Kuva Panu Pälviä

Personal trainerit piiskaavat jo kuntosaleilla, ja life coachit neuvovat elämänvalinnoissa. Seuraavaksi lähdetään petraamaan seksielämä sex coachin avustuksella.

Mikä pettymys! Sex coach Anu Kinnusen vastaanottohuone Helsingin Kampissa on kuin mikä tahansa terapeutin tila, jonka keltaisen lampun kajossa­ voisi kuvitella olevan helppo avautua. Pari huonekasvia nyökkii ymmärtäväiseen­ sävyyn sivupöydällä.

Missään ei näy neonpinkkejä dildoja, silikonista muovailtuja tekovärkkejä eikä­ edes sukupuolielimien rakenteita esittäviä infojulisteita.

On huoneessa sentään kahden nojatuolin lisäksi pehmeä, upottava sohva.

– Ei siinä kyllä ole kukaan vielä maannut, Kinnunen nauraa.

Hän kutsuu itseään siis sex coachksi, seksivalmentajaksi. Titteli on vielä maailmanlaajuisestikin uusi. Brittiläinen The Independent -lehti kävi tammikuun alussa haastattelemassa "Britannian ensimmäistä" sex coachia. Toisin kuin tavalliset seksuaaliterapeutit, jotka neuvovat asiakkaitaan puhumalla, sex coach tulee makuuhuoneeseen, jutussa sanotaan.

Toistaiseksi Kinnunen on vielä pysynyt vastaanottohuoneessaan. Hänen menetelmiinsä ei kuulu neuvominen kädestä­ ­pitäen, vaan auttaminen pikemminkin puheen tasolla.

– Kun perinteisessä seksuaaliterapiassa ehkä enemmän kaivellaan menneitä, sex coachingissa katsotaan eteenpäin. Tänne voi tulla myös, vaikkei olisi mitään ihmeellistä kriisiä. Jos vaikka vain haluaa parantaa seksielämäänsä, Kinnunen sanoo.

– Täällä voidaan puhua ihan suoraan, mitä siellä makuuhuoneessa tapahtuu.

Sitä avointa laitaa

Kun sex coachia lähestytään, kyseessä ovat usein ne tavallisimmat seksipulmat: haluttomuus, orgasmivaikeudet, erektiohäiriöt, seksuaaliset estot tai sitten se, ettei seksiä heru mistään.

Ovatko suomalaiset sitten nykyään jotenkin avoimia ja halukkaita puhumaan seksiasioistaan?

– Ehkä ne, jotka hakeutuvat sex coachin­ pakeille, edustavat sitä avoimempaa laitaa. Eräs lääkäri koulutuksessamme sanoi, että suomalainen mies on keskimäärin kymmenen vuotta kotona erektiohäiriönsä kanssa, ennen kuin hakee­ apua, Kinnunen sanoo.

Mikäli suuria kansallisia seksitutkimuksia on uskominen, suomalaisen seksielämän suurin uhka on sen väheneminen. On kiire, väsyttää ja justiinsahan me toissa kuussa oltiin silleen.

Sex coach pyrkii auttamaan viilentyneiden lakanoiden syndroomassa yksilöllisesti. Kaikkia ei voi neuvoa samaan tyyliin, että pelatkaa eroottista lautapeliä ja hierokaa toisiinne suklaakastiketta.

– Valmennus lähtee siitä, millainen ihminen ovesta astuu sisään.

Jos asiakkaalla on esimerkiksi orgasmivaikeuksia, Kinnunen käy ensin läpi, millainen seksuaalihistoria tällä on.

– Sitten ihan opetellaan saamaan orgasmi­ itsetyydytyksellä.

Haluttomuus johtuu Kinnusen mukaan­ useimmiten siitä, että seksikumppanilta ei irtoa tarpeeksi hyväksyntää ja empatiaa. Silloin mietitään, miten tunnepuoli saataisiin kuntoon.

– Seksuaalisten estojen kanssa painiskelevien kohdalla ikään kuin annetaan lupa. Taustalla voi olla ikäviä lapsuuden kokemuksia, nöyryytyksiä tai pitkä­aikainen yksinäisyys. Lupaa omalle seksuaalisuudelle ei ole ehkä tullut kasvuympäristöstä ja vähiten omalta itseltään.

Seksipääoma kuntoon

Jos seksiongelmia onkin, ne ovat usein voitettavissa. Etenkin omaa eroottista pääomaansa – termi, jota Kinnunen käyttää usein – voi kohentaa.

