Näin tehdään boola boola -solmu. Opetusvideo jutun lopussa.

Suomalaisten eroottista sidontaa harrastavien määrä on noussut viime vuosien aikana.

Helsingissä järjestetään viikonlopun aikana ensimmäinen Helsinki Shibari Festival, japanilaisen eroottisen bondagen, shibari-sidonnan festivaali. Tilaisuutta varten Suomeen on saapunut Itävallasta, Ranskasta ja Ruotsista sidontataitureita, jotka pitävät työpajoja aiheesta kiinnostuneille. Festivaalin loppuunmyydyssä pääjuhlassa nähdään ulkomaanvieraiden sidontaesitysten lisäksi japanilaista butotanssia ja Suomen tunnetuin sidontataiteilija Tinttu Henttonen.

Festivaalin järjestäjän Ceci Feroxin, 28, mukaan suomalaisten sidontaharrastajien määrä on noussut hurjasti. Hän ei usko, että se johtuisi koko maailmaa piinanneesta Fifty Shades of Grey -huumasta, vaan enemmänkin siitä, että Helsingin akateemiset kinkyt -yhdistys eli Häkki alkoi opettaa sitä kolme vuotta sitten.

– Opetus on tehnyt harrastuksesta vähemmän pervon, likaisen ja neljän seinän sisällä pidettävän salaisuuden. Kaikilla on opetustilanteissa vaatteet päällä, ja sidontaa harrastetaan yliopiston tiloissa. Opetus ei yleensä ole seksuaalista, mutta intiimiä kyllä.

Sidontakoulukunnat

– Sidonta on loputtoman nörttäilyn lähde. Sitä voisi verrata ehkä joogaan. Jokaisella opettajalla on omat tapansa ja koulukuntansa, Ceci kertoo. Hän on ollut kiinnostunut sidonnasta 13 vuotta ja harrastanut sitä vakavammin viimeiset kolme vuotta.

Karkeasti sidontakoulukunnat voidaan jakaa kahteen: länsimaiseen ja japanilaiseen. Länsimaisessa sidonnassa korostuu Cecin mielestä seksi. Japanilainenkin bondage on eroottista, mutta hienovaraisemmalla tavalla.

– Siinä pelataan tunteilla. Sidottavan voi pistää esimerkiksi suljettavaan ja turvalliseen asentoon tai paljastavaan ja häpeälliseen. 

Eroja on muitakin.

– Länsimaisessa sidonnassa keskitytään solmuihin, se on vähän sellaista partiomeininkiä, Ceci naurahtaa.

– Japanilainen sidonta on funktionaalista. Usein sidonnassa on vain yksi solmu, loput hoitaa köyden kitka. Sen sijaan, että köydet olisivat pääosassa, sidottava on, hän kuvailee.

Sitomista Cesi kuvailee meditatiiviseksi kokemukseksi.

– Olen hyperläsnä kehossani, mutta mieleni ei harhaile. Tarkkailen sitojaa, tilannetta ja tuntemuksia, joita minulla on. Tuntemukset riippuvat paljon siitä, millainen sidontasessio on. Joskus saattaa tulla itku, jos sisällä on patoutuneita tunteita tai tilanne koskettaa. Tykkään sitoa ihmisiä, joiden kanssa kommunikoimme hyvin. Kiusaan heitä ja nauramme yhdessä.

Aloita länsimaalaisesta!

Sidontaharrastuksen voi Cecin mukaan aloittaa vaikka länsimaalaisesta versiosta.

– Siitä voisi lähteä liikkeelle. Siinä ei ole niin paljon sääntöjä, eikä tarvitse miettiä, miten asiat tehdään oikein. Japanilaisessa sidonnassa on kyllä puolensa. Sitä on kehitetty niin pitkään, että erehdysten ja yritysten kautta turvallisuus on varmasti kunnossa. Sidonnat on muokattu niin, että ne ovat oikein tehtyinä varmasti turvallisia.

