Jenny Lehtinen on ollut sinkku jo jonkin aikaa, ja hänellä on kolme poikaa. Hänet tunnetaan Marja Hintikka Liven lisäksi Läskimyytinmurtajat- ja Vaakakapina-projekteista. Kuva: Jonna Öhrnberg

– Minulla on hyvinkin ihania herrasmiehiä, joiden kanssa treffaillaan ja lemmitään. Näin Jenny Lehtinen kertoi Radio Aallossa. Hänellä ei siis ole ollut sinkkuna puutetta seksi- eikä juttuseurasta. Onko sinulla? Vastaa kyselyyn.

Radio Aallon Parisuhdeperjantaissa käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä asioita harvinaisen suoraan. Tällä kertaa toimittaja Hanna Kinnunen kysyi suoraan Maria Hintikka Live -ohjelmasta tutulta Jenny Lehtiseltä, 38, onko sinkkuäidillä fuckbuddeja?

– Sanana fuckbuddy kuulostaa likaiselta ja riettaalta. Mutta sanotaan, että ei tässä ihan itsekseenkään tarvitse olla. Tai ei itse asiassa tarvitsisi olla itsekseen yhtään, jos ei haluaisi. Minulla on hyvinkin ihania herrasmiehiä, joiden kanssa treffaillaan ja lemmitään, Jenny Lehtinen kertoi.

Hanna Kinnunen uteli vielä Lehtiseltä, onko tällä siis useampia lemmiskelytovereita.

– Sehän on sinkkuudessa siisteintä mahdollista, kun ei ole sitoutunut yhteen henkilöön eikä tarvitse yhden, saman kanssa saada kaikkia asioita hoidettua. On hienoa, että on erilaisia ihmisiä, erilaisia ihmissuhteita, jotka täyttävät erilaisia tarpeita. Joidenkin kanssa käydään tietynlaisia keskusteluita yön pimeinä tunteina, kun yksin vällyjen välissä miettii, mistäs tässä saisi vähän säpinää ennen nukkumaanmenoa. Sitten on ihmisiä, joita oikeasti tapaa ja joiden kanssa voisi pelata vaikka lautapelejä. Ja sitten yhden kanssa arvioidaan taidetta.

2878406
Millaiseen irtosuhteeseen tai muuhun suhteeseen Jenny Lehtinen ei lähtisi? Katso video. Video: Radio Aalto

Lehtisen mielestä sinkkuna olemisessa on parasta se, että ei tarvitse tehdä kompromisseja tai kantaa henkistä taakkaa toisen ihmisen hyvinvoinnista. Mikä sinusta on parasta sinkkuna olemisessa? Entä onko sinulla sinkkuna riittänyt seksikumppaneita tai rakastajia? Vastaa jutun lopussa olevan lomakkeen kysymyksiin. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän kehtaa, sen parempaa seksiä saa. 

Seksi on ihanaa, mutta jostakin syystä siihen liittyy paljon häpeää. Kun Me Naiset kysyi lukijoilta noloista seksikokemuksista, vastauksia tuli satoja. Vastauksissa hävettiin muun muassa eritteitä, yllätetyksi tulemista, känniseksiä ja nuoruuden hölmöilyjä. 

Nolostelu on inhimillistä, mutta monien seksiin liittyvien asioiden häpeilystä voi ja kannattaa luopua. Enemmän kehtaamista ja vähemmän nolona olemista johtaa yleensä parempaan, vapautuneempaan seksiin. Huffington Post listasi asioita, joita sängyssä on turha hävetä: 

1. Puhuminen, kun sattuu

Kertaluontoisesti voi tuntua hyvältä idealta, että sietää epämiellyttävää jyskytystä. Oikeasti se on huono idea. Jos meno ei miellytä tai peräti sattuu, ei auta kuin avata suunsa ja ehdottaa parempaa tapaa koskea. Muuten toinen osapuoli saattaa kuvitella antaneensa juuri sitä, mitä eniten haluat. 

2. Ilmeet ja äänet

Oudot äänet ja kummalliset ilmeet ovat nautinnon sivutuotetta. Niiden murehtiminen vähentää kykyä keskittyä itse asiaan, eli nauttimiseen. 

