Kuva Shutterstock

Oletko sinä tai puolisosi yksi heistä?

Pikkujoulukausi on jälleen täällä. Mutta kuinka moni onkaan tulossa kemuista suoraan kotiin? Vain alle puolet juhlijoista, mikäli varattujen deittisivusto Victoria Milanin kyselyä on uskominen.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista peräti 53,2 prosenttia tunnusti hypänneensä pikkujouluista vieraisiin lakanoihin.

Naisvastaajat nimesivät syrjähypyn tyypillisimmäksi syyksi alkoholin herättämän halun. Miehet puolestaan kertoivat tarttuneensa hyvään tilaisuuteen tai toisen osapuolen tekemään ehdotukseen.

Lue myös:

Eksä saa suomalaiset pettämään

Uskottomuus näkyy naamasta

Salasuhteestako se oikea?

Hyppy syrjään

Pettämissivusto villitsi varatut – miksi ja mitä siitä seuraa?

– Minulla on hyvinkin ihania herrasmiehiä, joiden kanssa treffaillaan ja lemmitään. Näin Jenny Lehtinen kertoi Radio Aallossa. Hänellä ei siis ole ollut sinkkuna puutetta seksi- eikä juttuseurasta. Onko sinulla? Vastaa kyselyyn.

Radio Aallon Parisuhdeperjantaissa käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä asioita harvinaisen suoraan. Tällä kertaa toimittaja Hanna Kinnunen kysyi suoraan Maria Hintikka Live -ohjelmasta tutulta Jenny Lehtiseltä, 38, onko sinkkuäidillä fuckbuddeja?

– Sanana fuckbuddy kuulostaa likaiselta ja riettaalta. Mutta sanotaan, että ei tässä ihan itsekseenkään tarvitse olla. Tai ei itse asiassa tarvitsisi olla itsekseen yhtään, jos ei haluaisi. Minulla on hyvinkin ihania herrasmiehiä, joiden kanssa treffaillaan ja lemmitään, Jenny Lehtinen kertoi.

Hanna Kinnunen uteli vielä Lehtiseltä, onko tällä siis useampia lemmiskelytovereita.

– Sehän on sinkkuudessa siisteintä mahdollista, kun ei ole sitoutunut yhteen henkilöön eikä tarvitse yhden, saman kanssa saada kaikkia asioita hoidettua. On hienoa, että on erilaisia ihmisiä, erilaisia ihmissuhteita, jotka täyttävät erilaisia tarpeita. Joidenkin kanssa käydään tietynlaisia keskusteluita yön pimeinä tunteina, kun yksin vällyjen välissä miettii, mistäs tässä saisi vähän säpinää ennen nukkumaanmenoa. Sitten on ihmisiä, joita oikeasti tapaa ja joiden kanssa voisi pelata vaikka lautapelejä. Ja sitten yhden kanssa arvioidaan taidetta.

2878406
Millaiseen irtosuhteeseen tai muuhun suhteeseen Jenny Lehtinen ei lähtisi? Katso video. Video: Radio Aalto

Lehtisen mielestä sinkkuna olemisessa on parasta se, että ei tarvitse tehdä kompromisseja tai kantaa henkistä taakkaa toisen ihmisen hyvinvoinnista. Mikä sinusta on parasta sinkkuna olemisessa? Entä onko sinulla sinkkuna riittänyt seksikumppaneita tai rakastajia? Vastaa jutun lopussa olevan lomakkeen kysymyksiin. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Sexpon nettineuvonta vastaa suomalaisten nimettömiin seksiaiheisiin kysymyksiin. Mikä meitä useimmin askarruttaa?

Sexpo-säätiö on tarjonnut anonyymeihin seksikysymyksiin vastaavaa nettineuvontaa vuodesta 2000 lähtien. Huolia on laidasta laitaan: yhtä mietityttävät omat fantasiat, toista haluttomuus parisuhteessa. Kysymyksiä tulee erityisesti nuorilta, ja niiden määrä on vuosi vuodelta vain lisääntynyt.

– On ihanaa nähdä, että monet nuoret lähettävät kysymyksiä yhdessä tai tulevat rohkeasti ja varhaisessa vaiheessa seksuaalineuvojan vastaanotolle, kertoo Sexpon seksuaaliterapeutti Oona Turunen.

– Moni haluaa vain tarkistaa, onko kaikki ok. Ei tarvitse olla mitään kriisiä vaan halutaan vain ulkopuolisen mielipide siihen, missä mennään.

Sexpolla on aikuisille ja nuorille omat neuvontansa, ja yhteensä kysymyksiä tulee noin 50 viikossa. Mutta mikä suomalaisia eniten mietityttää?

Mitä tehdä, kun halut eivät kohtaa?

