Seksi ei juuri nyt maistu, mutta läheisyys kyllä lämmittäisi? Opettele kertomaan, mitä toivot. Kuva: Shutterstock

Ihmiset eivät koskaan tunnu haluavan tasan saman verran seksiä tasan samaan aikaan. 

Jos joku keksisi lääkkeen, jolla pariskunnan seksihalut saataisiin ilmenemään yhtä usein ja samaan aikaan, apteekkeihin voisi syntyä jono alta aikayksikön. Sen verran monessa kodissa seksihalujen määrä tai ajoitus eivät kohtaa. 

Parisuhteessa haluttomuuteen ehdotetaan toisinaan ratkaisuksi sitä, että se, jota ei huvita, suostuu seksiin joka tapauksessa. Ajatuksena on, että petipuuhissa tympeät fiilikset ja stressi unohtuvat, vaikka aluksi ei olisikaan niin täysillä mukana. Onhan seksi terveellistäkin.

Terveysvaikutuksista ja toisen osapuolen haluista huolimatta ihmisellä on oikeus olla sitä mieltä, että nyt ei kerta kaikkiaan ole seksin aika. Toisaalta jokainen, joka on tullut joskus torjutuksi tietää, että seksiehdottelun päättyminen eihin ei tunnu kivalta eikä kohenna itsetuntoa. 

Kuinka siis kieltäytyä kivasti? Seksuaaliterapeutti Vanessa Marin antaa XOJane-sivustolla kullanarvoisia neuvoja siihen, miten rakkaalleen voi sanoa ei. Kokosimme Marinin ohjeiden perusteella tavat, joilla torjunta kannattaa tehdä – ja tavat, joilla ein sanominen aiheuttaa erityisen paljon pahaa mieltä.

Ei näin: ”Älä unta nää” Vaan näin: ”Hetkinen, mietin”

Vaikka tietäisit jo kumppanin ilmeestä, että nyt tulee ei-toivottu seksiehdotus, on kohteliasta kuunnella loppuun. Kun kuuntelet rakastasi, saat samalla pienen hetken aikaa harkita, voisiko seksi olla hyvä idea vai ei. 

Ei näin: ”Nyt ei kyllä huvita mikään” vaan näin: ”En halua seksiä, mutta miten olisi pussailu tai hieronta?”

Suuteleminen seksin sijaan ei ole ihmisen kiusaamista vaan läheisyyttä, joka vahvistaa kumppanien välistä yhteyttä. On myös mahdollista, että yhdyntä ei tällä kertaa ole kumppanillesi se juttu, vaan vihjailevan kosketuksen päämääränä on vain ollut siirtää huomiosi älypuhelimestasi häneen. Yhdessäoloa ja läheisyyttä on olemassa myös seksin ulkopuolella.

Ei näin: ”Ei” vaan näin: ”Ei. Tänään on ollut niin tiukka päivä, että nyt haluan vain maata sohvalla.”

Aina seksistä kieltäytymiseen ei ole sen kummempaa syytä. Ei vain huvita. Jos syy kuitenkin on olemassa, sen kertominen voi olla hyvä idea. Kun rakkaasi tietää, miksi kieltäydyt, hän ei turhaan ala rakennella päässään teorioita siitä, mikä mättää. Kuten muissakin ihmissuhdeasioissa, rehellisyys ja puhuminen auttavat tässäkin.

Ei näin: ”Älä nyt jaksa pahoittaa mieltäsi” vaan näin: ” Harmittaa sanoa sinulle ei, mutta nyt ei vain tee mieli”

Torjutuksi tuleminen ei ole kivaa, vaikka torjunta tulisi kuinka kauniissa paketissa. Siksi on tärkeää antaa seksiä ehdottaneen osapuolen olla harmissaan. On ok sanoa ei seksille, mutta on myös ok olla pahoillaan siitä, että toinen ei lämmennyt ehdotuksille. 

Omilla seksuaalisilla kyvyillä kerskailu ei kannata.

Joistain asioista kannattaa vaieta – ja yksi näistä on omilla seksuaalisilla suorituksilla kerskailu seksin aikana. Tätä mieltä oli The new York Post -lehden mukaan suurin osa heteronaisista, kun heiltä kysyttiin, mikä on miehen pahin moka sängyssä. Pahimmillaan kerskailu voi pilata fiilikset niin pahasti, että orgasmi jää vain haaveeksi. Ja sitähän se toinen osapuoli ei tietenkään halua. Tämäkin nimittäin selvisi samassa tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Sex Research -julkaisussa. Tosin tutkimuksessa selvisi, että miesten motivii naisten orgasmiin on hyvin itsekäs. Sen mukaan monille miehille orgasmi on mittari heidän omasta maskuliinisuudestaan. Tutkimuksessa analysoitiin 810 miehen vastauksia seksistä ja seksuaalisuudesta.

