Olihan se auringonpaahde ihanaa, mutta nyt on jälkipelin aika. Kuva: Shutterstock

Nyt on oikea aika helliä kesän koettelemaa ihoa kosteuttavilla voiteilla ja seerumeilla.

Kesällä jokaisesta auringonsäteestä haluasi ottaa kaiken ilon ja nautinnon irti. Aurinkovoidettakin tuli sutaistua sinne tänne, mutta muistiko sitä myös lisätä?

Huolellinen suojaus on tuiki tärkeää siitäkin syystä, että auringon UVA-säteet vanhentavat ihoa. Vaikka muutokset eivät näy iholla heti auringonoton jälkeen, pintakerroksen alla kuohuu: ihon kimmoisuudesta vastaavat kollageenisäikeet heikentyvät nopeaa tahtia. UVA-säteitä on ilmassa koko päivän, ja ne läpäisevät pilvet ja jopa lasin.

Vanheneminen alkaa nopeiten näkyä ohuessa dekolteen ihossa. Suoja- ja kosteusvoiteet olisikin hyvä muistaa levittää aina kaulalle asti.

Kokeile vaikkapa näitä:


Kuva: Anna Huovinen

1. Nu3-kapselien hyaluronihappo auttaa ihoa säilyttämään kimmoisuutensa, 35 €.

2. Estée Lauder Advanced Night Repair Intensive Recovery -ampullit sisältävät korjaavaa tehoseerumia, 125 €.

3. Biotherm Blue Therapy Accelerated -seerumi häivyttää ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita ja pigmenttiläiskiä, 66 €.

4. Clarins Skin Beauty Repair Concentrate S.O.S. -seerumi rauhoittaa herkistynyttä ihoa, 68 €.

5. Elizabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster -voidetta käytetään kuuriluontoisesti, kun iho kaipaa tehokasta hoivaa, 59 €.

6. Lancôme Hydra Zen Créme Hydratante Anti-stress -päivävoide rauhoittaa stressaantunutta ihoa, 59 €.

7. Oriflame NovAge Ultimate Lift Advanced -päivävoide kiinteyttää veltostunutta ihoa. SPF 15, 50 €.

8. V10 Plus Placenta -seerumi nopeuttaa ihon uudistumista ja häivyttää pigmenttimuutoksia. 35 €.

9. Lierac Hydragenist -seerumi tehokosteuttaa hyaluroni- ja AHA-happojen avulla, 52 €.

10. Mádara SOS Hydra Repair Intensive -seerumin suloinen väri tulee pionista. Superkosteuttaja! 39,80 €.

11. Rasvaton Dr. Hauschka -yöseerumi aktivoi ihon luonnollista uudistumista, 48 €.

12. Herbina Moisture Balance 3in1 -naamiota voi käyttää joko kolmen minuutin pikahoitona, kymmenen minuutin tehokosteuttajana tai yönaamiona, 6,50 €.

13. Garnier SkinActive Tissue Mask Moisture Bomb -kangasnaamion annetaan vaikuttaa viisitoista minuuttia. Kosteuttava naamio imeytyy harsosta, 1,95 €.

14. Vivania Beauty Shot -kauneusjuoman kollageeni, hyaluronihappo ja C-vitamiini antavat iholle tehokosteutta sisältäpäin, 22 €.

Yön tehotunnit

Auringon aiheuttamat ikääntymisen merkit nousevat esiin hiljalleen. Ne alkavat näkyä ihon heikentyneenä kimmoisuutena etenkin huulten ympärillä sekä silmänympärysiholla.

Vaurioita voi häivyttää hoitamalla ihoa korjaavilla tehoaineilla, jotka auttavat soluja uusiutumaan tavallista nopeammin. Aktiiviaineita lisätään yleensä eniten yövoiteisiin ja seerumeihin, minkä vuoksi ne ovat usein tavallisia tuotteita kalliimpia.

Kun ihosolu uudistuu, iho saa ainakin osan kimmoisuudestaan takaisin. Jotta uusiutuminen ei menisi hukkaan, iho kannattaa suojata vielä syksylläkin päivävoiteella, jossa on vähintään suojakerroin 15.

Iso syyniin säännöllisesti

Aurinko vaikuttaa ihosoluihin ja lisää luomia. Iho onkin hyvä tutkia säännöllisesti, jotta muutokset ehtii havaita ajoissa. Luomet voi käydä tarkistuttamassa terveydenhoitajalla vuoden tai kahden välein.

