Kokeile kumppanisi kanssa seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen kuuden viikon ohjelmaa, niin saatat yllättyä.

1. viikko

Mitä kuuluu, elämä? Mieti ihan aluksi näitä kysymyksiä:

Miksi haluatte parantaa seksielämäänne?

Onko siihen nyt oikea aika?

Kun elämä myllertää, se­ näkyy unessa, ruokahalussa ja seksuaalisuudessa. Stressi,­ suru ja suuttumus vaikuttavat siihen, tekeekö edes mieli.

Pitkässä parisuhteessa seksielämä on syklistä: vaisut ja vilkkaat kaudet vaihtelevat. Kannattaa muistaa, että moni lääkitys ja sairaus vaikuttaa libidoon, joten jos sellaisesta on kyse, ota aihe rohkeasti­ puheeksi sinua hoitavan­ tahon kanssa.

Hyvin pohdittu on puoliksi tehty. Sen takia ajattelutyölle ja avoimelle keskustelulle kannattaa järjestää aikaa.

Pohdittavaa: Kaipaatko lisää seksiä? Vai pitäisikö seksin­ olla toisenlaista? Tuntuuko siltä, seksiä pitäisi olla enemmän, vaikket sitä itse kaipaa?

Miten suhteenne voi­ makuuhuoneen ulkopuolella?­ Mitä teille kuuluu parina ja­ yksilöinä? Onko teillä ollut ennenkin hiljaista, minkä jälkeen seksielämä on elpynyt, vai onko nykyhetki selvä poikkeus?

Harjoitus: Nyt jutellaan. Pitkään yhdessä olleelle parille seksistä puhuminen voi olla hankalampaa kuin sen harrastaminen. Mutta ajatuksen­lukijoita ette ole. Kommunikaatiota kannattaa vetreyttää – puhukaa siis seksistä puhumisesta ja siitä, mitä ajatuksia se herättää.

2. viikko

Nuku hyvin, käy shoppailemassa. Kaikki, mikä lisää iloa ja jaksamista, kuten riittävä uni, liikunta ja fiksu ruoka, tekee hyvää myös seksille.

Tee tällä viikolla asioita, jotka tuntuvat itsestä erityisen hyviltä, ja opettele asettamaan niitä etusijalle. Se auttaa nauttimaan omasta eroottisuudesta ja aistillisuudesta.

Miltä oma kroppa tuntuu? Seksistä on vaikea nauttia, jos­ vihaa vartaloaan. Herättele ja helli kehoasi tavoilla, jotka toimivat sinun kohdallasi – todennäköisesti tiedät, mitä olet vailla.

Ja sitten kannattaa toimia:­ osta kivoja vaatteita, lähde joogatunnille tai varaa hieronta. Jos toiminta meinaa jäädä aikomukseksi, kerro kumppanillesi, mitä aiot tehdä. Saat todennäköisemmin aikaiseksi.

Seksille ja seksuaalisuudelle kannattaa raivata tilaa myös omista ajatuksista. Fantasia on juhlava sana, mutta yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa ihanaa ajatusta seksistä. Fantasiat opastavat, mitä haluat seksiltä. Sekin muuttuu iän myötä siinä missä muutkin kiinnostuksen kohteet.

Kun tutkii rauhassa omaa päätä ja kehoa, pystyy esittämään kumppanilleen entistä kirkkaampia ehdotuksia.

Pohdittavaa: Mitä voit tehdä sen hyväksi, että kokisit itsesi haluavammaksi ja haluttavammaksi? Mitä voit tehdä päivittäin ja viikoittain kehosi hyvänä pitämiseksi? Onko sinulla fantasioita? Millaisia? Onko niitä syytä päivittää ja höystää?

Harjoitus: Pidä kirjaa siitä, miten isot ja pienet muutokset arjessa ja elintavoissasi vaikuttavat mielialaasi ja siihen, miten suhtaudut seksiin, kumppaniisi, itseesi ja kehoosi.

3. viikko

Älylaitteet kiinni, suunnitelkaa lomaa. Ei, emme vieläkään usuta ryhtymään rakasteluhommiin. Edessä on kova paikka: on aika julistaa digi-detox.

