Kolmikymppinen perheenäiti pukeutuu niukasti, harrastaa seksiä yleisillä paikoilla ja vilauttelee hienovaraisesti. – Olen ekshibitionisti. Minulla on oikeus nauttia tästä ilman syyllisyyttä, *Tiina sanoo.

"Huomasin jo hyvin nuorena, että nautin esillä olemisesta. Olen ekshibitio­nisti. Sana tuo monelle mieleen itsensäpaljastajan, popliinitakissa kulkevan miehen, joka pakottaa muut katsomaan itseään. Minulle ekshibitionismi on kuitenkin paljon enemmän kuin paljastelua. Kiihotun näytillä olemisesta ja huomiosta, jota se herättää. Toteutan seksuaalisuuttani monilla tavoin muita loukkaamatta: voin olla kumppanini seurattavana omassa makuuhuoneessamme tai vilautella tuntemattomille niin, että se vaikuttaa vahingolta.

Kunnioitan toisen rajoja. Kohdistan flirttailuni tai puolihuolimattoman vilautteluni­ vain aikuisille. En pakota ketään­ katsomaan, vaan annan mahdollisuuden nähdä minut tai kääntää katseen pois. Kaikki tapahtuu hyvin hienovaraisesti.

Teininä nuortenlehtiä lukiessani huomasin, että ajattelen seksiin liittyvistä asioista eri tavoin kuin muut. Kun aloin masturboida, toivoin jääväni kiinni sen sijaan, että olisin pelännyt sitä. Kuvittelin naapurinpojan katsovan minua, ja ajatus tirkisteltävänä olemisesta kiihotti. Vähän myöhemmin aloin pitää hameita sen vuoksi, että tuuli saattaisi temmata helmani ja paljastaa pakarani.

Kun seksuaalisuuteni heräsi kunnolla, taipumuksestani koitui kuitenkin ongelmia. Minut ymmärrettiin alituisesti väärin, ja jouduin vaarallisiin tilanteisiin. Olen kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja minut on pakotettu seksiin.

Koska minulle kävi niin usein huonosti, aloin ajatella, että minussa täytyy olla jotain vikaa. Päätin ryhtyä normaaliksi ja ruoskin itseäni ajatuksista, jotka vain viittasivatkin fantasioihini. Olin pitkään hukassa seksuaalisuuteni kanssa. Tilannetta vaikeutti lapsen saaminen, koska eihän naiselle, etenkään äidille, ole sallittua harjoittaa sellaista likaista, perverssiä toimintaa kuin ekshibitionismi.­

Meni kauan, ennen kuin opin hyväksymään itseni. Kävin juttelemassa psykiatrin kanssa, mutta suurin osa työstä tapahtui omassa päässäni. Keskustelin paljon myös ystävieni kanssa ja netti­foorumeilla ja pidin verkossa päiväkirjaa. Pitkän itsetutkiskelun jälkeen ymmärsin,­ että minulla on oikeus nauttia ilman syyllisyyttä siitä, mistä nautin. Tajusin myös, etten ole ainoa laatuani, sillä löysin nettikeskusteluista muitakin naisia, jotka kiihottuvat esillä olemisesta."

Huomaako kukaan?

"Olen nyt kolmikymppinen neljän lapsen äiti, joka on elänyt jo melkein kymmenen vuotta samassa parisuhteessa. Arkeni täyttyy tavallisista asioista: kodin- ja lasten­hoidosta ja töistä.

Pukeudun aina huomiota herättävästi niukkoihin, tiukkoihin ja paljastaviin vaatteisiin. Olen pluskokoinen nainen ja rakastan jokaista kumpua ja kurttua kropassani. Ekshibitionismi edellyttää tervettä rakkautta omaan vartaloon. On vaikeaa nauttia esilläolosta, jos tuntuu, että itsessä on jotain vikaa.

Nuorempana harrastin seksiä usein yleisillä paikoilla, mutta nykyään se on käytännön syistä vaihtunut masturbointiin julkisesti tai puolijulkisesti. Saatan tyydyttää itseäni esimerkiksi bussin takapenkillä, sovituskopissa tai baarin vessassa. En saa kiksejä kiinnijäämisen pelosta, vaan nimenomaan siitä, että joku huomaa minut ja jää katsomaan tai kuuntelemaan. Seurailen muiden reaktioita, kun näyttäydyn hameessa ilman pikkuhousuja. Huomaako kukaan, että esillä on hetken aikaa ollut jotain salaista?