Epäilyttäviä ihomuutoksia, kuten suurentuneita, tummentuneita tai levinneitä luomia kannattaa näyttää lääkärille.

Lähteet: Iholiiton Iho ja aurinko -opas, Eucerinin markkinointipäällikkö Hanna Grandell.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Pohditko, onko ekodeodoranteissa tarpeeksi potkua? Testasimme alumiinittomat ekodödöt – tehoa ja hoitavuutta kyllä piisaa.

Deodorantit arvosteltiin asteikolla 1–5.

 

Kirpsakka kaveri, 3 pistettä

Lupaus: Ekoluksusta kaina­loille! Kirpeän limen ja makean mandariinin tuoksu viettelee ja pitää kainalot raikkaina koko päivän.

Kokemus: Normaalisti hikoilevalla peittää hajut tehokkaasti ja pettämättä. Ei ärsytä kainaloita, vaan saa ne tuntumaan ihanan pehmeiltä! Urheilevalle tai paljon hikoilevalle teho ei riitä, mutta arkikäytössä tuote on toimiva tapaus.

1. Lovefresh Natural Cream
Deodorant, Mandarin Lime, 29 €

 

Tehopakkaus, 3½ pistettä

Lupaus: Ruokasoodasta tehonsa saava deodorantti pitää kainalot hyväntuoksuisina aamusta iltaan miedolla hunajan, laventelin ja euka­lyptuksen tuoksulla.

Kokemus: Tyylikäs purkki tuo ylellisyyttä aamuihin. Ei pettänyt testin aikana kertaakaan, mutta tehokkuutensa vuoksi ei sovi herkimmille kainaloille: muutamina päivinä iho punoitti hieman levityksen jälkeen.

2. Agent Nateur Holi (stick) N°3
deodorantti, 22 €

 

Perusvarmuutta, 2½ pistettä

Lupaus: Virkistävältä tuoksuva Weledan Citrus roll-on -deodorantti neutraloi hienhajua luonnonmukaisten eteeristen öljyjen avulla.

Kokemus: Kuin perinteiset deodorantit. Arjen lomassa piti tuoksut hyvin kurissa, mutta tuotteen alkoholi ärsytti hieman. Tehokkuus ei riittänyt rankempaan menoon, joten tuote sopii raikkaantuoksuista arkidödöä etsivälle.

3. Weleda Citrus 24h Roll-on
Deodorantti, 10,95 €

 

Salvian tuoksua, 3½ pistettä

Lupaus: Salvia-deodorantti on ihoystävällinen suihke, joka pitää hajut pitkään poissa häiritsemättä ihon luonnollisia ­toimintoja.

Kokemus: Koostumus vaati aluksi hieman totuttelua, samoin melko voimakas salvian tuoksu. Herkimmät kainalot saattavat ärtyä tuotteen sisältämästä alkoholista, mutta rankkakaan urheilusuoritus ei nostattanut hienhajua.

4. Weleda Salvia Deodorantti,
15 €

 

Hellintää herkille, 4½ pistettä

Lupaus: Rauhoittava dödö kosteuttaa kuivia ja herkkiä kainaloita. Nopeasti kuivuva koostumus antaa luonnollisen ja tehokkaan suojan antioksidanttipitoisten ja kosteuttavien kasviuutteiden avulla.

Kokemus: Ei eroa käyttö­mukavuudeltaan perinteisistä deodoranteista. Hikiliikunnassa hajut saattavat hieman puskea läpi, mutta muuten tuote on tehokas. Herkätkään kainalot eivät ärsyynny, tuntuvat päinvastoin hoidetuilta.

5. Mádara Soothing Deodorant,
14,90 €

 

Hellävarainen, 3½ pistettä

Lupaus: 24 tunnin suojan antava deodorantti sopii herkälle tai epiloidulle iholle. Sisältää luonnollisia aktiivisia hajunpoistajia ja korteuutetta.

Kokemus: Miellyttävän tuoksuinen deodorantti. Toimi hyvin arjen kiireissä, mutta urheillessa on parempi turvautua tujumpaan dödöön. Ei antanut ihan lupaamaansa 24 tunnin suojaa, mutta piti kainalot raikkaan tuntuisina hyvin työpäivän ajan. Ei ärsyttänyt juuri ajeltuja kainaloita!

