Petra on ollut sängyssä 130 miehen kanssa. Hän nauttii seksistä ja etsii samalla sitä oikeaa.

Kuva Lauri Mannermaa

Siististi pedatun parisängyn yläpuolella riippuu peili. Se on silmiinpistävän iso pienessä makuuhuoneessa: koko sängyn levyinen ja metrin korkuinen.

Keittiön puolella kahvi lorisee pannuun. Petra, 32, kaivelee kuppeja kaapista ja availee muovikuoresta kaupan vadelmaista pullapitkoa.

– Onhan se peili hieno sisustuselementti, hän sanoo venyvällä Pohjois-Karjalan murteellaan.

– Mutta kyllä se on hankittu siksi, että näkee, mitä sängyssä touhutaan.

Petra on harrastanut seksiä noin 130 miehen kanssa. Hänen elämäänsä on mahtunut pitkiä parisuhteita, mutta nyt hän on jälleen sinkku.  

Espooseen Petra muutti pari vuotta sitten töiden perässä Joensuusta. Hän työskentelee esimiehenä myyntialalla.

Vuokrakaksion harmahtavat seinät ovat jo rispaantuneet ja pintaremontin tarpeessa. Kirjahyllyyn on aseteltu liuta punaisia ja sinisiä palkintoruusukkeita. Niiden omistaja, mustanvärinen snautseri nimeltään Viivi, makaa lattialla, vikisee ja tuijottaa tuuheiden kulmakarvojensa alta laminaatille vierähtänyttä tennispalloa.

– Mitä sinä vilkuilet siinä, onko kuuma? lepertää Petra.

Viivin purentavika on aiheuttanut sen, ettei kaksikko enää kierrä kilpailuja. Koira on Petralle kuitenkin niin rakas, ettei hän raaski enää työpäivän jälkeen lähteä pois kotoaan. Siksi miehet tulevat yleensä treffeille Petran luo.

Petra tönii syrjään pöydällä hurisevaa mustaa läppäriä, kun hän asettelee pöydälle kahvikuppeja. Sen avulla hän löytää miehet Suomi24-sivuston treffipalstalta.

Omassa nettiprofiilissaan Petra kertoo itsestään ja määrittelee, minkälaista miestä etsii. Profiiliin liittämässään valokuvassa Petra näyttää hyvältä ja itseltään. 

Klik, klik, ja tietokoneen ruudulle ilmestyy kuva miehestä, joka poseeraa hymyillen ja valtava hauki kädessään.

– Tälle miehelle kirjoitin takaisin, mutta hän ei ole enää vastannut. Iski kai paniikki.

– Tuon näen ensi sunnuntaina. Myös huomiseksi olen sopinut treffit, Petra sanoo ja nauraa rehevästi.

Jokin aika sitten Petra harrasti seksiä kuuden eri miehen kanssa yhden viikon aikana. Sitä seuraavalla viikolla miehiä oli viisi. Osa heistä oli Petran vakkareita eli miehiä, joiden kanssa Petra ei seurustele mutta harrastaa seksiä säännöllisesti.

Mies syksyksi

"En etsi pelkkää seksiä vaan kaiken tarkoituksena on löytää se oikea. Seksi merkitsee minulle kuitenkin niin paljon, että kumppanin on oltava taitava ja nautittava seksistä yhtä lailla. Kesän ajattelin vielä sinkkuilla, mutta tavoitteeni on, että viimeistään loppukesästä minulla on mies.

Haluan vahvaluontoisen miehen. 

Hänellä täytyy olla päämääriä. Vaadin myös älykkyyttä, koska en pidä itseäni tyhmänä. Rakastan keskusteluja ja nautin flirtistä ja huulenheitosta. Nykyään olen myös alkanut tietoisesti hakea sellaista miestä, joka kunnioittaa naista, sillä sellaista on yllättävän vaikea löytää. Edellinen poikaystäväni ei kunnioittanut minua lainkaan.

Miehen on ehdottomasti tykättävä myös Viivistä. Hänen on ymmärrettävä, että koira on minun lapseni, eikä sitä saa kohdella miten sattuu. Muutama vakkari on saanut jäädä sen takia, että he ovat alkaneet komennella Viiviä liikaa.