Olen aina ollut koukussa flirttailemiseen. Se on viatonta mutta kuumottavaa peliä, jonka ei ole tarkoitus johtaa mihinkään. Toisinaan käytökseni kuitenkin ymmärretään väärin. Rohkeaa naista pidetään­ varmana nakkina ja ajatellaan, että tämän on suostuttava kaikkeen, koska on ollut esillä. Sellaisesta jää ikävä fiilis. Ulkona käydessäni saatan myös saada kielteistä huomiota muilta naisilta. Näytillä oleva ja flirttaileva nainen on helppo leimata kodinrikkojaksi, vaikka tarkoitukseni ei ole vietellä ketään."

*Tiinan nimi on muutettu.

Miten parisuhde ekshibitionistin kanssa toimii? Miten oma blogi auttaa Tiinaa toteuttamaan itseään? Lue koko tarina Me Naiset -lehden numerosta 39/2013. Osta lehti suoraan iPadillesi täältä.

Paljastelu on harvinaista

Ekshibitionisti saa seksuaalista nautintoa siitä, että esimerkiksi oman vartalon tarkoituksellinen esittely tai  seksin harrastaminen yleisellä paikalla herättää huomiota.

Pitkälle vietynä puuha ei ole  harmitonta, sillä julkinen alastomuus ja seksin harrastaminen ovat laissakin kiellettyjä.

Asiantuntijana Jussi Nissinen, psykoterapeutti, Avoinna kasvuun J&T

Naisen persoonallisuudella saattaa olla seksielämän kannalta isompi merkitys kuin on arvattukaan.

Useimmiten kuvio menee heterosuhteessa näin: mies ehdottaa seksiä, ja nainen sitten pohtii, huvittaisiko vai ei. Jos huvittaa, pari rakastelee.

Eikö ollutkin täydellisen stereotyyppinen kuva parisuhteen seksielämästä? Vaikka tuntuu ehkä ikävältä myöntää, se on myös jossain määrin totta.

Miehet ehdottivat seksiä naisia useammin.

Amerikkalaisten pari–kolmikymppisten vastanaineiden seksielämää kartoittaneessa tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että naisen persoonallisuus todella on se tekijä, joka määrittää paljon sitä, kuinka usein seksiä harrastetaan.

278 pariskuntaa piti päiväkirjaa seksielämästään kahden viikon ajan. Tutkittavat tekivät myös Big Five -persoonallisuustestiin, jossa selvitettiin viittä persoonallisuuden piirrettä: ulospäinsuuntautuneisuutta, sovinnallisuutta, tunnollisuutta, neuroottisuutta sekä avoimuutta uusille kokemuksille. Tutkimuksen julkaisi Journal of Research in Personality.

Kävi ilmi, että miehet todella ehdottivat seksiä naisia useammin. Tutkijat havaitsivat myös, että jos nainen sai persoonallisuustestissä paljon pisteitä sovinnaisuudesta tai avoimuudesta kokemuksille, pariskunta harrasti seksiä muita todennäköisemmin.

Neuroottisuus vähensi nautintoa.

Seksin tyydyttävyyteen sen sijaan vaikuttivat kummankin persoonallisuuden piirteet. Neuroottisuus vähensi nautintoa, mutta avoimuus uusille kokemuksille vaikutti eri sukupuolilla eri tavoin. Miehillä avoimuus teki seksistä vähemmän tyydyttävää, mutta naisilla se vaikutti päinvastoin.

Ehdottaja ja portinvartija

Tutkimuksesta uutisoinut Science of Us kirjoittaa, että jo aiemmissa tutkimuksissa miesten on havaittu ehdottavan seksiä useammin ja naiselle on jäänyt ”portinvartijan” rooli.

Tuore tutkimus vahvistaa teorian – tosin on otettava huomioon, että siinä tutkittiin nuoria vastanaineita. Pitkässä suhteessa tilanne saattaa olla toisenlainen.

Miten tilastoista sitten saisi naisten kannalta imartelevampia? Esimerkiksi niin, että kaikki naiset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ehdottavat seksiä!

