Hanki lomakosmetiikka vaikka ruokakaupasta, sillä laadusta ei aina tarvitse maksaa maltaita. Ammattilaiset paljastavat edulliset suosikkinsa.

Jos kurkkaa kenen tahansa meikkaajan pakkiin, siellä nököttää rinnakkain niin edullisempia kuin kalliimpiakin purkkeja ja puikkoja. Huokea hinta ei aina tarkoita heppoista sisältöä: hyviä kauneustuotteita löytyy myös supermarketin hyllystä. Etenkin meikeissä hinta ja laatu ovat hyvin kohdallaan: puutereissa, huulikiilloissa tai rajauskynissä ei välttämättä huomaa eroa eri hintaluokkien välillä. Kun monien meikkien käyttöikä on vielä melko lyhyt, voi tuntua turhalta ostaa kalleinta vaihtoehtoa. 

– Ripsiväri alkaa kuivahtaa parin kolmen kuukauden kuluessa, vaikkei sitä päivittäin käyttäisikään. Usean kympin maskaraa ei ehkä raaski heittää niin helposti pois, sanoo meikkaaja-kampaaja Riia Koivisto.

Kun valitsee kohtuuhintaisia tuotteita, hutiostotkaan eivät kirpaise niin kovasti. Rohkeampia meikkivärejä ja uutuuksia tulee kokeiltua helpommin. Esimerkiksi ammattimeikkaajien käyttämiä pohjustustuotteita on aikaisemmin löytynyt lähinnä tyyriimmistä meikkisarjoista. Nyt näitä mattapinnan jättäviä tai heleyttä tuovia primereita saa hankittua kauppareissulla.

– Toinen iso hitti ovat BB-voiteet, jotka yhdistävät hoito- ja meikkituotteen. Etenkin kesätuotteena ne ovat tosi käteviä, sillä niissä on mukana myös suojakerroin, kertoo kosmetiikan ostaja Maaret Silander Anttilasta.

Meikkihyllyn ykköset

Kosmetiikan ostaja Maaret Silander listasi Anttilan myydyimmät meikit. 

1. Maybellinen Volum’express -ripsiväri, 13,50 €.
"Ensimmäinen Volum-perheen maskara pitää yhä pintansa ja lupauksensa runsaammista ja erotelluista ripsistä. Hellävaraisena ja vedenkestävänä se sopii myös piilolinssien käyttäjille."

2. Rimmelin Exaggerate liquid eyeliner -rajausväri, 7,90 €.
"Rajaus on helppo piirtää huopakärjellä ja väri on intensiivisen musta. Hyvä ja toimiva perustuote."

3. Eliten Just perfect -pohjustusaine, 12,90 €.
"Geelimäinen pohjustusvoide kosteuttaa, pehmentää ja tekee ihosta mattapintaisen. Sopii kesällä käytettäväksi yksinään."

Meikkaajan suosikit

1. Lumenen Hydra drops -meikkivoide, 14,90 €.
"Täydellisen kevyt ja läpikuultavan luonnollinen kesämeikkivoide. Levittyy helposti ja käy kaikille ihotyypeille." 

2. Max Factorin Masterpiece max -ripsiväri, 15,50 €.
"Peittoaa monet kalliimmat merkit mennen tullen. Voidemainen koostumus tarttuu hyvin ripsiin ja tekee niistä näyttävät muutamalla vedolla. Pysyy hyvin, ei karise ja on helppo poistaa."

3. IsaDoran Wonder nail Wide brush -kynsilakka, 7,90 €.
"Leveä sivellin ja pyöristetty kärki levittävät värin nopeasti, ja se peittää jo yhdellä kerroksella. Lakkaan tulee jatkuvasti ajan hermoilla olevia kausivärejä."

