Leena, 48, lähti vuosi sitten hakemaan netistä elämänkumppania. Sitä ei ole löytynyt, mutta seksiseuraa kyllä.

”Aloin pitää miehistä kirjaa viime syksynä. Nauroin ystäväni kanssa, kuinka paljon minulla on miehiä: parhailla viikoilla viisi! Vuoden aikana niitä on ollut kymmeniä, ei sentään satoja.

Tässä yksi merkintä kirjastani: ’Kari, Iskuri-palstan kautta, korvarenkaat ja punaiset silmät, raju valko-sipulinhaju. Varastomies, tarjosi seksiä jopa kotonaan. En kiinnostunut. Pelkäsin, että on joku huumehörhö.

Kun laitoin ensimmäisen nettiprofiilini vuosi sitten, luulin, että nyt jo seurustelisin. Nyt ajattelen, että perskuta, jos en löydä netistä ihmissuhdetta, haen seksiä.

Olen saanut hyvää seksiseuraa, mutta kehtaako sellaista sanoa? Se on Suomessa edelleen tabu.

Olen seksuaalisesti viriili ja harrastin kertakäyttösuhteita ennenkin, mutta netti on lisännyt niitä selvästi.

Ensimmäinen nettitapaamiseni oli niin hyvä kokemus, että sain siitä uskoa. Mies pesi kätensä, laittoi vaatteensa siististi pinoon ja kiitti orgasmista. Se teki itsetunnolleni hyvää.

Emme tietenkään voineet tavata miehen luona. Hänellä on vaimo.

Mieluiten pukumiehiä

Minulla on ilmoitus kahdella seuran­hakupalstalla, ja vastailen myös seksipalstan miesten ilmoituksiin. Ihmiset käyttävät eri palstoilla eri nimimerkkiä, mutta
samat tyypit niissä pyörivät.

Joiltakin miehiltä odotan pelkästään hyvää seksiä, toisilta
levollista oloa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Sänkyyn meneminen ei ole ainoa juttu. Miehen älykkyys kiihottaa minua jo sellaisenaan. Joidenkin kanssa käyn vain kahvilla, ja toteamme, että jatkamme etsintää.

Mitä kalliimpi sivusto, sen tasokkaampia miehiä. Suomi24 on ilmainen, mutta sieltä löytyy hörhöjä. Käytän kalliita palveluja, sillä minua kiehtovat älykkäät pukumiehet, jotka ovat kiertäneet muutakin kuin tahkoa. Kolme kuukautta Match Affinityssä maksaa 117 euroa.

En halua pukumiehiä rahan takia, sillä tulen taloudellisesti hyvin toimeen. Enkä missään tapauksessa ota maksua seksistä.

Seksipalstoilla touhu on rehellisintä. Teerenpeli puuttuu, ja
ukkomiehet kertovat rehellisesti olevansa ukkomiehiä.

Miehet ovat yleensä kuvanneet seksipalstoille itsensä alasti peilin kautta niin, että kasvot puuttuvat. Olen tullut vuoden aikana rohkeammaksi ja rohkeammaksi.
Alkuun katselin miesten  kuvia käsi silmien edessä.

 

Johtaja ja miljonääri

Yksi mies kirjoitti minulle näin: ’Jos kysymyksesi tarkoittaa, olenko valmis seksiin, niin vastaus on kyllä, ehdottomasti! Aion olla ukkomies jatkossakin, mutta nauttia runsaammasta ja monipuolisemmasta seksistä, toivottavasti
sinun kanssasi.’

Mies oli johtajatasoa. Kolmen tunnin sessio hotellin luksus-
huoneessa. Kaksi kondomi­pakettia oli varannut, meni varmaan paketillinen. Yllättävän kiihkeä ollakseen ukkomies.

Ukkomiehet voivat olla aika osaamattomia, koska ovat olleet kolmekymmentä vuotta saman naisen kanssa. Niitä jännittää, ja niillä on suorituspaineita. He  salaavat yleensä henkilöllisyytensä mahdollisimman pitkälle.

