Kolmasosa suomalaisista harrastaa seksiä ilman minkäänlaista ehkäisyä. Vauva saati sukupuolitauti ei ole heillä tilauksessa, mutta kortsu pysyy silti kääreessä. Miksi?

"Ehkäisy riippuu miehestä"

Essi, 27, opiskelija
Elää avoimessa kaukosuhteessa ja harrastaa satunnaisia irtosuhteita useimmiten ilman ehkäisyä.

"Käytän kortsua välillä, useimmiten en. Mitään johdonmukaisuutta ehkäisyssäni ei ole. Ensinnäkin se riippuu miehestä. En pidä ehkäisyä niin tärkeänä, jos mies on miellyttävä ja luotettava ja olen jutellut hänen kanssaan hieman. Jos haluan miestä oikein kovasti, ehkäisy helposti jää.

Viimeksi keväällä vietin pari yötä yhden tutun miehen kanssa, eikä ehkäisyä käytetty. Kondomia käytän harvemmin miehen kanssa, jota tapailen vakituisesti, mutta irtosuhteissa pyrin käyttämään sitä.

Tilanteet, joissa kortsu on unohtunut, ovat olleet aikamoista sähläystä. Usein on ollut kiire ja kaiken maailman kondomit ovat olleet poissa mielestä. Usein olen ollut päihtynyt. Kenenkään en ole antanut tulla sisälleni, sillä raskaus olisi kamala juttu. Keskeytetyssä­ yhdynnässä on onneksi hyvin pieni riski tulla raskaaksi. Sitä en kuuntele, kun miehet selittelevät, että kortsun kanssa seksi ei tunnu samalta. Se on hölynpölyä.

Pillereitä en ole syönyt ikinä, sillä en ole ollut niin tiiviissä suhteessa, että ne olisivat olleet tarpeellisia. Jälkiehkäisypillerin olen ottanut kolme kertaa sen takia, että ehkäisy on unohtunut.

Syksyllä menin sukupuolitautitesteihin ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Tuohon väliin mahtuu kymmeniä kumppaneita. Alapäätä kutitti ja kirveli siihen malliin, että jokin oli vialla. Epäilin kutinan olevan hiivaa, mutta se osoittautuikin klamydiaksi.

Ilmoitin viidelle edelliselle miehelleni, että kannattaa käydä testeissä. Suurin osa kävikin. Kyllähän se nolotti ilmoittaa asiasta. Melkein kaikki suhtautuivat asiaan kypsästi, vain yksi meinasi saada hermoromahduksen. Hänellä ei ollut klamydiasta alkeellisintakaan tietoa, ja hän pelkäsi, että kuolen.

En tiedä yhtään, keneltä klamydian sain, mutta kyllä se pelästytti. Olen miettinyt käyttäytymiseni riskejä aika paljon. Klamydia olisi voinut johtaa lapsettomuuteen, enkä edes pysty kuvittelemaan, miltä se olisi tuntunut. Toiset eivät saa lapsia, vaikka yrittävät, ja minä melkein sössin omat mahdollisuuteni silkkaa typeryyttäni."

"Kumin asettelu tuntuu typerältä"

Jani, 28, projektipäällikkö
Parisuhteessa. Karttanut kondomia niin irtosuhteissa kuin seurustellessaankin.

"En käytä kondomia. Olen miettinyt, mikä siinä rassaa, ehkä en vain ole tottunut siihen. Menetin poikuuteni parisuhteessa, jossa tyttö oli aina syönyt pillereitä. Kumia ei siis tarvittu, ja pääsin pälkähästä. Kokeilin kondomia ensimmäisen kerran vasta 18-vuotiaana, kun tyttöystäväni oli unohtanut syödä pillereitä. Kumin asettaminen paikalleen ja akti sujuivat ihan hyvin. Sokkina tuli se, kuinka erilaiselta seksi tuntui. Kortsu vie osan miehen tuntoaistista. En pystynyt hallitsemaan tilannetta. En tiennyt, milloin siemensyöksy oli tulossa saati pidättelemään sitä.

Olen käyttänyt kondomia elämässäni alle kolmekymmentä kertaa. Pitkän parisuhteen jälkeen olin puolitoista vuotta villi ja huoleton sinkku. Baarireissuilla kondomi oli aina lompakossa, mutta jotenkin se aktissa jäi käyttämättä. Itse asiassa en edes muista seksikerroista paljon, miten tai mihin ne päättyivät.

Seksin harrastaminen ilman kumia on vastuutonta ja typerää eikä mitenkään reilua toista osapuolta kohtaan. Kerran yksi tyttö kehotti käyttämään kumia ja vielä aika vahvoin perustein: hänellä oli herpes. Häntä tapailin pari viikkoa, ja käytimme aina kondomia.