Meikkaaja-kampaaja Riia Koivisto, www.fab.ac

Kätevää peruskamaa iholle

Moni hankkii ihonhoitotuotteensa lähikaupasta, koska haluaa maksaa ainoastaan purkin sisällöstä, ei kullatusta logosta tai designpakkauksesta. Toisten mielestä taas on turha tuhlata johonkin, joka kuitenkin huuhdellaan pois kasvoilta tai jota kuluu litratolkulla. Siksi ruokaostosten yhteydessä ostoskärryyn sujahtaa etenkin meikinpuhdistusaineita ja vartalovoiteita. Perustuotteiden lisäksi kauppojen hyllyillä alkaa olla kasapäin erikoistuotteita.

– Nyt tuntuu olevan seerumeiden aika. Niitä on tullut ja mennyt edullisimmille sarjoille aiemminkin, mutta pikkuhiljaa niitä on alettu oppia käyttämään, kertoo Stockmannin kosmetiikan tilausvastaava Pirjo Janatuinen.

Ihon erityisongelmiin haetaan silti edelleen apua kosmetologilta, ja täsmätuotteet hankitaan usein kalliimmista sarjoista. Perushoidossa kohtuuhintaisillakin tuotteilla pärjää.

– Markettisarjoilla on erityisesti hyviä kosteuttavia voiteita. Kosteusvoide menee ihonhoidossa kaiken edelle, myös ryppyvoiteen. Iho täytyy kosteuttaa kuntoon ennen muiden ongelmien kimppuun käymistä, muistuttaa SKY Cidesco-kosmetologi Tuula Heino.

BB-voidetta & seerumia

Päivittäiskosmetiikan tilausvastaava Pirjo Janatuinen listasi Stockmannin myydyimmät. 

1. Garnierin BB cream -voide, 12,90 €.
"Samasta tuotteesta löytyy kosteutus ja peittävyys, ja lopputulos on huoliteltu. Sopii myös aikuiselle iholle."

2. L’Oréal Parisin Youth code -seerumi, 18,90 €.
"Ihmiset ovat huomanneet, että tällä seerumilla saa nopeasti näkyviä tuloksia. Iho on hoidetun ja hehkeän näköinen jo kuukauden käytön jälkeen."

3. Doven Summer glow -päivettävä vartaloemulsio, 6 €.
"Tätä käytetään ympäri vuoden, sillä se saa ihon näyttämään terveeltä. Rusketuksen sävyä pystyy säätelemään itse, eikä yllätyksiä tule."

Kosmetologin suosikit

 

1. L’Oréal Parisin Dermo-expertise Eye & lip make-up remover waterproof -silmämeikinpoistoaine, 6,70 €.
"Kesäisin käyttämäni vedenkestävän ripsivärin lisäksi pyyhin tällä vanun kanssa koko kasvomeikin. Jättää öljypohjaisena ihon pehmeäksi."

2. Natural Honey Aloe vera -kosteusvoide, 6,60 €.
"Kosteuttaja käy myös lapsille eli yhdellä purtilolla pärjää reissussa koko perhe. Viilentävänä voide menee kesällä myös after sunin asemesta."

3. Palmoliven Aroma therapy Absolute relax, Thermal fresh ja Sensual -suihkugeelit, 1,89 €/kpl.
"Näitä suihkugeelejä minulla on joka lähtöön. Valitsen päivän mukaan tarvitsenko piristystä vai rentoutusta. Tuoksujen lisäksi myös herkkuvärit vaikuttavat mielialaan."

SKY Cidesco -kosmetologi Tuula Heino, www.aloa.fi

Tarkkana hiustuotteissa

Marketissa pää menee helposti pyörälle hiustuotehyllyjen edessä. Puteleita on pilvin pimein, eikä ammattilaista ole auttamassa, kuten kampaamossa tai tavaratalossa. Pullojen tekstit kannattaakin tavata tarkasti, jotta löytää sopivat omille hiuksilleen. Pesu-, hoito- ja muotoilutuotteilla ei tietenkään saa sen pahempaa vahinkoa aikaan, mutta hiusvärien kanssa varsinkin kokemattoman kannattaa olla tarkkana.

