Saara ja Esa halusivat parisuhteeseensa enemmän seksiä ja päättivät panostaa rakasteluun kahden viikon ajan käyttämällä asiantuntijoiden vinkkejä. Kokeilun tulos oli positiivinen yllätys.

Sellaista suuseksiä Saara, 34, ei ollut koskaan aiemmin kokenut. Uusi tuttavuus Esa, 37, oli osoittanut, ettei kielipeli ollutkaan ällöä ja turhaa nuoleskelua, vaan todella ihanaa ja nautinnollista. Ja suuseksi oli vain yksi pieni osa kaksikon rakastelurepertuaaria.

Upea seksi oli yksi merkittävä syy siihen, miksi Saara ja Esa tunsivat voimakasta vetoa toisiinsa ja päätyivät pariskunnaksi.

Seurustelun alkuaikoina he asuivat eri paikkakunnilla ja näkivät vain viikonloppuisin. Himot ehtivät kasvaa huippuunsa aina ennen seuraavaa tapaamista.

– Harrastimme seksiä usein pitkän kaavan mukaan monta kertaa päivässä eri asennoissa ja paikoissa – välillä autossa ja ulkonakin, Saara kertoo.

Suhteen alkamisesta on nyt kahdeksan vuotta, ja moni asia on muuttunut. Parilla on kolme lasta, ja lakanoiden välissä on hiljentynyt.

– Kun olimme olleet kolme vuotta yhdessä, seksiä oli keskimäärin kerran kahdessa viikossa. Siitä lähtien määrä on vain vähentynyt. Nykyään voi mennä kuukausikin ilman, Saara sanoo.

Kun seksin määrä väheni, Saara alkoi miettiä, onko suhteessa jotain vikaa.

– Mietin myös, mikä on se syy, miksi emme innostu useammin sekstaamaan.

Pitäisikö meillä olla enemmän seksiä vain siksi, kun muillakin on, vai haluammeko sitä todella?

Saaran ystäväpiirissä seksistä puhutaan avoimesti. Lähipiirissä on sellainenkin pari, jolla peitto heiluu melkein joka päivä. Tutkimusten mukaan enemmistöllä suomalaisista on seksiä joka viikko.

– En ole varma, häiritseekö se meidän vähäinen seksi todella kumpaakaan meistä. Mietin, että pitäisikö meillä olla enemmän seksiä vain siksi, kun muillakin on, vai haluammeko sitä todella, Saara pohtii.

Toisaalta Saara ja Esa ovat huomanneet, että kun seksiä on enemmän, suhde voi hyvin ja arki sujuu paremmin. Aktiivisina kausina parista tuntuu siltä, että he ovat rakastavaisia – eivät lapsia yhdessä hoitavia työkavereita. Siksi seksin määrää on yritetty välillä lisätä.

– Molemmat ehkä haluaisivat rakastella useammin, mutta aloitteen tekeminen tuntuu jotenkin työläältä, eikä aikaa tunnu olevan, Esa sanoo.

Saara ja Esa ovat päättäneet vilkastuttaa seksielämäänsä ja katsoa, miten se vaikuttaa arjen sujumiseen kahden viikon ajan. Onko parilla vähemmän erimielisyyksiä, kun peiton alla tapahtuu enemmän? Pari lupautuu tekemään aloitteen aina, kun seksiä tekee vähänkään mieli. Apuna he käyttävät näitä asiantuntijoiden vinkkejä ja tätä kuuden viikon seksiohjelmaa mukailtuna.

Käyn suihkussa ja kävelen miehen viereen kylpytakki raollaan. Istun miehen syliin. Ei mitään reaktiota.

To 25.5. Seksi jää yritykseksi

Saara: ”Mies on lähdössä huomenna polttareihin, ja olisi kiva harrastaa seksiä ennen sitä. En muista, milloin seksiä oli viimeksi, joten sekin on jo tarpeeksi hyvä syy ryhtyä hommiin. Lisäksi miehen rillutteluviikonloppu huolestuttaa. Tämä on maailman typerintä, koska minulla ei ole mitään syytä pelätä miehen lähtevän jonkun vieraan naisen matkaan. Silti mietityttää.

