Ei puunaamiselle! Hyvinvoinnista ja kuntoilusta bloggaava Oona Tolppanen suhtautuu rennosti ulkonäköönsä. Kuva: Juha Salminen
Ei puunaamiselle! Hyvinvoinnista ja kuntoilusta bloggaava Oona Tolppanen suhtautuu rennosti ulkonäköönsä. Kuva: Juha Salminen

Hyvinvointibloggari Oona Tolppaselle kauneudenhoidossa tärkeintä on vaivattomuus. Peilin edessä tennarityttö ei saa kulumaan viittä minuuttia kauempaa vaikka yrittäisi.

Ihonhoito

”Hoidan ihoani huolettomasti. Kun herään, pesen kasvoni vedellä. Hävettää myöntää, mutta joskus käytän käsisaippuaa. Iltaisin sentään käytän puhdistusgeeliä ja kasvovettä. Äitini on entinen kosmetologi, ja hän on opettanut, kuinka ihosta huolehditaan, mutta en jaksa. Treenaan jopa kahdesti päivässä, joten haluan, että ihonhoito on nopeaa ja vaivatonta.

Rakastan öljyjä. Pidän rasvaisesta tunteesta, jonka öljyt vartalolle jättävät. Olen myös opetellut kuorimaan ihoani viikoittain.”

Meikki

”Olen valmis viidessä minuutissa. Vaikka yritän, en saa vietettyä peilin edessä enempää aikaa. Kaverini voivat laittautua tunninkin, ja minä kyselen, eikö voitaisi jo mennä.

Meikkini on usein vain kulmakynä, ripsiväri ja aurinkopuuteri. Kulmien pitää olla tummat: ne tuovat ilmettä kasvoille.

Pidän rusketuksesta. Kesällä se riittää meikikseni. Otan aurinkoa Suomessa ilman suojakertoimia, koska en pala. Se on huono tapa. Ulkomailla käytän aurinkorasvaa.

Muutama vuosi sitten innostuin luonnonkosmetiikasta, kun aloin miettiä, mitä jatkuva kemikaalien käyttäminen voi aiheuttaa. Kuvauspäivinä meikkiä laitetaan paljon, ja siitä tulee tukkoinen fiilis. Luonnonkosmetiikka tuntuu kevyemmältä.”

Tyyli

”Tyylini on naisellisen sporttinen. Viihdyn farkuissa ja neuleessa, mutta ehdottomasti miellyttävimmät vaatteeni ovat trikoot, toppi ja huppari. Vietän niissä aikaa myös treenien ulkopuolella.

Jos olisin toimistotyössä, minulla olisi varmasti jatkuva jakkupukukriisi. Joutuisin olemaan vaatteissa, joissa en viihdy. Minun on vaikea löytää vartalolleni sopivia vaatteita. Housut ovat usein viisitoista senttiä liian pitkät ja reisistä sekä pohkeista liian kireät. Takeissa kokoni on L, topeissa S.

Olen viiden minuutin shoppailija. Viime viikolla ostin kaksi asua sovittamatta. En jaksa kiertää tai jonottaa. Olen tennarityttö, mutta osaan tarvittaessa kävellä myös kymmenen sentin koroilla. Onneksi sitä tarvetta ei tule usein.”

Hiukset

”Ihailen surffihiuksia, ja otin permanentin puolitoista vuotta sitten. Se oli virhe, koska hiukseni katkeilivat. Nykyään, jos haluan laineita, pistän hiukseni yöksi letille tai teen kiharat kihartimella.

En ole koskaan ymmärtänyt lisäkkeitä tai kauneusleikkauksia, ellei niitä sitten tehdä onnettomuuden tai sairauden takia. Ulkonäkökeskeinen fitness-maailma kisoineen ja kauneusihanteineen tuntuu vieraalta. Omissa hiuksissani on vain siskoni laittamia raitoja.

Olen hiusteni suhteen laiska. Juhliin kampaan ja letitän muiden kutrit, mutta kun on lähdön aika, huomaan, että omat hiukseni ovat yhä laittamatta. Nykäisen ne nutturalle.”

Oona Tolppanen

23-vuotias yrittäjä pitää suosittua Fitoona-treeni- ja hyvinvointiblogia.

Valmistui viime keväänä liikunnanohjaajaksi Haaga-Helian Vierumäen yksiköstä.

Rakastaa matkustelua.

Pitkä reissu sai Samin karsimaan vaatteitaan, jotka mahtuvat nyt kaikki itserakennetulle rekille.

