Opettajan toukokuu on yhtä kieputusta. Kuvat: Shutterstock
Opettajan toukokuu on yhtä kieputusta. Kuvat: Shutterstock

Pitkiä unia ja lomamatkoja! Opettajat helpottavat kevätahdistustaan monella tavalla – mutta vasta kesäkuussa tai sen jälkeen.

”Annan ennen toukokuun deadlineä yli 200 arvosanaa. Pyörittelen numeroita mielessäni koko ajan – aamulla ensimmäiseksi suihkussa, saunassa ja jopa sängyssä viimeisenä ennen nukkumaanmenoa. Olen mukana järjestämässä kolmea kevätjuhlaa, kevätsiivouksia, luokkaretkiä ja kaikenlaisia kinkereitä. Hyvä, että muistan välillä syödä ja nukkua. Maha ja pää ovat kipeät koko ajan. Univelka on armoton, ja se pitää kierroksilla pitkälle loman alkamisen jälkeen.”

Näin kertoo 35-vuotiaana työskentelevä aineenopettaja kevätfiiliksistään ennen lomaa. Kymmenen viikon vapaus odottaa aivan nurkan takana – kahdeksatta kertaa. Silti päässä tykyttää yksi ja sama ajatus: miten tästä kaikesta selviää ennen kesälomaa ilman että pää hajoaa? Opettajan toukokuu on kuin vuoristorata, kuivausrumpu ja pitkä, uneton labyrintti. Niistä kun on selvitty, tuntuu kuin kaikki energiatasot ovat nollissa.

”Sitten kun kevätjuhlat on juhlittu, tuntuu kuin olisi ajanut kahtasataa seinään. Kaikki on yhtäkkiä ohi.”

– Sitten kun kevätjuhlat on juhlittu, tuntuu kuin olisi ajanut kahtasataa seinään. Kaikki on yhtäkkiä ohi. Olo on juhlien jälkeen usein vaikea. Ilmassa on uupumusta, mutta eniten haikeutta, kertoo yksi opettaja Me Naisille.

Me Naiset kysyi yhdeksältä eri alan opettajalta, miten stressi näkyy heidän työssään viimeisinä viikkoina ja kuinka he palautuvat siitä. Vaikka kaikki haastateltavista ovatkin intohimoisia opettajia, ainakin osan – ellei jopa kaiken – kevään kiireistä he jättäisivät suosiolla väliin. Osa kokee uupumusta, osa haikeutta ja oireilee niitä sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Lue myös! Älä suotta kadehdi opettajakaverisi kesälomaa – 10 perustelua

1. ”Jalat sutii tyhjää ja menen päin seinää”

”On se sitten stressiä tai haikeutta, mutta viimeisellä kouluviikolla ajan aina jonakin aamuna itkien töihin. Silmät vetistävät muutenkin sen kuusi päivää. Yleensä nukun hyvin, mutta toukokuun ensimmäisen viikon jälkeen on vaikeuksia nukahtaa.
Kun nukahdan, näen usein unia, että ajan automaattivaihteisella autolla, mutta ei millään osu jarrupolkimeen. Jalat sutii tyhjää ja menen päin seinää.

Stressi on myös sellainen painostava, harmaa, sotkuinen mytty otsalohkossa. Se ilmenee muun muassa säntäilynä ja asioiden unohteluna sekä sotkuna kodissa. Teen asioita, mutta niistä ei jää muistijälkeä. Järki sanoo, että on otettava post it -laput käyttöön, mutta on liian kiire kirjoittaa niitä.

Ensimmäinen lomaviikko kuluu sen harmaan vyyhdin purkamisessa. Unissani olen vielä töissä – ainakin viikon juhannuksen jälkeen. Sitten hiljalleen alkaa helpottaa.”

2. ”Kaksi viikkoa unta ja televisiota”

”Viimeisinä viikkoina pää jymisee kaikesta tekemättömästä. Kun varaat aamupäivän oppilaskunnan asioille, joudutkin sijaiseksi. Kun mietit siivoavasi iltapäivän, oletkin kokouksessa.