Eniten Sexpolta kysytään halusta, haluttomuudesta ja halujen epätasapainosta parisuhteessa. Monet kysymykset koskevat yksinäisyyttä ja sitä, ettei halujaan pääse toteuttamaan.

Turusen mukaan parisuhteen eriparisten halujen taustalla on usein kommunikaatiovaikeuksia. Jotkut kysyjät haluavatkin vain purkaa ahdistustaan ja neuvottomuuttaan ja kertoa tilanteestaan jollekin ulkopuoliselle.

– Tähän aiheeseen liittyy paljon voimakkaita tunteita. Turhautumista, ärsyyntymistä, katkeruutta, surua, epätoivoa. Joskus kysymys on avunpyyntö. Miten tästä eteenpäin? Turunen sanoo.

– Vastaamme usein, että on hienoa, että edes toinen haluaa muutosta. Jos hän lähtee hakemaan sitä, se vaikuttaa myös kumppaniin. Hänkin voi lähteä muutokseen tai sitten tiet erkanevat.

”Negatiivisuuden kierre on yleinen halun tappaja.”

Jos suhteessa tiuskitaan eikä osata keskustella rakentavasti, pehmeämmän keskustelutyylin kokeilu, esimerkiksi huumorin tai positiivisuuden kautta lähestyminen, voi auttaa.

– Negatiivisuuden kierre on yleinen halun tappaja. Jos suhteesta on kadonnut ilo ja leikkisyys tai jos siinä on painostusta tai syyllistämistä, ei ole ihme, jos haluttomuutta esiintyy.

Suoria neuvoja netissä on vaikea antaa, koska jokaisen tilanne on erilainen. Kysymys ei koskaan kerro koko tilannetta ja on usein vain toisen versio tapahtumista. Usein nettineuvonnasta ohjaankin juttelemaan kasvotusten seksuaalineuvonta-asemalle.

Miten puhuisin lapselle seksistä?

Iso osa Sexpolle tulevista kysymyksistä koskee lasten seksuaalikasvatusta. Vanhempia mietityttää, miten lapsille pitäisi puhua seksistä tai mitä tehdä, jos oma lapsi katsoo pornoa.

Turunen neuvoo vanhempia keskustelemaan asioista niiden oikeilla nimillä. Monen nuoren on kiusallista puhua seksistä vanhempien kanssa, ja siksi keskustelun ei kannata olla ainakaan painostavaa tai tuputtavaa.

– Vanhempi voisi tuoda esiin ainakin sen, että on aina tarvittaessa nuoren tukena. Ja että kaikille tulee joskus jotain, mikä mietityttää.

”Fantasioilla ei ole rajoituksia. Ne ovat vain ajatuksia, eivätkä satuta ketään.”

Jos seksistä puhuminen on itselle ylivoimaisen vaikeaa, nuoren voi ohjata toisen perheenjäsenen, sukulaisen tai vaikka opettajan puheille. Puhumisesta ei kannata ottaa liikaa paineita.

– Riittävän hyvä on tarpeeksi, Turunen sanoo.

– Tärkeintä on, että antaa luvan, että saa tulla aina kysymään. Eikä tee seksistä mitään mörköä ja epäluonnollista asiaa.

Ovatko fantasiani ja fetissini ok?

Myös fantasiat ja fetissit mietityttävät suomalaisia. Olenko normaali? Onko tähän lupa?

Turusella on kaikkiin pohdintoihin selkeä vastaus.

– Kaikki sellainen on ok, missä ei satuteta itseä tai toista tai rikota mitään lakia, Turunen sanoo.

– Fantasioilla ei ole rajoituksia. Ne ovat vain ajatuksia, eivätkä satuta ketään. Useinhan juuri joku tosi kielletty asia tuntuu jännittävältä ja siksi kiihottavalta.

”Päivittäin kysytään, kuinka lähestyä ihastusta ja kertoa tunteistaan.”

Olenko normaali?

Alle 20-vuotiaille nuorille on oma nettineuvontansa, ja siellä kysytyt asiat liittyvät usein omaan kehoon – sukuelimiin, karvoitukseen, erektioon, siemensyöksyyn ja muihin kehon reaktioihin.

Myös sooloseksi ja seksivälineet kiinnostavat nuoria. Onko itsetyydytys ok? Onko siitä jotain haittaa? Kuinka usein sitä saa harrastaa? Saako alaikäinen käyttää seksileluja? Voiko 14-vuotiaana ostaa kondomeja?

Kaikki nuorten kysymykset eivät liity suoraan seksin harrastamiseen – esimerkiksi kiusaamisesta ja itsetunnosta kysytään paljon. Myös seksuaalinen suuntautuminen, ihastuminen ja seksin aloittaminen kumppanin kanssa mietityttävät monia nuoria.

