Kuvituskuva: Shutterstock

Pekka, 42, on käynyt maksullisissa 90-luvun puolivälistä alkaen. – Kukaan ei tiedä tästä harrastuksestani.

”Seksinostajia on laidasta laitaan. Koen olevani hyviä kokemuksia hakeva kulinaristi.

Olen 42-vuotias naimisissa oleva perheenisä Länsi-Suomesta. Kävin ensimmäisen kerran maksullisissa 1990-luvun puolivälissä ollessani seksittömässä, väljähtäneessä suhteessa. Se kerta tuli tarpeeseen, vaikka kokemus itsessään ei ollut kummoinen.

Siitä se alkoi – maksullisissa käymisestä tuli tavallaan harrastukseni. Olisin todennäköisesti saanut naisia muutenkin, mutta hain seksikokemuksia nimenomaan erilaisten ihmisten kanssa, sulkia hattuun.

Tein hullun lailla töitä, joten rahaa riitti. Saatoin käydä maksullisissa kahdesti päivässä. Se oli myös tapa palkita itseä ja purkaa stressiä. Pettymyksiä tuli usein, kun en ollut niin valikoiva tyttöjen suhteen. Jonkun kerran käännyin ovelta, kun tuli tunne, ettei tytöllä ole kaikki hyvin.

Ajatukseni maksullisissa käymisestä muuttuivat vasta, kun työt vähenivät huomattavasti, väljähtynyt suhteeni loppui, ja mietin elämäni suuntalinjoja. Päätin hidastaa tahtia ja valita tarkemmin, missä käyn.

Nykyinen liittoni on hyvä joka lailla, myös seksielämämme toimii. Sen takia ostankin seksiä enää pienessä määrin ja hoidan kaiken niin, etten loukkaa kumppaniani. Pääosan vapaa-ajastani vietän kotona ja perheen kanssa.

Käytän maksullisia nykyisin 2–4 kertaa kuukaudessa, ja olen hyvin valikoiva. Osa vakkarisuhteistani on todella pitkiä ja siten sellainen osa elämääni, jota en ole halunnut jättää, vaikka olen parisuhteessa. Nautin siitä, että seksi eri ihmisten kanssa on erilaista. Itse seksiltä olen aina toivonut tavallisia juttuja, sellaista hellää yhdessäoloa.

Keskustelen etenkin vakkareideni kanssa meidän molempien elämästä. Moni saa tytöiltä henkistä tukea. Maailma on mennyt siihen, ettei toisista välitetä. Siksi tekee hyvää puhua luottamuksellisesti jollekulle, joka kuuntelee.

Pitkiä suhteita

Kokemukseni avulla pystyn kuulostelemaan, mitkä tytön tarkoitusperät ovat. Etsin helmiä. Asioin nykyään vain suomalaisten tyttöjen kanssa. Se, että pystyn kommunikoimaan äidinkielelläni, vaikuttaa seksiinkin. Lisäksi tytöllä ei saa ole huumeongelmaa, hänen pitää tehdä hommaa omasta tahdostaan ja henkilökemioiden pitää pelata. Vain silloin kohtaamisesta saa jotain oikeasti irti.

Muutama vakkarini on jo seksityön lopettaneita, mutta meidän asiakassuhteemme on säilynyt. Toissa päivänä kävin yksinhuoltajaäidin luona, jonka olen tuntenut yli kymmenen vuotta. Seksi oli täydellistä, ja väitän, että tunne oli molemminpuolinen. Minulle vastapuolen nautinto on jopa tärkeämpää kuin omani, en halua olla kenestäkään vastenmielinen. Mikäli huomaan, ettei homma toimi, en asioi tytön kanssa uudestaan.

En ole joutunut seksinostamiseni takia minkäänlaisiin vaikeuksiin. Kondominkäyttö on itsestäänselvyys, ja käyn puolivuosittain testeissä. En käytä rahaa alkoholiin tai tupakkaan, joten rahanmeno ei haittaa. 80 eurolla saa puoli tuntia, laadukkaat tytöt pyytävät samasta ajasta 120–150 euroa. Vakkareilleni maksan alta satasen, eikä meidän tapaamisillamme ole tarkkaa aikaa.

Oma salaisuus

Seksin ostajista osa ajattelee vain alapäällään eikä käänny ovelta, vaikka olisi kuka vastassa. Yksi asiakaskunta ovat tavalla tai toisella rajoittuneet, joiden on vaikea saada seksiä muualta. Muun muassa heidän takiaan toivon, että yhteiskunta suhtautuisi suvaitsevaisemmin.

Mutta myös järjestäytynyttä rikollisuutta on. Jos eri tyttöjen profiilikuvat on otettu samaa taustaa vasten, on aika selvää, mistä on kyse. Ostajalla pitäisi olla rohkeutta soittaa poliisille, jos huomaa jotain epäilyttävää. Se pohdituttaa, miksei poliisi tehokkaammin ratsaa paikkoja, joissa todennäköisesti paritetaan.

