Kauppojen kosmetiikkahyllyistä löytyy nyt monenlaisia happotuotteita. Kuva: Imaxtree
Kauppojen kosmetiikkahyllyistä löytyy nyt monenlaisia happotuotteita. Kuva: Imaxtree

Ihoa hoitavat hapot ovat nyt trendikkäitä. Mutta mitä ne tekevät kasvoille? Entä miten löytää omalle iholle sopivin tuote?

1. AHA-hapot – piristävä hedelmäpommi

Mitä? AHA-hapot eli alfahydroksihapot ovat lähtöisin luonnosta, ja niistä puhutaan myös hedelmähappoina. Niitä esiintyykin erityisesti hedelmissä ja kasveissa, mutta myös ihmiskehossa. Kosmetiikkatuotteissa käytetään yleensä omena-, sitruuna-, manteli-, maito- ja glykolihappoja.

Kenelle? Alfahydroksihapot sopivat kaikille ihotyypeille ja tuovat pientä ekstraa peruskuorintavoiteeseen. AHA-hapot tepsivät etenkin väsyneeseen ihoon, jossa on jo pieniä juonteita. Ne sopivat myös epäpuhtauksiin tai pigmenttimuutoksiin, mutta herkälle tai kuivalle iholle ne voivat olla liian voimakkaita.

Miksi? AHA-hapot ovat tehokkaita ihon uudistajia. Ne kuorivat ihoa ja ikään kuin sulattavat kuolleen ihosolukon ihon pinnalta. Näin ihon sävy paranee ja kirkastuu. AHA-happojen tiedetään myös parantavan kollageenin muodostumista, mikä pitää ihon kimmoisana. Tästä syystä AHA-happoja on usein juuri anti-age-tuotteissa.

Miten? Kosmetologien tekemissä kemiallisissa kuorinnoissa on tehokkaita AHA-happoja. Ammattilainen osaa annostella happoa juuri oikean määrän, ja iho näyttää hoidon jälkeen raikkaalta ja alkaa uudistaa itse itseään.

Kotikuorinnoissa vaikuttavia aineita on vähemmän, ja niitä voi turvallisesti käyttää muutaman kerran viikossa. AHA-happoja lisätään myös mekaanisesti kuoriviin voiteisiin tehostamaan kuorivien murujen tehoa.

Madaran kirkastava AHA Peel Mask, 24,90 €, ja kiinteyttävä Weledan granaattiomenaseerumi, 43 €.
Madaran kirkastava AHA Peel Mask, 24,90 €, ja kiinteyttävä Weledan granaattiomenaseerumi, 43 €.

2. PHA-hapot – hellästi hyvää

Mitä? PHA-hapot eli polyhydroksihapot ovat kuin AHA-happojen miedompia siskoja ja sopivat kuivalle ja herkälle iholle. Merkittävin ero verrattuna AHA-happoihin on, että PHA-happojen molekyylirakenne on suurempi. Ne eivät pysty imeytymään yhtä syvälle ihoon eivätkä siksi saa herkkähipiäistä punoittamaan.

Kenelle? Jos ihosi on kuiva tai herkkä, kuori se PHA:ta sisältävällä kuorintavoiteella ja kruunaa hoito kosteuttavalla naamiolla.

Miksi? PHA-hapot toimivat kuten AHA-hapotkin; ne kuorivat ihoa ja uudistavat. Jos iho on kuiva kuin hiekkapaperi, se ei pysty imemään kosteutta itseensä eli kosteusvoide ei imeydy. Tällöin ihoa kannattaa kevyesti kuoria.

PHA-hapot tukevat ihon pH-tasapainoa. Hapot toimivat myös antioksidantteina ja auttavat ihoa pysymään paremmassa kunnossa muun muassa stressistä, saasteista ja UV-säteilystä huolimatta.

Miten? Etsi tuotteita, jotka sisältävät glukonolaktoni- ja laktobionistahappoa – ne ovat kosmetiikkamaailman käytetyimpiä PHA-happoja.

Exuviance Rejuvenating Treatment Masque -syväpuhdistava geelinaamio, 42 €, ja Mary Cohr Diamskin -voide, 96,30 €.
Exuviance Rejuvenating Treatment Masque -syväpuhdistava geelinaamio, 42 €, ja Mary Cohr Diamskin -voide, 96,30 €.

3. Salisyylihappo – puhdistava parantaja

Mikä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Betahydroksihappo, lyhyemmin BHA-happo ja tutummin salisyylihappo, oli alun perin kuumelääke. Aine tunnetaankin kauppanimellä aspiriini. BHA-happoa saadaan edelleen muun muassa pajunkuoresta ja koivusta.

