Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan seksuaaliterapiassa voitaisiin keskittyä enemmän nautintoon ja orgasmeihin.

Naisen halua ei osata arvostaa, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula Ylen haastattelussa. Seksiä haluava ja paljon harrastava nainen saatetaan yhä leimata, ja sillä saattaa olla merkitystä naisten kykyyn rentoutua ja saada seksistä nautintoa.

Kontula ehdottaakin haastattelussa radikaalia ajatusta: orgasmikoulua nuorille naisille. Terveydenhuollon järjestämällä kurssilla voitaisiin opetella seksuaalista nautintoa.

– Nyt seksuaaliterapiassa keskitytään parisuhde- ja kommunikaatio-ongelmiin. Entä jos neuvonnan tavoitteena olisikin nautinto ja orgasmi eivätkä ongelmat, hän kysyy.

Noin puolet naisista saa yhdynnässä useimmin orgasmin – nuorista, 18–24-vuotiaista naisista hieman harvempi, noin 40 prosenttia. Tiedot ovat peräisin vuoden 2007 Finsex-tutkimuksesta, jota päivitetään parhaillaan.

Orgasmit vaikuttavat siihen, kuinka nautinnollisena seksiä pidetään. Finsex-tutkimuksen mukaan vain 21 prosenttia naisista, jotka eivät saaneet yhdynnän aikana orgasmia, arvioi seksin hyvin nautinnolliseksi. Useamman kuin yhden orgasmin saaneista naisista suurta nautintoa koki 83 prosenttia ja yhden orgasmin saaneista 56 prosenttia.

Lue myös:

Osmo Kontula: Suomalaisnaisilla eniten seksisuhteita Euroopassa

Tiedätkö, millä tolalla orgasmimme ovat?

Enemmän seksiä ei aina ole parempi

Ai miten niin seksistä ei voi sanoa enää mitään uutta? Tieteelliset tutkimukset paljastivat yllättäviä asioita aiheesta vuonna 2016. Kokosimme mielenkiintoisimmat tutkimustulokset.

1. Naisten väliset seksuaaliset halut kasvavat

Naisten välisten kokemusten lisääntyminen on yksi nousevista seksitrendeistä – mutta miksi? Vuonna 2016 julkaistu uusi evoluutioteoria väittää, että naiset ovat seksuaalisesti joustavampia kuin miehet. Se on yksi syy siihen, että naiset harrastavat seksiä saman sukupuolen edustajan kanssa miehiä useammin. Biological Reviews -julkaisussa esitelty tutkimus perustelee väitteensä muun muassa aikaan, jolloin moniaviolliset liitot olivat yleisempiä. Naisten välinen seksi vähensi avioliittojen konflikteja ja paineita, uskoo teorian isä, evoluutiopsykologi Satoshi Kanazawa.

2. Nyt on syytä juhlaan, nelikymppinen!

45 vuotta on ikä, jota kannattaa odottaa! Pittsburghin yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että naiset nauttivat seksistä eniten neljänkympin paremmalla puolella. Syy löytyy muun muassa estojen vähentymisestä, sukuelinten anatomiantuntemuksesta sekä haluista ja kyvyistä puhua seksiin liittyvistä asioista kumppanin kanssa. Nuoruutta on siis turha haikailla ainakaan tämän tutkimuksen mukaan!

Eikö lohkea? Testaa, mikä on vonkaajatyyppisi!

3. Rahalla ja koulutuksella on vaikutusta

Ikävuosien lisäksi nautintoon vaikuttaa tutkitusti raha. Ainakin naisten haluja tarkastellessa. Kanadalaisen McGillin yliopiston tutkimuksessa pääteltiin, että mitä enemmän naisella on rahaa ja mitä paremman koulutuksen hän on saanut, sitä hekumallisempaa seksiä hänellä on vanhempana. Mukana tutkimuksessa oli lähes 3 400 miestä ja naista, iältään 55–85-vuotiaita.

– Korkeampi koulutus antaa naisille enemmän valtaa suhteessa, ja he uskaltavat vaatia sitä, mitä he haluavat, tutkimuksen johtaja Xiaoyu Gong kertoi. Miten raha ja koulutus vaikuttavat puolestaan miesten seksielämään? Lue siitä jutustamme täällä.