– Etenkin radikaaleimmissa värjäyksissä on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Sen sijaan pigmenttisampoilla ja -hoitoaineilla hiusväriä voi piristää huoletta kotonakin, neuvoo hiusmuotoilija Pirjo Honkanen.

Hiustuotetrendit siirtyvät nopeasti kampaamoista kaikkien saataville. Niinpä vielä muutama vuosi sitten harvinaiset hiuspuuterit tai suolasuihkeet ovat tällä hetkellä lähikaupan vakiotuotteita. Samoin ekologisuus näkyy vahvasti.

– Hiustuotteissa luonnonmukaisuus on iso juttu, ja se on tullut ryminällä markettituotteisiinkin, kertoo Prisman päivittäiskosmetiikan myyjä Marjukka Könönen.

Marketista suihkukoppiin

Viikin Prisman päivittäiskosmetiikan myyjä Marjukka Könönen listasi suosituimmat hiustuotteet.

1. TreSemmén Naturals-sampoo ja hoitoaine, 900 ml 8,90 €.
"Tuotteet sopivat kaikille hiuksille, myös värjätyille. Rauhoittavaa aloe veraa sisältävänä ne käyvät hyvin kesäkäyttöön. Isojen pullojen litrahinta ei päätä huimaa."

2. Wellaflex-hiuskiinne Extra strong hold, 4,30 €.
"Tarpeeksi vahva ja kestävä pito, mutta kevyt tuoksu. Lakasta löytyy myös pienempi koko kesäreissuja ajatellen."

3. Linna Lasten shampoo Villivadelma, n. 2 €.
"Linna-sampoiden uusi suosikki tuoksuu herkulliselta, on hellä päänahalle ja helpottaa hiusten kammattavuutta."

Kampaajan suosikit

1. Aussien 3 minute miracle Reconstructor -tehohoito, 75 ml, 5,90 €.
"Nopea tehohoito, vain kolme minuuttia riittää! Hiukset tarvitsevat kesän aikana paljon enemmän hoitoa kuin talvella. Pikkupullo ei matkakassissa paljoa paina."

2. Biozellin Kuivasampoo, 4,70 €.
"Samalla kertaa hiuksia puhdistava ja tukevoittava kuivasampoo käy tukan nopeaan freesaukseen tai vaikka viikonloppureissulle."

3. Wellan Pro series Moisture-sampoo ja -hoitoaine, 500ml, 6,90 €/kpl.
"Isoista pulloista riittää koko perheelle ja mökkivieraille. Kesällä  tulee saunottua usein, ja silloin kosteuttavat tuotteet ovat tarpeen."

Hiusmuotoilija Pirjo Honkanen, www.hiusmuotoilupoint.fi

Kirjailija rajoitti tyttärensä ”peiliaikaa”, koska huomasi 7-vuotiaan viihtyvän entistä kauemmin peilin edessä.

Viisi vai 35 minuuttia – kuinka kauan sinä vietät aamuisin peilin edessä?

Joillekin riittää muutama tuote ja muutama minuutti, kun päivän look on valmis. Toiset taas käyttävät useita ihonhoitotuotteita ja jopa yli kymmentä meikkiä, ja aikaa peilin edessä kuluu – no, ainakin ihan riittävästi.

Lue myös! 5 vai 15 minuuttia aikaa? Näin teet onnistuneen pikameikin

Mikä on sitten sopiva aika valmistautumiseen? Siitä jokaisella on oma näkemyksensä – ja toiveensa: toiset haluavat esimerkiksi nukkua pidempään. Toisille on tärkeämpää saada riittävästi laittautumisaikaa. Jos asiaa kysyy kirjailija Zadie Smithiltä, hän vastaa todennäköisesti ”15 minuuttia”.

