Parasta seksiä ikinä – se voi olla vaikkapa vieraassa talossa lastenhoitohuoneessa ja nuoren villin miehen kanssa. Kuva: Shutterstock.

Puistossa, synnytyksen jälkeen, nuoren miehen kanssa... Missä seksi on ollut parasta? Me Naisten seksikysely selvitti, mitä suomalaisten naisten makuuhuoneissa tapahtuu.

Huumaavaa seksiä hiekkarannalla tuntemattoman kanssa? Vai sittenkin läheinen hetki kotisängyssä oman aviomiehen kanssa? Seksi voi olla parasta vaikka missä.

Me Naisten suureen seksikyselyyn osallistui toukokuussa 764 naista. Suurin osa, 73,2 prosenttia, oli parisuhteessa. Kyselyssä he kertoivat muun muassa, missä tilanteessa seksi on ollut parasta. Lue tästä kuumat kokemukset.

Exä mielessä

”Entisen poikaystäväni kanssa keskellä hänen äitinsä olohuonetta. Istuimme tuolilla ristikkäin, ja edessäni oli peili. Molemmat olivat täysin alasti, ja olohuoneen valtavat ikkunat näyttivät verhoamattomina kadulle. Perheenjäsenistä kuka vain olisi milloin vain voinut saapua paikalle. Naapureita käveli ikkunoiden ohi jatkuvasti, mutta me nautimme.” Nainen, 23.

”Exän kanssa. Ihana ja laiska darraseksi, jolloin molempia himotti käsittämättömän paljon. Molemmat tulivat kolmannella työnnöllä tasan samaan aikaan.” Nainen, 26.

”Exän kanssa muistan tapauksen, jolloin seksi oli erityisen tajunnanräjäyttävää. Akti kesti noin 30 minuuttia, ja tuntui kuin leijuisin ilmassa koko sen ajan. Kun mukana oli tunteitakin, se oli vielä parempaa kuin kaikki sinänsä tyydyttävät yhden yön jutut yhteensä.” Nainen, 32.

”Exäni kanssa. Olimme eronneet. Olin aina ollut aikamoinen siveyden sipuli, mutta sillä kerralla uskalsin vain antaa mennä.” Nainen, 23.

Spontaania sen olla pitää

”Täysin yllättäen keskellä yötä, kun olen mennyt nukkumaan toisen ollessa jo unilla. Mennessäni peiton alle hän heräsi ja veti minut lähelleen. Suuteli intohimoisesti, ja siitä asiat etenivät täydelliseen nautintoon.” Nainen, 35.

”Ihmisen kanssa, jonka kanssa ei ikinä uskonut tekevänsä mitään. Spontaani vahinko.” Nainen, 24.

”Äkkiä syntynyt himo, joka tyydytetään siellä, missä pystytään.” Nainen, 50.

”Nykyisen kumppanin kanssa spontaani seksi esimerkiksi kesken siivouksen.” Nainen, 26.

”Tuntemattoman pukumiehen kanssa hotellihuoneessa, pienessä sievässä.” Nainen, 25.

Oman rakkaan kanssa

”Seksi oli aivan uskomatonta joulun jälkeen, kun olimme olleet monta viikkoa erossa toisistamme. En edes tiennyt meidän jaksavan niin monta kertaa yhden yön aikana.” Nainen, 26.

”Nykyisen seurustelukumppanini kanssa ja ihan omassa sängyssä.” Nainen, 25.

”Oma sänky ja oma mies. Riitelyn jälkeen on ehkä kaikista kovin tunnelataus, ja myös uudet asennot piristävät.” Nainen, 48.

”Oman kumppanin kanssa raskauden ja synnytyksen jälkeen. On ilo huomata, että homma vain parani entiseen verrattuna!” Nainen, 32.

”Oman miehen kanssa ja yleensä lomamatkoilla. Ei ole huolta työasioista ja on aikaa vain toiselle.” Nainen, 52.

Alkuhuuman pyörteissä

”Tuoreessa parisuhteessa. Seksi exän kanssa eron jälkeen on myös ollut täynnä intohimoa ja tunnelataus äärimmäisen suuri.” Nainen, 36.

”Suhteen alkuvaiheessa, umpirakastuneena. Myös oman miehen kanssa, kun tiedämme, mistä toinen pitää.” Nainen, 39.

Ilman kiirettä

”Oman puolison kanssa ja ajan kanssa. Ei mitään pikapanoa. Parasta on, kun kotona ei ole lapsia ja saa olla rauhassa kahdestaan.” Nainen, 42.

”Oman nykyisen kumppanin kanssa kaikissa niissä tilanteissa, kun kummankin tekee mieli, kumpikaan ei ole väsynyt. Ei ole kiire, mikään ei voi häiritä. On aikaa kiihottumiselle, itselle ja toiselle.” Nainen, 29.

Muualla kuin sängyssä

”Pienessä hiprakassa lomamatkalla oman miehen kanssa. Jossain erikoisessa paikassa, kuten rannalla.” Nainen, 46.

”Kesäyön pikkutunneilla oman kumppanin kanssa puiston nurmikolla.” Nainen, 26.

”Kumppanin kanssa ex tempore sovituskopissa.” Nainen, 25.

”Miehen kanssa keskellä metsää hetken mielijohteesta. Onko kiihottavampaa?” Nainen, 20.

”Miehen kanssa vieraassa talossa (bileissä) kodinhoito- ja lastenhuoneessa.” Nainen, 31.

”Oman puolison kanssa hellepäivänä veneellä, kun olo on rentoutunut ja leppoisa.” Nainen, 51.

Nuoremman miehen kanssa

”Itseäni reilusti nuoremman 22-vuotiaan miehen kanssa. Hän tiesi, mistä nainen nauttii...” Nainen, 39.

”Selkeästi minua nuoremman 41-vuotiaan miehen kanssa. Osasi huomioida kumppanin.” Nainen, 57.

”Nuoren viriilin pojan kanssa. Hän on avoin uusille. Harrastamme seksiä autossa silloin, kun on vähän aikaa.” Nainen, 26.

Eikä pidä unohtaa tätä...

”Yksin. Varma nakki.” Nainen 33.

Lue myös

Tutkimus: puolet naisista ajattelee jotakuta toista kuin kumppaniaan seksin aikana

Tutkimus: naiset ovat luultua halukkaampia satunnaiseen seksiin

Kannattaako lähettää seksiviesti? Tällä se selviää

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla, ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tämmöiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.