Me Naiset ja Väestöliitto pyysivät lukijoitamme kertomaan seksuaalisesta haluttomuudesta. Seksologi Tarja Sandberg arvioi, mitä hiipuneille haluille voisi tehdä.

Kiireinen perhe-elämä vie halut

Seksillä ja vetovoimalla oli suhteemme alussa tärkeä rooli. Halusin seksiä joka ilta, ja se päättyi aina orgasmiin.

Nykyään on toisin. Harrastamme seksiä edelleen pari kertaa viikossa, mutta yleensä vain siksi, etten halua pahoittaa mieheni mieltä.

Haluaisin kyllä haluta seksiä ja toivon joka kerta, että intohimo syttyisi. Lopulta käy kuitenkin niin, että annan mieheni hoitaa hommat ja toivon, että sessio olisi nopeasti ohi.

Tärkein syy haluttomuuteni on kiireinen perhe-elämä. Tarvitsisin aikaa rentoutua ja fantasioida, mutta usein en pysty ajattelemaan väsymykseltäni muuta kuin nukkumista. Ajatukset harhailevat arjen velvollisuuksissa. Kuulostelen jokaista risahdusta ja pelkään, että lapset tulevat ovelle koputtelemaan.

Nuorempana kiihotuin helposti, mutta nykyään tarvitsisin hellyyttä ja pitkää esileikkiä. Kaipaisin sitä, että mies silittelisi ja suukottelisi myös arkiaskareiden lomassa. Olen yrittänyt kertoa, että hän voisi tehdä muutakin kuin käydä suoraan asiaan, mutta hän ei tunnu ymmärtävän. Nyt käy usein niin, että ehdin
hädin tuskin ajatella seksiä, kun se on jo ohi.

Myös miehen liiallinen innokkuus vähentää halujani. Olen pyytänyt häntä olemaan vähemmän päällekäyvä, jotta minäkin saisin vietellä ja tavoitella häntä. Haluaisin hänen esittävän joskus kylmempää ja ylimielisempää.

Kama Sutra ja kukkatippoja

Kaikista näistä syistä minua ei kiinnosta edes ajatella seksiä. Epäonnistuneen seksin jälkeen tunnen itseni pettyneeksi, jopa hyväksikäytetyksi. Tunnen antaneeni toiselle hyvää oloa saamatta itse mitään.

Miestäni haluttomuuteni kyllästyttää ja loukkaa. Hän on silti mielestäni haluttava ja komea. 

Minusta tuntuu siltä, että ilman seksuaalisuuden tuomaa energiaa elämästä puuttuu tärkeä osa. Tunnen kutistuneeni pienemmäksi kuin olen.

Koska haluttomuus painaa suhdettamme, olen yrittänyt kaikenlaista. Ostin iltalukemiseksi Kama Sutran sekä kokeilin kukkatippoja ja energiahoitoja. Epäilen, että vain aika auttaa. Uskon, että halut palaavat, kunhan saamme lasten kasvaessa kahdenkeskistä aikaa. Jo se tekee ihmeitä, että lapset ovat joskus puoli tuntia omissa leikeissään ja me vanhemmat saamme vaikka vain juoda kahvia ja jutella rauhassa. Silloin vanhat muistot ja läheisyys pilkahtavat esiin. Ne pienet hetket ovat minulle kullankalliita.”
Maria, 35

Seksologin vinkit:

On hyvin normaalia, että jossakin parisuhteen vaiheessa toisesta tulee haluttomampi kuin toisesta. Mies ei Marian mukaan välttämättä ymmärrä muuttunutta tilannetta ja Marian uusia tarpeita – Maria kyllä osaa rentoutua ja fantasioida, mutta kiihottuminen vaatii aikaa. Lapsiperheessä kahdenkeskisiä hetkiä on kuitenkin hankala löytää.

