Hiukset tuppaavat harmaantumaan vanhetessa. Joillekin harmaa tukka sopii, toisille ei ollenkaan. Silloin sitä ei kannata ainakaan korostaa, vaan pikemminkin piilottaa. Kuva: Shutterstock
Hiukset tuppaavat harmaantumaan vanhetessa. Joillekin harmaa tukka sopii, toisille ei ollenkaan. Silloin sitä ei kannata ainakaan korostaa, vaan pikemminkin piilottaa. Kuva: Shutterstock

Tiedäthän sen tunteen, kun ei voi lakata ihailemasta peilikuvaansa kampaajalla käynnin jälkeen? Hyvä hiusmalli piristää kasvoja ja ilmettä. Kokosimme 6 hiustyyliä, joita kannattaa välttää, jos haluaa karistaa vuosia kasvoiltaan.

1. Ylipitkät hiukset

Jokainen nainen voi näyttää hyvältä pitkissä hiuksissa. Esimerkiksi olkapäille ulottuva tukka sopii todennäköisesti lähes jokaiselle, väittää naisten lifestyle-sivusto The List.

Qtime Hair Designin toimitusjohtajan Sanni Walleninkin mielestä pitkät kutrit pukevat ketä tahansa, kunhan leikkaus ja väri sopivat kasvoihin. Kun leikkaus on sopiva, se on helppo laittaa haluamalleen kampaukselle ja viimeistellä myös kotona.

Wallenin mukaan pitkää tukkaa on sen sijaan turha kasvattaa, jos siinä ei ole paksuutta nimeksikään. Samaa sanoo The Listin juttuun haastateltu julkkisten stylisti Mitch Stone:

– Liian pitkä tukka vanhentaa aina.

Stonen mukaan kylkiluihin ulottuva tukka on yleensä jo liian pitkä.

2. Väärän pituinen leikkaus

Joku kulkee pitkässä tukassa koko ikänsä, vaikka hänelle voisi sopia paljon paremmin lyhyt malli. Onneksi ammattitaitoinen kampaaja osaa kertoa, mikä juuri sinua pukee. Kannattaa siis rohkeasti joskus antaa kampaajalle vapaat kädet – jos hän tuntee tyylisi ja luotat häneen. Voit pyytää kampaajaasi leikkaamaan ja värjäämään hiuksiisi esimerkiksi kerroksia ja syvyyttä.

Sanna Wallenin mukaan kasvojen huomiopistettä voi siirtää hiusten avulla.

– Esimerkiksi jos on pyöreät kasvot ja kaksoisleuka, ei hiusta kannata lähteä kerrostamaan juuri leuan kohdalta.

Sen sijaan leikkauksella tai värillä voi korostaa vaikka kauniita silmiä.

Laulaja Kylie Minoguelle sopii paljon paremmin luonnollisemman värinen vaalea, pitkä ja rikottu leikkaus. Kuva: Reuters
Laulaja Kylie Minoguelle sopii paljon paremmin luonnollisemman värinen vaalea, pitkä ja rikottu leikkaus. Kuva: Reuters

3. Liian tummaksi värjääminen

Liian tummat hiukset voivat lisätä vuosia ulkonäköön. Sen sijaan vaalea raikastaa ja keventää. Tummaa juurikasvua ei tarvitse pelätä, sillä raidat ja puolikestovärit ovat helppo ratkaisu. Kun hiuksissa on useaa väriä, saa tukka lisää syvyyttä ja ulottuvuutta.

Wallenin mukaan hiusvärin pitäisi tukea ihon pohjasävyä.

– Oikeilla väreillä saa ihon hehkumaan. Väärillä valinnoilla taas voi tuoda esiin esimerkiksi tummia silmänalusia tai uurteita entistä enemmän. Sinipohjainen iho kaipaa kaverikseen kylmiä sävyjä ja keltapohjainen iho lämpimiä sävyjä.

4. ”Kypärä” päässä tai liikaa volyymia

Kun vanhenemme, hiuksemme tuppaavat ohenemaan. Silloin voi tehdä mieli tarttua lakkapurkkiin ja suihkia tuhdisti volyymia kuontaloon. Liika pito voi saada aikaa koppuraisen kypärälookin, jossa karvakaan ei liikahda. Liika volyymi hiuksissa voi myös vanhentaa, jos tukka alkaa näyttää liian pallomaiselta.

Laulaja Janelle Monap näyttää ikäistään vanhemmalta tässä tupeeratussa, peruukkimaisessa hiustyylissä. Kuva: Reuters
Laulaja Janelle Monap näyttää ikäistään vanhemmalta tässä tupeeratussa, peruukkimaisessa hiustyylissä. Kuva: Reuters

5. Kasvoja pitkin roikkuva tukka

Toisaalta myöskään lättänä, kasvoja pitkin roikkuva tukka ei useinkaan imartele. Muotovaahdon ja hiustenkuivaajan avulla saat kampaukseesi volyymia. Tuuhea tukka on myös hyvä lookin keskipiste.

6. Tiukat ponnarit ja tilpehööri

Se, mikä näytti raikkaalta parikymppisenä, ei yleensä toimi enää 20–30 vuotta myöhemmin. Hiusten väri ja laatu, kasvot ja usein myös tyyli muuttuvat ajan myötä. Hiusten väriin sopimattomat lenkit ja klipsit kaikissa sateenkaaren väreissä saattavat olla turhan tyttömäisiä. Paremmin toimii ”vähemmän on enemmän” -ajatus. Tiukan, keskelle takaraivoa vedetyn ponnarin sijaan suosi naisellisempaa löysää ja rentoa niskaponnaria.

Laulaja Imogen Heapin gaalakampauksesta ei härpäkettä puutu. Se tuntuisi arki-lookina kuitenkin turhan kummalta.
Laulaja Imogen Heapin gaalakampauksesta ei härpäkettä puutu. Se tuntuisi arki-lookina kuitenkin turhan kummalta.
Permanentisti huonoa jälkeä

6 hiustyyliä, jotka saavat sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta

Pakko kommentoida tuohon ikuiseen fraasiin "ammattitaitoinen kampaaja osaa neuvoa". Suurinta mahdollista soopaa,sillä yksikään Helsingin parhaista (lue:kalleimmista) kampaamoista ole vuosien varrella onnistunut missään muussa,kuin lompakkoni tyhjentämisessä. Useimmat "ammattilaiset" näyttävät itse kuin seinästä revityltä,miksi edes luottaisin ihmiseen,joka ei osaa edes itseään laittaa kauniiksi? Leikkaukset ja värit ovat aina jotain "räväkkää",kun haluaisin klassista.
Lue kommentti
maro

6 hiustyyliä, jotka saavat sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta

Niin että mistä niitä ammattitaitoisia kampaajia sitten löytyy? Minä olen jo kohta seitsemänkymmentä vuotta vanha nainen enkä eläissäni ole ollut vielä tyytyväinen kun olen kampaajalta kotiini tullut! En ainuttakaan kertaa ole saanut miellyttävää leikkausta joka olisi sopinut kasvoihini tai sopivaa sävyä hiuksiini. Lähes joka kerta kun hiukseni ovat värjätty kampaajalla niistä tullut melkein mustat vaikka olen pyytänyt luonnollisen väristä sävytystä. Olen perinyt perisuomalaiset maantienväriset...
Lue kommentti

Youtube ja Pinterest ovat pullollaan mitä ihmeellisimpiä kauneuskikkoja. Joihinkin niistä kannattaa suhtautua kriittisesti.

Oletko joskus törmännyt videoon, jossa vloggaaja tai meikkitaiteilija testaa kummallisia kauneuskikkoja? Monet meikki- ja kauneusvinkit ovat toki käteviä ja hyödyllisiä, mutta osa niistä saa lähinnä nostelemaan kulmakarvoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Erikeeper-liiman käyttö mustapäiden poistajana ja huulipunan korvaaminen vahaliiduilla.

Elle-sivusto kertoo, että suurin osa kummallisten kauneusvinkkien ideoista on peräisin vloggaajilta ja meikkitutoriaalien tekijöiltä, joilla ei ole koulutusta. Siksi vinkkien turvallisuudesta ja siitä, onko tuotteissa haitallisia aineita, ei voi olla varma.

Näitä viittä kikkaa ei ainakaan kannata kokeilla

 1. Hammaslankatikut mustapäiden poistoon. Hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettu väline voi tuntua hyvältä idealta. Sen kun painaa ihoa vasten ja vetää, niin johan mustapäät tupsahtelevat ulos. Todellisuudessa kasvojen raapiminen ja hinkkaaminen langan avulla ei juuri auta mustapäiden karkottamisessa. Tuloksena on lähinnä punoittava, haavainen ja arka iho.
 2. Deodorantti meikin pohjustustuotteena. Deodorantti auttaa hikoiluun, joten jotkut ovat päätelleet, että se pitää kasvot mattapintaisina. Deodorantin sisältämät aineet eivät kuitenkaan sovi kasvoille. Siksi deodorantti voi aiheuttaa finnejä, aknea, kuivia läikkiä ja punoitusta.
 3. Kynsilakka huuliherpeksen peittämiseen. Kun kynsilakkaa levittää ruven päälle, lakka kuivaa tasaiseksi kerrokseksi huulille. Ja kun päälle laittaa vielä huulipunaa, ei huuliherpeksestä ole tietoakaan. Hyöty ei kuitenkaan voita haittoja: kynsilakka on herkästi allergisoivaa ja voi aiheuttaa lisää ongelmia huulien herkällä iholla. Pahimmillaan huuliherpesvirus voi myös levitä, kun rupeen koskenut kynsilakkasivellin pannaan takaisin purkkiin ja samaa lakkaa levittää uudelleen huuleen.
 4. Wasabitahna finnien hoitoon. Kukapa ei haluaisi luonnollista ja kemikaalitonta hoitoa esimerkiksi akneen, mutta valitettavasti wasabi ei ratkaise ongelmaa. Tulinen wasabi voi pahimmillaan jopa polttaa kasvojen herkkää ihoa.
 5. Sitruuna ja ruokasooda kainaloiden vaalentamiseen. Wasabiakin huonompi idea on yrittää vaalentaa kainaloita sitruunalla ja ruokasoodalla. Yhdistelmä voi nimittäin ärsyttää ja jopa polttaa ihoa. Ei ole myöskään todisteita siitä, että vinkillä saisi ihon sävyn vaaleammaksi.

Kirjailija rajoitti tyttärensä ”peiliaikaa”, koska huomasi 7-vuotiaan viihtyvän entistä kauemmin peilin edessä.

Viisi vai 35 minuuttia – kuinka kauan sinä vietät aamuisin peilin edessä?

Joillekin riittää muutama tuote ja muutama minuutti, kun päivän look on valmis. Toiset taas käyttävät useita ihonhoitotuotteita ja jopa yli kymmentä meikkiä, ja aikaa peilin edessä kuluu – no, ainakin ihan riittävästi.

Lue myös! 5 vai 15 minuuttia aikaa? Näin teet onnistuneen pikameikin

Mikä on sitten sopiva aika valmistautumiseen? Siitä jokaisella on oma näkemyksensä – ja toiveensa: toiset haluavat esimerkiksi nukkua pidempään. Toisille on tärkeämpää saada riittävästi laittautumisaikaa. Jos asiaa kysyy kirjailija Zadie Smithiltä, hän vastaa todennäköisesti ”15 minuuttia”.

Smith, 41, on nimittäin antanut kotona hänen tyttärelleen vartin rajoituksen. Tuon ajan tytär saa käyttää päivittäin peilin edessä, kertoo The Guardian.

Edinburghin kansainvälisillä kirjafestivaaleilla esiintynyt Zadie Smith paljasti, miksi hän on luonut 7-vuotiaalle tyttärelleen 15 minuutin säännön. Smithin mukaan tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä; tuon ajan pojat käyttävät paremmin hyödykseen.

”Tytöt tuhlaavat aikaansa peilin edessä.”

– Selitin asian hänelle näillä sanoilla: sinä tuhlaat aikaa, veljesi ei. Joka päivä hän laittaa paidan päälleen, menee ulos ovesta eikä välitä yhtään, jos hukkaat puolitoista tuntia, kun teet meikkiäsi.

Suosittelemme! Bloggaaja Veera Korhosen paljastuksia: Meikkini syntyy 12 tuotteella

Smith mainitsi, että Kim Kardashianin tunnetuksi tekemän contouring-meikin luominen voi kestää puolitoista tuntia. Se on kirjailijan mielestä aivan liian pitkä aika peilin edessä notkumiseen.

Vuoden 2016 tutkimuksen mukaan brittinaiset käyttävät keskimäärin 38 minuuttia ehostamiseen. Viikon aikana se tekee melkein 4,5 tuntia. Vuodessa melkein kymmenen vuorokautta. Se tarkoittaa, että 75-vuotiaana brittinainen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta meikkaamiseen, Guardian kirjoittaa.

Kerro ja osallistu keskusteluun

Mitä mieltä sinä olet meikkaamisesta? Onko se ajan tuhlaamista, kuten Zadie Smith ajattelee? Vai onko se hyödyllistä, jopa kivaa? Miksi sinä meikkaat tai et meikkaa?

Kerro mielipiteesi alla olevassa keskustelukentässä painamalla pinkkiä Kirjoita kommentti -nappia.

Kysely

Kuinka kauan ehostat itseäsi aamulla peilin edessä?

Vierailija

Kaipaatko arkeesi lisää aikaa? Ota käyttöön Zadie Smithin 15 minuutin sääntö

Puolisen tuntia viihdyn peilin edessä joka päivä, mutten meikkaamassa. Pysähdyn katsomaan tätä olemassaolon käsittämätöntä kauneutta... Sitä ihmettä, miten kahdesta solusta voi syntyä kokonainen iloinen, naurava, kokeva, tunteva, älykäs ihmisolento kokonaan ilman omaa ansiotani. Valo joka silmistäni heijastuu ja saa toisetkin nauramaan. Varpaat, joissa on karvoja ja kaikkea, ja jotka aivan pyllistävät sille mitä niiden tulisi olla. Ajatella, että kehtaavat!! Tämä kaikki vetää hyvin nöyräksi.
Lue kommentti
 Talo on kokonaan Lauri Ylösen käsialaa. Suurista ikkunoista näkyy merelle. Kuvat: Jonna Öhrnberg

The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen on laittanut vastavalmistuneen talonsa myyntiin.

Puoli vuotta sitten Lauri Ylönen esitteli kakkoskotiaan suurissa tupaantuliaisissaan. Nyt Ylönen on pannut kotinsa myyntiin.

Oikotie.fi-sivustolla olevan myynti-ilmoituksen mukaan merenrantahuvilassa on muun muassa kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, sauna, elokuvateatteri ja baari. Olohuoneessa on lattiasta kattoon ylettyvät lasiseinät, joista on merinäköala.

Kiinteistönvälittäjä Kimmo Ojanen kertoo Me Naisille, että Ylösen koti on ollut myynnissä viime viikosta lähtien.

– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.
– Talossa pitää olla hyvä fengshui – vähän sellainen kuin japanilaisessa kylpylässä, Lauri Ylönen kertoi kylpyhuoneestaan maaliskuun tupareissa.

Kaksikerroksisessa talossa on 327,5 neliötä ja tontilla on lisäksi 37 neliön rantasauna. Myyntihinta on 3 950 000 euroa.

– Talon design-kalusteet sisältyvät hintaan, ilmoituksessa sanotaan.

Talo sijaitsee Sipoossa 2,2 hehtaarin rantatontilla. Ylösen mukaan talon perusidea lähti lapsuuden puumajoista. Valkoinen, paljon lasipintaa sisältävä luomus on kokonaan hänen käsialaansa.

– Tämä on meidän kesämökki, kertoi muusikko Me Naisille maaliskuussa.

– Asumme Sipoossa aina Suomessa ollessamme. Ainakin kesät aiomme viettää täällä.

Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.
Myytävässä talossa on kolme makuuhuonetta, joista yksi on päämakuuhuone, yksi lastenhuone ja kolmas vierashuone.

Jättiterassilta on merinäkymä.
Jättiterassilta on merinäkymä.

Oikotie ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Työntekijä on aina yrityksensä ja osaamisensa tärkein käyntikortti. Siksi ei ole ihan sama, mitä hän päälleen pukee. Kuva: Colourbox

Miten pukeutumisella voi vauhdittaa uraa?

Halusimme tai emme, tyylillä ja pukeutumisvalinnoilla on työelämässä tutkitusti merkitystä, sanovat suomalaiset asiantuntijat. 

Toimitusjohtaja, vuorovaikutusvalmentaja Tatu Lintukangas on vuosia tehnyt työelämävalmennuksia ympäri Suomea. Hänen mukaansa yksi tärkeimmistä menestystekijöistä työelämässä on ensivaikutelma ja se, miten se luodaan – oli sitten ensitapaamisesta työhaastattelussa tai päivittäisestä palaverista tuttujen asiakkaiden kanssa.

Lue myös! Voisiko naisjohtaja pukeutua kuin Facebook-pomo Mark Zuckerberg?

– Teemme päivittäin sekä tiedostaen että tiedostamattomia yksinkertaistuksia ja oletuksia muista ihmisistä pelkän vilkaisun perusteella. Pukeutuminen ja ulkonäkö ovat yksi tärkeimmistä ensivaikutelman keinoista, ja siksi niillä on niin suuri merkitys työelämässä, Lintukangas kertoo.

Siinä missä vapaa-ajan pukeutumisemme kertoo omasta persoonastamme ja arvomaailmastamme, työelämässä on usein tietyt pukeutumisnormit tai annetut työvaatteet, Lintukangas mainitsee. 

– Työpukeutumisella ja -ulkonäöllä on helppo luoda tarkoituksella tietynlaista imagoa. Sillä voi esimerkiksi viestittää asemaa, jonka kukin kokee omakseen. Mikäli ulkonäkö viestii jo valmiiksi ylemmän toimihenkilötason tehtävistä, ovet sinne avautuvat helpommin.

”Mikäli ulkonäkö viestii ylemmän toimihenkilötason tehtävistä, ovet sinne avautuvat helpommin.”

Bisnespukeutumisen kouluttaja, konsultti Tuija Kauppinen kertoi Me Naisten haastattelussa aiemmin, että työpukeutumiseen kuuluu kaksi perussääntöä: pukeudu aina ammattisi ja osaamistasosi mukaisesti. 

Tärkeää! Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

– Jos haluat edetä urallasi, pukeudu aina hieman paremmin niin, että pidät mielessä tavoitteesi. Sellainen pukeutuminen huomataan, ja sen ei tarvitse olla liian yliampuvaa.

Me Naiset pyysi työelämän ja pukeutumisen ammattilaisilta seitsemän vinkkiä siihen, millaisella pukeutumisella on myönteinen vaikutus urakehitykseen. 

 1. Yleisesti on tärkeää pitää henkilökohtaisesta hygieniasta huolta. Ole aina raikkaan ja puhtaan tuoksuinen sekä pukeudu siisteihin vaatteisiin.
 2. Käytä töissä vaatteita, jotka istuvat hyvin päällesi ja jotka kuvailevat parhaiten ammattiasi sekä osaamistasi.
 3. Muista yksityiskohdat! Esimerkiksi kenkien kannattaa olla aina puhtaat, jopa lankatut.
 4. Muista viestiä olemuksellasi, että viihdyt työssäsi. Sanattomilla viesteillä, kuten ryhdillä, ilmeellä, kättelyllä ja katsekontaktilla viestitään omasta ammattitaidosta, motivaatiosta ja kiinnostuksesta.
 5. Liiallisia aistiärsykkeitä, kuten hajusteita, kannattaa välttää. 
 6. Työhaastatteluihin on varminta pukeutua juuri sellaisiin tai hieman parempiin vaatteisiin, joissa tulisi työtä tekemään. 
 7. Pukeudu aina seuraava haluamasi työtehtävä mielessäsi eli vähän paremmin, mutta sitä korostamatta.

Tärkeää!
Aina täytyy muistaa se, että vaikka pukeutuminen antaa mahdollisuuden etenemiselle, pesti pitää lunastaa osaamisella ja aidolla motivaatiolla. Olennaista on myös pysyä omana itsenään. Persoonaa ja ensivaikutelmaa ei voi pitää pitkään ristiriidassa – tämä huijaus työelämässä huomataan nopeasti.