Kerran tulin treffeiltä kotiin ja googletin, kenen miljonäärin kanssa oikein olin ollut. Hänen asuntonsa oli kuin galleria ja lounas à la carte -listalta, kun muut tarjoavat hikisen pullasysteemin. Selvisi, että mies omistaa muutaman yrityksen. Hänellä on 28-vuotias naisystävä.

Monella miehellä on deittipalsta auki työpöytänsä koneella. He voivat lähettää kesken päivän tällaisia viestejä: ’Palaveri takana, ja ajattelin sinua.’ Saatan vastata, että haluatko seksiä tänään töiden jälkeen? Miehet tykkäävät, kun seksistä puhuu suoraan.

Itse en käy ikinä työpaikallani netissä.

Yksi mies vieraili luonani niin sanotuissa asiakastapaamisissa. Enää hän ei voi tulla, koska töissä tarkkaillaan hänen ajankäyttöään. Suren sitä.

 

Ukkomiehiä riittää

En ole koskaan uskonut, että valkoisessa tiilitalossa asuu onnellinen perhe, ja se kuva on vahvistunut entisestään. Suomalainen parisuhde ei voi hyvin.

Moni ukkomies on kertonut eläneensä seksittömässä liitossa kaksikymmentä vuotta. Saan varmasti naisten vihat niskaani, kun sanon, että monet naimisissa olevat naiset vetävät haarat kiinni. Jotkut miehet tietysti haluavat muutenkin maistaa kakkua. Eivätkä kaikki hae nuorta naista.

Miehet puhuvat minulle tunteistaan, vaimoistaan ja pari-
suhteistaan. En minä tietenkään kaikkia miesten juttuja usko. Enkä ajattele, että naisen täytyy näyttää kotitöiden jälkeen isorintaiselta hemaisevalta blondilta.

Itse en ole ollut todella pitkässä parisuhteessa. En siis tiedä, mitä se oikeasti on. Jäin 35-vuotiaana leskeksi ja yksinhuoltajaksi. Sen jälkeen minulla on ollut pari muutaman vuoden suhdetta.

Netti on tehnyt naisen tai miehen saamisen helpoksi: muutama viesti, mahdollisesti kuva, sitten treffit. Enää ei tarvitse mennä
kapakkaan. Talvella bongasin paljon rakennusmiehiä ja timpureita.

Vaadin aina kondomia, mutta täytyy sanoa, että jonkun ukkomiehen kanssa olen ollut ilmankin.

 

Turha moralisoida

En moralisoi itseäni. Olen vapaa nainen enkä kenenkään salarakas. Elämäni on myös työtä, siivousta, pyykinpesua ja poikani kanssa olemista. Miksi minun tarvitsisi olla lojaali muille naisille? Usein ajattelen, että kunpa te vaimot tietäisitte. Vaikka ei se mitään parantaisi. Minulla ei ole mitään tarvetta kostaa naisille, sitä tämä ei ole.

Miesten oma moralisointi on heidän juttunsa. Naisiaan pettäviä miehiä en kunnioita kuten muita, mutta jotain niiden elämästä puuttuu.

Yksi ukkomies ehdotti vakituista sänkysuhdetta, mutta hänelle tuli morkkis. Ehkä mies oppi kuitenkin jotain, ehkä vaimo saa nyt
parempaa seksiä.

Välillä mietin, miksi minä nyt törmään miehiin, joilla on oma-tunto, kun en heihin parisuhteissani törmännyt? Kuinka paljon
minun ex-mieheni ovat pettäneet?

En ole naiivi. En kuvittele, että miehet hakevat takiani avioeroa. Mutta jos minulla on tunteita miestä kohtaan ja minut jätetään tekstiviestillä, silloin suutun.

Vaarana on, että miehiin kiintyy. Tietyt miehet eivät missään nimessä halua kiintymystä. Joskus olisi myös kiva kävellä miehen kanssa reilusti kadulla eikä aina järkeillä mihin voi mennä.

Nykyään käyttäydynkin kuin äijä: sanon vain, että ringaillaan.

 

Omalta pojalta salassa

Nettitouhuistani tietää vain muutama ystävä. Pelkään, että ihmiset luulevat, etten saa miestä muualta.