On jokaisen oma asia, miten ansaitsee elantonsa, vaikka sitten myymällä itseään, kunhan siihen ei ole pakotettu. Seksityön tekeminen ei näy päällepäin. Kerran tunnistin ilmoituksen tytön lähikauppamme myyjäksi, mutta tyttö ei muuttunut silmissäni mitenkään huonommaksi ihmiseksi.

Kukaan ei tiedä tästä harrastuksestani. En kerro, vaikka muut kertoisivat kokemuksiaan. Eksäni oli hyvin mustasukkainen ja tuomitsi seksityön jyrkästi, joten opin hyväksi jälkien peittelijäksi, ja tapa salailla jäi päälle.

Nykyinen kumppanini on avarakatseisempi ja veikkaan, että hän voisi hyväksyä seksinostamiseni. Meillä on kuitenkin pienet lapset, ja elämäntilanne ei tunnu oikealta hetkeltä kertoa. Jos kumppanini tekisi seksityötä tai hänellä olisi suhteemme ulkopuolella seksisuhde, olisin sinut sen kanssa. Hän saisi siten todennäköisesti jotain sellaista, mitä ei saa minulta.

Minulle parisuhde merkitsee rakkautta ja yhteisten lasten kasvatusta, arjen ilojen ja surujen jakamista. Seksi muiden kanssa ei ole väärin, kun pelissä ei ole rakkautta.”

Seksityö Suomessa

– Ihmiskauppa, paritus ja seksityö ovat eri asioita.

– Ihmiskaupassa seksin myyjä on uhri, joka on alistettu esimerkiksi erehdyttämällä. Parituksessa joku muu hyötyy taloudellisesti seksinmyyjän työstä. Seksityö perustuu vapaaehtoisuuteen ja itsenäisyyteen.

– On vaikea arvioida, kuinka moni tekee Suomessa seksityötä: arviot vaihtelevat 4000:sta 15000:een.

– Seksityöläisissä on niin satunnaisesti seksiä myyviä, ihmiskaupan uhreja kuin laillisia yksityisyrittäjiäkin.

– Seksityöläiset liikkuvat paljon sekä Suomen sisällä että eri maiden välillä. On arvioitu, että 50–75 prosentilla Suomen seksityöläisistä on tullut ulkomailta.

– Vuonna 2006 Suomessa kiellettiin lailla seksin ostaminen ihmiskaupan tai parituksen kohteelta.

– Paraikaa käsiteltävän lakimuutosehdotuksen mukaan seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan uhrilta tulisi rangaistavaa, vaikka seksin ostaja ei tietäisikään, että seksin myyjä on ihmiskaupan tai parituksen uhri.

– Vuosina 2006–2013 poliisin tietoon tuli 379 seksikaupan kohteen hyväksikäyttöä, eli nyky-lainsäädännön mukaista seksinostorikosta. Niistä tuomioita annettiin 42 rikoksesta.

Mitä ongelmia maksullisessa seksissä on? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 49/2014.

Lue myös:

Luksus-seksityöntekijä kertoo: Tällaisia ovat asiakkaani

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.

Kysyimme teiltä, millainen on hyvä rakastaja. Näin te vastasitte.

”Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä!” Näin tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt väitti Helsingin Sanomien haastattelussa alkuvuonna. Dunderfelt perusteli väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Dunderfeltilla on tapana yleistää ja julistaa totuutena, mitä heterosuhteessa olevat naiset haluavat. Se on tullut selväksi niin Ensitreffit alttarilla- kuin Elämä pelissä -ohjelmassakin.

Kysyimme teiltä hiljattain, miksi teidän kumppaninne ovat hyviä rakastajia. Vastaukset osoittavat, että Dunderfeltin väite on turhan mustavalkoinen.

Saa unohtamaan kaiken muun

”Aikuisella iällä, vuosia kestäneen avioliiton päätyttyä ajattelin, että olen nähnyt kaiken ja voisin elää helposti ilman miestä. Sitten eteeni astui mies, joka vei jalat alta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kaveruus vaihtui intohimoiseen rakkauteen, kun annoimme sille lopulta luvan. Luulin kokeneeni seksuaalisestikin kaiken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Hän sai minut puhkeamaan kukkaan ja rakastamaan hänen lisäkseen myös itseäni. Nautin pitkästä aikaa seksistä, vaikka olin ehtinyt jo luovuttaa.

"Seksi ei ole enää suorittamista."

Puhuimme seksistä paljon jo ennen kuin edes harrastimme sitä. Se on ollut loistavaa eikä kovinkaan tavanomaista. Suurin asia puhumisen lisäksi on ollut se, ettei rakastellessa tarvitse miettiä yhtään mitään. Voi vain nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa. Kelpaa toiselle sellaisena kuin on, ja kumpikin kunnioittaa toista ja toisen toiveita seksuaalisesti. Seksi ei ole enää suorittamista, se on kahden aikuisen ihmisen suuri yhteinen nautinto. Luottamus on tietysti kaiken perustana.” Nainen 37

Ymmärtää, että aina ei jaksa

”Pienen lapsen äitinä arvostan, että mieheni ymmärtää minun olevan usein väsynyt. Seksiä on tähän elämäntilanteeseen sopivasti – ja se on todella hyvää.” Nainen, 34

”Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella.”