Lapset ovat nukkumassa, ja mies istuu sohvalla katsomassa telkkaria. Tässä on oiva tilaisuus saada seksiviikoille reipas aloitus. Käyn suihkussa ja kävelen miehen viereen kylpytakki raollaan. Istun miehen syliin. Ei mitään reaktiota. Mies tuijottaa televisiota. Mietin, että kökötänkö tässä nyt siksi, että pitäisi harrastaa seksiä vai tekeekö minun oikeasti mieli. Olen todella väsynyt ja oikeasti haluaisin vain mennä nukkumaan. Päätän painua pehkuihin. Kyllä tässä ehtii.”

Esa: ”Polttareiden kanssa on säätöä, ja koko homma meinaa mennä uusiksi viime hetkellä. Tekee mieli seksiä, mutta tässä on nyt muuta mietittävää.”

Kenelle mies viestittelee?

Pe 26.5. Mies lähtee juhlimaan

Saara: ”Mies on lähtenyt jo päivällä polttareihin, ja minua alkaa kaduttaa, miksi en eilen ehdottanut suoraan seksiä. Illalla tuijotan puhelinta, kun lapset nukkuvat. Mies on kyllä laittanut minulle viestiä, mutta nytkin hän on Whatsapissa linjoilla, vaikka ei juttele siellä kanssani. Kenelle mies viestittelee?

Aiemmissa suhteissani selkäni takana on harrastettu seksiä ja tapailtu toista naista. Tiedän, että menneet tapahtumat vaikuttavat edelleen siihen, etten pysty ikinä ihan sataprosenttisesti luottamaan mieheeni. Yritän parhaani mukaan karkoittaa typerät ajatukseni.”

Esa: ”Seksi ei käy mielessäkään. Keskityn polttareihin ja hauskanpitoon.”

La 27.5. Mustasukkaisuuspuuskia

Saara: ”Herättyäni tutkin ensimmäisenä puhelinta ja huomaan, että mies on roikkunut Whatsapissa vielä aamuneljältä. Ahdistun. Puhun asiasta ystäväni kanssa, joka lohduttaa, ettei minulla varmasti ole syytä huoleen. Muistutan häntä aiemmasta suhteestani, jolloin kiltti ja luotettava eksäni tapaili yhteistä tuttuamme tietämättäni. Ystävä ymmärtää pointtini.

Miksi ajattelen, että seksin harrastaminen torstaina olisi jotenkin pelastanut minut tältä epäilykseltäni? Kyttään myöhään yöhön miehen somekäyttäytymistä. Tällä kertaa Whatsapp pysyy kiinni, mutta mies on linjoilla Facebookin messengerissä vielä yhden jälkeen yöllä. Laitan viestin, etten saa unta. Vastausta ei kuulu.”

Käsipeli ja suuseksi ovat piristävää, harvinaista herkkua.

Su 28.5. Vihdoin seksiä!

Saara: ”Aamulla mieheltä on tullut viesti. Ei kuulemma käytä aktiivisesti messengeriä ja siksi ei heti vastannut. Kahden yön erossaolo on tehnyt siinä mielessä hyvää, että ikävöin miestäni. Sitä tunnetta en ole tuntenut pitkään aikaan. Kun lapset on saatu illalla nukkumaan, yllätän suihkusta tulleen miehen kylpyhuoneen ovella. Suutelen häntä, ja mies on heti mukana. Siirrymme sanaakaan sanomatta vakiopaikkaamme olohuoneen lattialle. Olen seksin aikana aktiivisempi kuin vuosiin. Ehkä se johtuu ikävöinnistä – tai tästä päiväkirjasta.”

Esa: ”Kahden päivän juhlimisen jälkeen tekee mieli seksiä. Pitäisi näköjään olla useammin pois kotoa, kun vastaanotto on tällainen. Käsipeli ja suuseksi ovat piristävää, harvinaista herkkua.”

Ma 29.5. – pe 2.6. Väsymyskoomassa

Saara: ”Väsyttää. Univaje saa olon tuntumaan krapulaiselta – paitsi että ei kyllä tee seksiä mieli tippaakaan. Olemme iltaisin molemmat omissa oloissamme, telkkarin tai puhelimen ääressä. Nyt huomaan, että tilaisuuksia seksiin olisi. Miehen polttarisometus häiritsee minua edelleen. Otan asian puheeksi ja saan mieheltä huojentavan vastauksen. Whatsapissa läheteltiin polttariryhmän kesken kuvia viikonlopun tapahtumista. Olin turhaan huolissani.”

Esa: ”Raskas viikko, valitsen mieluummin telkkarin kuin seksin, koska haluan hetken omaa aikaa.”