Maria voi lähteä muuttamaan suhdetta: keskustella ja antaa
palautetta silloin, kun ilmassa ei ole tuohtumusta. Mies toivottavasti tekee samoin perässä. On tärkeää ottaa toinen huomioon arjessa. Järjestetty aika, esimerkiksi hotelliviikonloppu, piristää toki, mutta läheisyyttä pitävät yllä kehut, silitykset ja suukot. Ne tuovat mieleen seksuaalisia ajatuksia ja virittävät halulle pitkässäkin suhteessa.

Seksi oman miehen kanssa ei kiinnosta

En ole lainkaan kiinnostunut seksistä. Tarkemmin sanottuna en ole kiinnostunut seksistä oman mieheni kanssa. Haluni hävisivät, kun mies lakkasi arvostamasta minua.

Aloimme seurustella teini-ikäisinä. Seksi oli jotain uutta, jännää ja erilaista. Vielä opiskelujen alkaessakin seksielämämme oli vilkasta. Alkoholi poisti tenttikireyden, ja ilta päättyi usein sänkyyn.

Vähitellen miesvaltainen opiskeluporukka alkoi kuitenkin vaikuttaa mieheni käytökseen. Olin aiemmin saanut hellyydenosoituksia päivittäin, mutta nyt miestä kiinnostivat enemmän teekkareiden saunaillat kuin minun seurani. Jutut alkoivat muuttua sovinistisiksi.

Mies pärjäsi opinnoissaan, kasvoi henkisesti, sai valtaa ja vastuuta. Samalla hänestä tuli kylmä ja järkevä. Enää ei sopinut, että hän olisi suudellut tai halaillut minua julkisesti. Jokuhan olisi voinut luulla häntä tohvelisankariksi.

Menimme kaikesta huolimatta opiskelujen jälkeen naimisiin.

Kärsimätön mies

Tilanne ajautui nykyiseen umpikujaansa, kun aloin odottaa esikoistamme. Olin kokenut aiemmin keskenmenon, enkä uskaltanut riskien vuoksi harrastaa seksiä raskausaikana. Mieheni odotti kärsimättömänä raskauden päättymistä, mutta haluni eivät palanneetkaan. Olin mielestäni lihava, kaukana alusvaatemainosten ihannenaisista. Imettäminen lisäsi itseinhoani entisestään.

Pian olinkin sitten jo uudestaan raskaana. Tällä kertaa mieheni alkoi tuskastuneena vihjailla ’höyläämisestä’. Se tuntui halventavalta. En halunnut olla hutsu, jota käytetään vain yhteen tarkoitukseen.

Nyt tilanne on tämä: Mieheni ei arvosta minua, koska ei saa mielestään tarpeeksi seksiä. Minun mielestäni taas arvostus on suhteen perusta, ja seksi kruunaa kaiken muun.

Mieheni pukeutuu aamuisin pukuun ja kiitää yritykseensä. Hän matkustelee, on arvostettu ja pidetty. Minä hoidan kodin ja lapset, teen ruuan ja siivoan.

Kukaan ei sano minulle, kuinka tärkeä olen. Kun soitan miehelleni, puhelut alkavat lähes aina sanoilla ’minulla on nyt kokous kesken’. Enää en saa pusuja, halauksia tai lämpimiä sanoja. Miehen ainoat positiiviset kommentit kuulostavat halveksivilta: ’kiva perse’ ja ’pitäiskö meidän vähän, you know?’.

Haluan kelvata miehelleni muulloinkin kuin vain seksin aikana. Jos hän jakaisi kiinnostukseni tai huomaisi perheen eteen tekemäni työn, voisin haluta häntä. Nyt mies saa minut tuntemaan itseni vain tyydytyksen välikappaleeksi. Se vie haluni, mutta mies ei ymmärrä tätä ollenkaan.

Kun huomaan, että mies yrittää saada seksiä, hermostun. Olen kertonut hänelle moneen kertaan, että haluan seksiä vasta, kun minua arvostetaan ihmisenä, ei seksin tarjoajana.