3. Seksilelujen käyttäminen

Lelujen käyttäminen ei tarkoita sitä, etteikö osaisi leikkiä. Sama koskee seksileluja: ne eivät ole loukkaus kenenkään taitoja kohtaan. Seksileluja löytyy sitä paitsi myös erittäin tyylikkäinä

4. Itsekkyys

Seksi on parasta silloin, kun molemmat nauttivat siitä. Niinpä omasta nautinnosta huolehtiminen ei oikeastaan edes ole itsekästä, vaan palvelus molemmille.

Lue myös: Oletko orgasmikuopassa? 5 tapaa päästä tasoihin

5. Seksin harrastaminen kenen kanssa haluat

Seksin harrastaminen on aina ok, jos mukana olevat henkilöt ovat puuhaan halukkaita aikuisia. Omaan arvoonsa voi jättää eltaantuneet säännöt siitä, että näin ja näin monensilla treffeillä ei saa harrastaa seksiä.

6. Ohjeiden antaminen

Mikäli kumppanisi ei ole selvänäkijä tai ajatustenlukija, hän tarvitsee useammankin vinkin ymmärtääkseen, mitä juuri sinä haluat seksiltä. Joskus hyvän seksin saaminen on erittäin yksinkertaista: tarvitsee vain pyytää.

7. Seksin ehdottaminen

Se ajatus, että naiset eivät halua eivätkä ehdota seksiä, on hyvä lähettää ykkösluokan kirjeenä suoraan 1800-luvulle, jonne se kuuluu. Aloitteen tekemisessä voi hyödyntää vaikka seksiterapeutin vinkkejä.

8. Kesken lopettaminen

Vaikka kuinka tuottaisi pahaa mieltä, seksi täytyy voida keskeyttää milloin vain, jos siltä tuntuu. Tuskin itsekään haluaisit jatkaa aktia, jos tietäisit, että toinen ei ole täysillä mukana. 

9. Erikoisista jutuista tykkääminen

Fantasiat ja fetissit eivät kerro mitään siitä, millainen ihminen olet makuuhuoneen ulkopuolella, joten toteuta itseäsi vapaasti. Eikä ole olemassa niin kummallista fetissiä, fantasiaa tai mieltymystä, etteikö jollakin muullakin olisi sama mielenkiinnon kohde.

10. Jos ihanina pidetyt jutut eivät miellytä

Onko suuseksi mielestäsi tylsää tai inhoatko rintojen koskettelua? Ei hätää, se ei ole merkki seksuaalisesta kylmyydestä vaan siitä, että seksiin liittyvät mieltymykset vain ovat todella, todella yksilöllisiä.

 

Seksin jälkeinen hehku ja mielihyväntunne ovat todellisia ilmiöitä, joiden olemassaolon tiede on todistanut jo kauan sitten. Mutta kuinka kauan ne kestävät ja miksi se on niin tärkeää tietää?

Seksi laittaa todistetusti onnellisuushormoni oksitosiinin virtaamaan, mutta kukaan ei ole vielä ollut täysin kartalla siitä, kuinka kauan hyvänolontunne tai hehkuva olo itse asiassa pysyy.

Nyt Floridan yliopiston tutkijat ovat selvittäneet sen, kuinka kauan seksin jälkeinen hehku kestää. Alun perin Psychological Science -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta kertoo The Telegraph -lehti.  

– Tutkimuksemme osoittaa, että seksuaalinen tyytyväisyys pysyy koholla 48 tuntia seksin jälkeen, sanoo tutkimuksen vetäjä, lääkäri Andrea Meltzer.

Tutkimuksen koehenkilöt – 214 paria – pitivät rakastelupäiväkirjaa. He kirjasivat muun muassa rakastelujensa määrän ja tunnelmat seksin päätteeksi. Keskimäärin he harrastivat seksiä kaksi kertaa viikossa – mutta entä se jälkihehku?

Tutkijat analysoivat tulokset ja selvittivät, että läheisyyden tunne ja jälkihehku kestivät kaksi vuorokautta, mutta ne katosivat kolmantena päivänä.

Mikä selittää tuon 48 tuntia? Tutkijoiden mukaan se on luonnollinen, evoluution määräämä aika, jonka siittiöt elävät elinvoimaisina naisen elimistössä.

Lue myös! Jälleen yksi hyvä syy harrastaa seksiä! Näin se vaikuttaa ihoon

Voimakas jälkihehku = onnellinen, pitkä suhde?