Termi on brittiläisen sosiologin Catherine Hakimin. Hän on pähkäillyt mallin, jossa eroottinen pääoma koostuu ulkonäöstä, tyylikkyydestä, energisyydestä, sosiaalisista taidoista, seksuaalisesta viehätysvoimasta ja intiimistä seksuaalisuudesta.

Käytännössä hyvä eroottinen pääoma, siis että saa ja seksi sujuu, on ihmisellä, joka osaa pukeutua itseään imarteleviin vaatteisiin, on pessyt hiuksensa, osaa puhua, nauraa ja vitsailla sekä suhtautuu seksiin uteliaan innostuneesti.

– Saatan antaa asiakkailleni ihan konkreettisia neuvoja. Esimerkiksi erään ylipainostaan kärsineen miehen kanssa päätimme, että hän palkkaa itselleen personal trainerin. Voin myös kehottaa­ käymään pukeutumisneuvojalla.

Sex coachilta voi saada myös armoa, tai Kinnusen sanoin "luvan".

– Ei ole mikään hirveä epäonnistuminen, jos on joskus lähtenyt jonkun ei niin onnistuneen valinnan matkaan tai ollut huonoksi osoittautuneessa suhteessa. Suhteista väistämättä oppii aina jotakin.

Mistä sinkku saa?

Kinnunen on opiskellut seksuaaliterapeutiksi Sexpo-säätiön koulutuksessa. Lopputyössään hän perehtyi siihen, voiko seksuaaliterapiasta olla apua sinkuille, jotka toivoisivat saavansa pari­suhteen. Koehenkilöiksi Kinnunen löysi miehiä ja naisia Eurosinkut-yhdistyk­sestä. ­

Tahattomasti yksin ja seksittä olevista miehistä hän löysi kolme erilaista tyyppiä.

Ensimmäiselle ryhmälle nainen on eräänlainen kaukainen haave.

– Heillä ei välttämättä ole koskaan ollut­ läheisiä naissuhteita. Heillä voi olla tosi huono itsetunto tai selkeitä ongelmia kommunikaatiossa niin, että sanat katoavat, jos pitää puhua naiselle.

Toisen ryhmän miehet ihastuvat kaverinaisiin,­ jotka olivat tehneet miehille selväksi, ettei hommasta tule suhdetta.Kolmas ryhmä taas haahuili eteenpäin ilman selkeää tavoitetta.

– He saattavat lähteä baarista kenen tahansa mukaan, ja siitä seuraa sitten kaikenlaista harmia.

Naisilla on Kinnusen mukaan seksiasioissa helpompaa.

– Kyllä nainen saa seksiä helpommalla kuin mies, jos on valmis yhtään alentamaan seksikumppanille asettamaansa rimaa. Miehistä kymmenen prosenttia jää ilman, vaikka laskisi riman kuinka alas, hän väittää.

Naisille tyypillisin seksuaalinen ongelma on Kinnusen mukaan se, että kaikki tilanteet tavata miehiä puuttuvat.

– Saattaa olla, että nainen on eronnut vuosia sitten ja lapset ovat jo aikuisia. Ollaan naisvaltaisessa työpaikassa ja pyöritään vapaa-ajalla naisporukoissa. Olen törmännyt myös naisiin, jotka ovat akateemisesti erittäin koulutettuja ja vuosikausia panostaneet vain opiskeluun eivätkä lainkaan ihmissuhteisiin.

Näille tapauksille "on saatava tapailumoodi päälle".

Pohjatulppa kiinni

Lopputyönsä takia Kinnunen on tullut erikoistuneeksi sinkkujen seksiasioihin, mutta kyllä hän parejakin opastaa.

– Vastaanotolleni on tulossa tuoreehko pariskunta, joka haluaa syventää seksuaalisuuttaan.

Ja se tarkoittaa?

– He haluavat tietää tantraseksistä.

Tantra on Kinnusta erityisen lähellä. Sen ajatusmaailma liittyy henkistymisen etsintään, minkä takia Kinnunen, 39, muutama vuosi sitten hylkäsi tuotantotalouden diplomi insinöörin hommansa Fortumilla, lähti kahdeksi vuodeksi Romaniaan­ joogaamaan ja päätyi vaihtamaan alaa seksuaalineuvojaksi.

Moni tavallinen tallukka ei tiedä tantrasta juuri mitään. Osa on kuullut sen, että siinä ei saada orgasmia. Tai siis sitä, jota me länsimaalaiset jyystäjät nimitämme orgasmiksi. 

– Tantraseksissä mukana ei ole vain ihmisen fyysinen taso, vaan siinä mennään sieluun saakka.

Kinnusen mukaan parisuhde voi olla myös väline omaan henkiseen kasvuun.