Smith, 41, on nimittäin antanut kotona hänen tyttärelleen vartin rajoituksen. Tuon ajan tytär saa käyttää päivittäin peilin edessä, kertoo The Guardian.

Edinburghin kansainvälisillä kirjafestivaaleilla esiintynyt Zadie Smith paljasti, miksi hän on luonut 7-vuotiaalle tyttärelleen 15 minuutin säännön. Smithin mukaan tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä; tuon ajan pojat käyttävät paremmin hyödykseen.

”Tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä.”

– Selitin asian hänelle näillä sanoilla: sinä tuhlaat aikaa, veljesi ei. Joka päivä hän laittaa paidan päälleen, menee ulos ovesta eikä välitä yhtään, jos hukkaat puolitoista tuntia, kun teet meikkiäsi.

Suosittelemme! Bloggaaja Veera Korhosen paljastuksia: Meikkini syntyy 12 tuotteella

Smith mainitsi, että Kim Kardashianin tunnetuksi tekemän contouring-meikin luominen voi kestää puolitoista tuntia. Se on kirjailijan mielestä aivan liian pitkä aika peilin edessä notkumiseen.

Vuoden 2016 tutkimuksen mukaan brittinaiset käyttävät keskimäärin 38 minuuttia ehostamiseen. Viikon aikana se tekee melkein 4,5 tuntia. Vuodessa melkein kymmenen vuorokautta. Se tarkoittaa, että 75-vuotiaana brittinainen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta meikkaamiseen, Guardian kirjoittaa.

Kerro ja osallistu keskusteluun

Mitä mieltä sinä olet meikkaamisesta? Onko se ajan tuhlaamista, kuten Zadie Smith ajattelee? Vai onko se hyödyllistä, jopa kivaa? Miksi sinä meikkaat tai et meikkaa?

Kerro mielipiteesi alla olevassa keskustelukentässä painamalla pinkkiä Kirjoita kommentti -nappia.

Kysely

Kuinka kauan ehostat itseäsi aamulla peilin edessä?

Kutisevat näpyt bikinirajassa, säärissä ja kainaloissa höyläyksen jälkeen ovat ärsyttävä vaiva. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla pidät näpyt tiessään.

1. Kuori ihosi ennen sheivausta.

Kuollut ihosolukko voi muodostaa muurin höylättyihin karvatuppeihin, jolloin karvat kasvavat helposti sisään. Siksi ihon kuoriminen ennen karvojen poistoa auttaa taistossa kutinaa vastaan. Ihoa kannattaa myös kuoria vartalosienellä karvanpoistokertojen välillä.

Kaupoissa on saatavilla runsaasti erilaisia kuorintoja, mutta omatekoinen kahvikuorinta ajaa saman asian. Lue ohjeet siihen täältä.

2. Hoida homma suihkussa.

Yhdistä karvanpoisto osaksi suihkussa käyntiä. Suihkun jälkeen iho on lämmennyt ja kimmoisampi, joten karvatupet eivät tulehdu yhtä helposti. Vesi myös pehmentää karvaa, jolloin terä ei osu siihen yhtä terävästi.

3. Aja aina myötäkarvaan.

Moni sheivaa vastakarvaan, koska silloin tulos saattaa tuntua tarkemmalta. Mutta jos haluaa poistaa karvat ihoystävällisesti, kannattaa ehdottomasti ajaa karvat myötäkarvaan.

4. Vaihda terä terävään.

Käytä aina terävää terää. Tylsä terä voi repiä ihon rikki ja kerää bakteereja. Terä tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen, joten asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan terän jo 3–5 käytön jälkeen.

5. Älä säilytä höylää suihkussa.

Se saa terän menemään piloille nopeammin. Kosteus nimittäin saa sen helposti ruostumaan. Terä kannattaisi aina kuivat suihkun jälkeen huolellisesti.

6. Panosta karvanpoistoaineeseen.

Sheiverin kanssa kannattaa myös aina käyttää karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Älä koskaan sheivaa pelkän veden avulla. Hätätilanteessa voit käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

7. Älä mene sheivauksen jälkeen heti saunaan tai treenaamaan.

Hikoilu saa ihon bakteeriston lisääntymään, jolloin karvatupet tulehtuvat todennäköisemmin.

8. Muista kosteutus.

Pidä huolta ihostasi myös höyläyksen jälkeen. Kosteuta sheivattu iho hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Lähteet: Bustle ja Refinery29

Ihotautilääkäri suosittelee muutamaa ainesosaa, kehottaa kuorimaan ja painottaa kosteutuksen merkitystä.

Meillä kaikilla on mustapäitä – yksillä enemmän ja isompia, toisilla vähemmän ja pienempiä. Ja moni haluaisi mustapäistään kipeästi eroon.

Miten tummiin ihohuokosiin voisi saada helpotusta?

No ei ainakaan puristelemalla niitä, vaikka moni niin tykkääkin tehdä. Refinery29-sivuston haastattelema dermatologi Doris J. Day kertoo, että ainoa keino päästä mustapäistä lopullisesti eroon on muuttaa ihonhoitorutiiniaan.

Listasimme yhdeksän toimivaa vinkkiä, jotka voivat auttaa.

1. Tiedä, mitä olet tekemässä.

Jotta mustapäistä pääsee eroon, on tiedettävä, mitä ne oikeastaan ovat. Yksinkertaistettuna mustapää on ihohuokonen, jonka sisään on jumittunut yhdistelmä kuollutta ihosolukkoa, rasvoja ja propionibacterium acnes -bakteeria. Kyseinen bakteeri rakastaa ihohuokosten epäpuhtauksia ja aiheuttaa yhdessä niiden kanssa valkopäitä ja mustapäitä.

Jos mustapään syvin olemus kiinnostaa tarkemmin, lue lisää täältä: 8 asiaa, jotka sinun pitää tietää mustapäistä

2. Luota salisyylihappoon.

Kaikista tehokkain lääke mustapäitä vastaan on salisyylihappo. Sitä löytyy useista epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetuista ihonhoitotuotteista. Esimerkiksi Vichyn Normaderm-sarjan ja Neutrogenan tuotteet sisältävät vaikuttavana aineena muun muassa salisyylihappoa.

Salisyylihappo on tiukkaa tavaraa, joten sitä sisältävien tuotteiden kanssa kannattaa pysyä kohtuudessa. Erityisesti kuiva- tai herkkäihoisen tulee olla tarkkana.

Erityisesti kuiva- ja herkkäihoisen kannattaa olla varovainen salisyylihapon kanssa.

Huomio! Vaikka salisyylihapon nimi muistuttaa asetyylisalisyylihappoa, kyseessä on kaksi eri ainetta. 

Kokeilimme taannoin aspiriinia finnien hoitoon. Lue lisää täältä.

3. Ymmärrä, mikä ei auta.

Aknen hoitoon käytetään usein aineita, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidiä. Suomessa sitä sisältävät esimerkiksi tuotteet nimeltä Brevoxyl ja Basiron AC. Nämä aineet eivät ole parhaimmillaan mustapäitä vastaan.

Myöskään vetyperoksidia ja alkoholia sisältäviä aineita ei välttämättä kannata kokeilla. Ne ainoastaan kuivattavat ihoa, ja saattavat olla liian korkeina pitoisuuksina iholle jopa haitaksi.

4. Kuori haluamallasi tavalla.

Koska mustapäät syntyvät muun muassa ihohuokosiin kertyneestä ihosolukosta, ylimääräinen kuollut iho kannattaa pyrkiä kuorimaan pois. Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Rakeita sisältävät kuorinnat ja kemialliset kuorinnat ovat mustapäitä vastaan ihan yhtä hyviä. Testaile eri tuotteita – riippuu ihostasi, mikä sopii juuri sinulle. Ota kuitenkin huomioon, että jotkut kuorinnat sisältävät ympäristölle haitallisia muovirakeita. Jos et halua lisätä maailman muovitaakkaa, suosittelemme kokeilemaan eko-kuorintoja.

4. Kokeile kasvoharjaa – tai konjakkisientä.

Kasvoharjat voivat maksaa jopa satoja euroja, mutta niistä on kyllä apua epäpuhtaalle iholle. Ne puhdistavat ihon tehokkaasti ja kuorivat samalla hellästi.

Edukkaampi mutta oikein toimiva vaihtoehto kasvoharjalle on konjakkisieni. Luonnonmateriaalista valmistettu sieni kostutetaan, jotta se pehmenee. Iho pestään kostealla sienellä. Konjakkisientä voi käyttää joko kasvojenpesuaineen kanssa tai yksin.

Lue myös: Eroon mustapäistä? 5 tuotetta, joita kannattaa testata

5. Nyt viimeisen kerran: muista puhdistaa meikit!

Menitkö pitkän illan päätteeksi nukkumaan meikit kasvoillasi? Ei ihme, jos kasvoillesi on ilmestynyt mustapäitä. Meikit tulisi aina poistaa kasvoilta päivän päätteeksi.

Pesupuolelle laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja.

Kokeile tätä! Pesupuolella laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja. Testasimme taannoin markettien putsausliinat. Niiden joukosta löytyi monta hyvää. Lue lisää täältä.

6. Kosteuta, kosteuta, kosteuta.

Monet mustapäiden selättämiseen tarkoitetut tuotteet kuivattavat ihoa. Älä siis unohda kosteutusta. Etsi tuotteita, jotka ovat allergiatestattuja ja epäpuhtaalle iholle sopivia. Öljyttömyys on plussaa. Vältä tuotteita, joissa on silikoneja, koska ne saattavat tukkia ihohuokosia.

7. Kokeile retinolia sisältäviä tuotteita.

Retinolia löytyy usein ihonhoitotuotteista, joiden on tarkoitus häivyttää ikääntymisen merkkejä. Monet dermatologit kuitenkin suosittelevat samaa ainesosaa mustapäiden hoitoon, koska retinoli pitää ihon hyvässä kunnossa.

Myös maailmankuulu finnitohtori Sandra Lee käyttää yöksi iholle laitettavaa retinoliseerumia. Retinoli saattaa kuitenkin ärsyttää ihoa, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Käytä vain pieni määrä kerrallaan – ja muista aurinkosuoja.

Lue myös: Finniguru paljastaa kikat hyvään ihoon: tunnista näppytyyppi ja hoida oikein

8. Harkitse kahteen kertaan, ennen kuin kokeilet lappuja.

Ihotautilääkäri Doris J. Dayn mukaan mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon. Laput tarjoavat vain väliaikaisen korjausliikeen. 

Dayn mukaan mustapäälaput voivat olla iholle haitallisia, jos iho on palanut, siinä on näkyviä finnejä tai se on herkkä. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi savea tai aktiivihiiltä sisältävä naamio.

Mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon.

9. Mene rohkeasti ammattilaisen pakeille.

Jos haluat löytää juuri sinun ihotyypillesi ehdottomasti parhaan hoitomuodon, kannattaa kipaista ammattilaisen luokse. Dermatologit osaavat sanoa tarkemmin, kaipaako ihosi salisyylihappoa, retinolia, kosteutusta vai kenties jotain ihan muuta.

Yksi on varmaa: tämän vartalovoiteen käyttäjällä ei voi olla vihasuhdetta laventeliin. 

Voiko tavallinen kosteusvoide auttaa oikeasti uniongelmissa? Kyllä, jos asiaa kysytään Reddit- ja somekansalta.