Elättelen silti toivoa paremmasta. Kun katson suukottelevia pareja kateellisena, haaveilen, että jospa mekin jonain päivänä. Tiedän, että jos vain tuntisin olevani miehelleni jotakin muuta kuin hänen lastensa äiti, seksielämämmekin lähtisi uuteen nousuun.”
Kristiina, 34

Seksologin vinkit:

Arvostuksen puute parisuhteessa on hirvittävän loukkaavaa. ’Höyläämisestä’ vihjailu tuntuu tylyltä, ja on saanut alkunsa siitä, ettei suhteessa osata puhua kunnolla vaan naljaillaan. Kristiina voisi lähestyä miestään kirjeellä, jossa kertoisi, mitä hän ajattelee.
Tässä suhteessa seksi on tois¬sijainen ongelma. Parin tulisi tarkastella koko suhteen dynamiikkaa, ja mieluiten pariterapeutin pakeilla. Molemmilla pitäisi olla kokemus oikeudenmukaisuudesta, koska kumpikin tekee töitä suhteen eteen.
Ei ole arvokkaampaa, että mies tekee uraa. Se on mahdollista siksi, että Kristiina hoitaa kotia ja perhettä ja myös päinvastoin – mies elättää perheen työllään.
Kun kumppaneilla on erilaiset halut, molempien on tehtävä kompromisseja. Arvostuskin löytyy, kun enemmän haluava kumppani ymmärtää vähemmän haluavan yrityksiä tulla vastaan.

Häpeä estää heittäytymästä

Yleensä näen jo päivällä miehen eleistä, mitä
hänellä on mielessään. Hän koskettelee ja on tavallista mukavampi. Silloin minä alan tiuskia ja pakoilla kosketusta. Lopulta taivun, vaikka minun ei tee mieli. Mielestäni miehelläni on silti oikeus seksiin.

Minulle rakastelu on pelkkä suoritus, joka hoidetaan pois alta. Syynä on estoisuuteni: en yksinkertaisesti saa oikeaa tunnetta päälle. En vain osaa heittäytyä. Ajatuskin romanttisesta viikonlopusta tuntuisi kauhistuttavalta.

Suhteemme alussa en vielä ollut yhtä itsekriittinen. Käytimme tuolloin myös enemmän alkoholia, mikä vähensi estoja.

Vuosien saatossa tilanne on pahentunut. Häpeän vartaloani ja hikoilua. Lisäksi pelkään, että käyttäydyn hölmösti ja päästän tyhmiä ääniä.

Minun on oltava tilanteen herra. Vedän peittoa ylleni ja karttelen kaikkea lähetyssaarnaajasta poikkeavaa. En uskaltaudu edes päälle, koska häpeän höllymistä. Se on naurettavaa, sillä olen sopusuhtainen ja tyytyväinen ulkomuotooni.

Seksihaluni eivät ole estoista huolimatta täysin kadonneet. Joskus minun tekee mieli, mutta en pysty tekemään aloitetta. Haluni saattavat nousta myös seksin jälkeen, mutta silloinkin iskee pidättyvyys. En osaa pyytää miestä jatkamaan, vaikka hän varmasti suostuisi.

Estoni häviävät vain alkoholilla. Baari-iltojen jälkeen voimme harrastaa estotonta seksiä ja uskaltaudun erilaisiin asentoihin. Yleensä saan myös orgasmin.

Välillä ajattelin, että ongelmat johtuivat e-pillereistä. Lopetin ne vuodeksi, mutta en huomannut muutoksia. Odotin myös sitä, että raskausajan hormonit olisivat saaneet minut haluamaan, mutta ei. Sen sijaan seksistä tuli synnytyksen jälkeen entistä vaikeampaa, sillä olin pitkään kipeä. En tosin tiedä, oliko kipu vain päänsisäistä, yksi tekosyy lisää.