– Rakastelun seurauksena energiatankki tulee täyteen, ja se kaikki energia purkautuu pohjatulpan eli siemensyöksyn kautta pois. Tantrassa pyritään siihen, että energia höyrystyy ylöspäin kohti sydäntä. Se lähentää ihmisiä toisiinsa.

Kaikkien ei tietenkään tarvitse ruveta tantraamaan, mutta siinä on Kinnusen mukaan paljon elementtejä, joilla voi parantaa­ normiseksiäkin.

– On hyvä löytää muitakin erogeenisiä alueita kuin ne sukupuolielimet ja herätellä niitä henkiin.

Lue lisää: Sex couchin asiakas: "Tajusin, että hain liian haastavaa kumppania"

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.

Kysyimme teiltä, millainen on hyvä rakastaja. Näin te vastasitte.

”Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä!” Näin tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt väitti Helsingin Sanomien haastattelussa alkuvuonna. Dunderfelt perusteli väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Dunderfeltilla on tapana yleistää ja julistaa totuutena, mitä heterosuhteessa olevat naiset haluavat. Se on tullut selväksi niin Ensitreffit alttarilla- kuin Elämä pelissä -ohjelmassakin.

Kysyimme teiltä hiljattain, miksi teidän kumppaninne ovat hyviä rakastajia. Vastaukset osoittavat, että Dunderfeltin väite on turhan mustavalkoinen.

Saa unohtamaan kaiken muun

”Aikuisella iällä, vuosia kestäneen avioliiton päätyttyä ajattelin, että olen nähnyt kaiken ja voisin elää helposti ilman miestä. Sitten eteeni astui mies, joka vei jalat alta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kaveruus vaihtui intohimoiseen rakkauteen, kun annoimme sille lopulta luvan. Luulin kokeneeni seksuaalisestikin kaiken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Hän sai minut puhkeamaan kukkaan ja rakastamaan hänen lisäkseen myös itseäni. Nautin pitkästä aikaa seksistä, vaikka olin ehtinyt jo luovuttaa.

"Seksi ei ole enää suorittamista."

Puhuimme seksistä paljon jo ennen kuin edes harrastimme sitä. Se on ollut loistavaa eikä kovinkaan tavanomaista. Suurin asia puhumisen lisäksi on ollut se, ettei rakastellessa tarvitse miettiä yhtään mitään. Voi vain nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa. Kelpaa toiselle sellaisena kuin on, ja kumpikin kunnioittaa toista ja toisen toiveita seksuaalisesti. Seksi ei ole enää suorittamista, se on kahden aikuisen ihmisen suuri yhteinen nautinto. Luottamus on tietysti kaiken perustana.” Nainen 37

Ymmärtää, että aina ei jaksa

”Pienen lapsen äitinä arvostan, että mieheni ymmärtää minun olevan usein väsynyt. Seksiä on tähän elämäntilanteeseen sopivasti – ja se on todella hyvää.” Nainen, 34

”Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella.”

Osaa tulkita

Kaikki alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Kosketukset, katseet ja himot kohtaavat. Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella. Hän arvostaa sitä, jos haluan nopeasti, rauhallisesti tai romanttisesti. Hän kertoo myös omat mielihalunsa, joka kerta. Tykkään myös yllätyksistä, mutta en vaadi niitä. Parhaimmat tulevat ihan puskista, joskus mukana on myös uusi välineitä. Pidän siitä, että vempaimet sopivat yhteiseenkin käyttöön, ei pelkästään sooloiluun.” Nainen, 38

Lue myös: 20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Ottaa huomioon

Minusta huomaavaisuus tekee hyvän rakastajan. Mieheni on alusta asti pitänyt huolen siitä, että minä nautin. Vaikka hän joskus jostain syystä jäisikin ilman loppuhuipennusta, voin olla varma, että omalla kohdallani akti päättyy kuitenkin orgasmiin. Muutamien kohdalle osuneiden itsekkäiden "jyystäjien" jälkeen on ollut mahtava huomata, että toisenlaisiakin miehiä löytyy. Mies jaksaa aina todeta, että minun orgasmini on hänelle paljon tärkeämpi asia kuin omansa.” Nainen, 31

”Kukaan ei ole koskaan ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani. Siks seksi on parasta ikinä.”