Tämä ajanjakso on nimittäin pyhitetty keskinäisen yhteytenne vaalimiselle. Vaikka viettäisitte paljon aikaa yhdessä ja kokisitte pystyvänne puhumaan kaikesta, syvälliset keskustelut ja kiireettömät kohtaamiset jäävät helposti arjen jalkoihin. Se vaikuttaa myös seksiin.

Minimoikaa puhelinten ja ruutujen parissa vietetty aika. Kotihommista ja muista menoista kannattaa hoitaa vain pakolliset. Järjestäkää­ yhdet kunnon treffit – tehkää jotain erityistä, minkä eteen näette vähän vaivaakin.

Tunteita ei ole pakko ruotia. Tauoton syväluotaava keskustelu ei ole itsetarkoitus vaan se, että olette oikeasti vuorovaikutuksessa keskenänne. Siksi esimerkiksi lautapelin pelaaminen tai lomareissun suunnittelu yhdessä tekevät hyvää.

Idea on tehdä näkyväksi tapaanne olla yhdessä. On helppo tuudittautua uskoon, että tuntee kumppaninsa läpikotaisin. Silti jokainen muuttuu hitusen joka päivä. Tunnustele myös, kuka sinä nykyään olet kumppanisi seurassa. Mitä ajattelet siitä ihmisestä, joka olet nyt?

Pohdittavaa: Millainen yhteys teillä on? Kuinka kivaa teillä on yhdessä? Miten saisitte enemmän kivaa elämäänne? Koska olet tehnyt viimeksi jotain kivaa kumppanillesi? Miten sinä ja kumppanisi olette muuttuneet niistä ajoista, kun­ tapasitte? Mitä ajatuksia ja tunteita nousee pintaan, kun pysähdytte suhteenne äärelle? Mihin toimintaan ne tunteet kehottavat?

Harjoitus: Istukaa toisianne vastapäätä ja katsokaa toisianne viisi minuuttia silmiin sanomatta mitään. Pysykää paikoillanne, hengittäkää rauhallisesti, antakaa ajatusten ja kehontuntemusten tulla ja mennä omia aikojaan. Harjoitus kannattaa ajastaa, jotta siihen voi keskittyä.

Mitä näet kumppanissasi? Miltä katsominen tuntuu? Mitä oletat, että hän näkee sinussa?­ Jutelkaa harjoituksen jälkeen. Näennäisen yksinkertaista harjoitusta kannattaa tehdä monta kertaa, sillä kokemus saattaa vaihdella suuresti

4. viikko

Nyt saa koskea. Seksistä tulee helposti suoritus, jonka aikana pitäisi tehdä sitä ja tapahtua tätä. Suorittamisen takia ihminen alkaa helposti tarkkailla kriittisesti niin itseään kuin kumppaniaan, mikä verottaa nautiskelua. Hyvä vastalääke suorittamiselle on keskittyä muuhun kuin penetraatioon ja orgasmiin – ne voi jopa kieltää hetkeksi kokonaan. Keskittykää sen sijaan hierontaan, silittämiseen, halaamiseen, suuteluun ja hyväilemiseen.

Toinen seksiin liittyvä yleinen ajatus on, että seksin pitää olla spontaania eikä siitä saa sopia. Kun elämä on tarpeeksi kiireistä, sopivaa hetkeä seksille saattaa joutua odottamaan todella pitkään.

Kokeilkaa seksin merkkaamista kalenteriin. Sekin voi helpottaa, että ajattelee ennalta sovittua eroottista kohtaamista kauniina, jopa pyhänä rituaalina. Sitä, mitä silloin varsinaisesti tehdään, ei taas kannata lyödä lukkoon – velvollisuudet ja seksi eivät sovi­ yhteen.

Pohdittavaa: Mikä tekee seksistä seksiä? Mikä tekee seksistä hyvää, entä huonoa? Mistä otat itse paineita? Mikä saa sinut tuntemaan, että olet seksin aikana yhteydessä kumppaniisi? Mitä penetraatio ja orgasmi sinulle merkitsevät? Onko teillä ollut joskus erityisen ikimuistoista, ja mikä siitä teki ihanaa?

Harjoitus: Tästä klassisesta läheisyysharjoituksesta on monta versiota. Perusidea on, että toinen osapuoli on antavana osapuolena ja toinen vastaanottaa kosketusta ja­ hyväilyjä 20 minuutin ajan. Lyhyemmästäkin ajasta voi aloittaa. Sen jälkeen vaihdetaan vuoroa.