Illalla ei saa unta, koska oppilasasiat vellovat mielessä. Oma lukunsa ovat viimeisten viikkojen tuntien suunnittelu sellaisiksi, että ne motivoisivat oppilaita, jotka tietävät, että ei näillä tunneilla ole enää numeroon juuri vaikutusta. Asiat unohtuvat, koska on niin uupunut, ja sitä on koko ajan puolipaniikissa. Vaikka kuinka tietää, että aina ennenkin jokainen tehtävä on tullut tehdyksi ennen Suvivirttä, ei se auta.

Ensimmäisinä lomaviikkoina huomaan, että kaikki mikä vaatii ajatustyötä, on liikaa vaadittu. Myös lomasuunnittelu. Ensimmäiset kaksi viikkoa ei voi kuin katsoa putkeen televisiota ja nukkua.”

3. ”Lomalle lapsuuden maisemiin”

”Opettajan stressi on ennen kaikkea unettomuutta. Viimeisinä työviikkoina olen herännyt joka aamu viideltä. Töissä kaikki kollegat ovat väsyneitä ja kireitä.

Ensimmäisellä lomaviikolla on pakko lähteä matkalle, jotta työasiat unohtuvat heti. Itse lähden heti 430 kilometrin päähän lapsuuden maisemiin. Koululle menen kevätjuhlan jälkeen seuraavan kerran vasta elokuussa.”

4. ”Epätietoisuus ahdistaa”

”Stressaavia, kaoottisia, kuormittavia, haikeita ja hilpeitä.  Sellaisia ovat opettajan viimeiset viikot.  On tuhat asiaa muistettavana ja hoidettavana: arvosanat, stipendit, kerättävät kirjat, lokeron avaimet, selvittämättömät poissaolot, suorittamattomat jälki-istunnot, oppilaskunnan hallituksen loppuraportti, ysin puheen oikoluku, luokan siivous, arkistoitujen kokeiden silppuaminen…

Samaan aikaan pitää suunnitella tulevaa syksyä. OPS vaihtuu, mikä on virkistävää, mutta epätietoisuus esimerkiksi materiaalihankinnoista ahdistaa.
Ensimmäinen ja muutama seuraavakin lomaviikko menee toipuessa. Mutta kyllä sitten kesän mittaan alkaa tulla myös uusia ideoita ja ajatuksia tulevaan lukuvuoteen liittyen.”

5. ”Stressaavinta oli luopuminen”

”Stressiä on viimeisissä viikoissa toisaalta siinä, että ehtii tehdä kaiken mitä on pakko tehdä, lähinnä arvioinnit ja sen tyyppiset viralliset asiat. Ja sitten toisaalta siinä, että jos arvioinnit on jo annettu, niin tunneille täytyy kuitenkin olla jotain järkevää tekemistä, kun pelkkää luokkaretkeilyä tai muuta täytetoimintaa ei voi joka päivälle olla.

Itselläni tänä vuonna stressaavinta oli se luopuminen omasta hyvin tärkeäksi ja läheiseksi tulleesta ryhmästä. Täytyy osata päästää irti. En tiedä, onko se välttämättä stressiä aiheuttavaa, mutta haikeaa todellakin. Monella opettajalla stressi lähtee suvivirren mukana taivaan tuuliin, jos tuntee ehtineensä ja muistaneensa tehdä kaiken ennen kevätjuhlaa ja kesälaitumille laskeutumista.

Minulla meni kuitenkin viimeksi lomalle jäämisen jälkeen ehkä kaksi viikkoa ennen kuin huomasin, etten enää ajatellut työasioita ja kaivannut hirveästi takaisin oman ryhmäni pariin.”

Miltä kuulostaisi toukokuu vuoristoradassa? Kuva: Shutterstock
Miltä kuulostaisi toukokuu vuoristoradassa? Kuva: Shutterstock

6. ”Kaksi lomaviikkoa samoissa höyryissä”

”Viimeiset viikot tuntuvat lähinnä kaaokselta.  Opintosuoritusten tarkistaminen menee aamun pikkutunneille, joten univaje on valtava ennen lomaa. Nukahtaminen on vaikeaa, koska syke on koko ajan kuin hamsterilla. Univaje syö myös lähimuistia, joten viimeinen viikko kuluu post it -lapuissa kahlatessa ja kännykän piipatessa koko ajan uusia muistutuksia.

