Mitä jos sinä ja kumppanisi laatisitte omat listat ja näyttäisitte niitä toisillenne? Kuva: Colourbox
Mitä jos sinä ja kumppanisi laatisitte omat listat ja näyttäisitte niitä toisillenne? Kuva: Colourbox

Nämä vinkit piristävät petipuuhia, jos seksi menee aina saman kaavan mukaan.

Termillä bucket list viitataan juttuihin, jotka haluaa kokea elämänsä aikana. Nimitys tulee termistä kick the bucket (potkaista ämpäriä), mikä tarkoittaa kuolemista. 

Tällaisen ämpäri- tai toivelistan voi tehdä myös vaikka loman ajaksi tai ajalle ennen seuraavia pyöreitä vuosia.

Laadimme ämpärilistan asioista, joita kokeilla sängyssä – tietenkin vain, jos ne tuntuvat itsestä hyvältä. Oman listan voi halutessaan jakaa kumppanin kanssa. Ja se kannattaa, sillä sekä seksin harrastaminen että siitä puhuminen saavat tutkitusti suhteen kestämään.

1. Varaa hotellihuone kotikaupungistasi vain seksin harrastamista varten.

2. Kerro tai näytä seksin aikana kumppanillesi, mistä haluat hänen koskevan sinua.

3. Harrasta treffi-iltana seksiä jo ennen illallista.

4. Aloita seitsemän päivän seksihaaste.

5. Kokeile käsittämättömän kuumaa pikaseksiä.

6. Harrasta seksiä vedessä.

7. Järjestä hierontahetki hyväntuoksuisen öljyn, musiikin ja kynttilöiden kera ennen seksin harrastamista.

8. Käytä liukuvoidetta.

Gif: Tumblr

9. Harrasta itsetyydytystä yhdessä kumppanisi kanssa.

10. Lähetä seksiviestejä.

11. Kokeile uutta itsetyydytystekniikkaa.

12. Harrasta suihkuseksiä seinää vasten.

13. Harrasta esileikkiä suihkussa.

14. Kokeile roolileikkiä.

15. Koskettele yllättäviä erogeenisiä alueita.

Gif: Tumblr

16. Leiki, että harrastatte kumppanisi kanssa seksiä ensimmäisen kerran.

17. Kokeile uutta seksiasentoa.

18. Harrasta seksiä paikassa, jossa voi jäädä kiinni.

19. Käytä vibraattoria yksin tai kumppanin kanssa.

20. Ota kumppanisi kanssa kuumia kuvia tai kuvaa seksivideo.

Kaisa Kurki vapautui seksuaalisesti erottuaan uskonnollisesta yhteisöstä ja avioliitosta. Nyt hän on kokeillut burleskia, lesbosuhteita ja nuorempia miehiä.

– Muistan lukiossa katsoneeni koulun käytävillä muiden nuorten pussailua ja halailua tuomiten. Minulle oli opetettu sen olevan helvetistä.

Lahtelainen Kaisa Kurki, 54, on elänyt lähes koko elämänsä uskonnollisessa lahkossa, josta hän on eronnut aikuisiällä. Kaisa kertoo yhteisön kieltäneen seksuaalisuuden, ja nyt hän haluaa varoittaa muita naisia samasta kohtalosta. Aihe on arka, siksi Kaisa ei kerro yhteisön tarkkaa nimeä.

– Elin seksuaalisuuttani pitkään unien kautta, kun normaalisti ei voinut elää, Kaisa kertoo.

Seksuaalisen heräämisen Kaisa on kokenut vasta aikuisiällä erottuaan uskonnollisesta yhteisöstä ja avioliitosta. Vapautumisen myötä hän on tutustunut kokeilujen kautta muun muassa burleskiin, lesbopiireihin ja itseään nuorempiin miehiin.

”Seksillä pelotellaan, mutta sitten kun pappi sanoo aamen, seksi onkin yhtäkkiä hyvä asia.”

Seksi ja seksuaalisuus olivat Kaisan yhteisössä jyrkästi tuomittua. Hän muistaa nuoruudestaan saarnoja, jossa seksiä kauhisteltiin ja siitä varoiteltiin. Iloista ei puhuttu koskaan.

– Seksillä pelotellaan, mutta kun pappi sanoo aamen, seksi onkin yhtäkkiä hyvä asia.

Kaisa ajatteli ennen samalla tavoin: seksuaalisuus oli syntiä. Kun hän muutti töidensä perässä uudelle paikkakunnalle, irtaantuminen alkoi.

”Naisten ja miesten välillä ei voinut olla pelkkää kaveruutta, joten miesten seurassa piti olla varuillaan.”

– Silloinen kämppis näytti, millaista elämä uskon ulkopuolella oli. Olin oppinut, että sellaiset ihmiset joutuvat helvettiin, mutta sitten tapasinkin normaalin ja elämäniloisen tyypin lahkon ulkopuolelta.

– Oli pakko uskaltaa ajatella uudelleen ja herätä, Kaisa sanoo.

Lahkon tapaamisissa käyminen väheni, mutta lapsuudessa sisäistetyt opit kulkivat pitkään mukana. Normaaliin elämään opettelu on vienyt aikaa – kokonaan Kaisa pääsi eroon menneisyytensä painolastista vasta viisikymppisenä.

Häistä seksuaaliterapiaan

Koska lahkon opit ovat juurtuneet syvälle, Kaisa kertoo vieläkin pelkäävänsä miehiä. Naisten ja miesten välillä ei voinut olla pelkkää kaveruutta, joten miesten seurassa piti olla varuillaan.

– Minulla on ollut lahkosta erottuani satunnaisia suhteita miesten kanssa, mutta haen vielä omia rajojani. Minun pitää löytää oma tahtoni.

”Suhteessa mies sai iloa seksistä, minä en.”

Kaisa eli pitkään avioliitossa uskovaisen miehen kanssa. Koska esiaviollinen seksi oli kiellettyä, pari joutui heti naimisiin mentyään menemään seksuaaliterapiaan. Seksi ei sujunut.

– Se oli täysi fiasko. Uskonnollisessa liitossa on asetelma, että mies on pää ja nainen alisteinen. Suhteessa mies sai iloa seksistä, minä en. 

Usko vei elämäniloa

Eron jälkeen Kaisan elämä oli pitkään harmaata. Uusi nuoruus ja seksuaalinen herääminen tapahtuivat vasta aikuisena, joka johti erilaisiin kokeiluihin.

– Ryhdyin käymään bi- ja lesbotapahtumissa, kun uteliaisuuteni ulkomaailmaan heräsi. Mitään asioita ei voi tuomita, ennen kuin on ensin nähnyt itse.

Hän tutustui myös burleskiin, josta tuli rakas harrastus.

– Kävin katsomassa burleskia ja hurahdin siihen täysin. Burleski antaa minulle voimaa: kun näen itseni peilistä niissä vaatteista, huomaan olevani nainen. Nykyään voin käyttää myös korvakoruja, farkkuja ja kauniita alusvaatteita – asioita, jotka olivat yhteisössäni kiellettyjä.

”Tajusin koko elämäni olleen harhaa ja uskonto vei paljon elämäniloa pois.”

Kaisa on kirjoittanut kokemuksistaan runokirjan Herätetty yö, jossa hän käsittelee seksuaalisuuttaan ennen ja jälkeen uskonnollisen elämän. Hän neuvoo muita seksuaalisuutensa kanssa kamppailevia naisia hakeutumaan terapiaan.

– Samassa tilanteessa olevien naisten kannattaa hakeutua terapiaan ja mennä rohkeasti eteenpäin. Terapeutti auttaa irtaantumaan syvällä olevista opeista, jotta pääsee normaaliin elämään kiinni.

– Tajusin koko elämäni olleen harhaa, ja uskonto vei paljon elämäniloa pois. Elämästä ja omasta seksuaalisuudesta saa nauttia, Kaisa sanoo.

Kaisa Kurki ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Uusi tutkimus väittää, että suhteessa olevien naisten innostus seksiin lopahtaa jo vuoden jälkeen suhteen aloittamisesta. Seksologi Leena Hattunen pohtii, mistä se johtuu ja miten asian voisi korjata.

Parisuhteessa olevat naiset saattavat alkaa tuntea itsensä haluttomiksi seksiin jo 12 kuukauden yhdessäolon jälkeen, kirjoittaa The Independent.

British Medical Journal Open julkaisi aiheesta tutkimuksen, johon osallistui yhteensä yli 10 000 iältään 16–74-vuotiasta miestä ja naista.

Tutkimuksen mukaan molempien sukupuolten kiinnostus seksiin vähenee iän myötä, naisilla kuitenkin miehiä ennen.

Naisilla haluttomuutta aiheuttavat alle 5–vuoden ikäiset lapset ja kuluneen vuoden aikana tapahtunut synnytys.

”Suhteen alussa ihastushormonit pitävät halua yllä.”

Tutkimus osoitti, että molempien sukupuolten seksidraivia laskevat kommunikaatio-ongelmat ja kehno terveydentila.

Tutkijat eivät havainneet, että haluttomuudella ja vaihdevuosilla olisi tekemistä keskenään.

Tuttuus ja turvallisuus on kaksiteräinen miekka

Seksologi ja psykoterapeutti Leena Hattunen on vastaanotollaan törmännyt naisiin, jotka voisivat olla vaikka vuoden ilman seksiä. Miehet taas pikemminkin pöyristyvät sellaisesta.

– Suhteen alussa ihastushormonit pitävät halua yllä. Silloin haluaa olla toisen lähellä luonnostaan.

”Monilla pareilla on vain ne tietyt, samat asennot käytössään.”

Hattunen lainaa Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulaa: seksin tuttuus ja turvallisuus on vähän kuin kaksiteräinen miekka. Toisaalta kaipaamme tuttuja ja turvallisia asioita, mutta seksielämän rutinoituminen voi koitua myös turmioksi.

– Monet tutkimukset osoittavat, että monilla pareilla on vain ne tietyt, samat asennot käytössään.

Joillakin seksielämä voi tyssätä tekniikan puutteeseen.

Seksin yksipuolisuus voi saada seksielämän lopahtamaan jossakin kohtaa. Lastentulo voi olla tällöin viimeinen niitti petipuuhille.

Tyytymättömyydestä vaikeneminen voi tyrehdyttää seksielämän

Hattusen mielestä naisilta ei myöskään välttämättä löydy pokkaa myöntää partnerilleen, että seksi ei pelitä. Yhtä vaikeaa on kertoa omista mieltymyksistään suhteen alussa, jos mies on muuten kiva ja hyvännäköinen. Vaikeneminen saattaa jatkua pitkäänkin, kunnes koko kiinnostus tyrehtyy.

Toiset myös hyppäävät sänkyyn itselleen liian nopeasti tai etenevät muutoin suhteessa liian nopeasti, mikä voi heijastua haluttomuutena myöhemmin.

”Mitä haavoittuvaisempi pystyy olemaan suhteessa, sitä intiimimmäksi suhde menee.”

Hattunen muistuttaa, että naiset kiihottuvat ja pitävät eroottisina eri asioita.

Hän lainaa kirjailija ja life coach Sarah Litvinoffia, jonka mukaan naiset jakaantuvat neljään kategoriaan siinä, mikä kenetkin sytyttää: romanttiset naiset kaipaavat siihen kukkia ja kehumista, aistilliset naiset vaihtelevia aistiärsykkeitä. Tunteelliset naiset taas tarvitsevat tietynlaisen tunnetilan halutakseen seksiä, ja mielikuvitukselliset naiset kaipaavat aina jotain uutta.

Mielen vaatimukset pilaavat seksin

Usein tarvitaan juuri vahvempaa toisen tuntemista ja tunnetason yhteyttä, jotta seksielämä säilyisi ja paranisi.

– Mitä haavoittuvaisempi pystyy olemaan suhteessa, sitä intiimimmäksi suhde menee, Hattunen sanoo.

Hänen mukaansa seksihalut voivat lopahtaa, jollei suhteessa jaeta tarpeeksi omaa mielen sisältöä, tunneta tarpeeksi toista kohtaan ja uskalleta paljastaa hänelle kehonsa epätäydellisyyksiä. Kun nämä kohdat täyttyvät, tohtii partnerilleen kertoakin, millaisesta seksistä nauttii ja mistä ei.

Edellä kerrotut kohdat Hattunen lainasi psykoterapeutti Rush Harrisilta.

”Mikä on se pieni asia, joka voitaisiin tehdä erotiikan eteen tänään?”

Hänen mukaansa moni suhde kärsii siitä, että nämä intiimiyden lajit eivät syvene.

Seksologi neuvoo pyrkimään pois suorituskeskeisyydestä ja vaatimusten asettamisesta.

– Esimerkiksi jos erektio lopahtaa tai nainen ei saa orgasmia, se on monelle hirveä epäonnistuminen, jonka takia vedetään lohkoperunat nenään ja yhteys toiseen katkeaa. Sen sijaan voisi todeta, että tänään oli tällaista seksiä, mutta se on ihan ok.

Hattusen mielestä pitäisi tehdä se, mikä on siinä hetkessä mahdollista ja parasta viis mielen halusta kontrolloida tilannetta.

–  Mikä on se pieni asia, joka voitaisiin tehdä erotiikan eteen tänään. Millä tasolla voitaisiin kohdata tänään, kehottaa Hattunen pareja pohtimaan.