaminen vahaliiduilla.

Elle-sivusto kertoo, että suurin osa kummallisten kauneusvinkkien ideoista on peräisin vloggaajilta ja meikkitutoriaalien tekijöiltä, joilla ei ole koulutusta. Siksi vinkkien turvallisuudesta ja siitä, onko tuotteissa haitallisia aineita, ei voi olla varma.

Näitä viittä kikkaa ei ainakaan kannata kokeilla

  1. Hammaslankatikut mustapäiden poistoon. Hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettu väline voi tuntua hyvältä idealta. Sen kun painaa ihoa vasten ja vetää, niin johan mustapäät tupsahtelevat ulos. Todellisuudessa kasvojen raapiminen ja hinkkaaminen langan avulla ei juuri auta mustapäiden karkottamisessa. Tuloksena on lähinnä punoittava, haavainen ja arka iho.
  2. Deodorantti meikin pohjustustuotteena. Deodorantti auttaa hikoiluun, joten jotkut ovat päätelleet, että se pitää kasvot mattapintaisina. Deodorantin sisältämät aineet eivät kuitenkaan sovi kasvoille. Siksi deodorantti voi aiheuttaa finnejä, aknea, kuivia läikkiä ja punoitusta.
  3. Kynsilakka huuliherpeksen peittämiseen. Kun kynsilakkaa levittää ruven päälle, lakka kuivaa tasaiseksi kerrokseksi huulille. Ja kun päälle laittaa vielä huulipunaa, ei huuliherpeksestä ole tietoakaan. Hyöty ei kuitenkaan voita haittoja: kynsilakka on herkästi allergisoivaa ja voi aiheuttaa lisää ongelmia huulien herkällä iholla. Pahimmillaan huuliherpesvirus voi myös levitä, kun rupeen koskenut kynsilakkasivellin pannaan takaisin purkkiin ja samaa lakkaa levittää uudelleen huuleen.
  4. Wasabitahna finnien hoitoon. Kukapa ei haluaisi luonnollista ja kemikaalitonta hoitoa esimerkiksi akneen, mutta valitettavasti wasabi ei ratkaise ongelmaa. Tulinen wasabi voi pahimmillaan jopa polttaa kasvojen herkkää ihoa.
  5. Sitruuna ja ruokasooda kainaloiden vaalentamiseen. Wasabiakin huonompi idea on yrittää vaalentaa kainaloita sitruunalla ja ruokasoodalla. Yhdistelmä voi nimittäin ärsyttää ja jopa polttaa ihoa. Ei ole myöskään todisteita siitä, että vinkillä saisi ihon sävyn vaaleammaksi.

Kirjailija rajoitti tyttärensä ”peiliaikaa”, koska huomasi 7-vuotiaan viihtyvän entistä kauemmin peilin edessä.

Viisi vai 35 minuuttia – kuinka kauan sinä vietät aamuisin peilin edessä?

Joillekin riittää muutama tuote ja muutama minuutti, kun päivän look on valmis. Toiset taas käyttävät useita ihonhoitotuotteita ja jopa yli kymmentä meikkiä, ja aikaa peilin edessä kuluu – no, ainakin ihan riittävästi.

Lue myös! 5 vai 15 minuuttia aikaa? Näin teet onnistuneen pikameikin

Mikä on sitten sopiva aika valmistautumiseen? Siitä jokaisella on oma näkemyksensä – ja toiveensa: toiset haluavat esimerkiksi nukkua pidempään. Toisille on tärkeämpää saada riittävästi laittautumisaikaa. Jos asiaa kysyy kirjailija Zadie Smithiltä, hän vastaa todennäköisesti ”15 minuuttia”.

Smith, 41, on nimittäin antanut kotona hänen tyttärelleen vartin rajoituksen. Tuon ajan tytär saa käyttää päivittäin peilin edessä, kertoo The Guardian.