Liian innokas sitoja saattaa saada hermovaurioita, nirhaumia tai joutua muihin haavereihin, jotka voi välttää, kun eroottiseen harrastukseensa suhtautuu kylmähermoisesti ja maalaisjärjellä. Aloittelijoiden kannattaa muistaa muutamia sääntöjä:

1. Käytä samanlaisia vaatteita kuin vaikkapa joogatessa, siis ihonmyötäistä päälle. Ainakin jalat kannattaa jättää paljaiksi, jotta köyden ja ihon välille pääsee muodostumaan kitkaa.

2. Älä käytä kaarituellisia alusvaatteita, kuten rintaliivejä tai korsetteja. Jos alusvaatteiden muovi- tai metalliluut napsahtavat sidontaharrastuksessa poikki, voit loukata itsesi.

3. Sitojan pitäisi pitää lähellään työkalua, jolla paketti saadaan nopeasti ja turvallisesti auki esimerkiksi tulipalon kaltaisessa vaaratilanteessa tai sairauskohtauksessa.

4. Harrasta sidontaa luotettavan kumppanin kanssa. Uskalla laskea suojamuurisi. Jos et tunne vielä sidontakumppaniasi, edetkää varovasti, tunnustelkaa. Sidontakaverin pitäisi olla sellainen, jolle uskaltaa sanoa suoraan, mikä tuntuu hyvältä, mikä epämiellyttävältä ja missä omat rajat kulkevat. Anna sitomisen aikana vinkkejä siitä, missä mennään. Tämän ei tarvitse tapahtua sanallisesti, kunhan kommunikaatio pelaa jollain tasolla.

5. Muista tämä: hermovauriot ovat tuttuja sidottaville. ”Se on riski, joka kuuluu harrastukseen”, Ceci toteaa. Hän sai vasempaan käteensä hermovaurion muutama kuukausi sitten, mutta käsi parantui suurelta osin parissa päivässä. Hermovaurioita ei tule helposti, jos sidottava on esimerkiksi sängyllä tai lattialla.

6. Älä aloita riiputuksesta.

7. Köyden voi tilata netistä tai ostaa erotiikkaliikkeestä. Köyden pitäisi olla luonnonmateriaalia, esimerkiksi hamppua, ja 8 metriä pitkä. Synteettisestä materiaalista valmistettu köysi voi kiristyä liikaa, koska se on niin liukasta. Luonnonköydessä on kitkaa enemmän.

8. Kun pääset sidontoihin asti, jätä köyden ja ihon väliin aina kahden sormen mentävä väli, jotta köysi ei kiristä liikaa.

– Sidontakuvissa nähdään usein naisia ja miehiä, joilla ei ole fyysisiä rajoitteita ja jotka ovat sopusuhtaisissa kehoissa. Sidottavat ovat yleensä aika pieniä. Se ei vastaa todellisuutta. Kuka tahansa voi harrastaa tätä, festivaalijärjestäjä kannustaa.

Kieputus ja one column tie

Sidonnassa voi käyttää partiosta tuttua merimiessolmua, mutta myös esimerkiksi boola boola -solmua (katso opetusvideo). Kaikkein helpointa on totutella köyteen kieputtamalla sitä sidottavan ympärille. Köyttä voi kieputtaa vaikka ylävartalon ympärille.

– Harjoittele olemaan tilanteessa kehollisesti ja mielellisesti. Älä mieti solmuja, Cesi neuvoo.

Kun kieputusharjoitus on tehty, kokeile sitoa esimerkiksi ranne kiinni sänkyyn, niskan taakse, rinnan yli tai selän taakse. Perussidonnat ovat one colum tie (katso opetusvideo) eli yhden pylvään sidonta ja two column tie eli kahden pylvään sidonta. Yhden pylvään sidonnassa sidotaan vain yksi jäsen tai ruumiinosa, kahden pylvään sidonnassa kaksi jäsentä, vaikkapa nilkat tai ranteet, toisiinsa.

Helsinki Shibari Festival 6.–8.3.2014, Suvilahden Puristamo. Suurin osa tapahtuman työpajoista on myyty loppuun, mutta viikonlopun aikana järjestetään myös yleisölle vapaita luentoja ja keskusteluita.

Lue myös:

Ammattidominan työ on piiskaamista ja paperihommia

Tutkimus: S/m-seksin harrastajat psyykkisesti terveempiä kuin muut

Yleisimmät seksifantasiat ja mistä ne kertovat

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.