Hyvin helposti parisuhteessakin ajaudutaan toistamaan samaa kaavaa eli totutaan vaikkapa siihen, että kyllä se seksiehdotus sieltä taas tulee. Rutiinien rikkominen kuitenkin saattaisi tehdä suhteelle tai ainakin seksielämälle hyvää. Sitä paitsi jos kumpikin haluaa säilyttää suhteen eroottisesti virkeänä, tehtävä on molempien vastuulla.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

Syy on tietenkin aivoissa.

Orgasmivaikeuksista kärsivälle annetaan usein vain yksi neuvo: rentoudu.

Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, vaikka neuvo sinänsä on ihan hyvä.

Ehkä tutkimustieto auttaisi ymmärtämään, missä se penteleen kliimaksi oikein viipyy.

Kumppanin kanssa rakastellessa merkittävin este orgasmille on tosiaan suorituspaine. Työstressi ja tuhat hoitamatonta asiaa majailevat aivokuoressa samalla alueella, jolla on orgasmin saamisen kannalta tärkeä rooli.

Neurotieteilijä Barry Komisaruk ja psykiatrian ja neurotieteen professori Heather Berlin selittävät aivojen roolia orgasmissa Mic-sivuston jutussa.

Mieli vaeltaa

Aivojen otsalohkossa sijaitsee dorsolateraalinen prefrontaalinen aivokuori, joka huolehtii arjessa siitä, että aivan kaikkia hetken mielijohteita ei tule toteutettua. Sen toiminta on oikein hyödyllistä, sillä muuten elämä muistuttaisi ikuisia firman pikkujouluja.

Kun joku muu hoitaa stimuloinnin, mielelle jää aivan liikaa mahdollisuuksia vaeltaa.

Noh, silloin kun seksiä sitten on soveliasta harrastaa, kyseinen aivokuoren osanen pitäisikin saada toimimaan hieman pienemmällä teholla, jotta rentoutuminen orgasmia varten onnistuisi.

– Jos alue pysyy aktiivisena, se vaimentaa orgasmiin tarvittavia reaktioita, eikä edes erektion saaminen tai kiihottuminen ole välttämättä mahdollista, professori Berlin selittää Micin jutussa.

Itsetyydytyksessä tätä ongelmaa ei ole, koska aivokuoren aluetta tarvitaan myös keskittymiseen – siis ohjaamaan sitä, mihin kosket, miten ja kuinka kovaa. Toiminta riittää hämäämään aivoja niin, ettei orgasmin saamisessa ole ongelmia.

Kun joku muu hoitaa stimuloinnin, mielelle jää aivan liikaa mahdollisuuksia vaeltaa ja miettiä kauppalistaa, jalkapallo-ottelua ja naapurin haravaa. Jos on yhtään taipuvainen ahdistumaan, suorituspaineet kasvavat päässä nopeasti.

Opettele päästämään irti

Irti päästämistä voi kuitenkin harjoitella, jolloin myös dorsolateraalinen prefrontaalinen aivokuori rauhoittuu. Helppoa se ei välttämättä ole.

Seksissäkin on hyötyä flow-tilasta, jossa huomio on kiinnittynyt täysin tekeillä olevaan asiaan.

Seksissäkin on hyötyä flow-tilasta.

Jos se on itselle harvinainen ilmiö, kannattaa pohtia, missä puuhassa on päässyt lähimmäs tilaa. Katosiko ajantaju kirjaa lukiessa, urheillessa tai leipoessa? Ota selvää, miten pääsit tilaan ja pyri löytämään se entistä useammin. Myös meditointia ja hengitysharjoituksia kannattaa kokeilla.

Kun oppii irtautumaan arjen huolista, myös seksielämä saattaa parantua.

Kommentit

Tuoreen tutkimuksen mukaan varsinkin suomalaisten tyytymättömyys seksin määrään on kasvanut dramaattisesti.

Vain 46 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä seksielämäänsä, ilmenee RFSU-järjestön teettämästä Kondomittari 2016 -tutkimuksesta.