– Päivittäin kysytään esimerkiksi sitä, kuinka lähestyä ihastusta ja kertoa tunteistaan.

Kaikkia nuorten kysymyksiä yhdistää yksi teema: olenko normaali?

– Muidenkin kuin nuorten kysymyksissä korostuu se, ettei haluta joutua ryhmän ulkopuolelle tai erottua joukosta. Ihmisellä on kaipuu tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Seksielämä ei aina virkoa itsestään. Silloin nämä vinkit ovat avuksi.

Koko ajan ei tee mieli – ja se on täysin normaalia.

Hyvästä seksielämästä on kuitenkin monenlaista hyötyä, joten jos meininki nuupahtaa pidemmäksi aikaa, se olisi kiva saada myös uuteen kukoistukseen.

Mitä siis tehdä, jos älypuhelin ja Netflix-maratoni tuntuvat lähes jatkuvasti kiinnostavan kumppanin kosketusta enemmän? Pyysimme lukijoitamme ojentamaan auttavan kätensä ja kertomaan, kuinka he ovat onnistuneet virittelemään uutta kiihkoa parisuhteeseensa.

Tällaisia vastauksia saimme:

Shoppailu kannattaa

1. ”Hankin nettikaupasta sukkanauhakorsetin, sukat sekä haaroista auki olevat pikkuhousut. Kävin suihkussa ja ajelin karvat. Kiihotuin itse jo siinä vaiheessa, kun laitoin nämä asusteet päälleni. Niiden päälle puin mustan alusmekon ja tavallisen kietaisumekon. Vihjailin miehelle ostoksistani puhelimessa. Kun hän tuli kotiin ja kyseli ostoksista, avasin kietaisumekkoni. Mies oli todella yllättynyt ja otettu yllätyksestä. Harrastimme erittäin kiihottunutta ja tyydyttävää seksiä.

En ole ennen ymmärtänyt seksiasuja ja niiden merkitystä, joten yllätyin kuinka älyttömästi siihen pukeutuminen kiihotti. Tunsin itseni seksikkääksi, rohkeaksi ja haluttavaksi.” Nainen, 36

”En ole ennen ymmärtänyt seksiasuja ja niiden merkitystä, joten yllätyin kuinka älyttömästi siihen pukeutuminen kiihotti.”

2. ”Tilasimme laatikollisen erilaisia liukuvoiteita ja kondomeja yhdessä netistä. Paketin saapuessa molemmat hihitellen hypisteli uusia tuotteita. Tietenkin niitä piti alkaa heti testailemaan! Nyt aina ennen seksiä huvittuneena valitsemme, mitä tällä kertaa testaamme. Tämä on ollut tosi kiva piristys arkeen!” Nainen, 31

Isompi päätös avuksi

3. ”Piuhat poikki! Menin sterilisaatioon siinä vaiheessa, kun lapset oli jo saatu. Mieheni ei koskaan halunnut tehdä sitä, joten tartuin tuumasta toimeen. Ihan mahtavaa vuosikausien ehkäisysäätöjen jälkeen, spontaania ja huoletonta ilman hormonaalisia sivuvaikutuksia tai kondomin kanssa räpeltämistä.” Nainen, 43

”Ihan mahtavaa vuosikausien ehkäisysäätöjen jälkeen, spontaania ja huoletonta ilman hormonaalisia sivuvaikutuksia tai kondomin kanssa räpeltämistä.”

4. ”Lopetin e-pillereiden syömisen ihan kokeilumielessä. Pian lopettamisen jälkeen tajusin, että ne olivat aiheuttaneet jo pidempään kestäneen haluttomuuteni, mutta en vain ollut tajunnut sitä aiemmin. Kun haluni palasivat normaaliksi, seksielämämme piristyi huomattavasti. Oli ihanaa huomata, ettei kiihkoni kumppaniani kohtaan ollut lopullisesti kadonnut mihinkään, vaan johtui vääränlaisesta ehkäisystä.” Nainen, 29

Elämäntavat syyniin

5. ”Nukun riittävästi. Univajeessa seksi ei voisi vähempää kiinnostaa. Viikko kunnon yöunia, ja alkaa jo tehdä mieli.” Nainen, 38

6. ”Meillä on seksisopimus – olemme kirjoittaneet ylös, että harrastamme seksiä kerran viikossa. Koska olemme niin kiireisiä, muuten touhu unohtuisi, vaikka onkin aina mukavaa, kun siihen ryhtyy.” Nainen, 26

Pienillä teoilla hekumaan

7. ”Lähetän huumorin varjolla ehdottelutekstareita kumppanilleni työpäivän aikana. Kun on lämmitellyt asiaa jo päivällä, illalla ei kehtaa olla rupeamattakaan. Ja sehän on hauskaa aina, kun jaksaa ryhtyä.” Nainen, 38

”Kun on lämmitellyt asiaa jo päivällä, illalla ei kehtaa olla rupeamattakaan.”

