Kolmikymppinen perheenäiti pukeutuu niukasti, harrastaa seksiä yleisillä paikoilla ja vilauttelee hienovaraisesti. – Olen ekshibitionisti. Minulla on oikeus nauttia tästä ilman syyllisyyttä, *Tiina sanoo.

"Huomasin jo hyvin nuorena, että nautin esillä olemisesta. Olen ekshibitio­nisti. Sana tuo monelle mieleen itsensäpaljastajan, popliinitakissa kulkevan miehen, joka pakottaa muut katsomaan itseään. Minulle ekshibitionismi on kuitenkin paljon enemmän kuin paljastelua. Kiihotun näytillä olemisesta ja huomiosta, jota se herättää. Toteutan seksuaalisuuttani monilla tavoin muita loukkaamatta: voin olla kumppanini seurattavana omassa makuuhuoneessamme tai vilautella tuntemattomille niin, että se vaikuttaa vahingolta.

Kunnioitan toisen rajoja. Kohdistan flirttailuni tai puolihuolimattoman vilautteluni­ vain aikuisille. En pakota ketään­ katsomaan, vaan annan mahdollisuuden nähdä minut tai kääntää katseen pois. Kaikki tapahtuu hyvin hienovaraisesti.

Teininä nuortenlehtiä lukiessani huomasin, että ajattelen seksiin liittyvistä asioista eri tavoin kuin muut. Kun aloin masturboida, toivoin jääväni kiinni sen sijaan, että olisin pelännyt sitä. Kuvittelin naapurinpojan katsovan minua, ja ajatus tirkisteltävänä olemisesta kiihotti. Vähän myöhemmin aloin pitää hameita sen vuoksi, että tuuli saattaisi temmata helmani ja paljastaa pakarani.

Kun seksuaalisuuteni heräsi kunnolla, taipumuksestani koitui kuitenkin ongelmia. Minut ymmärrettiin alituisesti väärin, ja jouduin vaarallisiin tilanteisiin. Olen kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja minut on pakotettu seksiin.

Koska minulle kävi niin usein huonosti, aloin ajatella, että minussa täytyy olla jotain vikaa. Päätin ryhtyä normaaliksi ja ruoskin itseäni ajatuksista, jotka vain viittasivatkin fantasioihini. Olin pitkään hukassa seksuaalisuuteni kanssa. Tilannetta vaikeutti lapsen saaminen, koska eihän naiselle, etenkään äidille, ole sallittua harjoittaa sellaista likaista, perverssiä toimintaa kuin ekshibitionismi.­

Meni kauan, ennen kuin opin hyväksymään itseni. Kävin juttelemassa psykiatrin kanssa, mutta suurin osa työstä tapahtui omassa päässäni. Keskustelin paljon myös ystävieni kanssa ja netti­foorumeilla ja pidin verkossa päiväkirjaa. Pitkän itsetutkiskelun jälkeen ymmärsin,­ että minulla on oikeus nauttia ilman syyllisyyttä siitä, mistä nautin. Tajusin myös, etten ole ainoa laatuani, sillä löysin nettikeskusteluista muitakin naisia, jotka kiihottuvat esillä olemisesta."

Huomaako kukaan?

"Olen nyt kolmikymppinen neljän lapsen äiti, joka on elänyt jo melkein kymmenen vuotta samassa parisuhteessa. Arkeni täyttyy tavallisista asioista: kodin- ja lasten­hoidosta ja töistä.

Pukeudun aina huomiota herättävästi niukkoihin, tiukkoihin ja paljastaviin vaatteisiin. Olen pluskokoinen nainen ja rakastan jokaista kumpua ja kurttua kropassani. Ekshibitionismi edellyttää tervettä rakkautta omaan vartaloon. On vaikeaa nauttia esilläolosta, jos tuntuu, että itsessä on jotain vikaa.

Nuorempana harrastin seksiä usein yleisillä paikoilla, mutta nykyään se on käytännön syistä vaihtunut masturbointiin julkisesti tai puolijulkisesti. Saatan tyydyttää itseäni esimerkiksi bussin takapenkillä, sovituskopissa tai baarin vessassa. En saa kiksejä kiinnijäämisen pelosta, vaan nimenomaan siitä, että joku huomaa minut ja jää katsomaan tai kuuntelemaan. Seurailen muiden reaktioita, kun näyttäydyn hameessa ilman pikkuhousuja. Huomaako kukaan, että esillä on hetken aikaa ollut jotain salaista?

Olen aina ollut koukussa flirttailemiseen. Se on viatonta mutta kuumottavaa peliä, jonka ei ole tarkoitus johtaa mihinkään. Toisinaan käytökseni kuitenkin ymmärretään väärin. Rohkeaa naista pidetään­ varmana nakkina ja ajatellaan, että tämän on suostuttava kaikkeen, koska on ollut esillä. Sellaisesta jää ikävä fiilis. Ulkona käydessäni saatan myös saada kielteistä huomiota muilta naisilta. Näytillä oleva ja flirttaileva nainen on helppo leimata kodinrikkojaksi, vaikka tarkoitukseni ei ole vietellä ketään."

*Tiinan nimi on muutettu.

Miten parisuhde ekshibitionistin kanssa toimii? Miten oma blogi auttaa Tiinaa toteuttamaan itseään? Lue koko tarina Me Naiset -lehden numerosta 39/2013. Osta lehti suoraan iPadillesi täältä.

Paljastelu on harvinaista

Ekshibitionisti saa seksuaalista nautintoa siitä, että esimerkiksi oman vartalon tarkoituksellinen esittely tai  seksin harrastaminen yleisellä paikalla herättää huomiota.

Pitkälle vietynä puuha ei ole  harmitonta, sillä julkinen alastomuus ja seksin harrastaminen ovat laissakin kiellettyjä.

Asiantuntijana Jussi Nissinen, psykoterapeutti, Avoinna kasvuun J&T

Satunnaisseksi voi olla paras kokemus koskaan.

”Baari-illan jälkeen kesäisenä aamuyönä kaupungin puistossa, lintujen jo aloitettua laulunsa. Rakastelun jälkeen lähdimme omille teillemme. Edes nimeä en muista.”

Näin kuvaili onnistunutta yhden illan juttuaan nimimerkki Yhden kerran elämää, 50, kun pyysimme lukijoita kertomaan parhaita irtoseksimuistojaan.

Joskus onnistunut yhden illan juttu voi johtaa parisuhteeseen, joskus kokemuksesta jää vain ihana muisto, joka lämmittää vielä vuosienkin päästä. Kyselymme vastaajat muistavat parhaiten ne kerrat, jotka tuntuivat jotenkin erityisiltä: Ilmassa oli spontaania heittäytymistä tai kiinnijäämisen pelkoa. Seksi oli erityisen intohimoista ja tunnelma latautunut. Seksikumppani huomioi molempien tarpeet, ja oli vielä hauskakin.

”Molemmat tiesivät sanomattakin, mistä toinen pitää. Se oli sellaista hengenheimolaisten yhteistä ilotulitusta, että aijai”, kuvailee esimerkiksi nimimerkki Kihara, 27.

Tällaiset yhden illan jutut ovat jääneet vastaajien mieleen:

Ujosta kuoriutui uros

”Tapasin erään söpön miehen ihan selvin päin deittipalstan kautta. Mies oli hieman itsestään puhuva mutta kuitenkin ihan hauska. Ajauduimme joidenkin tuntien keskustelun jälkeen sänkyyn ensin vain juttelemaan. Jossain kohtaa katseemme kohtasivat sillai, ja hän otti hetkessä tilanteen haltuun. Hieman ujosta miehestä kuoriutui kunnon uros, joka todella tiesi, mitä tehdä. Sytyin hänen valtavasta päättäväisyydestään, ja harrastimme seksiä monissa asennoissa todella kauan. Hän oli erittäin intohimoinen ja vahva.

Olin lopuksi niin väsynyt aktista, etten päässyt sängyn reunalta takaisin sänkyyn, vaan miehen piti nostaa minut. Muistelen lämmöllä tapahtunutta, ehdottomasti yksi parhaimpia seksikokemuksiani.

Kokemus oli onnistunut, koska olimme selvin päin ja seksi oli todella hyvää. Tykkäsin monipuolisuudesta. Mies huomioi minua ihanalla tavalla koko ajan olematta kuitenkaan hetkeäkään sellainen nössökkä.” Kaisla, 30

Kiinnijäämisen riski säväytti

”Liki kymmenen vuotta sitten olin kisareissulla kaukana omalta paikkakunnalta. Luonnollisesti yövyimme joukkueen kanssa hotellissa, ja osa halusi lähteä yöhön. Seurueeseen liittyi joukkuekaverin sukulaispoika, jonka kanssa jäimme kahden hotelliin, kun muut suuntasivat baariin. Juttu luisti uskomattoman hyvin (ottaen huomioon, että olimme selvin päin) ja oli erittäin hauskaa. Vastaavaa en ollut, enkä ole, tuntenut koskaan kenenkään kanssa. Aivan kuin olisimme tunteneet aina – olimme samanlaiset ja omasimme samanlaiset menneisyydet. Yksi asia johti toiseen, ja sain elämäni ensimmäisen orgasmin ja muutenkin huikean kokemuksen. Muisto kutkuttelee edelleen.

”Se oli liian täydellistä, ja molemmat tiesimme, ettei se niin jatkuisi.”

Onnistuneen kokemuksesta teki ehdottomasti yhteenkuuluvuuden tunne. Toki myös hyvin suuri kiinnijäämisen riski kesken kaiken toi oman säväyksensä, mutta seksi oli parasta koskaan.

Valitettavasti tuo suhde jäi tuohon yhteen yöhön. Venytimme sitä pitkälle seuraavaan päivään, kunnes minun piti matkata takaisin kotiin. Se oli liian täydellistä, ja molemmat tiesimme, ettei se niin jatkuisi – olimme liian samanlaisia, niin hyvässä kuin pahassa. Muistelen tuota keväistä aikaa edelleen hymy huulilla, ja toivon, että saan kokea saman tunteen vielä joskus uudestaan.” Kihara, 27

Naku-uinnista se lähti

”Olin lomalla ulkomailla ja tutustuin ihanaan ulkomaalaiseen mieheen. Olimme isossa seurueessa ja jäimme illan päätyttyä kahdestaan hakemaan yöpalaa. Ehdotin naku-uintia rannalla, ja näin tehtiin. Tämä johti tietysti kiihkeisiin suudelmiin, ja mies tuli hotelliini yöksi. En unohda ikinä tuota hikistä ja kosteaa yötä. Huh sentään, mitä kyytiä!

Mies lähti vasta aamupäivällä, ja olimme laskujeni mukaan harrastaneet seksiä noin kahdeksan kertaa. Mies oli hyvä rakastaja ja kykeni seksiin kerta toisensa jälkeen. Yö oli taivaallinen, vaikka en itse saanut kertaakaan orgasmia.” Meeri, 46

”Ehdotin naku-uintia rannalla, ja näin tehtiin.”

Toisen nautinto kiinnosti molempia

”Satuimme samoihin illanistujaisiin semitutun kaverin kanssa, ja päädyimme jatkamaan iltaa minun luokseni. Heti kun ovesta astuttiin sisään, mies oli hyvin kiihkeä. Hänellä oli hyvällä tavalla ronskit ja määräävät otteet, ja pidimme vain hauskaa. Aktin jälkeen makoilimme hetken vierekkäin, minkä jälkeen mies lähti kotiin. Todella hauska ilta.

Onnistuneen kokemuksesta tekivät hyvä seksi, miehen ja tietenkin oma kiihko, määräävät otteet ja useat asennot aktin aikana. Ihan vain sekin, että mies oli hauska ja minun mielestäni komea. Molempia kiinnosti se, että toinenkin nautti.” Minna, 28

Spontaani vapaailta

”Paras irtoseksimuistoni on noin kymmenen vuoden takaa, kun asuin yksinhuoltajaäitinä poikani kanssa kahden. Olin muuttanut vähän aiemmin takaisin kotiseudulleni, josta useimmat tutut olivat jo poistuneet kuka minnekin. Poikani vietti paljon aikaansa isovanhemmillaan, erityisesti viikonloppuisin.

Yhtenä tällaisena 'yksin kotona' -viikonloppuna onnistuin saamaan itselleni miesseuraa netin treffisivuston kautta entiseltä asuinpaikkakunnaltani. Mies oli minua jonkin verran nuorempi eikä välttämättä potentiaalinen seurustelukumppani pidemmäksi aikaa, mutta seksi oli mahtavaa. Kokemuksesta teki onnistuneen todennäköisesti sen spontaanisuus ja tietysti hyvä seksi.” Syysvilja, 46

Irtoseksimorkkis vaivaa naisia useammin kuin miehiä – ja tutkijat syyttävät jälleen kerran evoluutiota.

”Hitto kun tuli taas mentyä pelehtimään sen yhden tyypin kanssa. Ei olisi pitänyt, vaikka mieli tekikin.”

