Jos luulit,että parisuhdeseksi on ”vain” seksiä, olit väärässä. Se muuttuu ja vaihtelee elämäntilanteiden ja tunnelman mukaan.

Joskus sitä tarvitsee läheisyydenkaipuuseen, toisinaan hommaan ryhtyy vain, koska niin on tapana lauantai-iltaisin. Sitten löytyy uusi juju, ja sukat pyörivät jaloissa vielä seuraavanakin päivänä.

Kuten parisuhteessa, myös parisuhdeseksissä on erilaisia vaiheita ja sävyjä. Niiden ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat monesti avain hyvään seksielämään, sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg.

– Siitä ei kannata stressata, että seksiin pitäisi saada vaihtelua vain vaihtelun vuoksi. Vaikka se olisi aina samanlaista, mutta molempien mielestä hyvää, muutoksille ei ole tarvetta.

– Ihmiset ja suhteet kuitenkin muuttuvat, joten seksielämäkin pysyy harvoin yhtenä ja samana. Tärkeää olisi oppia nauttimaan seksistä sellaisena, mitä se kulloinkin on, Sandberg korostaa.

Sandbergin mukaan moni saattaa jumittua ajatukseen tietynlaisesta täydellisestä seksistä. Kun elämäntilanne ei anna siihen mahdollisuutta ja seksi on pitkälti muuta kuin unelmalemmiskelyä, tuomio on helposti tyly: seksi on huonoa. Ajatus voi herättää myös syyllisyyttä siitä, ettei pysty antamaan kumppanilleen sitä, mitä tämä haluaisi.

Toisaalta parisuhteessa jumitutaan helposti helppoon perusseksiin, vaikka vaihtelu voisi tuoda arkiseen suhteeseenkin lisäpiristystä.

– Hankkivathan pariskunnat uusia yhteisiä harrastuksiakin. Seksiin voisi panostaa samalla tavalla, kokeilla välillä uutta asentoa tai uutta paikkaa, Sandberg sanoo.

Tunnistatko suhteestasi seuraavat seksitavat?

Vaniljaseksi 

Vaniljaseksi on kuin vaniljajäätelöä: Jo ennen maistamista tietää takuuvarmasti, mitä saa. Tuttua ja turvallista, mutta silti perushyvää. 

Vaniljaseksiksi voisi kutsua pitkän suhteen tavanomaista arkiseksiä, joka tapahtuu ilman yllätyksiä, samassa paikassa ja samassa asennossa. Arkiseksi on siitä hyvää, että se on vailla vaatimuksia ja odotuksia. 

– Niin naiset kuin miehetkin kuvittelevat, etteivät riitä kumppanilleen sellaisenaan. Aina ei kuitenkaan tarvitse yrittää niin kovasti, vaan voi antaa mahdollisuuden myös laiskalle ja leppoisalle seksille. Nautimmehan myös siitä, kun tavallinen arki sujuu, joten samoin voisi ajatella myös seksistä, Tarja Sandberg sanoo.

Uusi seksi

Seksielämän päivitys voi joskus olla paikallaan, sillä tutussa ja turvallisessa piilee se vaara, ettei edes uskalla ehdottaa kumppanille uutta.

– Tämä voi kuulostaa yllättävältä, mutta etenkin naiset haluavat seksiltä helpommin jotain uutta. Miehelle riittäisi monesti sama vanha, Tarja Sandberg sanoo.

Uuden kokeilu ei välttämättä tarkoita sitomisleikkejä, vaan monesti asennon tai seksipaikan vaihtaminen riittää. Myös kehon muutokset, kuten vaikkapa raskausaika, ovat hyvä syy vaihtaa tyyliä.

Vaihtelu kannattaa: On mieletön fiilis, kun löytää pitkäaikaisen kumppanin kanssa seksiin uutta virettä ja kokeilee jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Se voi tuottaa tuoreen ihastumisen tunteen omaa kumppania kohtaan.

