Millainen fiilis saikuttamisesta oikeasti jää?

Lomien päättyminen näkyy suomalaislääkärien mukaan poissaolopiikkeinä työpaikoilla. Ilta-Sanomien haastattelemat lääkärit kertovat, että lomaltapaluukaudella haetaan enemmän sairauslomia ja jopa huonon sään vuoksi.

– Sellaisia tapauksia on tullut, että asiakasta harmittaa, ettei kaikki mennyt niin kuin Strömsössä. Sairauslomalla haetaan ikään kuin kompensaatiota sille, että on paha mieli, liikuntatieteen erikoislääkäri Pippa Laukka sanoo torstain Ilta-Sanomissa.

Myös erikoislääkäri Päivi Metsäniemen mukaan lomalta palatessa esitetään ongelmia, jotka ”tavalla tai toisella johtuvat lomanvietosta ja sen lieveilmiöistä”. Syitä lomanjälkeisen saikun hakemiseen ovat vatsataudit, sukupuolitaudit, kaatumiset ja auringonpolttamat. Selkein yksittäinen lomanjälkeinen sairauspoissaolon aiheuttaja on kuitenkin alkoholi.

Organisaatiopsykologi Pekka Järvinen mainitsi aiemmin Me Naisissa, että kynnys jäädä saikulle on laskenut merkittävästi. Väki jää jopa kiukkulomille omien pettymysten ja muiden fiilisten pohjalta.

– Saikuttamisilmiö on lisääntynyt. Tämä näkyy nuorten somekirjoituksissa ja heidän puheessaan. Yhä useampi jää saikulle, jos ei huvita mennä töihin, jos töissä on jotain ikävää tai jos ei ole saanut haluamaansa vapaapäivää, Järvinen kertoi haastattelussa.

Miltä saikuttajasta tuntuu ja mitä hän ajattelee omasta lomastaan jälkikäteen? Viisi ihmistä kertoi Me Naisille saikuttamisesta. Myös saikuttajan puoliso avautui asiasta.

Vähän hävetti

”Olin nuorempana kaupassa töissä, ja satutin nilkkani vapaa-ajalla. Menin siitä lääkäriin hakemaan saikkua, koska en ollut töissä pelkästään kassalla, vaan ravasin hyllyttämässä ja touhuamassa mitä milloinkin. Todellisuudessa nilkkani oli vain venähtänyt, ja olisin hyvin voinut tehdä töitä hiukkasen varovaisemmalla otteella.

”Todellisuudessa nilkkani oli vain venähtänyt, ja olisin hyvin voinut tehdä töitä hiukkasen varovaisemmalla otteella.”

Saikun hakemista edisti se, että halusin mennä poikaystäväni syntymäpäiväjuhliin, joihin en muuten olisi päässyt töiden takia. Vähän hävetti, mutta perustelin illanistujaisiin menoa ja töiden skippaamista itselleni sillä, etten turhaan rasita nilkkaani pahemmaksi ja se paranisi nopeammin.”

Oma päivä nukkumiseen

”Aiemmassa työssäni pidin kerran lukukaudessa mielenterveyspäivän keskellä työviikkoa. Käytin sen lähinnä nukkumiseen sekä hömppäsarjojen katselemiseen. Joskus niitä päiviä meni kaksikin putkeen, jos tuntui, että olin älyttömän väsynyt. Noina päivinä nukuin noin 15–16 tuntia vuorokaudessa, joten en ehtinyt paljonkaan katsella televisiota tai tehdä muuta. Keho oli tuossa vaiheessa niin väsynyt, että kärsin pääkivusta ja pienestä kurkkukivusta, jotka menivät kunnon yöunilla ohi.

Koen, että omat sairauslomani ovat pitäneet monia pikkusairauksia loitolla ja mielenterveyteni vireessä. Keho kyllä ilmoittaa, milloin se tarvitsee enemmän lepoa. Yleensä ne hetket tulivat rankan projektiviikon jälkeen.”

Etätyöpäivä olisi ollut voitto molemmille

”Häpeän myöntää, mutta kerran elämässäni olen saikuttanut. Olin hirmuisen rakastunut poikaystävääni, joka asui toisella paikkakunnalla. Kun varhain maanantaiaamuna olisi pitänyt hypätä bussiin ja mennä töihin, tunsin oloni flunssaiseksi. Tauti ei missään nimessä olisi estänyt työntekoa, mutta uskottelin niin itselleni ja työnantajalle, jotta sain jäädä vielä päiväksi poikaystäväni luokse.

”En tiedä, menikö teeskentelyni ihan täydestä.”

Vaikeroin pomolleni puhelimeen kähisten. En tiedä, menikö teeskentelyni ihan täydestä. Päivästä tuli pitkä, sillä poikaystäväni meni omiin töihinsä. Jos siihen aikaan olisi ollut mahdollista tehdä etätyöpäivä, sekä minä että työnantajani olisimme voittaneet.”

Kunnossa jo ensimmäisen päivän jälkeen

”Ihmisillä on selvästi erilaiset kipukynnykset ja kynnykset jäädä sairauslomalle. Samalla myös lääkäreiltä irtoaa eri tavoin saikkua. Kerran menin kauheassa flunssassa ja poskiontelopaineessa lääkärille sairausloman ja lääkekuurin toivossa. Olin nukkunut huonosti ja olin todella väsynyt. Koska poskionteloissa ei ultran perusteella todettu mitään vakavaa, en saanut antibiootteja enkä sairauslomaa.

Pomoni kuitenkin halusi, että menisin kotiin ja olisin siellä kolme päivää, etten tartuttaisi pientä työyhteisöämme. Tunsin olevani luuseri, kun olo alkoi tuntua normaalilta jo yhden päivän lepäilyn jälkeen. Esimiehen määräyksestä olin kaikki ne kolme päivää saikulla, kun kerran niin käskettiin.”

Unettomuuden lisäksi suurentelin oireitani

”Työskentelen yrittäjänä enkä pysty pitämään saikkua aina silloinkaan, kun oikeasti tarvitsisin sitä. Mutta muistan yhden kesätyöni, kun painoin pitkää päivää tehtaalla. Siellä saatettiin tehdä monta pitkää vuoroa ja sitten oli monta päivää vapaata. Unirytmit menivät sinä kesänä kunnolla sekaisin ja tuntui, että olin koko ajan ihan koomassa.

”En kehdannut mennä myöhässä töihin, joten kävin hakemassa saikkua työterveyslääkäriltä.”

Yhtenä päivänä myöhästyin aamuvuorosta enkä kehdannut mennä myöhässä töihin, joten kävin hakemassa saikkua työterveyslääkäriltä. Unettomuuden lisäksi suurentelin vähän oireitani. Sain kyllä kivan pitkän kesäloman, kun saikkua kirjoitettiin reilu viikko, mutta nyt tuo asia nolottaa ja siitä on vähän morkkiskin. Unettomuuden lisäksi papereissani lukee maininta muun muassa stressireaktiosta eikä se ole kyllä yhtään oikein.”

Onko kumppanini saikuttaja?

”Epäilen, että puolisoni on saikuttaja. Hän jää kotiin heti, jos on pientä miesflunssan oiretta. Silloin hän makaa sohvalla täydet kolme päivää, jotka saa olla pois ilman lääkärintodistusta.”

Kerro tarinasi!

Oletko sinä saikuttanut, koska ei vain ole huvittanut mennä töihin? Tai jostain muusta syystä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Noh, tuliko törsättyä?

Kun kesäloman pakolliset festarit, terassi-istunnot ja ulkomaanmatkat on koluttu, ennemmin tai myöhemmin tulee maksun paikka. Myönnetään: törsäämisen sallii itselleen kesäisin helpommin, joten silloin rahankäyttö lähtee helposti myös käsistä. Loma päättyy ikävissä merkeissä, jos tilillä ammottaa iso lovi ja käteen jäävät erääntyvät laskut. 

Kesäloman matkat ja muut hankinnat sysäävät myös monia suomalaisia velkaantumiskierteeseen. Mitä sitten on tehtävissä, jos luottokortti on tapissa ja pikavippi painaa selässä?

Lue myös: Säästäminen vaikeaa? Näin pääset alkuun

Näillä eväillä korjaat taloutesi ja selviät syksystä voittajana.

 1. Yhdistä lainat. Useiden lainojen samanaikainen lyhentäminen on kallista korkokulujen vuoksi. Jos sinulla on useita kalliita lainoja, kulutusluottoja tai pikavippejä useissa eri pankeissa, rahoitusyhtiöissä ja luottokorttiyhtiöissä, paras idea voi olla yhdistää nämä luotot ja lainat yhteen isoon lainaan. Lue myös: Kannattaako ystävälle lainata rahaa?
 2. Maksa vuokra aina ensin pois, jottei se mene perintään ja ulosottoon. Maksamalla vuokran varmistat, ettet pahenna tilannetta jäämällä asunnottomaksi.
 3. Laita kaikki turhat palvelut katkolle: suoratoistot, Spotify ja kotinetti.
 4. Katkaise salikortti ja urheile ainakin muutama kuukausi nollabudjetilla. Mene lenkille, ui luonnonvesissä, tee porrastreeniä pihalla ja osallistu ilmaisiin jumppiin.
 5. Tee kaikki ruoka kotona. Älä syö ulkona, ennen kuin olet taas jaloillasi, ja pakkaa töihin omat eväät. Kotitekoinen ruoka maksaa muutaman euron per annos, kun taas lounas työpaikkaruokalassa voi kustantaa liki kymmenen euroa. Lue myös: Näin syöt terveellisesti halvalla
 6. Lopeta ulkona kahvittelu ja noutokahvien osto. Jos töissä ei ole kahvitarjoilua, ala kuljettaa termospulloa mukana. Kahviin saa uppoamaan paljon pikkurahaa.
 7. Laita matkakortti katkolle ja pyöräile tai kävele työmatkat. Voit yrittää järjestää myös kimppakyytejä, jos työkaverisi kulkevat samasta suunnasta.
 8. Myy nettikirpparilla itse kerättyjä sieniä ja marjoja. Niistä maksetaan! Lue myös: Nyt rikastutaan omia tavaroita vuokraamalla
 9. Piilota luottokortti. Jäädytä se tai anna kaverille säilytykseen – kunhan pysyttelet itse kaukana kortin houkutuksista.
 10. Muista myös rentoutua. Älä stressaa liikaa rahasta ja nautiskele välillä, jotta pysyt paremmin säästötavoitteessasi.

Joskus välit ystäviin ja sukulaisiin katkeavat rahan takia. Mutta monet ystävilleen rahaa lainanneet ovat myös kärsivällisiä, vaikkeivät olisivatkaan saaneet lainaa takaisin sovitussa aikataulussa.

Raha on yksi yleisimmästä riidan aiheista parisuhteissa. Mutta kiristää raha joskus myös ystävyys- tai sukulaissuhteita. Eikä kyse ole välttämättä aina suurista summista. Me Naisten lukijat kertovat, miten rahan lainaaminen on vaikuttanut heidän ystävyys- ja sukulaissuhteisiinsa. Osalla on mennyt välit poikki pysyvästi maksamattomien velkojen takia. Mutta moni aikoo auttaa läheisiään myös jatkossa, vaikkei kaikki olisi aina mennyt sovitusti.

”Olen lainannut ystävälleni 1 700 euroa, kun hän oli pahassa pulassa ulkomailla. Hän maksoi puolet summasta sovitusti, loppuja hän on maksellut noin 20 euroa vuodessa. Välit ovat menneet nyt täysin poikki. Somen perusteella hänellä on varaa matkustaa, mutta ei maksaa lainaamansa rahaa takaisin. Meillä on velkakirja, mutta eihän se auta. Maailmassa on ehkä kolme ihmistä, joille voisin vielä lainata rahaa, mutta en muille.” Petetty ystävä, 34

”Jos lainaisin yli 250 euroa, vaatisin mustaa valkoiselle.”

”Muutama hyvä kaverini maksavat aina ajallaan, ja heille lainaan mielellään. Mutta joitakin ihmisiä on tosi vaikea välillä saada maksamaan velkansa takaisin. Heille en enää lainaa. Olen lainannut siskoille, kavereille ja naapureille. Yhden kaverin kanssa välit meni poikki vähäksi aikaa, kun ei maksanut ajallaan. Maksoi vasta sitten, kun aloin vaatia korkoa. Summat ovat olleet 10–150 euroa.

Veloista on aina sovittu suullisesti, mutta jos lainaisin isompia summia, yli 250 euroa, niin sitten vaatisin mustaa valkoiselle.” Ilmaispankkiiriko? 42 

”Veljeni on ollut minulle velkaa yli 40 vuotta. Lainasin hänelle 3 000 kruunua vuonna 1976. Veljeni ei tuolloin pystynyt maksamaan veroja, ja hyväntahtoisena ihmisenä halusin auttaa. Mutta en lainaa enää ikinä!” Blondi, 64

”Sukulaisille lainaaminen on johtanut vain useisiin kerjäämispuheluihin.”

”Ystävälle olen lainannut monta tonnia, sukulaisille muutamasta kympistä pariin sataseen. Ystävälleni tarjouduin itse lainaamaan summaa, jonka tarvitsi. Hän antoi pyytämättä arvokorun vakuudeksi. Takaisinmaksu sujui sovitusti, mutta sen olen päättänyt, että sukulaisilleni en enää lainaa. Kun olen lainannut sukulaisilleni, se johtanut vain useisiin kerjäämispuheluihin. Heiltä en ole saanut rahoja takaisin, enkä kyllä ole pyytänytkään. Olen sopinut veloista suullisesti, mutta velat käyvät ilmi verkkopankista, sillä olen merkannut viestikohtaan lainasumman ja -ajan.”  Kativaan, 49

Aion lainata rahaa jatkossakin – paitsi jos se menee alkoholiin.” 

”Kaikkien muiden kanssa lainat ovat hoituneet sovitusti paitsi äitini kanssa. Kun asuin vielä kotona, hän lainasi minulta rahaa juomisensa takia. Lainaamani summat ovat olleet parista eurosta 60 euroon. Se, että olen lainannut rahaa, on välillä kiristänyt hieman välejä. Sitä pelkää jatkuvasti, että onko toinen taas rahaa vailla. Äidin lisäksi olen lainannut siskoilleni ja ystävilleni, jos he ovat rahaa tarvinneet. Ja aion lainata myös jatkossa. Mutta sen olen päättänyt, että jos raha menee alkoholiin, sitten en rahaa lainaa.” Minävain, 25

”Minulla ei ole kovin hyviä kokemuksia rahan lainaamisesti, sillä kumpikaan lainaajista ei ole maksanut velkojaan ilman muistuttamista. Olen lainannut sellaisissa tilanteissa, kun oma rahatilanteeni on ollut hyvä. Jatkossa mietin kyllä kolme kertaa ennen kuin suostun lainaamaan. Ystävälleni olen lainannut yhteensä 700 euroa. Summa kertyi vuokrasta ja pienemmistä yksittäisistä lainoista. Eksälleni olen lainannut 400 euroa.

”Tiedän, että ystäväni hoitaa velkansa.”

Eksäni lainasi raha juuri ennen kuin jäi kiinni pettämisestä ja luuli, etten pyytäisi rahoja takaisin. Kun aloin muistuttelemaan veloista, hänellä oli ensin puhelin koko ajan varattu ja sitten hän esti soittoni. Lopulta hän maksoi velkansa kolmessa erässä, koska ei kuulemma muistanut lainaamaansa summaa.

Ystäväni kanssa olemme sopineet, että hän maksaa sitten, kun hänen elämäntilanteensa sallii. Laina ei kuitenkaan ole vaikuttanut väleihimme ystäväni kanssa. Vällilä hän ostelee uusia tavaroita ja olen ajatellut, että voisihan hän maksaa niillä rahoilla velkaansa. Mutta tiedän, että hän hoitaa sen.” Eelema, 33 

Lukijoiden vinkit, jos lainaat ystävälle tai ystävältä

 1. Älä lainaa suurempaa summaa kuin olet valmis menettämään.
 2. Aina ei tarvitse lainata ystävälleen – eikä siitä tarvitse tuntea syyllisyyttä.
 3. Muista kirjoittaa muistiin velan summat ja maksuaikataulu. Tallenna myös viestit, joissa sinulta on pyydetty rahaa lainaksi.
 4. Kannattaa tehdä virallinen velkakirja.
 5. Jos lainaat ystävältäsi etkä pysty maksamaan sovitusti takaisin, niin ole yhteydessä, kerro tilanne ja tee uusi maksusuunnitelma.
 6. Jos et ole täysin varma, pystytkö maksamaan ystävällesi lainan takaisin, älä ota lainaa lainkaan.

Lue ensi viikolla Menaiset.fistä, mitä asiantuntijan mielestä kannattaa ottaa huomioon, jos lainaa rahaa ystävälleen.