Nämä yksilöt poimittiin maltillisen kokoisina. Kuva: Shutterstock
Nämä yksilöt poimittiin maltillisen kokoisina. Kuva: Shutterstock

Vihreiden pötkylöiden sesonki on nyt. Ylisuurillekin on käyttötarkoituksensa.

Nyt sitä saa, nimittäin kesäkurpitsaa. Monella kasvimaalla vihreät herkkupötkylät paisuvat hurjiin mittoihin, ja yli-iso kesäkurpitsahan menee vähän mauttomaksi. Voisiko kesäkurpitsaa käsitellä jotenkin maun palauttamiseksi?

– Maun muutos ei ole vaarallista, mutta makua ei oikein saa enää takaisin millään käsittelyllä, jos kesäkurpitsa on jo venähtänyt pituutta, kertoo Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde.

Siksi on viisainta poimia kesäkurpitsat ennen kasvupyrähdystä. Niiden maku on aina parempi pienempänä. Suureksi kasvava vihannesyksilö vie myös energiaa kasvilta, jolloin se ei jaksa kasvattaa enempää kurpitsoja.

Jos kuitenkin vahinko ehtii tapahtua, ylisuuresta kesäkurpitsasta tehdä esimerkiksi hilloa. Reseptin löydät täältä.

Jos jättikesäkurpitsa ei millään maistu, ei sitä kannata heittää hukkaankaan.

– Jotkut syöttävät niitä koirilleen. Tiedän raakaruokinnassa olevia koiria, jotka syövät ylikasvaneet kesäkurpitsat.