Pönttöuuniin nojailu auttaa toisinaan Saara Törmää biisinteossa. Kuvat: Mikko Hannula
Pönttöuuniin nojailu auttaa toisinaan Saara Törmää biisinteossa. Kuvat: Mikko Hannula

Sanoittaja Saara Törmä osaa vedota suomalaisten tunteisiin. Hänen kynästään ovat syntyneet monet rakastettujen artistien hitit, jotka yleisö osaa ulkoa.

Kun sanoittaja Saara Törmältä tilataan uusi kappale, toive saattaa kuulua ytimekkäästi: kirjoita hitti.

– Se on tietenkin vitsi, vaikka kaikkihan niitä haluavat, Saara sanoo.

Saaran putiikista hittejä on kyllä tipahdellut: Jesse Kaikurannan Vie mut kotiin, Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa, Johanna Kurkelan Kuolevainen, Antti Tuiskun Peto on irti, Kaija Koon Kaunis rietas onnellinen, Lauri Tähkän Morsian... Saaran sanoittamasta Tuiskun uudesta Mä hiihdän -kappaleesta on povattu Lahden kisabiisiä. Biisiensä tarkkaa määrää Saara ei osaa sanoa, mutta noin 150 niitä on ainakin syntynyt.

Saara muistuttaa, että kyse on ennen kaikkea tiimityöstä.

– Kaikki lähtee musiikista. Tehtäväni on kirjoittaa se tunne, mikä on musiikissa jo valmiina. En ole runoilija.

Useimmiten Saara tekee sanoituksia miehensä, säveltäjä Aku Rannilan biiseihin. ”Armasta aviomiestään” hän syyttää ylipäätään alalle tulostaan. Saaraa ärsytti, kun miehen bändit esittivät englanninkielistä musaa. Hän jankutti asiasta, kunnes puoliso sanoi, että tee sitten suomeksi. Ja Saarahan teki. Pienten mutkien kautta Unta-kappale päätyi kuitenkin Idolsista tutulle Katri Ylanderille.

– Vasta silloin tajusin, että tällaistakin työtä voi tehdä, että joku on teksteistäni kiinnostunut, ruokatoimittajana työskennellyt Saara kertoo.

Uusi ura vaati parin vuoden sitkeän harjoitteluvaiheen. Ura nytkähti eteenpäin, kun syntyi Antti Tuiskun Hyökyaalto.

– Ajattelin pitkään, ettei tässä ole mitään järkeä. Elämästä saattoi kadota viikko, kun vain mietin yhtä biisiä.

Uran alkuvuosiin osui myös esikoisen syntymä. Nyt Mauno on jo kymmenen, tytär Tellervo seitsemän, ja Saara voi juhlia ensimmäisiä pyöreitään sanoittajana. Normityöpäivää sanoittajalla ei ole. Useimmiten kirjoittaminen on yksinäistä pähkäilyä ja demonauhan kuuntelua uudestaan ja uudestaan.

Sanoja työstetään myös yhdessä. Lauri Tähkä on kertonut Iskelmä-radiolle, kuinka hän pyysi Saaraa kirjoittamaan erääseen kappaleeseen sanat. Niin syntyi hitti Puolikas:

– Kävimme Saaran kanssa henkeviä keskusteluja elämästäni, tilanteesta missä olin ja elin. Saara sai kaiken, mitä olin hänelle kertonut, sisällytettyä Puolikkaaseen. Tunteikas ja henkilökohtainen teksti tunnemyrskyisessä sävellyksessä, Tähkä kertoi Iskelmän haastattelussa.

Katso ja kuuntele kappale alta:

– Toki suodatan kokemukset filtterini läpi. Nytkin otin mukaan omia kokemuksia ja tilanteita, joita olen ollut todistamassa, Saara itse kuvailee biisin syntyä.

Tavallisesti biisi syntyy kolmessa päivässä, mutta vain harvoin helposti.

– Työ vaatii itsekuria. Kirjoitan käsin, koska se aktivoi aivoja. Sitä paitsi koneella karkailen Facebookiin.

Free vai vakkari?

”Free. Välillä tosin kaipaan säännöllistä työtä ja väsyn, sillä tämän työn tulokset ovat niin epävarmoja. Mutta olen yrittäjäperheestä, joten vapaus on verissä. Lasten kanssa on etua, että saa päättää itse omista aikatauluistaan.”

Ensimmäinen duunini

”Olin auttamassa serkun perheen kahvila-ravintolassa Espoon Nuottaniemessä. Sen myötä päädyin opiskelemaan restonomiksi. Tein lopputyönä kasviskeittokirjan, ja niin minusta tuli ruokatoimittaja.”


Saaran kotikonttori on keittiönpöydän ääressä, mutta välillä sanoituksia syntyy myös biisileireillä.

 

Lempipaikka työskennellä

”Kotikonttorini on keittiönpöydän ääressä, mutta myös uunin lämmössä istuskelu on yksi työtavoistani. Kun sanoitan, voin kuunnella yhtä demonauhan kohtaa repeatilla 200 kertaa putkeen. Keksin ratkaisun vasta, kun lähden tekemään jotain muuta.”

Työidolini

”Tunnen erityistä sielujen sympatiaa Edu Kettusta kohtaan; hän kirjoittaa kauniisti ja vähäeleisesti. Siinä on jotain samaa kuin Tove Janssonin Muumipappa ja meri -kirjassa, joka on yksi turvakirjoistani.”

Suurin saavutukseni

”Nuorena laulettiin kaverin kanssa Toivelaulu-kirjoja läpi. Vähän aikaa sitten huomasin, että Vie mut kotiin -biisi oli päässyt kirjaan. Se oli hauskaa!”

Paras palkintoni

”Mentiin huhtikuussa mieheni Akun kanssa Antti Tuiskun keikalle Hartwall-areenaan. Kuulin siellä En kommentoi -levyn kappaleita eka kertaa livenä. Tiesin, että Antti on suosittu, mutta olihan se jännää, kun jengi lauloi mukana meidän biisejämme.”

Työminäni

”Työminäni on sama kuin muutenkin olen. Teksteissäni on osia minusta, vaikka ne eivät suoraan minusta kerrokaan.”


Saara kirjoittaa mieluiten käsin, koska se on nopeampaa ja auttaa keskittymisessä. ”Antti Tuiskun uusin biisi Mä hiihdän syntyi parissa tunnissa.”

 

Inspiraation lähde

”Kuuntelen paljon ruotsalaista musaa, Kentiä, Veronica Maggiota... On vain hyvä, etten ymmärrä kaikkia sanoja, koska silloin tunnelma korostuu. Historialliset elokuvat kuten Järki ja tunteet ovat turvaleffojani. Niissä on suuria tunteita, kuten biiseissänikin. Muutama vuosi sitten tein järjettömästi biisejä ja tajusin, että luovuus ei ole ehtymätön kaivo. Välillä pitää elääkin, että voi kirjoittaa elämästä.”

Pahin takaisku

”Kun oma teksti on päätynyt hyllylle, eikä siitä ole kerrottu minulle. Myöhemmin olen kuullut, että joku toinen on tehnyt kappaleeseen sanat. Tätä on sattunut harvoin ja tiedän, etten ole ainoa.”

Haluaisin kehittyä

”Tyynemmäksi. Olen ailahtelevainen: Kun työ sujuu, olen kuin aurinko. Kun ei suju, olen ihan hirveä, kireä ja hermostunut. Silloin pitää vain vähän huijata itseään, että kyllä minä saan tämän tehtyä.”

Suurin haave

”Että into tehdä tätä juttua säilyisi ja että tekisin sellaisia biisejä, joista voisin itse täydellä sydämellä tykätä. Oma suosikkini on aina se juuri tehty, jota ei ole vielä julkaistu. Pidän paljon Johanna Kurkelalle sanoittamistani biiseistä, samoin Laura Närhen Siskoni-kappaleesta.”