”Korkeampi koulutus antaa naisille enemmän valtaa suhteessa.”

4. Muisti paranee

Monet ihmiset rakastavat seksiä, koska se vain tuntuu niin hyvältä. Mutta totuus on, että seksi tekee hyvää – myös muistille. Kanadalaistutkimuksen mukaan paljon penetraatioseksiä harrastavat naiset muistavat paremmin asioita kuin he, joilla on vaisumpi seksielämä.
Tutkijoiden mukaan asia voi johtua siitä, että seksi vaikuttaa aivojen muistikeskuksen, hippokampuksen toimintaan. Lue lisää jutustamme täältä.

5. Ketkä ovat tyytymättömimpiä?

Suomalainenkin seksitutkimus levisi vuonna 2016 otsikoihin ympäri maailmaa. Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa selvitettiin naisten seksihalujen vaihtelua seitsemän vuoden aikana. Seksuaalinen tyytyväisyys väheni runsaimmin niillä naisilla, jotka olivat pysyneet koko seuranta-ajan yksiavioisessa suhteessa. Tutkimuksen julkaisi Psychological Medicine. Mutta miten kävi sinkkujen halukkuudelle? Katso se ja monta muuta mielenkiintoista asiaa jutustamme täältä.

6. Freud oli väärässä – klitoriksen vähättelyn voi unohtaa

Uusi tutkimus osoitti uuden näkökulman naisten orgasmeihin. Journal of Sexual Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus kertoo, että niin klitoriksen kuin emättimen stimuloiminen vaikuttavat orgasmin saamiseen. Nyt viimeistään voi siis unohtaa jaon erityyppisiin orgasmeihin, mitä esimerkiksi psykoanalyysin isä Sigmund Freud harrasti. Hänen mukaansa aikuisessa naisessa oli pahasti jotain vialla, jos hän ei saanut perinteisessä yhdynnässä vaginaorgasmeja.

– Monet ovat tulkinneet, että klitoris tai emätin voisi ikään kuin itsenäisesti tuottaa orgasmin. Mutta ei ole mitään todisteita, että näin olisi, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, neurotieteilijä Nicole Prausen.

7. Mikä kiinnostaa nuoria aikuisia?

Tinder mahdollistaa pikadeittejä ja Instagram pursuaa seksikkäitä ihmisiä, mutta itse seksi kiinnostaa nuoria aikuisia entistä vähemmän. Psykologian professori Jean M. Twengen tutkimus osoitti, 1990-luvulla syntyneistä 20–24-vuotiaista 15 prosenttia ei ole harrastanut seksiä 18 vuotta täytettyään. Vertailun vuoksi: 1960-luvun lopulla syntyneistä vain kuusi prosenttia ei harrastanut seksiä 10–24-vuotiaana. Seksittömyys on valinta, johon vaikuttaa monia asia. Nuoret aikuiset eivät halua välttämättä pilata elämäänsä ihmissuhdekoukeroilla. Seksiin on lisäksi vähemmän tilaisuuksia, kun pitää muun muassa jahdata Pokémoneja ja katsoa kissavideoita YouTubesta.

8. Vapaaehtoistyöstä apua vällyjen väliin

Mitä enemmän annat sängyn ulkopuolella, sitä enemmän saat makuuhuoneessa. Näin kertoo tutkimus, joka julkaistiin British Journal of Psychology -lehdessä. Vapaaehtoistyö ja muiden auttaminen johtaa tutkitusti vilkkaampaan seksielämään. Lue lisää jutustamme täällä.

9. Takuuorgasmin mitat

Mitoilla on merkitystä – ainakin naisen orgasmissa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan klitoriksen sijainti on se seikka, joka vaikuttaa eniten naisen seksielämään. Maaginen luku on 2,5 senttimetriä. Eli jos klitoris sijaitsee korkeintaan 2,5 sentin päässä virtsaputken suulta, nainen onnistuu varmimmin saamaan orgasmin yhdynnässä. Jos klitoriksen sijainti on yli kolmen senttimetrin päässä virtsateiden suulta, naisen yhdyntäorgasmi on epätodennäköisempi.

