Kesäloma pussi päässä ei houkuttele. Jää reissukohde näkemättä. Kuva: Shutterstock
Kesäloma pussi päässä ei houkuttele. Jää reissukohde näkemättä. Kuva: Shutterstock

Kesällä vähempikin tälläys riittää, mutta ihonhoidosta ei kannata ottaa lomaa silloinkaan. Vältä ainakin nämä virheet ja harhaluulot.

1. Laitat aamulla aurinkosuojan, mutta et lisää sitä päivän mittaan.

Meikkivoiteissa on usein uv-suoja jo valmiina, mutta suojaa kannattaa lisätä päivän aikana, sillä se kuluu hikoillessa tai kasvoja kosketellessa. Jos ajatus meikkivoiteen lisäämisestä kesken päivän ei innosta tai aurinkovoiteen levittäminen meikin päälle tuntuu tunkkaiselta, kokeile puuterimaisia tai suihkutettavia suojatuotteita. Niitä on helppo lisätä.

2. Välttelet kuorintaa, ettet menettäisi rusketusta.

Moni luulee, että jos ihoa kuorii, kuolleen ihosolukon mukana viemäriin katoaa myös päivetys. Huoli on turha, jos ihon kuorii lempeästi. Hellävarainen tuote poistaa kuivan pintakerroksen, mutta iho ei uudistu liian nopeasti. Kannattaa myös muistaa, että iho uusiutuu itsestään jatkuvasti – kuorinnan skippaaminen ei siis estä rusketuksen kulumista. Rusketus vain haihtuu silloin epätasaisemmin, jolloin iho saattaa näyttää kauniin pronssisen sijaan likaiselta.

3. Unohdat kasvovoiteen, koska naamaa ei kiristä.

Kesällä ilma on kosteampaa niin sisällä kuin ulkona, joten ihokaan ei kiristä tai hilseile samaan tapaan kuin talvella. Se ei tarkoita, ettei iho kaipaisi kosteutta. Uv-säteet eivät nimittäin anna armoa, vaan aurinko kohtelee kasvoja jopa pahemmin kuin pakkanen kuivattaen pintakerrostakin syvemmältä. Rasvaiset voiteet kannattaa kuitenkin vaihtaa kevyempiin tai kosteuttaviin geelivoiteisiin.

4. Jätät osan ihonhoitotuotteista kotiin, koska et jaksa raahata niitä reissuun.

Usein lomareissusta yrittää selvitä mahdollisimman vähillä kantamuksilla. Ihosi ei kuitenkaan erota lomaa arjesta vaan saattaa reagoida hoitorutiinien äkillisiin muutoksiin. Jos purkkiarmeija hirvittää, pakkaa lempituotteistasi mukaan matkakokoiset versiot. Toinen vaihtoehto on satsata monikäyttöisiin tuotteisiin, kuten vaikkapa päivävoiteeseen, jossa on sävy mukana.

5. Skippaat aurinkosuojan kokonaan, koska haluat päivettyä.

Vaikka auringon vaaroista puhutaan paljon, yhä löytyy niitä, jotka uskovat ruskettuvansa nopeimmin skippaamalla koko aurinkosuojan. Jos iho palaa, se ensin punoittaa, sitten kesii ja lopulta ruskettuu epätasaisesti. Mitä tasaisemman ja kestävämmän päivetyksen haluat, sitä huolellisemmin iho kannattaa suojata. Jos haluat kauniin rusketuksen pikana, tartu kevyisiin itseruskettaviin. Niillä saat kasvoillekin kauniin päivetyksen heti.

6. Lintsaat ihonpuhdistuksesta, koska meikkaat vähemmän.

Päivettynyt ja hyvin kosteutettu kesäiho näyttää usein itsestään jo niin hyvältä, että meikkikerros kevenee kuin huomaamatta. Samalla saattaa unohtua myös ihonpuhdistus. Meikitönkin iho kaipaa puhdistusta: ilmansaasteet ja muut epäpuhtaudet saattavat tarttua paljaisiin kasvoihin jopa hanakammin kuin meikattuihin. Aurinkorasvan jämät tai kuivuneet hikipisarat saattavat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa näppyjä. Älä siis unohda kasvojenpesua täysin meikittöminäkään päivinä.