Harjoituksen voi tehdä vaatteet päällä tai alasti, ja erogeeniset alueet tai jotkin niistä voidaan ottaa harjoitukseen mukaan tai olla ottamatta.

Samaan aikaan jutellaan: Harjoituksen aikana vastaanottava puoli jakaa kokemustaan antavalle osapuolelle, joka voi myös kysellä, kunhan puhuminen ei vie liikaa huomiota.­ Tätäkin harjoitusta kannattaa tehdä monta kertaa.

5. viikko

Sitten hurvittelemaan! Onko seksi teillä aina­ samanlaista?

Monille pariskunnille­ kehittyy oma, sinänsä toimiva seksikäsikirjoitus, jota toistetaan juuri sen takia, että se toimii, ainakin joten kuten. Ujous, pelko ja­ mukavuudenhalu voivat­ estää kokeilemasta uutta.

Miksi korjata jotain sellaista, mikä kuitenkin toimii? Siksi, että siten seksiin voi löytyä uusia sävyjä, vaikkapa huumoria tai himoa. Jos sängyn tapahtumat tietää minuutilleen ennalta, kuuluu asiaan kaivata vaihtelua. On aivan sama, mitä teette, kunhan teette jotakin uutta.

Ja ei paineita, tämä­ kokeilu ei voi mennä pieleen. Yhden kerran perusteella ei kannata tuomita sitä, mitä yrititte, jos se tuntui edes vähän kutkuttavalta. Myös makuuhuoneessa harjoitus tekee mestarin. Iideoita voi ammentaa vaikka kama sutrasta, erotiikkaliikkeestä tai netistä.

Pohdittavaa: Onko jotakin, mitä sinun tekee mieli­ kokeilla, muttet kehtaa­ ehdottaa?

Miten suhtaudut kumppanisi ehdotuksiin? Millä­ perusteella kieltäydyt? Mistä uudesta lähteestä voisitte etsiä eroottista inspiraatiota? Missä rajasi menevät ja miksi?

Harjoitus: Kirjoittakaa kumpikin lapuille asioita, joita haluaisitte seksissä­ kokeilla. Pankaa laput purkkiin, ja arpokaa, mitä sillä kerralla teette.

Purkin voi halutessaan ottaa vakikäyttöön.

6. viikko

On aika kiittää. Miten meni? Oliko teillä hauskaa ja opettavaista, vai poikiko kuuri kriisin parisuhteeseen?

Kokeilun huolellinen jälkipuinti on yhtä tärkeä kuin­ alkuinventaario. Kuurit ovat vain kuureja: ne toimivat parhaimmillaan ponnistuslautana pysyvämmälle muutokselle.

Jos pääsitte vauhtiin, hienoa. Kannattaa kuitenkin olla realisti ja varautua myös takapakkeihin. Kokeilun aikana on voinut selvitä, että suhteessanne on isoja ongelmia tai että jommallakummalla on henkilökohtaisia vaikeuksia. Silloin plussaa on se, että tiedätte ainakin, mihin hakea apua.

Pohdittavaa: Mikä toimi, mikä ei? Mikä tuntui hyvältä, mikä­ pahalta? Miten aiotte jatkaa?

Harjoitus: Kirjoittakaa kumpikin vähintään kymmenen kohdan lista siitä, mistä kaikesta olette kiitollisia parisuhteessanne ja seksielämässänne. Lukekaa toistenne listat tai lukekaa ne toisillenne ääneen.

Kysyimme teiltä, millainen on hyvä rakastaja. Näin te vastasitte.

”Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä!” Näin tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt väitti Helsingin Sanomien haastattelussa alkuvuonna. Dunderfelt perusteli väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Dunderfeltilla on tapana yleistää ja julistaa totuutena, mitä heterosuhteessa olevat naiset haluavat. Se on tullut selväksi niin Ensitreffit alttarilla- kuin Elämä pelissä -ohjelmassakin.

Kysyimme teiltä hiljattain, miksi teidän kumppaninne ovat hyviä rakastajia. Vastaukset osoittavat, että Dunderfeltin väite on turhan mustavalkoinen.