Tämän tutkimuksen perusteella voi siis tehdä johtopäätöksen, että naisen laukeaminen on miehelle pahimmillaan vain oman egon nostatusta. No toki tutkimuksessa selvisi myös se, että oman egon nostatusta kaipaavat ovat epävarmoja omasta maskuliinisuudestaan – he tuntevat, etteivät ole riittävän maskuliinisia muiden mielestä.

– Tämä saattaa selittää sen, miksi jotkut miehet tuntevat paineita naisen orgasmista. Lisäksi se voi myös selittää, miksi osa naisista teeskentelee orgasmin – he haluavat suojella miehen tunteita, tutkimusta tehneet Sari van Anders ja Sara B. Chadwick Michiganin yliopistosta kertovat PsyPostille.

Tosin tutkimukseen osallistuneiden miesten keski-ikä oli 25. Ehkä ikä ja kokemus auttavat tässäkin asiassa.
 

 

Seksuaaliterapeutti lupaa, että jokainen nainen voi oppia nauttimaan suuseksin tuomasta kipinästä, jos haluaa.

Oletko sinäkin päätynyt siihen ajatukseen, että suuseksi on turhaa etkä saa siitä mitään nautintoa? Tai että ainakaan se ei ole sinun juttusi?

Olipa syy mikä tahansa siihen, ettei suuseksi maistu, seksuaaliterapeutti Vanessa Marinin mukaan siitä kannattaa kuitenkin opetella ottamaan kaikki ilo irti.

Hän sanoo Refinery29-sivustolla, että mielihyvän tunteminen, jopa laukeaminen suuseksin aikana on mahdollista kaikille niille naisille, jotka sitä haluavat. Monet kun pitävät siitä tunteesta, mutta usein lamauttava ”henkinen tukos” estää heitä nauttimasta.

Siksi hänen mielestään ensin on syytä pysähtyä miettimään, mikä estää kiihottumisen.

– Usein ihmiset ajattelevat, että suuseksi on kuin velvollisuus, joka suoritetaan toiselle henkilölle.

”Jotkut ihmiset pitävät suuseksiä yksinäisenä puuhana.”

– Jotkut ihmiset pitävät suuseksiä yksinäisenä puuhana, koska heidän kumppaninsa on silloin kaukana eivätkä he voi luoda katsekontaktia.

Marinin mielestä uudelle kumppanille kannattaa kertoa mieltymyksistään siinäkin tapauksessa, jos ei pidä suuseksistä – mutta samalla hän vinkkaa jokaista olemaan avoin sille mahdollisuudelle, että mielihaluilla on taipumus muuttua.

– Kannattaa kokeilla sitä uudestaan, koska kokemukset vaihtelevat eri kumppaneiden kanssa. Kaikki tekevät sen eri tavoin ja jokaisen kanssa kemiat toimivat eri tavoin.

Terapeutin mukaan yksi syy siihen, ettei suuseksi tuo nautintoa, voi olla sekin, että henkilö kokee huomion keskipisteenä olemisen vaivaannuttavana. Hän suositteleekin roolien jakamista makuuhuoneessa niin, että vuoroiltoina kumpikin saa huomiota erikseen.

Yhtenä iltana sinä olet kuningatar ja toisena iltana hän on keskipisteenä, hän sanoo.

– Vastavuoroisuus voi auttaa rentoutumaan sekä tuntemaan tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta, koska jaat huomiotasi, Marin selittää.

Vaikka orgasmin saaminen suuseksin avulla kestäisikin kauan, terapeutin mukaan sille kannattaa antaa aikaa.  Hän muistuttaa, että orgasmi ei ole silti ainoa merkki nautinnosta eikä seksin tarvitse päättyä aina orgasmiin. Samat asiat eivät myöskään tuota nautintoa kaikille.

Aina suuseksi ei kuitenkaan miellytä, ja sekin on normaali asia – eikä sitä tarvitse kenellekään perustella.

– Jokaisella naisella on etuoikeus kieltäytyä suuseksistä, jos hän ei pidä siitä.

 

Kysely

Nautitko suuseksin saamisesta?

Millaisia jänniä asioita sinä teet tai mietit heti intiimin hetken jälkeen? Et ole ainoa.

Oletko koskaan miettinyt, mitä teet seksin jälkeen? Hengailet raukeana kaikessa rauhassa kumppanin kainalossa? Niinhän sitä luulisi. Mutta mieleenhän saattaa putkahtaa yllättäen monta asiaa, jotka täytyy tarkistaa ja tehdä välittömästi.

Vessassa käynti on tietysti yksi luonnollisimmista jutuista. Women’s Health -lehden mukaan osa myös vilkaisee, että alapäässä on kaikki hyvin. Jotkut ihastelevat seksihehkuaan peilin edessä. Juuri uutisoitiin, että seksihehku kestää jopa 48 tuntia.

Women’s Healthin artikkelin innoittamana listasimme asioita, joita heti seksin jälkeen puuhastellaan. Kuulostaako tutulta?

1. Viestien lukeminen

”Öö, katsoin vain, paljonko kello on.” Kännykän hamuaminen heti ensimmäiseksi on tuttu käsiliike monelle. Osa katsoo Facebookista tai WhatsAppista ystävien uusimmat kuulumiset, vaikka ei uskalla myöntää, että ne oikeasti kiinnostavat. Työviestien ahkerat lukijat vilkaisevat jopa meilinsä.

2. Ajan tarkistaminen

No, jotkut saattavat oikeasti ottaa puhelimen käteensä heti seksin jälkeen ja tarkistaa pelkästään kellonajan – monestakin syystä: Paljonko aikaa vierähti tällä kertaa? Onko jo kiire jonnekin? Vai kuulutko niihin, joita kiinnostaa heti seksin jälkeen, että montako tuntia on nyt aikaa nukkua?

3. Kondomin tsekkaaminen

Moni miettii myös ehkäisyasioita – ja vilkaisee vähintään vaivihkaa, onko kondomi ehjä.

Tiesitkö, miksi seksin jälkeen ei kannata kiirehtiä suihkuun? Lue täältä.

4. Tahrojen miettiminen

Onpa hieman epämukava märkä läntti lakanassa! Pitäisikö lakanat laittaa heti pesuun vai kuivuisivatkohan ne itsestään? Pitäisikö lattialta kerätä vaatteet nyt vai aamulla? Kuulostaa tylsiltä pohdinnoilta, mutta maailma on valintoja täynnä ja ajatukset jokaisen omia.  

Lue myös! Näitä asioita naiset ajattelevat seksin aikana

5. Rintsikoiden metsästäminen

Jostain syystä rintaliivit katoavat seksin aikana kuin sukat pesupäivänä. Sängyn alle kurkkaaminen ei ole lainkaan tavatonta, jos mielessä on rintsikoiden tai muiden vaatekappaleiden paikallistaminen.

6. Onko tukka takussa?

Se on ilmiselvää, että petipuuhissa hiukset menevät helposti sotkuun. Seksipörröhän on suloinen, joten ei kiirettä etsiä hiusharjaa!

Lue myös! ”Sotkuiset hiukset ja lasit” – miehet kertovat, mikä tekee naisesta viehättävän

7. Jumppatunnin peruuttaminen

Kyllähän tässä on jo kuntoiltukin yhden päivän edestä! Näin on helppo vakuuttaa itselleen seksin jälkeen, jos aamun jumppatunti ei kiinnosta.

8. Äiti on soittanut

Yksi puhelu tullut. Äiti!

”Kuulostat tosi hengästyneeltä, tyttäreni.”

”Joo, sori äiti, olin suihkussa ja juoksin suoraan puhelimeen.”

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miksi tyytyä vain yhdenlaisiin orgasmeihin, kun nautintoa voi saada useilla eri tavoilla?

Mielikuva seksin harrastamisesta on usein jotain ”lähetyssaarnaajassa lauantaisaunan jälkeen” -tyyppistä, mutta huhut kertovat, että muitakin mahdollisuuksia on. Eri orgasmityyppejäkin on löydetty lukuisia.

Niistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti, jotta naiset pääsisivät viimein paljon puhutusta orgasmikuopasta ylös.

Afrikkalaisten seksuaalivähemmistöön kuuluvien naisten Holaafrica! -yhteisö listasi sivustollaan kymmenen kokeilemisen arvoista orgasmia – saatko täyden suoran?

Klitorisorgasmi. Tämä on tuttu toivottavasti monelle. Klitorista voi kiihottaa eri tavoin, muun muassa sormilla tai suulla. Joidenkin klitoris on hyvin herkkä, joten suora kosketus voi tuntua jopa liian voimakkaalta.

Vaginaalinen orgasmi. Alkaa vaginassa ja tuntuu lantion ja alavatsan alueella – tai leviää sieltä laajemmalle kehoon.

G-pisteorgasmi. Tämän eroottisen pisteen olemassaolosta jaksetaan väitellä, mutta yleensä se löytyy 5–7 senttimetriä vaginan suulta sisäänpäin.

A-pisteorgasmin saattaa saada, kun kun vaginaa stimuloidaan hyvin syvältä, kohdunkaulan ja virtsarakon väliseltä alueelta.

Syvä orgasmi. Nimensä mukaisesti tämän intensiivisen orgasmin voi saada, kun vaginan takaosaa stimuloidaan.

U-pisteorgasmin voi saada, kun kosketus osuu aivan virtsarakon viereiselle alueelle.

Rintaorgasmi. Jotkut nauttivat suuresti rintojen ja nännien koskettelusta – mutta tämäkin on yksilöllistä.

Suuorgasmi. Joillekin myös suu on erogeeninen alue, ja suutelu tai suuseksi saattaa olla hyvin kiihottavaa.

Iho-orgasmi. Muidenkin kuin niiden kaikkein ilmiselvimpien alueiden hyväily voi tuottaa nautintoa. Kannattaa tutustua kaikkiin kehon erogeenisiin alueisiin.

Henkinen orgasmi. Sellaisen voi saavuttaa, kun jokin visuaalinen tai verbaalinen kiihottaa tarpeeksi.