Olen 15-vuotiaan pojan äiti ja haluan suojella häntä tältä.

Tapaan miehet yleensä muualla kuin kotona. Ehkä kerran parissa viikossa luonani käy joku. Aina
aamupäivisin, kun poika on lähtenyt kouluun.

Poikani tietää, että minulla on ilmoitus yhdellä sivustolla ja että löysin sieltä Juhan, jonka kanssa seurustelin viime syksynä. Hän saattaa sanoa, että taas äiti hakee uutta poikaystävää.

Toisinaan poika kurkkii selkäni takana, kun olen tietokoneella. Häädän hänet pois. Sanon, että nämä ovat minun juttujani ja
minun koneelleni ei saa mennä.

Joskus treffeille lähtiessäni kysyn pojaltani, näytänkö seksikkäältä. Joku kyllä sanoi, ettei lapselta saa sellaista kysyä. Pojan mielestä näytän aina samalta.

Minulla on tietyt treffivaatteet. Olen saanut miehiltä palautetta, että tihkun niissä seksiä. Miehet tykkäävät, kun paita paljastaa rintojen välisen vaon. Miehet tykkäävät myös helmistä. Ukkomiehet toivovat stay-upeja. Alkuun olin sitä mieltä, että ainahan toivoa voi, mutta nyt minusta on tullut niiden suurkuluttaja.

En ole koskaan ajatellut ulko-näköäni niin paljon kuin tämän vuoden aikana. Olen ennenkin huolehtinut itsestäni, mutta nyt panostan kampaukseen ja meikkiin vielä enemmän. Tämä pitää minut fyysisesti hyvässä kunnossa. Monen naisenkin mielestä olen nuorentunut ja kaunistunut.

Yksi tyyppi tosin antoi minulle kotitehtäväksi painoindeksin laskemisen. Ei kuulemma tykännyt vatsastani. Toinen haukkui suonikohjukuningattareksi. Silloin itketti, otti päähän. Eikö tässä
iässä pitäisi olla suvaitsevaisia? Nyt isken samalla mitalla takaisin.

Onhan minulla muutama kilo liikaa, mutta olen oppinut kuvailemaan itseäni nettisanoilla muodokas, kurvikas ja pehmeä. Miehet tykkäävät siitä.

 

Meneekö jo yli?

Äskettäin 32-vuotiaalla sinkkumiehellä oli olohuoneessaan
erektiovaikeuksia. Hyvä nähdä välillä, ettei mies ole mikään kone.

Netti on valtava hiekkalaatikko, aina löytyy joku parempi.

Pisin netistä löytämäni suhde on kestänyt pari kuukautta.
Rakastuin Juhaan, mutta hän sanoi, että otan nettideittailun
liian vakavasti. Myöhemmin kuulin, että hän oli käynyt seurustelummekin aikana deittipalstoilla.

Jossain vaiheessa olin itkuinen, väsynyt ja pettynyt: miksi suhteet aina päättyvät? Olen hämmästynyt, etten ole löytänyt vuoden
aikana parisuhdetta, vaikka olen sosiaalinen. Käyn edelleen myös tanssimassa, mutta vähemmän.

En anna miehille heti omaa kännykkä­numeroani vaan käytän
prepaid-liittymää. Kutsun sitä hotlineksi. Joskus kun joku tuntematon lähettää kalunsa kuvan,
tulee olo, että onko tämä mennyt liian pitkälle.

Jotkut miehet uskovat, että kun naisella on ilmoitus netissä, hänen kanssaan voi tehdä mitä vain. Mutta en halua tehdä mitään pervoa.

Mutta on kännykässä ollut tällainenkin hauska viesti: ’Torttua tekisi mieli maistaa yöpalaksi.’

Myönnän, että olen vähän koukussa. Kun tulen töistä kotiin, katson aina, olenko saanut viestejä.

Unelma toteutui

Olin päättänyt, että ennen kuin täytän viisikymmentä, toteutan kaksi unelmaani: olen puumanainen ja harrastan kimppakivaa.