Nukahdan, vaikka piti olla seksi-ilta!

La 3.6. Mieli tekee jo

Saara: ”Aamulla päätän, että tänään illalla meillä on seksiä. Päivä menee perinteisesti lasten leikkien erotuomarina. Iltapäivällä äitini tulee lapsenvahdiksi, ja pääsemme illallistreffeille kahdestaan. Mielessäni käy seksi jo alkuruuan aikana. Kun palaamme kotiin, lapsiarki imaisee meidät taas mukaansa. Olen nukuttamassa kuopusta makuuhuoneessa ja laitan silmät kiinni. Nukahdan, vaikka piti olla seksi-ilta!”

Esa: ”Käyn kurkkaamassa makuuhuoneen ovella. Vaimo nukkuu. Se siitä seksistä. Mieli tekisi jo.”

Su 4.6. Hurjia orgasmeja

Saara: ”Nyt tilanne alkaa tuntua toivottomalta. Psykologit sanovat, että jos seksiä ei ole, kirjatkaa se kalenteriin. Eikö riitä että päätöksen tekee mielessään? No, yrittänyttä ei laiteta. Kirjoitan puhelimen kalenteriin tämän illan kohdalle ”Seksiä!”, ja näytän merkinnän miehelle kokkailun lomassa. Mies innostuu ja nappaa minua pepusta kiinni. Viimeksi mies nipisti takapuolesta ehkä viime tai toissa vuonna!

Makaamme olohuoneen lattialla ja surffaamme yhdessä seksikauppaan.

Illalla päätämme tehdä jotain poiketaksemme rutiineista. Makaamme olohuoneen lattialla ja surffaamme yhdessä seksikauppaan. Tutkimme tarjontaa. Kaupassa ei tunnu olevan mitään meille sopivaa. Lopulta ostamme hieromasauvan ja penisrenkaan, jossa on klitoriskiihotin. Shoppailun jälkeen ehdotan, että kokeilemme hieman muunneltuna yhtä seksivinkkiä, jonka löysin kuuden viikon ohjelmasta. Ensin toinen saa tehdä toiselle mitä vain kymmenen minuutin ajan, ja sitten vaihdetaan vuoroja. Saan ihanan orgasmin alle kymmenessä minuutissa ilman yhdyntää. Tätä pitää kokeilla uudestaan.”

Esa: ”Loistava idea asiantuntijalta, saan tosi voimakkaan orgasmin. Keskityn vain nauttimiseen, eikä tarvitse tehdä mitään.”

Ma 5.6. – ke 7.6. Mökkireissulla

Saara: ”Lähdemme ystäväperheen mökille. Nukumme lasten kanssa samassa huoneessa, eikä seksiä voi harrastaa. Ei kyllä tee yhtään mielikään. Seksikaupan paketti on lähetetty. Poskia punottaa. Mitä sitä tulikaan tilattua?

Seksipäiväkirjaa on pidetty kaksi viikkoa, mutta ei tee mieli lopettaa tähän. Päätämme jatkaa vielä muutaman päivän.”

Tästä viisastuneena voi sanoa, että harrasta silloin, kun on pienikin mahdollisuus.

To 8.6. Viivästely vie mahdollisuuden

Saara: ”Lähetys on saapunut pakettiautomaattiin, ja meidän porukkamme kurvaa mökiltä kotiin. Kun lapset menevät nukkumaan päiväunia, ehdotan miehelle seksiä. Hän haluaisi kuitenkin odottaa iltaan, jos sitä ennen ehdittäisiin hakea seksivälinepaketti. Illalla paketti on haettu, mutta olen niin väsynyt, ettei seksi enää kiinnostakaan. Mies jää sohvalle katsomaan telkkaria, kun painun pehkuihin.”

Esa: ”Tästä viisastuneena voi sanoa, että harrasta silloin, kun on pienikin mahdollisuus.”

Perjantai 9.6. Tiuskimista

Saara: ”Mökkireissu ystävien kanssa oli aika raskas, ja se näkyy vielä loppuviikosta omassa jaksamisessani. Olen koko ajan väsynyt ja tiuskin miehelle typeristä asioista. Seksilelulaatikko on jäänyt lojumaan työhuoneen pöydälle avaamattomana.”

Kun lapset on saatu nukkumaan, avaamme yhdessä seksivälinepaketin.

