Onko kätevämpää työkulkupeliä kuin suomalaisen sairaalan potkulauta, sanoo Sanna Agombar. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Sannan kotialbumi
Onko kätevämpää työkulkupeliä kuin suomalaisen sairaalan potkulauta, sanoo Sanna Agombar. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Sannan kotialbumi

”Mikä ihana tuoksu!” Niin ajattelee Sanna Agombar aivan ensimmäiseksi jokaisena työaamunaan Oulussa.

Suomalainen terveydenhuolto pärjää monilla mittareilla hyvin, mutta sairaanhoitajat raportoivat myös ikäviä asioita: työntekijöitä on liian vähän, palkat ovat huonoja sekä työtahti liian kiireinen.

Piakkoin sairaanhoitajaksi valmistuva Sanna Agombar, 22, ei kuitenkaan voi olla ylistämättä suomalaista hoitotyötä.

Kanadalainen Sanna opiskelee sairaanhoitajaksi Lakeheadin yliopistossa Thunder Bayssä, mutta opintojensa viimeisillä hetkillä hän halusi töihin ulkomaille ja päätyi siksi äitinsä kotimaahan. Helmikuussa hän aloitti harjoittelun Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Sannalla on Suomen ja Kanadan kansalaisuus. Hän on syntynyt ja asunut koko elämänsä Thunder Bayssä, Ontariossa, sekä vieraillut usein Suomessa, mutta hän ei ole koskaan aiemmin asunut täällä.

Oulussa Sanna sai harjoittelupaikan teho-osastolta.

– Kun olin 13-vuotias, poikaystäväni kuoli auto-onnettomuudessa. Elämäni muuttui totaalisesti, ja halusin siitä lähtien sairaanhoitajaksi. Uskon, että haluan jatkossakin opiskella lisää hoitotyötä, kertoo Sanna.

Oululaissairaalassa Sanna on huomannut monia asioita, jotka ovat suomalaishoitajilla hyvin ja jopa paremmin kuin kanadalaisilla kollegoillaan. Hän listaa nyt niistä seitsemän.

”Suomalaisilla sairaanhoitajilla on niin paljon pidemmät lomat kuin kanadalaisilla kollegoillaan.”