Pyrin siihen, etten koske varattuihin miehiin. Aina miehet eivät kuitenkaan kerro seurustelevansa, tai sitten he kertovat puolisostaan vasta seksin jälkeen. Se on typerää.

Jos minä seurustelen, en petä. Haluan luotettavan ja uskollisen suhteen, sillä muuten en voi kuvitella olevani onnellinen.

Ikäviä yllätyksiä

Netti on kätevä tapa löytää seuraa, sillä sieltä löytyy paljon fiksuja ja hyvännäköisiä tyyppejä, jos jaksaa etsiä. Chatissa miehen älykkyys selviää jo parista lauseesta. En jaksa pitkää viestiesileikkiä, sillä haluan nähdä miehen mahdollisimman nopeasti kasvotusten.  

Tapaamiset sovitaan yleensä minun luokseni. Seksistä vihjaillaan usein jo viesteissä, joten tiedän yleensä etukäteen, jos siihen edetään.

Suomi24:n treffipalstalla on mielettömän paljon käyttäjiä. Jos etsii 25–40-vuotiasta miestä Uudeltamaalta, haku löytää heitä niin paljon, ettei kaikkia jaksa lukea kerralla. Pelkästään eilen sain parikymmentä yhteydenottoa.

Nettitreffit voivat osoittautua myös ikäväksi yllätykseksi. Miehillä on joskus ylenpalttinen käsitys omasta komeudestaan. He saattavat laittaa nettiin kolme neljä vuotta vanhan kuvan, minkä jälkeen kiloja onkin tullut parikymmentä lisää.

Viime aikoina huonoja kokemuksia on riittänyt. Sen vuoksi päätin ryhtyä taas käymään kesällä baareissa. Helsingissä seuraa löytyy parhaiten pubeista. Siellä on helppo jutella, koska ihmiset eivät liiku isoissa kööreissä. Klubeilla en juurikaan viihdy, ja esimerkiksi Tigerin kaltaiset yökerhot ovat mielestäni pintaliitopaikkoja. Siellä miehet metsästävät typeriä glitter-tyttöjä, eivätkä tällaiset maalta tulleet tallerot erotu joukosta. Sellaiset miehet eivät ole kiinnostuneita siitä, mitä naisen pään sisällä on, mutta eipä niiden miesten omassakaan päässä ole mitään.

Viime lauantaina kävelin baarissa yhden ihanan näköisen miehen miehen ohi. Olin jo lähdössä kotiin, kun pyörähdin ympäri, palasin hänen luokseen ja tarrasin pyllyyn kiinni. Mitä sitä turhaan jallittamaan? Seuraavana päivänä olin kotona vasta viideltä iltapäivällä. Olen joskus luonteeltani vähän äijämäinen.

Baareissa ja netissä on kummassakin puolensa. Netti on baaria parempi kohtaamispaikka siksi, että baarissa tulee yleensä valvottua liian myöhään ja juotua alkoholia. Selvin päin on helpompi arvioida, onko jokin siirto järkevä vai ei. 

Netissä miehiä ehtii myös bongata enemmän kuin baareissa.

Fantasiat toteutettu

Kertoja, joita kadun? Hah, arvaa montako! Varsinkin 16–19-vuotiaana tuli käytyä läpi kaikenmaailman örkit. Teininä mentiin baariin, pokattiin mies ja aamulla todettiin, että ei helvetti. Niinä vuosina harrastin seksiä noin 50 eri miehen kanssa.  

19-vuotiaana aloitin parisuhteen, joka kesti kymmenen vuotta. Sen jälkeen minulla on ollut 80 miestä lisää. Joskus yritin pitää heistä päiväkirjaa, mutta huomaan unohtavani miehen nimen nopeasti, jos hän on ollut täysi floppi.

Enää minun ei tarvitse kokeilla kaikkea kuten nuorempana. Miehet kysyvät usein chatissa, onko minulla fantasioita, mutta ne kaikki on jo toteutettu.

