Kuvitus Hanna Härkälä ja Panu Pälviä

Suomalaisissa parisuhteissa harrastetaan aina vain vähemmän seksiä. Onko sillä väliä? On, sanovat asiantuntijat.

Eikö teilläkään ole aikoihin tapahtunut mitään lakanoiden välissä? No eipä ole monella muullakaan.

Tutkimukset osoittavat, että suomalaisissa parisuhteissa harrastetaan vähemmän seksiä kuin vuosikymmeniin.

Ei vain ehdi eikä innosta, moni selittää. Kuten vaikkapa Katja, 31. Hän on ollut miehensä kanssa yhdessä seitsemän vuotta. Parisuhteessa menee ihan hyvin, mutta seksille ei ole aikaa.

– Kaikki päivät ovat täynnä työtä ja velvollisuuksia. Arkena en edes ehdi ajatella seksiä, ja jos viikonloppuna on menoja, silloinkaan ei löydy sopivaa hetkeä. Myös puolisoni tekee pitkää päivää, ja hänelläkin on usein ajatukset muualla. Kun olemme kotona yhtä aikaa, ei ole ensimmäisenä mielessä ryhtyä heittämään vaatteita pois, Katja kertoo.

Myös Niinalla, 37, on menossa rutikuiva kausi.

– Kun on lapsia, harrastuksia ja epäsäännölliset työajat, ei yksinkertaisesti ole yhteistä aikaa. Joudumme katsomaan kalenterista, milloin ehtisimme paneskella edes nopeasti. Sitten täytyy vain toivoa, ettei juuri sinä iltana iske väsymys. Usein ei vain huvita, ja uni vie voiton, Niina harmittelee.

Seksittömyys on arvovalinta

– Kuulostaa älyttömän tutulta, seksuaaliterapeutti Maaret Kallio huokaa kuullessaan Katjan ja Niinan tilanteen.

Maaretin vastaanotolla Väestöliitossa istuu usein pariskuntia, jotka tuskailevat ajan puutetta. Seksittömyys ei kosketa vain pikkulasten vanhempia tai keski ikäisiä ruuhkavuosien keskellä – myös nuoret, lapsettomat parit syyttävät kiirettä seksin puutteesta.

Maaretin mielestä yksi ongelma on se, etteivät ihmiset tiedosta, mihin heidän aikansa katoaa.

– Moni sanoo haluavansa hellyyttä ja lämpimän parisuhteen, mutta ei tee toiveensa eteen mitään konkreettista. Jos Facebookissa, lehtien sivuilla ja tv:n ääressä kuluu 15 tuntia viikossa, ei ihme, ettei parisuhteeseen jää energiaa.

Ei nykymaailman menokaan paljon lempimiseen kannusta. Seksistä kyllä puhutaan ja kirjoitetaan, mutta samaan aikaan pitäisi olla tehokkaampi töissä, pitää yllä ihmissuhteita, hoitaa ostokset, käydä joogassa, viedä lapsia kielikylpyyn…

Maaret väittääkin, että seksittömyys on viime kädessä arvovalinta.

– Joskus tuntuu, että kiire on statuskysymys. On ylitöitä, hienoja harrastuksia, kodin laittamista. Jos seksin jättää viimeiseksi asiaksi hoidettavien listalle, ei ihme, ettei sitä jaksa harrastaa. Se on herkkä asia, jota ei voi suorittaa tai pakottaa.

Rima on noussut

Kun 1970-luvulla peuhattiin viikon aikana melkein pari kertaa, 2010-luvulla jaksetaan enää vain yksi hikinen kerta.

Nykyään ihmiset myös vaativat omalta seksielämältään enemmän. Katjankin mielestä seksi ei useimmiten ole mitään kovin räjähtävää.

– Sängyssä tapahtuu harvoin mitään niin ihmeellistä, etteikö välillä pärjäisi ilmankin. Eivätkä sänkyhommat ole enää niin tärkeitä, kun on ollut pitkään parisuhteessa. Seksiin ryhtyminen vie aika paljon energiaa siihen nähden, mitä siitä saa, Katja selittää.

