Kun pukeutuu valkoiseen, huulet ja posket kaipaavat väriä. Kuva: Shutterstock
Kun pukeutuu valkoiseen, huulet ja posket kaipaavat väriä. Kuva: Shutterstock

Jos herttuatar Catherinekin meikkasi itse häihinsä, myös sinä pystyt siihen.

Kevään juhlakausi lähestyy, ja jokainen haluaa tietenkin näyttää tärkeänä päivänään – olivat kyseessä sitten häät tai valmistujaiset – mahdollisimman hyvältä.

Moni turvautuu ammattilaisen tekemään meikkiin, mutta ei senkään onnistuminen ole satavarmaa. (Tosin huolellinen keskustelu toiveista ja koemeikin tekeminen ennen juhlapäivää takaavat yleensä aika hyvän lopputuloksen.)

Meikin voi tietenkin tehdä myös itse, tekihän Kate Middletonkin kuninkaallisiin häihinsä! Kontrollifriikille se voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin toisen meikattavaksi suostuminen. Se ei ole kovin vaikeaa, koska loppujen lopuksi juhlapäivänä haluaa yleensä vain näyttää vähän tavallista huolitellummalta. Erikoisemmat kokeilut voi toteuttaa joskus muulloin.

Kokosimme parhaat vinkit meikkaamisen avuksi.

1. Harjoittelu ja huolellisuus

Urheilijakaan ei lähde hakemaan huippusuoritusta ilman, että takana on treenikertoja. Myös juhlameikki kannattaa tehdä pari–kolme kertaa alusta loppuun, jotta h-hetkellä ei tarvitse enää tehdä muuta kuin noudattaa laatimaansa suunnitelmaa.

Toinen tärkeä seikka on tehdä niin huolellista jälkeä kuin pystyy ja myös varata sille tarpeeksi aikaa, koska amatöörimeikkaajan otteet eivät yleensä ole yhtä varmat kuin ammattilaisella. Kiireessä tulee helposti hutiloitua.

H-hetkellä ei tarvitse enää tehdä muuta kuin noudattaa laatimaansa suunnitelmaa.

2. Etsi inspiraatiokuva

Tärkeä osa valmistautumista on miettiä, mikä meikkityyli sopii juhlavaatteisiin, kampaukseen, tapahtumaan ja persoonaasi parhaiten. Näyttävät silmänrajaukset? Hehkuvat punaposket? Herkullinen huulipuna? Päätä tyyli, jonka toteutat ja pysy siinä. Inspiraatiota kannattaa etsiä esimerkiksi Pinterestistä, joka on pullollaan kauniita kuvia ja hyviä ideoita – sekä käteviä, kuvallisia ohjeita.

3. Silmämeikki ennen ihoa

Arjessa meikkausjärjestyksellä on harvoin väliä, mutta mitä enemmän luomille levittää värejä, sitä todennäköisemmin niitä päätyy myös muualle kasvoille.

Silmien alle varissut, tumma luomiväri tekee meikkipohjasta helposti suttuisen näköisen, joten varmempaa on tehdä silmämeikki ensin, pyyhkiä sotkut kasvojen iholta ja tehdä pohjameikki vasta sen jälkeen.

Lue myös: Tiedätkö oikean järjestyksen? Näin kasvot kannattaa meikata

4. Huomio perusasioihin

Juhlameikki onnistuu varmimmin, kun kiinnittää huomiota perusasioihin: heleään ihoon, siisteihin kulmakarvoihin ja kauniisti silmiä kehystäviin ripsiin. Kun ne ovat kunnossa, loppumeikkiin ei tarvitse juuri nähdä vaivaa. Vähän luomiväriä, ripsirajan tummentaminen ja täydellinen huulipuna – siinähän tyyli jo on.

Irtoripset voi korvata ripsien puuteroinnilla.

Jos edessä on uuden meikkivoiteen ostaminen, kannattaa astella rohkeasti tavaratalojen meikkiammattilaisten luo, sillä he osaavat auttaa oikean sävyn ja koostumuksen valinnassa sekä antaa vinkkejä ihon meikkaamiseen. Lue tästä jutusta myös meikkaaja Mariela Sarkiman neuvot onnistuneisiin meikkipohjaostoksiin.

5. Tuuheammat ripset puuteroimalla

Irtoripset kuuluvat juhlameikkiin, mutta niiden kiinnittäminen vaatii jonkin verran harjoittelua. Popsugar-sivusto vinkkaa, että näyttävät ripset saa huomattavasti helpommin tupsuttelemalla ripsiin irtopuuteria ennen ripsivärin levittämistä. Se tekee ripsistä juuri sopivasti tuuheammat.

Lue lisää ripsivärin levitystekniikoista: Näyttävä silmämeikki pelkän ripsarin avulla – 4 kikkaa megaripsiin

6. Morsian, testaa valkoisissa – ja ota kuva!

Häämeikissä on vielä omat kiemuransa, koska asun väri on yleensä valkoinen. Siksi myös meikkiä kannattaa testata valkoinen t-paita yllään, meikkitaiteilija Carolina Barnes neuvoo Marie Clairen häämeikkijutussa.

– Niin näet, miltä meikki näyttää vaaleaa väriä vasten. Ota itsestäsi kuva päivänvalossa ilman salamaa ennen kuin ostat mitään, jotta saat käsityksen siitä, miltä meikki näyttää.

Ammattilaisten mukaan häämeikissä pitää olla hieman tavallista enemmän väriä, jos mekko on valkoinen, koska muuten kokonaisuudesta tulee kalvakka. Poski- ja huulipunaa ei kannata missään tapauksessa skipata.

Ammattilaismeikkitaiteilijat antavat vinkkinsä siihen, kuinka näyttää mahdollisemman nuorelta kosmetiikan avulla.

1. Satsaa kosteutukseen

Ihonhoito on avainasemassa, jos haluaa säilyttää ihon nuoren näköisenä. Ihoa kannattaa kosteuttaa muun muassa hyaloronihappoa sisältävällä seerumilla ja voiteilla. Myös silmänympärysvoiteen ja kasvoöljyn käyttämisestä voi olla hyötyä, jotta iho pysyy mahdollisemman kimmoisana mahdollisemman pitkään. Retinolia käyttämällä ihoon voi saada paremman ja raikkaamman sävyn.

2. Vältä meikkivoiteen levittämistä silmänalusiin

Ole tarkkana meikkivoiteen kanssa – sen levittäminen  silmänalusiin tuo vain rypyt pahemmin esille. Kokeile sen sijaan säväyttävää kosteusvoidetta meikkopohjan alla.

3. Minimoi silmämeikki

Naiset, jotka onnistuvat näyttämään ikäistään nuoremmilta, käyttävät mieluummin vähemmän kuin enemmän rajauskynää. Sitä kannattaa levittää vain hyvin ohuesti paljaalle luomelle, mikä  korostaa vain silmiä eikä itse meikkiä. Lopputuloksena on selkeä ja luonnollinen look.

4. Käytä poskipunaa

Hehkuvat, hieman rusottavat kasvot näyttävät nuorekkailta. Poskipunan käyttö poskipäillä voi tuoda kasvoille nuorekkaan säteilyn ja volyymia kohtaan, josta kasvot yleensä alkavat ikääntyessä roikkua ja ohentua.

Jos oikean värin valinta askarruttaa, turvallisimpia ovat persikan sävyt, sillä ne ovat pehmeitä.

5. Tee korostuskynästä luottotuote

Korostuskynän käyttäminen luomilla antaa raikkaamman ja nuorekkaamman vaikutelman. Sitä voi sekoittaa meikkivoiteeseen tai lisätä loppusilaukseksi korostamaan poskipäitä sen jälkeen, kun niihin on laittanut ensin poskipunaa.

6. Taivuta ripset ja maalaa paksut kulmat

Silmäripset kannattaa taivuttaa, jotta niihin  saa koko- ja flirttiefektiä. Pidä myös kulmasi mieluummin paksuina – ohuet ja velton näköiset kulmakarvat vanhentavat yllättävän paljon. Ikääntyessä kulmat harvenevat ja vaalenevat, jopa harmaantuvat.

Lähde: Byrdie

 

Onko säännöt muka tehty rikottaviksi? Puuterikikka jakaa mielipiteet.

Pohjusta, meikkaa, kiinnitä puuterilla. Näiden kolmen vaiheen pitäisi pitää rasvoittuvan ihon kiillon kurissa, mutta varsinkin kostealla kesäsäällä tuntuu, ettei sekään riitä. Ihon rasva on niin itsepäistä, että se tunkeutuu meikin pinnalle alta aikayksikön, ja kiiltoa saa olla koko ajan painelemassa kasvopaperiin.

Netin rasvoittuvaa ihotyyppiä edustavat kauneusgurut väittävät jo ratkaisseensa ongelman: avuksi tarvitaan vain kiinnityspuuteria – mutta sitä käytetäänkin ennen meikkaamista. Neuvo on suorastaan kapinallinen, sillä perinteisesti puuterituotteiden päälle ei suositella laitettavan voiteita, jotta meikistä ei tule paakkuista.

Puhtaalle iholle levitetty puuteri kuitenkin imee itseensä ylimääräisen rasvan ja kosteuden, ja mattapinnalle levitetyn meikin pitäisi myös pysyä mattaisena pitkään. Netissä kiertävissä videoissa ja ohjeissa puuteria levitetään iholle reippaalla kädellä. Sen jälkeen muu meikki levitetään normaalisti.

Riskinä todella on, että puuteri jämähtää iholle ja meikkivoide kökkööntyy levittäessä. Kikkaa testannut tubettaja Marie Jay kuitenkin kehuu lopputulosta melko tasaiseksi, sillä hän töpötteli meikkivoiteen puuterin päälle siveltimellä.

– Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä, hän sanoo lisätessään puuteria vielä meikin päällekin.

”Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä.”

Vloggaaja Laura Lee puolestaan valittelee, että puuteroitu iho tuntuu kuivalta ja kireältä. Hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, sillä meikki sai ihon näyttämään kuivalta ja korosti ryppyjä. Meikkivoidetta myös kului tavallista enemmän.

– Tuntuu, että puuteri imee meikkivoidetta.

Kuivaihoiselle tai luonnollista meikkiä suosivalle kikka ei siis välttämättä sovi. Parempi vaihtoehto saattaakin olla se, että vain taputtelee iholta kaiken ylimääräisen rasvan ja kosteuden pois ennen meikkivoiteen levittämistä.

Marie Clairen toimittaja kirjoittaa, että kiinnityspuuteri oli hänellekin liikaa: meikki levittynyt sen päälle kauniisti, mutta riisipuuterilla päällystetyt kasvopaperit sen sijaan hoitivat homman. Jos sellaisia ei löydy, ehkä kevyistä kevyin kerros hienojakoista irtopuuteria saattaisi toimia?