Osa tapaamistani miehistä etsii selvästi itselleen kumppania. Toiset ovat huithapeleja, jotka eivät etsi mitään. 

Valitettavan usein ne, jotka olisivat minusta kiinnostuneita, eivät kiinnosta minua pätkääkään. Yleensä he ovat liian kilttejä tai sitten he eivät ole tyylillisesti minulle sopivia. Olen jossain määrin ulkonäkökeskeinen. Pidän siitä, että mies osaa pukeutua ja pitää itsestään huolta. Samaan pyrin myös itse.

Ihastun herkästi ja saan sen takia usein takkiini. Olen kuitenkin myös vahva luonne. Edellisen kerran, kun mies ei ikävä kyllä ollutkaan kiinnostunut, surin vuorokauden ja ajattelin sitten, että no niin, se siitä.

Joskus tämä kaikki tietenkin tökkii. Mietin, miksi en löydä sellaista miestä, joka haluaisi pitää minua kainalossaan aina. Miehet eivät ymmärrä myöskään sitä, että vaikka kyse olisi seksistä ilman tunteita, niin sylissä saa pitää vähän aikaa. Ei tarvitse sanoa heti hommien jälkeen, että kiitti moi, minäpä tästä lähdenkin. Hetken aikaa voisi jutella sylikkäin. 

Kaipaan hellyyttä ja läheisyyttä, mikä osin kai ajaakin tähän. Se, ja tietynlainen huomionkipeys.

Olen saanut myös sukupuolitauteja, vaikka suojaudun aina uusien tuttavuuksien kanssa kondomilla. Se ei kuitenkaan aina pidä tai suojaa täydellisesti. Taudit ovat valitettava haitta, kun harrastaa seksiä useamman kuin yhden ihmisen kanssa.

Ex-poikaystäväni sanoi joskus, että olen ruma ja lihava. Siksi ajattelen vieläkin, etten ole mitenkään erityisen kaunis – tissit ovat pienet ja perse on liian iso. 

Viime viikonloppuna nousin kuitenkin taas kerran jaloilleni, kun mies kehui minua kauniiksi ilman meikkiä ja kaikkine makkaroineni. Haen hyväksyntää, vaikka se onkin vain pieni osa tätä kaikkea.

Ei mitään väärää

Minulla on melko vähän ystäviä. Lähimmät heistä tietävät, kuinka paljon tapailen miehiä, eivätkä he ole koskaan kritisoineet minua. Yksi kaveri on sanonut, että hän haluaisi olla samanlainen kuin minä, mutta luonne ei anna periksi.

Isä ja äiti eivät tätä hyväksyisi. Toisaalta hekin osoittavat tunteensa toisilleen myös fyysisesti. Vanhempani ovat olleet yhdessä yli 30 vuotta, mutta edelleen he pussailevat.

En tee mitään väärää. Ne, jotka ajattelevat, ettei näin saa tehdä, ovat rajoittuneita. Kielteiset asenteet juontavat uskonnollisista näkemyksistä, joiden mukaan esiaviollinen seksi on väärin. Naisen pitää kuitenkin saada nauttia omasta seksuaalisuudestaan ja seksistä aivan kuten miehenkin.

Olen aina tullut paremmin toimeen miesten kuin naisten kanssa. En enää oikein edes luota naisiin, sillä olen ollut koulukiusattu ja naispuoliset ystäväni ovat pettäneet minut. 

Tosin nyt minulla on todella hyvä ystävä. Olen hänelle kiitollisuudenvelassa kaikesta, varsinkin tuon karvakorvan hoitamisesta.

Naisten pitäisi ottaa vähän rennommin ja hyväksyä toiset ihmiset myös seksuaalisesta näkökulmasta. Oma elämänasenteeni on se, että pitää nauttia elämästä eikä pidä ottaa stressiä ja kitistä turhasta. Se vie ainoastaan voimia.

Olen minä kai vähän ylpeäkin kaikista näistä miehistä. Saatan jopa kehuskella kavereille, että sainpahan taas. Varsinkin miehet ovat kateellisia. Olen ainakin saanut kokeilla asioita, joita voin sitten mummona muistella."

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.