Kimppakivaa jännitin enemmän kuin mitään pitkään aikaan, mutta se oli ihanaa! Olin vastannut nettiviestiin, jossa tarjottiin kahta miestä. Niillä on neljän
varatun miehen piiri, enkä todellakaan ole siinä ainoa nainen. Se on pitkälle organisoitua toimintaa: siistit ja puhtaat olosuhteet, tarjolla jaffaa ja suklaakeksejä. Kaikki käyttävät kondomia. Keskellä kirkasta päivää, selvin päin.

Pelkäsin, että minua satutetaan, mutta miehet olivat todellisia herrasmiehiä. Kyllä 40+-mies on sängyssä paras.

Nyt odotan, että miehet tulevat kesälomiltaan.

 

Raikas puumasuhde

Oma puumasuhde minulla on ollut vuodenvaihteesta asti, 28-vuotiaaseen Janneen. Tapasin hänet tuttavani syntymäpäiväjuhlissa, ja meillä oli heti todella hyvät kemiat.

Näemme nyt pari kertaa kuussa, yleensä hänen luonaan. Aluksi ajattelin, että eihän toi nuorimies osaa mitään, mutta enää ei tunnu oudolta. Janne on raikas tuulahdus kaljujen, pöhöttyneiden äijien jälkeen.

Välillä saan puhelimeeni kuvan pullistelevista boksereista ja
viestin: ’Mitä puumanainen tekisi tälle?’ Se on nuorenmiehen tyyli, ja huom: hän on vapaa mies.

Meillä on kiintymyssuhde, tykkäämme toisistamme. Joskus Janne sanoo, että kaikki on minun kanssani niin helppoa. Että kunpa olisin parikymmentä vuotta nuorempi.

Olen nettisuhteistani mustasukkainen, mutta yritän olla olematta. Tiedän, etten ole hyvän-näköisten miesten ainoa nainen. Jannesta en ole mustasukkainen. Hänellä voi olla koko viikonlopun muuta naisseuraa, ja silloin
puumanainen saa odottaa.

Jannella on kova tarve perustaa perhe, löytää äiti lapsilleen. Kun hän löytää sen, minun täytyy
tehdä tilaa.

 

Hurja vuosi

Tämä vuosi on ollut hurjempi kuin olisin osannut uneksiakaan. Mutta mitään en kadu. Elämä olisi ollut paljon tylsempää ilman.
Moni viriili nainen menee ihan hukkaan, koska on liian ujo.

Tavoitteenani ei ole kuitenkaan olla netissä loppuelämääni. Toivon vielä löytäväni kypsän parisuhteen, haluaisin olla jollekin se ainoa. Tosin en tiedä, pystynkö enää luottamaan miehiin.” 

Jutussa esiintyvien ihmisten nimet on muutettu.

Seksi ja läheisyys voivat aiheuttaa myös suunnatonta pelkoa ja ahdistusta.

Seksi. Kuka sitä enää harrastaa?

Eivät ainakaan nuoret aikuiset. Tilastot ja tutkimukset kertovat vähän väliä karua totuuttaan: seksi se vain vähenee.

Vuonna 2015 toteutetun FINSEX-tutkimuksen mukaan yhdyntämäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, eniten niin sanottuja ruuhkavuosiaan elävillä 30–40 vuotiailla aikuisilla.

Lue myös: Tutkimukset sen todistavat: nykynuorisolla on surkeampi seksielämä kuin vanhemmillaan

Selityksiäkin on tarjolla useita: ei ehdi, on parempaakin tekemistä, ei tee mieli ottaa ihmissuhdesotkujen riskiä ja sängyssä on kivempaa hiplata kännykkää kuin kumppania. Ilmankin pärjää.

Ei tee mieli ottaa ihmissuhdesotkujen riskiä ja sängyssä on kivempaa hiplata kännykkää.

Vaikea päästää lähelle

Kolmekymppinen Liz Jackson kertoo Marie Clairen tuoreessa jutussa oman tarinansa seksittömyyden taustalla. Hän on yrittänyt harrastaa seksiä viimeksi kuusi vuotta sitten, kesällä 2010. Seurauksena oli paniikkikohtaus.

Liz kirjoittaa kärsivänsä seksuaalisesta anoreksiasta. Kun termi tuli hänen tietoonsa, kaikki palat tuntuvat loksahtavan paikoilleen. Hänelle seksi ja intiimi kanssakäyminen aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta, minkä vuoksi hän pyrkii välttämään niitä. Virallisesta lääketieteen diagnoosista ei kuitenkaan ole kyse.

Kaikki alkoi jo vuosikymmen sitten. Parikymppinen Liz oli kokematon rakkaudessa, eikä voinut uskoa, että joku voisi haluta häntä. James (nimi muutettu) kuitenkin yritti, mutta kaikesta yrityksestä huolimatta Lizin oli vaikeaa päästää miestä lähelleen.

Minulla oli aina ongelmia itsetuntoni kanssa – ei James sitä aloittanut. Lukiossa kaikki kaverini seurustelivat, paitsi minä. Kyse ei ole siitä, ettenkö olisi yrittänyt – kukaan ei ollut koskaan kiinnostunut. Collegessa luulin saavani yhteyden poikiin, mutta nekin säädöt paljastuivat yhden yön jutuiksi.

Koko elämä yksin?

Kun Liz viimein olis valmis suhteeseen Jamesin kanssa, tämä vahvisti kaikki naisen pelot todeksi: miehestä ei enää kuulunut mitään. Muutaman vuoden jälkeen pari yritti vielä uudelleen, mutta hyvältä vaikuttanut suhde päättyi nopeasti, kun kävi ilmi, että mies oli ilmeisesti koko ajan tapaillut jotakuta muuta.

Aina läsnä ollut ahdistukseni yltyi niin pahaksi, että päädyin sairaalaan sydänfilmiin, jotta varmistui, etten ollut saamassa sydänkohtausta.

Sydämessä ei ollut fyysistä vikaa, ja kun Liz tajusi kaiken johtuvan ihmissuhteista, hän lopetti deittailun pitkäksi aikaa. Jopa aiheen käsittely terapeutin kanssa tuottaa tuskaa vielä vuosien jälkeenkin.

Kun Liz tajusi kaiken johtuvan ihmissuhteista, hän lopetti deittailun.

Liz ei kuitenkaan ole aseksuaali, vaan kaipaa silloin tällöin läheisyyttä toisen ihmisen kanssa – kuin anorektikko ruokaa, jonka kieltää itseltään. Epäonnistuneilla deiteillä käyminen vain pahentaa oloa. Kuluuko koko loppuelämä yksin?

Vasta viime aikoina nainen on uskaltanut puhua ongelmistaan avoimemmin ja huomannut, ettei ole ainoa, joka siitä kärsii.

Seksuaalisesta anoreksiasta pitäisi puhua enemmän. Niin kauan kuin sitä ei pidetä oikeana sairautena, se yksinkertaistetaan hylätyksi tulemisen peloksi. Monille meistä se on kuitenkin enemmän – se on totta ja sydäntäsärkevää.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Liz Jacksonin kirjoituksesta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Voisitko elää ilman seksiä ja läheisyyttä?

Ei riitä, että sohaisee parin minuutin niskahieronnan ja odottaa emännän olevan valmis seksiin, suosikkibloggaaja sanoo.

Lapsi tuli, seksi loppui. Hyvin tyypillinen tilanne suomalaisissa perheissä?

Näin ainakin väittävät Sari Helin ja Leena Hattunen, joiden Huonon Äidin seksikirja – Miten selvitä hengissä parisuhteesta ja ruuhkavuosista? julkaistiin juuri. Sari Helin on toimittaja, joka kirjoittaa suosittua Huono äiti -blogia, Hattunen on psykoterapeutti.

Kaksikon havainnot suomalaisten, pienten lasten vanhempien seksielämästä perustuvat Huono Äiti -blogin lukijoiden viesteihin ja keskusteluihin.

Miksi perheelliset tarvitsevat oman seksikirjansa, Sari Helin?

Aina kun seksi nousi blogissa aiheeksi, se herätti valtavasti keskustelua. 80 prosentilla  lukijoista sitä ei ollut – tai siitä oli tullut ihan vitsi.

