Seksiaddikti puolustautuu valheilla. Varaudu siihen. Kuva: Shutterstock

Jos kolme kohdista täsmää, keskustele kumppanisi kanssa.

Addiktioista kirjoittavalla Substance.com-sivustolla ja muun muassa Huffington Postissa julkaistiin loppuvuodesta taiteilijanimellä Brian Whitney esiintyvän seksiaddiktin kirjoitus. Kirjoituksessa hän kertoo olevansa toipuva seksiaddikti ja vinkkaa, miten hänen kaltaisensa ihmisen saattaa tunnistaa.

1. Hän valehtelee koko ajan. Ihan kaikesta. Seksiaddikti elää kaksoiselämää, jonka ylläpito vaatii kekseliäitä valheita ja terävää päätä. Joskus hän saattaa kompastua omiin tarinoihinsa.

2. Hän pettää sinua. Kuka tahansa voi pettää, mutta se saattaa myös kieliä riippuvuudesta seksiin.

3. Hänellä ei ole ollut pitkiä, vakavia suhteita. Jos pettää jatkuvasti, miten suhteen saisi kestämään läpi elämän? Siinäpä se.

4. Hän on koukussa masturbointiin. Harrastaa sitä jatkuvasti, jopa seksin jälkeen.

5. Hän on vähän pervo, pitää tuhmista jutuista sängyssä ja saattaa välillä ajaa sinut oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.

6. Et pääse hänen tietokoneelleen tai puhelimelleen, sillä niistä löytyy lukemattomia salaisuuksia, jotka eivät sovi silmillesi. Hän pitää puhelintaan äänettömällä ja vie sen kaikkialle mukanaan. Jos hän on tietokoneella, ei hän varmasti jätä Facebookia vahingossa auki.

7. Hän on äärimmäisen itsevarma ja seksuaalisesti kontrolloiva. Hän johtaa seksiä ja osaa asiansa. Onhan hänellä ollut jo lukemattomia kumppaneita.

8. Hän flirttailee jatkuvasti. Kaikki rakastavat häntä töissä, baarissa, yökerhossa, kotibileissä, kaupassa. Jokainen uusi tuttavuus on hänelle potentiaalinen seksikumppani.

9. Sinua manipuloidaan. Hän jää kiinni valheesta tai petoksesta, mutta onnistuu kääntämään asian päälaelleen. Keskustelun jälkeen kuvittelet olevasi hullu, täysin väärässä ja alat epäillä itseäsi. Kun paljastuminen uhkaa, seksiaddikti käyttäytyy kuin nurkkaan ajettu eläin.

10. Epäilet, että hän on seksiaddikti. Se on hyvin mahdollista, jos tämä on käynyt mielessäsi.

Brian käyttäyneensä kymmenkohtaisen listansa mukaisesti aiemmissa suhteissaan. Vaikka vinkit tulevatkin vain yhdeltä ihmiseltä, ehkä ne voivat auttaa tunnistamaan seksiriippuvaisen. Kirjoittaja muistuttaa, ettei yksi merkki kerro mitään. Kukapa nyt ei olisi vähän tuhma tai haluaisi pitää puhelimensa omanaan? Mutta jos kaikki merkit tai edes kolme niistä täsmäävät, kannattaa asiasta keskustella.

Toisaalta vaikka jokainen kohdista osuisi oikeaan, ei sekään tee sinusta vielä ammattilaista diagnosoimaan seksiriippuvuutta. Se kun on oikea sairaus.

Brianin koko kirjoituksen löydät täältä.

Lue myös:

Toipuva seksiaddikti HS:ssä: En mennyt töihin, vaan jäin kotiin harrastamaan seksiä

Petra, 32: ”Olen ollut sängyssä 130 miehen kanssa”

Perheenäiti ja ekshibitionisti: ”Saatan tyydyttää itseäni bussin takapenkillä”

Eero, 32: ”Olen harrastanut seksiä yli 200 naisen kanssa”

Kesto, kliimaksi ja rohkeimmat kokemukset. Nämä seksiin liittyvät jutut kiinnostavat eniten Me Naisten lukijoita.

Kun katsoo Me Naisten tämän vuoden suosituimpia seksijuttuja, voi päätellä monta asiaa. "Kuinka kauan seksi saa kestää" on kuin ikuisuuskysymys, johon etsitään kiihkeästi vastausta koko ajan.

Päänvaivaa aiheuttavat myös orgasmin saaminen ja seksikokemukset, jotka olisivat saaneet jäädä väliin – kuten känniseksi ja yhden illan jutut.

Mullistava seksiajatus ja seitsemän päivän haaste ovat niin ikään herättäneet lukijoissa paljon kiinnostusta. Oletko sinä jo kokeillut niitä?

7 päivää seksiä – tätä haastetta haluat kokeilla

On seksi jäänyt vähemmälle tai ei, viikon haaste tuo takuulla lisäpotkua suhteeseen. Lue juttu täältä.

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Näitä seksikokemuksia naiset katuvat: ”Se oli täydellinen pohjanoteeraus”

Kysyimme Me Naisten suuren seksikyselyn vastaajilta, katuvatko he jotakin seksikokemustaan. Osa katui, osan mielestä elettyä elämää on turha harmitella. Lue juttu täältä.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Takuuorgasmi: maaginen luku on 2,5 cm

Tiede on puhunut: mitoilla on merkitystä. Tietynlainen anatomia tuo naiselle orgasmin yhdynnässä. Lue juttu täältä.

Kuinka kauan seksi saa kestää?

Naisten vastauksissa kärkeen kiilasivat lyhyemmät sessiot. Mutta kuinka lyhyt on vielä riittävä? Lue juttu täältä.

Naiset kertovat: ”Tämä on rohkein seksikokemukseni”

Kyselymme selvitti suomalaisnaisten rohkeimpia seksikokemuksia: autossa, töissä, katolla… Huh, nyt on kuumia tarinoita! Lue koko juttu täältä.

20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Jos seksi menee aina saman kaavan mukaan, se voi alkaa puuduttaa. Silloin on syytä testata jotain uutta. Lue listamme täältä.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yksi ajatus, joka mullistaa seksielämäsi

Unohda kaikki se, mitä tiedät hyvästä seksistä. Seksuaalisuusvalmentaja paljastaa ajatusmallin, joka keskittyy aivan muuhun juttuun – ja muuttaa seksielämäsi täysin. Lue juttu täältä.

Miten saan helpoiten orgasmin? Naiset kertovat

Yhdessä vai oman käden kautta? Ja kuinka usein pitää teeskennellä? Suuri seksikysely paljastaa, miten naiset saavat parhaiten orgasmin. Lue juttu täältä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.