Ensimmäiset kaksi lomaviikkoa menevät samoissa höyryissä, koska elimistö käy niin ylikierroksilla. Siivoan kaappeja, myllään pihamaalla ja pesen ikkunoita. Tätä kaikkea seuraa totaalinen väsähtäminen kesäkuun puolivälin jälkeen. Voisin vain nukkua viikon putkeen peitto korvilla ja linnunlaulua kuunnellen. Vasta hyvän matkaa heinäkuun puolella olo alkaa tuntua levänneeltä, eivätkä työasiat pyöri enää mielessä.”

7. ”Kuin olisi ajanut kahtasataa seinään”

”Lukion opettajan lukuvuosi loppuu koeviikkoon, joten mitään löysiä viimeisiä tunteja ei onneksi minun tarvitse pitää. Korjausurakat on saatava nopeasti valmiiksi. Töitä voisi jatkaa kevätjuhlan jälkeenkin, mutta kyllä tavoitteena aina on saada kaikki korjaukset ja arvioinnit valmiiksi ennen opiskelijoiden loman alkua. Tietysti myös juhlavalmisteluihin menee aikaa. Tämä luonnollisestikin tarkoittaa työtä aivan tauotta loppuun asti.

Sitten kun kevätjuhlat on juhlittu, tuntuu kuin olisi ajanut kahtasataa seinään. Kaikki on yhtäkkiä ohi. Olo on juhlien jälkeen usein vaikea. Ilmassa on uupumusta, mutta eniten haikeutta. Sinne ne taas häipyivät, elämään, valkoiset lakit vilkkuen.

Usein loman alussa näen paljon unia töistä. Olisi parasta päästä heti jonnekin reissuun. Muuten jään junnaamaan menneitä työasioita päässäni. Juhannukseen mennessä yleensä helpottaa.”

8. ”Ei ole yhtään ikävä sitä maailmaa”

”Työskentelen tällä hetkellä maahanmuuttajien ammatillisiin opintoihin valmentavassa koulutuksessa. Vastuu painaa, koska on kyse aikuisten ihmisten tulevaisuudesta. Stressiä syntyy ehkä enemmänkin opiskelijoiden monenkirjavista elämäntilanteista ja niissä luovimisesta. Aiemmin kun työskentelin amk-opettajana, keväisin oli kauheinta yökausia jatkunut opinnäytetöiden lukeminen ja kommentointi.

Sairaana ollessanikin minulla saattoi keväällä olla tekstinippu lukeilla, koska valmistumispäivät häämöttivät, ja palaute teksteistä piti antaa. Hirveät tekstimassat, usein huonoa tekstiä ja kiirettä; minulla ei ole yhtään ikävä sitä maailmaa!”

Unelma uudesta asunnosta sai Julia Thurénin säästämään 10 000 eurossa yhden vuoden aikana. Kuva: Julian kotialbumi

Julia Thurén haluaa, että pankkitilillä on aina vähintään kahden kuukauden palkkaa vastaava puskuri. 

Bloggaaja Julia Thurén teki kolme vuotta sitten tempun, joka hämmästytti monia: hän sai vuodessa säästöön 10 000 euroa ilman osake- ja rahastotilejä.

Suuri säästöprojekti alkoi elokuussa 2013, kun Julia ja hänen puolisonsa halusivat hankkia uuden kodin. Sen saadakseen kummankin piti säästää vuodessa 10 000 euroa eli yhteensä 20 000 euroa asunnon käsirahaksi.  

– Nettopalkkani on 2 000 euroa. Tästä summasta menee 1 000 euroa suoraan asumis- ja ruokatileille. Manuaalisesti siirrän sen 300–500 euroa (sen mukaan, että pitääkö tässä kuussa ostaa vaikkapa lennot tai maksaa joku isompi lasku). Sitten elelen lopulla 500 eurolla ihan mukavasti, Julia selvitti säästöstrategiaansa blogissaan.

Tämä strategia tuotti Julian säästöpottiin 6 000 euroa. Loput 4 000 euroa hän sai tekemällä sivutöitä muun muassa luennoimalla ja kirjoittamalla. Välillä Julia joutui toki nipistämään rakastamistaan kahvi- ja lounashetkistä ulkona sekä vähentämään julkisten liikennevälineiden käyttöä. Kertaakaan Julia ei kokenut säästöprojektissaan epätoivon hetkiä; kymppitonnin säästäminen onnistui hänen mielestään todella helposti.

Kun elokuu 2014 koitti, Julia ja hänen puolisonsa ostivat Helsingin Hermannista 78-neliöisen asunnon, jossa he asuvat tällä hetkellä. Säästetyt 10 000 euroa menivät nopeasti uuteen asuntoon. Sen jälkeen tili tyhjeni, mutta vain hetkeksi, Julia kertoo.

– Vaikka tili meni nollille asunnonvaihdossa, aloitin taas säästämisen ja olen parissa vuodessa säästänyt jo hyvän summan. Peruskuukaudessakin laitan säästöön 200–300 euroa, vaikka minulla ei olekaan mitään tarkkaa säästökohdetta, Julia sanoo.

”Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt.”

– Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt tai sattuu jotain muuta, johon tarvitsee rahaa.

Lue myös! 5 kotitaloutta kertoo, kuinka paljon ruokaan kuluu kuukaudessa – pihistelijä syö ateriansa ulkona

Julia myöntää olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska hänellä on ollut mahdollisuus säästää.

– Olen säästänyt myös yksin asuessani, mutta täytyy myöntää, että on paljon helpompaa laittaa rahaa säästöön, kun elää parisuhteessa. Meidän ei ollut myöskään pakko säästää, joten emme kytänneet tiliämme koko aikaa, Julia kertoo Me Naisille.

Mitä muuta Julialle jäi käteen suuresta säästövuodesta? Lue hänen kolme tärkeintä vinkkiään:

 1. Harkitse tarkkaan kaikki kulut
  ”Minulle säästäminen on ollut helppoa muun muassa siksi, että en tykkää shoppailla. Minun on myös vaikea tehdä päätöksiä. Tällä hetkellä en säästä yhtä ahkerasti kuin kolme – neljä vuotta sitten, mutta harkitsen aina todella tarkkaan uuden ostoksen kohdalla, tarvitsenko sitä oikeasti.
  Esimerkiksi kun ostin talvitakin, ajattelin aluksi, että se oli tosi kiva. Mutta kahden viikon päästä aloin miettiä, että onkohan tämä niin hyvä ostos ja pitääkö tämä yhtään lämpimänä. Saumatkin näyttivät vähän huonoilta. Olin vihainen itselleni ostoksestani.
  Olenkin huomannut, että minun on helpompi olla ostamatta mitään. En pysty myöskään nettishoppailemaan. Ne ovat henkisesti hyviä juttuja terveydelleni.”
  Lue myös! Malediivien-loman hinta säästöön puolessa vuodessa – 10 arkista vinkkiä, joilla se onnistuu

   

 2. Tee säästämisestä rutiinia
  ”Aina täytyy muistaa, että ei pidä tuntea alemmuudentunnetta, jos ei pysty säästämään eikä tilillä olekaan puskuria. Kaikki eivät pysty säästämään, esimerkiksi jos on joku sairaus ja syö kalliita lääkkeitä. Saadakseen 10 000 euroa kokoon pitää olla säännölliset tulot ja tietää, mistä ne tulevat. Sama koskee menoja.
  Olen laittanut aina rahaa säännöllisesti säästöön. Aloitin säästämisen ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana opiskeluasuntoa varten, mutta huomasin pian, että se ei onnistu viikkorahoilla.
  Jo opiskeluaikoina säästin pahan päivän varalle. Tosin asuin silloin Turussa, jossa asuminen on paljon halvempaa kuin esimerkiksi Helsingissä, ja tein myös paljon töitä. Aluksi olin kaupan kassalla ja myöhemmin tein oman alan töitä.”

   

 3. Tutki eri vaihtoehtoja
  ”Kun säästimme asuntoamme varten, laitoimme rahat tavalliselle tilille. Mutta jos vähäänkään on aikaa ja innostusta sijoittamiseen eikä rahoja tarvitse käyttöönsä heti, kannattaa tutustua osake- ja rahastosijoittamiseen sekä muihin mahdollisuuksiin.
  Itse pidän esimerkiksi osan ylimääräisistä rahoistani ulkomaisen pankin säästötilillä, josta saa 1,75 prosentin talletuskoron. Hyviä vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen saa myös Facebookista, kuten Vauras nainen ja Ompeluseuran talousgurut -ryhmistä.
  Kun säästämisestä ja sijoittamisesta innostuu, siitä oppii koko ajan uutta ja innostuu vielä enemmän. Eikä se ole vain rikkaiden harrastus: jos voi säästää 20 euroakin kuukaudessa, kannattaa harkita sijoittamista.”