Tyytymättömyys seksielämään on kasvanut Pohjoismaissa. Vuonna 2010 Kondomittari-tutkimuksessa 48 prosenttia pohjoismaalaisista kertoi, että on tyytyväinen seksielämäänsä. Nyt tyytyväisiä oli 45 prosenttia.

1. Seksiä on liian harvoin

Yhä useampi suomalainen on sitä mieltä, että seksiä on liian vähän. Vuonna 2013, kun kysely toteutettiin viimeksi, seksiä oli liian harvoin 44 prosentin suomalaisen mielestä. Nyt peräti 70 prosenttia piti seksin määrää turhan vähäisenä.

Lue myös: Haluatko enemmän seksiä kuin kumppanisi? 6 vinkkiä sinulle.

2. Oikea tyyppi puuttuu

Suomalaistista 40 prosenttia oli tyytymätön seksielämäänsä, koska sopiva kumppani puuttuu.

3. Orgasmia on vaikea saada

Viidesosa suomalaisnaisista oli tyytymätön, koska heidän oli vaikea saada orgasmia. Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisnaisista on joskus teeskennellyt orgasmin. Yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Lue myös: Seksologin vinkit – 6 askelta orgasmiin.

4. Oma vartalo ei miellytä

Varsinkin nuoret aikuiset ovat tyytymättömiä omaan vartaloonsa. Näin sanoi kolme kymmenestä nuoresta aikuisesta Pohjoismaissa.

Kaikkein yleisintä tyytymättömyys omaan vartaloon oli Suomessa.

Kaikkein yleisintä tyytymättömyys omaan vartaloon oli Suomessa, jossa 33 prosenttia 21–35-vuotiaista kertoi niin. Norjassa vartaloonsa tyytymättämiä oli 32 prosenttia, Tanskassa 28 prosenttia ja Ruotsissa 24 prosenttia.

Suuremmat halut kuin koskaan

Väestöliiton tänä vuonna ilmestyneen Finsex-tutkimuksen tulokset ovat samanlaisia. Sen mukaan suomalaisten halut ovat suuremmat kuin koskaan, mutta seksiä harrastetaan silti entistä harvemmin.

Suomalaiset harrastivat viime vuonna seksiä keskimäärin kerran viikossa. Aktiivisimpia olivat 20-vuotiaat naiset ja 50-vuotiaat miehet, jotka harrastivat seksiä keskimäärin puolitoista kertaa viikossa.

Sekä miehet että naiset haluaisivat, että seksiä olisi useammin. Naiset toivoivat keskimäärin kahta ja miehet kolmea yhdyntää viikossa.

Suomalaiset ahkerimpia kondomin käyttäjiä

RFSU:n tutkimuksessa kävi myös ilmi, että suomalaiset käyttävät kondomia enemmän kuin muut pohjoismaalaiset. 29 prosenttia suomalaisista käyttää kondomia, kun Ruotsissa luku on 23 prosenttia, Tanskassa 21 prosenttia ja Norjassa 20 prosenttia.

Vain puolet nuorista aikuisista oli käyttänyt kondomia uuden kumppanin kanssa.

Kuitenkin vain noin puolet suomalaisista nuorista aikuisista kertoi, että oli käyttänyt kondomia, kun harrasti viimeksi seksiä uuden kumppanin kanssa.

Kondomittari on seksuaalikasvatusjärjestö RFSU:n toistuva tutkimus pohjoismaalaisten seksistä ja kondomin käytöstä. Verkossa toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi 4 260 ihmistä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Vastaajat olivat 15–65-vuotiaita, jotka olivat harrastaneet seksiä vähintään kerran.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

Naista ei voi tyydyttää
Viesti

Varsinkin nuoria miehiä varmasti ahdistaa paineet kjoita heille kasataan, jatkuvasti mediassa miten naista pitää miellyttää, miten esileikki että nainen nauttii, miten naiseen on vaikea saada orgasmia, mitä mies tekee väärin. Seksi jossa nainenkin nauttisi vaikuttaa vaativan ihmemiehen taidot ja nautinollinen seksi tuntuu olevan miehen vastuulla. Nettiporno ja oma käsi vaikuttaa paremalta vaihtoehdolta.

Miksi naiset ovat seksuaalisesti joustavampia kuin miehet? Selitys löytyy evoluutiosta.

Uusi evoluutioteoria väittää, että naiset ovat seksuaalisesti joustavampia kuin miehet. Siksi naiset harrastavat seksiä saman sukupuolen edustajan kanssa miehiä enemmän.

Evoluutiopsykologi Satoshi Kanazawan mukaan naisten välisiin seksisuhteisiin pitää etsiä syytä ajasta, jolloin moniaviolliset liitot olivat yleisempiä. Hänen uusi evoluutioteoriansa esitellään Biological Reviews -julkaisussa.

Vanhoissa kulttuureissa oli polyamorinen perhemalli, eli miehillä saattoi olla useita puolisoita. Siksi naiset etsivät seuraa jalkavaimojen joukosta.

Naisten välinen seksi vähensi avioliittojen konflikteja ja paineita, uskoo teorian isä Kanazawa, sillä naiset pääsivät purkamaan seksuaalisia jännitteitään useammin toistensa kuin aviomiehensä kanssa.

Lesbosta heteroksi ja takaisin

Kanazawan mukaan naisten seksuaalinen suuntautuminen on erilainen kuin miesten, kiitos evoluution. Siinä missä miehet jakavat itsensä jyrkästi joko heteroihin tai homoihin, naiset ovat joustavampia.

Naiset pääsivät purkamaan toistensa kanssa seksuaalisia jännitteitään.

Kuka sitten viehättää ja kenestä naiset ovat kiinnostuneet? Se riippuu kulloisesta kumppanista ja muista olosuhteista. Naiset pystyvät muuttamaan seksuaalisia halujaan sekä identiteettiään lesbosta biseksuaaliksi ja heteroksi sekä takaisin.

Viime vuonna julkaistu brittitutkimus tukee tätä väitettä: senkin mukaan itseään heteroina pitävät naiset eivät ole kiinnostuneita pelkästään vastakkaisesta sukupuolesta. Kaikki naiset ovat lesboja tai biseksuaaleja, mitä tulee sukupuoliseen kiihottumiseen, tutkimus raportoi.

Kun puhutaan naisten joustavammasta seksuaalisuudesta, yksi monista selityksistä liittyy myös homofobiaan. Myös miehet saattavat himoita saman sukupuolen edustajia. Sosiaaliset paineet kuitenkin estävät miehiä paljastamasta tällaista viehätystään, kirjoittaa Independent-lehti.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

lepakko
Viesti

Harvinaisen asiaton ja kritiikitön artikkeli Me Naisten tasoiselta lehdeltä. Ei kukaan seksuaalisuuttaan "valitse", eikä normaali tyyppi varmastikaan heilu kahden eri seksuaalisuuden välillä edestakaisin ihan tosta vaan. Tilanne on eri silloin kun tässä vielä erittäin heteronormatiivisessa yhteiskunnassamme on pienen ikänsä ihmetellyt miksi seksi ei vaan oikein kiinnosta. No ei kai se nyt kiinnosta jos kuikuilee sen pennusta asti opitun yksipuolisen kulttuurisen mallin paimentamana itselleen väärän sukupuolen perään.

Vierailija
Viesti

Valitseeko vaiko ei.
Muistissani on aina säilynyt selkeinä muistoina lapsuuteni kokemuksia 8-9 vuotiaana, muistan hyvinkin tarkkaan seksuaaliset kokemuksia.
Murrosiän ohittanut kaveri oli poikien mukana joka oli ihan luontevaa kuvioissamme, tilaisuuksien tullen hän hyvin luontevasti ohjasi leikit seksuaalisella alueelle kahden kesken, tilanne kulki riisuminen kautta aktiin ja orgasmiin, mulla myös 11-12 vuotiaana,
leikit jatkuivat siis niinkin pitkään, enkä varmasti ollut ainut jonka kanssa maattiin. Hän kuljetti minut tuolle polulle, aina noitten aikojen jälkeen olen kiihottunut jäänyt kaipaamaan seksuaalista purkautumista miehen vierellä, en koe syntyneen homoksi, nuo pitkään jatkuneet ensikokemukseni ohjasivat(kasvattivat) lapsen kaipaamaan/haluamaan tuollaista. Mielestäni ilman noin vahvasti vietellyksi tulemistani olisin jotakin muuta kuin homo. En syntynyt vaan kasvoin homoksi.