Kolmikymppinen perheenäiti pukeutuu niukasti, harrastaa seksiä yleisillä paikoilla ja vilauttelee hienovaraisesti. – Olen ekshibitionisti. Minulla on oikeus nauttia tästä ilman syyllisyyttä, *Tiina sanoo.

"Huomasin jo hyvin nuorena, että nautin esillä olemisesta. Olen ekshibitio­nisti. Sana tuo monelle mieleen itsensäpaljastajan, popliinitakissa kulkevan miehen, joka pakottaa muut katsomaan itseään. Minulle ekshibitionismi on kuitenkin paljon enemmän kuin paljastelua. Kiihotun näytillä olemisesta ja huomiosta, jota se herättää. Toteutan seksuaalisuuttani monilla tavoin muita loukkaamatta: voin olla kumppanini seurattavana omassa makuuhuoneessamme tai vilautella tuntemattomille niin, että se vaikuttaa vahingolta.

Kunnioitan toisen rajoja. Kohdistan flirttailuni tai puolihuolimattoman vilautteluni­ vain aikuisille. En pakota ketään­ katsomaan, vaan annan mahdollisuuden nähdä minut tai kääntää katseen pois. Kaikki tapahtuu hyvin hienovaraisesti.

Teininä nuortenlehtiä lukiessani huomasin, että ajattelen seksiin liittyvistä asioista eri tavoin kuin muut. Kun aloin masturboida, toivoin jääväni kiinni sen sijaan, että olisin pelännyt sitä. Kuvittelin naapurinpojan katsovan minua, ja ajatus tirkisteltävänä olemisesta kiihotti. Vähän myöhemmin aloin pitää hameita sen vuoksi, että tuuli saattaisi temmata helmani ja paljastaa pakarani.

Kun seksuaalisuuteni heräsi kunnolla, taipumuksestani koitui kuitenkin ongelmia. Minut ymmärrettiin alituisesti väärin, ja jouduin vaarallisiin tilanteisiin. Olen kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja minut on pakotettu seksiin.

Koska minulle kävi niin usein huonosti, aloin ajatella, että minussa täytyy olla jotain vikaa. Päätin ryhtyä normaaliksi ja ruoskin itseäni ajatuksista, jotka vain viittasivatkin fantasioihini. Olin pitkään hukassa seksuaalisuuteni kanssa. Tilannetta vaikeutti lapsen saaminen, koska eihän naiselle, etenkään äidille, ole sallittua harjoittaa sellaista likaista, perverssiä toimintaa kuin ekshibitionismi.­

Meni kauan, ennen kuin opin hyväksymään itseni. Kävin juttelemassa psykiatrin kanssa, mutta suurin osa työstä tapahtui omassa päässäni. Keskustelin paljon myös ystävieni kanssa ja netti­foorumeilla ja pidin verkossa päiväkirjaa. Pitkän itsetutkiskelun jälkeen ymmärsin,­ että minulla on oikeus nauttia ilman syyllisyyttä siitä, mistä nautin. Tajusin myös, etten ole ainoa laatuani, sillä löysin nettikeskusteluista muitakin naisia, jotka kiihottuvat esillä olemisesta."

Huomaako kukaan?

"Olen nyt kolmikymppinen neljän lapsen äiti, joka on elänyt jo melkein kymmenen vuotta samassa parisuhteessa. Arkeni täyttyy tavallisista asioista: kodin- ja lasten­hoidosta ja töistä.

Pukeudun aina huomiota herättävästi niukkoihin, tiukkoihin ja paljastaviin vaatteisiin. Olen pluskokoinen nainen ja rakastan jokaista kumpua ja kurttua kropassani. Ekshibitionismi edellyttää tervettä rakkautta omaan vartaloon. On vaikeaa nauttia esilläolosta, jos tuntuu, että itsessä on jotain vikaa.

Nuorempana harrastin seksiä usein yleisillä paikoilla, mutta nykyään se on käytännön syistä vaihtunut masturbointiin julkisesti tai puolijulkisesti. Saatan tyydyttää itseäni esimerkiksi bussin takapenkillä, sovituskopissa tai baarin vessassa. En saa kiksejä kiinnijäämisen pelosta, vaan nimenomaan siitä, että joku huomaa minut ja jää katsomaan tai kuuntelemaan. Seurailen muiden reaktioita, kun näyttäydyn hameessa ilman pikkuhousuja. Huomaako kukaan, että esillä on hetken aikaa ollut jotain salaista?