Voisiko olla, että seksi on vain menettänyt markkina-arvonsa verrattuna muihin huvituksiin? Voihan elämässä saada tyydytystä muistakin asioista, kuten vaikkapa uramenestyksestä, itsensä kehittämisestä tai hyvistä ystävyyssuhteista.

Suomalaisten seksielämää tutkinut Osmo Kontula kuitenkin väittää, että seksi sinänsä on ihmisille edelleen tärkeää. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että vaikka parisuhdeseksiä koskevissa tutkimuksissa yhdyntäaktiivisuus on  vähentynyt, itsetyydytys ja seksifantasiat ovat samaan aikaan lisääntyneet. Ja vaikka ihmiset ovat tyytymättömiä seksielämäänsä, yksittäisten seksikokemusten laatu on monen mielestä silti parantunut. 

– Tyytymättömyys johtuu siis pitkälti siitä, että seksiä vain on vähemmän, Kontula huomauttaa.

Kumppanin kanssa vietetty aika on vähentynyt, mutta ihmisillä on nykyään myös enemmän odotuksia seksiltä. Kontula arvelee, että yhteiskunnan tehokkuusvaatimukset ovat hiipineet myös lakanoiden väliin.

– Rima parisuhdeseksin kohdalla on noussut. Etenkin naisilla epävarmuus on lisääntynyt. Moni stressaa, millaista seksin pitäisi olla, millainen kumppanin pitäisi olla, onko itse haluttava.

Mielikuvat luovat paineita, jotka vaikuttavat alitajuisesti esimerkiksi orgasmivaikeuksina. Tai siten, että tekee vielä vähemmän mieli.

Se on paradoksaalista, sillä jos täydellisenä seksinä pitää tuntien peuhaamista, multiorgasmeja tai mielikuvituksellisia roolileikkejä, sellaista ei ole kellään. Suurin osa suomalaisista pareista hoitaa nimittäin hommat nopeasti ja rutiininomaisesti: keskimäärin 15 minuutissa, noin neljä kertaa kuussa. Jos joillakin on seksiä useamman kerran viikossa, toisilla ei ole sitä viikkoihin.

Huonossa vai hyvässä kierteessä?

– Jos on mennyt pari viikkoa ilman seksiä, tulee olo, että onpa meillä ankea suhde. Sitä miettii, pitäisikö ihan muodon vuoksi yrittää useammin, vaikkei tekisi erityisesti mieli, miettii Sanna, 30.

Samaa miettii moni. Mutta sekin voi aiheuttaa seksittömyyttä.

– Jos yrittää toteuttaa velvollisuudesta tietyn määrän, seksistä tulee väistämättä ajan myötä väkinäistä. Ja jos seksi ei tyydytä, saattaa huomaamattaan alkaa pakoilla kumppania, Maaret Kallio huomauttaa.

Pähkäilyn sijaan kannattaisi puhua kumppanille, mitä ajattelee.

– Parisuhteessa seksin määrä on usein kompromissi, eivätkä halut taatusti mene tasan. Mutta on tärkeää puhua kumppanin kanssa, miksei haluta. Elämä ja tilanteet vaihtelevat, ja on luonnollista, että seksi jää taustalle.

Vaikka nyt puhutaan vain seksistä, harvoin kyse on vain siitä. Se, millaista seksiä suhteessa on, paljastaa aina jotain parisuhteen tilasta.

– Seksuaalisuus on herkin alue, johon parisuhteen toimimattomuus helposti heijastuu, Maaret Kallio lataa.

Mitä parempi seksielämä, sitä onnellisempi suhde, väittävät tutkimuksetkin. Maaret Kallio puhuu myös positiivisesta kierteestä: hyvä seksi ruokkii seksuaalista halua, joka taas ruokkii seksikertoja ja läheisyyden tunnetta kumppanin kanssa.

Seksikertojen määrä ei tietenkään kerro kaikkea. Parisuhteen hyvinvoinnin kannalta olennaisinta on, että molemmat ovat tilanteeseen tyytyväisiä – oli seksiä kerran päivässä, viikossa, kuukaudessa tai vuodessa.