8. ”Tuijottelen puolisoani silmiin, esimerkiksi illalla sängyssä ennen valojen sammuttelua. Ensin naurattaa, mutta pian alkaa tehdä mieli pussailla, ja sen jälkeen muutakin.” Nainen, 38

Keskustelun voima

9. ”Kun aloimme puhua seksistä avoimesti, aloimme myös harrastaa sitä enemmän. Se on myös parantanut kokemusta kummallekin meistä, koska nyt tiedämme paremmin, mistä toinen nauttii.” Nainen, 30

10. ”Kerran aloin vitsillä puhua kumppanille tuhmia, vaikka puuha naurattikin minua itseäni. Kävikin ilmi, että hän pitää siitä valtavasti! Tuhmia puhumalla olen saanut kumppanini innostumaan seksistä useammin. Se on mahtavaa, koska minä olen meistä usein se halukkaampi.” Nainen, 32

Panostamalla parempaa

11. ”Aiemmin minun oli vaikeaa saada orgasmi seksin aikana, koska mieheni tuli liian nopeasti. Se aiheutti välillemme mielipahaa ja minun osaltani jopa haluttomuutta. Jossain vaiheessa ehdotin, että kumppanini käyttäisi suosiolla pidemmän aikaa minun lämmittelyyni. Hän suostui. Se oli ihanaa ja seksi tuntui todella hyvältä. Sen jälkeen olemme lisänneet esileikin määrää ja seksielämämme on virkistynyt huomattavasti.” Nainen, 25

”Parin kuukauden aikana olemme tehneet kohdista ja aika monta, osan jopa useampaan kertaan.”

Haasteesta puhtia

12. ”Luin netistä 20 kohdan listan siitä, mitä jokaisen kannattaisi kokeilla sängyssä vähintään kerran elämässään. Ehdotin sen läpikäymistä kumppanilleni ja hän innostui ideasta. Parin kuukauden aikana olemme tehneet kohdista ja aika monta, osan jopa useampaan kertaan. Se on tuonut mukavaa vaihtelua seksiin, mutta samalla myös tehnyt siitä vaivattomampaa: ei tarvitse itse keksiä, että mitä tässä nyt tekisi. Voi vain ottaa jonkun kohdan listasta avuksi!” Nainen, 24

Iso O hellii ihoa ja tekee itsevarmemmaksi. 

Orgasmin saaminen tekee ihmiselle monessa mielessä hyvää. Terveysvaikutusten ja mielihyvän lisäksi nautinnon huipun saavuttaminen tekee ihmisestä kauniimman! Glamour listasi tavat, joilla orgasmi – sai sen sitten yksin tai toisen ihmisen kanssa – vaikuttaa ulkonäköön.

1. Se tekee hyvää iholle

Seksin jälkeinen hehku on todellinen ilmiö. Orgasmi toimii kuin nuorentavia vaikutuksia lupaava voide: se tehostaa verenkiertoa ja auttaa happea virtaamaan elimistössä. Tämä lisää ihon napakkuudesta huolen pitävän kollageenin tuotantoa.  Lisäksi orgasmin saaminen auttaa vastustamaan kehon tulehdustiloja, jotka voivat pahentaa aknea ja aiheuttaa ryppyjä.

2. Se tuo huuliin lisää väriä

Myös suun alue näyttää usein eloisammalta orgasmin jälkeen, koska se tehostaa pintaverenkiertoa. Huulet voivat näyttää jopa entistä täyteläisemmiltä.

3. Se tuuhentaa tukkaa

Orgasmi laittaa veren kiertämään myös päänahassa, mikä auttaa hiuksia kasvamaan vahvemmiksi ja kiiltävämmiksi. Meikkitaiteilija Alice Radun mukaan hiukset voivat orgasmin ansiosta jopa kasvaa nopeammin.

4. Se takaa paremmat unet

Kunnon yöunet vaikuttavat positiivisesti niin ihoon kuin mieleen – ja orgasmin avulla unenlahjat vain paranevat. Monia seksi saattaa vain piristää, mutta unitutkija Markki Partiaisen mukaan se johtuu ainoastaan siitä, ettei ole saanut nautintoaan loppuun saakka.

– Orgasmi on hyvää unilääkettä, Partinen sanoi Me Naisille muutama vuosi sitten.

5. Se valaa itsevarmuutta

Tutkimukset ovat todistaneet, että seksi ja masturbointi lisäävät ihmisen itsevarmuutta. Ja mikä olisikaan kauniimpaa, kuin itsensä hyvällä asenteella kantava tyyppi?