Edinburghin kansainvälisillä kirjafestivaaleilla esiintynyt Zadie Smith paljasti, miksi hän on luonut 7-vuotiaalle tyttärelleen 15 minuutin säännön. Smithin mukaan tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä; tuon ajan pojat käyttävät paremmin hyödykseen.

”Tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä.”

– Selitin asian hänelle näillä sanoilla: sinä tuhlaat aikaa, veljesi ei. Joka päivä hän laittaa paidan päälleen, menee ulos ovesta eikä välitä yhtään, jos hukkaat puolitoista tuntia, kun teet meikkiäsi.

Suosittelemme! Bloggaaja Veera Korhosen paljastuksia: Meikkini syntyy 12 tuotteella

Smith mainitsi, että Kim Kardashianin tunnetuksi tekemän contouring-meikin luominen voi kestää puolitoista tuntia. Se on kirjailijan mielestä aivan liian pitkä aika peilin edessä notkumiseen.

Vuoden 2016 tutkimuksen mukaan brittinaiset käyttävät keskimäärin 38 minuuttia ehostamiseen. Viikon aikana se tekee melkein 4,5 tuntia. Vuodessa melkein kymmenen vuorokautta. Se tarkoittaa, että 75-vuotiaana brittinainen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta meikkaamiseen, Guardian kirjoittaa.

Kerro ja osallistu keskusteluun

Mitä mieltä sinä olet meikkaamisesta? Onko se ajan tuhlaamista, kuten Zadie Smith ajattelee? Vai onko se hyödyllistä, jopa kivaa? Miksi sinä meikkaat tai et meikkaa?

Kerro mielipiteesi alla olevassa keskustelukentässä painamalla pinkkiä Kirjoita kommentti -nappia.

Kysely

Kuinka kauan ehostat itseäsi aamulla peilin edessä?

Vierailija

Kaipaatko arkeesi lisää aikaa? Ota käyttöön Zadie Smithin 15 minuutin sääntö

Puolisen tuntia viihdyn peilin edessä joka päivä, mutten meikkaamassa. Pysähdyn katsomaan tätä olemassaolon käsittämätöntä kauneutta... Sitä ihmettä, miten kahdesta solusta voi syntyä kokonainen iloinen, naurava, kokeva, tunteva, älykäs ihmisolento kokonaan ilman omaa ansiotani. Valo joka silmistäni heijastuu ja saa toisetkin nauramaan. Varpaat, joissa on karvoja ja kaikkea, ja jotka aivan pyllistävät sille mitä niiden tulisi olla. Ajatella, että kehtaavat!! Tämä kaikki vetää hyvin nöyräksi.
Lue kommentti

Kutisevat näpyt bikinirajassa, säärissä ja kainaloissa höyläyksen jälkeen ovat ärsyttävä vaiva. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla pidät näpyt tiessään.

1. Kuori ihosi ennen sheivausta.

Kuollut ihosolukko voi muodostaa muurin höylättyihin karvatuppeihin, jolloin karvat kasvavat helposti sisään. Siksi ihon kuoriminen ennen karvojen poistoa auttaa taistossa kutinaa vastaan. Ihoa kannattaa myös kuoria vartalosienellä karvanpoistokertojen välillä.

Kaupoissa on saatavilla runsaasti erilaisia kuorintoja, mutta omatekoinen kahvikuorinta ajaa saman asian. Lue ohjeet siihen täältä.

2. Hoida homma suihkussa.

Yhdistä karvanpoisto osaksi suihkussa käyntiä. Suihkun jälkeen iho on lämmennyt ja kimmoisampi, joten karvatupet eivät tulehdu yhtä helposti. Vesi myös pehmentää karvaa, jolloin terä ei osu siihen yhtä terävästi.

3. Aja aina myötäkarvaan.

Moni sheivaa vastakarvaan, koska silloin tulos saattaa tuntua tarkemmalta. Mutta jos haluaa poistaa karvat ihoystävällisesti, kannattaa ehdottomasti ajaa karvat myötäkarvaan.