6. Korres 24h Deodorant
Equisetum, 15,20 €

 

Kevyt roll-on, 2½ pistettä

Lupaus: Luonnolliset vitamiinit, auringonkukkaproteiini ja hyaluronihappo poistavat hajut luonnollisesti ja kosteuttavat samalla kainaloiden ihoa.

Kokemus: Roll-on-muodossa oleva tuote ei tahrannut vaatteita eikä ärsyttänyt kainaloita. Miellyttävä tuoksu ei pistänyt nenään monien muiden yrttisten ekodödöjen tapaan. Kosteuttavan kermainen koostumus piti hajut kurissa suurimman osan ajasta, mutta välillä tuote saattoi yllättäen pettää.

7. Urtekram Morning Haze Cream Deodorantti, 6,30 €

 

Yllätysvoittaja, 5 pistettä

Lupaus: Jauhemainen deodorantti pitää hajut loitolla ja saa kainalot tuntumaan kuivilta. Helposti levittyvä tuote on tahraamaton ja kestää käytössä jopa puoli vuotta.

Kokemus: Jauhemainen koostumus on toimiva ratkaisu. Ei estä täysin hikoilua, mutta puuteridödö saa kainalot tuntumaan kuivilta. Hikijumpankaan jäljiltä kainaloista ei leijaile tunkkaista tuoksua. Herkän kainalon kaveri, joka nousi ­testin yllättäjäksi!

8. The Ohm Collection Deo Dorant Gardenia, 22,55 €

Iho voi tuntua kuivalta ja kireältä eri syistä. Myös hoitokeinot poikkeavat toisistaan.

Kesällä ihoa kiusaavat aurinko ja talvella pakkaset. Kasvoilla on kiristävä tunne ja meikkivoide pakkautuu kuiviin kohtiin, vaikka kuinka olisi kuorinut ihoa ja lotrannut kasvovoiteita. Joidenkin iho taas tuntuu samaan aikaan rasvaiselta ja kuivalta – mitähän sillekin kuuluisi tehdä?

Lue myös: Rutikuiva iho mutta meikata pitäisi? Toimi näin!

Kuivan ihon hoitamiseksi ei riitä, että kuorisi kuivat kohdat ja levittäisi sitten vanhastaan tuttua kasvovoidetta. Refinery29-sivuston mukaan ennen kuin voi löytää omalle iholle oikeat tuotteet, pitäisi selvittää, kärsiikö se kuivuudesta vai kosteuden puutteesta.

Kyllä, ne ovat kaksi eri asiaa!

Ihonhoidon asiantuntija Reneé Rouleau kertoo, että kuivalla iholla tarkoitetaan tilannetta, kun iho ei tuota tarpeeksi omaa öljyä tai talia.

– Iho luottaa öljyn pitävän kosteutta yllä. Ilman sitä ihosta tulee karhea ja hilseilevä. Lisäksi rypyt näkyvät selkeämmin, Rouleau sanoo.

Ihon kosteuden puute taas tarkoittaa sitä, että iho ei saa tarpeeksi vettä, mutta se tuottaa silti öljyä. Rouleaun mukaan kosteuden puute voi johtua ympäristöstä tai geeneistä, iho tuntuu kireältä ja hilseilee.

– Ongelma on yleisin rasvoittuvasta ihosta ja aknesta kärsivillä, jotka käyttävät usein tehokkaita pesuaineita. Ne vievät iholta myös sen tarvitsemaa kosteutta, Rouleau sanoo.

Näin hoidat kuivaa ihoa

Ihon kuivumista voi ehkäistä käyttämällä ihoa pehmentäviä kasvovoiteita, jotka suojaavat kuivumiselta. Kannattaa suosia erityisesti voiteita, joissa on karitevoita, mehiläisvahaa tai auringonkukansiemenöljyä.

Kuivuudesta kärsivä iho tykkää miedoista puhdistusvoiteista kasvojen pesussa. Saippuaa ja syväpuhdistavia pesuaineita kannattaa välttää. Iho tulee rasvata noin minuutin kuluessa pesusta, jotta iho imeyttäisi itseensä mahdollisimman paljon kosteutta.

Lue myös: Kiinnostava kauneussääntö Etelä-Koreasta: rasvaa naamaan kolmen sekunnin sisällä pesemisestä

Kasvoja kannattaa myös kuoria hellästi.

– Kuorinta auttaa poistamaan kuollutta, hilseilevää ihoa sekä edistämään solujen uudistumista. Silloin ihon luonnollinen solunsisäisten rasvojen tuotanto paranee, Rouleau sanoo.

Talvisin Rouleau suosittelee käyttämään kotona ilmankosteuttajia, jotta ihon kosteus pysyy tasapainossa.

Näin korjaat huonon kosteustasapainoa iholla

Kosteuden puutteesta kärsivän ihon hoidossa on tärkeintä olla tarkka, mitä aineita ihonhoitotuotteet sisältävät.

– Käytä kosteusvoidetta, joka sisältää hyviä kosteuttajia, kuten glyseriiniä tai hyaluronihappoa. Ne vetävät puoleensa ympäristön kosteutta sekä auttavat ihoa pysymään pehmeänä ja kimmoisana, Rouleau sanoo.

Kuorintojen kanssa kannattaa olla varovainen. Ne saattavat vain pahentaa kuivuutta sekä jopa aiheuttaa tulehduksen ihoon. Parhaiten kosteuden puutteesta kärsivälle iholle sopivat geelimäiset ja sulfaatittomat putsarit.

Lue myös: Yleinen virhe, johon moni rasvoittuvan ihon kanssa kamppaileva sortuu

Lyhyt tukka kunniaan!

Viime aikoina tähti toisensa perään on kipaissut kampaajan tuoliin ja leikkauttanut hiuksensa lyhyiksi. Osa rokkaa siilimittaista buzz cuttia, toiset luottavat hillitympään polkkaan.

Lue myös: Harkitsetko lyhyitä hiuksia? 12 kuuminta julkkistyyliä – katso ja inspiroidu!

Mikä siinä kynityssä kuontalossa oikein viehättää?

No monikin asia! Kokosimme yhdeksän syytä, miksi lyhyet hiukset ovat aivan paras juttu.

Lyhyt tukka on käsittämättömän ihana, koska…

1. …se on todella helppohoitoinen.

Moni väittää, että lyhyttä tukkaa joutuu laittamaan enemmän kuin pitkää. Mutta jos malli on sinulle oikea, tokaisu ei pidä paikkaansa. Silloin lyhyille kutreille riittää nökäre muotoilutuotetta ja pari vetäisyä viisipiikkisellä.

2. …se tekee hiukset terveemmiksi.

Hiljaittain trendikkään buzz cut -tukan leikannut Katy Perry kertoi Ellen DeGeneres Show’ssa pätkäisseensä tukkansa lyhyeksi, koska hänen hiuksensa olivat aiemmin kärsineet liiasta värjäämisestä.

”Tämä on yksi tapa vältellä sitä, että hiukset putoavat päästä”, hän kertoi.

Kun hiukset pitää lyhyinä, latvat eivät pääse haaroittumaan.

3. …se kuivuu käsittämättömän nopeasti.

Lyhyelle tukalle tarvitsee käytännössä vain näyttää fööniä.

4. …sen avulla säästyy niskahieltä.

Kuumalla kelillä tämä on iso plussa.

5. …se minimoi tuotekustannukset.

Lyhyet kutrit eivät vaadi sampoota, hoitoainetta tai muotoilutuotteita läheskään yhtä paljon kuin pitkät.

Lue myös: Yleinen virhe tukanpesussa kuluttaa rahaa ja hiuksia – asiantuntijan helppo neuvo korjaa tilanteen

6. …se ei ole koskaan tiellä.

Tiedätkö sen inhan tunteen, kun hiukset tarttuvat huulikiiltoon? Lyhyttukkaisena sitä ei tarvitse kokea. Lyhyet suortuvat eivät myöskään jää jumiin mihinkään: kaulakoruihin, puseron nappeihin, korviksiin...

7. …se voimaannuttaa.

Malli ja näyttelijä Cara Delevigne leikkasi hiuksensa lyhyeksi rooliaan varten. Taannoin hän kertoi Glamourin haastattelussa, että leikkaaminen oli todella vapauttava kokemus.

”Agenttini tai managerini eivät halunneet, että leikkaan hiukseni roolin takia. Mutta minun mielestäni oli tärkeää, että aidosti tunnen, millaista on ilman hiuksia. Haluan osoittaa, että jokainen on kaunis, oli hiuksia tai ei”, hän totesi.

Lyhyttukkaisena pääsee kokemaan, ettei esimerkiksi kauneus tai naisellisuus ole kutreista kiinni. Ihmisen upeus tulee ennen kaikkea asenteesta.

8. …se saa sinut vaikuttamaan rohkealta ja itsevarmalta.