Liian vähäinen uni ja nestehukka ovat useimmiten syypäitä silmien turvotukseen. Ongelma ei aina kuitenkaan liity elämäntapoihin.

Kukapa ei vihaisia niitä aamuja, kun herättyään vilkaisee peiliin ja takaisin toljottavat punaiset ja turvonneet silmät. Useimmiten se on myös juuri se aamu, kun töissä on tärkeä kokous ja pitäisi näyttää mahdollisimman reippaalta ja skarpilta.

Väsyneitä ja turvonneita silmiä voi yrittää meikata piiloon, mutta tuloksena on helposti vain paksu pakkelikerros silmien alla ja vieläkin raskaamman näköinen katse. Tehokkainta onkin selvittää, mistä silmien turvotuksen syy voisi johtua ja vaikuttaa ongelmaan ennalta.

Lue myös: 10 yllättävän helppoa kikkaa – näin saat kasvosi hehkumaan

Health-sivusto kertoo, että usein silmien turvotus johtuu liian suolaisesta ruuasta tai huonosti nukutusta yöstä. Myös nämä 8 asiaa voivat kuitenkin väsyttää silmiä:

  1. Allergiat. Silmännympärysiho on hyvin herkkä ja reagoi siksi voimakkaasti allergeeneihin. Jos kärsit tietämättäsi jostain allergiasta, voivat esimerkiksi ilman pöly tai eläinten läsnäolo aiheuttaa silmien turvotusta. Esimerkiksi silmätipat ja sopiva allergialääkitys voivat auttaa, mutta ole tarkkana: silmätippojen lisäilystä voi tulla tapa. On hyvä selvittää, kuinka pitkiä aikoja niitä voi käyttää kerralla.
  2. Sidekalvotulehdus. Sitä kuvittelisi tietävänsä heti, jos kärsii silmätulehduksesta, mutta aina näin ei ole. Silmätulehdus voi Terveyskirjaston mukaan johtua monesta syystä. Jos esimerkiksi sidekalvontulehduksen aiheuttaa bakteerin sijaan virus, silmät eivät aina rähmi ja tulehdusta on vaikea tunnistaa. Siksi pitkään turvonneita silmiä kannattaa tarkkailla, jotta mahdollisen tulehduksen hoitaa hyvissä ajoin.
  3. Piilolinssit. Unohditko piilolinssit silmiin vähän turhan pitkäksi aikaa? Se saattaa aiheuttaa turvotusta. Piilolinssi estää hapen pääsyä silmään. Jos happea ei ole tarpeeksi, sarveiskalvo saattaa turvota. Piilolinssien kanssa nukkuminen vain pahentaa asiaa, ja siksi niiden poistamisessa kannattaa aina olla tarkka.
  4. Kyyneleet. Eilisen päivän surun tai onnen itku voi näkyä kasvoilla vielä seuraavanakin päivänä. Koska kyyneleet ovat kirjaimellisesti suolaisia, silmänympärysiholle osuessaan korkea suolapitoisuus saa herkän ihon turpoamaan. Turvotuksen ehkäisemiseen itkun jälkeen on parasta painella jotain kylmää, kuten jääpalaa, silmien alle tai huuhdella silmienympärysihoa kylmällä vedellä.
  5. Alkoholi. Liiallinen alkoholin kulutus aiheuttaa turvotusta koko kehossa, myös silmissä. Lisäksi alkoholi saa monilla aikaan unettomuutta, mikä osaltaan väsyttää silmiä. Jos seuraavana päivänä täytyy olla mahdollisimman raikkaan ja pirteän näköinen, kannattaa siis edellisenä iltana jättää alkoholi kokonaan väliin tai tyytyä yhteen viinilasilliseen.
  6. Keinotekoiset makeutusaineet. Varsinkin sokerittomat mehut ja limsat sisältävät isoja määriä makeutusaineita, eikä usein edes tajua, kuinka paljon niitä omaan ruokavalioon sisältyy. Tavallisen sokerin lailla makeutusaineet turvottavat koko kroppaa. Sokerittomien tuotteiden sijaan kannattaa suosia luonnollisesti makeita tuotteita, kuten marjoja ja hedelmiä.
  7. Hajuvesi. Myös voimakkaat hajuvedet ja tuoksut voivat olla herkille silmille liikaa ja aiheuttaa turvotusta. Silloin kannattaa välttää muutenkin voimakkaasti tuoksuvia tuotteita, kuten hajustettuja rasvoja. Jos herkkyydestä huolimatta haluaa käyttää hajuvesiä, kannattaa niitä suihkutella mahdollisimman kauas kasvoista, esimerkiksi ranteisiin tai paidan alle.
  8. Kuukautiset. Tuntuuko usein ennen kuukautisten alkua siltä, että koko kroppa on turvoksissa? Se voi vaikuttaa myös silmiin. Muutokset esimerkiksi estrogeenitasoissa vaikuttavat myös kehon nestetasapainoon, ja tuloksena voi olla turvotusta. Riittävä juominen ja kylmähoito silmien alla helpottavat.

Trendirajaus onnistuu ilman vakaata kättäkin.

Tämän hetken meikkitrendejä yhdistää rentous. Poskipunaa levitellään pitkin ohimoita ja huulipuna saa näyttää sutatulta.

Silmämeikissä huoleton tyyli voi tarkoittaa vaikkapa paksuja ja pehmeäreunaisia rajauksia, joita Refinery29-sivusto kutsuu thumbprint-rajauksiksi eli peukalo- tai sormenjälkirajaukseksi.

Rajauksen ei ole pakko olla musta, Lady Gagan meikissä on käytetty rohkeasti värejä. Kuva: Reuters
Rajauksen ei ole pakko olla musta, Lady Gagan meikissä on käytetty rohkeasti värejä. Kuva: Reuters

Perinteiseen kissansilmärajaukseen verrattuna tämän tyylin etu on, että vakaata kättä ei tarvita ja aikaakin kuluu vähemmän, kun ei tarvitse tehdä pikkutarkkaa työtä. Tyyliä on jo nähty niin julkkiksilla kuin ensi kevään muotinäytöksissäkin.

Sormenjälkirajauksen nimikin tulee siitä, että sen muoto on pyöreä ja paksu. Rajaus saa kaartua silmän ulkonurkista hieman ylöspäin, jotta silmäkulmat eivät näytä roikkuvilta.

Jason Wun kevätnäytöksessä meikki oli rajauksia lukuun ottamatta kevyt. Kuva: IMAXTree
Jason Wun kevätnäytöksessä meikki oli rajauksia lukuun ottamatta kevyt. Kuva: IMAXTree

Nimensä mukaisesti tyylin voi myös tehdä sormenpäällä painamalla – ota väriä ja länttää naamaan. Pikkusormi lienee kokonsa puolesta hommaan paras. Toki sivellinkin on hommaan oikein pätevä väline.

Tuotteena voi käyttää vaikkapa puuterimaista tai voidemaista luomiväriä. Mustan ja harmaan lisäksi veikkaamme, että tulevina kuukausina trendistä nähdään myös värikkäämpiä versioita!

 

@selenagomez x @coach 👗 @kateyoung 💅🏻 @tombachik 💇 @daniellepriano 💄 @hungvanngo

Henkilön Hung Vanngo (@hungvanngo) jakama julkaisu

Selena Gomezin meikissä yhdistyivät glitter ja pehmeä rajaus.