Anniinaa unettaa jo iltakahdeksalta,  Pekka taas valvoo yömyöhään. Miten aamuvirkku ja yökukkuja jaksaisivat innostua seksistä samaan aikaan?

Anniina: Pekka haluaa läheisyyttä, minä unta

"Käyn säännöllisessä päivätyössä, kun taas Pekka tekee keikkatyötä ja saa nukkua aamuisin pitkään. Siksi häntä ei tietenkään väsytä iltaisin.

Erilaiset rytmit rassaavat, koska olen väsyneimmilläni juuri silloin, kun Pekkaa kiinnostaisi seksi eniten. Jotta seksielämää olisi, yritän päästä unisuudestani huolimatta oikeaan fiilikseen. Välillä se onnistuu mutta aina ei. Pelkään antavani Pekalle ristiriitaisia viestejä, koska toisinaan innostunkin seksistä, vaikka olen ensin väittänyt olevani liian väsynyt.

Sekin tuntuu ikävältä, että Pekka joutuu olemaan useimmin aloitteellinen osapuoli. Toivoisin, että hänkin saisi tuntea itsensä halutuksi.

Erilaiset vuorokausirytmit harmittavat myös siksi, että minusta on tylsää mennä yksin sänkyyn.

Pekka arvostaisi varmasti sitä, että jaksaisin valvoa hänen kanssaan enkä aina nukahtaisi vaikka kesken elokuvan. Välillä yritän sinnitellä hereillä väkisin. Poden huonoa omaatuntoa siitä, että valvomisen takia olen seuraavana päivänä väsynyt töissä.”

Pekka: Ilta on seksille parasta aikaa

"Eihän se kaikkein kivoin tunne ole, että itse haluaisi seksiä, mutta toista väsyttää. Toisaalta ymmärrän Anniinaa. Jos roikotan häntä illalla hereillä, se näkyy hänestä seuraavana päivänä.

Minusta on luonnollista harrastaa seksiä nukkumaanmenon aikoihin, koska silloin molemmat ovat sängyssä joka tapauksessa. Ja alkaahan se seksi tietenkin kiinnostaa, kun on ensin oltu sohvalla ilta vierekkäin. Usein käy kuitenkin niin, että Anniina alkaa olla uninen, kun itse olisin pirteimmilläni.

Koska Anniinan iltaväsymys ei ole enää mikään yllätys, tiedän, että olisi järkevää yrittää harrastaa seksiä aikaisemmin päivällä. Jotenkin se kuitenkin jää kiireiden vuoksi iltaan.

En usko, että olen luontaisesti paljon iltavirkumpi kuin Anniina. Luulen, että valvon myöhään, koska saan nukkua pitkään. Siksi lastensaanti voisi jopa tasoittaa unirytmejämme. Silloin minunkin olisi pakko herätä aikaisemmin ja minua alkaisi väsyttää yhtä varhain kuin Anniinaa.”

RAATI EHDOTTAA RATKAISUIKSI:

1. Läheisyyttä, ei aina seksiä

Ilkka Uusivuori, YleX Aamun juontaja:

”Tekisi mieli ottaa jääkiekkovalmentaja Juhani ”Tami” Tammisen fläppitaulu esiin ja puhua vakavasti elämän priorisoinnista. Kiekkoja ei voiteta, jos hyökkääjät eivät edes ole hallilla samaan aikaan. Anniina ja Pekka, olette yhdessä se tärkein juttu. Ei duunit, ei kaverit, ei kännykkä eikä mikään muu.

Ymmärrän aamutyöläisenä Anniinan unentarvetta, joten, Pekka, sinun täytyy mennä naisesi ehdoilla. Varatkaa kalenterista hetkiä, jolloin vietätte sitä kuuluisaa laatuaikaa. Välillä kannattaa antaa myös sellaista läheisyyttä, jonka päämääränä ei ole koiniminen.

Anniina, älä tunne huonoa omaatuntoa. Kaveripiirissäni tekemäni tutkimus on paljastanut, ettei ole naista, joka ei torkahtaisi kesken vuokraelokuvan. Veikkaan, että nainen nukahti jo luolamiehen luolassa kesken tuleen tuijottamisen.”

2. Seksi ei ole suoritus

Suvi Bowellan, elämäntaidon valmentaja:

”Parin kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihinsa, sillä puhetavat ja ajatukset vaikuttavat toimintaan. Sen sijaan, että Pekka ja Anniina ’yrittävät harrastaa seksiä’, heidän pitää ottaa aikaa läheisyydelle ja intiimille yhdessäololle. Seksi kun ei ole suoritus.

Pekka kertoo, että hän voisi lasten hankkimisen jälkeen siirtää päivärytmiään. Jos Pekka voisi jo nyt tehdä sen, miksi odottaa? Keho ja mieli oppivat kyllä uuden rutiinin. Mietin myös sitä, miten Anniina pitää huolta energiatasostaan. Miksi hän väsyy jo iltakahdeksalta? Kun syö terveellisesti, liikkuu riittävästi ja huolehtii mielen vireydestä, energiaa riittää paremmin kuin jos viettää illat vain sohvalla.

Anniina ja Pekka voisivat asettaa parisuhteensa etusijalle ja tehdä kompromisseja, jotta molemmat saisivat tarvitsemansa. Television katselun sijaan heidän kannattaa sohvalla keskustella ja luoda läheisyyden tunnetta.”

3. Valoa ja liikuntaa

Timo Partonen, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

”Ratkaisu parin ongelmaan on jo olemassa: Pekka oivaltaa, ettei hän ole luontaisesti paljon Anniinaa iltavirkumpi, vaan valvoo myöhään, koska saa aamulla nukkua pitkään. Pekka voisikin kokeilla, miltä tuntuu herätä aamulla aikaisemmin.

Uni-valverytmi on pääosin sisäinen ominaisuus, mutta siihen voi vaikuttaa valolla ja liikunnalla. Anniinan kaltaiset aamuvirkut pystyvät piristämään itseään ja lykkäämään väsymystään, kun oleskelevat iltapäivällä ja illalla kirkasvalossa ja  harrastavat illalla kuntoliikuntaa. Iltavirkkujen taas kannattaa herätä aikaisemmin, jotta he saavat jo aamulla valoa. Pekan luontainen väsymys aikaistuisi, jos hän liikkuisi iltapäivällä. Sarastusvalo voisi helpottaa aamuheräämistä.

Pekan on helpompaa joustaa kuin Anniinan, sillä liian niukat yöunet rasittavat aamuvirkkuja selvästi enemmän. Sen sijaan iltakukkujia lyhyet yöunet ja aikaisin herääminen voivat piristää.”

Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.