10. Mitä tapahtuu seksin jälkeen?

Seksin harrastamiseen liittyy tiiviisti myös seksin jälkeiset olotilat. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa ilmenee, että hormonimme vaikuttavat paljon seksin jälkeiseen käyttäytymiseemme. Seksin jälkeinen jutustelu ja läheisyys eivät tutkitusti kiinnosta heitä, joilla on korkeat testosteronitasot. Vaikka yleensä testosteroni saa ihmiset ottamaan riskejä, seksin jälkeiseen viestintään se vaikuttaa toisinpäin ja saa monet vaikenemaan.

Lue lisää: Yksi haluaa halailla, toinen vaieta! Tutkimus kumoaa myytit miesten ja naisten seksin jälkeisistä toiveista

Myös miehet kaipaavat seksin jälkeistä kaulailua.

Seksi on ohi. Yksi alkaa tuhista hetkessä, toinen voisi jutella tuntikaupalla ja kolmas pomppaa heti suihkuun.

Seksiä on tutkittu paljon, mutta vähemmän huomiota on saanut se, mitä parit tekevät välittömästi seksin jälkeen. Yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi ja apulaisprofessori Theresa DiDonato erittelee tutkimustuloksia Psychology Todayn jutussaan. Keräsimme tutkimusten pohjalta havaintoja seksin jälkeisestä käyttäytymisestä:

1. Mies ei nukahda nopeammin

Yleinen myytti on, että miehet saavat seksin jälkeen helpommin unen päästä kiinni kuin naiset. Vuonna 2011 tutkijat saivat kuitenkin selville, ettei sukupuolieroista nukahtamisnopeudessa ole tieteellisiä todisteita.

2. Nainen ei janoa hellyyttä enemmän kuin mies 

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että osapuoli, joka kaipaa yhdessäoloa seksin jälkeen, voi olla yhtä hyvin mies kuin nainen. Eli myös se, että naiset tarvitsevat miehiä enemmän seksin jälkeistä kaulailua, on harhaluulo. Tutkijat havaitsivat, että se, kumpi nukahtaa yleensä nopeammin, kaipaa yleensä enemmän seksin jälkeistä läheisyyttä kuin toinen.

3. Mies suutelee ennen seksiä, nainen sen jälkeen

Sukupuolierojakin on: samojen tutkijoiden mukaan miehet tekevät useammin aloitteen suuteluun ennen seksiä, kun taas naiset tekevät niin seksin jälkeen.

4. Juttelu ja kaulailu seksin jälkeen lujittaa suhdetta

Seksin jälkeen ei kannata rynnätä heti suihkuun tai kääntää kylkeä, jos haluaa vaalia suhdettaan. Parit, jotka hellivät toisiaan pitkään seksin jälkeen, ovat muita tyytyväisempiä seksielämäänsä ja suhteeseensa, selvisi vuonna 2014 ilmestyneessä tutkimuksessa. Erityisen tärkeää halailu ja muu läheisyys oli pareilla, joilla on lapsia. Tämä saattaa johtua siitä, että heillä on muita vähemmän kahdenkeskistä aikaa.

Myös viime vuonna ilmestyneen tutkimuksen mukaan orgasmit parantavat keskusteluyhteyttä, koska seksin aikana erittyvä onnellisuushormoniksi kutsuttu oksitosiini lisää luottamuksen tunnetta ja vähentää stressihormoni kortisolin määrää elimistössä. Kun olo tuntuu rentoutuneelta ja turvalliselta, juttukin usein luistaa.

5. Orgasmi saa avautumaan

Mistä parit sitten juttelevat seksin jälkeen? Erään vuonna 2014 ilmestyneen tutkimuksen mukaan naiset, jotka saavat orgasmin seksin aikana, puhuvat muita helpommin henkilökohtaisista asioista. Todennäköinen syypää avoimuuteen on oksitosiini.

6. ...ja testosteroni saa sulkeutumaan

Testosteroni taas vähentää oksitosiinin määrää. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävikin ilmi, että jos testosteronitasot ovat korkeat, ihminen ei niin todennäköisesti arvosta seksin jälkeistä viestintää. Testosteroni sai jopa pitämään seksin jälkeistä juttelua riskaabelina, vaikka yleensä se nimenomaan saa ihmisiä ottamaan riskejä.

Kaikkein vähiten seksin jälkeisestä juttelusta ja läheisyydestä ovat kiinnostuneita ihmiset, joilla on korkea testosteronitaso ja jotka eivät saa orgasmia seksin aikana.

Summa summarum: Hormonit vaikuttavat siihen, miten käyttäydymme seksin jälkeen. Joillakuilla ne vahvistavat tarvetta jutella ja halailla, toisia ne estävät tekemästä niin. Ja orgasmi, se on tästäkin vinkkelistä mainio juttu.

Nämä seksilelut kehtaa jättää yöpöydälle lojumaan.

Seksilelun ei ole pakko näyttää avaruusoliolta tai lastenhuoneesta karanneelta. Valitsimme 13 tyylikästä seksilelua, joita ei tarvitse piilottaa yöpöydän laatikkoon.

Iroha by Tenga – Kushi-vibraattori, 99,95 , rosawilly.fi

Japanilaiset Iroha by Tenga -vibraattorit ovat niin kauniita, että niitä voisi luulla design-esineiksi. Luonnonvalkoinen Kushi-vibraattori näyttää aivan simpukalta – ja on vedenkestävä! Silikonipäällys hylkii pölyä ja likaa.

Tetiamon koivudildo, 199 , kaalimato.com

No nyt on ehtaa suomalaista designia! Tea Latvalan perustama Tetiamo valmistaa dildoja luonnonmateriaaleista, esimerkiksi koivusta ja lepästä. Yritys sai alkunsa Latvalan halusta suunnitella tyylikäs seksilelu, jota kelpaa säilyttää vaikka kirjahyllyssä.

Easytoys – huulipunavibraattori, 15.95 , rosawilly.fi

Jos mielesi tekee kanniskella vibraattoria käsilaukussa, tämä erehdyttävästi huulipunaa muistuttava yksilö on valintasi.

Gläs – Double Trouble Dildo, 39,90 , kaalimato.com

Kaksipäinen lasidildo sopii sekä kimppakivaan että sooloseksiin. Jos kaipaat vaihtelua, dildon voi joko lämmittää ja tai viilentää.

Lelo – Ora-suuseksisimulaattori, 169 , kaalimato.com

Erityisesti naisille suunniteltu tuote lupaa jäljitellä kielen liikkeitä aidon tuntuisesti. Nopeutta voi säädellä.

Callie Double Wand Extra Strong -vibraattori, 69,90 , hotlips.fi

Tuplavibraattorissa on kaksi moottoria, ladattava akku ja 7 erilaista värinäohjelmaa.

Tenga Iroha Yuki -klitorisvibraattori, 79,95 , sinful.fi

Tyylikkääseen rasiaan pakattu Tengan klitorisvibraattori sopii minimalistin makuun. Tätä ei heti arvaisi seksileluksi.

Nänninipistimet, 19.95 , sincity.fi

Kullanväriset nänninipistimet voi säätää oikeaan puristukseen.

Tenga – Iroha Minamo -vibraattori, 129 , kaalimato.com

Iroha Minamo -vibraattorin muotoilu on saanut inspiraationsa meren laineista. Sen luvataan olevan pehmeä, taipuisa, miellyttävä käyttää ja (naapureiden iloksi) lähes äänetön.

Ribbed Ring -penisrengas, 19,95 , sincity.fi

Nopealla vilkaisulla tätä voisi luulla vaikka puhelinjohtoponnariksi.

 

Lelo – Luna Beads Noir -geishakuulat, 31,90 , sextoy.rocks

Lelon geishakuulat kelpaavat sekä esileikkiin että lantionpohjalihastreeniin. Saatavilla myös kultaisina ja hopeisina, jos luksus kiinnostaa ja rahaa piisaa.

Crave – Vesper-vibraattorikaulakoru, 99,95 , sinful.fi

Elegantteja vibraattoreja valmistavan Craven Vesper on sekä klitorisvibraattori että kaulakoru – kätevää! Äänetön, usb-ladattava ja helppo puhdistaa.

Lelo – Inez, kultainen vibraattori, 12 000 , lelo.com

Jos pikkurahasta ei ole puutetta, mikset kokeilisi tätä 24 karaatin kullalla päällystettyä g-pistevibraattoria? Vaivaiset 12 000 euroa!

Alakerran naapuri, https://ala...

Haluatko ilahduttaa eroottisella joululahjalla? Valitsimme tyylikkäimmät

Minusta on aivan mahtavaa, että seksilelut eivät enää näytä miltään suonikkaalta penikseltä, ja kaunista esinettä on minusta aina hienoa käsitellä ja katsella. Minulla ei kylläkään ole mitään aikomusta kanniskella vibraattoria käsilaukussani tai kaulassani, ja lisäksi epäilen näitä kaikkein tyylikkäimpiä leluja – toimivatko ne myös siihen tarkoitukseen, johon niiden olisi eniten tarkoitus toimia, eli nautinnon tuottamiseen?
Lue kommentti

Aseksuaalien fantasiat eivät eroa muiden unelmista niin paljon kuin moni on ehkä luullut.

Aseksuaaliksi itsensä mieltävät ihmiset eivät välttämättä halua harrastaa seksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö heillä olisi fantasioita ja etteivätkö he masturboisi.

Aseksuaalisuutta ei ole tutkittu kovin paljon, mutta nyt Brittiläisen Kolumbian yliopistossa tutkittiin 739 ihmistä, joista 351 piti itseään aseksuaaleina. Naisia oli valtaosa eli 292 ja miehiä 59. New York Magazinen mukaan lähes puolet aseksuaalinaisista ja 75 prosenttia aseksuaalimiehistä kertoi, että heillä on seksuaalisia fantasioita ja he masturboivat.

Tutkimustulokset siis osoittavat, etteivät aseksuaalien fantasiat eroa muista niin paljon kuin moni on ehkä kuvitellut. Sekä aseksuaaleilla että ei-aseksuaaleilla fantasiat liittyvät usein erilaisiin fetisseihin, kuten sadomasokismiin.

Aseksuaalinaiset masturboivat vähiten

Mikä sitten erottaa aseksuaalit muista? Tätä on usein selitetty sillä, aseksuaali voi usein kokea romanttisia tunteita mutta ei yleensä halua seksuaalista kanssakäymistä.

– Fantasiat eivät yleensä liity oikeisiin ihmisiin, vaan kuvitteellisiin pareihin, eräs aseksuaali kertoi omasta kokemuksestaan.

Jotkut taas kertoivat, että heidän fantasiansa liittyvät siihen, että muilla on jotain seksuaalista sutinaa – tai että he nauttivat siitä, jos voivat katsella, kun muut harrastavat seksiä.

– En haluaisi oikeasti tehdä mitään seksuaalista niiden ihmisten kanssa, jotka ovat fantasioissani, eräs 32-vuotias nainen kertoi.

Aseksuaalien fantasioissa on myös paljon eroja. Vain harvan aseksuaalin fantasiat liittyivät ryhmäseksiin, seksiin yleisellä paikalla tai siihen, että olisi suhde jonkun tietyn kanssa. Nämä ovat muilla yleisiä fantasioita.

”Tiedättehän sen fiiliksen, kun tekisi mieli syödä, mutta mikään jääkaapissa ei nappaa? Aseksuaalisen libido on vähän samanlaista.”

Tutkimuksessa selvisi myös, että aseksuaalinaiset masturboivat kaikista vähiten – huomattavasti vähemmän kuin aseksuaalimiehet, saati ei-aseksuaalinaiset ja -miehet.

Tutkimustuloksista ei tietenkään voi tehdä kaikkiin aseksuaaleihin liittyviä päätelmiä. Eräs lukija selitti aseksuaalisuutta Me Naisten aikaisemman jutun kommenteissa näin.

– Aseksuaalillakin voi olla libido, se vain ei kohdistu keneenkään. Tiedättehän sen fiiliksen, kun tekisi mieli syödä, mutta mikään jääkaapissa ei nappaa? Se on vähän samanlaista. Jotkut aseksuaalit harrastavat seksiä ja nauttivat siitä. Seksuaalinen vetovoima ja seksuaalinen käyttäytyminen ovat eri asioita.

Lähteinä myös: Inverse.com ja Daily Mail