Sami Laitinen, 24, palasi äskettäin kymmenen kuukauden reissultaan Indonesiasta ja Australiasta. Matkan jälkeen hän joutui heti muuttopuuhiin, joita edelsi tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. 

– Olen muuttamassa omaan asuntoon ja vähentänyt sen vuoksi paljon vaatteitani. Inspiraatiota sain myös reissustani. Etsin aluksi kaupoista vaaterekkiä, johon saisin vaatteeni. Mutta ne ovat yllättävän kalliita, joten päätin tehdä lopulta rekin itse, helsinkiläinen Sami kertoo.

Vaaterekkinsä raakamallin Sami sanoo nähneensä ”jossain netin syövereissä”. Loput hän suunnitteli itse, ja sen jälkeen hän suuntasi rakennusliikkeen puutavaraosastolle.

Samin mukaan kaupasta lähti kahdeksan harjanvartta, jotka maksoivat yhteensä alle 12 euroa. Vaaterekin alaosaa varten hän joutui sahaamaan varsista metrin pituisia.

Kotoa löytyivät porakone ja ruuvit, joilla hän kiinnitti harjanvarret yhteen. Apunikkaroijana hänellä oli oma isänsä, joka piteli ruuvausvaiheessa varsia pystyssä.

– Vaaterekin pituus ja leveys kannattaa suunnitella tarkkaan ja mitata kaikki etukäteen. Yksinkin sen voi rakentaa, mutta kahdestaan se on paljon helpompaa.

Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen
Kauppojen valmiit vaaterekit maksoivat ainakin 30 euroa ja ne eivät ole välttämättä kovin tukevia, mutta tämä harjanvarsista koottu rekki on yllättävän tukeva, hehkuttaa Sami Laitinen. Kuva: Sami Laitinen

Nikkaroinnin jälkeen Sami maalasi vaaterekin, mutta hän suosittelee varsien maalaamista ennen rekin kokoamista. Hänen äitinsä Tuula julkaisi vaaterekin kuvan alkuviikosta Facebookin askarteluryhmässä, jossa se on saanut suuren suosion.

”Tämähän on ihan valmis design-tuote!”

– Tämähän on ihan valmis design-tuote, kirjoittaa esimerkiksi yksi harjanvarsirekin fani Facebookissa.

Hankolaisen Liinun idealla vanhanaikainen leikkuulauta sai uuden elämän.

Keittiökalusteisiin integroitu leikkuulauta herättää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se on yksi keittiön luottovälineistä, toiset taas eivät suostu sitä käyttämään koskaan.

Liinu Petterson, 35, käyttää mieluusti leikkuulautaa – mutta irrallisena ja mieluiten muovisena versiona, jonka voi kuivattaa nopeasti kaapissa. Hän muutti äskettäin uuteen kotiin Hangossa, ja asunnon keittiöstä löytyi vetolaatikkoihin yhdistetty ritiläinen leikkuulauta. Se sai Liinun käsittelyssä uuden käyttötarkoituksen haarukoiden ja veitsien säilytystilana.

– En ole koskaan käyttänyt vedettävää leikkuulautaa, sillä se vain kerää kaikki muruset alleen. Keittiössäni on muutenkin vähän laatikoita, joten halusin leikkuulautatilan hyötykäyttöön ja askartelin siitä aterinlokerikon.

Vedettävän leikkuulaudan pitää olla tarpeeksi syvä, jotta Liinun idea toimii. Aluksi hän irrotti ritiläisen leikkuulaudan pois ja päällysti sen pohjalaudan dc-fix-sisustusmuovilla.  

– Kärsineen näköinen puupinta sai täysin uuden ilmeen valkoisella muovilla. Muovirullan lopun käytin kuivauskaappien uudistamiseen.

Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson
Leikkuulauta hyötykäyttöön! Kuvat: Liinu Petterson

Me Naiset on aiemmin kertonut, että kontaktimuovin tavalla toimivalla sisustusmuovilla tuunaa helposti muun muassa keittiön tasot ja kaapistot. Muovirullan voi saada jopa kuudella eurolla.

Lue myös! Bloggaajan vinkki: allaskaapin päällystys dc-fix-muovilla

Rullan lisäksi Liinu hankki aterimille muovilokerikon, joka maksaa halvimmillaan euron. Hän ruuvasi sen neljällä ruuvilla kiinni lautaan, jotta lokerikko ei heilu reunattomassa tilassa. Viereen mahtuisi vielä toinenkin, pienempi lokerikko.

Liinun nikkarointiohjeet

 1. Leikkuulauta pois
  Kuvat: Liinu Petterson
  Kuvat: Liinu Petterson
 2. DC-fixiä pintaan; vanha luottokortti toimii kalvon suoristajana
 3. Aterinlokerikko kiinni ruuveilla
 4. Leikkuulaudan uusi ilme on valmis

Kysely

Onko keittiössäsi ulosvedettävä leikkuulauta?

Tulehtunutta näppyä ei kannata sorkkia omin sormin.

Siinä sellainen taas on – keskellä otsaa. Kipeänä tykyttävä finni, joka ei edes suostu nousemaan ihon alta esiin niin, että sen voisi hellästi puristaa.

Millä konstilla kipeästä näpystä, eli ihonalaisesta finnistä, voisi päästä eroon?

Jos etsit nopeaa ratkaisua, ainoa turvallinen tapa on kääntyä ammattilaisen puoleen, kertoo Popsugar-sivusto. Dermatologi voi avata ihon alle jääneen finnin pienellä viillolla ja tyhjentää sen sisään kertyneen aineen. Hoidon jälkeen finni paranee usein nopeasti.

Kotikonsteihin luottavan kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ennen kuin alkaa ropeltaa näppyä omin sormin. Ihonalainen finni on usein näpyistä vaikeahoitoisin, joten siihen eivät vippaskonstit välttämättä auta.

Popsugar-sivusto listasi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ihollesi ilmestyy ihonalainen finni:

  1. Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Näppy syntyy, kun iholla on liiallista talin tuotantoa. Ihonalaisia finnejä on erityisesti heillä, joiden iho on taipuvainen akneen.
  2. Älä purista ihonalaista finniä itse – tai sorki sitä muutenkaan. Tavallisenkin finnin puristamisesta voi koitua vakavia tulehduksia. Ihonalaisen finnin kohdalla riski on suurempi. Jätä siis finnin tyhjentäminen ammattilaisen tehtäväksi.
  3. Kipeiden, ihon alle jääneiden finnien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden hoitaminen jälkikäteen. Jos siis kärsit niistä, kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniisi. Lue vinkkejä epäpuhtauksiin taipuvan ihon hoitoon täältä.
  4. Ihoa kuivattavista aineista ei ole erityistä hyötyä ihonalaisiin finneihin. Sen sijaan finnin painaminen kuumalla liinalla useita kertoja päivässä saattaa auttaa sitä niin sanotusti puhkeamaan. ”Kun finni on noussut pintaan, purista se. Silloin kipu hellittää ja finni alkaa parantua”, dermatologi Neal Schultz kertoo.
  Löytyykö sinulta vaatekaapin värisuora tai jokin muu järjestyssysteemi? Kuva: Shutterstock

  Ota kuva tip top -kaapistasi!

  Oletko sinä järjestelijöiden järjestelijä? Ovatko kirjasi ja vaatteesi järjestyksessä värisuoran mukaan? Vai oletko konmarittanut keittiön kaapit harmoniseen tilaan tai järjestänyt eteisen millintarkasti?

  Me Naiset etsii Suomen siisteintä kaappia. Löytyykö se sinulta?

  Nappaa kuva täydellisen siististä kaapistasi tai hyllystäsi ja lataa se alla olevaan galleriaan.  Anna kuvallesi kuvaileva otsikko ja kerro tekstikentässä, missä kuva on otettu ja miksi olet niin ylpeä näkymästä. Kuvaile myös hieman järjestysfilosofiaasi ja jätä yhteystietosi.
  Ilman näitä tietoja kuvaasi ei julkaista.

  Lisäys 15.8. Kilpailu on päättynyt. Voittaja on Varpu Sajasalo, Mikkeli.

  Osallistu 14.8.2017 mennessä. Arvomme kaikkien yhteystietonsa jättäneiden osallistujien kesken 100 euron lahjakortin Yvette-verkkokauppaan. Se on voimassa yhden ostoskerran ajan ja voimassa vuoden loppuun.

  Yvette tuo uudet, raikkaat ideat urheiluun ja vapaa-aikaan. Yhdistele asuja, liiku ja nauti!
  Yvette tuo uudet, raikkaat ideat urheiluun ja vapaa-aikaan. Yhdistele asuja, liiku ja nauti!

  Lähetä kuvasi!