Näpit irti! Mitä enemmän hiuksia koskettelee, sitä nopeammin ne rasvoittuvat. Kuva: Shutterstock
Näpit irti! Mitä enemmän hiuksia koskettelee, sitä nopeammin ne rasvoittuvat. Kuva: Shutterstock

Tukkaa ei tarvitse pyykätä joka toinen päivä – eikä välttämättä joka kolmaskaan.

Hiusten peseminen vie aikaa, kuluttaa hiusväriä ja voi kuivattaa hiuspohjaa. Siksi Me Naisten toimituksen kokeneet tukanpesun välttelijät sekä hiusmuotoilija Veera Seppänen parturi-kampaamo Unitysta jakavat neuvonsa heille, jotka haluavat pestä tukkaa harvemmin. 

Seppäsen mukaan liian pitkää pesuväliä ei ole olemassakaan.

– Jotkut tykkäävät olla vaikka viikon mökillä pesemättä hiuksiaan. Se tekee ihan hyvää, koska liika peseminen voi kuivattaa.

Mökkioloissa, kotona ja hatun alla tukka saa tietysti näyttää miltä vain, mutta näillä vinkeillä pesemätöntä tukkaa kehtaa näyttää muuallakin.

1. Lakkaa lähmimästä

Pitkään puhtaana pysyvän kuontalon kultainen sääntö: Pidä näppisi erossa tukastasi. Jos et voi muuten vastustaa kiusausta, pidä hiuksia kiinni.

2. Föönaa

Hiukset ovat kuollutta solukkoa, joka ei rasvoitu itsestään, vaan kosketuksesta esimerkiksi päänahkaan. Hiustenkuivaajalla tyven saa irti päänahasta, ja tukka pysyy pidempään freesinä.

 

Kuva, jonka Sally Holt (@ohhiitssally) julkaisi

3. Käytä hoitoainetta kohtuudella

Hiustenpesun välttelijän vihoviimeinen virhe on laittaa hoitoainetta koko hiuksiin. Käytä hoitoainetta vain latvoihin ja sinnekin maltillisesti. Kahden euron kolikon kokoinen annos riittää puolipitkille hiuksille

4. Opettele letittämään

Mitä vähemmän hiuksia koskettelee, sen puhtaampina ne pysyvät. Lettikampausten teko vaatii hieman harjoittelua, mutta kun hommassa harjaantuu, pystyy tekemään letit, jotka kestävät hyvinä yön tai kahdenkin yli. Silloin hiuksiin ei tarvitse koskea koko päivänä. Aikaakin säästyy.  

5. Vähennä muotoilutuotteiden käyttöä

Muotovaahto, hiuslakka ja hiuksiin jätettävä hoitoaine voivat lisätä hiusten tahmaisuutta ja raskautta, jos tuotteet ovat omalle hiustyypille sopimattomia tai niitä käyttää liian suuria määriä.

 

Kuva, jonka Heather (@maesjoyfullbeauty) julkaisi

6. Älä hoivaa ja paikkaa turhaan

Ohuet, hyväkuntoiset hiukset eivät tarvitse hoitavaa tai korjaavaa sampoota. Tämä koskee myös heitä, joilla hiuksia on paljon, mutta joiden yksittäiset hiukset ovat ohuita. Liian raskas sampoo latistaa hiuksia.

7. Mene nukkumaan kuivalla tukalla

Märillä hiuksilla nukkuminen voi saada hiukset tuntumaan likaisilta. Tunnetta ei helpota tieto siitä, että sängyssä asustavat pölypunkit rakastavat lämmintä ja kosteaa ympäristöä, kuten märän tukan ja kostuneen tyynyliinan yhdistelmää.

8. Laita tukka kiinni tuulessa

Tuuli tuppaa tekemään hiuksista likaisen oloiset. Rasvaisen tuntuisen tukan saa siis nopeasti esimerkiksi venereissulla tai trampoliinilla tukka auki hyppiessä. Pidä siis taskussa hiuslenkkiä kaiken varalta, tai piilota hiukset tuulensuojaan huppuun tai kauluksen alle.

9. Käytä kuivasampoota

Kuivasampoon käyttö on toki tavallaan hiusten pesemistä, mutta se vie vähemmän aikaa, auttaa muotoilemaan hiukset eikä kuluta hiusväriä. Kuivasampoo on helpoin tapa lykätä hiustenpesua vielä yhdellä päivällä.

 

Kuva, jonka Liz (@lizbabe0728) julkaisi

10. Syväpese

Jos käytät muotoilutuotteita, käytä myös syväpuhdistavaa sampoota kerran viikossa. Tavallisen sampoopesun jälkeen tukkaan saattaa jäädä jämiä kuivasampoosta ja muista tuotteista. Silloin hiukset tuntuvat nopeasti rasvaisilta, koska ne eivät heti pesun jälkeenkään ole kunnolla puhtaat.

Ammattilaismeikkitaiteilijat antavat vinkkinsä siihen, kuinka näyttää mahdollisemman nuorelta kosmetiikan avulla.

1. Satsaa kosteutukseen

Ihonhoito on avainasemassa, jos haluaa säilyttää ihon nuoren näköisenä. Ihoa kannattaa kosteuttaa muun muassa hyaloronihappoa sisältävällä seerumilla ja voiteilla. Myös silmänympärysvoiteen ja kasvoöljyn käyttämisestä voi olla hyötyä, jotta iho pysyy mahdollisemman kimmoisana mahdollisemman pitkään. Retinolia käyttämällä ihoon voi saada paremman ja raikkaamman sävyn.

2. Vältä meikkivoiteen levittämistä silmänalusiin

Ole tarkkana meikkivoiteen kanssa – sen levittäminen  silmänalusiin tuo vain rypyt pahemmin esille. Kokeile sen sijaan säväyttävää kosteusvoidetta meikkopohjan alla.

3. Minimoi silmämeikki

Naiset, jotka onnistuvat näyttämään ikäistään nuoremmilta, käyttävät mieluummin vähemmän kuin enemmän rajauskynää. Sitä kannattaa levittää vain hyvin ohuesti paljaalle luomelle, mikä  korostaa vain silmiä eikä itse meikkiä. Lopputuloksena on selkeä ja luonnollinen look.

4. Käytä poskipunaa

Hehkuvat, hieman rusottavat kasvot näyttävät nuorekkailta. Poskipunan käyttö poskipäillä voi tuoda kasvoille nuorekkaan säteilyn ja volyymia kohtaan, josta kasvot yleensä alkavat ikääntyessä roikkua ja ohentua.

Jos oikean värin valinta askarruttaa, turvallisimpia ovat persikan sävyt, sillä ne ovat pehmeitä.

5. Tee korostuskynästä luottotuote

Korostuskynän käyttäminen luomilla antaa raikkaamman ja nuorekkaamman vaikutelman. Sitä voi sekoittaa meikkivoiteeseen tai lisätä loppusilaukseksi korostamaan poskipäitä sen jälkeen, kun niihin on laittanut ensin poskipunaa.

6. Taivuta ripset ja maalaa paksut kulmat

Silmäripset kannattaa taivuttaa, jotta niihin  saa koko- ja flirttiefektiä. Pidä myös kulmasi mieluummin paksuina – ohuet ja velton näköiset kulmakarvat vanhentavat yllättävän paljon. Ikääntyessä kulmat harvenevat ja vaalenevat, jopa harmaantuvat.

Lähde: Byrdie

 

Onko säännöt muka tehty rikottaviksi? Puuterikikka jakaa mielipiteet.

Pohjusta, meikkaa, kiinnitä puuterilla. Näiden kolmen vaiheen pitäisi pitää rasvoittuvan ihon kiillon kurissa, mutta varsinkin kostealla kesäsäällä tuntuu, ettei sekään riitä. Ihon rasva on niin itsepäistä, että se tunkeutuu meikin pinnalle alta aikayksikön, ja kiiltoa saa olla koko ajan painelemassa kasvopaperiin.

Netin rasvoittuvaa ihotyyppiä edustavat kauneusgurut väittävät jo ratkaisseensa ongelman: avuksi tarvitaan vain kiinnityspuuteria – mutta sitä käytetäänkin ennen meikkaamista. Neuvo on suorastaan kapinallinen, sillä perinteisesti puuterituotteiden päälle ei suositella laitettavan voiteita, jotta meikistä ei tule paakkuista.

Puhtaalle iholle levitetty puuteri kuitenkin imee itseensä ylimääräisen rasvan ja kosteuden, ja mattapinnalle levitetyn meikin pitäisi myös pysyä mattaisena pitkään. Netissä kiertävissä videoissa ja ohjeissa puuteria levitetään iholle reippaalla kädellä. Sen jälkeen muu meikki levitetään normaalisti.

Riskinä todella on, että puuteri jämähtää iholle ja meikkivoide kökkööntyy levittäessä. Kikkaa testannut tubettaja Marie Jay kuitenkin kehuu lopputulosta melko tasaiseksi, sillä hän töpötteli meikkivoiteen puuterin päälle siveltimellä.

– Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä, hän sanoo lisätessään puuteria vielä meikin päällekin.

”Tämä meikki tuntuu luodinkestävältä.”

Vloggaaja Laura Lee puolestaan valittelee, että puuteroitu iho tuntuu kuivalta ja kireältä. Hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, sillä meikki sai ihon näyttämään kuivalta ja korosti ryppyjä. Meikkivoidetta myös kului tavallista enemmän.

– Tuntuu, että puuteri imee meikkivoidetta.

Kuivaihoiselle tai luonnollista meikkiä suosivalle kikka ei siis välttämättä sovi. Parempi vaihtoehto saattaakin olla se, että vain taputtelee iholta kaiken ylimääräisen rasvan ja kosteuden pois ennen meikkivoiteen levittämistä.

Marie Clairen toimittaja kirjoittaa, että kiinnityspuuteri oli hänellekin liikaa: meikki levittynyt sen päälle kauniisti, mutta riisipuuterilla päällystetyt kasvopaperit sen sijaan hoitivat homman. Jos sellaisia ei löydy, ehkä kevyistä kevyin kerros hienojakoista irtopuuteria saattaisi toimia?