Saa unohtamaan kaiken muun

”Aikuisella iällä, vuosia kestäneen avioliiton päätyttyä ajattelin, että olen nähnyt kaiken ja voisin elää helposti ilman miestä. Sitten eteeni astui mies, joka vei jalat alta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kaveruus vaihtui intohimoiseen rakkauteen, kun annoimme sille lopulta luvan. Luulin kokeneeni seksuaalisestikin kaiken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Hän sai minut puhkeamaan kukkaan ja rakastamaan hänen lisäkseen myös itseäni. Nautin pitkästä aikaa seksistä, vaikka olin ehtinyt jo luovuttaa.

"Seksi ei ole enää suorittamista."

Puhuimme seksistä paljon jo ennen kuin edes harrastimme sitä. Se on ollut loistavaa eikä kovinkaan tavanomaista. Suurin asia puhumisen lisäksi on ollut se, ettei rakastellessa tarvitse miettiä yhtään mitään. Voi vain nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa. Kelpaa toiselle sellaisena kuin on, ja kumpikin kunnioittaa toista ja toisen toiveita seksuaalisesti. Seksi ei ole enää suorittamista, se on kahden aikuisen ihmisen suuri yhteinen nautinto. Luottamus on tietysti kaiken perustana.” Nainen 37

Ymmärtää, että aina ei jaksa

”Pienen lapsen äitinä arvostan, että mieheni ymmärtää minun olevan usein väsynyt. Seksiä on tähän elämäntilanteeseen sopivasti – ja se on todella hyvää.” Nainen, 34

”Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella.”

Osaa tulkita

Kaikki alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Kosketukset, katseet ja himot kohtaavat. Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella. Hän arvostaa sitä, jos haluan nopeasti, rauhallisesti tai romanttisesti. Hän kertoo myös omat mielihalunsa, joka kerta. Tykkään myös yllätyksistä, mutta en vaadi niitä. Parhaimmat tulevat ihan puskista, joskus mukana on myös uusi välineitä. Pidän siitä, että vempaimet sopivat yhteiseenkin käyttöön, ei pelkästään sooloiluun.” Nainen, 38

Lue myös: 20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Ottaa huomioon

Minusta huomaavaisuus tekee hyvän rakastajan. Mieheni on alusta asti pitänyt huolen siitä, että minä nautin. Vaikka hän joskus jostain syystä jäisikin ilman loppuhuipennusta, voin olla varma, että omalla kohdallani akti päättyy kuitenkin orgasmiin. Muutamien kohdalle osuneiden itsekkäiden "jyystäjien" jälkeen on ollut mahtava huomata, että toisenlaisiakin miehiä löytyy. Mies jaksaa aina todeta, että minun orgasmini on hänelle paljon tärkeämpi asia kuin omansa.” Nainen, 31

”Kukaan ei ole koskaan ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani. Siks seksi on parasta ikinä.”

”Kukaan ei ole koskaan huomioinut yhtä hyvin minua ja ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani, ja siksi seksi on nykyisessä suhteessani parasta ikinä. Ei seksin pidä tietenkään päättyä aina orgasmiin tai olla suorituskeskeistä. Mutta avopuolisoni huolehtii aina, että myös minä tulen, vaikka hän tuleekin yleensä ensin – ainakin jos kyse on yhdynnästä. Hän tykkää antaa suuseksiä. Koska hän tuntuu aidosti todella nauttivan siitä, en koe painetta tulla nopeasti, kuten joidenkin aiempien kumppaneiden kanssa. Hän lukee fiiliksiäni hyvin, sillä jos toivon jotain, hän yleensä pian tekee sen, vaikken sanoisi mitään. Kumppanini myös koskettelee minua paljon muutenkin, ja siitä syntyvä aito läheisyys tekee seksistäkin ihanaa. Lisäksi hän puhuu seksistä avoimesti, mikä on tärkeää.” Nainen, 29

”Hyvä rakataja huomioi kokonaisvaltaisesti, on hellä ja muistaa kehua. Sellainen lämmin, mukava nallekarhu jonka kanssa hyvä olla. Nainen, 47

Yhtä aikaa hellä ja intohimoinen

”Minulla on nyt tuore seksisuhde, tapaamisia takana vasta muutama, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että seksikemiamme kohtaavat aivan loistavasti. Mies on turvallinen ja luotettava. Hänen seurassaan uskallan olla täysin ja avoimesti oma itseni ja kertoa toiveistani.

”Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana!”