Kun käytetyn rahan määrän näkee konkreettisesti käteisen avulla, on menoja myös helpompi hallita.

Loman päätteeksi pankkitilin tarkistaminen voi tehdä vähän pahaa. Varallisuus on saattanut kutistua huolestuttavasti ihan huomaamattakin, kun kesäillat ovat vierähtäneet reissussa tai terasseilla skumppalasi kädessä.

Mix aina minä -blogia kirjoittava Anumari kertoo helposta niksistä, jonka avulla rahankäyttöä on helppo hallita ja tuhlailu pysyy kurissa. Kikka perustuu kolmeen asiaan: kirjekuoriin, käteiseen rahaan ja kaikkien maksukorttien käyttökieltoon.

Niin sanottu kirjekuorimenetelmä on kehitetty Yhdysvalloissa, ja sen on tehnyt tutuksi ihmisten auttamiseen raha-asioissa keskittyvä amerikkalainen kirjailija ja radiojuontaja Dave Ramsey.

Rahan säästäminen onnistuu Ramseyn ohjeiden mukaan kolmen vaiheen avulla:

 1. Tee budjetti. Päätä esimerkiksi, kuinka paljon saat käyttää rahaa kuukauden aikana. Eri asioille, kuten ruualle, vaatteille ja viihteelle, varataan erilaiset summat. Vakituiset menot, kuten laskut, kannattaa myös ottaa huomioon ennen budjetin tekoa, jotta rahaa varmasti riittää kaikkeen.
 2. Nosta budjetin verran käteistä rahaa ja jaa ne eri kulutuskohteiden omiin kirjekuoriin. Jos esimerkiksi päätit käyttää 100 euroa vaatteisiin, laita sen verran käteistä rahaa vaateostosten omaan kirjekuoreen.
 3. Käytä käteistä rahaa valittuihin kohteisiin niin kauan, kun sitä riittää. Kun rahat loppuvat, sitten ne myös loppuvat, eikä esimerkiksi luottokortilla saa ostaa mitään ennen seuraavaa budjettia – jolloin kierros käteisen käyttämisestä aloitetaan taas alusta.

Jos kikkaa kokeilee ensimmäistä kertaa, voi olla, että rahat loppuvat ennen aikojaan ja houkutus turvautua maksukorttiin on kova. Siksi on tärkeää alusta alkaen miettiä, mihin rahaa kannattaa käyttää.

Rahan fyysinen hupeneminen auttaa asiassa: eipähän voi ainakaan vedota siihen tekosyyhyn, ettei tajunnut eri menojen kokonaismäärää!

Lue myös: Otitko pikavipin kesälomalla? Ole tarkkana: ”Laina voi maksaa yli kaksi kertaa itsensä verran”

Kirjekuorimenetelmää testaava Anumari kertoo blogissaan, että niksi kolahti juuri sen takia, että raha todella vähenee silmien edessä.

– Minun on varmasti vaikeampi luopua siellä kaupan kassalla oikeista seteleistä kuin höylätä korttia. Ne setelit kun loppuvat, kun niitä käyttää. Korttia sen sijaan voi vaan höylätä, vaikka rahat kuinka loppuisivat tililtä. Käteisen käyttö pakottaa tehokkaasti pysymään budjetissa.

Lause ”sain työni jo tehtyä tältä päivää” voi kätkeä sisäänsä paljon vaikutteita työpaikan ilmapiiriin.

Työpaikalla kannattaisi valita huolella istumapaikkansa, mikäli uutta tutkimusta on uskominen. The Guardian kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan työpöytäsi sijoittumisella ja pöytää ympäröivillä ihmisillä on merkittävä vaikutus työhösi.

Lue myös: Oletko spontaani, intuitiivinen ja ekstrovertti nainen? Maailma on saattanut menettää sinussa suuren johtajan

Tutkijat Jason Corsello ja Dylan Minor saivat selville, että asettuminen työpaikan tehokkaimpien ja kunnianhimoisimpien lähettyville toimii itsellekin hyvänä piiskurina työskentelemään ahkerammin. Ilmapiirillä on suora vaikutus omaan työmenestykseen.