La 10.6. Kireä ilmapiiri

Saara: ”Kotona on edelleen kireä ilmapiiri. Seksiä ei tee mieli. Mietin, olenko joskus ajatellut riitojen johtuvan siitä, ettei meillä ole ollut kovin usein seksiä. Riitoja on näköjään, vaikka seksiä olisikin kerran viikossa. Edellisestä kerrasta tosin alkaa olla jo kohta viikko.”

Esa: ”Seksi on ajatuksissa, mutta illalla vaimo on niin kireällä tuulella, ettei enää tee mieli.”

Su 11.6. Seksilelut kehiin

Saara: ”Analysoimme viikkoa yhdessä ja tulemme siihen tulokseen, että syyllinen vähäiseen seksiin tällä viikolla oli koko perheen reissu ystävien luo. Mökillä unet jäivät lyhyeksi, ja päivät olivat aamusta iltaan täynnä puuhaa. Väsymys painoi vielä reissun jälkeenkin. Kun lapset on saatu nukkumaan, avaamme yhdessä seksivälinepaketin. Alkulämmittelyn aikana kokeilemme hieromasauvaa, ja itse aktin aikana miehellä on penisrengas. Siinä oleva klitoriskiihotin vie seksin täysin uudelle tasolle. Aivan mieletöntä.

Miksi emme kokeilleet tätä seksiin panostamista jo aiemmin?

Tuntuu siltä, että jo parissa viikossa seksiin panostaminen on tuonut meitä lähemmäs toisiamme. Päätämme, että jatkossa merkitsemme seksin kalenteriin, jos edellisestä kerrasta on jo aikaa. Silloin molemmilla on sellainen olo, että aloite on helpompi tehdä, kun seksipäivä on lyöty lukkoon. Lisäksi kokeilemme varmasti myös ’kymmenen minuutin juttua’ uudestaan. Toisen hyväiltäväksi heittäytyminen oli ihanaa.”

Esa: ”Seksilelut jäävät myös käyttöön. Miksi emme kokeilleet tätä seksiin panostamista jo aiemmin?”

Kaisa Kurki vapautui seksuaalisesti erottuaan uskonnollisesta yhteisöstä ja avioliitosta. Nyt hän on kokeillut burleskia, lesbosuhteita ja nuorempia miehiä.

– Muistan lukiossa katsoneeni koulun käytävillä muiden nuorten pussailua ja halailua tuomiten. Minulle oli opetettu sen olevan helvetistä.

Lahtelainen Kaisa Kurki, 54, on elänyt lähes koko elämänsä uskonnollisessa lahkossa, josta hän on eronnut aikuisiällä. Kaisa kertoo yhteisön kieltäneen seksuaalisuuden, ja nyt hän haluaa varoittaa muita naisia samasta kohtalosta. Aihe on arka, siksi Kaisa ei kerro yhteisön tarkkaa nimeä.

– Elin seksuaalisuuttani pitkään unien kautta, kun normaalisti ei voinut elää, Kaisa kertoo.

Seksuaalisen heräämisen Kaisa on kokenut vasta aikuisiällä erottuaan uskonnollisesta yhteisöstä ja avioliitosta. Vapautumisen myötä hän on tutustunut kokeilujen kautta muun muassa burleskiin, lesbopiireihin ja itseään nuorempiin miehiin.

”Seksillä pelotellaan, mutta sitten kun pappi sanoo aamen, seksi onkin yhtäkkiä hyvä asia.”

Seksi ja seksuaalisuus olivat Kaisan yhteisössä jyrkästi tuomittua. Hän muistaa nuoruudestaan saarnoja, jossa seksiä kauhisteltiin ja siitä varoiteltiin. Iloista ei puhuttu koskaan.

– Seksillä pelotellaan, mutta kun pappi sanoo aamen, seksi onkin yhtäkkiä hyvä asia.

Kaisa ajatteli ennen samalla tavoin: seksuaalisuus oli syntiä. Kun hän muutti töidensä perässä uudelle paikkakunnalle, irtaantuminen alkoi.

”Naisten ja miesten välillä ei voinut olla pelkkää kaveruutta, joten miesten seurassa piti olla varuillaan.”

– Silloinen kämppis näytti, millaista elämä uskon ulkopuolella oli. Olin oppinut, että sellaiset ihmiset joutuvat helvettiin, mutta sitten tapasinkin normaalin ja elämäniloisen tyypin lahkon ulkopuolelta.