Spontaanin halun harha

Joutilaisuus. Sitä kun ehtisi kokea tarpeeksi, niin asiantuntijoiden mukaan seksielämäkin aktivoituisi. Maaret Kallio neuvoo etsimään tietoisesti arkeen oleilun ja kujeilun hetkiä kumppanin kanssa.

Toisaalta jos jää odottelemaan buddhamaisia mielentiloja, saa odotella seksiäkin. Spontaani intohimo on nimittäin pitkälti harhaa.

– Monen mielestä seksi on jotenkin huonompaa, jos halut eivät herää heti, kun aletaan heitellä vaatteita pois.

Naisilla halu saattaa herätä kunnolla vasta kiihottumisen jälkeen, Maaret muistuttaa.

Jos siis seksille ei halua sanoa ehdotonta eitä, voisi Maaretin mielestä ainakin kokeilla. Pakottamalla halu ei herää, mutta jos vähän viitsii heittäytyä ottamaan hellyyttä vastaan tai antamaan sitä, tilanne voi kääntyä ihan mukavaksi. Jo pelkkä hellyys antaa energiaa.

– Ei yhdynnän tarvitse olla ainoa tavoite: myös miehet ovat ihan yhtä onnellisia vain lähekkäin olemisesta.

Rentouttaa ja helpottaa stressiä

Kiireen ja suorittamisen noidankehää syytellessä helposti unohtuu, että noin periaatteessa parisuhteen idea on antaa energiaa, ei viedä sitä. Ja että seksistä voi olla iloa ja hyötyäkin. Jos asiat ovat päinvastoin, kannattaisi ehkä tehdä jotain.

– Hyvä seksi tuo nautintoa, vahvistaa itsetuntoa ja auttaa rentoutumaan. Parisuhteessa se on liimaa, joka lujittaa suhdetta, auttaa kokemaan läheisyyttä, saa arvostamaan kumppania ja vahvistaa uskollisuutta, Maaret Kallio luettelee.

Parhaimmillaan seksi helpottaa stressiä. Se onkin mainio keino unohtaa kiire ja kaikki muu edes hetkeksi, sanoo Minna, 29.

– Pitää olla sen verran itsekäs, että osaa ottaa aikaa itselleen ja parisuhteelleen. Kukaan ei kuole, jos tiskit lojuvat joskus päivän pidempään altaassa tai kynnet ovat lakkaamatta. Seksi on mukavaa, kun antaa itsensä suhtautua siihen niin – ja unohtaa ajan kulumisen ja turhan tiukkapipoisuuden edes hetkeksi, Minna myhäilee.

Ei ole ollenkaan sama, milloin ja missä keskustelee kumppaninsa kanssa seksistä.

”Keskity toiveisiin, älä negatiiviseen palautteeseen.” Näinhän seksistä pitäisi puhua, mutta aika helposti kumppani tulkitsee toiveet jostakin erilaisesta niin, että aiempi seksi on ollut kertakaikkisen huonoa. Ihan surkeaa. Blaah.

Etenkin, jos palautehetken aloittaa sängyssä, heti lemmiskelyn jälkeen.

Bustle-sivusto kirjoittaa, että sanavalintojen lisäksi pitäisi ajatella sitä, missä ja milloin seksielämän yksityiskohdat ottaa puheeksi.

Ajoitus on erityisen tärkeä. Jos muistakaan asioista puhuminen ei yleensä onnistu heti riidan päätteeksi, kiireessä tai kun toinen on väsynyt, tuskin onnistuvat seksikeskustelutkaan.

Myös heti seksin jälkeen tilanne saattaa olla herkkä, eikä paras mahdollinen palautteelle. Jos toinen kysyy palautetta, sitä kannattaa antaa varoen – silloin ei ehkä ole paras hetki tuoda jotakin asiaa esille ensimmäisen kerran.

Ajoitus on erityisen tärkeä.

Voisi kuvitella, että makuuhuone, erotiikan yleinen tapahtumapaikka, on looginen paikka puhua lemmenasioista, mutta seksivalmentaja Amy Levine suosittelee vaihtamaan maisemaa.

– Seksielämän parantamisesta on yleensä parasta puhua makuuhuoneen ulkopuolella, ei siellä, missä aiotte olla intiimisti, Levine sanoo Bustlelle.

