Tämä tällainen kosketus ei ehkä riitäkään suomalaisille, vaan haluamme ihmiskontaktia. Kuva: Shutterstock
Tämä tällainen kosketus ei ehkä riitäkään suomalaisille, vaan haluamme ihmiskontaktia. Kuva: Shutterstock

Ja vielä enemmän kuin italialaiset!

Suomalaiset tunnetaan jurona kansana. Me vaellamme pimeässä, emme katso toisiamme ja haluamme julkisissa kulkuvälineissä istua mieluiten yksin, hiljaa. Halailla täällä ei varmasti! Se on jotain keskieurooppalaista. Siellä ne voivat hipelöidä toisiaan tavatessa ja vaihtaa poskisuukkoja liioitellusti, mutta meillä riittää tervehdyksesi jähmeä nyökkäys.

Ihan puppua! Tuore tutkimus, jonka tekemisessä on ollut mukana myös suomalaisia, väittää, että suomalaiset ovatkin oikeastaan aika koskettelevaista kansaa verrattuna esimerkiksi britteihin tai italialaisiin.

Tutkimuksella vahvistettiin vanha, tuttu fakta, joka unohtuu välillä jokaiselta: kosketus on ihmissuhteessa tärkeä – oli kyse sitten ystävyydestä, sukulaisuudesta tai rakkaudesta. Kosketuksella voidaan vahvistaa, rakentaa tai tukea suhdetta, eikä sitä pitäisi vähätellä!

Oxfordin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimusta varten yli 1 300 naista ja miestä kertoi koskettelutottumuksistaan. Tutkimukseen osallistuneet olivat Suomesta, Ranskasta, Italiasta, Venäjältä ja Briteistä.

Sen lisäksi, että suomalaisten koskettelunhalu yllätti tutkijat, myös tämä oli uutta: naisiin verrattuna miehet suhtautuivat koskettamiseen vastenmielisemmin. Miehet eivät yksinkertaisesti halunneet, että heihin kosketettiin.

Pääosin tulokset olivat juuri sitä, mitä voi kuvitellakin: käsiin on ihan ok koskettaa, ja mitä läheisempi "koskettelija" on, sitä myönteisemmin siihen suhtaudutaan.

Lähde: The Atlantic

Juttua muokattu 20.11.2015 klo 19.00.

Psykoterapeutti Lotta Heiskasen mukaan pettäminen vaikuttaa suhteeseen, vaikkei toinen osapuoli siitä tietäisikään.

Kannattaako tunnustaa, jos pettää? Tätä kysymystä moni puolisoaan pettänyt miettii. Jos kyse on yhdestä hairahduksesta, voi tuntua helpommalta ajatukselta jättää kertomatta. Jos pettämisestä ei kerran jää kiinni, elämäähän voi jatkaa niin kuin ennenkin.

Ajatus se mitä toinen ei tiedä, ei voi satuttaa ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tätä mieltä on Väestöliiton erikoispsykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen.

– On harhaluulo kuvitella, ettei pettäminen vaikuttaisi suhteeseen niin kaun kuin toinen ei tiedä. Kumppanit ovat herkkiä huomaamaan, jos toinen on poissaoleva. Se saattaa etäännyttää paljonkin, Heiskanen sanoo.

”Salailu on usein myös raskasta omalle psyykeelle.”

Salailu ja asioiden pimittäminen on usein myös raskasta omalle psyykeelle. Heiskasen mukaan jo sen takia totuuden kertominen voi olla hyvä idea.

Lue myös: Henkinen pettäminen voi satuttaa enemmän kuin fyysinen pettäminen: 9 merkkiä kertovat, oletko menossa liian pitkälle

Miten totuus sitten kannattaisi kertoa kumppanille?

– Kunnioittava suoruus ja aikuismainen vastuunotto omasta teosta ovat tärkeimpiä. Kun kertoo kumppanille pettämisestä, ei ole reilua alkaa syytellä muita siitä, mihin itse on päätynyt. Se voi loukata toista entisestään.

Jos kukaan kumppanisi lähipiiristä ei tiedä, kuka olet, jotain hämärää voi olla tekeillä.

Rakkauspommittajaan ihastuminen, pehmustaminen, ghostaaminen jne. Deittimaailmassa vilisee monia ikäviä ilmiöitä, joille on keksitty hauskoja termejä. Ja taas on keksitty uusi sana yhdelle ikävälle asialle. Metro-sivusto kertoo nimittäin ”jemmaamisesta”.

Jemmaamisessa on kyse siitä, ettei tule koskaan esitellyksi kumppanin vanhemmille, ystäville tai muille läheisille. Kumppani saattaa kyllä itse viettää viikonloppuja esimerkiksi vanhemmillaan tai käydä lounaalla kavereidensa kanssa, mutta kutsua mukaan ei kuulu. Jos turhan usein tuntuu siltä, että joutuu viettämään aikaa yksin, on voinut joutunut jemmaamisen uhriksi.

Paljastaako some?

Jemmaaminen voi näkyä myös sosiaalisessa mediassa. Kumppani saattaa esimerkiksi julkaista Instagramissa kivan kuvan ateriastaan, jonka söi sinun kanssasi. Kuvan yhteydessä ei kuitenkaan ole koskaan mainintaa siitä, kenen seurassa on tullut kokkailtua.

Toisin sanoen sitä tulee täysin piilotetuksi kuin kulunut ja tummunut koru rasiaan. Mutta miksi ihmeessä?

Yksi teoria on se, että jemmaamisen uhriksi joutunut onkin salarakas, jonka jemmaaja haluaa pitää piilossa. Jemmaaja saattaa perustella itselleen toisten ihmisten tapailun, koska ei ole vakavissaan salarakkaansa kanssa. Eihän siitä ole edes mitään todisteita.

Tietysti ennen kuin diagnosoi itsensä jemmaamisen uhriksi, kannattaa miettiä, voisiko kyse olla jostain muusta – varsinkin jos suhde on tuore, ettekä tunne toisianne kovin hyvin. Ehkä kumppanisi on sinua kärsivällisempi tyyppi eikä hän halua julkisesti julistaa rakkauttaan ennen kuin suhde on vakaalla pohjalla.

Lue myös: ”Facebookin parisuhdeilmoituksessa olikin mieheni" – naiset kertovat, miltä tuntuu olla toinen nainen