 1. Ilmainen opiskelu
  ”Suomalaisten sairaanhoitajien pitäisi arvostaa sitä, että he saavat ilmaisen koulutuksen.”
  Sanna kertoo, että hän on maksanut neljän vuoden sairaanhoitajaopinnoistaan jo yli 20 000 euroa. Joka lukuvuosi hän maksaa yli 5 000 euroa yliopistolleen, että saa opiskella unelma-ammattiinsa. 
  Hän on huomannut, että Kanadassa opinnot myös vaativat enemmän: kanadalaisilla sairaanhoitajaopiskelijoilla on enemmän kotitehtäviä ja erilaisten raporttien kirjoittamista kuin suomalaisilla. 
 2. Pitkät lomat
  ”Suomalaisilla sairaanhoitajilla on niin paljon pidemmät lomat kuin kanadalaisilla kollegoillaan.”
  Kanadalaiset sairaanhoitajat ansaitsevat yleisesti yhden lomapäivän jokaista kuukautta kohti eli heillä on vain kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa. Suomalaisen sairaanhoitajan lomakausi on siihen verrattuna pitkä, sillä se saattaa olla jopa kuusi viikkoa, kun työkokemusta on kertynyt tarpeeksi. Uran alkuvaiheessakin suomalaisen sairaanhoitajan neljän viikon loma on tuplasti pidempi kuin kanadalaisen kollegansa.
 3. Kivat sairaalakahvilat
  ”Aamuisin hengitän oululaissairaalassa ensimmäisenä pullantuoksuista ilmaa, kun yleensä Kanadassa vastaavassa tilanteessa haisee sairaalalle.”
  Kun Sanna teho-osastolle aamuisin, kioskista tai kanttiinista leviää aina hurmaava pullantuoksu. Oulun yliopistollisessa sairaalassa Sannaa on ihmetyttänyt muun muassa ruoka- ja kahvipaikkojen runsaus. Hänen kotipaikkakuntansa, Oulun kokoisen Thunder Bayn kaupunginsairaalassa  on vain yksi ravintola ja yksi kahvila. Sairaalakin on puolet pienempi kuin Oulussa. 
  Oulussa hän on löytänyt jo kuusi erilaista sairaalaruokapaikkaa. Erityismaininnan pullan lisäksi saa häneltä sairaalan ruoka. Kotiruokamainen lounas opiskelijahintaan, 2,60 euroa, on kanadalaisen mielestä täyttä luksusta.
  Sanna kehuu sairaalaravintoloiden puuroja.
  Sanna kehuu sairaalaravintoloiden puuroja.
 4. Kohtuulliset työajat
  ”Päällekkäinen työaika helpottaa sairaanhoitajan työtä.”
  Kanadassa sairaanhoitajan työpäivät ovat sairaaloissa yleensä 12-tuntisia. Kolmivuorotyössä Suomessa työpäivät kestävät normaalisti 8–10 tuntia.
  Sannan mukaan on erittäin järkevää, että hoitajien työvuorot menevät ainakin hetken päällekkäin – näin tehdään niin Kanadassa kuin Suomessa. Silloin sairaanhoitajat voivat vaihtaa tietojaan kasvokkain eikä kaikki kommunikaatio tapahdu tietokoneiden raportointijärjestelmissä.
 5. Työvaatehuolto
  ”Joudun Kanadassa itse ostamaan työvaatteeni ja huolehtimaan niistä.”
  Ärsyttävintä Sannan mielestä on se, että Kanadassa sairaanhoitaja joutuu pesemään työvaatteensa itse. Sairaala-asujen mukana voi pahimmassa tapauksessa tulla kotiin pahojakin bakteereja. Lisäksi ne pitää ostaa itse – toisin kuin Suomessa.
  – Yksi asu maksaa noin 40 euroa. Yleensä niitä pitää hankkia kolme kappaletta, Sanna kertoo.
 6. Potkulaudalla kulkeminen
  ”Kätevin työmatkaväline koskaan. Sairaalan käytävillä liikkuminen on Suomessa niin helppoa, kun käytössä ovat potkulaudat. Olisipa meilläkin sellaisia.”
 7. Mukavat työkaverit
  ”Suomalaiset kollegat ovat ihan parhaita!”
  Sannan mielestä kaikki hänen tapaamansa ihmiset henkilökunnasta potilaisiin ovat olleet tähän asti mahtavia. Hän sanoo, että jopa lääkäreitä on helppo lähestyä, eikä tunnelma ammattiryhmien kesken ole niin hierarkkinen kuin Kanadassa.
  Sanna on tutustunut Oulussa moniin työkavereihinsa ja päätynyt heidän kanssaan muun muassa leipomaan pullaa vapaa-ajallaan. Vaikka hän sanoo rakastavansa Kanadaa ja työtään siellä, hän haluaisi joskus palata vielä Suomeen ja työskennellä uudestaan suomalaisessa sairaalassa.
Hilta-Tilta

7 mahtavaa asiaa, jotka vain suomalainen sairaanhoitaja voi kokea – katso kanadalaisen kollegan lista

No. ei täällä Suomessa todellakaan tarvitse maksaa oppilaitokselle monen tuhannen lukukausimaksuja.! Ja meillä on pitkät lomat ainakin kuntapuolella. Jos olet ollut alalla 15 vuotta, vuosilomia on yhteensä 38 päivää eli 7 viikkoa ja kolme päivää vuodessa. On ilmainen terveydenhuolto , oikeus sairastaa 60 päivää täydellä palkalla jne. Näitä etuja ei ole, jos olet yksityisyrittäjä tai jos olet töissä yksityisellä puolella. Eikä palkassakaan ole valittamista.
Lue kommentti
Vierailija