Hänen mukaansa kannattaa valita ”neutraali” paikka ja hetki, esimerkiksi kahvilassa, kävelylenkillä tai laiskan ajanvieton ohessa. Kun ei ole paineita suorittamisesta, ja fiilis on muutenkin rento.

Hyvästäkin seksistä pitää puhua

Miten palautetta sitten pitäisi antaa?

Terveystalon psykologi Aino Pitkänen neuvoi haastattelussamme, että perinteikäs, työelämästä tuttu hampurilaismalli toimii myös seksipalautteen antamisesta. Aloita siis kertomalla, mikä seksielämässä on hyvin.

– Kun otat toiveet esiin, älä esitä niitä moitteina tai vaatimuksina, ettei toinen tunne tehneensä kaiken väärin tähän asti, Aino Pitkänen neuvoi.

Lue myös: Etkö nauti seksistä tarpeeksi? Näin kerrot siitä kumppanillesi

Ylipäänsä on tärkeää puhua – se, että haluaa kokeilla erilaisia asioita tai luopua joistakin tavoista ei tarkoita, että seksi on huonoa. Moni haaveilee omalla painollaan mukavasti rullaavasta seksielämästä, mutta totuus on useimmiten toinen.

– Se haave on ihan ymmärrettävä, mutta harvemmin se toimii niin. Olemme kaikki yksilöitä ja tykkäämme eri asioista. Siksi on tärkeää, että seksistä voi puhua ihan konkreettisesti, Sexpon seksuaaliterapeutti Anna Kolster sanoi jutussamme.

Kun tunnistat oman vonkaajatyyppisi, sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse kärttää seksiä kumppaniltasi.

Kysyimme teiltä, millainen on hyvä rakastaja. Näin te vastasitte.

”Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä!” Näin tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt väitti Helsingin Sanomien haastattelussa alkuvuonna. Dunderfelt perusteli väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Dunderfeltilla on tapana yleistää ja julistaa totuutena, mitä heterosuhteessa olevat naiset haluavat. Se on tullut selväksi niin Ensitreffit alttarilla- kuin Elämä pelissä -ohjelmassakin.

Kysyimme teiltä hiljattain, miksi teidän kumppaninne ovat hyviä rakastajia. Vastaukset osoittavat, että Dunderfeltin väite on turhan mustavalkoinen.

Saa unohtamaan kaiken muun

”Aikuisella iällä, vuosia kestäneen avioliiton päätyttyä ajattelin, että olen nähnyt kaiken ja voisin elää helposti ilman miestä. Sitten eteeni astui mies, joka vei jalat alta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kaveruus vaihtui intohimoiseen rakkauteen, kun annoimme sille lopulta luvan. Luulin kokeneeni seksuaalisestikin kaiken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Hän sai minut puhkeamaan kukkaan ja rakastamaan hänen lisäkseen myös itseäni. Nautin pitkästä aikaa seksistä, vaikka olin ehtinyt jo luovuttaa.

"Seksi ei ole enää suorittamista."

Puhuimme seksistä paljon jo ennen kuin edes harrastimme sitä. Se on ollut loistavaa eikä kovinkaan tavanomaista. Suurin asia puhumisen lisäksi on ollut se, ettei rakastellessa tarvitse miettiä yhtään mitään. Voi vain nauttia ja tuottaa toiselle nautintoa. Kelpaa toiselle sellaisena kuin on, ja kumpikin kunnioittaa toista ja toisen toiveita seksuaalisesti. Seksi ei ole enää suorittamista, se on kahden aikuisen ihmisen suuri yhteinen nautinto. Luottamus on tietysti kaiken perustana.” Nainen 37

Ymmärtää, että aina ei jaksa

”Pienen lapsen äitinä arvostan, että mieheni ymmärtää minun olevan usein väsynyt. Seksiä on tähän elämäntilanteeseen sopivasti – ja se on todella hyvää.” Nainen, 34

”Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella.”