Olen aina ollut koukussa flirttailemiseen. Se on viatonta mutta kuumottavaa peliä, jonka ei ole tarkoitus johtaa mihinkään. Toisinaan käytökseni kuitenkin ymmärretään väärin. Rohkeaa naista pidetään­ varmana nakkina ja ajatellaan, että tämän on suostuttava kaikkeen, koska on ollut esillä. Sellaisesta jää ikävä fiilis. Ulkona käydessäni saatan myös saada kielteistä huomiota muilta naisilta. Näytillä oleva ja flirttaileva nainen on helppo leimata kodinrikkojaksi, vaikka tarkoitukseni ei ole vietellä ketään."

*Tiinan nimi on muutettu.

Miten parisuhde ekshibitionistin kanssa toimii? Miten oma blogi auttaa Tiinaa toteuttamaan itseään? Lue koko tarina Me Naiset -lehden numerosta 39/2013. Osta lehti suoraan iPadillesi täältä.

Paljastelu on harvinaista

Ekshibitionisti saa seksuaalista nautintoa siitä, että esimerkiksi oman vartalon tarkoituksellinen esittely tai  seksin harrastaminen yleisellä paikalla herättää huomiota.

Pitkälle vietynä puuha ei ole  harmitonta, sillä julkinen alastomuus ja seksin harrastaminen ovat laissakin kiellettyjä.

Asiantuntijana Jussi Nissinen, psykoterapeutti, Avoinna kasvuun J&T

Mitä enemmän annat sängyn ulkopuolella, sitä enemmän saat makuuhuoneessa.

Oletko mukana vapaaehtoistyössä tai lahjoitatko rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille?

Mahtava homma! Muiden auttaminen on hieno teko, josta saa iloa myös itselleen.

Uuden tutkimuksen mukaan pyyteettömät teot voivat kuitenkin poikia muutakin kuin hyvän mielen. British Journal of Psychology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että hyväntahtoisilla ja anteliailla ihmisillä on usein erityisen vilkas seksielämä.

Asiaa tarkasteltiin kahdella eri tutkimusasetelmalla.

Ensimmäisessä asetelmassa yhdysvaltalaistutkijat kysyivät osallistujilta, kuinka usein he osallistuvat hyväntekeväisyystyöhön. Samalla tutkijat pyysivät osallistujia kuvailemaan seksielämäänsä.

Tulokset olivat selkeitä. Mitä enemmän ihminen omien sanojensa mukaan osallistui hyväntekeväisyystyöhön, sitä enemmän hän kertoi myös harrastavansa seksiä.

Seuraavassa asetelmassa tutkijat kertoivat kullekin tutkimukseen osallistuneelle, että hän oli voittanut 100 euroa rahaa. Sen jälkeen tutkijat kysyivät, kuinka suuren siivun summasta osallistuja olisi valmis lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen. Lisäksi osallistujilta kysyttiin jälleen kerran kysymyksiä heidän seksielämästään.

Tulokset osoittivat saman, kuin edellinen tutkimus. Anteliaasti rahansa jakaneilla oli keskimäärin ollut enemmän seksikumppaneita elämänsä aikana kuin saidoilla.

Mutta miksi anteliaat ihmiset ovat niin menestyneitä seksirintamalla? Syy saattaa löytyä evoluutiosta. Tutkijoiden mukaan lajin säilymisen kannalta on järkevää etsiä kumppani, joka välittää muista ja on toisia kohtaan pyyteetön.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Näillä vinkeillä kiihkon ja alkuaikojen jännityksen voi saada takaisin makuuhuoneeseen.

Jos olet saman kumppanin kanssa vuosikausia yhdessä, seksielämä muuttuu helposti kaavamaiseksi. Kaavan kangistuessa toden teolla, seksistä saattaa myös tulla tylsää. Ja siinä vaiheessa hyvät neuvot ovat tarpeen. Huffington Post listasi kahdeksan vinkkiä, joita kannattaa ainakin kokeilla.

1 Vaihtakaa rooleja

Monella pitkään yhdessä olleella parilla on työnjako petipuolella: toinen tekee toista useammin aloitteen seksiin. Sooloseksistä kirjan kirjoittanut Jenny Block kehottaa pareja vaihtamaan rooleja keskenään.

– Teettekö aina hommat tietyssä järjestyksessä ja tietyllä tavalla? Unohtakaa kaikki se. Päästäkää irti ja antautukaa vapaudelle, uudelle ja estottomuudelle, hän vinkkaa.

Lue myös: Neljä yleistä harhaluuloa seksistä ja rakkaudesta

2 Pitäkää seksitreffit kerran viikossa

Jos ollaan ihan rehellisiä, pitkässä suhteessa spontaanin seksin harrastaminen voi olla vaikea yhtälö ratkaistavaksi. Sen takia seksille kannattaa raivata aikaa kalenterista.

