Kuva Shutterstock

Tutkimus paljastaa, mitkä seksiasennot ovat vähiten naisten mieleen. Parhaan asennon löytäminen voi vaatia hienosäätöä.

Men’s Health -lehti tutki, mistä seksiasennoista naiset pitävät vähiten. Kyselyyn vastasi yli 1200 Women’s Health -lehden lukijaa.

Tulos yllättää, sillä moni perinteinen seksiasento koettiin epämiellyttäväksi. Asiantuntijat kertovat, mistä lähetyssaarnaajan ja muiden tuttujen asentojen epäsuosio johtuu.

1. Koira

Koira-asennossa, jossa nainen on kontillaan edessä ja mies polvillaan hänen takanaan mies pääsee helposti työntymään liian syvälle, mikä voi tuntua kivuliaalta. Tutkimuksen naiset olivat myös sitä mieltä, että asento ei ole tarpeeksi intiimi.

Jotta asento tuntuisi naisesta miellyttävämmältä, kannattaa välttää liian pitkiä työntöjä. Myös läheisyys ja vartalon hyväileminen parantavat kokemusta.

2. Nainen päällä

Tutkimuksen mukaan monen naisen nautinto tyssää siihen, että he tuntevat olonsa epävarmaksi. Tunnelma latistuu, jos nainen alkaa miettiä, miltä hän näyttää alhaalta päin katsottuna.

3. Ratsastus selin

Asento, jossa nainen on päällä ja selin miehen kasvoihin, on monen miehen mieleen, mutta vaikeuttaa naisen orgasmia. Asento saattaa tuntua hankalalta ja jopa kivuliaalta, sillä yhdyntä tapahtuu helposti väärässä kulmassa.

4. Lähetyssaarnaaja

Perinteinen lähetyssaarnaaja ei aina osu oikeisiin kohtiin. Nautintoa varten tarvitaankin pientä hienosäätöä. Sen sijaan, että olisitte kasvokkain, miehen rintakehän tulisi olla naisen olkapäiden tasolla. Nainen nostaa jalkojaan niin, että hänen lantionsa kallistuu hieman ylöspäin. Tässä asennossa peniksen varsi on jatkuvassa kontaktissa klitoriksen kanssa, ja tutkimuksen mukaan nainen saa orgasmin 56 % todennäköisemmin kuin tavallisessa lähetyssaarnaaja-asennossa.

5. 69

Kuusysissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta naiset kokevat keskittymisensä herpaantuvan, kun samalla pitäisi keskittyä sekä saamaan että antamaan nautintoa. Monen mielestä suuseksi toimii paremmin, kun välissä vaihdetaan vuoroa.

Seksiä menkkojen aikaan? Ei ongelmaa! Parhaimmillaan se on oikein nautinnollista.

1. Lievitystä kipuihin

Jos kärsit kovista krampeista kuukautisten aikana, orgasmi voi tuoda niihin helpotusta. Orgasmi vapauttaa kehossa hyvänolonhormoneita, jotka voivat lieventää tuskaa. Oman kehon tuottamat hormonit ovat lisäksi voimakkaampia kivunlievittäjiä kuin perusburanat.

2. Hyvästit liukuvoiteelle

Kärsitkö alapään limakalvojen kuivuudesta? Kuukautiset saattavat tarjota luonnollisen avun vaivaan.

Liukuvoide tarjoaa tien nautinnollisempaan seksiin. Lue lisää täältä.

3. Lyhyemmät kuukautiset

Kun nainen saa orgasmin, hänen kohtunsa supistelee. Jokainen supistus nopeuttaa kuukautisveren ja sen mukana valuvan kohdun vanhan limakalvon poistumista. Mitä nopeammin ne poistuvat, sitä lyhyemmät menkatkin ovat.

4. Pois mukavuusalueelta

Oletko jämähtänyt samoihin tuttuihin asentoihin? Menkkaseksi saattaa muuttaa asian. Jos haluaa välttää sotkua, kannattaa siirtää touhu esimerkiksi suihkuun.

Kuinka suihkuseksi onnistuu parhaiten? Lue lisää täältä.

5. Myönnä pois, haluat kuitenkin!

Moni nainen himoitsee seksiä menkkojen aikaan. Health kertoo, että syy löytyy hormoneista.

