Ystävyyden loppuminen voi olla yhtä rankkaa kuin avioero. Näyttelijä Maria Sid pakottautui luopumaan ystävästään, kun tunsi itsensä aina jyrätyksi. Kirjailija Merete Mazzarella hylättiin uuden rakkauden takia.

"Yksipuolinen ystävyys on tuhoisaa"

Ensin ystävä voi hurmata täysin, sitten hallita liikaa. Kun näyttelijä Maria Sid, 43, ymmärsi, etteivät tällaiset ystävyydet tehneet hänelle hyvää, hän joutui pakottautumaan niistä irti. Mutta se vei kauan aikaa, ja vieläkin ystävistä luopuminen ja heidän herättämänsä muistot kolahtavat ja saavat hänet surulliseksi.

Maria on huomannut, että hallitsevat ystävyyssuhteet noudattavat tiettyä kaavaa. Alkuun Maria on ollut hurmoksessa toisen seurasta ja halunnut olla tämän kanssa koko ajan. Vähitellen ystävä on alkanut sanella, mitä tehdään. Pian Maria ei ole enää uskaltanut olla kaverinsa kanssa eri mieltä. Ja vaikka hän olisikin yrittänyt sanoa vastaan, hänelle on saatettu nauraa päin naamaa.

– Olen ollut se, joka tekee toisen eteen ihan kaiken miellyttääkseen tätä. Olin kuin koira, jota ulkoilutetaan tai rätti, jolla pyyhitään liat. En uskaltanut ikinä panna vastaan, vaan tein aina kaiken kuten ystävä halusi. Enkä edes tajunnut, että siinä on mitään vikaa.

Maria oppi, että on parempi olla hiljaa ja myöntyä toisen tahtoon, ettei tämän temperamenttia ja tuittuilua tarvitsisi kohdata. Hän vältteli riitatilanteita varmistelemalla, että kaverilla olisi koko ajan hyvä olla. Vähitellen tavasta tuli niin tuttu, ettei kumpikaan osapuoli enää huomannut tilanteen vinoumaa.

– Kun aina auttaa toista kaikessa, omat asiat katoavat ja ystävyydestä tulee yksipuolista. Niin menettää yhteyden omaan itseensä ja mielipiteisiinsä, ja tuntee itsensä heikoksi. On silti pidemmän päälle tuhoavaa antaa muiden manipuloida itseään.

Aina riittämätön

Vaikka Maria teki dominoivien ystävien eteen kaikkensa, hänestä tuntui, ettei se koskaan riittänyt. Hän piti itseään huonona ystävänä, syytti itseään toisen ikävästä olosta ja yritti olla entistä parempi. Kun tällainen ystävä soitti, valitteli pahaa oloaan ja pyysi Mariaa luokseen, tämä totteli kuuliaisesti, vaikkei olisi ehtinyt tai jaksanut.

Maria uskoo, että valtasuhteiltaan vinoutuneita ystävyyksiä ylläpiti hänen kova miellyttämisenhalunsa. Hän on aina ollut laumasielu, innostunut nopeasti uusista tuttavuuksista ja ollut helposti vietävissä. Omilleen hän muutti jo 15-vuotiaana, jolloin ystävien merkitys korostui entisestään.

– Rentouduin vasta, kun toinen sanoi, mitä tehdään. Tuntui turvalliselta, kun joku muu päätti minun elämästäni. Siitä syntyi vahva yhteishenki, joka vei mennessään.

Vahvan miellyttämisenhalun Maria uskoo juontuvan jo ala-asteelta, jolloin hän oli koulukiusattu. Se sai hänet tuntemaan itsensä arvottomaksi.

Myös ystävyyteen liitetyt mielikuvat ovat pitäneet Mariaa kiinni manipuloivissa suhteissa. Ystävyydestä kun sanotaan, että sen kuuluisi kestää mitä tahansa, että kaveria ei jätetä ja että ystävien pitäisi aina olla toisilleen suoria ja rehellisiä.

– Mutta onko reilua, jos saa jatkuvasti kuulla vaikkapa näyttävänsä ihan hirveältä ja päätyy yksin kotiin itkemään muiden aiheuttamaa pahaa oloa? Arvostan rehellisyyttä, mutta sen ei tarvitse olla hyökkäävää.

Hidas irtautuminen

Toispuoleinen ystävyys toi Mariasta itsestäänkin esiin piirteitä, joista hän ei ollut ylpeä. Aluksi hän purki pahaa mieltään murjottamalla. Vähitellen hän alkoi puhua toisista pahaa selän takana.

– Minusta tuli marttyyri, joka voivotteli omaa kohtaloaan ja sitä, kuinka minua vain viedään.

Maria myöntää hieman häpeillen, että hän pääsi huonoista ystävyyssuhteista eroon vasta vähentämällä yhteydenpitoa ja antamalla välien haalentua hiljalleen.

– Olen ollut nössö ja hiipinyt ulos ystävyyksistä. Edelleen tuntuu nololta, ettei minulla ole ollut rohkeutta olla rehellinen ja sanoa, mitä oikeasti ajattelen.

Maria tiedostaa, ettei valtaa käyttävä ystävä ole itse ymmärtänyt tekevänsä väärin häntä kohtaan. Ystävä ei ole ollut paha, vaan vikaa on ollut yhtä lailla Mariassa.

– Olen ollut liian varovainen ja vähätellyt omia ajatuksiani toisen vuoksi, vaikkei sellaiseen tarvitsisi suostua. Ystä­vyydessä pitää pystyä olemaan eri mieltä ilman, että täytyy pelätä suhteen hajoamista. Kaikkein tärkeintä on keskinäinen kunnioitus ja jos se puuttuu, homma ei toimi.

Iso käännekohta Marian elämässä oli, kun hänestä tuli 26-vuotiaana äiti. Se teki hänestä aiempaa vahvemman, koska hänen oli pakko pärjätä ja pitää huolta lapsestaan. Siihen väliin ei päässyt enää tunkeutumaan vahvinkaan manipuloija.

– Äidin rohkeus on suurin ja mahtavin juttu. Se vahvisti itsetuntoani. Lasten kautta sain kokonaan uuden elämän.

Kuin avioero

Vaikka ystävyyksien lopettaminen oli Marialle välttämätöntä, se oli myös äärimmäisen raskasta. Maria vertaakin ystävyyden päättymistä avioeroon. Hänen mielestään ystävyydestä voi tulla aivan samalla tavalla läheisriippuvaiseksi kuin parisuhteestakin, sillä siinä on samoja sävyjä kuin rakkaudessa.

– Ystävät, joista olen joutunut luopumaan, ovat minusta edelleen maailman ihanimpia ja hurmaavimpia ihmisiä. Mutta mukaan on tullut myös suru siitä, ettei ystävyys ole voinut jatkua. On aina hirveän vaikeaa ja rankkaa päättää mikä tahansa tärkeä ihmissuhde.

Marialla on edelleen asialliset välit menetettyjen ystäviensä kanssa, eikä hän juokse karkuun heihin törmätessään. Vain kerran ystävyys on mennyt poikki niin pahasti, että se loppui kuin seinään. Kokemus oli niin kamala, ettei hän toivo sen enää toistuvan.

Tavatessaan entisiä ystäviään Maria tunnistaa edelleen tutun houkutuksen, joka alkaa välittömästi vetää häntä puoleensa. Olisi niin helppo ajatella, että ehkäpä asiat olisivat nyt toisin. Silloin Maria kuitenkin pysäyttää itsensä ja ottaa tietoisesti etäisyyttä.

– Olen antanut ystävilleni anteeksi, mutten ikinä enää anna heille itseäni kuten ennen. Ylipäätään olen tullut ystävyyssuhteissa varovaiseksi. Minun on vaikea luottaa muihin, ja kestää pitkään, että uskallan antautua.

Marian mukaan hyvän ja dominoivan ystävyyssuhteen erottaa tutkailemalla omia reaktioitaan. Jos ahdistuu ja väsyy jo pelkästä tulevan tapaamisen ajattelemisesta, pitäisi hälytyskellojen soida. Kun taas odottaa toisen tapaamista innolla ja tietää jo etukäteen, että tulossa on ihana ilta, suhde on terveemmällä pohjalla. Sellaisiakin ystävyyssuhteita Marialla onneksi riittää.

– On ihanaa huomata, kuinka tiettyjen ihmisten kanssa on todella helppoa ja rentouttavaa olla. On mahtavaa, kun saa olla täysin oma itsensä, nauraa, itkeä ja hengittää vapaasti. Ei ole olemassa mitään parempaa kuin oikeasti hyvä ystävä.

"Ajattelin aina, että ystävyys on ikuista"

Oliko se ystävyyttä, jos se kerran päättyi?

Tätä kysymystä kirjailija Merete Mazzarella, 66, on pohtinut paljon yli kahden vuoden ajan. Pari vuotta sitten hän löysi elämänsä rakkauden mutta menetti samalla läheisen ystävättären, joka ei voinut hyväksyä Mereten uutta elämäntilannetta. Eihän naimisissa olevan, päälle kuusikymppisen naisen ollut soveliasta suin päin rakastua toiseen mieheen. Varsinkaan Mereten, joka oli usein puhunut uskollisuuden tärkeydestä. 

Niin kuitenkin kävi. Töölöläisasunnon pöydällä on kaksi läppäriä. Vaikka juuri nyt kotona on vain talon emäntä, on helppo kuvitella kuinka kaksi eläkkeelle jäänyttä professoria istuu pöydän vastakkaisissa päissä koneitaan naputellen.

Tietokoneella oli tärkeä rooli myös Mereten ja ystävättären suhteessa. Vuosikausia he aloittivat päivänsä sähköposteja vaihdellen. Mitä tahansa maailmassa tapahtuikin, ystävällä oli siitä napakka mielipide. Aamuvirkut naiset vaihtoivat hetken ajatuksia meilitse ja sitten ystävätär päätti viestinsä sanoihin "nyt päivän töihin".

Sähköpostin välityksellä ystävä myös ilmoitti, ettei voi hyväksyä Mereten käytöstä.

– Se oli viimeinen yhteydenotto häneltä. Luulen, että jopa ymmärrän hänen reaktionsa, mutta sitä en ymmärrä, ettei hän halua keskustella kanssani. On surullista, jos ei saa selittää ratkaisuaan läheiselle ystävälleen. Hän ei koskaan antanut minun kertoa omaa versiotani tapahtuneesta, Merete sanoo.

– Ensin kaipasin ystävääni, mutta sitten tulin epävarmaksi. Mitä jos hän ei ollutkaan sellainen, joksi hänet kuvittelin? Aloin epäillä myös itseäni. En tainnutkaan olla se ihminen, joka mielelläni olisin ollut.

Merete kaipaa ystävänsä nopeaa älyä ja välillä vastakkaisiakin mutta hyvin perusteltuja mielipiteitä.

– Nyt tietty keskustelutapa, intellektuaalinen puhe, on elämästäni poissa, Merete kertoo.

Suoraa puhetta

Mereten elämässä asiat eivät ole aina menneet perinteisen kaavan mukaan. Paitsi että hän rakastui eläkeiässä ja erosi aviomiehestään, hän muutti ensimmäiseen omaan asuntoonsa 65-vuotiaana.

Ei siis ihme, jos lähipiiri on välillä ollut ymmällään naisen käänteistä. Harva on kuitenkaan suoraan sanonut mielipidettään, ja oikeastaan Merete arvostaakin entisen ystävänsä suoraselkäisyyttä.

– Ystävän pitää voida sanoa toiselle, jos ei pidä siitä, mitä tämä tekee. Tällaisia keskusteluja pitäisi olla useamminkin. Silti ystävyydessä keskeistä on se, että ystävä on ihminen, joka kuitenkin aina yrittää ymmärtää toista.

– Luulen, että ystäväni oli jollain tavalla idealisoinut minua ja pettyi siihen minkälainen ihminen oikeasti olin. Hän kai päätti, etten ollutkaan se ihminen, joksi hän minut kuvitteli. Välirikostamme on nyt kaksi ja puoli vuotta eikä hän edelleenkään ole suostunut tapaamaan minua. Luulen, että alkaa olla aika, että myös hän on minulle eri ihminen kuin miksi minä häntä luulin.

Jälkeenpäin Merete on myös tajunnut, että sähköposti voi olla vaarallinen tapa kommunikoida. Kirjoitettua tekstiä lukiessa vastaanottaja ei kuule äänensävyjä, joten asioita käsittää helposti väärin.

– Jos ystävän kanssa tulee ongelmia, pitäisi tavata heti kasvotusten. Muuten voi käydä niin, ettei lopulta enää muista mikä alkuperäinen ongelma oli, mutta toisen tapaaminen tuntuu niin epämukavalta, että sitä siirtää ja siirtää tuonnemmaksi.

Syyllisyys piinaa

Jos välit poikki pannut ystävä olisi halunnut keskustella, olisi hän kuullut Mereteltä tämän: melkein kaksikymmentä vuotta vanhemman aviomiehen jättäminen ei missään tapauksessa ollut helppoa, mutta monien kompromissien liittoon jääminen olisi ollut typerää, kun viimein tuntee kohdanneensa sielunkumppaninsa.

Merete huolehtii yhä entisestä miehestään ja käy tapaamassa tätä Uppsalassa pari kertaa kuukaudessa.

– Totta kai tunnen syyllisyyttä, enkä pääse siitä ikinä eroon. Hän on minua vanhempi, ja koen, että olen vastuussa siitä, ettei hän jää ihan yksin, Merete kertoo.

– Tiedän monia, jotka ovat rakastuneet ja menneet naimisiin eläkeiässä. Yhteiskunnassamme ei kuitenkaan ole mitään normia, jota pitäisi erotilanteessa noudattaa. Olen varma, että tulevaisuudessa näemme enemmän ja enemmän vanhempien ihmisten eroja. Pitääkin miettiä, miten menetellä, kun erossa toinen on paljon iäkkäämpi. 

Kaikesta huolimatta Merete on nyt onnellinen nainen. Elämänkokemuksen kasvaessa tietää paremmin, mikä ihmissuhteessa on tärkeää.

– Olin ehkä kaivannut jotain ja nyt yhtäkkiä jotain taianomaista löytyi. Luulen sen olevan tunne siitä, että on kokonaan hyväksytty. Aikaisemmin minusta on tuntunut, että joku on kyllä rakastanut minua, tai ainakin tykännyt minusta paljon, mutta minussa on kuitenkin ollut puolia, jotka eivät ole olleet mieluisia.

Uuden kumppanin kanssa hänelle on myös paljastunut – jos ei nyt suorastaan parisuhteen salaisuus – niin ainakin tärkeä osatekijä hyvään oloon:

– En usko, että puhumalla kaikki paranee vaan nauramalla. Yhdessä nauraminen on minulle uutta. Nauruun purskahtaminen laukaisee uuvuttavankin tilanteen, sillä silloin asiaa katsoo heti kauempaa ja se näyttäytyy huvittavana.

Kolmenlaisia ystäviä

Vaikka Merete ja puoliso nauttivat eläkeiän kiireettömyydestä, haluaa Merete myös pysyä kärryillä tästä ajasta. Parhaiten se onnistuu nuorten ystävien kautta.

– Äitini sanoi, että ihmisellä pitää olla kolmenlaisia ystäviä: nuoria, samanikäisiä ja vanhoja. Nuorilla on eri rytmi ja vitaliteetti. Samanikäisten kanssa elämä menee liian hitaaksi. Ja itseäni vanhempia ystäviä minulla ei kohta ole elossa.

Ystävyyssuhteita hän ei kuitenkaan enää solmi niin usein kuin nuorena, jolloin kaikki tuttavuudet olivat mahdollisia uusia ystäviä.

– Varmasti olen varovaisempi, koska tajuan, ettei aika riitä kaikille. Nyt voin hyvin tehdä eron ystävän ja tutun välille sen mukaan, kuinka paljon ja miten henkilökohtaisista asioista kerron.

Itse hän ei ole koskaan lopettanut ystävyyttä, sillä hän rakastaa jatkuvuutta ja rituaaleja.

– Olin aina ajatellut, että toisin kuin rakkaussuhteet, ystävyyssuhteet ovat ikuisia – että parisuhteen päätyttyä yhteydenpitoa voi olla vaikea jatkaa, mutta ystävyys ei koskaan pääty. Miten väärässä olinkaan.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!