Anne Palomäki arveli, että hänen ystäväilmoituksensa lähtisi pois Kallio kierrättää -ryhmästä kuin "telkkä pöntöstä", mutta päinvastoin. Tähän mennessä ilmoitus on kerännyt yli 2 200 tykkäystä. Kuva: Anne Palomäki
Anne Palomäki arveli, että hänen ystäväilmoituksensa lähtisi pois Kallio kierrättää -ryhmästä kuin "telkkä pöntöstä", mutta päinvastoin. Tähän mennessä ilmoitus on kerännyt yli 2 200 tykkäystä. Kuva: Anne Palomäki

Kolmekymppinen Anne Palomäki teki rohkean siirron ja pani Kallio kierrättää -ryhmään koskettavan ystävänhakuilmoituksen. Se kannatti!

– Mietin ennen ilmoituksen laittamista, että kehtaanko panna sen sinne vai en. Mutta sitten ajattelin, että ei tämä tästä ainakaan pahemmaksi mene, sanoo helsinkiläinen Anne Palomäki, 31.

Hän jätti tiistaina 24.11. yllättävän ilmoituksen Facebook-ryhmään Kallio kierrättää, jossa myydään, ostetaan ja lahjoitetaan tavaraa kirpputoriperiaatteella. Palomäen ilmoituksesta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi

Näin ilmoitus alkoi: "Annetaan ystävyys, ilmainen". Helsingin yliopistossa mikrobiologiaa opiskeleva Palomäki halusi tutustua uusiin ihmisiin, koska vanhoihin kavereihin oli yhteydenpito syystä tai toisesta loppunut.

Idea oli koota Kallio kierrättää -ryhmän kymmenientuhansien käyttäjien joukosta tyttöjengi ja pitää heti pikkujoulut. 

"Edelleen on ääni painuksissa pikkujoulujen jäljiltä!"

Ja näin tapahtuikin! Heti lauantaina 28.11. kymmenet toisilleen ennestään tuntemattomat kokoontuivat helsinkiläiseen kuppilaan turisemaan.

– Edelleen on ääni hieman painuksissa tapahtuman jäljiltä, Palomäki nauraa. Juhlimassa kävi hänen arvionsa mukaan seitsemisenkymmentä ystävänhakijaa.

– Olin yllättynyt, että vähän jännitti ennen tapaamista. Oli sellainen olo, että o-ou. Mutta olisi ollut ehkä pikkaisen kiusallista vetäytyä itse tässä vaiheessa hommasta, hän kertoo huvittuneena.

Juttu jatkui myöhään yöhön

Ennen tapaamista Palomäki oli ehtinyt rauhoitella Facebookissa muitakin, joita jännitti tulla paikalle.

– Vakuutin, että tässä ollaan kuitenkin ihan samassa veneessä, kukaan ei tunne toisiaan. Siitä on hyvä lähteä. Ei tarvitse miettiä, että olisi joku valmis porukka, johon ei viitsi yrittää tunkea.

Ilta oli menestys. Juotiin ja syötiin, Palomäki oli tuonut paikalle vaahtokarkkeja ja sydämenmuotoisia pipareita. Mutta ennen kaikkea juteltiin yömyöhään. Palomäkikin juhli kahteen, vaikka kuulemma normaalisti täti-ihmisenä vetäytyy nukkumaan jo iltakymmeneltä.

Tosi moni tuli tapaamissa kiittelemään, mikä sai Palomäen hämmentyneeksi.

– Kiitos itsellenne, että tulitte, sanoin. Eihän tämä olisi mitään, jos täällä yksin istuisin. Naureskeltiin yhdessä sitä, että kaikki olivat tähän asti vain yksin kotona itkeskelleet.

Facebook-ryhmästä menestys

Nuorten aikuisten yksinäisyys, se mietityttää. Yhtäkkiä voi havahtua tilanteeseen, että ystäviä on aivan liian vähän. Palomäkikin on kasvanut monien kanssa erilleen, parisuhteelliset ja perheelliset ovat jättäytyneet kuvioista pois.

Nyt tilanne on kuitenkin aivan toinen. 

Palomäki ja neljä muuta ylläpitävät Uusia Ystäviä -nimistä Facebook-ryhmää, joka perustettiin pian Palomäen ystävänhakuilmoituksen julkaisemisen jälkeen. Naisille tarkoitetussa ryhmässä organisoitiin kasaan myös nämä ensimmäiset pikkujoulutkin, ja tapahtumia on luvassa helmikuulle asti. Niihin ovat tervetulleita kaikki ryhmän jäsenet.

– Monesti suomalaiset ovat hiton jäykkiä, mutta meidän ryhmässämme ei ole yhtään vaikeaa tai kiusallista. Siellä voidaan heittää, että tulisiko joku katsomaan meille leffaa, ja pari kolme tyyppiä voi vastata, että ovat siinä lähellä ja tulevat mielellään, Palomäki kertoo.

"Moni ei kehtaa myöntää, ettei enää oikein olekaan ketään."

– Monella on voinut jäädä vanhat ystävät, eikä kehtaa myöntää, ettei enää oikein olekaan ketään. Minulla ei koskaan ole ollutkaan ystäviä isoa porukkaa, ne ovat aina olleet sellaisia yksittäisiä. Koskaan kotona ei ole ollut kylässä paljon ihmisiä samaan aikaan.

Nyt Palomäellä riittää, mistä kutsua. Yksin sohvalla ei tarvitse todellakaan enää istua: Uusia Ystäviä -ryhmässä odottaa jo lähes 1 800 jäsentä.

Yks idea vaan

Yksinäinen nainen etsi ystävää osto- ja myyntipalstalla – näin onnellisesti hänelle kävi

Tulipa surullinen olo.. Aikuisena on vaikea löytää ystäviä, oli ikä tai sukupuoli mikä vaan. Jutun tapaus on kuitenkin aika poikkeuksellinen.... Koita itse etsiä ilmoituksia ja vastaa niihin.. Aloita joku uusi harrastus, esim seinäkiipeily. Se on eräänlainen elämäntapa ja monet samanhenkiset tutustuu.. Voit lyöttäytyä mukaan siellä muiden joukkoon aika helposti jos vain olet yhtään sosiaalinen.
Lue kommentti

Parisuhteen päättyminen voi olla sysäys vaikka minkälaisiin elämänmuutoksiin.

Parisuhteen päättyminen eroon on iso pala purtavaksi, ja elämänvaiheeseen kuuluu myös surua ja järkytystä, joka voi jähmettää paikoilleen. Toisaalta ero on myös iso muutosvoima, jonka avulla moni toteuttaa jonkin elämänmuutoksen, joko pienen tai isomman, joka osaltaan auttaa toipumaan erosta.

Eroryhmiä vetävä Marianna Stolbow puhui Hyvän Terveyden haastattelussa ”vihatynnyristä”, jonka ero saa täyteen. Se on oikein käytettynä voimanlähde, jonka avulla saa vaikka kodin ikuisuusremontin valmiiksi tai uskaltaa lähteä yksin reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa.

Esimerkiksi seuraavat muutokset ovat yleisiä:

1. ”Erotukka”

Jostakin syystä etenkin naiset tuntuvat astelevan eron jälkeen kampaajalle (tai tarttuvan saksiin). Joskus siitä jopa varoitellaan, sillä itse leikattu otsatukka voi myös olla virhe, joka kaduttaa seuraavat kuukaudet.

Refinery29-sivuston jutussa seitsemän naista kertoo erokampauksistaan – vaikka leikkaaminen olisikin hirvittänyt, lopulta uudet hiukset toivat elämään kaivatun muutoksen. Kampausta kannattaa kuitenkin harkita huolella ja suunnitella muutos yhdessä kampaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Joskus vähän pienempikin muutos virkistää

2. Kuntoiluhurahdus

Eron jälkeen saa hyvällä omallatunnolla keskittyä itseen. Yksi tapa on liikunta, josta innostuminen saattaa yllättää eronneen itsensäkin. Maratonkoulu, crossfit-kurssi, bikini fitness... Kaikissa pääsee purkamaan vihaenergiaansa ja saa kaupan päälle hyvän mielen hormoneita, joita liikunta vapauttaa. Iloa voi tuoda myös se, että huomaakin olevansa liikunnallinen ihminen, vaikka on koko ikänsä kuvitellut ihan muuta.

3. Työelämä uusiksi

Yksi iso elämänmuutos saattaa johtaa toiseen. Yksi käyttää energiansa oman yrityksen perustamiseen, toinen vaihtaa työpaikkaa tai alkaa tehdä töitä urallaan etenemiseksi. Ero saattaa vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen, joten se on hyvä hetki pohtia, miten ja millaista elämää haluaa elää ja miten tuon tavoitteen voi saavuttaa.

Eron täyttämä ”vihatynnyri” toimii voimanlähteenä.

4. Syvenevät ystävyyssuhteet

Ystävät ovat eronneelle tärkeä turvaverkko. Maailman parantaminen yötä myöten saattaa lämmittää vanhat kaverussuhteet uudelleen tai syventää suhteita uusiin ystäviin, jos parisuhteessa ollessa muille ihmissuhteille ei muka ollut tarpeeksi aikaa. Nyt on.

5. Toteutuvat unelmat

Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta eron tunnekuohuissa saattaa saada polkaistua käyntiin vaikka minkä uuden projektin tai harrastuksen.

Haastattelimme kesällä 43-vuotiasta Minna Alankoa, joka hankki avioeronsa jälkeen vanhan, huonokuntoisen talon ja alkoi remontoida sitä. Hänellä ei ollut sitä aiemmin minkäänlaista kokemusta rakennushommista, ei edes tapetoinnista, mutta se ei häntä estänyt. Lue juttu täältä.

6. Uudet ja kutkuttavat ihmissuhteet

Joku saattaa syöksyä suoraan uuteen suhteeseen, toinen nauttii treffeistä, joilla ei ennen ole päässyt juuri käymään. 30-vuotias nainen alkoi itse pyytää kiinnostavia ihmisiä kanssaan treffeille.

”Pelkäsin ihan turhaan sitä, että saan pakit ja häpäisen itseni. Jokaisesta uskalluksesta tuli vain mahtava voittajafiilis ja elämästä hetkeksi aika paljon hauskempaa. Lopulta yksi treffikutsu johti nykyiseen parisuhteeseen. Kannatti kehdata”, hän muistelee.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pin the Fuck Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Lue aiheesta lisää aiemmin kirjoittamastamme jutusta.

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Millaista elämä demiseksuaalina on ihan oikeasti? Asiaa on avannut vähän aikaa sitten Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä.

– Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni, bloggaaja kertoo.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja kertoo, että ennen demiseksuaalisuus-termin löytämistä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi. Kun hän löysi termin, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, bloggaaja kirjoittaa.

– Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Asiantuntijoiden mukaan demiseksuaalisuus-käsite on monille helpotus. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan erityisesti miehet ovat löytäneet siitä apua.

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole, hän kertoi vuonna 2015.

Juttua muokattu kauttaaltaan 20.9.2017 klo 10.30.