Jostain syystä edelleenkin ajatellaan, että hiusten leikkaaminen lyhyeksi on ”rohkea teko”. Ja että lyhythiuksisella naisella pitää olla itsevarmuutta. 

Tavallaan väitteet ovat totta. Monet kritisoivat edelleen naisen päätöstä leikata hiuksensa lyhyeksi. Esimerkiksi Maria Veitolaa haukuttiin varsin kovasanaisesti viime maaliskuussa, kun hän värjäsi lyhyen tukkansa vaaleaksi. Siinä vaiheessa Maria kuitenkin totesi itsevarmaan tyyliinsä:

”Mun tukka on mun tukka ja minä päätän mitä sille teen.”

Juuri näin! 

9. …se näyttää ihan pirun hyvältä.

No tietenkin.

 
Juttua muokattu 19.7.2017 kello 11.00. Korjattu kohta, jossa kerrottiin virheellisesti, että Maria Veitola leikkasi tukkansa keväällä.
Menthol-Mynthon

Pätkäisty on pop! 9 syytä, miksi lyhyt tukka on niin pirun ihana

Maria Veitolalla oli kyllä lyhyt tukka ennenkin, se vaan vaihtoi väriä maaliskuussa.... Toisilla lyhyt tukka tekee silti enemmän työtä kun jutussa annetaan ymmärtää. Riippuen tietysti siitä, haluaako päätä pitkin menevän mallin vai vähän kuohkeamman. Luonnonkihara vaatii enemmän käsittelyä kun piikkisuora. En silti ikinä enää kasvata pitkiä hiuksia, niissä vasta hommaa on.
Lue kommentti

Pörröiset hiukset ovat ihmisen paras sädekehä.

Pörröiset hiukset ovat suotta huonossa maineessa. Tuuheaa, kuohkeaa ja säännöllisen kiharaista tukkaa kyllä pidetään arvossa, mutta luonnolliset, mihin suuntaan milloinkin pörröilevät hiukset eivät ole yhtä hyvässä huudossa.

Toimittaja Amber Rambharose huomauttaa Glamourissa, että iso osa hiustuotteista on luotu taistelemaan pörröisyyttä vastaan. Sileän lopputuloksen tavoitteleminen on tietenkin ihan okei, mutta pörröisten hiusten haltijasta voi tuntua raskaalta jatkuvasti lukea, että hiustuotteet ovat olemassa kesyttääkseen, pannakseen kampoihin ja taistellakseen – ja että vihollinen tässä taistelussa on se ainoa hiuslaatu, jonka on geenilotossa sattunut saamaan.

Prinsessapäiväkirjat-elokuvassa annettiin ymmärtää, että pörröinen tukka on huono juttu. via GIPHY

Joillakin ihmisillä on luonnostaan sileät ja tikkusuorat hiukset, jotka eivät millään kiharru, mikä sekin voi olla ärsyttävää. Meille muille taas on siunaantunut hiuslaatu, joka pörröttyy viimeistään kosteutta tavatessaan, ellei sitten ole pörröinen aina ja kaikissa tilanteissa. 

Joskus pörröisyys voi kertoa hiusten kuivuudesta tai huonokuntoisuudesta. Vaurioituneiden hiusten korjaamiseen löydät vinkkejä täältä ja luonnonkiharan hiuksen kunnon ylläpitoon täältä.

Usein pörröpää on kuitenkin hiusten luonnollinen olotila, ja taistelu sitä vastaan on loputon. Jos pystyy näkemään pörröisyyden hyvät puolet, elämä helpottuu. 

Suomalaiset pörröpäät onneksi sentään tuntevat vuonna 1995 julkaistun Hemaisevan seksikäs pörröpää -kappaleen, jossa mielensä mukaan kihartuva tukka on arvossaan.

Todistusaineistoksi pörrötukan ihanuudesta keräsimme seuraavat Instagram-helmet.

1. Sädekehätukka

 

Saturdaze..... #35mm #hairhalo #sun #love

Henkilön Frances Tulk Hart (@francestulkhart) jakama julkaisu

2. Moniväriafro

3. Kiharapilvi

 

Having fun playing with edits of this girl's awesome hair ❤️ DM me for your session---rate special!

Henkilön Good-Arrow Photography (@good.arrow.photography) jakama julkaisu

4. Hipsteripörrö

 

🍉🍉🍉🍉 ~ 📸: @mollylucee

Henkilön Shaxa (@shaxara) jakama julkaisu

5. Luonnonlapsi