7 mahtavaa asiaa, jotka vain suomalainen sairaanhoitaja voi kokea – katso kanadalaisen kollegan lista

Eli sinun mielestäsi me opiskelijat Suomessa maksamme saman suuruisen summan vuodessa kuljetuksiin, asuntoon, kirjoihin jne ja siihen päälle saamme opintotukea/lainaa? Meillä on erittäin hyvinkin Ilmainen koulutus verrattuna moneen muuhun maahan. Toiseksi, tämä tyttö ei ikinä sanonut että Suomessa kaikilla on paremmat lomat, hän puhui nyt ihan vaan sairaanhoitajien koska hän osaa verrata näiden kahden maan sairaanhoitaja erilaisuuksia.
Lue kommentti
Unelma uudesta asunnosta sai Julia Thurénin säästämään 10 000 eurossa yhden vuoden aikana. Kuva: Julian kotialbumi

Julia Thurén haluaa, että pankkitilillä on aina vähintään kahden kuukauden palkkaa vastaava puskuri. 

Bloggaaja Julia Thurén teki kolme vuotta sitten tempun, joka hämmästytti monia: hän sai vuodessa säästöön 10 000 euroa ilman osake- ja rahastotilejä.

Suuri säästöprojekti alkoi elokuussa 2013, kun Julia ja hänen puolisonsa halusivat hankkia uuden kodin. Sen saadakseen kummankin piti säästää vuodessa 10 000 euroa eli yhteensä 20 000 euroa asunnon käsirahaksi.  

– Nettopalkkani on 2 000 euroa. Tästä summasta menee 1 000 euroa suoraan asumis- ja ruokatileille. Manuaalisesti siirrän sen 300–500 euroa (sen mukaan, että pitääkö tässä kuussa ostaa vaikkapa lennot tai maksaa joku isompi lasku). Sitten elelen lopulla 500 eurolla ihan mukavasti, Julia selvitti säästöstrategiaansa blogissaan.

Tämä strategia tuotti Julian säästöpottiin 6 000 euroa. Loput 4 000 euroa hän sai tekemällä sivutöitä muun muassa luennoimalla ja kirjoittamalla. Välillä Julia joutui toki nipistämään rakastamistaan kahvi- ja lounashetkistä ulkona sekä vähentämään julkisten liikennevälineiden käyttöä. Kertaakaan Julia ei kokenut säästöprojektissaan epätoivon hetkiä; kymppitonnin säästäminen onnistui hänen mielestään todella helposti.

Kun elokuu 2014 koitti, Julia ja hänen puolisonsa ostivat Helsingin Hermannista 78-neliöisen asunnon, jossa he asuvat tällä hetkellä. Säästetyt 10 000 euroa menivät nopeasti uuteen asuntoon. Sen jälkeen tili tyhjeni, mutta vain hetkeksi, Julia kertoo.

– Vaikka tili meni nollille asunnonvaihdossa, aloitin taas säästämisen ja olen parissa vuodessa säästänyt jo hyvän summan. Peruskuukaudessakin laitan säästöön 200–300 euroa, vaikka minulla ei olekaan mitään tarkkaa säästökohdetta, Julia sanoo.

”Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt.”

– Aina pitää olla parin kuukauden palkan verran puskurirahaa, jos vaikka haluaakin lopettaa työt tai sattuu jotain muuta, johon tarvitsee rahaa.

Lue myös! 5 kotitaloutta kertoo, kuinka paljon ruokaan kuluu kuukaudessa – pihistelijä syö ateriansa ulkona

Julia myöntää olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska hänellä on ollut mahdollisuus säästää.

– Olen säästänyt myös yksin asuessani, mutta täytyy myöntää, että on paljon helpompaa laittaa rahaa säästöön, kun elää parisuhteessa. Meidän ei ollut myöskään pakko säästää, joten emme kytänneet tiliämme koko aikaa, Julia kertoo Me Naisille.

