Näyttelijä Dakota Johnsonin otsatukka on sopivasti ilmava. Kuva: Reuters
Näyttelijä Dakota Johnsonin otsatukka on sopivasti ilmava. Kuva: Reuters

Miten kuumuudessa litistyneen otsatukan saa taas kuosiin? Parhaat vinkit otetaan käyttöön jo paljon ennen hikoilua.

Kuulutko sinäkin heihin, joiden otsatukka ottaa kosteassa ilmassa täysin oman päätäntävallan? Tai se litistyy naurettavaksi luiruksi heti, kun hikoilet vähääkään liikkuessasi?

Vaikka lippalakki onkin nyt muodikas asuste ja lippismuijilla on muita hauskempaa, ilmankin voi olla. Otsahiukset voi nimittäin simppeleillä vinkeillä pelastaa – tai jopa tehdä entistä näyttävämmäksi – olipa harmina kesäsää tai muuten hiostava tilanne.

Allure- ja Teen Vogue -sivustoilla kerrotaan näppäriä keinoja parhaan otsatukkapäivän tekemiseksi.

 1. Huomio otsan ihoon
  Kesällä otsan ihosta kannattaa pitää erityistä huolta – etenkin jos hiukset peittävät sen.
  – Hiuksiin kertyvä rasva voi tarttua ihoon ja tukkia huokosia, ihotautilääkäri Joshua Zeichner kertoo Alluressa.
  Toisekseen otsahiukset saattavat kiihdyttää ihon rasva-ainetuotantoa. Yhdessä lian ja hien kanssa hiusten ja ihon rasva muodostavat oravanpyörän, jolloin sekä hiukset että otsa rasvoittuvat helposti, jos ihoa ei puhdista säännöllisesti.
  Otsatukan alle kannattaa tehdä kevyt meikkipohja, tai ainakin puuteroida se kevyesti. Pitkin päivää otsaa voi painella paperipuuterilla tai yksinkertaisesti vessapaperilla, varsinkin ennen lisäpuuterin levittämistä.
  Lue myös! Lintsaatko kesäihon hoidosta? Ei kannattaisi – kokosimme kuusi virhettä ja ennakkoluuloa

 2. Vaahdota vain otsis 
  Hyväkuntoiset otsahiukset kaipaavat huolellista pesua. Hiusammattilaisten mukaan hoitoainetta ei ole syytä käyttää otsahiuksiin jokaisella pesukerralla, sillä se painaa otsahiukset helposti littanaksi.
  Treenin jälkeenkin saattaa olla tarve pelkästään otsahiusten sampoopesulle – eikä koko pään pesulle. Sen jälkeen hiukset kannattaa kuivata heti kunnolla lämpö- ja kosteussuojaa käyttäen. Kerran lättänäksi ehtineet hiukset on vaikea saada samana päivänä kuohkeiksi. Jos haluaa mahdollisimman suoran otsatukan koko päiväksi, kannattaa kunnon kosteussuojaa käyttää senkin vuoksi. Suoja estää otsatukan taipumista.
  Tiesitkö jo? Sampookikka, jonka avulla voit pestä hiukset entistä harvemmin

 3. Älä tingi kuivasampoosta
  Käytätkö kuivasampoota vain silloin, kun hiukset tuntuvat jo rasvaisilta?
  Kokeile uuttaa käyttötapaa: kuivasampoo on otsatukkaiselle kuin puuteri iholle. Siksi sitä kannattaa suihkuttaa jo pesun ja kuivauksen jälkeen.
  Jotkut ovat innostuneet myös viinietikasta kuivasampoon korvaajana. Sitä voi sekoittaa veteen ja suihkuttaa hiuksiin kuin kuivasampoota. Se myös poistaa päänahasta epäpuhtauksia eikä siitä jää tuotejäämiä hiuksiin kuten kuivasampoosta, kertoo Natural Living Ideas -sivusto.
  Lue myös! Saako kuivasampoota käyttää joka päivä? Asiantuntija antaa vinkkinsä

  Älä tule huono otsatukka, tule hyvä otsatukka! Kuva: Shutterstock
  Älä tule huono otsatukka, tule hyvä otsatukka! Kuva: Shutterstock
 4. Leikkauta säännöllisesti
  Kuinka moni leikkauttaa otsatukkansa kahden viikon välein? Kuumassa ilmassa hiukset kasvavat nopeammin, minkä huomaa hyvin otsatukasta. Jos tarkoitus ei ole kasvattaa otsista pois, kannattaa se käydä leikkauttamassa säännöllisesti. Epätasaisista latvoista tulee helposti lättänät; mitä pidemmät ja raskaammat otsahiukset ovat, sitä enemmän ne painautuvat kohti kasvojen ihoa, rasvoittuvat ja lisäävät ihon epäpuhtauksia.
  Katso: Kesä nopeuttaa hiustenkasvua – totta vai tarua?

 5. Pahin vaihtoehto?
  Mitä jos vetäisit otsatukan pinnillä, pannalla tai turbaanilla pois kasvoilta? Tämä voi kuulostaa otsatukkafanista kamalimmalta keinolta, mutta hikisenä päivänä ulkona tai treeneissä se on yksi parhaimmista. Otsatukkaa ei kannata vetää pinnillä sivuun, vaan parhaan suojan se saa, kun se on vedetty suoraan ylös vesiputousponnariksi.

Kerro vinkkisi

Miten sinä pidät otsatukan kuosissa?
Kerro niksisi alla olevassa kommentointikentässä.

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.

  Kuiva iho ei tykkää usein toistuvista kuorinnoista eikä liian kuumista suihkuista.

  Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa, kun ihoa kiristää, tai se jopa hilseilee. Kuivasta ihosta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä kuivaihoisille on olemassa valtavasti omia ihania hoitotuotteita ja toimivaksi todettuja niksejä. Stylecaster listasi seitsemän seikkaa, jotka kuivaihoisen tulee ottaa huomioon:

  1. Muista kosteutus

  Rasvoittuvan tai normaalin ihon omaava voi varmasti silloin tällöin skipata kosteusvoiteen, mutta kuivaihoisen tulisi kosteuttaa ihoaan päivittäin. Kuivaihoisen kannattaa käyttää iltaisin ravitsevaa ja kunnolla kosteuttavaa kasvovoidetta, ja aamuisin aurinkosuojakertoimella varustettua, hieman kevyempää kasvovoidetta. Levitä kosteusvoidetta myös kaulallesi ja käsillesi.

  Kuivaihoisen kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniinsa myös luonnon öljyjä, kuten avokadoöljyä, arganöljyä tai jojobaöljyä tuomaan lisäkosteutusta.

  2. Älä kuori liikaa

  Älä kuori ihoa liian usein, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse tarvittaessa ammattilaisen avulla itsellesi sopiva kuorintatuote ja rajoita kuoriminen yhteen, ja maksimissaan kolmeen kertaan viikossa.

  3. Suihkuttele viileämmällä vedellä

  Niin ihania kuin pitkät kuumat suihkut ovatkin, ne myös kuivattavat ihoa. Stylecaster kertookin hyvän vinkin lämpimien suihkujen rakastajille: suihkuttele maksimissaan kymmenen minuuttia tai siirry kuumista suihkuista asteittain hieman viileämpiin, lämpimiin suihkuihin. Kookosöljyn tai vaseliinin levittäminen iholle ennen suihkua estää myös ihon kuivumista. Jos et millään malta luopua kuumista suihkuista, niin varjele kuumalta vedeltä ainakin kasvojesi herkkää ihoa.

  4. Tarkista tuoteseloste

  Ihonhoitotuotteisiin, kuten kasvoveteen on usein lisätty alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Jos tuotteessa on runsaasti alkoholia, tuote on yleensä kuivaihoiselle liian kuivattava.

  5. Puhdista hellästi

  Iho on syytä puhdistaa joka ilta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho on puhdistuksen jälkeen kuiva, vaihda puhdistustuotteesi hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

  6. Valitse naamio tarkkaan

  Erilaisia kasvonaamioita on hauska kokeilla, mutta kuivaihoisen on oltava erityisen tarkka sopivaa naamiota valitessaan. Puhdistavat, ihohuokosia supistavat naamiot ovat usein myös kuivattavia. Valitse sen sijaan kosteuttavia ja rauhoittavia naamiota. 

  Jos kuivassa ihossasi on muutamia epäpuhtaita kohtia, käytä puhdistavaa naamiota tai finnivoidetta vain niihin kohtiin.

  7. Puuteroi maltilla

  Puuterit ja mattapinnan antavat meikkivoiteet tekevät kuivasta ihosta usein entistä elottomamman näköisen. Nestemäinen, puolimatan ja kuultavan pinnan antava meikkivoide tai BB-voide on usein kuivaihoiselle sopivin. Jos iho alkaa päivän mittaan kiiltelemään, puuterin sijasta kannattaa kokeilla puuteripapereita.