”Kukaan ei ole koskaan huomioinut yhtä hyvin minua ja ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani, ja siksi seksi on nykyisessä suhteessani parasta ikinä. Ei seksin pidä tietenkään päättyä aina orgasmiin tai olla suorituskeskeistä. Mutta avopuolisoni huolehtii aina, että myös minä tulen, vaikka hän tuleekin yleensä ensin – ainakin jos kyse on yhdynnästä. Hän tykkää antaa suuseksiä. Koska hän tuntuu aidosti todella nauttivan siitä, en koe painetta tulla nopeasti, kuten joidenkin aiempien kumppaneiden kanssa. Hän lukee fiiliksiäni hyvin, sillä jos toivon jotain, hän yleensä pian tekee sen, vaikken sanoisi mitään. Kumppanini myös koskettelee minua paljon muutenkin, ja siitä syntyvä aito läheisyys tekee seksistäkin ihanaa. Lisäksi hän puhuu seksistä avoimesti, mikä on tärkeää.” Nainen, 29

”Hyvä rakataja huomioi kokonaisvaltaisesti, on hellä ja muistaa kehua. Sellainen lämmin, mukava nallekarhu jonka kanssa hyvä olla. Nainen, 47

Yhtä aikaa hellä ja intohimoinen

”Minulla on nyt tuore seksisuhde, tapaamisia takana vasta muutama, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että seksikemiamme kohtaavat aivan loistavasti. Mies on turvallinen ja luotettava. Hänen seurassaan uskallan olla täysin ja avoimesti oma itseni ja kertoa toiveistani.

”Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana!”

Ja mikä parasta, hän ottaa toiveet ja ohjeet innolla vastaan ja pistää ne heti täytäntöön. Hän on samaan aikaan hellä, mutta intohimoinen. Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana! Seksi oli todella hyvää jo ensimmäisellä tapaamisella, mutta paranee vaan kerta kerralta. Sain hänen kanssaan elämäni ensimmäisen orgasmin. Siis oikeasti ekan ikinä.” Nainen 32

”Hellyyttä, herkkyyttä ja himokkuutta samassa paketissa. Sellainen on hyvä rakastaja.” Nainen, 57

Tajunnanräjäyttävä orgasmi ei kerro kaikkea

”Exäni oli todella hellä ja huomioiva rakastaja, joka yritti parhaansa saadakseen minutkin laukeamaan. Olen kuitenkin todella vaikeasti laukeava enkä ole kovin montaa kertaa elämässäni räjähtänyt niin, että maailma olisi pyörinyt. Pieniä tulivuorenpurkauksia saan useinkin. Olin erittäin tyytyväinen seksielämäämme, jossa puhuimme haluistamme ja toiveistamme ja osasimme huomioida toisemme leikkisästi ja kokeilevasti. Erosimme kuitenkin osittain siksi, että mieheni ei uskonut minun nauttivan, kun hän ei saanut minun silmiäni pyörimään kuin hedelmäpelissä.

Olisi tärkeää, että miehetkin ymmärtäisivät, että seksi voi olla täydellistä myös pienemmillä laukeamisilla – ja että halutuksi tunteminen sekä aidosti vuorovaikutteinen rakastelu on antoisaa ja ihanaa. Nainen, 37

Lue myös: Etkö saa orgasmia? 5 yleisintä syytä ja miten korjata tilanne

 

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Kerro, mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä.

Seksistä puhutaan usein ongelmia maalaten: suomalaiset harrastavat sitä liian vähän, naisten on vaikea saada orgasmia, halut eivät kohtaa suhteissa...

Nämä ovat toki oikeita ongelmia, mutta eipäs unohdeta, että seksi on usein myös sairaan kivaa ja moni on tyytyväinenkin seksielämäänsä. Siksi haluaisimme kuulla, mikä sujuu hyvin ja mitkä asiat tekevät toisesta ihanan rakastajan – on kyse sitten puolisosta, deittailusta tai puhtaasta seksisuhteesta.

Esimerkiksi nämä asiat nousivat esille, kun kysyimme kesällä Me Naisten seksikyselyssä, millaista on hyvä seksi:

1. Molemmat kokevat nautintoa ja huomioivat toisiaan.

2. Kumpikaan ei koe suorituspaineita, ja sängyssä voi olla oma itsensä.

3. Seksi on hellää, mutta intohimoista. Leikkisyyskään ei ole pahasta.

4. Seksistä puhutaan suoraan, ja molemmat kuuntelevat toisen toiveita.

5. Mukana on paljon läheisyyttä, kuten kaikenlaista koskettelua ja suudelmia – ja jälkeenpäin halailua.

Kuulostaako tutulta vai tuleeko mieleesi jotain ihan muuta? Mitä sinun kumppanisi tekee juuri oikein? Tarinoita käytetään Me Naisten jutussa.

Mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä? Kerro lomakkeella alla!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.