Ja mikä parasta, hän ottaa toiveet ja ohjeet innolla vastaan ja pistää ne heti täytäntöön. Hän on samaan aikaan hellä, mutta intohimoinen. Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana! Seksi oli todella hyvää jo ensimmäisellä tapaamisella, mutta paranee vaan kerta kerralta. Sain hänen kanssaan elämäni ensimmäisen orgasmin. Siis oikeasti ekan ikinä.” Nainen 32

”Hellyyttä, herkkyyttä ja himokkuutta samassa paketissa. Sellainen on hyvä rakastaja.” Nainen, 57

Tajunnanräjäyttävä orgasmi ei kerro kaikkea

”Exäni oli todella hellä ja huomioiva rakastaja, joka yritti parhaansa saadakseen minutkin laukeamaan. Olen kuitenkin todella vaikeasti laukeava enkä ole kovin montaa kertaa elämässäni räjähtänyt niin, että maailma olisi pyörinyt. Pieniä tulivuorenpurkauksia saan useinkin. Olin erittäin tyytyväinen seksielämäämme, jossa puhuimme haluistamme ja toiveistamme ja osasimme huomioida toisemme leikkisästi ja kokeilevasti. Erosimme kuitenkin osittain siksi, että mieheni ei uskonut minun nauttivan, kun hän ei saanut minun silmiäni pyörimään kuin hedelmäpelissä.

Olisi tärkeää, että miehetkin ymmärtäisivät, että seksi voi olla täydellistä myös pienemmillä laukeamisilla – ja että halutuksi tunteminen sekä aidosti vuorovaikutteinen rakastelu on antoisaa ja ihanaa. Nainen, 37

Lue myös: Etkö saa orgasmia? 5 yleisintä syytä ja miten korjata tilanne

 

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Kerro, mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä.

Seksistä puhutaan usein ongelmia maalaten: suomalaiset harrastavat sitä liian vähän, naisten on vaikea saada orgasmia, halut eivät kohtaa suhteissa...

Nämä ovat toki oikeita ongelmia, mutta eipäs unohdeta, että seksi on usein myös sairaan kivaa ja moni on tyytyväinenkin seksielämäänsä. Siksi haluaisimme kuulla, mikä sujuu hyvin ja mitkä asiat tekevät toisesta ihanan rakastajan – on kyse sitten puolisosta, deittailusta tai puhtaasta seksisuhteesta.

Esimerkiksi nämä asiat nousivat esille, kun kysyimme kesällä Me Naisten seksikyselyssä, millaista on hyvä seksi:

1. Molemmat kokevat nautintoa ja huomioivat toisiaan.

2. Kumpikaan ei koe suorituspaineita, ja sängyssä voi olla oma itsensä.

3. Seksi on hellää, mutta intohimoista. Leikkisyyskään ei ole pahasta.

4. Seksistä puhutaan suoraan, ja molemmat kuuntelevat toisen toiveita.

5. Mukana on paljon läheisyyttä, kuten kaikenlaista koskettelua ja suudelmia – ja jälkeenpäin halailua.

Kuulostaako tutulta vai tuleeko mieleesi jotain ihan muuta? Mitä sinun kumppanisi tekee juuri oikein? Tarinoita käytetään Me Naisten jutussa.

Mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä? Kerro lomakkeella alla!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Syy orgasmivajeeseen voi piillä korvien välissä, kehon toiminnassa tai siinä, mitä sängyssä tapahtuu.

Orgasmin puute vaivaa monia, ja varsinkin naisia. Niin kävi ilmi esimerkiksi tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa suomalaisten seksielämästä ja Me Naisten kesällä tekemässä seksikyselyssä. Kondomittari-tutkimuksen mukaan viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, koska heidän on vaikea saada orgasmia.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että 60 prosenttia suomalaisnaisista on joskus teeskennellyt orgasmin. Yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Muistatko, kun seksiä rakastava ja sitä ahkerasti harrastava Samantha kadotti orgasminsa Sinkkuelämää-sarjassa? Kokeilunhaluinen kumppani, itsetyydytysmaraton, seksilelut... Mikään ei auttanut. Lopulta selvisi, että syynä oli mielipaha, jota Samantha ei ollut käsitellyt. Syy orgasmivajeeseen voi piillä korvien välissä, kehon toiminnassa tai siinä, mitä sängyssä tapahtuu.