Mitä muuta Julialle jäi käteen suuresta säästövuodesta? Lue hänen kolme tärkeintä vinkkiään:

 1. Harkitse tarkkaan kaikki kulut
  ”Minulle säästäminen on ollut helppoa muun muassa siksi, että en tykkää shoppailla. Minun on myös vaikea tehdä päätöksiä. Tällä hetkellä en säästä yhtä ahkerasti kuin kolme – neljä vuotta sitten, mutta harkitsen aina todella tarkkaan uuden ostoksen kohdalla, tarvitsenko sitä oikeasti.
  Esimerkiksi kun ostin talvitakin, ajattelin aluksi, että se oli tosi kiva. Mutta kahden viikon päästä aloin miettiä, että onkohan tämä niin hyvä ostos ja pitääkö tämä yhtään lämpimänä. Saumatkin näyttivät vähän huonoilta. Olin vihainen itselleni ostoksestani.
  Olenkin huomannut, että minun on helpompi olla ostamatta mitään. En pysty myöskään nettishoppailemaan. Ne ovat henkisesti hyviä juttuja terveydelleni.”
  Lue myös! Malediivien-loman hinta säästöön puolessa vuodessa – 10 arkista vinkkiä, joilla se onnistuu

   

 2. Tee säästämisestä rutiinia
  ”Aina täytyy muistaa, että ei pidä tuntea alemmuudentunnetta, jos ei pysty säästämään eikä tilillä olekaan puskuria. Kaikki eivät pysty säästämään, esimerkiksi jos on joku sairaus ja syö kalliita lääkkeitä. Saadakseen 10 000 euroa kokoon pitää olla säännölliset tulot ja tietää, mistä ne tulevat. Sama koskee menoja.
  Olen laittanut aina rahaa säännöllisesti säästöön. Aloitin säästämisen ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana opiskeluasuntoa varten, mutta huomasin pian, että se ei onnistu viikkorahoilla.
  Jo opiskeluaikoina säästin pahan päivän varalle. Tosin asuin silloin Turussa, jossa asuminen on paljon halvempaa kuin esimerkiksi Helsingissä, ja tein myös paljon töitä. Aluksi olin kaupan kassalla ja myöhemmin tein oman alan töitä.”

   

 3. Tutki eri vaihtoehtoja
  ”Kun säästimme asuntoamme varten, laitoimme rahat tavalliselle tilille. Mutta jos vähäänkään on aikaa ja innostusta sijoittamiseen eikä rahoja tarvitse käyttöönsä heti, kannattaa tutustua osake- ja rahastosijoittamiseen sekä muihin mahdollisuuksiin.
  Itse pidän esimerkiksi osan ylimääräisistä rahoistani ulkomaisen pankin säästötilillä, josta saa 1,75 prosentin talletuskoron. Hyviä vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen saa myös Facebookista, kuten Vauras nainen ja Ompeluseuran talousgurut -ryhmistä.
  Kun säästämisestä ja sijoittamisesta innostuu, siitä oppii koko ajan uutta ja innostuu vielä enemmän. Eikä se ole vain rikkaiden harrastus: jos voi säästää 20 euroakin kuukaudessa, kannattaa harkita sijoittamista.”

Kun käytetyn rahan määrän näkee konkreettisesti käteisen avulla, on menoja myös helpompi hallita.

Loman päätteeksi pankkitilin tarkistaminen voi tehdä vähän pahaa. Varallisuus on saattanut kutistua huolestuttavasti ihan huomaamattakin, kun kesäillat ovat vierähtäneet reissussa tai terasseilla skumppalasi kädessä.

Mix aina minä -blogia kirjoittava Anumari kertoo helposta niksistä, jonka avulla rahankäyttöä on helppo hallita ja tuhlailu pysyy kurissa. Kikka perustuu kolmeen asiaan: kirjekuoriin, käteiseen rahaan ja kaikkien maksukorttien käyttökieltoon.