Kosmetiikkayhtiö Lushin vartalovoide sai hetkessä kulttimaineen sen jälkeen, kun sitä ylistettiin maasta taivaisiin netissä. Sleepy-nimellä tunnettu voide onkin myyty loppuun brittikaupoista, kertoo OK-lehti.

Sleepy-voidetta hehkutetaan muun muassa Reddit-keskusteluissa ”ihmevoiteena”, joka ”rentouttaa” ja ”auttaa uniongelmissa”. Samanlaisia kommentteja löytyy Twitteristä ja Instagramista.

Daily Mail kertoo äidistä, jonka 18-kuukautinen lapsi on muuttunut rauhattomasta nukkujasta levolliseksi Sleepyn avulla.

Noin 15 euron vartalovoiteen tehoaineista Reddit- ja Instagram-käyttäjät ylistävät ennen kaikkea laventelia ja kaurauutetta. Laventeli onkin monien – jopa uniasiantuntijoiden itsensä – suosikkiaine, jonka uskotaan rentouttavan ja syventävän unta. Useat tutkimukset ovat todistaneet laventelin vaikuttavan myönteisesti myös mielenterveyteemme.

Lue lisää! 22 vinkkiä: tällaiset ovat unitutkijoiden omat iltarituaalit

Suomessa Sleepy-voide tuli myyntiin ensimmäisen kerran viime jouluna. Silloin se oli sesonkituote, ja noin kuukausi sitten se tuli takaisin kauppoihin, Lush Suomen myynnistä kerrotaan. Toistaiseksi voidetta on saanut Suomen kaupoista hyvin.

Miten kohuvoide pärjäsi Me Naisten testissä?

Koostumus: Laventelin värinen voide on sopivan paksua – ei mitään valuvaa emulsiota eikä liian paksua kreemiä. Se levittäytyy iholle erinomaisesti, mutta imeytyy hieman hitaasti. Tuoteseloste kertoo, että kyseessä on vegaaninen voide eikä se sisällä synteettisiä säilöntäaineita. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi voiteessa on muun muassa steariinihappoa – ja päältä löytyy hopeista lumihiutalekimalletta.

Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Tuoksu: Jos inhoaa laventeliaromia, tämä voide saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä. Heti purkin aukaisun jälkeen laventelin tuoksi puskee esiin, erittäin voimakkaana. Mukana on myös makeaa mantelia sekä ylang ylangia eli tuoksuilangia. Tuoksuherkän ei siis kannata edes kokeilla voidetta, ellei sitten siedä hyvin luonnontuoksuja.

”Tuoksuherkän ei kannata edes kokeilla.”

Vaikutus: Ensimmäisenä iltana käyn suihkussa yhdeksän aikaan illalla ja voitelen kroppani kaulasta varpaisiin Sleepy-voiteella. Hieman aivastuttaa tuo kukkainen haju. Teen muutamia ilta-askareita ja menen kymmeneltä sänkyyn. Virkeänä. Vaikka nukahdan yleensä hyvin, pyörin nyt sängyssä hetken ja nousen puolen tunnin päästä ylös. Väsähdän vasta puolen yön aikaan – ja voide on vaikuttanut jo melkein kolme tuntia vartalollani.

Toisena iltana teen samat rutiinit ja huomaan, että olen jo tottunut tuoksuun. Nukahdan jo ennen iltakymmentä ja nukun sikeästi kuuteen saakka. En tiedä, ovatko tuon yön nukkumislahjani perua huonosti nukutusta edellisyöstä, vai auttoiko Sleepy-voide todella nukkumaan. Ainakaan se ei tunnu kehollani viileämmältä tai muuten erilaiselta kuin muut vartalovoiteet. Marketeissa myytävä tavallinen kylmägeelikin on auttanut nukahtamaan joskus paremmin. Voisin käyttää Sleepyä esimerkiksi sheivauksen jälkeen tai talvella kuivan ihon elvyttämiseen.

Yleisarvosana: 2/5 pistettä