4. Vaihda terä terävään.

Käytä aina terävää terää. Tylsä terä voi repiä ihon rikki ja kerää bakteereja. Terä tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen, joten asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan terän jo 3–5 käytön jälkeen.

5. Älä säilytä höylää suihkussa.

Se saa terän menemään piloille nopeammin. Kosteus nimittäin saa sen helposti ruostumaan. Terä kannattaisi aina kuivat suihkun jälkeen huolellisesti.

6. Panosta karvanpoistoaineeseen.

Sheiverin kanssa kannattaa myös aina käyttää karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Älä koskaan sheivaa pelkän veden avulla. Hätätilanteessa voit käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

7. Älä mene sheivauksen jälkeen heti saunaan tai treenaamaan.

Hikoilu saa ihon bakteeriston lisääntymään, jolloin karvatupet tulehtuvat todennäköisemmin.

8. Muista kosteutus.

Pidä huolta ihostasi myös höyläyksen jälkeen. Kosteuta sheivattu iho hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Lähteet: Bustle ja Refinery29

Ihotautilääkäri suosittelee muutamaa ainesosaa, kehottaa kuorimaan ja painottaa kosteutuksen merkitystä.

Meillä kaikilla on mustapäitä – yksillä enemmän ja isompia, toisilla vähemmän ja pienempiä. Ja moni haluaisi mustapäistään kipeästi eroon.

Miten tummiin ihohuokosiin voisi saada helpotusta?

No ei ainakaan puristelemalla niitä, vaikka moni niin tykkääkin tehdä. Refinery29-sivuston haastattelema dermatologi Doris J. Day kertoo, että ainoa keino päästä mustapäistä lopullisesti eroon on muuttaa ihonhoitorutiiniaan.

Listasimme 10 toimivaa vinkkiä, jotka voivat auttaa.

1. Tiedä, mitä olet tekemässä.

Jotta mustapäistä pääsee eroon, on tiedettävä, mitä ne oikeastaan ovat. Yksinkertaistettuna mustapää on ihohuokonen, jonka sisään on jumittunut yhdistelmä kuollutta ihosolukkoa, rasvoja ja propionibacterium acnes -bakteeria. Kyseinen bakteeri rakastaa ihohuokosten epäpuhtauksia ja aiheuttaa yhdessä niiden kanssa valkopäitä ja mustapäitä.

Jos mustapään syvin olemus kiinnostaa tarkemmin, lue lisää täältä: 8 asiaa, jotka sinun pitää tietää mustapäistä

2. Luota salisyylihappoon.

Kaikista tehokkain lääke mustapäitä vastaan on salisyylihappo. Sitä löytyy useista epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetuista ihonhoitotuotteista. Esimerkiksi Vichyn Normaderm-sarjan ja Neutrogenan tuotteet sisältävät vaikuttavana aineena muun muassa salisyylihappoa.

Salisyylihappo on tiukkaa tavaraa, joten sitä sisältävien tuotteiden kanssa kannattaa pysyä kohtuudessa. Erityisesti kuiva- tai herkkäihoisen tulee olla tarkkana.

Erityisesti kuiva- ja herkkäihoisen kannattaa olla varovainen salisyylihapon kanssa.

Huomio! Vaikka salisyylihapon nimi muistuttaa asetyylisalisyylihappoa, kyseessä on kaksi eri ainetta. 

Kokeilimme taannoin aspiriinia finnien hoitoon. Lue lisää täältä.

3. Ymmärrä, mikä ei auta.

Aknen hoitoon käytetään usein aineita, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidiä. Suomessa sitä sisältävät esimerkiksi tuotteet nimeltä Brevoxyl ja Basiron AC. Nämä aineet eivät ole parhaimmillaan mustapäitä vastaan.

Myöskään vetyperoksidia ja alkoholia sisältäviä aineita ei välttämättä kannata kokeilla. Ne ainoastaan kuivattavat ihoa, ja saattavat olla liian korkeina pitoisuuksina iholle jopa haitaksi.

