Mihin sinulla on tapana käyttää veronpalautukset, jos niitä saat? Kuva: Shutterstock
Mihin sinulla on tapana käyttää veronpalautukset, jos niitä saat? Kuva: Shutterstock

Avaa kuori, tarkista tiedot ja merkkaa ainakin kolme asiaa! Verohallinnon ylitarkastaja Heli Annala jakaa rahanarvoiset vinkit veroilmoituksen täyttämiseen.

Mistä veroilmoituksen täyttäminen kannattaa aloittaa?

”Ensimmäisenä kannattaa ihan avata se kuori ja tarkistaa, että tiedot ovat oikein. Esitäytetyssä ilmoituksessa ei välttämättä ole kaikkia kohtia täytettynä. Toki siinä voi olla myös virheitä.”

Mitkä asiat ilmoitukseen kannattaa ainakin merkitä?

”Omat tulot tulisi tarkistaa. Esimerkiksi vuokratuloja ilmoitukseen ei automaattisesti laiteta. Ne pitää ilmoittaa aina itse.”

Matkakulut

”Kaikki eivät välttämättä huomaa merkitä matkakulujaan veroilmoitukseen, vaikka ne saattavat hyvinkin ylittää 750 euron omavastuun. Jos on ollut osan vuodesta työttömänä, omavastuu ei ole yhtä suuri. Omavastuu koskee asunnon ja työpaikan välisiä kuluja. Pääsääntönä on se, että korvaus menee halvimman julkisen liikenteen kulkumuodon mukaan. Jos julkisia ei ole käytettävissä, vähennystä voi vaatia oman auton käytön mukaan. Vähennysten määrä on 24 senttiä kilometriltä omalla autolla.”

Tiesitkö? Työmatkapyöräilyn kulut voi vähentää 85 euroon saakka, jos matkakulujen omavastuu ylittyy.

Tulonhankkimiskulut

”Tulonhankkimiskuluihin kuuluvat kaikki ne työhön liittyvät hankinnat, joita työnantaja ei ole korvannut. Esimerkiksi työkäytössä olevat tietokone, ammattikirjallisuus, koulutukset ja kurssitukset kuuluvat tulonhankkimiskuluihin. Kotona työskentelevä voi merkitä työhuonevähennystä. Palkkatuloista voi vähentää tulonhankkimiskuluja, jos ne ylittävät 750 euroa.”

Tiesitkö? Myös ammattivaatteet, kuten univormut, voi merkitä tulonhankkimiskuluihin. Työhön liittyvää edustusvaatetusta ei voi kuitenkaan vähentää.

Kotitalousvähennys

”Kotitalousvähennykseen voi laittaa kaikki tavanomaiset hoito- ja hoivatyöt sekä asunnon parannustyöt. Yleisin tilanne lienee se, että omassa kodissa tai vapaa-ajanasunnossa on remontoitu tai käy siivooja. Vähennys koskee myös omien ja puolison vanhempien asunnoissa tehtyjä töitä, jotka oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennyksen minimi on 100 euroa ja maksimi 2400 euroa henkilöä kohden. Puolisoiden maksimivähennys on yhteensä 4 800 euroa.

Kotitalousvähennys vaikuttaa verojen määrään paljon, koska se on suoraan verosta tehtävä vähennys. Se siis pienentää maksettavien verojen määrää. Useimmat muut vähennykset tehdään tuloista, eli ne pienentävät sitä summaa, josta verot lasketaan.”

Muista! Vähennyksen määrään vaikuttaa se, kuka työn tekee. Jos palkkaat työntekijän, vähennys on 15 prosenttia maksetusta palkasta ja palkan sivukulut. Jos työn tekee yritys, vähennyksiin voi merkitä 45 prosenttia työn osuudesta.

Tiesitkö? Kotitalousvähennykseen kuuluvat myös esimerkiksi lumi- ja aurauspalvelut, ulkopuolelta tilatut juhlien tarjoilut, maalaus, uusien huonekalujen kokoaminen, puutarhanhoito ja haravointi.

Kuinka hyvin suomalaiset taitavat veroilmoituksen tekemisen?

”Suomalaiset ovat yleisesti hyvin perillä ilmoittamisesta ja kysyvät rohkeasti, jos tulee ongelmia. Rohkaisen kuitenkin kaikkia tarttumaan ilmoitukseen ja ottamaan vähennyksistä hyödyn irti. Jos ilmoituksen täyttäminen tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla verkon Veroilmoitus verkossa -palvelua. Se ohjaa täyttämisessä. Myös vero.fin chatti on auki veroilmoituksen palauttamisen aikaan.”

Viime vuoden vähennykset pitää ilmoittaa verottajalle viimeistään 9. tai 16. toukokuuta. Sinun takarajasi lukee omassa veroehdotuksessasi.

Kyllästynyt

Menetätkö tietämättäsi satasia? Kokosimme parhaat tärpit veroilmoituksen tekemiseen

Luulin että verohallinnon ylitarkastajalla oli jotain erityisvinkkejä, mutta ihan itsestäänselvyyksiä tässä oli. On kyllä eriarvoista, miten varakkaat laiskurit voivat teettää kotityönsä muilla ja saada siitä verovähennyksiä. Myös perheitä suositaan, remonttikululuista voi jokainen veroja maksava perheenjäsen vähentää sen maksimin. Sinkkutalouksia on yli miljoona, ja kaikesta joutuu maksamaan enemmän. Verovähennys sinkkutalouksille pitäisi saada, mutta eihän meidän hallituksen urpot näitä tajua.
Lue kommentti

Noh, tuliko törsättyä?

Kun kesäloman pakolliset festarit, terassi-istunnot ja ulkomaanmatkat on koluttu, ennemmin tai myöhemmin tulee maksun paikka. Myönnetään: törsäämisen sallii itselleen kesäisin helpommin, joten silloin rahankäyttö lähtee helposti myös käsistä. Loma päättyy ikävissä merkeissä, jos tilillä ammottaa iso lovi ja käteen jäävät erääntyvät laskut. 

Kesäloman matkat ja muut hankinnat sysäävät myös monia suomalaisia velkaantumiskierteeseen. Mitä sitten on tehtävissä, jos luottokortti on tapissa ja pikavippi painaa selässä?

Lue myös: Säästäminen vaikeaa? Näin pääset alkuun

Näillä eväillä korjaat taloutesi ja selviät syksystä voittajana.

 1. Yhdistä lainat. Useiden lainojen samanaikainen lyhentäminen on kallista korkokulujen vuoksi. Jos sinulla on useita kalliita lainoja, kulutusluottoja tai pikavippejä useissa eri pankeissa, rahoitusyhtiöissä ja luottokorttiyhtiöissä, paras idea voi olla yhdistää nämä luotot ja lainat yhteen isoon lainaan. Lue myös: Kannattaako ystävälle lainata rahaa?
 2. Maksa vuokra aina ensin pois, jottei se mene perintään ja ulosottoon. Maksamalla vuokran varmistat, ettet pahenna tilannetta jäämällä asunnottomaksi.
 3. Laita kaikki turhat palvelut katkolle: suoratoistot, Spotify ja kotinetti.
 4. Katkaise salikortti ja urheile ainakin muutama kuukausi nollabudjetilla. Mene lenkille, ui luonnonvesissä, tee porrastreeniä pihalla ja osallistu ilmaisiin jumppiin.
 5. Tee kaikki ruoka kotona. Älä syö ulkona, ennen kuin olet taas jaloillasi, ja pakkaa töihin omat eväät. Kotitekoinen ruoka maksaa muutaman euron per annos, kun taas lounas työpaikkaruokalassa voi kustantaa liki kymmenen euroa. Lue myös: Näin syöt terveellisesti halvalla
 6. Lopeta ulkona kahvittelu ja noutokahvien osto. Jos töissä ei ole kahvitarjoilua, ala kuljettaa termospulloa mukana. Kahviin saa uppoamaan paljon pikkurahaa.
 7. Laita matkakortti katkolle ja pyöräile tai kävele työmatkat. Voit yrittää järjestää myös kimppakyytejä, jos työkaverisi kulkevat samasta suunnasta.
 8. Myy nettikirpparilla itse kerättyjä sieniä ja marjoja. Niistä maksetaan! Lue myös: Nyt rikastutaan omia tavaroita vuokraamalla
 9. Piilota luottokortti. Jäädytä se tai anna kaverille säilytykseen – kunhan pysyttelet itse kaukana kortin houkutuksista.
 10. Muista myös rentoutua. Älä stressaa liikaa rahasta ja nautiskele välillä, jotta pysyt paremmin säästötavoitteessasi.

Joskus välit ystäviin ja sukulaisiin katkeavat rahan takia. Mutta monet ystävilleen rahaa lainanneet ovat myös kärsivällisiä, vaikkeivät olisivatkaan saaneet lainaa takaisin sovitussa aikataulussa.

Raha on yksi yleisimmästä riidan aiheista parisuhteissa. Mutta kiristää raha joskus myös ystävyys- tai sukulaissuhteita. Eikä kyse ole välttämättä aina suurista summista. Me Naisten lukijat kertovat, miten rahan lainaaminen on vaikuttanut heidän ystävyys- ja sukulaissuhteisiinsa. Osalla on mennyt välit poikki pysyvästi maksamattomien velkojen takia. Mutta moni aikoo auttaa läheisiään myös jatkossa, vaikkei kaikki olisi aina mennyt sovitusti.

”Olen lainannut ystävälleni 1 700 euroa, kun hän oli pahassa pulassa ulkomailla. Hän maksoi puolet summasta sovitusti, loppuja hän on maksellut noin 20 euroa vuodessa. Välit ovat menneet nyt täysin poikki. Somen perusteella hänellä on varaa matkustaa, mutta ei maksaa lainaamansa rahaa takaisin. Meillä on velkakirja, mutta eihän se auta. Maailmassa on ehkä kolme ihmistä, joille voisin vielä lainata rahaa, mutta en muille.” Petetty ystävä, 34

”Jos lainaisin yli 250 euroa, vaatisin mustaa valkoiselle.”

”Muutama hyvä kaverini maksavat aina ajallaan, ja heille lainaan mielellään. Mutta joitakin ihmisiä on tosi vaikea välillä saada maksamaan velkansa takaisin. Heille en enää lainaa. Olen lainannut siskoille, kavereille ja naapureille. Yhden kaverin kanssa välit meni poikki vähäksi aikaa, kun ei maksanut ajallaan. Maksoi vasta sitten, kun aloin vaatia korkoa. Summat ovat olleet 10–150 euroa.

Veloista on aina sovittu suullisesti, mutta jos lainaisin isompia summia, yli 250 euroa, niin sitten vaatisin mustaa valkoiselle.” Ilmaispankkiiriko? 42 

”Veljeni on ollut minulle velkaa yli 40 vuotta. Lainasin hänelle 3 000 kruunua vuonna 1976. Veljeni ei tuolloin pystynyt maksamaan veroja, ja hyväntahtoisena ihmisenä halusin auttaa. Mutta en lainaa enää ikinä!” Blondi, 64

”Sukulaisille lainaaminen on johtanut vain useisiin kerjäämispuheluihin.”

”Ystävälle olen lainannut monta tonnia, sukulaisille muutamasta kympistä pariin sataseen. Ystävälleni tarjouduin itse lainaamaan summaa, jonka tarvitsi. Hän antoi pyytämättä arvokorun vakuudeksi. Takaisinmaksu sujui sovitusti, mutta sen olen päättänyt, että sukulaisilleni en enää lainaa. Kun olen lainannut sukulaisilleni, se johtanut vain useisiin kerjäämispuheluihin. Heiltä en ole saanut rahoja takaisin, enkä kyllä ole pyytänytkään. Olen sopinut veloista suullisesti, mutta velat käyvät ilmi verkkopankista, sillä olen merkannut viestikohtaan lainasumman ja -ajan.”  Kativaan, 49

Aion lainata rahaa jatkossakin – paitsi jos se menee alkoholiin.” 

”Kaikkien muiden kanssa lainat ovat hoituneet sovitusti paitsi äitini kanssa. Kun asuin vielä kotona, hän lainasi minulta rahaa juomisensa takia. Lainaamani summat ovat olleet parista eurosta 60 euroon. Se, että olen lainannut rahaa, on välillä kiristänyt hieman välejä. Sitä pelkää jatkuvasti, että onko toinen taas rahaa vailla. Äidin lisäksi olen lainannut siskoilleni ja ystävilleni, jos he ovat rahaa tarvinneet. Ja aion lainata myös jatkossa. Mutta sen olen päättänyt, että jos raha menee alkoholiin, sitten en rahaa lainaa.” Minävain, 25

”Minulla ei ole kovin hyviä kokemuksia rahan lainaamisesti, sillä kumpikaan lainaajista ei ole maksanut velkojaan ilman muistuttamista. Olen lainannut sellaisissa tilanteissa, kun oma rahatilanteeni on ollut hyvä. Jatkossa mietin kyllä kolme kertaa ennen kuin suostun lainaamaan. Ystävälleni olen lainannut yhteensä 700 euroa. Summa kertyi vuokrasta ja pienemmistä yksittäisistä lainoista. Eksälleni olen lainannut 400 euroa.

”Tiedän, että ystäväni hoitaa velkansa.”

Eksäni lainasi raha juuri ennen kuin jäi kiinni pettämisestä ja luuli, etten pyytäisi rahoja takaisin. Kun aloin muistuttelemaan veloista, hänellä oli ensin puhelin koko ajan varattu ja sitten hän esti soittoni. Lopulta hän maksoi velkansa kolmessa erässä, koska ei kuulemma muistanut lainaamaansa summaa.

Ystäväni kanssa olemme sopineet, että hän maksaa sitten, kun hänen elämäntilanteensa sallii. Laina ei kuitenkaan ole vaikuttanut väleihimme ystäväni kanssa. Vällilä hän ostelee uusia tavaroita ja olen ajatellut, että voisihan hän maksaa niillä rahoilla velkaansa. Mutta tiedän, että hän hoitaa sen.” Eelema, 33 

Lukijoiden vinkit, jos lainaat ystävälle tai ystävältä

 1. Älä lainaa suurempaa summaa kuin olet valmis menettämään.
 2. Aina ei tarvitse lainata ystävälleen – eikä siitä tarvitse tuntea syyllisyyttä.
 3. Muista kirjoittaa muistiin velan summat ja maksuaikataulu. Tallenna myös viestit, joissa sinulta on pyydetty rahaa lainaksi.
 4. Kannattaa tehdä virallinen velkakirja.
 5. Jos lainaat ystävältäsi etkä pysty maksamaan sovitusti takaisin, niin ole yhteydessä, kerro tilanne ja tee uusi maksusuunnitelma.
 6. Jos et ole täysin varma, pystytkö maksamaan ystävällesi lainan takaisin, älä ota lainaa lainkaan.

Lue ensi viikolla Menaiset.fistä, mitä asiantuntijan mielestä kannattaa ottaa huomioon, jos lainaa rahaa ystävälleen.