Tutkijat keräsivät dataa kahden vuoden ajan 2000 työntekijältä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihminen kerää ilmapiiristä vaikutteita noin kymmenen prosentin verran itseensä – niin hyvässä kuin pahassakin.

”Tehokas työntekijä hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla.”

Hidas työntekijä saa puhtia työhönsä ahkerilta. Tehokas ihminen taas hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla. Kollegat inspiroituvat tiedostamattaan tai painostavat toisiaan suoriutumaan paremmin.

Samalla tavoin ilmapiiriin vaikuttavat myös ”myrkylliset” ihmiset. Myrkyllisillä ihmisillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka joutuvat helposti ongelmiin työpaikallaan tai edistävät huonoa ilmapiiriä.

 

”Ai tämä vanha rätti? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Parisuhteessa olevat naiset paljastavat, milloin omista ostoksista tulee kerrottua kumppanille valkoinen valhe.

Hinnan pyöristelyä

”Maksoin juuri 70 euroa sohvapöydästä, jonka löysin vintagekaupasta. Kun mies kysyi sen hintaa, puolitin sen. Tämä siksi, että itseänikin vähän kadutti pöydän hinta, enkä halunnut kuulla asiasta kettuilua. Varsinkin, kun huomasin kotona, että pöydän pinnassa oli naarmu.” Nainen, 28, Tampere

”Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.”

”Ostin heräteostoksena auton. Olin ajelemassa väsähtäneenä vanhalla rutkullamme kotiin ja kaipasin piristystä. Niinpä läksin hatarilla tiedoilla autokaupoille vähän katselemaan. Ensimmäinen myyjä väitti juuri lähtevänsä kotiin, mutta ottikin miesasiakkaan palveltavakseen. Suivaannuin ja päätin, että ilman autoa en kotiin lähde. Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.

Kotona ei onneksi tullut sanomista, koska mieheni oli loppujen lopuksi autoon ihan tyytyväinen. Valehtelin tosin auton hinnan 2000 euroa alaspäin. Mutta omilla rahoillani sen ostin, joten samapa tuo.” Nainen, 33, Helsinki

”Olin kertonut miehelleni tilanneeni netistä itselleni mekon. Kun paketti tuli ja avasin sen, siellä olikin kaksi mekkoa. Hups! Meitä molempia lähinnä nauratti. Kovin pitkälle valkoinen valhe ei olisi tosin kantanut, kun meinasin sen mekon päällenikin joskus laittaa.” Nainen, 36, Vantaa

Selittelyn makua

”Meillä ei ole isot tulot, mutta talous on yhteinen, joten kränää rahasta tulee helposti. Olenkin vältellyt kertomasta ostoksistani tai vain korostanut, että alennusmyynnistähän tämä. Joskus suustani on lipsahtanut myös se perinteinen: Ai tämä? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Nainen, 29, Vantaa

”Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla.”

”Usein selittelen ostoksiani, kuten lapsille ostettuja merkkivaatteita. Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla, sillä minulla on niitä jo ennestään monta. Mutta se oli ihana ja käytännöllinen!

Itse motkotan miehelleni ostoksista ruokakaupassa, sillä 'kyllä minä nämä hillosipulit muistan syödä' -ostokset joudun kuitenkin heittämään puolen vuoden päästä roskiin.” Nainen, 31, Oulu

Se oli alennettu

”Myönnän joskus jättäväni kertomatta joitain pikkuostoksia. Joskus myös saatan vastata hinnaksi halpa tai alennuksessa. Yleensä aviomieheni ei ole lainkaan kiinnostunut löydöistäni, mikä on tylsää. Ostan paljon kirppiksiltä ja alennusmyynneistä ja olen bongauksistani ylpeä.” Nainen, 28, Tampere

”En ole tehnyt muuta kuin pyöristänyt hintoja puheeseen käyväksi. Esimerkiksi 27,50 euroa pyöristyy 30 euroon tai 22,75 euroa 20 euroon. Maksamme mieheni kanssa molemmat omat harrastuksemme, isompia yhteisiä ostoja katsomme yhdessä tilanteen mukaan.” Nainen, 28, Jyväskylä