Termit haltuun

Huukki. Koukku, biisin toistuva elementti, joka voi olla instrumentaalinen tai sanallinen. Se, joka jää kappaleesta eniten mieleen.

Middle eight. Biisin perinteinen C-osa, joka yleensä tehdään vasta viimeisenä. Kun kaikki muu on jo valmista ja vielä jotain kaivataan, tehdään middle eight aika lennosta.

Träkkeri. Se, joka tekee demotaustat eli koodaa biitin. Usein esimerkiksi biisileirillä on yksi träkkeri, yksi säveltäjä ja yksi sanoittaja.

Saara Törmä

Sanoittaja on syntynyt 1977 Espoossa.

Valmistunut restonomiksi Haaga-Heliasta. Mediataiteen opinnot Lapin yliopistossa kesken.

Oma tuotantoyhtiö yhdessä säveltäjäpuolisonsa Aku Rannilan kanssa. Opettaa sanoittamista muun muassa Metropolian Pop & Jazz Konservatoriossa.

Asuu Järvenpäässä omakotitalossa, jossa pariskunnalla on oma studio.

Unelma uudesta asunnosta sai Julia Thurénin säästämään 10 000 eurossa yhden vuoden aikana. Kuva: Julian kotialbumi

Julia Thurén haluaa, että pankkitilillä on aina vähintään kahden kuukauden palkkaa vastaava puskuri. 

Bloggaaja Julia Thurén teki kolme vuotta sitten tempun, joka hämmästytti monia: hän sai vuodessa säästöön 10 000 euroa ilman osake- ja rahastotilejä.

Suuri säästöprojekti alkoi elokuussa 2013, kun Julia ja hänen puolisonsa halusivat hankkia uuden kodin. Sen saadakseen kummankin piti säästää vuodessa 10 000 euroa eli yhteensä 20 000 euroa asunnon käsirahaksi.  

– Nettopalkkani on 2 000 euroa. Tästä summasta menee 1 000 euroa suoraan asumis- ja ruokatileille. Manuaalisesti siirrän sen 300–500 euroa (sen mukaan, että pitääkö tässä kuussa ostaa vaikkapa lennot tai maksaa joku isompi lasku). Sitten elelen lopulla 500 eurolla ihan mukavasti, Julia selvitti säästöstrategiaansa blogissaan.

Tämä strategia tuotti Julian säästöpottiin 6 000 euroa. Loput 4 000 euroa hän sai tekemällä sivutöitä muun muassa luennoimalla ja kirjoittamalla. Välillä Julia joutui toki nipistämään rakastamistaan kahvi- ja lounashetkistä ulkona sekä vähentämään julkisten liikennevälineiden käyttöä. Kertaakaan Julia ei kokenut säästöprojektissaan epätoivon hetkiä; kymppitonnin säästäminen onnistui hänen mielestään todella helposti.

Kun elokuu 2014 koitti, Julia ja hänen puolisonsa ostivat Helsingin Hermannista 78-neliöisen asunnon, jossa he asuvat tällä hetkellä. Säästetyt 10 000 euroa menivät nopeasti uuteen asuntoon. Sen jälkeen tili tyhjeni, mutta vain hetkeksi, Julia kertoo.

– Vaikka tili meni nollille asunnonvaihdossa, aloitin taas säästämisen ja olen parissa vuodessa säästänyt jo hyvän summan. Peruskuukaudessakin laitan säästöön 200–300 euroa, vaikka minulla ei olekaan mitään tarkkaa säästökohdetta, Julia sanoo.

”Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt.”

– Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt tai sattuu jotain muuta, johon tarvitsee rahaa.

Lue myös! 5 kotitaloutta kertoo, kuinka paljon ruokaan kuluu kuukaudessa – pihistelijä syö ateriansa ulkona

Julia myöntää olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska hänellä on ollut mahdollisuus säästää.

– Olen säästänyt myös yksin asuessani, mutta täytyy myöntää, että on paljon helpompaa laittaa rahaa säästöön, kun elää parisuhteessa. Meidän ei ollut myöskään pakko säästää, joten emme kytänneet tiliämme koko aikaa, Julia kertoo Me Naisille.

Mitä muuta Julialle jäi käteen suuresta säästövuodesta? Lue hänen kolme tärkeintä vinkkiään:

 1. Harkitse tarkkaan kaikki kulut
  ”Minulle säästäminen on ollut helppoa muun muassa siksi, että en tykkää shoppailla. Minun on myös vaikea tehdä päätöksiä. Tällä hetkellä en säästä yhtä ahkerasti kuin kolme – neljä vuotta sitten, mutta harkitsen aina todella tarkkaan uuden ostoksen kohdalla, tarvitsenko sitä oikeasti.
  Esimerkiksi kun ostin talvitakin, ajattelin aluksi, että se oli tosi kiva. Mutta kahden viikon päästä aloin miettiä, että onkohan tämä niin hyvä ostos ja pitääkö tämä yhtään lämpimänä. Saumatkin näyttivät vähän huonoilta. Olin vihainen itselleni ostoksestani.
  Olenkin huomannut, että minun on helpompi olla ostamatta mitään. En pysty myöskään nettishoppailemaan. Ne ovat henkisesti hyviä juttuja terveydelleni.”
  Lue myös! Malediivien-loman hinta säästöön puolessa vuodessa – 10 arkista vinkkiä, joilla se onnistuu

   

 2. Tee säästämisestä rutiinia
  ”Aina täytyy muistaa, että ei pidä tuntea alemmuudentunnetta, jos ei pysty säästämään eikä tilillä olekaan puskuria. Kaikki eivät pysty säästämään, esimerkiksi jos on joku sairaus ja syö kalliita lääkkeitä. Saadakseen 10 000 euroa kokoon pitää olla säännölliset tulot ja tietää, mistä ne tulevat. Sama koskee menoja.
  Olen laittanut aina rahaa säännöllisesti säästöön. Aloitin säästämisen ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana opiskeluasuntoa varten, mutta huomasin pian, että se ei onnistu viikkorahoilla.
  Jo opiskeluaikoina säästin pahan päivän varalle. Tosin asuin silloin Turussa, jossa asuminen on paljon halvempaa kuin esimerkiksi Helsingissä, ja tein myös paljon töitä. Aluksi olin kaupan kassalla ja myöhemmin tein oman alan töitä.”

   

 3. Tutki eri vaihtoehtoja
  ”Kun säästimme asuntoamme varten, laitoimme rahat tavalliselle tilille. Mutta jos vähäänkään on aikaa ja innostusta sijoittamiseen eikä rahoja tarvitse käyttöönsä heti, kannattaa tutustua osake- ja rahastosijoittamiseen sekä muihin mahdollisuuksiin.
  Itse pidän esimerkiksi osan ylimääräisistä rahoistani ulkomaisen pankin säästötilillä, josta saa 1,75 prosentin talletuskoron. Hyviä vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen saa myös Facebookista, kuten Vauras nainen ja Ompeluseuran talousgurut -ryhmistä.
  Kun säästämisestä ja sijoittamisesta innostuu, siitä oppii koko ajan uutta ja innostuu vielä enemmän. Eikä se ole vain rikkaiden harrastus: jos voi säästää 20 euroakin kuukaudessa, kannattaa harkita sijoittamista.”

Kun käytetyn rahan määrän näkee konkreettisesti käteisen avulla, on menoja myös helpompi hallita.

Loman päätteeksi pankkitilin tarkistaminen voi tehdä vähän pahaa. Varallisuus on saattanut kutistua huolestuttavasti ihan huomaamattakin, kun kesäillat ovat vierähtäneet reissussa tai terasseilla skumppalasi kädessä.

Mix aina minä -blogia kirjoittava Anumari kertoo helposta niksistä, jonka avulla rahankäyttöä on helppo hallita ja tuhlailu pysyy kurissa. Kikka perustuu kolmeen asiaan: kirjekuoriin, käteiseen rahaan ja kaikkien maksukorttien käyttökieltoon.

Niin sanottu kirjekuorimenetelmä on kehitetty Yhdysvalloissa, ja sen on tehnyt tutuksi ihmisten auttamiseen raha-asioissa keskittyvä amerikkalainen kirjailija ja radiojuontaja Dave Ramsey.

Rahan säästäminen onnistuu Ramseyn ohjeiden mukaan kolmen vaiheen avulla:

 1. Tee budjetti. Päätä esimerkiksi, kuinka paljon saat käyttää rahaa kuukauden aikana. Eri asioille, kuten ruualle, vaatteille ja viihteelle, varataan erilaiset summat. Vakituiset menot, kuten laskut, kannattaa myös ottaa huomioon ennen budjetin tekoa, jotta rahaa varmasti riittää kaikkeen.
 2. Nosta budjetin verran käteistä rahaa ja jaa ne eri kulutuskohteiden omiin kirjekuoriin. Jos esimerkiksi päätit käyttää 100 euroa vaatteisiin, laita sen verran käteistä rahaa vaateostosten omaan kirjekuoreen.
 3. Käytä käteistä rahaa valittuihin kohteisiin niin kauan, kun sitä riittää. Kun rahat loppuvat, sitten ne myös loppuvat, eikä esimerkiksi luottokortilla saa ostaa mitään ennen seuraavaa budjettia – jolloin kierros käteisen käyttämisestä aloitetaan taas alusta.

Jos kikkaa kokeilee ensimmäistä kertaa, voi olla, että rahat loppuvat ennen aikojaan ja houkutus turvautua maksukorttiin on kova. Siksi on tärkeää alusta alkaen miettiä, mihin rahaa kannattaa käyttää.

Rahan fyysinen hupeneminen auttaa asiassa: eipähän voi ainakaan vedota siihen tekosyyhyn, ettei tajunnut eri menojen kokonaismäärää!

Lue myös: Otitko pikavipin kesälomalla? Ole tarkkana: ”Laina voi maksaa yli kaksi kertaa itsensä verran”

Kirjekuorimenetelmää testaava Anumari kertoo blogissaan, että niksi kolahti juuri sen takia, että raha todella vähenee silmien edessä.

– Minun on varmasti vaikeampi luopua siellä kaupan kassalla oikeista seteleistä kuin höylätä korttia. Ne setelit kun loppuvat, kun niitä käyttää. Korttia sen sijaan voi vaan höylätä, vaikka rahat kuinka loppuisivat tililtä. Käteisen käyttö pakottaa tehokkaasti pysymään budjetissa.

Lause ”sain työni jo tehtyä tältä päivää” voi kätkeä sisäänsä paljon vaikutteita työpaikan ilmapiiriin.

Työpaikalla kannattaisi valita huolella istumapaikkansa, mikäli uutta tutkimusta on uskominen. The Guardian kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan työpöytäsi sijoittumisella ja pöytää ympäröivillä ihmisillä on merkittävä vaikutus työhösi.

Lue myös: Oletko spontaani, intuitiivinen ja ekstrovertti nainen? Maailma on saattanut menettää sinussa suuren johtajan

Tutkijat Jason Corsello ja Dylan Minor saivat selville, että asettuminen työpaikan tehokkaimpien ja kunnianhimoisimpien lähettyville toimii itsellekin hyvänä piiskurina työskentelemään ahkerammin. Ilmapiirillä on suora vaikutus omaan työmenestykseen.

Tutkijat keräsivät dataa kahden vuoden ajan 2000 työntekijältä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihminen kerää ilmapiiristä vaikutteita noin kymmenen prosentin verran itseensä – niin hyvässä kuin pahassakin.

”Tehokas työntekijä hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla.”

Hidas työntekijä saa puhtia työhönsä ahkerilta. Tehokas ihminen taas hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla. Kollegat inspiroituvat tiedostamattaan tai painostavat toisiaan suoriutumaan paremmin.

Samalla tavoin ilmapiiriin vaikuttavat myös ”myrkylliset” ihmiset. Myrkyllisillä ihmisillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka joutuvat helposti ongelmiin työpaikallaan tai edistävät huonoa ilmapiiriä.

 

”Ai tämä vanha rätti? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Parisuhteessa olevat naiset paljastavat, milloin omista ostoksista tulee kerrottua kumppanille valkoinen valhe.

Hinnan pyöristelyä

”Maksoin juuri 70 euroa sohvapöydästä, jonka löysin vintagekaupasta. Kun mies kysyi sen hintaa, puolitin sen. Tämä siksi, että itseänikin vähän kadutti pöydän hinta, enkä halunnut kuulla asiasta kettuilua. Varsinkin, kun huomasin kotona, että pöydän pinnassa oli naarmu.” Nainen, 28, Tampere

”Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.”

”Ostin heräteostoksena auton. Olin ajelemassa väsähtäneenä vanhalla rutkullamme kotiin ja kaipasin piristystä. Niinpä läksin hatarilla tiedoilla autokaupoille vähän katselemaan. Ensimmäinen myyjä väitti juuri lähtevänsä kotiin, mutta ottikin miesasiakkaan palveltavakseen. Suivaannuin ja päätin, että ilman autoa en kotiin lähde. Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.

Kotona ei onneksi tullut sanomista, koska mieheni oli loppujen lopuksi autoon ihan tyytyväinen. Valehtelin tosin auton hinnan 2000 euroa alaspäin. Mutta omilla rahoillani sen ostin, joten samapa tuo.” Nainen, 33, Helsinki

”Olin kertonut miehelleni tilanneeni netistä itselleni mekon. Kun paketti tuli ja avasin sen, siellä olikin kaksi mekkoa. Hups! Meitä molempia lähinnä nauratti. Kovin pitkälle valkoinen valhe ei olisi tosin kantanut, kun meinasin sen mekon päällenikin joskus laittaa.” Nainen, 36, Vantaa

Selittelyn makua

”Meillä ei ole isot tulot, mutta talous on yhteinen, joten kränää rahasta tulee helposti. Olenkin vältellyt kertomasta ostoksistani tai vain korostanut, että alennusmyynnistähän tämä. Joskus suustani on lipsahtanut myös se perinteinen: Ai tämä? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Nainen, 29, Vantaa

”Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla.”

”Usein selittelen ostoksiani, kuten lapsille ostettuja merkkivaatteita. Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla, sillä minulla on niitä jo ennestään monta. Mutta se oli ihana ja käytännöllinen!

Itse motkotan miehelleni ostoksista ruokakaupassa, sillä 'kyllä minä nämä hillosipulit muistan syödä' -ostokset joudun kuitenkin heittämään puolen vuoden päästä roskiin.” Nainen, 31, Oulu

Se oli alennettu

”Myönnän joskus jättäväni kertomatta joitain pikkuostoksia. Joskus myös saatan vastata hinnaksi halpa tai alennuksessa. Yleensä aviomieheni ei ole lainkaan kiinnostunut löydöistäni, mikä on tylsää. Ostan paljon kirppiksiltä ja alennusmyynneistä ja olen bongauksistani ylpeä.” Nainen, 28, Tampere

”En ole tehnyt muuta kuin pyöristänyt hintoja puheeseen käyväksi. Esimerkiksi 27,50 euroa pyöristyy 30 euroon tai 22,75 euroa 20 euroon. Maksamme mieheni kanssa molemmat omat harrastuksemme, isompia yhteisiä ostoja katsomme yhdessä tilanteen mukaan.” Nainen, 28, Jyväskylä