Olen miettinyt terapiaa, mutta epäilen, ettei siitä ole hyötyä, koska tiedostan ongelmani. Minun pitäisi vain oppia heittäytymään. Vika ei ole kumppanissa, sillä rakastan miestäni yli kaiken ja meillä on muuten ihanaa. Elättelen yhä toiveita, että saisimme tilanteen  vielä korjattua. Kunhan lapset on vähän isompia, kunhan on aikaa, kunhan...”
Sinikka, 28

Seksologin vinkit:

Miksi ja missä vaiheessa ja seksistä tuli suoritus, joka hoidetaan pois alta? On turha lähteä etsimään syyllistä haluttomuuteen, vaan kannattaa miettiä, mitä haluaa ja mistä syystä seksielämä ei tyydytä. Sinikka sanoo tiedostavansa ongelman, mutta hänen kannattaisi myös tarkastella ajatuksiaan kriittisesti ja pohtia, mistä heittäytymisen puute on peräisin.

Sinikalla on vahva kontrollin tarve, joka johtuu ehkä siitä, että hän kokee turvattomuutta. Onko lapsuudessa tai nuoruudessa ollut sellaisia kokemuksia, jotka ovat saaneet Sinikan tuntemaan olonsa turvattomaksi?

Heittäytymään ei voi vain oppia, jos kontrolli on humalaa lukuunottamatta koko ajan päällä. Myös haluttomuuden vatvominen lisää haluttomuutta – meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia ajatuksia ja mitä haluja annamme mielemme tuottaa.

Mieheni ei tee mitään nautintoni eteen

Olemme eläneet ilman seksiä puolitoista vuotta. Elämäni on helpottunut. Enää ei tarvitse keksiä, miten luistaa seksistä.

Seksielämämme ei ole koskaan ollut mitään ilotulitusta. Tapasin itseäni monta vuotta vanhemman puolisoni nuorena ja aluksi suostuin seksiin häntä miellyttääkseni. Seksi oli alusta saakka enimmäkseen hänen tarpeidensa tyydyttämistä.

Yleensä touhu meni kuin käsikirjoituksessa: lauantai-iltana pimeässä peiton alla kymppiuutisten, hampaidenpesun ja parranajon jälkeen. Mieheni ei tehnyt mitään nautintoni eteen. Kun en saanut orgasmia, hän saattoi todeta, että ’sä et tainnut päästä mukaan’. Siinä kaikki. Opin vihaamaan partakoneen surinaa.

Ei auttanut, että yritin: hankin leluja, ostin oppaita ja vaatteita, laihdutin. Ehdotin jopa pornon katselemista. Mikään ei muuttunut. Mies kuorsasi tyytyväisenä vieressä, kun minä itkin itseni uneen ja tunsin huoraavani.

Seksistä tuli vastenmielinen velvollisuus, joka oli suoritettava sovun säilyttämiseksi. Jos en suostunut, mies mökötti. Hän epäili syyksi pettämistä.

Jos suhteemme olisi kunnossa, voisin sietää huonoakin seksiä. Mies on kuitenkin niin mustasukkainen, että joudun menemään harrastuksiin hänen kyydissään ja pitämään tiliä jokaisesta puhelusta. Hän jopa epäili, ettei ole lapsemme isä.

Vuosien yrittämisen jälkeen ilmoitin, että haluan luopua seksistä. Päätöstäni seurasi viikkojen mykkäkoulu. Pysyin tiukkana, sillä tuntui väärältä suostua seksiin vain toisen tarpeiden vuoksi.

Nyt elämme kuin kämppikset. Kosketamme toisiamme vain saunassa, kun pesemme toistemme selät. Meitä yhdistää enää vain yhteiset laskut ja lapset.”
Tuulia, 48

Seksologin vinkit:

Tuulia on alusta saakka lähtenyt tyydyttämään miehensä tarpeita. Pieni joustavuus eli että toisen ottaa huomioon, on tärkeää, mutta Tuulia on tuntenut tekevänsä väärin itseään kohtaan. Asiasta olisi kannattanut keskustella jo siinä vaiheessa, kun mies on huomannut, ettei Tuulia ole saanut orgasmia. Myöhäistä se ei ole toki vieläkään.

Miehen mustasukkaisuus ei ole terve piirre. Miten Tuulia voisi nauttia seksuaalisuudestaan, kun on jatkuvan vahdinnan alla? Mökötys ei auta, eikä se, että toinen päättää seksin loppumisesta. Apua voi hakea pariterapeutilta, mutta jos vain laskut ja lapset yhdistävät, on syytä miettiä, kannattaako suhdetta jatkaa.

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Kerro, mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä.

Seksistä puhutaan usein ongelmia maalaten: suomalaiset harrastavat sitä liian vähän, naisten on vaikea saada orgasmia, halut eivät kohtaa suhteissa...

Nämä ovat toki oikeita ongelmia, mutta eipäs unohdeta, että seksi on usein myös sairaan kivaa ja moni on tyytyväinenkin seksielämäänsä. Siksi haluaisimme kuulla, mikä sujuu hyvin ja mitkä asiat tekevät toisesta ihanan rakastajan – on kyse sitten puolisosta, deittailusta tai puhtaasta seksisuhteesta.

Esimerkiksi nämä asiat nousivat esille, kun kysyimme kesällä Me Naisten seksikyselyssä, millaista on hyvä seksi:

1. Molemmat kokevat nautintoa ja huomioivat toisiaan.

2. Kumpikaan ei koe suorituspaineita, ja sängyssä voi olla oma itsensä.

3. Seksi on hellää, mutta intohimoista. Leikkisyyskään ei ole pahasta.

4. Seksistä puhutaan suoraan, ja molemmat kuuntelevat toisen toiveita.

5. Mukana on paljon läheisyyttä, kuten kaikenlaista koskettelua ja suudelmia – ja jälkeenpäin halailua.

Kuulostaako tutulta vai tuleeko mieleesi jotain ihan muuta? Mitä sinun kumppanisi tekee juuri oikein? Tarinoita käytetään Me Naisten jutussa.

Mikä tekee kumppanistasi mahtavan sängyssä? Kerro lomakkeella alla!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Syy orgasmivajeeseen voi piillä korvien välissä, kehon toiminnassa tai siinä, mitä sängyssä tapahtuu.

Orgasmin puute vaivaa monia, ja varsinkin naisia. Niin kävi ilmi esimerkiksi tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa suomalaisten seksielämästä ja Me Naisten kesällä tekemässä seksikyselyssä. Kondomittari-tutkimuksen mukaan viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, koska heidän on vaikea saada orgasmia.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että 60 prosenttia suomalaisnaisista on joskus teeskennellyt orgasmin. Yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Muistatko, kun seksiä rakastava ja sitä ahkerasti harrastava Samantha kadotti orgasminsa Sinkkuelämää-sarjassa? Kokeilunhaluinen kumppani, itsetyydytysmaraton, seksilelut... Mikään ei auttanut. Lopulta selvisi, että syynä oli mielipaha, jota Samantha ei ollut käsitellyt. Syy orgasmivajeeseen voi piillä korvien välissä, kehon toiminnassa tai siinä, mitä sängyssä tapahtuu.

Gynekologi ja New Yorkin Mount Sinai -lääketieteellisen apulaisprofessori Alyssa Dweck kertoo Glamour-lehdelle yleisiä syitä sille, miksi nainen ei saa orgasmia.

1. Klitoriksesi ei saa tarpeeksi huomiota

Alyssa Dweckin mukaan 70 prosenttia naisista saa orgasmin helpommin klitorista stimuloimalla kuin yhdynnässä. Itsetyydytyksessä, käsipelissä ja suuseksissä klitoris saa usein huomiota, mutta yhdynnässä se vaatii hieman enemmän vaivaa.

Lähetyssaarnaaja-asennossa voi auttaa se, että kumppani liikkuu hitusen ylemmäs.

Dweck neuvoo kokeilemaan erilaisia asentoja ja seksileluja. Esimerkiksi perinteisessä lähetyssaarnaaja-asennossa voi auttaa se, että kumppani liikkuu hitusen ylemmäs, jolloin penis stimuloi klitorista paremmin.

Muista myös, ettei kumppanisi ole ajatustenlukija. Jos haluat hänen tekevän jotain, puhu siitä. Seksistä avoimesti keskustelevat parit ovat tutkitusti onnellisia. Jos puhuminen on hankalaa, kokeile vaikka näyttää kumppanillesi, miten haluat itseäsi koskettavan.

Lue lisää: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanille

2. Klitoriksesi saa liikaa huomiota

Mitä ihmettä? Ainahan puhutaan, että klitoriksen koskettelu on oikotie onneen. Kiitos 8 000 hermopäätteen, klitoris on kuitenkin äärimmäisen herkkä, joten toisinaan se pärjäisi paremmin hieman vähemmällä huomioilla.

Dweckin mukaan on naisia, jotka eivät voi saada orgasmia, jos klitorista stimuloidaan liikaa. Tässä tapauksessa Dweck neuvoo peittämään klitoriksen pehmeällä tai silkkisellä kankaalla tai pyytämään kumppania koskemaan hellävaraisemmin.

3. Mielesi on maassa

Kuten Samanthankin tapauksessa, kun ei voi hyvin, halut voivat hiipua tai orgasmit kadota.

Myös mielialalääkkeet voivat vaikeuttaa orgasmin saamista, Dweck kertoo Glamourille. Silloin kannattaa jutella lääkärin kanssa, olisiko mahdollista kokeilla toista lääkitystä.

Lue lisää: Eikö seksi kiinnosta? 14 syytä, jotka saavat halut katoamaan

4. Hormonisi ovat sekaisin

Joskus tämä johtuu ehkäisypillereistä. E-pilleri estää ovulaation muuttamalla kehon estrogeeni-, keltarauhashormoni- ja testosteronitasoja, mikä voi vähentää haluja. Mutta onneksi muitakin ehkäisyvaihtoehtoja on.

Hormoniheittelyt voivat johtua myös siitä, että kehosi valmistautuu vaihdevuosiin. Molemmissa tapauksessa Dweck kehottaa puhumaan asiasta gynekologin kanssa.

5. Ajatuksesi harhailevat

Sanotaan, että aivot ovat nautinnon kannalta tärkein elin. Jos mietit sängyssä kauppalistaa tai miltä vartalosi näyttää missäkin asennossa, on todennäköisesti vaikea keskittyä hetkeen ja nauttia täysillä. Dweck neuvoo keskittymään siihen, miten hyvältä kaikki tuntuu.

Trendikkäästä mindfulnessista voi olla apua sängyssäkin. Maailman helpoin rentoutumisvinkki toimii seksissäkin: Seksi ja läsnäolo -kirjan kirjoittanut Mitra Vasara vinkkaa rauhoittamaan ajatukset keskittymällä hengittämiseen. Hengitellessä voi kuulostella, miltä juuri siinä hetkessä tuntuu.

”Läsnäoloa ei kannata suorittaa.”

Vasara muistuttaa myös, ettei seksistä, läsnäolosta ja orgasmeista kannata stressata.

– Läsnäoloa ei kannata suorittaa. On parempi olla itselleen rehellinen ja myöntää, että on ihan poikki ja on vaikeaa rentoutua. Usein jännitys laukeaa, kun myöntää sen ääneen.

Lue lisää Mitra Vasaran vinkkejä: Tässäkö seuraava seksitrendi? Vaatii läsnäoloa

Kysyimme lukijoilta hyvän ja huonon seksin tuntomerkkejä.

Useimmat kyllä erottavat hyvän seksin huonosta, mutta jos seksi ei tyydytä, tilanteen korjaaminen on usein vaikeaa. Tämä käy ilmi kyselystämme, jossa lukijat kertoivat kokemuksiaan huonosta seksistä. Vaikka moni oli kokeillut tilanteen korjaamiseksi keinot keskustelusta seksileluihin, ratkaisua ei aina löytynyt.

Vastauksista kävi myös ilmi, että hyvän seksin resepti on lopulta melko yksinkertainen. Kokosimme vastausten pohjalta kahdeksan asiaa, joista hyvä seksi koostuu – kun ne tiedostaa, enää tarvitsisi onnistua teorian viemisessä käytäntöön.

1. Avoimuus

Avoin keskustelu korostui lähes jokaisessa vastauksessa. Ilman hyvää keskusteluyhteyttä on lähes mahdotonta ratkoa ongelmia tai kokeilla uusia juttuja.

”Hyvä seksi on rentoa ja kommunikoivaa, sellaista, että voi kertoa, mitä haluaa ja ei halua.” Nainen, 34

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanille

2. Halu tuottaa toiselle hyvää

Parisuhteessa ja seksissä ihminen haluaa tuntea itsensä halutuksi ja huomioiduksi. Lukijoiden vastauksetkin muistuttavat, ettei seksi ole yksilösuoritus.

”Hyvä seksi on sellaista, mistä molemmat nauttisivat ja saisivat irti jotakin. Ei edes välttämättä orgasmia, vaan edes tunteen, että on haluttava. Ei vain reikä, johon mies voi upottaa peniksensä.” Nainen, 27

3. Leikkisyys

Myös rentous tekee seksistä hyvää – siihen kuuluu myös taito nauraa mokille ja noloillekin hetkille. Seksin ei tarvitse olla vakavaa suorittamista.

”Hassutellaan, suukotellaan, kerrotaan kauniita asioita toisistamme. Sivellään välillä eri paikoista, ei mennä heti haaroihin tai rintoihin kiinni.” Nainen, 48

4. Kokeilevuus

”Samaa pullaa”, yksi vastaajista kuvaili kokemuksiaan huonosta seksistä. Vaikka pyörää ei tarvitse sentään joka kertaa keksiä uudelleen, kyllä se vaihtelu vain virkistää.

”Molemmat uskaltavat kertoa mistä tykkäävät ja kokeilla uutta. Kemiat kohtaavat ja huumoria pitää olla.” Nainen, 32

Lue myös: Miksi kumppaniin kyllästyminen on viimeinen seksitabu?

5. Yllättävyys

Vaikka joskus on hyväksyttävä se, etteivät halut aina herää spontaanisti ja samaan aikaan kuin kumppanilla, yllättävyys seksissä on silti monen toiveissa.

”Hyvä seksi on avointa, toisen huomioon ottavaa sekä leikkisää ja uusia asioita kokeilevaa. Joskus voi myös yllättää toisen ajankohdalla tai paikalla.” Mies, 53

6. Kannustavuus

Kulta, olet ihana! Jos kumppanin haluaa saada haluamaan, kannattaa keskittyä niihin hyviin puoliin.

”Jatkuva huomauttelu ulkonäöstä ei saa haluamaan kumppania yhtään enempää.” Nainen, 32

7. Häpeilemättömyys

Toiset ovat tietenkin estottomampia kuin toiset, mutta jos keskusteluyhteys (kohta 1) on kunnossa, kompromissien tekemisen pitäisi onnistua. Kaikesta ei ole pakko pitää, mutta miettimällä löytyy varmasti juttuja, joista molemmat syttyvät.

”Jos kerroin, mistä pidän tai erehdyin pitämään ääntä sängyssä, hommat loppuivat siihen, koska ’tulee likainen olo’. Yritin puhua ja varovasti antaa vinkkejä mutta eksäni loukkaantui pahasti. Jossain kohtaa vain luovutin ja lakkasin yrittämästä ja antamasta.” Nainen, 32

8. Intohimoisuus

Tietenkin! Hyvässä seksissä haluaa olla mukana koko keholla – ja myös henkisesti.

”Hyvä seksi on pitkäkestoista, energistä ja villiä.” Nainen, ikä ei tiedossa 

”Kumpikin haluaa toisiaan, hellitään muutoinkin kuin vain seksin vuoksi.” Nainen, 48