Uuden tutkimuksen mukaan jälkihehku ei ole riippuvainen sukupuolesta eikä iästä. Silti täytyy ottaa huomioon, että tutkimuksessa oli mukana vain yli 20-vuotiaita heteroja. Se huolestutti tutkijoita, jotka haluavatkin jatkossa selvittää myös lesbo- ja homoparien jälkihehkua sekä sitoutuneisuutta.

Meltzer ja hänen tutkimusryhmänsä päätyivät lopputulokseen, että voimakas seksihehku tarkoittaa todennäköisimmin onnellista parisuhdetta.

– Ne ihmiset, joilla oli voimakas seksuaalinen jälkihehku, ilmoittivat suuremmasta seksuaalisesta tyytyväisyydestä 48 tuntia seksin jälkeen – ja raportoivat suuremmasta parisuhdetyytyväisyydestä muutama kuukausi myöhemmin.

Tutkijoiden mukaan seksillä on tärkeä rooli parien sitoutumisessa. Heidän mukaansa seuraavaksi pitäisi tutkia myös sitä, kestääkö iäkkäämpien parien jälkihehku pidempään. Säännöllinen seksihehku voisi osaltaan selittää pitkäikäiset parisuhteet.

Ihmiset eivät koskaan tunnu haluavan tasan saman verran seksiä tasan samaan aikaan. 

Jos joku keksisi lääkkeen, jolla pariskunnan seksihalut saataisiin ilmenemään yhtä usein ja samaan aikaan, apteekkeihin voisi syntyä jono alta aikayksikön. Sen verran monessa kodissa seksihalujen määrä tai ajoitus eivät kohtaa. 

Parisuhteessa haluttomuuteen ehdotetaan toisinaan ratkaisuksi sitä, että se, jota ei huvita, suostuu seksiin joka tapauksessa. Ajatuksena on, että petipuuhissa tympeät fiilikset ja stressi unohtuvat, vaikka aluksi ei olisikaan niin täysillä mukana. Onhan seksi terveellistäkin.

Terveysvaikutuksista ja toisen osapuolen haluista huolimatta ihmisellä on oikeus olla sitä mieltä, että nyt ei kerta kaikkiaan ole seksin aika. Toisaalta jokainen, joka on tullut joskus torjutuksi tietää, että seksiehdottelun päättyminen eihin ei tunnu kivalta eikä kohenna itsetuntoa. 

Kuinka siis kieltäytyä kivasti? Seksuaaliterapeutti Vanessa Marin antaa XOJane-sivustolla kullanarvoisia neuvoja siihen, miten rakkaalleen voi sanoa ei. Kokosimme Marinin ohjeiden perusteella tavat, joilla torjunta kannattaa tehdä – ja tavat, joilla ein sanominen aiheuttaa erityisen paljon pahaa mieltä.

Ei näin: ”Älä unta nää” Vaan näin: ”Hetkinen, mietin”

Vaikka tietäisit jo kumppanin ilmeestä, että nyt tulee ei-toivottu seksiehdotus, on kohteliasta kuunnella loppuun. Kun kuuntelet rakastasi, saat samalla pienen hetken aikaa harkita, voisiko seksi olla hyvä idea vai ei. 

Ei näin: ”Nyt ei kyllä huvita mikään” vaan näin: ”En halua seksiä, mutta miten olisi pussailu tai hieronta?”

Suuteleminen seksin sijaan ei ole ihmisen kiusaamista vaan läheisyyttä, joka vahvistaa kumppanien välistä yhteyttä. On myös mahdollista, että yhdyntä ei tällä kertaa ole kumppanillesi se juttu, vaan vihjailevan kosketuksen päämääränä on vain ollut siirtää huomiosi älypuhelimestasi häneen. Yhdessäoloa ja läheisyyttä on olemassa myös seksin ulkopuolella.

Ei näin: ”Ei” vaan näin: ”Ei. Tänään on ollut niin tiukka päivä, että nyt haluan vain maata sohvalla.”

Aina seksistä kieltäytymiseen ei ole sen kummempaa syytä. Ei vain huvita. Jos syy kuitenkin on olemassa, sen kertominen voi olla hyvä idea. Kun rakkaasi tietää, miksi kieltäydyt, hän ei turhaan ala rakennella päässään teorioita siitä, mikä mättää. Kuten muissakin ihmissuhdeasioissa, rehellisyys ja puhuminen auttavat tässäkin.

Ei näin: ”Älä nyt jaksa pahoittaa mieltäsi” vaan näin: ” Harmittaa sanoa sinulle ei, mutta nyt ei vain tee mieli”

Torjutuksi tuleminen ei ole kivaa, vaikka torjunta tulisi kuinka kauniissa paketissa. Siksi on tärkeää antaa seksiä ehdottaneen osapuolen olla harmissaan. On ok sanoa ei seksille, mutta on myös ok olla pahoillaan siitä, että toinen ei lämmennyt ehdotuksille. 

Kaikki harrastavat enemmän seksiä kuin sinä ja muita urpoja ”totuuksia”.

1. Kaikki harrastavat enemmän seksiä kuin sinä

– Tärkein kysymys on, oletko onnellinen ja tyytyväinen? Haluaisitko enemmän tai vähemmän seksiä? terapeutti Rachel Sussman kehottaa kysymään itseltään Greatistin artikkelissa, jossa terapeutit kertoivat yleisimpiä seksiuskomuksia.

Tiedetään. On hirvittävän houkuttelevaa vertailla omaa elämäänsä naapurin tilanteeseen, mutta kannattaa muistaa, että eri ihmiset haluavat eri asioita. Miksi pyrkiä keskivertoseksielämään, jos haluaakin jotain muuta? Määrällä ei ole väliä, tyytyväisyydellä on.

2. Vain miehillä on seksiin liittyviä, toiminnallisia terveysongelmia

Naisten seksiongelmat, esimerkiksi orgasmivaikeudet, sivuutetaan usein henkisinä, vaikka kyse voi olla fyysisestäkin vaivasta. Naisilla ne vain ovat vaikeammin havaittavissa kuin miehillä.

– Siitä on kuitenkin lääketieteellistä näyttöä, että naisten genitaalialueen verenkierto- ja hermojärjestelmissä voi olla muutoksia, jotka aiheuttavat toiminnallisia häiriöitä, gynekologian professori Marsha K. Guess sanoo Greatistille.

Tosin gynekologi Sherry Ross totesi vähän aikaa sitten The Independentin haastattelussa, että usein kyse ei ole mistään fyysisestä viasta, vaan orgasmit jäävät puuttumaan, koska moni nainen ei tunne anatomiaansa kunnolla.

3. Klitoris on pieni kuin herne

Klitoriksen pikkuruinen pää ehkä saa kaiken huomion, mutta se on vain jäävuoren, tai siis klitoriksen, huippu. Iso osa klitoriksesta piilottelee vaginan molemmilla puolilla häpyhuulten alla.

Ylen Kioski toteutti naistenpäivänä hauskan kokeen, jossa ihmisten piti arvata, mikä 3D-printattu pieni kapistus on. Klitorishan se. Vain yksi tiesi oikean vastauksen.

Seksiterapeutti Kat Van Kirk kertoo Greatistille, että joidenkin tutkimusten mukaan suora klitoriskosketus on joillekin naisille aivan liikaa. Parempi olisi hivellä hieman epäsuorasti sivusta, noin kello yhden kohdalta klitoriksen pään vierestä.

4. Seksin pitää olla aina spontaania

Sinussa ei ole mitään vikaa, vaikket haluaisi vähän väliä repiä kumppanisi vaatteita hänen päältään ja syöksyä himokkaana sänkyyn.

– Yleensä halu on reagoiva eli se pitää luoda – se ei vain ilmesty jostain spontaanisti, psykoterapeutti ja seksineuvoja Ian Kerner selittää.

Kun keho tekee herättelyn, mieli yleensä seuraa perässä. Kalenteriseksillä saa varman tyydytyksen, mutta jos haluja jää odottelemaan, voi joutua pettymään, jos niitä ei näy missään.

Kerner on neuvonut aiemminkin, että jos seksiä ei halua laittaa kalenteriin, kannattaa varata ainakin hetki yhteistä aikaa vaikka halailulle tai silittelylle, joka saattaa sitten johtaa halujen heräämiseen ja toivottuun lopputulokseen.

5. Sängyssä pitää olla aina antelias

Seksiterapeutti Stephen Snyder sanoo Greatistille, että sängyssä ei kannata olla aina se, joka vain antaa. Sopiva ripaus itsekkyyttä – eikä sillä tarkoiteta mitään mulkvistiutta – takaa sen, että sängyssä on myös intohimoa ja halua.

– Hyvä resepti seksiin on, että sängyssä kumpikin nauttii toisistaan itsekkäästi.