Osaa tulkita

Kaikki alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Kosketukset, katseet ja himot kohtaavat. Loistava rakastaja osaa tulkita ja kuunnella. Hän arvostaa sitä, jos haluan nopeasti, rauhallisesti tai romanttisesti. Hän kertoo myös omat mielihalunsa, joka kerta. Tykkään myös yllätyksistä, mutta en vaadi niitä. Parhaimmat tulevat ihan puskista, joskus mukana on myös uusi välineitä. Pidän siitä, että vempaimet sopivat yhteiseenkin käyttöön, ei pelkästään sooloiluun.” Nainen, 38

Lue myös: 20 asiaa, joita kannattaa kokeilla sängyssä

Ottaa huomioon

Minusta huomaavaisuus tekee hyvän rakastajan. Mieheni on alusta asti pitänyt huolen siitä, että minä nautin. Vaikka hän joskus jostain syystä jäisikin ilman loppuhuipennusta, voin olla varma, että omalla kohdallani akti päättyy kuitenkin orgasmiin. Muutamien kohdalle osuneiden itsekkäiden "jyystäjien" jälkeen on ollut mahtava huomata, että toisenlaisiakin miehiä löytyy. Mies jaksaa aina todeta, että minun orgasmini on hänelle paljon tärkeämpi asia kuin omansa.” Nainen, 31

”Kukaan ei ole koskaan ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani. Siks seksi on parasta ikinä.”

”Kukaan ei ole koskaan huomioinut yhtä hyvin minua ja ottanut näin paljon vastuuta nautinnostani, ja siksi seksi on nykyisessä suhteessani parasta ikinä. Ei seksin pidä tietenkään päättyä aina orgasmiin tai olla suorituskeskeistä. Mutta avopuolisoni huolehtii aina, että myös minä tulen, vaikka hän tuleekin yleensä ensin – ainakin jos kyse on yhdynnästä. Hän tykkää antaa suuseksiä. Koska hän tuntuu aidosti todella nauttivan siitä, en koe painetta tulla nopeasti, kuten joidenkin aiempien kumppaneiden kanssa. Hän lukee fiiliksiäni hyvin, sillä jos toivon jotain, hän yleensä pian tekee sen, vaikken sanoisi mitään. Kumppanini myös koskettelee minua paljon muutenkin, ja siitä syntyvä aito läheisyys tekee seksistäkin ihanaa. Lisäksi hän puhuu seksistä avoimesti, mikä on tärkeää.” Nainen, 29

”Hyvä rakataja huomioi kokonaisvaltaisesti, on hellä ja muistaa kehua. Sellainen lämmin, mukava nallekarhu jonka kanssa hyvä olla. Nainen, 47

Yhtä aikaa hellä ja intohimoinen

”Minulla on nyt tuore seksisuhde, tapaamisia takana vasta muutama, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että seksikemiamme kohtaavat aivan loistavasti. Mies on turvallinen ja luotettava. Hänen seurassaan uskallan olla täysin ja avoimesti oma itseni ja kertoa toiveistani.

”Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana!”

Ja mikä parasta, hän ottaa toiveet ja ohjeet innolla vastaan ja pistää ne heti täytäntöön. Hän on samaan aikaan hellä, mutta intohimoinen. Parasta on, että hän ei unohda klitoristani edes yhdynnän aikana! Seksi oli todella hyvää jo ensimmäisellä tapaamisella, mutta paranee vaan kerta kerralta. Sain hänen kanssaan elämäni ensimmäisen orgasmin. Siis oikeasti ekan ikinä.” Nainen 32

”Hellyyttä, herkkyyttä ja himokkuutta samassa paketissa. Sellainen on hyvä rakastaja.” Nainen, 57

Tajunnanräjäyttävä orgasmi ei kerro kaikkea

”Exäni oli todella hellä ja huomioiva rakastaja, joka yritti parhaansa saadakseen minutkin laukeamaan. Olen kuitenkin todella vaikeasti laukeava enkä ole kovin montaa kertaa elämässäni räjähtänyt niin, että maailma olisi pyörinyt. Pieniä tulivuorenpurkauksia saan useinkin. Olin erittäin tyytyväinen seksielämäämme, jossa puhuimme haluistamme ja toiveistamme ja osasimme huomioida toisemme leikkisästi ja kokeilevasti. Erosimme kuitenkin osittain siksi, että mieheni ei uskonut minun nauttivan, kun hän ei saanut minun silmiäni pyörimään kuin hedelmäpelissä.