Gynekologi ja New Yorkin Mount Sinai -lääketieteellisen apulaisprofessori Alyssa Dweck kertoo Glamour-lehdelle yleisiä syitä sille, miksi nainen ei saa orgasmia.

1. Klitoriksesi ei saa tarpeeksi huomiota

Alyssa Dweckin mukaan 70 prosenttia naisista saa orgasmin helpommin klitorista stimuloimalla kuin yhdynnässä. Itsetyydytyksessä, käsipelissä ja suuseksissä klitoris saa usein huomiota, mutta yhdynnässä se vaatii hieman enemmän vaivaa.

Lähetyssaarnaaja-asennossa voi auttaa se, että kumppani liikkuu hitusen ylemmäs.

Dweck neuvoo kokeilemaan erilaisia asentoja ja seksileluja. Esimerkiksi perinteisessä lähetyssaarnaaja-asennossa voi auttaa se, että kumppani liikkuu hitusen ylemmäs, jolloin penis stimuloi klitorista paremmin.

Muista myös, ettei kumppanisi ole ajatustenlukija. Jos haluat hänen tekevän jotain, puhu siitä. Seksistä avoimesti keskustelevat parit ovat tutkitusti onnellisia. Jos puhuminen on hankalaa, kokeile vaikka näyttää kumppanillesi, miten haluat itseäsi koskettavan.

Lue lisää: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanille

2. Klitoriksesi saa liikaa huomiota

Mitä ihmettä? Ainahan puhutaan, että klitoriksen koskettelu on oikotie onneen. Kiitos 8 000 hermopäätteen, klitoris on kuitenkin äärimmäisen herkkä, joten toisinaan se pärjäisi paremmin hieman vähemmällä huomioilla.

Dweckin mukaan on naisia, jotka eivät voi saada orgasmia, jos klitorista stimuloidaan liikaa. Tässä tapauksessa Dweck neuvoo peittämään klitoriksen pehmeällä tai silkkisellä kankaalla tai pyytämään kumppania koskemaan hellävaraisemmin.

3. Mielesi on maassa

Kuten Samanthankin tapauksessa, kun ei voi hyvin, halut voivat hiipua tai orgasmit kadota.

Myös mielialalääkkeet voivat vaikeuttaa orgasmin saamista, Dweck kertoo Glamourille. Silloin kannattaa jutella lääkärin kanssa, olisiko mahdollista kokeilla toista lääkitystä.

Lue lisää: Eikö seksi kiinnosta? 14 syytä, jotka saavat halut katoamaan

4. Hormonisi ovat sekaisin

Joskus tämä johtuu ehkäisypillereistä. E-pilleri estää ovulaation muuttamalla kehon estrogeeni-, keltarauhashormoni- ja testosteronitasoja, mikä voi vähentää haluja. Mutta onneksi muitakin ehkäisyvaihtoehtoja on.

Hormoniheittelyt voivat johtua myös siitä, että kehosi valmistautuu vaihdevuosiin. Molemmissa tapauksessa Dweck kehottaa puhumaan asiasta gynekologin kanssa.

5. Ajatuksesi harhailevat

Sanotaan, että aivot ovat nautinnon kannalta tärkein elin. Jos mietit sängyssä kauppalistaa tai miltä vartalosi näyttää missäkin asennossa, on todennäköisesti vaikea keskittyä hetkeen ja nauttia täysillä. Dweck neuvoo keskittymään siihen, miten hyvältä kaikki tuntuu.

Trendikkäästä mindfulnessista voi olla apua sängyssäkin. Maailman helpoin rentoutumisvinkki toimii seksissäkin: Seksi ja läsnäolo -kirjan kirjoittanut Mitra Vasara vinkkaa rauhoittamaan ajatukset keskittymällä hengittämiseen. Hengitellessä voi kuulostella, miltä juuri siinä hetkessä tuntuu.

”Läsnäoloa ei kannata suorittaa.”

Vasara muistuttaa myös, ettei seksistä, läsnäolosta ja orgasmeista kannata stressata.

– Läsnäoloa ei kannata suorittaa. On parempi olla itselleen rehellinen ja myöntää, että on ihan poikki ja on vaikeaa rentoutua. Usein jännitys laukeaa, kun myöntää sen ääneen.

Lue lisää Mitra Vasaran vinkkejä: Tässäkö seuraava seksitrendi? Vaatii läsnäoloa