– Samaan aikaan joka puolella toitotetaan seksin tärkeyttä, ja se aiheuttaa paineita.Tarkoituksemme on armon levittäminen; että ihmiset olisivat armollisempia itseään ja parisuhdettaan kohtaan ja hyväksyisivät, että seksielämä on erilaista eri elämänvaiheissa. Vaikka nyt ei peitto hirveästi heiluisikaan, kannattaa sinnitellä, sillä paremmat ajat koittavat vielä joskus.

Mutta miksi sitä seksiä on pakko harrastaa? Eikö se ole ihan ok, jos nyt nukutaan ja katsotaan asiaa uusiksi sitten, kun lapset ovat kasvaneet?

Ei sitä olekaan, jos se sopii kummallekin. Mutta seksi tai sen puute on kuitenkin merkittävä erojen syy. On tylsää, jos muuten hyvä suhde päättyy siihen, ettei seksiä ole. Seksin kaipuu on usein ihan ikävää toisen ihoa kohtaan. Seksihän on myös toisen kohtaamista; kaikki me kaipaamme läheisyyttä ja hyväksyntää. Ehkä siksi kannattaisikin kysyä itseltään, olenko edes yrittänyt yrittää? Ja katse pois älypuhelimista, ne vievät nykyään yllättävän paljon ihmisten aikaa.

Paras seksivinkkisi pienten lasten vanhemmille?

Hommatkaa hyvä lastenhoitaja ja luottakaa siihen, että lapsi säilyy hengissä muiden kanssa. Vanhemmat tarvitsevat kahdenkeskistä  aikaa, jolloin pääsee puhumaan aikuisten asioita. Nykytilanne, jossa lasten kanssa ollaan koko ajan, on evoluution kannaltakin luonnoton. Ennenhän lasten perään katsoivat vanhemmat sukupolvet. Nyt mummot voivat kuitenkin asua 800 kilometrin päässä.

– Mutta hoitoverkostoja voi yrittää itsekin luoda. Esimerkiksi meillä on ollut päiväkodista lähtien toimiva yökyläilyrinki toisten lapsiperheiden kanssa.

Naisille annetaan usein seksivinkkejä ’tyyliin yllätä miehesi imuroimalla stay upeissa’. Tuntuu, että miehille suunnattuja vinkkejä näkee harvoin. Missä viipyvät kaikki ’kuumenna naisesi pukeutumalla artesaanipuusepäksi’ -kikat?

Hyvä kysymys! Itse asiassa olen huomannut, että miehet ovat usein aika usein pihalla naisen mekaniikasta; että naiset oikeasti tarvitsevat esilämmittelyyn moninkertaisen ajan miehiin verrattuna. Ei riitä, että sohaisee parin minuutin niskahieronnan ja sitten odottaa emännän olevan hyvällä tuulella ja valmis seksiin.

– Pahinta mitä mies voi tehdä, on yrittää saada seksiä kerjäämällä, mankumalla tai syyllistämällä. Ehkä miehille voisi antaa sellaisen vinkin, että kokeile kerrankin antaa täyden 20 minuutin niskahieronta ilman mitään taka-ajatuksia ja katso, mitä tapahtuu.

Anders Mali

Ja taas naisten ratkaisut ongelmiin samalla kaavalla: älkää tehkö niin kuin nyt teette- vaan jotenkin toisin- tosin neuvoja ei anneta, miten

Tämäkin on nyt sitten selvitetty tutkimuksessa: valo vaikuttaa miesten libidoon.

Harkitsetko uuden valaisimen hankintaa kotiin? Entäpä jos se tällä kertaa olisi kirkasvalolamppu?

Uuden tutkimuksen mukaan valosta on nimittäin hyötyä miesten seksielämässä, kertoo Independent-lehti. 

Italialaistutkimuksessa selvisi, että miesten testosteronitasot nousivat huomattavasti, kun he saivat kirkasvalohoitoa.

Tutkimukseen osallistui 38 miestä, joilla oli diagnosoitu alhaiset testosteronitasot. 

Miehet saivat päivittäin 30 minuutin ajan valohoitoa, joka jäljitteli auringonvaloa. Tutkijat huomasivat jo kahden viikon hoitojakson jälkeen, että miesten seksihalut ja testosteronitasot olivat kasvaneet.