– Oli pakko uskaltaa ajatella uudelleen ja herätä, Kaisa sanoo.

Lahkon tapaamisissa käyminen väheni, mutta lapsuudessa sisäistetyt opit kulkivat pitkään mukana. Normaaliin elämään opettelu on vienyt aikaa – kokonaan Kaisa pääsi eroon menneisyytensä painolastista vasta viisikymppisenä.

Häistä seksuaaliterapiaan

Koska lahkon opit ovat juurtuneet syvälle, Kaisa kertoo vieläkin pelkäävänsä miehiä. Naisten ja miesten välillä ei voinut olla pelkkää kaveruutta, joten miesten seurassa piti olla varuillaan.

– Minulla on ollut lahkosta erottuani satunnaisia suhteita miesten kanssa, mutta haen vielä omia rajojani. Minun pitää löytää oma tahtoni.

”Suhteessa mies sai iloa seksistä, minä en.”

Kaisa eli pitkään avioliitossa uskovaisen miehen kanssa. Koska esiaviollinen seksi oli kiellettyä, pari joutui heti naimisiin mentyään menemään seksuaaliterapiaan. Seksi ei sujunut.

– Se oli täysi fiasko. Uskonnollisessa liitossa on asetelma, että mies on pää ja nainen alisteinen. Suhteessa mies sai iloa seksistä, minä en. 

Usko vei elämäniloa

Eron jälkeen Kaisan elämä oli pitkään harmaata. Uusi nuoruus ja seksuaalinen herääminen tapahtuivat vasta aikuisena, joka johti erilaisiin kokeiluihin.

– Ryhdyin käymään bi- ja lesbotapahtumissa, kun uteliaisuuteni ulkomaailmaan heräsi. Mitään asioita ei voi tuomita, ennen kuin on ensin nähnyt itse.

Hän tutustui myös burleskiin, josta tuli rakas harrastus.

– Kävin katsomassa burleskia ja hurahdin siihen täysin. Burleski antaa minulle voimaa: kun näen itseni peilistä niissä vaatteista, huomaan olevani nainen. Nykyään voin käyttää myös korvakoruja, farkkuja ja kauniita alusvaatteita – asioita, jotka olivat yhteisössäni kiellettyjä.

”Tajusin koko elämäni olleen harhaa ja uskonto vei paljon elämäniloa pois.”

Kaisa on kirjoittanut kokemuksistaan runokirjan Herätetty yö, jossa hän käsittelee seksuaalisuuttaan ennen ja jälkeen uskonnollisen elämän. Hän neuvoo muita seksuaalisuutensa kanssa kamppailevia naisia hakeutumaan terapiaan.

– Samassa tilanteessa olevien naisten kannattaa hakeutua terapiaan ja mennä rohkeasti eteenpäin. Terapeutti auttaa irtaantumaan syvällä olevista opeista, jotta pääsee normaaliin elämään kiinni.

– Tajusin koko elämäni olleen harhaa, ja uskonto vei paljon elämäniloa pois. Elämästä ja omasta seksuaalisuudesta saa nauttia, Kaisa sanoo.

Kaisa Kurki ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Uusi tutkimus väittää, että suhteessa olevien naisten innostus seksiin lopahtaa jo vuoden jälkeen suhteen aloittamisesta. Seksologi Leena Hattunen pohtii, mistä se johtuu ja miten asian voisi korjata.

Parisuhteessa olevat naiset saattavat alkaa tuntea itsensä haluttomiksi seksiin jo 12 kuukauden yhdessäolon jälkeen, kirjoittaa The Independent.

British Medical Journal Open julkaisi aiheesta tutkimuksen, johon osallistui yhteensä yli 10 000 iältään 16–74-vuotiasta miestä ja naista.

Tutkimuksen mukaan molempien sukupuolten kiinnostus seksiin vähenee iän myötä, naisilla kuitenkin miehiä ennen.

Naisilla haluttomuutta aiheuttavat alle 5–vuoden ikäiset lapset ja kuluneen vuoden aikana tapahtunut synnytys.

”Suhteen alussa ihastushormonit pitävät halua yllä.”

Tutkimus osoitti, että molempien sukupuolten seksidraivia laskevat kommunikaatio-ongelmat ja kehno terveydentila.

Tutkijat eivät havainneet, että haluttomuudella ja vaihdevuosilla olisi tekemistä keskenään.