Kenelle? Rasvainen, paksu ja epäpuhtauksien kanssa kamppaileva iho tarvitsee salisyylihappoa. Sitä saa joko pari kertaa viikossa käytettävästä kuorintavoiteesta tai päivittäisestä puhdistustuotteesta. Salisyylihappo sopii myös kuivalle iholle.

Miksi? Muiden happojen tapaan myös salisyylihappo kuorii ja edesauttaa ihon uusiutumista. Lisäksi se rauhoittaa, tasapainottaa ja parantaa ihon tulehdustiloja. Toisin kuin AHA- ja PHA-hapot, salisyylihappo reagoi öljyjen kanssa. Siksi se tepsii erityisesti epäpuhtaan, rasvaisen tai akne-ihon ongelmiin, koska happo pystyy imeytymään talin läpi syväpuhdistamaan ihohuokoset.

Cellucur AHA-Gel -geelivoide, 45 €, ja Tata Harper Rubuilding Moisturizer -kosteusvoide, 118 €.
Cellucur AHA-Gel -geelivoide, 45 €, ja Tata Harper Rubuilding Moisturizer -kosteusvoide, 118 €.

4. Hyaluronihappo – supertehokas kosteuttaja

Mikä? Hyaluronihappo on yksi kosmetiikkateollisuuden eniten käyttämistä tehoaineista, mutta tätä hiilihydraattijohdosta esiintyy myös luonnostaan ihon geelimäisessä soluväliaineessa. Mistään trendiainesosasta ei enää ole kyse, sillä luottokosteuttaja on ollut toimivien tehoaineiden listalla jo pitkään.

Kenelle? Päivittäin käytettävä hyaluronihappoa sisältävä voide tai seerumi on ehdoton elottomalle, juonteikkaalle iholle. Yhtä lailla sen pitkäkestoisesta kosteuspommista hyötyy kuiva iho.

Miksi? Tällä hapolla on lyömätön taito sitoa kosteutta. Yksi gramma hyaluronihappoa pystyy sitomaan jopa 6 litraa vettä solujen väliin, jolloin ihon kimmoisuus paranee. Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus heikkenee. Mitä enemmän ihossa on hyaluronihappoa, sitä siloisemmalta kasvojen iho näyttää. Stressi, UV-säteily ja saasteet heikentävät ihon luonnollista hyaluronihappopitoisuutta. Happo vaikuttaa myös solujen jakautumiseen sekä elastisuudesta vastaavien fibroplastisolujen toimintaan.

Rusaasti hyaluronihappoa sisältävä V10 Plus Deep Moist Gel -geelivoide, 44 €, Lumene Valo kirkastava ja silottava hyaluronitiiviste, 29,90 €, ja Restylane Day Cream -päivävoide, 52 €.
Rusaasti hyaluronihappoa sisältävä V10 Plus Deep Moist Gel -geelivoide, 44 €, Lumene Valo kirkastava ja silottava hyaluronitiiviste, 29,90 €, ja Restylane Day Cream -päivävoide, 52 €.

Yksi on varmaa: tämän vartalovoiteen käyttäjällä ei voi olla vihasuhdetta laventeliin. 

Voiko tavallinen kosteusvoide auttaa oikeasti uniongelmissa? Kyllä, jos asiaa kysytään Reddit- ja somekansalta.

Kosmetiikkayhtiö Lushin vartalovoide sai hetkessä kulttimaineen sen jälkeen, kun sitä ylistettiin maasta taivaisiin netissä. Sleepy-nimellä tunnettu voide onkin myyty loppuun brittikaupoista, kertoo OK-lehti.

Sleepy-voidetta hehkutetaan muun muassa Reddit-keskusteluissa ”ihmevoiteena”, joka ”rentouttaa” ja ”auttaa uniongelmissa”. Samanlaisia kommentteja löytyy Twitteristä ja Instagramista.

Daily Mail kertoo äidistä, jonka 18-kuukautinen lapsi on muuttunut rauhattomasta nukkujasta levolliseksi Sleepyn avulla.

Noin 15 euron vartalovoiteen tehoaineista Reddit- ja Instagram-käyttäjät ylistävät ennen kaikkea laventelia ja kaurauutetta. Laventeli onkin monien – jopa uniasiantuntijoiden itsensä – suosikkiaine, jonka uskotaan rentouttavan ja syventävän unta. Useat tutkimukset ovat todistaneet laventelin vaikuttavan myönteisesti myös mielenterveyteemme.

Lue lisää! 22 vinkkiä: tällaiset ovat unitutkijoiden omat iltarituaalit

Suomessa Sleepy-voide tuli myyntiin ensimmäisen kerran viime jouluna. Silloin se oli sesonkituote, ja noin kuukausi sitten se tuli takaisin kauppoihin, Lush Suomen myynnistä kerrotaan. Toistaiseksi voidetta on saanut Suomen kaupoista hyvin.

Miten kohuvoide pärjäsi Me Naisten testissä?

Koostumus: Laventelin värinen voide on sopivan paksua – ei mitään valuvaa emulsiota eikä liian paksua kreemiä. Se levittäytyy iholle erinomaisesti, mutta imeytyy hieman hitaasti. Tuoteseloste kertoo, että kyseessä on vegaaninen voide eikä se sisällä synteettisiä säilöntäaineita. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi voiteessa on muun muassa steariinihappoa – ja päältä löytyy hopeista lumihiutalekimalletta.

Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Mihin voiteen päällä oleva hopeinen kimalle vaikuttaa? Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Tuoksu: Jos inhoaa laventeliaromia, tämä voide saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä. Heti purkin aukaisun jälkeen laventelin tuoksi puskee esiin, erittäin voimakkaana. Mukana on myös makeaa mantelia sekä ylang ylangia eli tuoksuilangia. Tuoksuherkän ei siis kannata edes kokeilla voidetta, ellei sitten siedä hyvin luonnontuoksuja.

”Tuoksuherkän ei kannata edes kokeilla.”

Vaikutus: Ensimmäisenä iltana käyn suihkussa yhdeksän aikaan illalla ja voitelen kroppani kaulasta varpaisiin Sleepy-voiteella. Hieman aivastuttaa tuo kukkainen haju. Teen muutamia ilta-askareita ja menen kymmeneltä sänkyyn. Virkeänä. Vaikka nukahdan yleensä hyvin, pyörin nyt sängyssä hetken ja nousen puolen tunnin päästä ylös. Väsähdän vasta puolen yön aikaan – ja voide on vaikuttanut jo melkein kolme tuntia vartalollani.

Toisena iltana teen samat rutiinit ja huomaan, että olen jo tottunut tuoksuun. Nukahdan jo ennen iltakymmentä ja nukun sikeästi kuuteen saakka. En tiedä, ovatko tuon yön nukkumislahjani perua huonosti nukutusta edellisyöstä, vai auttoiko Sleepy-voide todella nukkumaan. Ainakaan se ei tunnu kehollani viileämmältä tai muuten erilaiselta kuin muut vartalovoiteet. Marketeissa myytävä tavallinen kylmägeelikin on auttanut nukahtamaan joskus paremmin. Voisin käyttää Sleepyä esimerkiksi sheivauksen jälkeen tai talvella kuivan ihon elvyttämiseen.

Yleisarvosana: 2/5 pistettä

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.

  Kuiva iho ei tykkää usein toistuvista kuorinnoista eikä liian kuumista suihkuista.

  Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa, kun ihoa kiristää, tai se jopa hilseilee. Kuivasta ihosta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä kuivaihoisille on olemassa valtavasti omia ihania hoitotuotteita ja toimivaksi todettuja niksejä. Stylecaster listasi seitsemän seikkaa, jotka kuivaihoisen tulee ottaa huomioon:

  1. Muista kosteutus

  Rasvoittuvan tai normaalin ihon omaava voi varmasti silloin tällöin skipata kosteusvoiteen, mutta kuivaihoisen tulisi kosteuttaa ihoaan päivittäin. Kuivaihoisen kannattaa käyttää iltaisin ravitsevaa ja kunnolla kosteuttavaa kasvovoidetta, ja aamuisin aurinkosuojakertoimella varustettua, hieman kevyempää kasvovoidetta. Levitä kosteusvoidetta myös kaulallesi ja käsillesi.

  Kuivaihoisen kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniinsa myös luonnon öljyjä, kuten avokadoöljyä, arganöljyä tai jojobaöljyä tuomaan lisäkosteutusta.

  2. Älä kuori liikaa

  Älä kuori ihoa liian usein, sillä se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse tarvittaessa ammattilaisen avulla itsellesi sopiva kuorintatuote ja rajoita kuoriminen yhteen, ja maksimissaan kolmeen kertaan viikossa.

  3. Suihkuttele viileämmällä vedellä

  Niin ihania kuin pitkät kuumat suihkut ovatkin, ne myös kuivattavat ihoa. Stylecaster kertookin hyvän vinkin lämpimien suihkujen rakastajille: suihkuttele maksimissaan kymmenen minuuttia tai siirry kuumista suihkuista asteittain hieman viileämpiin, lämpimiin suihkuihin. Kookosöljyn tai vaseliinin levittäminen iholle ennen suihkua estää myös ihon kuivumista. Jos et millään malta luopua kuumista suihkuista, niin varjele kuumalta vedeltä ainakin kasvojesi herkkää ihoa.

  4. Tarkista tuoteseloste

  Ihonhoitotuotteisiin, kuten kasvoveteen on usein lisätty alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Jos tuotteessa on runsaasti alkoholia, tuote on yleensä kuivaihoiselle liian kuivattava.

  5. Puhdista hellästi

  Iho on syytä puhdistaa joka ilta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho on puhdistuksen jälkeen kuiva, vaihda puhdistustuotteesi hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

  6. Valitse naamio tarkkaan

  Erilaisia kasvonaamioita on hauska kokeilla, mutta kuivaihoisen on oltava erityisen tarkka sopivaa naamiota valitessaan. Puhdistavat, ihohuokosia supistavat naamiot ovat usein myös kuivattavia. Valitse sen sijaan kosteuttavia ja rauhoittavia naamiota. 

  Jos kuivassa ihossasi on muutamia epäpuhtaita kohtia, käytä puhdistavaa naamiota tai finnivoidetta vain niihin kohtiin.

  7. Puuteroi maltilla

  Puuterit ja mattapinnan antavat meikkivoiteet tekevät kuivasta ihosta usein entistä elottomamman näköisen. Nestemäinen, puolimatan ja kuultavan pinnan antava meikkivoide tai BB-voide on usein kuivaihoiselle sopivin. Jos iho alkaa päivän mittaan kiiltelemään, puuterin sijasta kannattaa kokeilla puuteripapereita.

  Kyllä se vaan nyt on niin, että valoa tarvitaan sinne, missä on pimeys.

  Jos minun pitäisi valita yksi meikkituote, jonka saan ottaa mukaani autiolle saarelle, olisi se silmänalusihoa kirkastava peitevoide.

  No tuskin sitä siellä tarvitsisi, mutta joka tapauksessa yksi tuote saa aikaan niin ison eron, että sitä töpöttelee aamuisin mielellään silmien alle. Huonojenkin yöunien jälkeen ilmeeseen saa hieman lisävirkeyttä.

  Jos peitevoidetta kuitenkin lipsahtaa liikaa, silmänalusrypyt ja -pussit saattavat korostua entisestään. Häivyttäminen vaatii hieman huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, joten tietenkin kiinnostuin, kun Glamour-sivustolla vinkattiin, että on helpompikin tapa saada itsensä näyttämään hereillä olevalta: korostusvärin levittäminen silmien ulkonurkkien ympärille. Toimittaja väittää, että kikan kuultuaan hän ei ole koskenutkaan peitevoiteisiin.

  Lue myös: Pakkautuuko peitevoide silmänalusryppyihin? Adelen meikkaaja paljasti mullistavan kikkansa

  Eihän sitä voi uskoa, ellei testaa itse.

  Meikkaaja Spencer Barnes selittää jutussa, että vaikka highlighter-tuote ei piilota tummia silmänalusia tai silmäpusseja, se vie huomion pois niistä. Esimerkiksi 1960-luvun huippumallin Twiggyn silmät saatiin näyttämään suurilta levittämällä valoa heijastavaa väriä niiden ulkonurkkiin. Meikkaajat toki hyödyntävät samaa kikkaa edelleen, mutta yleensä tapahtumissa näyttäytyvien julkkisten kasvoilla on muutakin meikkiä.

  Vaikka highlighter ei piilota tummia silmänalusia, se vie huomion pois niistä.

  Silmäpusseista kärsivä toimittaja kuitenkin kertoo Glamourin jutussa, että hänellä kikka toimii ihan sellaisenaan.

  Minulla ei. Tummat kuopat silmien alla ovat ja pysyvät, vaikka ulkonurkat ympäröisi millä valolla ja hohdolla. Ehkä kikka toimii vain silmäpusseihin? On myös hyvin yksilöllistä, millaiset pussit ja renkulat kenenkin silmien alle muodostuu. Toisilla ne näyttävät jopa hyviltä. Esimerkiksi ranskalaisnaiset pitävät tummia silmänalusia seksikkäinä.

  Sinänsä on kuitenkin ihan hyvä idea tuoda valoa myös silmän ulkonurkkaan – ei siitä mitään haittaakaan ole, mutta parhaiten sisänurkan tummuuden saa hämättyä piiloon ihan perinteisesti peittämällä ja kirkastamalla.

  Kysely

  Peitätkö tummat silmänaluset tai silmäpussit?