Osaa tulkita

Kaikki alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Kosketukset, katseet ja himot kohtaavat. Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella. Hän arvostaa sitä, jos haluan nopeasti, rauhallisesti tai romanttisesti. Hän kertoo myös omat mielihalunsa, joka kerta. Tykkään myös yllätyksistä, mutta en vaadi niitä. Parhaimmat tulevat ihan puskista, joskus mukana on myös uusi välineitä. Pidän siitä, että vempaimet sopivat yhteiseenkin käyttöön, ei pelkästään sooloiluun.” Nainen, 38

Lue myös: 20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Ottaa huomioon

Minusta huomaavaisuus tekee hyvän rakastajan. Mieheni on alusta asti pitänyt huolen siitä, että minä nautin. Vaikka hän joskus jostain syystä jäisikin ilman loppuhuipennusta, voin olla varma, että omalla kohdallani akti päättyy kuitenkin orgasmiin. Muutamien kohdalle osuneiden itsekkäiden "jyystäjien" jälkeen on ollut mahtava huomata, että toisenlaisiakin miehiä löytyy. Mies jaksaa aina todeta, että minun orgasmini on hänelle paljon tärkeämpi asia kuin omansa.” Nainen, 31

”Kukaan ei ole koskaan ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani. Siks seksi on parasta ikinä.”

”Kukaan ei ole koskaan huomioinut yhtä hyvin minua ja ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani, ja siksi seksi on nykyisessä suhteessani parasta ikinä. Ei seksin pidä tietenkään päättyä aina orgasmiin tai olla suorituskeskeistä. Mutta avopuolisoni huolehtii aina, että myös minä tulen, vaikka hän tuleekin yleensä ensin – ainakin jos kyse on yhdynnästä. Hän tykkää antaa suuseksiä. Koska hän tuntuu aidosti todella nauttivan siitä, en koe painetta tulla nopeasti, kuten joidenkin aiempien kumppaneiden kanssa. Hän lukee fiiliksiäni hyvin, sillä jos toivon jotain, hän yleensä pian tekee sen, vaikken sanoisi mitään. Kumppanini myös koskettelee minua paljon muutenkin, ja siitä syntyvä aito läheisyys tekee seksistäkin ihanaa. Lisäksi hän puhuu seksistä avoimesti, mikä on tärkeää.” Nainen, 29

”Hyvä rakataja huomioi kokonaisvaltaisesti, on hellä ja muistaa kehua. Sellainen lämmin, mukava nallekarhu jonka kanssa hyvä olla. Nainen, 47

Yhtä aikaa hellä ja intohimoinen

”Minulla on nyt tuore seksisuhde, tapaamisia takana vasta muutama, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että seksikemiamme kohtaavat aivan loistavasti. Mies on turvallinen ja luotettava. Hänen seurassaan uskallan olla täysin ja avoimesti oma itseni ja kertoa toiveistani.

”Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana!”

Ja mikä parasta, hän ottaa toiveet ja ohjeet innolla vastaan ja pistää ne heti täytäntöön. Hän on samaan aikaan hellä, mutta intohimoinen. Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana! Seksi oli todella hyvää jo ensimmäisellä tapaamisella, mutta paranee vaan kerta kerralta. Sain hänen kanssaan elämäni ensimmäisen orgasmin. Siis oikeasti ekan ikinä.” Nainen 32

”Hellyyttä, herkkyyttä ja himokkuutta samassa paketissa. Sellainen on hyvä rakastaja.” Nainen, 57

Tajunnanräjäyttävä orgasmi ei kerro kaikkea

”Exäni oli todella hellä ja huomioiva rakastaja, joka yritti parhaansa saadakseen minutkin laukeamaan. Olen kuitenkin todella vaikeasti laukeava enkä ole kovin montaa kertaa elämässäni räjähtänyt niin, että maailma olisi pyörinyt. Pieniä tulivuorenpurkauksia saan useinkin. Olin erittäin tyytyväinen seksielämäämme, jossa puhuimme haluistamme ja toiveistamme ja osasimme huomioida toisemme leikkisästi ja kokeilevasti. Erosimme kuitenkin osittain siksi, että mieheni ei uskonut minun nauttivan, kun hän ei saanut minun silmiäni pyörimään kuin hedelmäpelissä.

Olisi tärkeää, että miehetkin ymmärtäisivät, että seksi voi olla täydellistä myös pienemmillä laukeamisilla – ja että halutuksi tunteminen sekä aidosti vuorovaikutteinen rakastelu on antoisaa ja ihanaa. Nainen, 37

Lue myös: Etkö saa orgasmia? 5 yleisintä syytä ja miten korjata tilanne

 

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää