Intohimoa. Erotiikkaa. Hyttysenpaukamia. Näin toteutuu rakkauden kesä.

Ulkoilmaseksi

Mies katsoo neitokaiseen merkitsevästi. Tanssipaikan humu jää taakse, kun he poistuvat kisaillen tyhjään latoon. Nainen kainostelee aluksi, mutta pian heinät antavat periksi selän alla. Mies kuiskailee korvaan, ja sitten kuva hämärtyy...

Keskikesä, heinälato, kaurapelto ja taivaalla lipuvat pilvet ovat suomalaisen seksin avainkuvastoa, ainakin Suomi-filmeissä. Maalaismaisema on vähän erilaista kuin 50-luvulla, mutta juhannustansseista voi vieläkin poistua luonnon helmaan sekstaamaan.
 

Käyttäjä kertoo:

”Olimme viettämässä mökkijuhannusta kaveriporukalla, ja jossain vaiheessa sain poikaystäväni kanssa kuningasidean soudella syrjäiseen saareen sekstailemaan. Haahuilimme veneellä ympäri järveä, kunnes löysimme aution kaistaleen, johon uskalsimme rantautua.

Seksi meni kilpajuoksuksi verenimijöiden kanssa. Rannassa pörräsi järkyttävä määrä hyttysiä. Jyystäminen oli kuitenkin pakko suorittaa loppuun, kun sitä varten oltiin tultu. Loppujuhannuksen pakarat olivat paukamilla.” Jenni, 30

Ota huomioon:

– Eläimistö/kasvillisuus. Tarkista lemmenkeidas muurahaispolkujen, nokkosten ja käpyjen varalta. Karhut pysyvät turvallisella etäisyydellä, jos ihminen pitää vähänkin ääntä maastossa.

– Muuttuva maaseutu. Perinteiset heinäladot ovat nykyään harvassa, koska heinät pakataan pyöröpaaleiksi pellon laitaan. Muovimötiköiden romanttisuus on pomppulinnan luokkaa.
 

Salaseksi

Joka kymmenes pettää lomalla puolisoaan, julistaa lööppi.
Hyvänen aika. Ei kai minun puolisoni? Pitäisikö sitä kokeilla itsekin?
 

Käyttäjä kertoo:

”Kesäleskeys, aijai sitä aikaa. Vanha suola alkoi toissa kesänä lähettää yllättäen sähköpostia. Oma mies lomaili muualla vain pari viikkoa, joten romanssin kanssa tuli kiire. Meilailuun ja virittelyyn meni viikko ja tapaaminen jäi pariin viimeiseen päivään. Seksin kanssa ei ehditty päästä mihinkään mahtaviin sfääreihin, mutta kiihkeämpää se kyllä oli kuin vakisuhteessa.

Ongelmaksi muodostui suhteen katkaisu. Olisin halunnut toisaalta säästää kakun, toisaalta syödä sen. Loppusaldoksi jäi pelkkää hankaluutta: ensin salarakas sai tarpeekseen, sitten oma mies meinasi lähteä kun hädissäni tunnustin hänelle vähän liikaa. Jälkipyykkiä pestiin vuosi.” Annu, 38

Ota huomioon:

– Salailu vie aikaa ja energiaa, ja silti jää vahingossa väärän dödön tuoksu ihoon tai aukko alibiin.
– Oletko valmis eroamaan puolisostasi? Saattaa olla pakko, jos jäät kiinni. Eron jälkeen ihana kesäheila voi paljastua varsinaiseksi urpoksi, jonka kanssa ei haluakaan parisuhteeseen.
 

Spesiaaliseksi

Uimaranta, puisto, baarin vessa, lentokone, hissi, valtatien levähdyspaikka, tanssilava, kylpylän poreallas, juna, sovituskoppi, yökerho, hotellin aula, K-kaupan parkkipaikka, työpaikan kopiohuone...

Maailma on täynnä julkisia paikkoja, joissa mielikuvitukseton tekee vain sitä, mihin ne on tarkoitettu. Joka kolmas suomalainen haluaa kuitenkin harrastaa julkisissa paikoissa myös seksiä (MTV3:n seksitutkimus 2010).
 

Käyttäjä kertoo:

”Olin aloittanut pari kuukautta aiemmin seurustelun nykyisen mieheni kanssa, kun sain kesän alennusmyynneissä päähänpiston harrastaa seksiä vaatekaupan pukukopissa.

Mieheni oli sovittamassa housuja, kun ängin verholla varustettuun koppiin sisälle ja ehdotinasiaa.

Mies luuli, että olen aikaisemminkin harrastanut julkista seksiä ja varmaan suostui siksi,  ettei olisi nynnympi kuin joku entinen. Todellisuudessa edellinen suhteeni oli seksin suhteen täysin kuollut. En ole koskaan korjannut tätä väärinkäsitystä.

Seksi pukukopin nahkajakkaralla kesti ehkä neljä minuuttia. Sovituskoppien ulkopuolella oli hirveä jono ja tunsin itseni ihan mahtavaksi. Suhteen ensimmäisenä vuonna harrastimme seksiä pari kertaa muillakin yleisillä paikoilla, mutta sittemmin homma on hyytynyt makuuhuonetasolle.” Sara, 28

Ota huomioon:

Rikoslain 17. luku, 21. artikla:
– Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen voi aiheuttaa sakot.
– Onko noloa jäädä kiinni jostain pallomerestä, onko?
 

Pakkoseksi

Lomalla kuuluu harrastaa rentoutunutta, hyvää seksiä vähintään kolme kertaa viikossa! Väitteestä ei pääse eroon, koska kaiken maailman lehdet julkaisevat joka kesä seksijuttuja. Katsokaa vaikka.

Oikeasti suomalaisten elämä ei keskimäärin ole jatkuvaa erotiikkaa. Kondomivalmistaja RFSU:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan vain kahdeksan  prosenttia suomalaisista harrastaa seksiä monta kertaa viikossa – kolmasosa vain muutaman kerran kuukaudessa.

Seksuaaliterapeutti Anu Suomelan mukaan kesän tulon huomaa siitä, että terapiaan on ruuhkaa. Suomela arvelee, että loman alla parisuhde kriisiytyy helposti, kun aletaan riidellä lomasuunnitelmista. Kesällä keskinäistä aikaa on normaalia enemmän, ehkä liikaakin. Siipan naama alkaa helposti hermostuttaa, kun sitä joutuu yhtäkkiä katselemaan aamusta iltaan.

Tyypillinen syy terapiaan tuloon on Suomelan mukaan mielikuva siitä, että normaalin ihmisen pitää haluta seksiä tietty määrä viikossa.

– Kaikki standardit ja vertailut ovat kamalia. Ihminen saa olla
ilman seksiä, jos ei huvita. Jos postimerkkeily tai auton rassaaminen kiinnostaa enemmän, niin siitä vaan! Ei naapurillakaan aina niin lystiä ole.

 

Hissiin ja kymppikerhoon?

Miten hissin saa pysähtymään kerrosten väliin?
Vanhoissa, 60–70-luvun hisseissä on mahdollisuudet yksityiseen seksiin, koska niiden hissikorissa on seis-nappi. Turvatekniikan keskuksen hissiasiantuntija Sakari Hatakan mukaan nappi on pakollinen turvalaite hissityypeissä, joissa ovien väliin voi jäädä jotain. Nappi on käyttäjäystävällinen: kun hissin pysäyttää kerrosten väliin, se lähtee uudestaan liikkeelle vain korista käsin.

Uusimmissa, automaattiovellisissa hisseissä seis-toiminto on harvinaistunut, mutta nykyhissitkin voivat juuttua vikatilanteissa kerrosten väliin. Hatakan tietoon on tullut tapauksia, joissa hissi on otettu eroottiseen käyttöön korjausta odotellessa.

Kuuluvatko kaikki muut kymppikerhoon paitsi minä?
Eivät. Kymppikerhoon pääsee, jos harrastaa seksiä lentokoneessa, mutta kotimaisen lentoyhtiön työntekijät epäilevät koko kerhoa legendaksi:

– Jos on asioinut lentokoneen vessassa, on ehkä huomannut,
että seksi siellä saattaisi olla teknisesti melko vaikeaa.
Kansainvälisellä kerholla on kuitenkin sivusto (milehighclub.com), jossa on muun muassa kerhoonliittymisohjeet sekä lennokkaita tarinoita.

Seksi ja läheisyys voivat aiheuttaa myös suunnatonta pelkoa ja ahdistusta.

Seksi. Kuka sitä enää harrastaa?

Eivät ainakaan nuoret aikuiset. Tilastot ja tutkimukset kertovat vähän väliä karua totuuttaan: seksi se vain vähenee.

Vuonna 2015 toteutetun FINSEX-tutkimuksen mukaan yhdyntämäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, eniten niin sanottuja ruuhkavuosiaan elävillä 30–40 vuotiailla aikuisilla.

Lue myös: Tutkimukset sen todistavat: nykynuorisolla on surkeampi seksielämä kuin vanhemmillaan

Selityksiäkin on tarjolla useita: ei ehdi, on parempaakin tekemistä, ei tee mieli ottaa ihmissuhdesotkujen riskiä ja sängyssä on kivempaa hiplata kännykkää kuin kumppania. Ilmankin pärjää.

Ei tee mieli ottaa ihmissuhdesotkujen riskiä ja sängyssä on kivempaa hiplata kännykkää.

Vaikea päästää lähelle

Kolmekymppinen Liz Jackson kertoo Marie Clairen tuoreessa jutussa oman tarinansa seksittömyyden taustalla. Hän on yrittänyt harrastaa seksiä viimeksi kuusi vuotta sitten, kesällä 2010. Seurauksena oli paniikkikohtaus.

Liz kirjoittaa kärsivänsä seksuaalisesta anoreksiasta. Kun termi tuli hänen tietoonsa, kaikki palat tuntuvat loksahtavan paikoilleen. Hänelle seksi ja intiimi kanssakäyminen aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta, minkä vuoksi hän pyrkii välttämään niitä. Virallisesta lääketieteen diagnoosista ei kuitenkaan ole kyse.

Kaikki alkoi jo vuosikymmen sitten. Parikymppinen Liz oli kokematon rakkaudessa, eikä voinut uskoa, että joku voisi haluta häntä. James (nimi muutettu) kuitenkin yritti, mutta kaikesta yrityksestä huolimatta Lizin oli vaikeaa päästää miestä lähelleen.

Minulla oli aina ongelmia itsetuntoni kanssa – ei James sitä aloittanut. Lukiossa kaikki kaverini seurustelivat, paitsi minä. Kyse ei ole siitä, ettenkö olisi yrittänyt – kukaan ei ollut koskaan kiinnostunut. Collegessa luulin saavani yhteyden poikiin, mutta nekin säädöt paljastuivat yhden yön jutuiksi.

Koko elämä yksin?

Kun Liz viimein olis valmis suhteeseen Jamesin kanssa, tämä vahvisti kaikki naisen pelot todeksi: miehestä ei enää kuulunut mitään. Muutaman vuoden jälkeen pari yritti vielä uudelleen, mutta hyvältä vaikuttanut suhde päättyi nopeasti, kun kävi ilmi, että mies oli ilmeisesti koko ajan tapaillut jotakuta muuta.

Aina läsnä ollut ahdistukseni yltyi niin pahaksi, että päädyin sairaalaan sydänfilmiin, jotta varmistui, etten ollut saamassa sydänkohtausta.

Sydämessä ei ollut fyysistä vikaa, ja kun Liz tajusi kaiken johtuvan ihmissuhteista, hän lopetti deittailun pitkäksi aikaa. Jopa aiheen käsittely terapeutin kanssa tuottaa tuskaa vielä vuosien jälkeenkin.

Kun Liz tajusi kaiken johtuvan ihmissuhteista, hän lopetti deittailun.

Liz ei kuitenkaan ole aseksuaali, vaan kaipaa silloin tällöin läheisyyttä toisen ihmisen kanssa – kuin anorektikko ruokaa, jonka kieltää itseltään. Epäonnistuneilla deiteillä käyminen vain pahentaa oloa. Kuluuko koko loppuelämä yksin?

Vasta viime aikoina nainen on uskaltanut puhua ongelmistaan avoimemmin ja huomannut, ettei ole ainoa, joka siitä kärsii.

Seksuaalisesta anoreksiasta pitäisi puhua enemmän. Niin kauan kuin sitä ei pidetä oikeana sairautena, se yksinkertaistetaan hylätyksi tulemisen peloksi. Monille meistä se on kuitenkin enemmän – se on totta ja sydäntäsärkevää.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Liz Jacksonin kirjoituksesta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Voisitko elää ilman seksiä ja läheisyyttä?

Ei riitä, että sohaisee parin minuutin niskahieronnan ja odottaa emännän olevan valmis seksiin, suosikkibloggaaja sanoo.

Lapsi tuli, seksi loppui. Hyvin tyypillinen tilanne suomalaisissa perheissä?

Näin ainakin väittävät Sari Helin ja Leena Hattunen, joiden Huonon Äidin seksikirja – Miten selvitä hengissä parisuhteesta ja ruuhkavuosista? julkaistiin juuri. Sari Helin on toimittaja, joka kirjoittaa suosittua Huono äiti -blogia, Hattunen on psykoterapeutti.

Kaksikon havainnot suomalaisten, pienten lasten vanhempien seksielämästä perustuvat Huono Äiti -blogin lukijoiden viesteihin ja keskusteluihin.

Miksi perheelliset tarvitsevat oman seksikirjansa, Sari Helin?

Aina kun seksi nousi blogissa aiheeksi, se herätti valtavasti keskustelua. 80 prosentilla  lukijoista sitä ei ollut – tai siitä oli tullut ihan vitsi.

– Samaan aikaan joka puolella toitotetaan seksin tärkeyttä, ja se aiheuttaa paineita.Tarkoituksemme on armon levittäminen; että ihmiset olisivat armollisempia itseään ja parisuhdettaan kohtaan ja hyväksyisivät, että seksielämä on erilaista eri elämänvaiheissa. Vaikka nyt ei peitto hirveästi heiluisikaan, kannattaa sinnitellä, sillä paremmat ajat koittavat vielä joskus.

Mutta miksi sitä seksiä on pakko harrastaa? Eikö se ole ihan ok, jos nyt nukutaan ja katsotaan asiaa uusiksi sitten, kun lapset ovat kasvaneet?

Ei sitä olekaan, jos se sopii kummallekin. Mutta seksi tai sen puute on kuitenkin merkittävä erojen syy. On tylsää, jos muuten hyvä suhde päättyy siihen, ettei seksiä ole. Seksin kaipuu on usein ihan ikävää toisen ihoa kohtaan. Seksihän on myös toisen kohtaamista; kaikki me kaipaamme läheisyyttä ja hyväksyntää. Ehkä siksi kannattaisikin kysyä itseltään, olenko edes yrittänyt yrittää? Ja katse pois älypuhelimista, ne vievät nykyään yllättävän paljon ihmisten aikaa.

Paras seksivinkkisi pienten lasten vanhemmille?

Hommatkaa hyvä lastenhoitaja ja luottakaa siihen, että lapsi säilyy hengissä muiden kanssa. Vanhemmat tarvitsevat kahdenkeskistä  aikaa, jolloin pääsee puhumaan aikuisten asioita. Nykytilanne, jossa lasten kanssa ollaan koko ajan, on evoluution kannaltakin luonnoton. Ennenhän lasten perään katsoivat vanhemmat sukupolvet. Nyt mummot voivat kuitenkin asua 800 kilometrin päässä.

– Mutta hoitoverkostoja voi yrittää itsekin luoda. Esimerkiksi meillä on ollut päiväkodista lähtien toimiva yökyläilyrinki toisten lapsiperheiden kanssa.

Naisille annetaan usein seksivinkkejä ’tyyliin yllätä miehesi imuroimalla stay upeissa’. Tuntuu, että miehille suunnattuja vinkkejä näkee harvoin. Missä viipyvät kaikki ’kuumenna naisesi pukeutumalla artesaanipuusepäksi’ -kikat?

Hyvä kysymys! Itse asiassa olen huomannut, että miehet ovat usein aika usein pihalla naisen mekaniikasta; että naiset oikeasti tarvitsevat esilämmittelyyn moninkertaisen ajan miehiin verrattuna. Ei riitä, että sohaisee parin minuutin niskahieronnan ja sitten odottaa emännän olevan hyvällä tuulella ja valmis seksiin.

– Pahinta mitä mies voi tehdä, on yrittää saada seksiä kerjäämällä, mankumalla tai syyllistämällä. Ehkä miehille voisi antaa sellaisen vinkin, että kokeile kerrankin antaa täyden 20 minuutin niskahieronta ilman mitään taka-ajatuksia ja katso, mitä tapahtuu.

Anders Mali

Ja taas naisten ratkaisut ongelmiin samalla kaavalla: älkää tehkö niin kuin nyt teette- vaan jotenkin toisin- tosin neuvoja ei anneta, miten

Tämäkin on nyt sitten selvitetty tutkimuksessa: valo vaikuttaa miesten libidoon.

Harkitsetko uuden valaisimen hankintaa kotiin? Entäpä jos se tällä kertaa olisi kirkasvalolamppu?

Uuden tutkimuksen mukaan valosta on nimittäin hyötyä miesten seksielämässä, kertoo Independent-lehti. 

Italialaistutkimuksessa selvisi, että miesten testosteronitasot nousivat huomattavasti, kun he saivat kirkasvalohoitoa.

Tutkimukseen osallistui 38 miestä, joilla oli diagnosoitu alhaiset testosteronitasot. 

Miehet saivat päivittäin 30 minuutin ajan valohoitoa, joka jäljitteli auringonvaloa. Tutkijat huomasivat jo kahden viikon hoitojakson jälkeen, että miesten seksihalut ja testosteronitasot olivat kasvaneet.

Lue myös: Säästä! Tämä on halpa ja toimiva versio kirkasvalolampusta

– Kohonneet testosteronitasot selittävät sen, että miehet raportoivat suuremmista seksihaluista, sanoo tutkimuksen vetäjä, professori Andrea Fagiolini Sienan yliopistosta.

Tutkimuksessa oli mukana myös ryhmä, joka sai plasebohoitoa. Heidän halunsa ja testosteronin määrä pysyivät normaalina.

Monilla miehillä testosteronin tuotanto alkaa vähentyä 40 ikävuoden jälkeen. Matala testosteroni aiheuttaa seksihalujen vähentymisen lisäksi muitakin ikäviä oireita, kuten väsymystä ja unihäiriöitä.

Tutkijat olettavat, että talven pimeys on yksi syy halujen heikentymiseen.

Hiipuvat halut voivat johtua muistakin syistä. Tämän vuoksi italialaistutkijat päätyivät tutkimaan valon vaikutusta miesten seksielämään. Tutkijat olettavat, että talven pimeys on yksi syy halujen heikentymiseen.

– Pohjoisella pallonpuoliskolla kehon testosteronituotanto laskee luonnollisesti marraskuun ja huhtikuun välisellä ajalla, ja sitten se nousee tasaisesti läpi kevään ja kesän saavuttaen huippunsa lokakuussa.

Fagiolinin mukaan kirkasvalo jäljittelee todella tehokkaasti luonnon omaa valoa. Kirkasvalohoidolla on tutkitusti hyviä vaikutuksia seksihalujen lisäksi myös kaamosmasennuksen hoidossa.

Onko sinulla käytössäsi kirkasvalolamppu?

Haluatko oikeasti? Oletko valmis myös ristiriitaisiin tunteisiin?

Piristäisiköhän parinvaihto? Tai kolmen kimppa? Tai ihan vaan vanha kunnon sivusuhde?

Kun erotiikka nuupahtaa muuten hyvässä vakisuhteessa, moni miettii vaihtoehtoja seksielämän elvyttämiseksi. Silloin saattaa myös tulla mieleen, toimisikohan avoin suhde. Se voisi olla ainakin reilumpi järjestely kuin salarakas. Avoin suhde määritellään suhteeksi, jossa pari on rakkaussuhteessa vain toisiinsa, mutta heillä on lupa harrastaa seksiä myös toisten kanssa.

Aina silloin tällöin tapaa pareja, jotka kertovat olevansa avoimessa suhteessa, mutta toimiiko se oikeasti? Ainakin silloin tarvitaan varmasti selkeät säännöt.

Toimittaja-bloggaaja Sari Helin ja psykoterapeutti Leena Hattunen listaavat Huonon äidin seksikirjassa (Tammi, 2016) seitsemän sääntöä, jotka avoimeen suhteen heittäytyvien kannattaa käydä läpi niin itsensä kuin kumppaninsa kanssa.

1. Kunnioita kaikkien ihmisten sekä parisuhteiden rajoja että omaa tahtoa.

2. Kaikkien on pidettävä huoli sekä itsestä, toisista että leikin tai suhteiden terveistä rajoista.

3. Ketään ei saa vahingoittaa, loukata tai käyttää hyväksi.

4. Jokaisella on jokaisena hetkenä oikeus perääntyä ilman syyllistämistä tai syyllistämistä.

5. Avoimet suhteet ja kimppaseksi voivat herättää myös hankalia tunteita. Mieti, oletko valmis käsittelemään niitä etukäteen ja varsinkin jälkikäteen?

Kimppakivaan ei pidä suostua kumppanin mieliksi.

6. Mieti, haluatko oikeasti? Avoimeen suhteeseen tai kimppakivaan ei pidä suostua kumppanin mieliksi. Ketään ei myöskään saa manipuloida tai pakottaa.

7. Pelin säännöt on oltava kaikille osapuolille selvät, ja ne on puhuttava etukäteen selviksi.

Mitä mieltä sinä olet?

Voiko avoin suhde toimia?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.