– Kun seksi on merkitty kalenteriin, suunnittelette suuremmalla todennäköisyydellä, miten voisitte tehdä puuhasta hauskaa, erilaista ja jännittävää, kertoo seksi- ja parisuhdeterapeutti Tammy Nelson.

Lue myös: 7 päivää seksiä – tätä haastetta haluat kokeilla

3 Käytää läpi toiveenne

Luotatko edelleen kumppanisi kanssa samoihin petikikkoihin, jotka toimivat vuosia sitten? Todennäköisesti teidän kummankin halut ovat muuttuneet yhdessä olon aikana. Siksi seksistä kannattaa keskustella, vaikka toisen toiveet luulisikin tuntevansa kuin omat taskunsa.

– Paras tapa laittaa loppu tylsälle seksille on käydä rehellinen, yksityiskohtainen ja ohjeistava keskustelu siitä, mikä sinua kiihottaa, kertoo seksuaaliterapeutti Celeste Hirschman.

Älä jätä ohjeistamista ainoastaan puheen tasolle.

– Näytä kumppanillesi, mitä todella tarkoitat tekemällä se ensin hänelle, Hirscman neuvoo.

Lue myös: Näin saat kumppanisi innostumaan seksifantasiastasi

4 Älkää edetkö yhdyntään asti

Seksi on paljon muutakin kuin penetraatiota, huomauttaa seksuaalikasvattaja Chris Rose.

– Sitoutukaa väliaikaisesti vain olemaan alasti ja koskettelemaan toisianne useammin. Tutkiskelkaa toistenne vartaloita käsillä ja suulla. Kokeilkaa tuhmien puhumista ja kaikkia muita keinoja, joilla voitte miellyttää toisianne. Saatatte löytää aivan uuden keinon kiihottua, hän vinkkaa.

Lue myös: Hellyys kateissa? 5 harjoitusta läheisyyteen

5 Harrastakaa lomaseksiä

Lomaseksi on tärkeää seksielämälle. Psykologi Laura Meerin mukaan parit ovat reissun päällä huolettomampia ja kokeilevat helposti uusia asioita. Uusi ympäristö ja riskinotto tuovat lisää säpinää.

Lue myös: Näin lomaseksihuuma säilyy arkenakin – 5 vinkkiä

6 Lähettäkää seksiviestejä

Kuumin seksi syntyy usein siitä, että pitkään kehittynyt jännitys laukeaa. Viekoitteleva viesti keskellä päivää luo odotuksen tunnetta iltaan.

– Mitä provokatiivisempaa, sen parempaan – mutta älä ole liian suora. Seksiviestittely on kiusoittelua: se luo välillenne yhteyden ja antaa pienen maistiaisen siitä, mitä on luvassa, kiteyttää Tammy Nelson.

Lue myös: Kannattaako lähettää seksiviesti? Tällä se selviää

7 Käykää läpi parhaita seksihetkiänne

Menneiden kiihkonhetkien muisteleminen voi olla parhaimmillaan varsin kiihottavaa ja opettavaista.

– Keskustelkaa parhaista seksikokemuksistanne yksityiskohtaisesti. Missä olitte? Mitä tapahtui? Miltä teistä kummastakin tuntui? Kaivautukaa syvälle menneisyyteenne ja luokaa samalla tietä eroottiselle tulevaisuudelle, Chirs Rose kuvailee.

Lue myös: Naiset kertovat, mikä seksissä ilahduttaa eniten

8 Kertokaa, kuinka paljon haluatte toisianne

Vaikka takana olisikin runsaasti yhteisiä vuosia, on tärkeää muistuttaa ihan sanojen kanssa, että haluaa toista. Seksuaaliterapeutti Danielle Harelin mukaan seksi on parasta silloin, kun toisen kanssa tuntee olonsa turvalliseksi. Myös taannoinen tutkimus tukee hänen näkemystään.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Iän myötä suorituspaineet vähenevät ja orgasmin saaminen helpottuu.

Kun ikää tulee, seksi vain paranee, sanovat Me Naisten seksikyselyn vastaajat. Ehkä siksi, että monen mielestä seksi on sitä parempaa, mitä paremmin itsensä tuntee. Tietää, mistä pitää. Uskaltaa heittäytyä. Vapautuu estoista.

Seksiin suhtautuu rennommin kuin nuorena. Orgasmin saaminen on helpompaa, eikä omasta kropastakaan jaksa enää stressata.

Kysyimme Me Naisten seksikyselyn vastaajilta, miten seksi on iän myötä muuttunut. Näin he vastasivat:

1. Seksistä puhuminen on helpompaa.

”Olen tullut avoimemmaksi puhumaan seksistä. Estoinen en ole koskaan ollut minkään tekemisen suhteen, mutta nyt pystyn puhumaan vieläkin paremmin siitä, mitä haluan.” Nainen, 48

2. Ennakkoluulot katoavat ja seksistä tulee vapautuneempaa.

”Ennen olin seksiä ujosteleva tyttö, joka ei uskaltanut kunnolla edes laueta. Nyt olen bi polyamoristi, jolla on aviomiehen lisäksi poikaystävä ja muutama friend with benefits. Swinger-kokemukset ovat avanneet silmiä paljon ja antaneet positiivisia kokemuksia.” Nainen, 40

”Ennen olin seksiä ujosteleva tyttö, joka ei uskaltanut kunnolla edes laueta.”

”Olen tullut ennakkoluulottomammaksi ja vähän itsekkäämmäksikin. Tiedän, mikä tuottaa minulle nautintoa, ja uskallan sitä myös pyytää. Toisaalta kiinnostus myös miehen nautintoa kohtaan on erilaista. Seksi ei ole enää suoritus vaan yhteinen matka. Oman kehon hyväksyminen ja seksikkäänä pitäminen on valtava muutos, josta saan kiittää yhtä miestä.” Nainen, 36

”Olen ehdottomasti vapautuneempi, avoimempi ja armollisempi itseäni ja seksiä kohtaan. Tunnistan sinkkuna seksuaaliset tarpeeni, enkä häpeä tyydyttää niitä satunnaisilla seksisuhteilla, ennen kuin se oikea vakikumppani jossain vaiheessa löytyy.” Nainen, 28

3. Ulkonäöstä stressaaminen on turhaa.

”Olen oppinut nauttimaan seksistä ja myös itsestäni enemmän. En enää stressaile, miltä näytän seksin aikana ja näkyykö joku makkara nyt huonossa valossa seksikumppanilleni. Pystyn hyväksymään itseni sellaisena kuin olen ja näin ollen keskittymään täysillä itse seksiin. Meni myös monta vuotta ennen kuin löysin orgasmini. Nykyisin tiedän tasan tarkkaan, mitä minulle pitää tehdä, jotta saan orgasmin.” Nainen, 32

”Seksi ei ole koskaan ollut niin hyvää kuin nyt ’kypsemmällä’ iällä. En enää mieti sitä suorituksena eikä minulla ole ulkonäköpaineita kuten nuorena. Otan kaiken nautinnon avosylin vastaan, olen käyttänyt aikaa oman anatomian tutkimiseen ja tiedän, miten voin maksimoida nautinnon.” Nainen, 37

”Rohkeutta on tullut lisää, mutta avioseksi on muuttunut kyllä pelkäksi suoritukseksi.”

4. Omat mieltymykset tuntee paremmin.

”Seksi on parasta juuri nyt. Elettyä elämää ja kokemuksia on takana sen verran, että tiedän, mistä pidän ja mistä en. Olen rennompi ja leikkisämpi. Seksi ei ole niin totista kuin nuorempana. Tykkään vartalostani enemmän, ja se tuottaa suurta iloa niin minulle kun kumppanillenikin.” Nainen, 37

5. Seksi arkipäiväistyy.

”Seksi on muuttunut tylsäksi. Aviomieheni on tylsä rakastaja. Valittaa että seksiä pitäisi saada kolme kertaa päivässä, mutta minua ei kiinnosta, koska seksi menee aina saman kaavan mukaan.”  Nainen, 31

”Rohkeutta on tullut lisää, mutta avioseksi on muuttunut kyllä pelkäksi suoritukseksi. Takuuvarma tyydytys, mutta se on siinä. Surullista sinänsä, että näin on. Haaveilen intohimosta, mutta se ei tässä suhteessa toteudu kyllä koskaan.” Nainen, 41

6. Orgasmin saaminen on helpompaa.

”Minulla on aina ollut aktiivinen ja kohtalaisen hyvä seksielämä, mutta nyt melkein nelikymppisenä tunnen vasta todella puhjenneeni kukkaan. Asiaan vaikuttaa tietysti myös se, että nyt minulla on kumppani, jonka kanssa halut kohtaavat ja joka todella osaa tyydyttää minut. Moninkertaiset orgasmit ovat tervetullut ja uusi asia.” Nainen, 39

”Ennen kuin annoin itselleni luvan nauttia asioista, joista nautin, en saanut koskaan orgasmia muiden kuin itseni kanssa.”

”Tajusin murrosiän myrskyjen jälkeen, että olisi vain hyväksyttävä omat mieltymyksensä ja nautittava niistä. Pitkä projekti, ja kaikki eivät saa sitä suoritetuksi koko elämänsä aikana. Tätä kautta olen kuitenkin saanut seksielämääni paljon hyvää lisää. Ennen kuin annoin itselleni luvan nauttia asioista, joista nautin, en saanut koskaan orgasmia muiden kuin itseni kanssa. Nyt saatan saada orgasmin useita kertoja putkeen oikean henkilön kanssa.” Mies, 24

7. Itsekriittisyys katoaa.

”Nuorena on epävarma ja kokematon. Ehkä siinä kolmenkympin kieppeillä ei enää ole niin itsekriittinen vaan alkaa oppia myös itse nauttimaan ja ajattelemaan enemmän mitä itse tarvitsee. Naisia ei opeteta nauttimaan seksistä. Se pitää itse löytää. Asiaan liittyy vielä paljon tabuja. Koulussakin 90-luvulla aihetta käsiteltiin lähinnä biologian ja sen taholta, ettei naisia saa kohdella kaltoin. Nautinnosta ei puhunut kukaan.” Nainen, 37

Me Naisten seksikyselyyn vastasi 975 ihmistä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Upea seksielämä on mahdollista saavuttaa panostamalla asioihin, jotka tapahtuvat sängyn ulkopuolella.

Meillä kaikilla on kausia, jolloin seksi ei maistu. Pitkässä parisuhteessa kuivuus kuitenkin helposti venähtää pitkäksi.

Miten vuosia kestäneen suhteen saa pidettyä kiihkoisana?

Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä julkaistun uuden israelilaistutkimuksen mukaan vastaus on lähes hämmentävän yksinkertainen: välittämällä toisesta.

– Tutkimuksemme osoittaa, että ne kumppanit, jotka reagoivat toisiinsa makuuhuoneen ulkopuolella, pystyvät pitämään yllä seksuaalisen halukkuutensa, tutkimuksen johtaja Gurit Birnbaum kertoo Science Daily -sivustolla.

Tutkijat tarkoittavat toisiin reagoinnilla sitä, että välittää tosissaan kumppanin hyvinvoinnista. Heidän havaintonsa mukaan sellaiset kumppanit, joiden välillä on syvä yhteys, säilyttävät kaikista todennäköisimmin hyvän seksielämän.

Vireä petielämä muodostuu siis jossain ihan muualla kuin vällyjen välissä.

Vireä petielämä muodostuu siis jossain ihan muualla kuin vällyjen välissä.

– Seksuaalinen halukkuus kukoistaa läheisyydestä, ja toisen kanssa myötäeläminen on yksi parhaista keinoista kehittää tätä vaikeasti tavoiteltavaa tunnetta. Se on parempi keino, kuin tulisinkaan seksi, Birnbaum toteaa.

Välittäminen kiihottaa – miksi?

Tutkijat ovat pitkään olleet epätietoisia siitä, lisääkö vai vähentääkö hyvin läheinen suhde kumppanien seksuaalista halua. Osa asiantuntijoista on tullut siihen tulokseen, että intiimin suhteen tavoittelu saattaa olla paradoksi: Ihmiset kaipaavat kipeästi syvää läheisyyttä, mutta samaan aikaan se tylsistyttää seksielämää.

Aiemmin on ajateltu, että läheisen suhteen ja hyvän seksielämän saaminen voi olla mahdotonta. Uusi tutkimus tyrmää näkemyksen.

Aiemmin on ajateltu, että läheisen suhteen ja hyvän seksielämän saaminen voi olla mahdotonta.

Uusi tutkimus tyrmää näkemyksen. Läheisyys ei tutkijoiden mukaan vähennä seksuaalista halua vaan lisä sitä.

– Naisen halukkuus yhdistyy kumppanin reaktiivisuuteen miehen halua voimakkaammin – vaikka toki myös miesten halukkuus nousee sen myötä, Birnbaum kertoo.

Mutta miksi läheisyys parantaa seksielämää? Ainakin siksi, että toisesta tosissaan välittävä ihminen näkee vaivaa suhteen eteen.

”Toisiinsa myötämielisesti suhtautuvat kumppanit panostavat suhteeseen ja ymmärtävät toisiaan syvällisesti.”

– Toisiinsa myötämielisesti suhtautuvat kumppanit panostavat suhteeseen ja ymmärtävät toisiaan syvällisesti, Birnbaum kertoo.

– He saavat suhteen tuntumaan erityiseltä ja uniikilta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.