Minkä paahtoasteen valitset tänä kesänä? Joka tapauksessa muista aurinkovoide! Kuva: Tuomas Kolehmainen
Minkä paahtoasteen valitset tänä kesänä? Joka tapauksessa muista aurinkovoide! Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täydellinen aurinkovoide suojaa, kosteuttaa, levittyy helposti, tuoksuu ihanalta eikä tietenkään tahraa. Voiko kaiken tämän saada yhdestä putelista?

1. Kesän tuoksu

Lupaus: Suojaa, vedenkestävyyttä ja kosteutta iholle koko vuorokaudeksi. Tuote imeytyy nopeasti eikä jätä iholle rasvaista tunnetta. Sisältää ihoa hoitavaa shea-voita.

Kokemus: Jos tuotteen nimessä on milk, voiteen voisi kuvitella olevan valuvaa, mutta koostumus onkin melko kiinteää, mikä tekee tasaisesta levittämisestä helppoa. Aluksi voide tuntuu tahmaiselta, mutta kuivuttuaan jättää ihon pehmeäksi. Hankalanmallinen pullo jää kuitenkin sottaiseksi. Pitää erityisesti lupauksensa vedenpitävyydestä, sillä tuntuu iholla vielä pesunkin jälkeen. Tuoksuu lämpimälle hiekkarannalle.

Pisteet: 4,5 / 5

Garnier Ambre Solaire Sun Protection Milk Anti-dryness, SPF 30, 13 €.

2. Pumpaten paras

Lupaus: Vedenkestävä, tahmaamaton ja hiekkaa hylkivä aurinkosuojaemulsio kasvoille ja vartalolle. Kosteuttaa ja suojaa tehokkaasti uv-säteiltä ja tekee hiekan pyyhkimisestä iholta helppoa.

Kokemus: Koostumus on aurinkosuojaksi hyvin kevyt ja miellyttävän liukkaasti levittyvä. Tunne iholla on tahmaisen sijasta pikemminkin silkkisen sileä. Ei jätä kasvoillekaan levitettynä tunnetta, että kohta koko naama kukkii. Pumppupullosta annostelu käy siististi ja kätevästi. Tuoksu on kevyt ja raikas. Maksaa kuitenkin tuplasti saman verran kuin markettituotteet.

Pisteet: 4 / 5

Vichy Laboratoires Capital Idéal Soleil Anti-Sand Milk, SPF 30, 28 €.

3. Perusvarma valinta

Lupaus: Vedenkestävä, uva- ja uvb suodattimia sisältävä voide takaa pitkäkestoisen suojan auringonpolttamia vastaan. Uuden koostumuksen ansiosta mahdolliset aurinkovoidetahrat lähtevät vaatteista entistä helpommin.

Kokemus: Tutun ja turvallisen tuoksun tunnistaa heti, mutta myös koostumus tuntuu samalta kuin aina ennenkin. Voidetta saa imeytellä melko pitkään, ihon pinta jää epämiellyttävällä tavalla nahkeaksi ja vaatteet ovat todellakin vaarassa tahriintua. Vedenkestävyys on varmasti totta: pisarat ihan helmeilevät ihon pinnalta pois uidessa.

Pisteet: 3 / 5

Nivea Sun Protect & Moisture, SPF 30, 15 €.

4. Superkosteuttaja

Lupaus: Tehokkaasti kosteuttava aurinkovoide suojaa tehokkaasti uva- ja uvb-säteiltä. Sisältää muun muassa antioksidanttista ihoa vahvistavaa e-vitamiinia sekä pehmentävää ja rauhoittavaa canola-öljyä. Hajusteeton, väriaineeton, alkoholiton ja parabeeniton.

Kokemus: Vau, ihanan kevyt maitomainen voide imeytyy hetkessä syvälle ihoon eikä tunnu yhtään aurinkosuojalta, sillä se ei tahraa eikä tahmaa. Veteen kevyt voide tuntuu kuitenkin liukenevan helposti, joten se ei ehkä ole vesipedon valinta. Laadukas voide sopii erityisesti auringonottamiseen ja pötköttelyyn, plussaa tuoksuttomuudesta ja korkeista kertoimista.

Pisteet: 4 / 5

Aco Sun Lotion Intensive Moisture, SPF 50+, 20,90 €.

5. Himogrillaajalle

Lupaus: Hien- ja vedenkestävä, rusketusta tehostava aurinkovoide. Kosteuttaa tehokkaasti ja nopeuttaa luonnollista ruskettumista. Tuoksuu bergamotille, jasmiinille, laventelille, patsulille ja rosmariinille.

Kokemus: Tuoksu on hienostunut, koostumus kevyen maitomainen. Voide hulahtaa ihoon ilman raivokasta hieromista, mutta iholle jää silti hieman nahkea tunne. Suojakalvo kestää kevyttä hikoilua, mutta valitettavasti vedenkestävyys taitaa kulkea käsi kädessä nahkeuden kanssa. Iholla kevyen tuntuinen voide huuhtoutuu helposti veden mukana. Aurinkovoiteeksi miellyttävä – sopii etenkin kaupunkikäyttöön.

Pisteet: 3,5 / 5

Piz Buin Tan&Protect Tan Intensifying Sun Lotion, SPF 30, 18,50 €.

6. Lapsellisen hyvä – superherkästi palavalle!

Lupaus: Hajusteeton ja helposti levittyvä aurinkosuoja kunnon kertoimilla soveltuu myös allergikoille ja helposti valoihottumaa saaville.

Kokemus: Laadukkaanoloinen koostumus tuo mieleen perusvoiteen tai paksun vartalovoin, mutta voide imeytyy silti hyvin. Jättää iholle kalvon, mutta ei tahraa, vaan iho tuntuu syväkosteutetulta ja joustavalta. Vedenkestävyys tuntuu erityisen hyvältä: tämän kanssa lutraa vesileikeissä pitkään. Pieni miinus lääkevoidemaisesta tuoksusta, joka kuitenkin haihtuu iholta.

Pisteet: 5 / 5

La Roche-Posay Laboratoire Dermatologique Children Lotion, SPF 50+, 32 €.

7. Surffaajien suosikki

Lupaus: Täysin luonnollinen aurinkovoide-spray imeytyy välittömästi eikä tahmaa tai jätä valkoista pintaa iholle.

Kokemus: Pakkauksessa olisi kehittämisen varaa: spray ruikkii valkoista litkua sinne tänne. Voide kuitenkin imeytyy ihoon kuin ihme ja kestää vettä oikein hyvin, onhan se surffaajien kehittämä. Iholle jää suojakalvo, joka ei tunnu muoviselta tai keinotekoiselta. Tuoksussa erottaa selvästi kookoksen, jota joko rakastaa tai vihaa.

Pisteet: 3,5 / 5

Algamaris-aurinkovoidespray, SPF 30, 26,90 €.

8. Silkkaa luksusta – hintava, mutta ihana!

Lupaus: Anti-age-kuivaöljy suojaa ihoa tehokkaasti sekä ennaltaehkäisee uv-säteiden haitallisia ja vanhentavia vaikutuksia iholla. Hoitaa, syventää väriä ja tekee rusketuksesta kestävämmän.

Kokemus: Kuivaöljy sumuttuu tasaisesti ja tuntuu iholla vesimäiseltä, jopa viileältä. Kevyt koostumus imeytyy sekunneissa, ja käyttökokemus muistuttaa enemmän bodyspray-vartalotuoksua kuin aurinkovoidetta. Jättää ihon mielettömän silkkiseksi eikä ollenkaan rasvaiseksi. Öljyn ansiosta iholle jää tehokkaasti vettä hylkivä pinta, joka pesee mennen tullen voidemaiset aurinkosuojat. Hienostunut tuoksu hurmaa.

Pisteet: 5 / 5

Mary Cohr Age Signes Defense Body Sunscreen Anti-ageing Dry Oil, SPF 50, 51 €.

Kutisevat näpyt bikinirajassa, säärissä ja kainaloissa höyläyksen jälkeen ovat ärsyttävä vaiva. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla pidät näpyt tiessään.

1. Kuori ihosi ennen sheivausta.

Kuollut ihosolukko voi muodostaa muurin höylättyihin karvatuppeihin, jolloin karvat kasvavat helposti sisään. Siksi ihon kuoriminen ennen karvojen poistoa auttaa taistossa kutinaa vastaan. Ihoa kannattaa myös kuoria vartalosienellä karvanpoistokertojen välillä.

Kaupoissa on saatavilla runsaasti erilaisia kuorintoja, mutta omatekoinen kahvikuorinta ajaa saman asian. Lue ohjeet siihen täältä.