Niin sanottu kirjekuorimenetelmä on kehitetty Yhdysvalloissa, ja sen on tehnyt tutuksi ihmisten auttamiseen raha-asioissa keskittyvä amerikkalainen kirjailija ja radiojuontaja Dave Ramsey.

Rahan säästäminen onnistuu Ramseyn ohjeiden mukaan kolmen vaiheen avulla:

 1. Tee budjetti. Päätä esimerkiksi, kuinka paljon saat käyttää rahaa kuukauden aikana. Eri asioille, kuten ruualle, vaatteille ja viihteelle, varataan erilaiset summat. Vakituiset menot, kuten laskut, kannattaa myös ottaa huomioon ennen budjetin tekoa, jotta rahaa varmasti riittää kaikkeen.
 2. Nosta budjetin verran käteistä rahaa ja jaa ne eri kulutuskohteiden omiin kirjekuoriin. Jos esimerkiksi päätit käyttää 100 euroa vaatteisiin, laita sen verran käteistä rahaa vaateostosten omaan kirjekuoreen.
 3. Käytä käteistä rahaa valittuihin kohteisiin niin kauan, kun sitä riittää. Kun rahat loppuvat, sitten ne myös loppuvat, eikä esimerkiksi luottokortilla saa ostaa mitään ennen seuraavaa budjettia – jolloin kierros käteisen käyttämisestä aloitetaan taas alusta.

Jos kikkaa kokeilee ensimmäistä kertaa, voi olla, että rahat loppuvat ennen aikojaan ja houkutus turvautua maksukorttiin on kova. Siksi on tärkeää alusta alkaen miettiä, mihin rahaa kannattaa käyttää.

Rahan fyysinen hupeneminen auttaa asiassa: eipähän voi ainakaan vedota siihen tekosyyhyn, ettei tajunnut eri menojen kokonaismäärää!

Lue myös: Otitko pikavipin kesälomalla? Ole tarkkana: ”Laina voi maksaa yli kaksi kertaa itsensä verran”

Kirjekuorimenetelmää testaava Anumari kertoo blogissaan, että niksi kolahti juuri sen takia, että raha todella vähenee silmien edessä.

– Minun on varmasti vaikeampi luopua siellä kaupan kassalla oikeista seteleistä kuin höylätä korttia. Ne setelit kun loppuvat, kun niitä käyttää. Korttia sen sijaan voi vaan höylätä, vaikka rahat kuinka loppuisivat tililtä. Käteisen käyttö pakottaa tehokkaasti pysymään budjetissa.

Lause ”sain työni jo tehtyä tältä päivää” voi kätkeä sisäänsä paljon vaikutteita työpaikan ilmapiiriin.

Työpaikalla kannattaisi valita huolella istumapaikkansa, mikäli uutta tutkimusta on uskominen. The Guardian kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan työpöytäsi sijoittumisella ja pöytää ympäröivillä ihmisillä on merkittävä vaikutus työhösi.

Lue myös: Oletko spontaani, intuitiivinen ja ekstrovertti nainen? Maailma on saattanut menettää sinussa suuren johtajan

Tutkijat Jason Corsello ja Dylan Minor saivat selville, että asettuminen työpaikan tehokkaimpien ja kunnianhimoisimpien lähettyville toimii itsellekin hyvänä piiskurina työskentelemään ahkerammin. Ilmapiirillä on suora vaikutus omaan työmenestykseen.

Tutkijat keräsivät dataa kahden vuoden ajan 2000 työntekijältä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihminen kerää ilmapiiristä vaikutteita noin kymmenen prosentin verran itseensä – niin hyvässä kuin pahassakin.

”Tehokas työntekijä hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla.”

Hidas työntekijä saa puhtia työhönsä ahkerilta. Tehokas ihminen taas hidastuu muiden lusmuillessa työpaikalla. Kollegat inspiroituvat tiedostamattaan tai painostavat toisiaan suoriutumaan paremmin.