Vai sittenkin: ”Ai että kun oli mukava saada vähän säpinää viikonloppuun.”

Vaikka suhtautuminen seksuaalisuuteen on muuttunut viime vuosikymmeninä reilusti aiempaa vapautuneemmaksi, irtoseksi saattaa silti aiheuttaa kammottavan morkkiksen. Etenkin naisille.

Irtoseksin aiheuttamia tuntemuksia on tutkittu säännöllisin väliajoin, ja tuoreessa norjalaistutkimuksessa päädyttiin jälleen tutulta kuulostavaan lopputulokseen.

– Naiset katuvat suostumistaan yhden illan juttuihin useammin kuin miehet. Miehet katuvat väliin jätettyä tilaisuutta useammin, norjalaisprofessori Leif Edward Ottesen Kennair kertasi The Telegraphin mukaan.

– Emme sano, etteikö olisi miehiä, jotka katuvat irtoseksiä. Mutta naisille on paljon yleisempää katua sitä, että he suostuivat. He ovat myös yksiselitteisesti tyytymättömämpiä kokemukseen, hän lisäsi.

”Miehet katuvat väliin jätettyä tilaisuutta useammin.”

Vain kolmannes tutkimukseen osallistuneista naisista kertoi olevansa tyytyväinen irtoseksikokemukseensa, kun miesten kohdalla luku oli yli puolet. Naiset eivät katuneet yhden illan jutuista kieltäytymistä, vaan suurin osa oli tyytyväinen tekemäänsä päätökseen jättää irtoseksi väliin. Tutkimukseen vastasi 263 iältään 19–37-vuotiasta norjalaista. Tutkimuksen julkaisi Evolutionary Psychology.

Sukupuolierot voimissaan

Syyksi katumiseen on ehdotettu esimerkiksi sitä, että miehet nauttivat irtoseksistä naisia enemmän – naiset eivät esimerkiksi saa yhtä helposti orgasmia yhden illan suhteissa kuin miehet.

Norjalaistutkimus lisää katumisen syiden listaan myös sen, että naiset ovat yleensä enemmän huolissaan spontaanien päätösten tekemisestä. Naisilla on muutenkin harvemmin tapana hankkiutua tilanteisiin, jotka voivat olla heille vaaraksi. Seksissä huolettavat raskaaksi tuleminen, sukupuolitaudit ja myös huonon maineen saaminen.

Tutkijat tulivatkin siihen johtopäätökseen, että vaikka suhtautuminen seksiin on muuttunut paljon 1960-luvulta lähtien, evoluutiopsykologisten syiden takia moni asia on yhä ennallaan.

Tuhansien vuosien ajan parhaiten pärjäsivät ne miehet, jotka saivat paljon jälkeläisiä – siinä auttoi seksi monien eri naisten kanssa. Määrä niin sanotusti korvasi laadun. (Toisaalta nykymiehet ovat kertoneet katuvansa irtoseksissä myös aika paljon sitä, että kumppani ei ollut tarpeeksi viehättävä.) Naisilla laatu korvasi määrän, ja heidän strategianaan oli löytää mahdollisimman hyvä isä lapsilleen, synnyttää ja pitää huolta jälkikasvusta.

Monet tutkijat odottavatkin, että seksuaalisesti tasa-arvoisissa kulttuureissa tällaiset sukupuolierot katoaisivat. Norjalaistutkimuksen mukaan siihen näyttää kuitenkin olevan vielä pitkä matka.

NN

Miksi yhden illan juttu kaduttaa enemmän naista kuin miestä? Tutkimus paljastaa syyt

Miksi katuisin yhdenyön juttuja - olen tehnyt ne aina päästäkseni eroon jostain täysin mahdottomasta tunnesiteestä jolla ei ole tulevaisuutta. Kun olen pannut jonkun yhdentekevän kanssa, on se aiempi kuitattu ja olen valmis etsimään jonkun jonka kanssa olisi tulevaisuutta (mikä ei todellakaan ole se yhdenyön suhteen mies joka oli vaan irtioton väline)
Lue kommentti

Osallistu kyselyyn ja kerro paras satunnaisseksimuistosi.

Me Naisten viimevuotisesta seksikyselystä selvisi, että moni katuu seksiä yhden illan jutun kanssa. Syitä oli monia: humala, häpeä, hetken mielijohteesta tehty päätös.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela totesi tuolloin, että satunnainen seksi saattaa olla joillekin jopa traumaattinen kokemus.

– Yhden illan jututhan tehdään useimmiten hetken mielijohteesta. Tällainen impulsiivinen, ilman vakaata harkintaa syntynyt käytös saattaa aiheuttaa ihmisessä myöhemmin häpeää, olipa sitten kyse seksistä tai jostain muusta, Raipela totesi jutussamme tuolloin.

Mutta onneksi irtoseksin ei tarvitse olla pelkästään ikävää. Etsimme nyt hyviä irtoseksikokemuksia – tarinoita yhden illan jutuista, jotka eivät unohdu ikinä.

Kerro alla olevalla lomakkeella, mikä teki omasta yhden illan jutustasi onnistuneen. Vastauksia voidaan käyttää myöhemmin Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Seksi riidan jälkeen saattaa olla parisuhteelle jopa tuhoisaa, jos se estää tunteiden läpikäymisen.

Piintyneen mielikuvan mukaan sovintoseksi on seksiä parhaimmillaan.

Onko tosiaan niin?

Pari vuotta takaperin asiaa pohdittiin Psychology Today -lehdessä. Siinä asiantuntijat päätyivät tulokseen, että kyllä vain – sovintoseksi on todellakin parasta seksiä.

Asiaa perusteltiin esimerkiksi Donald Duttonin ja Arthur Aronin 70-luvulla tekemän klassikkotutkimuksen avulla. Kaksikko huomasi aikoinaan, että vaarallisen tuntuisella ja huteralla sillalla miehet kokevat naisen paljon seksikkäämmäksi kuin tukevalla sillalla. Toisin sanoen voimakkaat kehon toimintaa kiihdyttävät tunnereaktiot, kuten pelko ja viha, nostavat halut pintaan.

Tuoreessa Psychology Today -lehden blogikirjoituksessa pari- ja perheterapeutti Isadora Alman kuitenkin kyseenalaistaa moiset väitteet. Hänen mukaansa sovintoseksin nimeen vannojat ovat äärimmäisessä marginaalissa.

Alman väittääkin, ettei sovintoseksi voi olla parasta seksiä, koska suurin osa ihmisistä ei yksinkertaisesti halua tai pysty edes harkitsemaan petipuuhia riidan jälkeen.

Riitely ja kytevä viha huonon seksielämän syypäänä

Alman jakaa artikkelissaan ihmiset kolmeen eri ryhmään sen mukaan, miten he käsittelevät vihaansa:

  1. Ne, jotka ilmaisevat vihansa suoraan ja sanallisesti.
  2. Ne, jotka hillitsevät vihansa ja mieluummin yrittävät keskustella asiasta.
  3. Ne, jotka tukahduttavat vihansa ja jättävät keskustelemisen sikseen.

Erityisesti viimeisen ryhmän ihmiset eivät todellakaan nauti sovintoseksistä. Almanin mukaan heidän sisällään kytevä viha saattaa olla jopa syy huonoon seksielämään ja parisuhteeseen.

– On haitaksi parisuhteelle, jos vihaa ei käsitellä rehellisesti ja aikuismaisesti. Viha parisuhteessa tappaa rakastavat ja seksuaaliset tunteet, ja kaiken muun kahta ihmistä yhdistävän ja heitä lähemmäs tuovan, Alman kertoo.

Kumppanin kanssa ei siis tieten tahtoen kannata kylvää riitaa mahtavan seksin toivossa. (Paitsi tietenkin silloin, jos on varma, että riitely erityisesti kiihottaa kumppania!)

Sovintoseksissä kannattaa muistaa myös nämä asiat, jotka Bustle-sivusto listasi.

  1. Sovintoseksi ei todennäköisesti saa sinua unohtamaan riitaa.
  2. Jos oletat sen olevan mahtavaa, saatat pettyä. Melko todennäköisesti se on ihan tavallista.
  3. Onko kumppanisi itsekäs sängyssä? Tuliko hän mielestäsi liian nopeasti? Riidan jälkeen tällaiset asiat saattavat ärsyttää normaaliakin enemmän, jos ärsyyntyminen on riidan jälkeen jäänyt kytemään.
  4. Seksi ei korvaa anteeksipyyntöä. Jos odotat sellaista, kannattaa mieluummin puhua.
  5. Sovintoseksistä voi muodostua kierre. Välillä riidat on hyvä käsitellä jollain toisellakin tavalla.