Lomaseksi

Lomilla petileikit ovat usein kovin erilaisia kuin arkena. Silloin seksiä myös harrastetaan eri paikassa kuin arkena. Esimerkiksi kesällä moni suomalainen lempii metsässä, rannalla tai veneen pohjalla. Hyvä seksielämä vaatii kuitenkin erityisesti joutilasta aikaa.

– Lyhyeen lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia, ettei lomaseksistä tule suorittamista, Tarja sandberg muistuttaa.

Kahdenkeskiset lomat ovat tärkeitä, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia lähteä viettämään pitkiä hotelliviikonloppuja. Lomaseksi-ajatusta voi kuitenkin soveltaa myös arkeen: jos pistää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa puhelimen ja television kiinni, voi saada tilalle ruhtinaalliset kaksi tuntia enemmän parisuhdeaikaa.

Lohtuseksi

Kun elämässä on murheita ja menetyksiä, mikä onkaan parempi lääke kuin rakkaan läheisyys?

Vaikeissa tilanteissa seksi voi vahvistaa parisuhdetta ja surijan omanarvontuntoa. Se saa ajatukset muualle ja tuo tunteen siitä, että joku välittää, ja että kelpaa kumppanilleen juuri tällaisena.

Tarja Sandbergin mukaan lohtuseksin, kuten ylipäätään seksin, kohdalla kannattaisi luopua yhdyntäkeskeisestä ajattelusta. Monille riittää, että voi vain punkea toisen kainaloon. Miehet haluavat pelkkää läheisyyttä yhtä lailla kuin naiset.

Sovintoseksi

Riidan jälkeinen seksi maistuu monille, sillä silloin tunteet ovat voimakkaasti pinnassa ja olo on hyvin herkkä. Olosuhteet ovat siis täydelliset intensiiviseen fyysiseen kanssakäymiseen. Sovintoseksi on erittäin tarpeellista: se voi korjata välejä läheisemmäksi, jos ne ovat riidellessä kylmentyneet. Jos riita on sovittu, sovintoseksi on kuin leima, joka sen päälle isketään.

Jos kuitenkin aina ennen seksiä tarvitaan hyvä matsi, olisi hyvä opetella muitakin tapoja sopia.

Riitely ja rakastelu ovat monesti temperamenttikysymyksiä. Toiset vaativat laajaa tunneskaalaa, että seksielämäkin tuntuu nautinnolliselta.

Aivot narikkaan -seksi

Seksi onnistuu monesti parhaiten silloin, kun antaa mennä, eikä ajattele liikoja.

Spontaanit hetket ovat kuitenkin harvassa. Eikä seksuaalinen kanssakäyminen juuri koskaan tapahdu täysin spontaanisti, sillä siihen liittyy aina etukäteisajattelua ja harkintaa.

Spontaania seksiä ennemmin voisikin harrastaa aivot narikkaan -seksiä. Aina ei kannata ajatella, että seksiä varten kaiken tarvitsisi olla niin järjestyksessä tai kohdallaan. Liika miettiminen voi lässäyttää tunnelman.

+ Nukutaan sittenkin, kulta!

Joskus seksissäkin perille pääsemistä tärkeämpää on matka. Aina ei tarvitse tavoitella orgasmia, eikä esileikin pidä johtaa mihinkään. Monesti väsyneenä on mukavampi kääntää kylkeä ja nukahtaa.

Luottamus voi kuitenkin lisääntyä, jos näissä tilanteissa harrastaa ”suullista seksiä”. Kerro kumppanillesi, että olet väsynyt työn ja arjen vuoksi, mutta siitä huolimatta haluat häntä.

– Puhuminen merkitsee paljon. Usein kumppani ymmärtää tilanteen ja jaksaa huomioida sen. Toisen tyytyväisenä pitäminen velvollisuudentunteesta ei ole ratkaisu, vaan näistä asioista on hyvä käydä avointa keskustelua, Tarja Sandberg muistuttaa.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.

Kysyimme teiltä, millainen on hyvä rakastaja. Näin te vastasitte.

”Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä!” Näin tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt väitti Helsingin Sanomien haastattelussa alkuvuonna. Dunderfelt perusteli väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Dunderfeltilla on tapana yleistää ja julistaa totuutena, mitä heterosuhteessa olevat naiset haluavat. Se on tullut selväksi niin Ensitreffit alttarilla- kuin Elämä pelissä -ohjelmassakin.

Kysyimme teiltä hiljattain, miksi teidän kumppaninne ovat hyviä rakastajia. Vastaukset osoittavat, että Dunderfeltin väite on turhan mustavalkoinen.

Saa unohtamaan kaiken muun

”Aikuisella iällä, vuosia kestäneen avioliiton päätyttyä ajattelin, että olen nähnyt kaiken ja voisin elää helposti ilman miestä. Sitten eteeni astui mies, joka vei jalat alta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kaveruus vaihtui intohimoiseen rakkauteen, kun annoimme sille lopulta luvan. Luulin kokeneeni seksuaalisestikin kaiken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Hän sai minut puhkeamaan kukkaan ja rakastamaan hänen lisäkseen myös itseäni. Nautin pitkästä aikaa seksistä, vaikka olin ehtinyt jo luovuttaa.

"Seksi ei ole enää suorittamista."

Puhuimme seksistä paljon jo ennen kuin edes harrastimme sitä. Se on ollut loistavaa eikä kovinkaan tavanomaista. Suurin asia puhumisen lisäksi on ollut se, ettei rakastellessa tarvitse miettiä yhtään mitään. Voi vain nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa. Kelpaa toiselle sellaisena kuin on, ja kumpikin kunnioittaa toista ja toisen toiveita seksuaalisesti. Seksi ei ole enää suorittamista, se on kahden aikuisen ihmisen suuri yhteinen nautinto. Luottamus on tietysti kaiken perustana.” Nainen 37

Ymmärtää, että aina ei jaksa

”Pienen lapsen äitinä arvostan, että mieheni ymmärtää minun olevan usein väsynyt. Seksiä on tähän elämäntilanteeseen sopivasti – ja se on todella hyvää.” Nainen, 34

”Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella.”

Osaa tulkita

Kaikki alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Kosketukset, katseet ja himot kohtaavat. Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella. Hän arvostaa sitä, jos haluan nopeasti, rauhallisesti tai romanttisesti. Hän kertoo myös omat mielihalunsa, joka kerta. Tykkään myös yllätyksistä, mutta en vaadi niitä. Parhaimmat tulevat ihan puskista, joskus mukana on myös uusi välineitä. Pidän siitä, että vempaimet sopivat yhteiseenkin käyttöön, ei pelkästään sooloiluun.” Nainen, 38

Lue myös: 20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Ottaa huomioon

Minusta huomaavaisuus tekee hyvän rakastajan. Mieheni on alusta asti pitänyt huolen siitä, että minä nautin. Vaikka hän joskus jostain syystä jäisikin ilman loppuhuipennusta, voin olla varma, että omalla kohdallani akti päättyy kuitenkin orgasmiin. Muutamien kohdalle osuneiden itsekkäiden "jyystäjien" jälkeen on ollut mahtava huomata, että toisenlaisiakin miehiä löytyy. Mies jaksaa aina todeta, että minun orgasmini on hänelle paljon tärkeämpi asia kuin omansa.” Nainen, 31

”Kukaan ei ole koskaan ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani. Siks seksi on parasta ikinä.”

”Kukaan ei ole koskaan huomioinut yhtä hyvin minua ja ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani, ja siksi seksi on nykyisessä suhteessani parasta ikinä. Ei seksin pidä tietenkään päättyä aina orgasmiin tai olla suorituskeskeistä. Mutta avopuolisoni huolehtii aina, että myös minä tulen, vaikka hän tuleekin yleensä ensin – ainakin jos kyse on yhdynnästä. Hän tykkää antaa suuseksiä. Koska hän tuntuu aidosti todella nauttivan siitä, en koe painetta tulla nopeasti, kuten joidenkin aiempien kumppaneiden kanssa. Hän lukee fiiliksiäni hyvin, sillä jos toivon jotain, hän yleensä pian tekee sen, vaikken sanoisi mitään. Kumppanini myös koskettelee minua paljon muutenkin, ja siitä syntyvä aito läheisyys tekee seksistäkin ihanaa. Lisäksi hän puhuu seksistä avoimesti, mikä on tärkeää.” Nainen, 29

”Hyvä rakataja huomioi kokonaisvaltaisesti, on hellä ja muistaa kehua. Sellainen lämmin, mukava nallekarhu jonka kanssa hyvä olla. Nainen, 47

Yhtä aikaa hellä ja intohimoinen

”Minulla on nyt tuore seksisuhde, tapaamisia takana vasta muutama, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että seksikemiamme kohtaavat aivan loistavasti. Mies on turvallinen ja luotettava. Hänen seurassaan uskallan olla täysin ja avoimesti oma itseni ja kertoa toiveistani.

”Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana!”

Ja mikä parasta, hän ottaa toiveet ja ohjeet innolla vastaan ja pistää ne heti täytäntöön. Hän on samaan aikaan hellä, mutta intohimoinen. Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana! Seksi oli todella hyvää jo ensimmäisellä tapaamisella, mutta paranee vaan kerta kerralta. Sain hänen kanssaan elämäni ensimmäisen orgasmin. Siis oikeasti ekan ikinä.” Nainen 32

”Hellyyttä, herkkyyttä ja himokkuutta samassa paketissa. Sellainen on hyvä rakastaja.” Nainen, 57

Tajunnanräjäyttävä orgasmi ei kerro kaikkea

”Exäni oli todella hellä ja huomioiva rakastaja, joka yritti parhaansa saadakseen minutkin laukeamaan. Olen kuitenkin todella vaikeasti laukeava enkä ole kovin montaa kertaa elämässäni räjähtänyt niin, että maailma olisi pyörinyt. Pieniä tulivuorenpurkauksia saan useinkin. Olin erittäin tyytyväinen seksielämäämme, jossa puhuimme haluistamme ja toiveistamme ja osasimme huomioida toisemme leikkisästi ja kokeilevasti. Erosimme kuitenkin osittain siksi, että mieheni ei uskonut minun nauttivan, kun hän ei saanut minun silmiäni pyörimään kuin hedelmäpelissä.

Olisi tärkeää, että miehetkin ymmärtäisivät, että seksi voi olla täydellistä myös pienemmillä laukeamisilla – ja että halutuksi tunteminen sekä aidosti vuorovaikutteinen rakastelu on antoisaa ja ihanaa. Nainen, 37

Lue myös: Etkö saa orgasmia? 5 yleisintä syytä ja miten korjata tilanne

 

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Kerro, mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä.

Seksistä puhutaan usein ongelmia maalaten: suomalaiset harrastavat sitä liian vähän, naisten on vaikea saada orgasmia, halut eivät kohtaa suhteissa...

Nämä ovat toki oikeita ongelmia, mutta eipäs unohdeta, että seksi on usein myös sairaan kivaa ja moni on tyytyväinenkin seksielämäänsä. Siksi haluaisimme kuulla, mikä sujuu hyvin ja mitkä asiat tekevät toisesta ihanan rakastajan – on kyse sitten puolisosta, deittailusta tai puhtaasta seksisuhteesta.

Esimerkiksi nämä asiat nousivat esille, kun kysyimme kesällä Me Naisten seksikyselyssä, millaista on hyvä seksi:

1. Molemmat kokevat nautintoa ja huomioivat toisiaan.

2. Kumpikaan ei koe suorituspaineita, ja sängyssä voi olla oma itsensä.

3. Seksi on hellää, mutta intohimoista. Leikkisyyskään ei ole pahasta.

4. Seksistä puhutaan suoraan, ja molemmat kuuntelevat toisen toiveita.

5. Mukana on paljon läheisyyttä, kuten kaikenlaista koskettelua ja suudelmia – ja jälkeenpäin halailua.

Kuulostaako tutulta vai tuleeko mieleesi jotain ihan muuta? Mitä sinun kumppanisi tekee juuri oikein? Tarinoita käytetään Me Naisten jutussa.

Mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä? Kerro lomakkeella alla!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.