Lue myös: Säästä! Tämä on halpa ja toimiva versio kirkasvalolampusta

– Kohonneet testosteronitasot selittävät sen, että miehet raportoivat suuremmista seksihaluista, sanoo tutkimuksen vetäjä, professori Andrea Fagiolini Sienan yliopistosta.

Tutkimuksessa oli mukana myös ryhmä, joka sai plasebohoitoa. Heidän halunsa ja testosteronin määrä pysyivät normaalina.

Monilla miehillä testosteronin tuotanto alkaa vähentyä 40 ikävuoden jälkeen. Matala testosteroni aiheuttaa seksihalujen vähentymisen lisäksi muitakin ikäviä oireita, kuten väsymystä ja unihäiriöitä.

Tutkijat olettavat, että talven pimeys on yksi syy halujen heikentymiseen.

Hiipuvat halut voivat johtua muistakin syistä. Tämän vuoksi italialaistutkijat päätyivät tutkimaan valon vaikutusta miesten seksielämään. Tutkijat olettavat, että talven pimeys on yksi syy halujen heikentymiseen.

– Pohjoisella pallonpuoliskolla kehon testosteronituotanto laskee luonnollisesti marraskuun ja huhtikuun välisellä ajalla, ja sitten se nousee tasaisesti läpi kevään ja kesän saavuttaen huippunsa lokakuussa.

Fagiolinin mukaan kirkasvalo jäljittelee todella tehokkaasti luonnon omaa valoa. Kirkasvalohoidolla on tutkitusti hyviä vaikutuksia seksihalujen lisäksi myös kaamosmasennuksen hoidossa.

Onko sinulla käytössäsi kirkasvalolamppu?

Haluatko oikeasti? Oletko valmis myös ristiriitaisiin tunteisiin?

Piristäisiköhän parinvaihto? Tai kolmen kimppa? Tai ihan vaan vanha kunnon sivusuhde?

Kun erotiikka nuupahtaa muuten hyvässä vakisuhteessa, moni miettii vaihtoehtoja seksielämän elvyttämiseksi. Silloin saattaa myös tulla mieleen, toimisikohan avoin suhde. Se voisi olla ainakin reilumpi järjestely kuin salarakas. Avoin suhde määritellään suhteeksi, jossa pari on rakkaussuhteessa vain toisiinsa, mutta heillä on lupa harrastaa seksiä myös toisten kanssa.

Aina silloin tällöin tapaa pareja, jotka kertovat olevansa avoimessa suhteessa, mutta toimiiko se oikeasti? Ainakin silloin tarvitaan varmasti selkeät säännöt.

Toimittaja-bloggaaja Sari Helin ja psykoterapeutti Leena Hattunen listaavat Huonon äidin seksikirjassa (Tammi, 2016) seitsemän sääntöä, jotka avoimeen suhteen heittäytyvien kannattaa käydä läpi niin itsensä kuin kumppaninsa kanssa.

1. Kunnioita kaikkien ihmisten sekä parisuhteiden rajoja että omaa tahtoa.

2. Kaikkien on pidettävä huoli sekä itsestä, toisista että leikin tai suhteiden terveistä rajoista.

3. Ketään ei saa vahingoittaa, loukata tai käyttää hyväksi.

4. Jokaisella on jokaisena hetkenä oikeus perääntyä ilman syyllistämistä tai syyllistämistä.

5. Avoimet suhteet ja kimppaseksi voivat herättää myös hankalia tunteita. Mieti, oletko valmis käsittelemään niitä etukäteen ja varsinkin jälkikäteen?

Kimppakivaan ei pidä suostua kumppanin mieliksi.

6. Mieti, haluatko oikeasti? Avoimeen suhteeseen tai kimppakivaan ei pidä suostua kumppanin mieliksi. Ketään ei myöskään saa manipuloida tai pakottaa.

7. Pelin säännöt on oltava kaikille osapuolille selvät, ja ne on puhuttava etukäteen selviksi.

Mitä mieltä sinä olet?

Voiko avoin suhde toimia?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.