2. Hoida homma suihkussa.

Yhdistä karvanpoisto osaksi suihkussa käyntiä. Suihkun jälkeen iho on lämmennyt ja kimmoisampi, joten karvatupet eivät tulehdu yhtä helposti. Vesi myös pehmentää karvaa, jolloin terä ei osu siihen yhtä terävästi.

3. Aja aina myötäkarvaan.

Moni sheivaa vastakarvaan, koska silloin tulos saattaa tuntua tarkemmalta. Mutta jos haluaa poistaa karvat ihoystävällisesti, kannattaa ehdottomasti ajaa karvat myötäkarvaan.

4. Vaihda terä terävään.

Käytä aina terävää terää. Tylsä terä voi repiä ihon rikki ja kerää bakteereja. Terä tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen, joten asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan terän jo 3–5 käytön jälkeen.

5. Älä säilytä höylää suihkussa.

Se saa terän menemään piloille nopeammin. Kosteus nimittäin saa sen helposti ruostumaan. Terä kannattaisi aina kuivat suihkun jälkeen huolellisesti.

6. Panosta karvanpoistoaineeseen.

Sheiverin kanssa kannattaa myös aina käyttää karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Älä koskaan sheivaa pelkän veden avulla. Hätätilanteessa voit käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

7. Älä mene sheivauksen jälkeen heti saunaan tai treenaamaan.

Hikoilu saa ihon bakteeriston lisääntymään, jolloin karvatupet tulehtuvat todennäköisemmin.

8. Muista kosteutus.

Pidä huolta ihostasi myös höyläyksen jälkeen. Kosteuta sheivattu iho hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kosteusvoiteella.

Lähteet: Bustle ja Refinery29

Ihotautilääkäri suosittelee muutamaa ainesosaa, kehottaa kuorimaan ja painottaa kosteutuksen merkitystä.

Meillä kaikilla on mustapäitä – yksillä enemmän ja isompia, toisilla vähemmän ja pienempiä. Ja moni haluaisi mustapäistään kipeästi eroon.

Miten tummiin ihohuokosiin voisi saada helpotusta?

No ei ainakaan puristelemalla niitä, vaikka moni niin tykkääkin tehdä. Refinery29-sivuston haastattelema dermatologi Doris J. Day kertoo, että ainoa keino päästä mustapäistä lopullisesti eroon on muuttaa ihonhoitorutiiniaan.

Listasimme yhdeksän toimivaa vinkkiä, jotka voivat auttaa.

1. Tiedä, mitä olet tekemässä.

Jotta mustapäistä pääsee eroon, on tiedettävä, mitä ne oikeastaan ovat. Yksinkertaistettuna mustapää on ihohuokonen, jonka sisään on jumittunut yhdistelmä kuollutta ihosolukkoa, rasvoja ja propionibacterium acnes -bakteeria. Kyseinen bakteeri rakastaa ihohuokosten epäpuhtauksia ja aiheuttaa yhdessä niiden kanssa valkopäitä ja mustapäitä.

Jos mustapään syvin olemus kiinnostaa tarkemmin, lue lisää täältä: 8 asiaa, jotka sinun pitää tietää mustapäistä

2. Luota salisyylihappoon.

Kaikista tehokkain lääke mustapäitä vastaan on salisyylihappo. Sitä löytyy useista epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetuista ihonhoitotuotteista. Esimerkiksi Vichyn Normaderm-sarjan ja Neutrogenan tuotteet sisältävät vaikuttavana aineena muun muassa salisyylihappoa.

Salisyylihappo on tiukkaa tavaraa, joten sitä sisältävien tuotteiden kanssa kannattaa pysyä kohtuudessa. Erityisesti kuiva- tai herkkäihoisen tulee olla tarkkana.

Erityisesti kuiva- ja herkkäihoisen kannattaa olla varovainen salisyylihapon kanssa.

Huomio! Vaikka salisyylihapon nimi muistuttaa asetyylisalisyylihappoa, kyseessä on kaksi eri ainetta. 

Kokeilimme taannoin aspiriinia finnien hoitoon. Lue lisää täältä.

3. Ymmärrä, mikä ei auta.

Aknen hoitoon käytetään usein aineita, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidiä. Suomessa sitä sisältävät esimerkiksi tuotteet nimeltä Brevoxyl ja Basiron AC. Nämä aineet eivät ole parhaimmillaan mustapäitä vastaan.

Myöskään vetyperoksidia ja alkoholia sisältäviä aineita ei välttämättä kannata kokeilla. Ne ainoastaan kuivattavat ihoa, ja saattavat olla liian korkeina pitoisuuksina iholle jopa haitaksi.

4. Kuori haluamallasi tavalla.

Koska mustapäät syntyvät muun muassa ihohuokosiin kertyneestä ihosolukosta, ylimääräinen kuollut iho kannattaa pyrkiä kuorimaan pois. Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Älä kuitenkaan kuori liiaksi. Yksi tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Rakeita sisältävät kuorinnat ja kemialliset kuorinnat ovat mustapäitä vastaan ihan yhtä hyviä. Testaile eri tuotteita – riippuu ihostasi, mikä sopii juuri sinulle. Ota kuitenkin huomioon, että jotkut kuorinnat sisältävät ympäristölle haitallisia muovirakeita. Jos et halua lisätä maailman muovitaakkaa, suosittelemme kokeilemaan eko-kuorintoja.

4. Kokeile kasvoharjaa – tai konjakkisientä.

Kasvoharjat voivat maksaa jopa satoja euroja, mutta niistä on kyllä apua epäpuhtaalle iholle. Ne puhdistavat ihon tehokkaasti ja kuorivat samalla hellästi.

Edukkaampi mutta oikein toimiva vaihtoehto kasvoharjalle on konjakkisieni. Luonnonmateriaalista valmistettu sieni kostutetaan, jotta se pehmenee. Iho pestään kostealla sienellä. Konjakkisientä voi käyttää joko kasvojenpesuaineen kanssa tai yksin.

Lue myös: Eroon mustapäistä? 5 tuotetta, joita kannattaa testata

5. Nyt viimeisen kerran: muista puhdistaa meikit!

Menitkö pitkän illan päätteeksi nukkumaan meikit kasvoillasi? Ei ihme, jos kasvoillesi on ilmestynyt mustapäitä. Meikit tulisi aina poistaa kasvoilta päivän päätteeksi.

Pesupuolelle laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja.

Kokeile tätä! Pesupuolella laiskahkon meikkailijan kannattaa kokeilla meikinpoistoliinoja. Testasimme taannoin markettien putsausliinat. Niiden joukosta löytyi monta hyvää. Lue lisää täältä.

6. Kosteuta, kosteuta, kosteuta.

Monet mustapäiden selättämiseen tarkoitetut tuotteet kuivattavat ihoa. Älä siis unohda kosteutusta. Etsi tuotteita, jotka ovat allergiatestattuja ja epäpuhtaalle iholle sopivia. Öljyttömyys on plussaa. Vältä tuotteita, joissa on silikoneja, koska ne saattavat tukkia ihohuokosia.

7. Kokeile retinolia sisältäviä tuotteita.

Retinolia löytyy usein ihonhoitotuotteista, joiden on tarkoitus häivyttää ikääntymisen merkkejä. Monet dermatologit kuitenkin suosittelevat samaa ainesosaa mustapäiden hoitoon, koska retinoli pitää ihon hyvässä kunnossa.

Myös maailmankuulu finnitohtori Sandra Lee käyttää yöksi iholle laitettavaa retinoliseerumia. Retinoli saattaa kuitenkin ärsyttää ihoa, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Käytä vain pieni määrä kerrallaan – ja muista aurinkosuoja.

Lue myös: Finniguru paljastaa kikat hyvään ihoon: tunnista näppytyyppi ja hoida oikein

8. Harkitse kahteen kertaan, ennen kuin kokeilet lappuja.

Ihotautilääkäri Doris J. Dayn mukaan mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon. Laput tarjoavat vain väliaikaisen korjausliikeen. 

Dayn mukaan mustapäälaput voivat olla iholle haitallisia, jos iho on palanut, siinä on näkyviä finnejä tai se on herkkä. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi savea tai aktiivihiiltä sisältävä naamio.

Mustapäälaput eivät ole paras vaihtoehto, jos haluaa mustapäistä lopullisesti eroon.

9. Mene rohkeasti ammattilaisen pakeille.

Jos haluat löytää juuri sinun ihotyypillesi ehdottomasti parhaan hoitomuodon, kannattaa kipaista ammattilaisen luokse. Dermatologit osaavat sanoa tarkemmin, kaipaako ihosi salisyylihappoa, retinolia, kosteutusta vai kenties jotain ihan muuta.

Yksi on varmaa: tämän vartalovoiteen käyttäjällä ei voi olla vihasuhdetta laventeliin. 

Voiko tavallinen kosteusvoide auttaa oikeasti uniongelmissa? Kyllä, jos asiaa kysytään Reddit- ja somekansalta.

Kosmetiikkayhtiö Lushin vartalovoide sai hetkessä kulttimaineen sen jälkeen, kun sitä ylistettiin maasta taivaisiin netissä. Sleepy-nimellä tunnettu voide onkin myyty loppuun brittikaupoista, kertoo OK-lehti.

Sleepy-voidetta hehkutetaan muun muassa Reddit-keskusteluissa ”ihmevoiteena”, joka ”rentouttaa” ja ”auttaa uniongelmissa”. Samanlaisia kommentteja löytyy Twitteristä ja Instagramista.

Daily Mail kertoo äidistä, jonka 18-kuukautinen lapsi on muuttunut rauhattomasta nukkujasta levolliseksi Sleepyn avulla.

Noin 15 euron vartalovoiteen tehoaineista Reddit- ja Instagram-käyttäjät ylistävät ennen kaikkea laventelia ja kaurauutetta. Laventeli onkin monien – jopa uniasiantuntijoiden itsensä – suosikkiaine, jonka uskotaan rentouttavan ja syventävän unta. Useat tutkimukset ovat todistaneet laventelin vaikuttavan myönteisesti myös mielenterveyteemme.

Lue lisää! 22 vinkkiä: tällaiset ovat unitutkijoiden omat iltarituaalit

Suomessa Sleepy-voide tuli myyntiin ensimmäisen kerran viime jouluna. Silloin se oli sesonkituote, ja noin kuukausi sitten se tuli takaisin kauppoihin, Lush Suomen myynnistä kerrotaan. Toistaiseksi voidetta on saanut Suomen kaupoista hyvin.

Miten kohuvoide pärjäsi Me Naisten testissä?

Koostumus: Laventelin värinen voide on sopivan paksua – ei mitään valuvaa emulsiota eikä liian paksua kreemiä. Se levittäytyy iholle erinomaisesti, mutta imeytyy hieman hitaasti. Tuoteseloste kertoo, että kyseessä on vegaaninen voide eikä se sisällä synteettisiä säilöntäaineita. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi voiteessa on muun muassa steariinihappoa – ja päältä löytyy hopeista lumihiutalekimalletta.

Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Tuoksu: Jos inhoaa laventeliaromia, tämä voide saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä. Heti purkin aukaisun jälkeen laventelin tuoksi puskee esiin, erittäin voimakkaana. Mukana on myös makeaa mantelia sekä ylang ylangia eli tuoksuilangia. Tuoksuherkän ei siis kannata edes kokeilla voidetta, ellei sitten siedä hyvin luonnontuoksuja.

”Tuoksuherkän ei kannata edes kokeilla.”

Vaikutus: Ensimmäisenä iltana käyn suihkussa yhdeksän aikaan illalla ja voitelen kroppani kaulasta varpaisiin Sleepy-voiteella. Hieman aivastuttaa tuo kukkainen haju. Teen muutamia ilta-askareita ja menen kymmeneltä sänkyyn. Virkeänä. Vaikka nukahdan yleensä hyvin, pyörin nyt sängyssä hetken ja nousen puolen tunnin päästä ylös. Väsähdän vasta puolen yön aikaan – ja voide on vaikuttanut jo melkein kolme tuntia vartalollani.

Toisena iltana teen samat rutiinit ja huomaan, että olen jo tottunut tuoksuun. Nukahdan jo ennen iltakymmentä ja nukun sikeästi kuuteen saakka. En tiedä, ovatko tuon yön nukkumislahjani perua huonosti nukutusta edellisyöstä, vai auttoiko Sleepy-voide todella nukkumaan. Ainakaan se ei tunnu kehollani viileämmältä tai muuten erilaiselta kuin muut vartalovoiteet. Marketeissa myytävä tavallinen kylmägeelikin on auttanut nukahtamaan joskus paremmin. Voisin käyttää Sleepyä esimerkiksi sheivauksen jälkeen tai talvella kuivan ihon elvyttämiseen.

Yleisarvosana: 2/5 pistettä

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

    1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
    2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
    3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
    4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.