Kuukautisten ensimmäisenä päivänä testosteroni- ja estrogeenitasot ovat matalalla. Muutaman päivän kuluttua testosteronitaso kuitenkin kohoaa – ja sen mukana myös seksihalut.

6. Ällötys unohtuu

Aiheuttaako menkkaseksi inhoreaktion? Kannattaa silti kokeilla. Hollantilaistutkimuksen mukaan kuukautisten aiheuttama ällötys yleensä vaimenee, kun kiihottuu kunnolla.

7. Innostunut kumppani

On harhaluuloa, että kaikki ihmiset kavahtaisivat ajatusta seksistä kuukautisten aikaan. Osa ihmisistä voi innostua ajatuksesta.

Bustle muistuttaa, että menkkaseksi saattaa jopa lisätä läheisyyttä sinun ja kumppanisi välille, koska sitä ei harrasteta ihan jokaisen partnerin kanssa.

Ennen kuin ryhdyt toimiin, muista nämä asiat:

Älä unohda ehkäisyä. Kuukautiset eivät tarkoita sitä, ettei voisi tulla raskaaksi. Menkkojen aikaan myös seksitaudit saattavat tarttua helpommin

Joillekin naisille seksi kuukautisten aikaan aiheuttaa kipua, koska munasarjat ovat niin herkillä. Kipua voi helpottaa asentoa muuttamalla.

Seksi kuukautisten aikaan ei ole niin sotkuista kuin moni luulee. Jos lakanat haluaa pitää täysin puhtaina, alle kannattaa kuitenkin levittää pyyhe. Myös seksitamponi on kokeilemisen arvoinen.

Mutta: menkkaseksistä ei ole pakko innostua – eikä siihen saa painostaa. 

Jotkut jutut seksissä vain toimivat. Siksi niitä on turha heivata elämästään kliseisinä.

Perusasiat kunniaan! Vaikka lomalla onkin kiva syödä aamiaiseksi suklaapannukakkuja Nutellalla, vuoden muina aamuina kaurapuuro toimii aivan hyvin.

Vähän sama pätee seksielämään – siinä ei ole mitään pahaa, että ison osan ajasta luottaa hyväksi havaitsemiinsa perusjuttuihin. Pyörää ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen, vaikka vaihtelu virkistääkin.

Listasimme seksikliseitä, jotka ovat kliseitä ehkä juuri siksi, että ne ovat niin toimivia ja käytettyjä. 

Lauantaisin saunan jälkeen

Klassinen kuvaus seksielämästä viittaa puheessa yleensä urautuneeseen, tylsähköön seksielämään.

Mutta! Social Psychological and Personality Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan seksin harrastaminen kerran viikossa – ei enempää, ei vähempää – lisää ihmisen onnellisuutta. Viikonpäivällä tai ajankohdalla ei ole niinkään väliä.

Monella parisuhteessa olevallakin on nimittäin vaikeuksia pitää edes kerta viikossa -tahtia yllä, vaikka säännöllinen seksi lisäisikin hyvinvointia ja onnellisuutta.

Alasti nukkuminen kannattaa

Iho ihoa vasten pötkötellessä keho erittää oksitosiinia, joka tunnetaan myös kiintymys- tai rakkaushormonina. Oksitosiini laskee verenpainetta, vähentää ahdistusta ja vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää.

Alasti nukkuminen on siis hyväksi sekä terveydelle että parisuhteelle – voiko elämänlaatuaan enää helpommin parantaa? Lakanafirman pari vuotta sitten tekemässä kyselytutkimuksessa alasti nukkuvat myös vakuuttelivat olevansa tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin pyjamapukuiset verrokit.

Miten olis pikaiset?

Ihan asiallinen kysymys! Pikaseksikin piristää parisuhdetta. Eivätkä naiset ja miehet edes toivo tuntikausien lemmiskelyä: naisten unelmaseksi kestää 15–20 minuuttia, miesten 20 minuuttia, kävi ilmi tutkimuksessa. Kyllä sille luulisi aikaa löytyvän.

Pane seksi kalenteriin

Mikäli spontaanista seksistä on tullut suhteessa uhanalainen ilmiö, ei ole häpeä sopia perinteisiä seksitreffejä – jos molemmat yhä haluavat viettää aktiivista seksielämää. Muuten saattaa käydä niin, että kuiva kausi venyy pitkäksi sillä välin, kun halut ja aikataulut odottelevat kohtaamistaan.

Kalenteriin ei ole pakko merkitä jokaista yhdyntää, vaan ajatus kahdenkeskisestä ajasta saattaa olla kiihottavampi lähestymiskulma aikataulutettuun seksin. Halailu, hieronta, eroottinen lautapeli tai jokin muu yhteinen aktiviteetti saa sitten johtaa seksiin, jos ajatus tuntuu hyvältä. On kuitenkin tärkeää antaa seksille mahdollisuus.

Onni on omissa käsissäsi

Yksinkertaisin tapa parantaa seksielämäänsä on masturbointi. Fantasiointi ja itsetyydytys saattavat jopa lisätä haluja ja piristää myös parisuhteen seksielämää. Nauti siis omasta ajastasi hyvällä omallatunnolla.

kyllästynyt
Viesti

Kiihottavin asia on salaperäisyys, siksi nykyajan pornokulttuuri on niin puuduttavaa ja mielenkiinnotonta. Mitä paljastavampaa ja julkisempaa seksi on, mitä enemmän yksityiskohtia levitellään medioissa ja mitä tarkempaan kamera zoomaa videoissa, sitä vähemmän seksin harrastaminen lopulta kiinnostaa. Ei liene sattumaa. Vaivihkaisuus, taitava sanailu ja silmäpeli ovat paljon innostavampaa erotiikkaa kuin akrobaattisuus, paljas pinta ja raaka paneminen.

Pelkän uskottomuuden vuoksi ei pitäisi erota, seksistä uutuuskirjan toimittanut Salla Nazarenko sanoo.

Toimittaja Salla Nazarenkon mukaan seksistä pitäisi puhua nykyistä avoimemmin. Hän kantaa kortensa kekoon toimittamallaan Ihana kiihko -tietokirjalla (Into Kustannus).

Kaikenikäiset naiset kärsivät haluttomuudesta, mutta pahiten se vaivaa seksologin mukaan 40–60-vuotiaita. Ongelmia tulee, kun halut eivät kohtaa.

– Yleensä seksi loppuu toisen tahdosta. Se aiheuttaa paljon kärsimystä ja säteilee elämän muille osa-alueille. Se on hyvinvointikysymys, Salla Nazarenko sanoo.

”En usko, että seksuaalisuus loppuu nelikymppisenä.”

– Olen kuullut naisten ja miesten sanovan, ettei kumpikaan enää halua seksiä. En usko sitä. En usko, että seksuaalisuus loppuu nelikymppisenä.

Oma kumppani on usein se kaikkein läheisin ihminen. Kun hän torjuu, se traumatisoi. Nazarenkon mielestä kenenkään ei tarvitse alistua kylmyyteen tai seksin puutteeseen.

Nazarenko ei ole seksuaaliterapeutti, vaan hänen mielipiteensä perustuvat omiin kokemuksiin ja havaintoihin sekä tavallisten ihmisten ja asiantuntijoiden haastatteluihin.

Pettäminen – paheksuttua, mutta yleistä

Pettäminen on Nazarenkon mukaan yksi seuraus seksiongelmista.

– Uskottomuus tuomitaan vahvasti, mutta se on yleisempää kuin kuvittelemme. Eihän pettämissivustoja ja muita bisneksiä olisi muuten olemassa. Myös ihmiset, joista emme sitä uskoisi, pettävät ja tekevät sitä yllättävän usein.

Nazarenko toivoo, että ihmiset voisivat puhua siitä, mitä tehdä kuihtuneelle seksielämälle. Jos toinen haluaa seksiä ja toinen ei, miten tilanteen voisi hoitaa?

– Parisuhde koostuu monista palikoista. Pitäisi pystyä puhumaan siitä, jos yhden palikan eli seksin voisi järjestää jonkun muun kanssa. On pariskuntia, jotka suhtautuvat tähän sallivammin, ja silloin toisella voi esimerkiksi olla rakastaja. Parempi luvan kanssa kuin kaksoiselämä.

”Mielestäni pettämisen vuoksi ei pitäisi erota, ellei suhteessa ole muita ongelmia.”

Sitäkin voi miettiä, onko enää kyse pettämisestä, jos pariskunta on päätynyt ratkaisuun yhdessä.

– En suosittele pettämistä ykkösvaihtoehtona, mutta yhtenä mahdollisuutena. Mielestäni pettämisen vuoksi ei pitäisi erota, ellei suhteessa ole muita ongelmia.

Kun kumppani pettää, Nazarenko toivoisi petetyn miettivän, miksi toinen on tehnyt niin ja voisiko häntä ymmärtää.

Nazarenko ei halua väheksyä petetyn tuskaa.

– Totta kai kaikki valehtelu ja salailu loukkaavat. Tunnen suurta myötätuntoa heitä kohtaan, jotka ovat kärsineet pettämisestä.

Sama malli ei sovi kaikille

Nazarenkon mielestä me ajattelemme parisuhteesta liian yksioikoisesti.

– En usko, että ihmiset ovat biologisesti yksiavioisia. Kaikki tuntevat toisinaan halua muita kuin omaa kumppania kohtaan. Toiset toteuttavat sitä, toiset eivät.

– Yksiavioinen suhde on peräisin agraarikulttuurista, jossa pariskunta oli yhteisen työn vuoksi myös taloudellinen yksikkö. Nyt tilanne on toinen, ja moni asuu yksin, vaikka olisikin suhteessa. Miksi emme voisi toteuttaa intimiteettiämme niin kuin meistä tuntuu oikealta? Jos nykyinen parisuhdemalli olisi geeneissä, ei pettämissivustoja olisi.

Yksi vaihtoehto on avoin suhde. Se vaatii Nazarenkon mukaan avoimuutta, luottamusta ja hienotunteisuutta – ja sitä, ettei ole mustasukkainen.

– Joidenkin teorioiden mukaan mustasukkaisuus on epävarmuutta. Itse en ole kovin mustasukkainen. Avioliitossani pidin itsestäänselvänä, että puolisollani on oikeus tyydyttää tarpeensa muualla, jos seksiä ei ole. En loukkaantunut, olinhan itse tehnyt samoin.

”Pidin itsestäänselvänä, että puolisollani on oikeus tyydyttää tarpeensa muualla, jos seksiä ei ole.”

Nazarenko ei ole itsekään osannut aina puhua avoimesti seksistä.

– Olen kokenut kaiken tämän kantapään kautta. Olen eronnut ja elänyt seksittömässä suhteessa. En halua syyllistää entistä kumppaniani, vaan tajuan, että minunkin teoillani on ollut osuutta asiaan.

Nazarenkon puheista syntyy kyyninen vaikutelma. Onko pitkä onnellinen suhde mahdottomuus?

– Totta kai tunnen pariskuntia, jotka ovat olleet yhdessä pitkään ja joilla on edelleen hyvä seksielämä. Mutta kyllä he ovat vähemmistössä.

Seksikauppa ei enää ihmetytä

Kirjaansa varten Nazarenko on haastatellut myös seksityöläistä. 

– Hänen luonaan käy kilttejä, tavallisia miehiä, jotka kaipaisivat vaimonsa kosketusta. Jos puolisot saisivat tietää käynneistä, se olisi varmasti heille sokki.

Nazarenkosta seksikauppa voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin muu syrjähyppy.

– Sehän on reilumpaa. Kyseessä on taloudellinen transaktio, jossa täyttää tarpeen sen sijaan, että mukana olisi henkinen yhteys. Tapailin vuosia sitten miestä, ja kävi ilmi, että hän on käyttänyt paljon prostituoitujen palveluja. Ensin ajattelin, että inhottavaa, vastenmielistä, naista alistavaa. Kun sain tietää, että hän oli elänyt pitkään ilman seksiä, tulin toisiin ajatuksiin.

– Olen oppinut ymmärtämään, miksi tällainen teollisuudenhaara on olemassa ja niin iso. Prostituutiota on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Nazarenko myöntää kuitenkin, että monet seksityöläiset ovat haavoittuvaisessa asemassa

”Viesti ei ole, että koko ajan pitäisi haluta ja olla villi.”

Uutiset kertovat, että suomalaiset harrastavat aiempaa vähemmän seksiä, vaikka haluja riittäisi. Taas yksi velvollisuus ja lisää paineita, saattaa joku ajatella.

Nazarenko ei halua syyllistää ketään.

– Totta kai halun määrä vaihtelee, ja kaikilla on ajanjaksoja, jolloin ei pysty tai kykene. Ei hillittömään seksuaalisuuteen pysty kukaan koko ajan. Kirjan viesti ei ole, että koko ajan pitäisi haluta ja olla villi.

Väsynyt stereotypia on, että nainen pihtaa ja mies vonkaa. Sitä Nazarenko ei halua pönkittää.

– Tämä on molempien sukupuolten juttu. Ei se mene niin, että mies on aina valmiina ja haluaa.

Miten seksielämän hiipumiseen voi puuttua?

1. Puhukaa seksistä ja siihen liittyvistä ongelmista suoraan. Jos vain toinen haluaa seksiä, miettikää, miten ratkaisette tilanteen.

2. Varatkaa aikaa parisuhteelle. Voisivatko isovanhemmat tai ystävät auttaa, jos teillä on lapsia?

3. Jos puhuminen on hankalaa, tartu tekstiin. Haluttomuudesta ja sen vaikutuksista on kirjoitettu paljon. Toiselle voi näyttää lehtijutun tai kirjan ja sanoa, että samastun näihin kokemuksiin, Nazarenko vinkkaa.

4. Harkitkaa seksuaalineuvojaa. Moni pari hakeutuu pariterapeutin luo, mutta Nazarenko suosittelee puhumaan seksiongelmista myös seksuaalineuvojalle, joko pariterapian ohella tai sen tilalla.

5. Kokeilkaa ennakkoluulottomasti uutta. Moni luulee, että vaikkapa tantrakurssilla vain hillutaan alasti. Nazarenkon mukaan kursseilla satsataan itsearvostukseen, viestintään ja ei-seksuaaliseen kosketukseen, jotka kaikki auttavat seksiongelmien ratkomisessa.

Satu
Viesti

Pettäminen ei ole koskaan oikea ratkaisu. Seksittömässä suhteessa voidaan sopia erilaisista ratkaisuista mutta silloin ei ole kysymys pettämisestä vaan yhteisestä sopimuksesta. Pettäminen tarkoittaa aina toisen luottamuksen pettämistä ja parisuhteessa se on murskaavaa. Koko perusturva järkkyy.

Vierailija
Viesti

Eihän tämä mitään jumalansanaa ole; haastattelu kertoo vain tämän yhden haastatellun ihmisen mielipiteen. Se, ettei hän esimerkiksi usko 40-kymppisten miesten ja naisten seksihaluttomuuteen, on hänen yksipuolinen käsityksensä asiasta. Vaikkei HÄN siihen usko, se voi olla täysin totta jollekulle toiselle. Aika huisia julistaa tietävänsä ihmisten haluamiset sun muut paremmin kuin ihmiset itse.

Eikä pettäminen parisuhteessa todellakaan ole hyvä valinta. Ei vaikka kuinka joku sen puolesta todistelisi.

Jos sait seksiä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona tai torstaina, olet tilastopoikkeus.

Eikö tällä viikolla ole vielä lykästänyt makuuhuoneessa?

Ei hätää, et ole yksin.

Uuden kyselytutkimuksen mukaan britit harrastavat seksiä vähiten maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Brittiläinen IllicitEncounters-deittisivusto kertoo, että maanantai on kaikista epätodennäköisin päivä kuumiin hetkiin. Silloin vällyjen välissä pelehtii vain joka sadas. Jos yrityksen kyselyä on uskominen, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina tilanne paranee vain parilla prosentilla.

Viikonloppu – yllätys, yllätys – on tutkimuksen mukaan seksin kulta-aikaa. Kaikista eniten suhautellaan lauantaina kello 22.24, eli suomalaisittain suunnilleen siinä saunomisen ja Tulosruudun jälkeen.

Mutta ”yllätystulokset” eivät jää tähän! Tutkimus kertoo, että suurimman osan mielestä kesä on vuodenajoista seksikkäin.

Mitä voimme oppia näistä tuloksista?

Ainakin sen, että kaikkien tutkimusten tulokset eivät aina varsinaisesti räjäytä tajuntaa. Ja että maanantaiseksi on tyystin aliarvostettua. 

Miten olisi pieni maanantaiseksihaaste? Vai olisiko tässä koko viikon kestävässä seksihaasteessa itua? Niin lauantai ei veisi kaikkea kunniaa seksikkyydellään.

Minä viikonpäivänä on eniten vipinää?