Tuttuus ja turvallisuus on kaksiteräinen miekka

Seksologi ja psykoterapeutti Leena Hattunen on vastaanotollaan törmännyt naisiin, jotka voisivat olla vaikka vuoden ilman seksiä. Miehet taas pikemminkin pöyristyvät sellaisesta.

– Suhteen alussa ihastushormonit pitävät halua yllä. Silloin haluaa olla toisen lähellä luonnostaan.

”Monilla pareilla on vain ne tietyt, samat asennot käytössään.”

Hattunen lainaa Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulaa: seksin tuttuus ja turvallisuus on vähän kuin kaksiteräinen miekka. Toisaalta kaipaamme tuttuja ja turvallisia asioita, mutta seksielämän rutinoituminen voi koitua myös turmioksi.

– Monet tutkimukset osoittavat, että monilla pareilla on vain ne tietyt, samat asennot käytössään.

Joillakin seksielämä voi tyssätä tekniikan puutteeseen.

Seksin yksipuolisuus voi saada seksielämän lopahtamaan jossakin kohtaa. Lastentulo voi olla tällöin viimeinen niitti petipuuhille.

Tyytymättömyydestä vaikeneminen voi tyrehdyttää seksielämän

Hattusen mielestä naisilta ei myöskään välttämättä löydy pokkaa myöntää partnerilleen, että seksi ei pelitä. Yhtä vaikeaa on kertoa omista mieltymyksistään suhteen alussa, jos mies on muuten kiva ja hyvännäköinen. Vaikeneminen saattaa jatkua pitkäänkin, kunnes koko kiinnostus tyrehtyy.

Toiset myös hyppäävät sänkyyn itselleen liian nopeasti tai etenevät muutoin suhteessa liian nopeasti, mikä voi heijastua haluttomuutena myöhemmin.

”Mitä haavoittuvaisempi pystyy olemaan suhteessa, sitä intiimimmäksi suhde menee.”

Hattunen muistuttaa, että naiset kiihottuvat ja pitävät eroottisina eri asioita.

Hän lainaa kirjailija ja life coach Sarah Litvinoffia, jonka mukaan naiset jakaantuvat neljään kategoriaan siinä, mikä kenetkin sytyttää: romanttiset naiset kaipaavat siihen kukkia ja kehumista, aistilliset naiset vaihtelevia aistiärsykkeitä. Tunteelliset naiset taas tarvitsevat tietynlaisen tunnetilan halutakseen seksiä, ja mielikuvitukselliset naiset kaipaavat aina jotain uutta.

Mielen vaatimukset pilaavat seksin

Usein tarvitaan juuri vahvempaa toisen tuntemista ja tunnetason yhteyttä, jotta seksielämä säilyisi ja paranisi.

– Mitä haavoittuvaisempi pystyy olemaan suhteessa, sitä intiimimmäksi suhde menee, Hattunen sanoo.

Hänen mukaansa seksihalut voivat lopahtaa, jollei suhteessa jaeta tarpeeksi omaa mielen sisältöä, tunneta tarpeeksi toista kohtaan ja uskalleta paljastaa hänelle kehonsa epätäydellisyyksiä. Kun nämä kohdat täyttyvät, tohtii partnerilleen kertoakin, millaisesta seksistä nauttii ja mistä ei.

Edellä kerrotut kohdat Hattunen lainasi psykoterapeutti Rush Harrisilta.

”Mikä on se pieni asia, joka voitaisiin tehdä erotiikan eteen tänään?”

Hänen mukaansa moni suhde kärsii siitä, että nämä intiimiyden lajit eivät syvene.

Seksologi neuvoo pyrkimään pois suorituskeskeisyydestä ja vaatimusten asettamisesta.

– Esimerkiksi jos erektio lopahtaa tai nainen ei saa orgasmia, se on monelle hirveä epäonnistuminen, jonka takia vedetään lohkoperunat nenään ja yhteys toiseen katkeaa. Sen sijaan voisi todeta, että tänään oli tällaista seksiä, mutta se on ihan ok.

Hattusen mielestä pitäisi tehdä se, mikä on siinä hetkessä mahdollista ja parasta viis mielen halusta kontrolloida tilannetta.

–  Mikä on se pieni asia, joka voitaisiin tehdä erotiikan eteen tänään. Millä tasolla voitaisiin kohdata tänään, kehottaa Hattunen pareja pohtimaan.