Samalla tavoin ilmapiiriin vaikuttavat myös ”myrkylliset” ihmiset. Myrkyllisillä ihmisillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka joutuvat helposti ongelmiin työpaikallaan tai edistävät huonoa ilmapiiriä.

 

”Ai tämä vanha rätti? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Parisuhteessa olevat naiset paljastavat, milloin omista ostoksista tulee kerrottua kumppanille valkoinen valhe.

Hinnan pyöristelyä

”Maksoin juuri 70 euroa sohvapöydästä, jonka löysin vintagekaupasta. Kun mies kysyi sen hintaa, puolitin sen. Tämä siksi, että itseänikin vähän kadutti pöydän hinta, enkä halunnut kuulla asiasta kettuilua. Varsinkin, kun huomasin kotona, että pöydän pinnassa oli naarmu.” Nainen, 28, Tampere

”Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.”

”Ostin heräteostoksena auton. Olin ajelemassa väsähtäneenä vanhalla rutkullamme kotiin ja kaipasin piristystä. Niinpä läksin hatarilla tiedoilla autokaupoille vähän katselemaan. Ensimmäinen myyjä väitti juuri lähtevänsä kotiin, mutta ottikin miesasiakkaan palveltavakseen. Suivaannuin ja päätin, että ilman autoa en kotiin lähde. Halusin nokitella autokauppialle, joten ostin lopulta auton, joka oli aivan liian kallis.

Kotona ei onneksi tullut sanomista, koska mieheni oli loppujen lopuksi autoon ihan tyytyväinen. Valehtelin tosin auton hinnan 2000 euroa alaspäin. Mutta omilla rahoillani sen ostin, joten samapa tuo.” Nainen, 33, Helsinki

”Olin kertonut miehelleni tilanneeni netistä itselleni mekon. Kun paketti tuli ja avasin sen, siellä olikin kaksi mekkoa. Hups! Meitä molempia lähinnä nauratti. Kovin pitkälle valkoinen valhe ei olisi tosin kantanut, kun meinasin sen mekon päällenikin joskus laittaa.” Nainen, 36, Vantaa

Selittelyn makua

”Meillä ei ole isot tulot, mutta talous on yhteinen, joten kränää rahasta tulee helposti. Olenkin vältellyt kertomasta ostoksistani tai vain korostanut, että alennusmyynnistähän tämä. Joskus suustani on lipsahtanut myös se perinteinen: Ai tämä? Tämähän on ollut minulla jo kauan!” Nainen, 29, Vantaa

”Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla.”

”Usein selittelen ostoksiani, kuten lapsille ostettuja merkkivaatteita. Vauvalle tarkoitettu uusi kantoliina maksoi liki 200 euroa, joten sen hinnan kerroin kuiskaamalla, sillä minulla on niitä jo ennestään monta. Mutta se oli ihana ja käytännöllinen!

Itse motkotan miehelleni ostoksista ruokakaupassa, sillä 'kyllä minä nämä hillosipulit muistan syödä' -ostokset joudun kuitenkin heittämään puolen vuoden päästä roskiin.” Nainen, 31, Oulu

Se oli alennettu

”Myönnän joskus jättäväni kertomatta joitain pikkuostoksia. Joskus myös saatan vastata hinnaksi halpa tai alennuksessa. Yleensä aviomieheni ei ole lainkaan kiinnostunut löydöistäni, mikä on tylsää. Ostan paljon kirppiksiltä ja alennusmyynneistä ja olen bongauksistani ylpeä.” Nainen, 28, Tampere

”En ole tehnyt muuta kuin pyöristänyt hintoja puheeseen käyväksi. Esimerkiksi 27,50 euroa pyöristyy 30 euroon tai 22,75 euroa 20 euroon. Maksamme mieheni kanssa molemmat omat harrastuksemme, isompia yhteisiä ostoja katsomme yhdessä tilanteen mukaan.” Nainen, 28, Jyväskylä