Sinkkuaikoina kävin tasaisin väliajoin sukupuolitautitesteissä kunnan yleisellä klinikalla. Siellä meitä oli aika monta aamukahdeksalta pää painuksissa. Klinikan lääkärit soimasivat potilaita, ja itseäni hävetti ja kadutti.

Muutaman kerran olen jännännyt, kun tytöllä on ollut kuukautiset myöhässä. Tähän mennessä lapsia ei ole tullut ja testeissä kaikki on ollut okei. Saatuani terveen paperit lupasin
itselleni kerta toisensa jälkeen, että seuraavalla kerralla toimin fiksummin. Hetken huumassa penis kuitenkin ajattelee ennen aivoja. Sitä paitsi se kumin asettelu katkaisee toiminnan ja on jotenkin typerä tilanne.

Jatkoin kumitonta seksin harrastamista aina nykyiseen parisuhteeseeni saakka. Tyttöystävälleni eivät sovi pillerit eikä ehkäisyrengas. Kokeilimme kumia kuukauden verran, mutta eihän se samalta tuntunut – meistä kummastakaan. Nyt tyttöystäväni kokeilee kuparikierukkaa. Voisin käyttää kumia, jos tilanne sitä vielä joskus vaatisi, siis jos olisin sinkku. Toivottavasti ei tarvitsisi.”

Haastateltavien nimet on muutettu.


Näitkö sinäkin viime yönä seksiunta?

Ja muistatko vielä, kenen kanssa harrastit seksiä?

Joskus sitä herää aamulla ja muistaa nähneensä seksiunta. Yllättävä uni saattaa tulla mieleen myös myöhemmin päivällä – joko osittain tai kokonaan. Mikähän merkitys silläkin oli?

Psykologi Ian Wallace listaa Marie Claire -lehdessä seitsemän seksiunta ja selitykset niille. Kaikki seksiunet eivät suinkaan tarkoita seksin harrastamista, vaan ne voivat auttaa käsittelemään hankalia tilanteita ja tunteita.

1. Olit sängyssä parhaan ystäväsi kanssa

Näitkö seksiunta bestiksestäsi? Ei hätää! Wallacen mukaan tällaiset fantasiat tulevat ja menevät aina silloin tällöin, kun henkilö tajuaa ystävässään jotain viehättävää. Esimerkiksi kadehdittava persoonallisuuden piirre voi käynnistää seksiunen. Ei sen kummempaa.

2. Harrastit homoseksiä, jos olet hetero – tai päinvastoin

Mitä tarkoittaa, jos homo uneksii heteroseksistä ja hetero homoseksistä? Wallacen mukaan tällainen uni on merkki oman kehon hyväksynnästä sekä suvaitsevaisuudesta.
Uni saattaa myös heijastaa kumppanina, vanhempana ja työntekijänä koettuja seikkailuja, Wallece sanoo.

3. Peuhasit ärsyttävän työkaverin kanssa

Oletko kateellinen kollegallesi? Wallace sanoo, että inhottavasta työkaverista uneksiva on erittäin mustasukkainen työkaverinsa taidoille. Hän ei yksinkertaisesti kestä, että työpaikalla joku toinen henkilö voi menestyä paremmin kuin hän itse.

Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock
Hyvä vai paha: miksi seksiunen komistuksella ei ollut kasvoja? Kuva: Shutterstock

4. Seksikumppanillasi ei ollut kasvoja

Kasvot symboloivat identiteettiä, Wallace mainitsee.
– Jos harrastit unessa seksiä kasvottoman henkilön kanssa, se tarkoittaa, että sinua kyseenalaistetaan jatkuvasti – mutta et ole vielä tiedostanut sitä itse.
Toisin sanoen, uni voi olla kehotus: henkilön pitää selvittää tarkasti, mikä estää häntä ylittämästä haasteet ja menemästä eteenpäin.

5. Sait oikean orgasmin

Oletko herännyt joskus erittäin latautuneessa tilassa? Jos orgasmi on lähellä unessa, voi se tuoda orgasmin unennäkijälle oikeastikin. Rem-unen aikana sekä miehet että naiset saattavat kiihottua myös ilman minkäänlaista fyysistä stimulaatiota.

Lue myös! Oletko sinäkin saanut uniorgasmin? Tästä syystä se voi olla voimakkaampi kuin valveilla

6. Petit puolisoasi

Pettämisuni viittaa usein taustalla olevaan luottamuspulaan – mutta se ei välttämättä koske uneksijan omaa parisuhdetta.
–  Uni tarkoittaa, että unennäkijä on menettämässä uskoaan omaan vetovoimaansa ja kokee valveilla ollessaan jotain sellaista, mikä nakertaa hänen itseluottamustaan, Wallace sanoo.
Takana voi olla esimerkiksi ikävä tilanne työpaikalla, jossa joku on tyrmännyt uneksijan loistavan idean. Wallacen mukaan uni on merkki siitä, että henkilö yrittää hakea liian paljon hyväksyntää muilta ihmisiltä.

Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock
Seikkailiko Bradley seksiunessasi? Kuva: Shutterstock

7. Rakastelit julkkiksen kanssa

Hurjasteliko seksiunessasi Bradley Cooper, Brad Pitt tai joku muu julkisuuden henkilö? No, kaikillahan meillä on fantasioita. Seksiunissa voi hyvinkin vilahtaa jokin julkkis, josta henkilö on haaveillut jo pitkään.
Tai sitten unen voi tulkita niinkin, että julkkisten tavoin unennäkijä on itsekin hyvä jossain elämänsä osa-alueella, Wallace sanoo.
Joten ota kaikki irti siitä, että elämässäsi on kaikki hyvin ja Bradley seikkailee unissasi!

Seksi hellii sydäntä varsinkin onnellisuushormonina tunnetun oksitosiinin vuoksi.

Kuten kaikki tietävät, sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa viheliäinen kansantauti. Vaikka sydäntaudit ovat vähentyneet 1970-luvulta asti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne aiheuttavat edelleen lähes puolet työikäisten kuolemista.

Mutta onneksi tautien välttämiseen on mitä miellyttävimpiä keinoja! Tiedekin sen todistaa: seksi – ja varsinkin rakkaudella ja nautinnolla höystetty sellainen – hellii sydäntä.

Sydämen terveydestä tuoreen Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ -kirjan kirjoittanut kardiologi Johannes Hinrich von Borstel kertoo brittilehti Telegraphille, että lakanoissa pyöriskely on parhainta mahdollista treeniä sydämelle.

Kyse ei ole vain siitä, että seksi on liikuntaa, joka tietenkin tekee hyvää myös sydämelle. Ennen ja jälkeen seksin keho vapauttaa hormoneja, jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Orgasmi voi lähettää viisikymmentä erilaista kemiallista viestiä. Yksi niistä on onnellisuushormonina tunnettu oksitosiini, joka laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Orgasmi on oikea oksitosiinipommi, mutta mielihyvähormonia välittyy muussakin kosketuksessa.

Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat.

Juuri oksitosiinin vuoksi seksi tekee hyvää sydämelle varsinkin silloin, kun sitä harrastaa ihmisen kanssa, josta välittää. Kun pelissä on aitoa kiintymystä, oksitosiinitasot ovat vielä korkeammat, Von Borstel sanoo.

Myös seksin aikana vapautuvat endorfiinit kantavat kortensa kekoon: ne auttavat laskemaan sydämeen kohdistuvaa painetta, kun rasittaa itseään. Lisäksi seksin liikkeelle panema estrogeeni vähentää tulehdusta ja testosteroni alentaa kolesterolia – molemmat tärkeitä sydämen terveyden kannalta. Aikamoinen terveyscocktail!

Ja tietenkin myös itsetyydytys tekee hyvää terveydelle ja sydämelle.

Isompi vaikutus naisiin kuin miehiin

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli 50-vuotiailla naisilla, jotka harrastavat säännöllisesti seksiä, oli matala verenpaine ja siksi muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Tulokset pätivät kuitenkin vain niihin naisiin, jotka kertoivat nauttivansa seksistä. Tutkimuksen aineistona oli 2 200 ihmistä.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllinen seksi on terveellisempää iäkkäille naisille kuin miehille. Päinvastoin kuin naisilla, tutkituilla miehillä se jopa kasvatti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ja mitä enemmän miehet kertoivat nauttivansa seksistä, sitä korkeampi riski oli.

Tutkijat epäilevät, että suotuisa vaikutus naisiin voi perustua hormoniin, joka vapautuu naisen kehossa orgasmin aikana.

Kielteinen vaikutus miesten terveyteen taas voi johtua siitä, että miehet kokevat vanhemmalla iällä paineita suoriutua seksistä samalla tavalla kuin nuorempana, vaikka keho ei enää toimi samaan malliin. Asiasta ei ole vielä paljon tieteellisiä todisteita, mutta myös erektiolääkkeet saattavat heikentää sydämen ja verisuonien terveyttä.

Seksi ei lopu sydänongelmiin

Eikä seksiä tarvitse pelätä, vaikka olisi sydänpotilas. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa todetaan, ettei yhdyntä ole sydämelle sen vaarallisempaa kuin muukaan fyysinen aktiivisuus. On kyllä mahdollista, että seksin aikana voi saada vaikka sydänkohtauksen, mutta se on harvinaista. (Yleisimmin kohtauksen saa iäkäs mies, kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde ja mies on nauttinut ennen seksiä alkoholia ja raskaan aterian.)

Koska seksi on loistotapa ehkäistä sydänongelmia, siitä on hyötyä myös sydänpotilaille. Niin kauan kuin seksi ei aiheuta sydäntuntemuksia, voi seksielämää jatkaa samanlaisena kuin ennen tautia. Tarvittaessa voi vaihtaa asentoja, neuvoo Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehti.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.