Olisi tärkeää, että miehetkin ymmärtäisivät, että seksi voi olla täydellistä myös pienemmillä laukeamisilla – ja että halutuksi tunteminen sekä aidosti vuorovaikutteinen rakastelu on antoisaa ja ihanaa. Nainen, 37

Lue myös: Etkö saa orgasmia? 5 yleisintä syytä ja miten korjata tilanne

 

Vahvat lantionpohjanlihakset auttavat monia naisia saamaan orgasmin yhdynnän aikana.

Orgasmivaikeudet ovat yleisiä. Niiden vuoksi viidesosa suomalaisnaisista on tyytymätön seksielämäänsä, selviää tänä vuonna ilmestyneestä tutkimuksesta. 60 prosenttia suomalaisista naisista on joskus teeskennellyt orgasmin, ja yli kymmenesosa naisista teeskentelee sen joka kerta, kun harrastaa seksiä.

Glamour-lehden jutussa lukija kertoo, että hänen ei saa orgasmia yhdynnässä ja kysyy apua asiantuntijalta. Orgasmi onnistuu kyllä itsetyydyksessä, kumppani ottaa huomioon ja seksi tuntuu hyvältä, mutta orgasmia ei kuulu. Hän huolehtii, ettei emätin ole tarpeeksi herkkä.

Seksologi Emily Morse korostaa vastauksessaan, ettei kysyjän kehossa ole mitään vikaa. Sen sijaan Morse lohduttaa, että lukija on kuin useimmat naiset.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen! Kysyjä on Morsen mukaan oikeilla jäljillä, sillä hän harrastaa itsetyydytystä ja pari satsaa esileikkiin ja on kokeillut seksileluja. Lisäksi seksologi neuvoo treenaamaan lantionpohjalihaksia, mikä auttaa monia naisia orgasmiongelmissa.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia.

Ikä ja raskaudet heikentävät lantionpohjalihaksia. Niiden hallinta auttaa nauttimaan seksistä ja syventää orgasmeja. Lisäksi lantionpohjan lihasten treeni esimerkiksi helpottaa pidätysvaivoja vaikka hyppiessä, nauraessa tai aivastaessa.

Gynekologi Leena Väisälä sanoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, että moni suomalaisnainen ei edes tiedä, missä lantionpohjan lihakset ovat. Väisälän mukaan anatomian kehno tuntemus heikentää nautintoa huomattavasti.

Mikä parasta, jumppaan ei mene kuin joitain minuutteja ja sen voi tehdä missä vain. Näin seksologi Morse neuvoo treenaamaan:

1. Aloita puristamalla voimakkaasti niillä lihaksilla, joilla pysäyttäisit virtsan suihkun.

2. Jännitä lihaksia 10 sekunnin ajan ja rentoutua 10 sekunniksi. Toista kymmenen puristuksen sarja viisi kertaa.

3. Jos sinulle on epäselvää, mitkä lihakset ovat kyseessä, kokeile pysäyttää virtsa, kun käyt vessassa. Lihakset voivat löytyä myös ikään kuin rypistämällä peräaukkoa.

Kokeile myös Terveyskirjaston lantionpohjanlihasharjoituksia ja tätä lantionpohjaa vahvistavaa jumppaa.

Kun treeni sujuu, apuna voi alkaa käyttää myös geishakuulia, joita saa aikuisviihdekaupoista ja apteekeista.

Treeni vahvistaa häpyluu-häntäluulihasta (pubococcygeus-lihas), joka supistelee orgasmin aikana. Sen hallinta auttaa supistamaan lihaksia yhdynnän, itsetyydytyksen tai muun seksin aikana, mikä saa emättimen tuntumaan tiukemmalta.

Morsen mukaan jo parin viikon säännölliset harjoitukset auttavat saamaan vaginaorgasmeja. Ja vaikka niin ei kävisi, treeni tekee seksistä vielä nautinnollisempaa, saa klitorisorgasmit tuntumaan voimakkaammilta ja kohentaa terveyttä.

Jäitkö koukkuun? Myös esimerkiksi joogan harrastaminen vahvistaa lantionpohjan lihaksia.

Lue lisää: 9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää