Miten seksielämä muuttuu, kun liittoon tulee lisää vuosia? Neljä pariskuntaa raottaa makuuhuoneensa ovea ja kertoo, onko siellä sutinaa.

Parasta aamulla

Yhdessä 10 kuukautta: Suvi, 23, ja Tero, 25. Ei lapsia. Harrastavat seksiä vähintään 3–4 kertaa viikossa, joskus päivittäin, joskus monta kertaa päivässä.

Suvi: Seksi on ollut alusta saakka ihanaa, ja on vaikea kuvitella, että jossain vaiheessa lakkaisi haluamasta toista. Tiedän, että se on mahdollista, koska edellisessä suhteessani kävi niin.
Tero: Ennen Suvia vietin villiä poikamieselämää enkä ikinä tapaillut samaa naista kovin kauan. Nyt vasta tajuan, miten kivaa seksi on, kun tuntee toisen ja tietää, mistä toinen tykkää.
Suvi: Siinä mielessä seksi on muuttunut vain paremmaksi. Ihan alkuaikoina joskus tuntui kuin olisi ollut mukana salaa kuvattavassa pornofilmissä. Vähän kuin olisi jotenkin esittänyt seksiä.
Tero: Ai orgasmeja, vai?
Suvi: Ei. Mutta kun me esimerkiksi pantiin porealtaassa, sitä ei tehty niinkään sen takia, että juuri sillä hetkellä teki kauheasti mieli vaan siksi, että oli hienoa panna porealtaassa.
Tero: Kyllä mun teki kauheasti mieli.
Suvi: Ja olihan se kivaa, ei siinä mitään. Parasta on kuitenkin aamuisin vähän unenpöpperössä herätä seksiin.
Tero: Olemme molemmat tällä hetkellä hyvässä fyysisessä kunnossa. Tiedän, että Suvi joskus skitsoaa, mitä tapahtuisi, jos hän vaikka lihoisi. En osaa sanoa, olisinko alun perin ihastunut pulleaan Suviin, mutta nyt en lakkaisi haluamasta häntä lisäkilojen takia.
Suvi: Tero olisi ihana vaikka painaisi tonnin. Pitäisi vain ehkä keksiä uusia asentoja.

Pitkään ja huolella

Yhdessä 7 vuotta: Veera, 33, ja Jan, 33. Parilla on 6-vuotias lapsi. Harrastavat seksiä kerran viikossa.

Veera: Ollaan naurettu, että meillä on klassinen suomalaistyyli: lauantaisin saunan jälkeen.
Jan: Mutta ei sentään minuutissa ennen Urheiluruutua.
Veera: Meillä on tapana käydä saunassa omassa rauhassa, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Seksi kuuluu siihen hetkeen. Ei ole kiire nukkumaan, kun seuraavana aamuna voi koisia pidempään.
Jan: Mieluummin kerran viikossa, kunnolla ja puhtaana kuin joka ilta, pikaisesti ja paikat hikisenä. Tykkäämme molemmat pitkästä esileikistä ja suuseksistä.
Veera: En koe, että seksielämämme olisi muuttunut kovinkaan paljon. Ihan alkuaikoina rakastelimme tietysti enemmän ja heti lapsen syntymän jälkeen vähemmän, mutta periaatteessa aika samoilla linjoilla ollaan menty.
Jan: Sovimme toisillemme hyvin. Molemmille on tärkeää antaa nautintoa eikä vain ottaa sitä vastaan. Hätäinen halujen tyydytys ei ole meidän juttumme. Toisaalta emme ole mitään kylki kyljessä nyhjääjiäkään. Yöllä ahdistun, jos Veera on ihan kiinni.
Veera: Jos on ollut riitaa, sovinto tulee yleensä viimeistään lauantai-iltana. On vaikea olla toiselle vihainen, kun hän käyttää luovasti kieltään. Apua, sanoinko mä noin?
Jan: Haluaisin uskoa, että meillä on hyvä seksielämä vielä vanhainkodissakin. Tekarit vaan suusta ja hommiin.

Välillä ei haluta

Yhdessä 19 vuotta: Minna, 43, ja Antti, 47. Parilla on 15- ja 10-vuotiaat lapset. Harrastavat seksiä pari kertaa kuussa.

Minna: Ehdimme olla muutaman vuoden yhdessä ennen kuin ensimmäinen lapsi syntyi ja rakastelimme usein. Kun tyttö sitten oli pieni, eikä energiaa aina riittänyt seksiin, se ei aiheuttanut ongelmia. Meillä oli kai kiintiö täynnä.
Antti: Meille seksi liittyy erityisiin, kahdenkeskisiin hetkiin, joita järjestämme itsellemme ja odotamme kovasti. Se on eräänlaista hemmottelua. Nyt kun lapset pärjäävät jo kotona kahdestaan, saatamme spontaanisti varata vaikka hotelliyön ihan kotikaupungista tai ajaa mökille sadan kilometrin päähän.
Minna: Välillä on ollut pitkiä kausia, ettei seksiä halua juuri ollenkaan. Olen oppinut miettimään, mikä toisessa ihmisessä silloin hiertää. Siitä on melkein aina kyse. Meillä ainakin kaikki ongelmat näkyvät ensimmäisenä sängyssä.
Antti: Kauheasti kehotetaan piristämään seksielämää erilaisilla leluilla tai asuilla, mutta ei niistä ole apua, jos ei oikeasti halua, että toinen on lähellä.
Minna: Hämmästyin, kun tajusin, miten vähän harrastamme määrällisesti seksiä. Vain pari kertaa kuussa, joskus harvemminkin! Mutta meillä on paljon läheisyyttä. Joskus sylikkäin olo ja hellittely johtaa pitemmälle mutta ei läheskään aina.
Antti: Joskus vain laiskottaa.

Ilo tuli sänkyyn

Yhdessä 27 vuotta: Anne, 66, ja Esko, 62. Parilla on kolme aikuista lasta. Harrastavat seksiä pari kertaa viikossa.
 
Anne: Seksielämämme on muuttunut monta kertaa vuosien varrella. Tällä hetkellä rakastelemme paljon.
Esko: Olemme myös onnellisempia kuin vuosiin.
Anne: Olen hyvin uskonnollisesta kodista mutta en koskaan ymmärtänyt, miten paljon se vaikutti ajatuksiini seksistä. Tunsin aina itseni likaiseksi, jos nautin rakastelusta. Jossain vaiheessa aloin tor jua Eskon kokonaan. Tein neljän vuoden ikäerostamme hirveän numeron. Olin mielestäni vanha ämmä ja Esko vielä viriili nuori mies. Melkein usutin hänet vieraisiin naisiin. Onneksi tajusin mennä terapiaan, jossa solmut ovat pikkuhiljaa auenneet.
Esko:”Uutta Annea” on ollut mahtavaa seurata. Toisaalta olen tuntenut melkein vihaa hänen lapsuudenkotiaan kohtaan, tuntuu, että häneltä on vanhoillisella kasvatuksella ryöstetty hirveä määrä iloa elämästä.
Anne: On tämä ollut pitkä matka. Ennen ajattelin, että seksi ei kuulu minulle, nyt ajattelen, että se kuuluu minulle vielä eläkemummonakin. Melkein tekisi mieli ruveta seksin papittareksi naisille, joilla on sama tausta kuin itselläni.
Esko: Jos ei sentään.
Anne: Yhden asian haluan sanoa nuorillekin pariskunnille: käyttäkää liukuvoidetta!

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.