4. Kuori haluamallasi tavalla.

Koska mustapäät syntyvät muun muassa ihohuokosiin kertyneestä ihosolukosta, ylimääräinen kuollut iho kannattaa pyrkiä kuorimaan pois. Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Rakeita sisältävät kuorinnat ja kemialliset kuorinnat ovat mustapäitä vastaan ihan yhtä hyviä. Testaile eri tuotteita – riippuu ihostasi, mikä sopii juuri sinulle. Ota kuitenkin huomioon, että jotkut kuorinnat sisältävät ympäristölle haitallisia muovirakeita. Jos et halua lisätä maailman muovitaakkaa, suosittelemme kokeilemaan eko-kuorintoja.

5. Kokeile kasvoharjaa – tai konjakkisientä.

Kasvoharjat voivat maksaa jopa satoja euroja, mutta niistä on kyllä apua epäpuhtaalle iholle. Ne puhdistavat ihon tehokkaasti ja kuorivat samalla hellästi.

Edukkaampi mutta oikein toimiva vaihtoehto kasvoharjalle on konjakkisieni. Luonnonmateriaalista valmistettu sieni kostutetaan, jotta se pehmenee. Iho pestään kostealla sienellä. Konjakkisientä voi käyttää joko kasvojenpesuaineen kanssa tai yksin.

Lue myös: Eroon mustapäistä? 5 tuotetta, joita kannattaa testata

6. Nyt viimeisen kerran: muista puhdistaa meikit!

Menitkö pitkän illan päätteeksi nukkumaan meikit kasvoillasi? Ei ihme, jos kasvoillesi on ilmestynyt mustapäitä. Meikit tulisi aina poistaa kasvoilta päivän päätteeksi.

Pesupuolelle laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja.

Kokeile tätä! Pesupuolella laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja. Testasimme taannoin markettien putsausliinat. Niiden joukosta löytyi monta hyvää. Lue lisää täältä.

7. Kosteuta, kosteuta, kosteuta.

Monet mustapäiden selättämiseen tarkoitetut tuotteet kuivattavat ihoa. Älä siis unohda kosteutusta. Etsi tuotteita, jotka ovat allergiatestattuja ja epäpuhtaalle iholle sopivia. Öljyttömyys on plussaa. Vältä tuotteita, joissa on silikoneja, koska ne saattavat tukkia ihohuokosia.

8. Kokeile retinolia sisältäviä tuotteita.

Retinolia löytyy usein ihonhoitotuotteista, joiden on tarkoitus häivyttää ikääntymisen merkkejä. Monet dermatologit kuitenkin suosittelevat samaa ainesosaa mustapäiden hoitoon, koska retinoli pitää ihon hyvässä kunnossa.

Myös maailmankuulu finnitohtori Sandra Lee käyttää yöksi iholle laitettavaa retinoliseerumia. Retinoli saattaa kuitenkin ärsyttää ihoa, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Käytä vain pieni määrä kerrallaan – ja muista aurinkosuoja.

Lue myös: Finniguru paljastaa kikat hyvään ihoon: tunnista näppytyyppi ja hoida oikein

9. Harkitse kahteen kertaan, ennen kuin kokeilet lappuja.

Ihotautilääkäri Doris J. Dayn mukaan mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon. Laput tarjoavat vain väliaikaisen korjausliikeen. 

Dayn mukaan mustapäälaput voivat olla iholle haitallisia, jos iho on palanut, siinä on näkyviä finnejä tai se on herkkä. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi savea tai aktiivihiiltä sisältävä naamio.

Mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon.

10. Mene rohkeasti ammattilaisen pakeille.

Jos haluat löytää juuri sinun ihotyypillesi ehdottomasti parhaan hoitomuodon, kannattaa kipaista ammattilaisen luokse. Dermatologit osaavat sanoa tarkemmin, kaipaako ihosi salisyylihappoa, retinolia, kosteutusta vai kenties jotain ihan muuta.